DRAGANA LUKIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Dragana Lukić birana je za narodnu poslanicu jednom do sada, u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 13. sazivu izabrana je za narodnu poslanicu kao 100. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bila je deo poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Članica je Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.

U 14. sazivu izabrana je za narodnu poslanicu kao 58. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat joj je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođena 1988. godine, živi u Loznici. Po zanimanju je master defektološkinja.

Od 2020. bila je odbornica u Skupštini grada Loznica.
Poslednji put ažurirano: 20.03.2024, 09:29

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.11.2022.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine sa zamenicima, poštovani ministri sa pomoćnicima, poštovane kolege narodi poslanici, poštovani građani Republike Srbije, najpre, dozvolite mi da napravim digresiju na dve stvari koje smo čuli tokom današnje diskusije.

Prva se tiče zloupotrebe položaja dece sa smetnjama u razvoju. Ja kao defektolog koji iza sebe imam 12 godina iskustva u radu sa decom sa smetnjama u razvoju, odgovorno tvrdim da država nikada više nije ulagala u socijalnu politiku i unapređenje položaja dece sa smetnjama u razvoju, u inkluziju kao proces uključivanja dece u šire društvene zajednice.

Radila sam i pre dolaska Srpske napredne stranke na vlast i tokom dolaska Srpske napredne stranke na vlast i mogu prosto da napravim paralelu. Pojedine manjkavosti u toj oblasti, ti koji su to zloupotrebili, neka potraže kod onih koji su novac upućen deci sa smetnjama u razvoju zloupotrebili, a tu pre svega mislim na aferu Heterlend.

Druga stvar na koju moram da se osvrnem kao vernik jeste slava. Slava je, drage kolege poslanici, slavski kolač, sveća i žito. Slava nisu đakonije, kolači i torte, jagnjići i prasići. Tako da, za prvu stvar je potrebno 1000 dinara, a za ostalu gozbu, pa može da košta i nekoliko hiljada evra ako u goste pozovemo, recimo, Violu.

Što se tiče amandmana, javila sam se povodom amandmana na član 5. Predloga zakona. Svakako, amandman je neprihvatljiv iz više razloga koji su sadržani u obrazloženju, a po broju podnetih amandmana zaključujem da određene grupacije iz ovog doma ne shvataju situaciju u kojoj se nalazi Srbija, a samim tim i naši građani zbog kojih smo mi ovde, što zbog ukrajinske krize, što zbog krize izazvane pandemijom iz koje još nismo izašli, što zbog kompleksnog pitanja u vezi naše AP Kosovo i Metohija.

Ukrajinska kriza odrazila se na čitav svet, ali i pored toga Predlog zakona o izmenama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2022. godinu prevashodno za cilj ima izdvajanje za energente, što je za građane i bitno, pored obezbeđenih sredstava za subvenciju u poljoprivredu i podršku mladima, mere za povećanje nataliteta.

Znači, bez obzira na krizu i uzdrmanu ekonomiju u svetu, naša država i naša ekonomija je dovoljno jaka i država može da preduzme korake kako bi građani što manje osetili efekte te krize. Određene grupacije iz ovog doma, neutemeljenim kritikama na račun rebalansa, prosto žele da skrenu pažnju građana sa činjenice da je država u mogućnosti da obezbedi dodatne prihode.

Jednom odgovornom politikom i politikom planiranja, ovaj rebalans pokazuje odgovoran odnos prema novcu građana. Takođe, pokazuje i kontinuitet jedne progresivne politike koja se u Srbiji vodi već 10 godina, a vodi se zahvaljujući odgovornoj politici Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića. Zato danas ima novca i zato se danas dobro nosimo sa krizom, sa jasnim ciljem da Srbija ostane stabilna zemlja i da nastavi svoje razvoj. Kako ništa ne pada sa neba, pa tako ni stabilna ni jaka ekonomija u vremenu kada je ceo svet u krizi, iza toga stoji neumorni rad, odgovornost i teške reforme.

Srpsku naprednu stranku po dolasku na vlast su dočekale prazne kase, krhka ekonomija i bolesna zemlja, zbog neodgovorne politike koja je do tada vođena, politika koja nije donosila prosperitet, rast životnog standarda ili smanjenje nezaposlenosti. Poštovani građani, nezaposlenost 2012. godine iznosila je 25,5%, a danas smo je sveli ispod 9%. U moru drugih primera, navela bih neke koji su za mene upečatljivi, a to su da je prosečna plata do 2012. godine iznosila 349 evra, a danas je 623 evra. Rekonstruisanih ili novoizgrađenih zdravstvenih objekata do 2012. godine je nula. Za vreme vlasti SNS je 135. Pa, ne znam ko to neće stići da okreči ono što je Vučić sagradio?

Nažalost, i ova 2022. godina donela je mnogo problema, ali bez obzira na to očekujemo rast BDP-a od oko 3% za ovu godinu i u apsolutnom iznosu to će biti istorijski nivo srpskog BDP-a. Osim izdvajanja za energente, raduje me izdvajanje za podršku mladima od 16 do 29 godine, koji će u decembru dobiti po 5000 dinara jednokratne novčane pomoći.

Kada smo kod paketa pomoći, videli smo koliku snagu i stabilnost je pokazala srpska ekonomija u jeku krize izazvane pandemijom korona virusa, kada je uspela da spase radna mesta i privredu nizom paketa pomoći privrednicima, preduzećima, građanima, penzionerima. Ukupno je naša država od početka pandemije u te svrhe izdvojila 8,8 milijardi evra.

Inflacija, koju opozicija naša ovde zloupotrebljava i koristi kao argument da je vlast loša, je uvezena. I vrapci na grani znaju razloge te inflacije. Našim građanima je najvažnije kako se naša država nosi sa tim, a država smanjuje efekte inflacije i kroz povećanje plata u javnom sektoru koje očekuje građane od 1. januara i kroz uvećane penzije koje će penzionerima leći u decembru.

Mi vodimo odgovornu politiku koja nije zasnovana na mitovima i fantazmagorijama, na lažnim obećanjima, već na konkretnim rezultatima. Ja dolazim iz Loznice, grada koji više ne spada u devastirana područja, grada koji je zahvaljujući koordinaciji lokalnih i republičkih organa postao bolje mesto za život, grada u koji je Aleksandar Vučić doveo investitore i sa istoka i sa zapada, a mislim na fabrike „Mint“ i „Adient“ koje danas upošljavaju preko tri hiljade ljudi.

Kraj 2021. godine obeležio je i početak izgradnje brze saobraćajnice od Šapca do Loznice, saobraćajnice koja će se nastaviti na autoput Ruma-Šabac, saobraćajnice koju su građani Mačve, Podrinje i Rađevine čekali decenijama. Građana Mačve, Podrinja i Rađevine se niko ranije nije setio do Aleksandra Vučića.

Za kraj, rekla bih samo da kažu da se čovek meri po onome što ostavi iza sebe. Ako u tom kontekstu sagledamo rad i delovanje Srpske napredne stranke i izdvojimo samo segment kapitalnih projekata koji su urađeni, koji su završeni ili će biti završeni, a koje će prirodno koristiti svi ljudi bez obzira na političko opredeljenje, ne možemo a da ne odamo priznanje, ako u sebi imamo bar malo osećaja za realnost. Hvala.

Imovinska karta

(Loznica, 18.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 130000.00 RSD 02.08.2022 -
Odbornik u Skupštini Grada Skupština grada Loznice Grad Po održanoj sednici 7500.00 RSD 01.09.2020 -

Whoops, looks like something went wrong.