MILICA OBRADOVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Milica Obradović je do sada jednom bila narodna poslanica, u 12. sazivu, od 2020. do 2022.

U 12. sazivu bila je članica Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za kulturu i informisanje, kao i zamenica člana Odbora evropske integracije.

Tokom 12. saziva imala je sedam obraćanja u plenumu, a u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije nije učestvovala nijednom, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Na redovnim zasedanjima u Skupštini je provela 602 sata, i učestvovala u glasanju o 413 akta, i za svaki glasala “Za”.

U 13. sazivu izabrana je za poslanicu kao 107. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Članica je Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, i zamenica člana Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Odbora za evropske integracije.

BIOGRAFIJA

Rođena je 1990. godine. Živi u Rači. Po zanimanju je diplomirana novinarka.

Od 2020. odbornica je u Skupštini opštine Rača.
Poslednji put ažurirano: 02.09.2022, 13:48

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Dvanaesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 19.05.2021.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, dragi građani Republike Srbije, do pre desetak godina na temu metroa se koristila isključivo za politikanstvo, za praznu demagogiju i za prikupljanje političkih poena. Danas to više nije slučaj. Danas smo došli do trenutka kada izgradnja metroa u našoj prestonici postaje stvarnost.

Upravo jedan od polaznih dokaza za to jeste i zakon o kome danas ovde diskutujem. To je zakon o metrou i gradskoj železnici. Ovaj predlog zakona će s jedne strane omogućiti da se brže i jednostavnije realizuje projekat, dakle, od procesa pribavljanja zemljišta, do izdavanja neophodnih dozvola i ubrzavanja procedure javnih nabavki koje su neophodne za realizaciju ovog projekta.

Dakle, donošenjem ovog zakona steći će se svi neophodni uslovi koji su potrebni za početak izgradnje metroa.

Višedecenijski san svih građana Srbije, a pre svega građana koji žive u Beogradu, počeće da se ostvaruje u novembru mesecu, za kada je predviđen početak izgradnje metroa. Do 2030. godine nećemo stati sa radovima i tada je predviđeno da naša prestonica ima izgrađen 41 kilometar metroa sa 42 stanice i dve linije koje će pokriti veći deo grada.

Izgradnja metroa nije samo način da se smanje saobraćajne gužve, to je, pre svega, prestiž i snaga jednog grada i jedne države. Mi ćemo zajedno sa izgradnjom metroa krenuti i u proširenje i modernizaciju BG voza, koji će dodatno smanjiti saobraćajne gužve s jedne strane, s druge strane, olakšaće povezanost između svih prigradskih beogradskih opština. Takođe, doprineće i ravnomernom razvoju tih prigradskih beogradskih opština.

Naš cilj i ono čemu težimo jeste da do 2030. godine sav javni saobraćaj u našoj prestonici bude električni ili hibridni, dakle, da ispunjava sve ekološke standarde.

Podsetiću vas samo da su u toku radovi i na brzoj pruzi Beograd - Stara Pazova - Novi Sad, da će na toj pruzi vozovi saobraćati brzinom od 200 kilometara na sat i to će omogućiti da se od Beograda do Novog Sada stigne za manje od 30 minuta. Ova pruga će biti nastavljena, dakle, izgradnja ove pruge će biti nastavljena i dalje ka severu, ka Subotici i Budimpešti.

Ono što je važno da se napomene jeste da ni južni deo od Beograda takođe neće biti zapostavljen. Za naredni period predviđena je rekonstrukcija pruge Beograd - Niš, a takođe i izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju pruge Beograd - Bar.

Dakle, svi ovi projekti su samo još jedan dokaz da je politika predsednika Aleksandra Vučića i politika ujedno SNS politika napretka i sigurne budućnosti za sve naše građane.

Proces stabilizacije finansijskih prilika, koji je počeo promenom vlasti 2012. godine, danas nam omogućava da krenemo u realizaciju projekta koji su decenijama unazad čekali da dođu na svoj red.

Dežurni kritičari često znaju da skrenu pažnju na kredite koje naša država danas uzima, ali ono što zaboravljaju jeste da za razliku od perioda kada su oni bili na vlasti, mi danas novac pozajmljujemo po nikada nižim kamatnim stopama i isključivo za izgradnju i ulaganje u infrastrukturu, a ne za isplatu plata i penzija, kao što su to oni radili.

Infrastruktura je veoma važna i ona je sinonim za 21. vek. Žalosno je da su decenijama neki građani čekali da do njihovih mesta stignu autoputevi i sa njima nove investicije, sa investicijama nova radna mesta, da su čekali decenijama da se krene sa ulaganjem u železničku infrastrukturu, ali i ulaganjima u javni prevoz u našoj prestonici.

Mi danas, iako smo pogođeni svim posledicama koje ova pandemija korona virusa nosi sa sobom, nismo odustali ni od jednog važnoj infrastrukturnog projekta koji smo građanima obećali u prethodnom periodu. Danas kada vodite odgovornu i domaćinsku politiku ima prostora za sve, i za ulaganja u infrastrukturu i za ulaganja u zdravstvo i za ulaganja u digitalizaciju i za povećanje plata i penzija, dakle, za sve ono što predstavlja napredak i poboljšanje života naših građana.

Mnogi nam nisu verovali da ćemo od jednog rugla i jedne prljavštine koja je bila ovde u centru Beograda uspeti da napravimo jedno prelepo naselje, jedan prelepi centar, možda jedan od najlepših u jugoistočnoj Evropi. Zato znam da ćete od pojedinih političkih kritičara sigurno i sada čuti da od ovog kapitalnog i važnog projekta, od izgradnje metroa neće biti ništa. Ali, dragi građani, budite sigurni da naša država, naš predsednik, naša Vlada neće odustati i od realizacije ovog projekta i da će održati datu reč.

Cilj sadašnje vlasti, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, jeste da svaki zarađeni dinar se isključivo utroši ka ostvarenju jednog cilja, a to je stvaranju bolje budućnosti naše države, stvaranju bolje budućnosti za naše građane. Za to ćemo se boriti uvek i bez obzira na sve. Zahvaljujem.

Jedanaesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 12.05.2021.

Zahvaljujem.

Poštovana predsedavajuća, uvaženi predstavnici Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, dragi građani Republike Srbije, u svom današnjem izlaganju akcenat ću staviti na Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma između Vlade Republike Srbije i Vlade Komonvelt Dominike o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Na samom početku istakla bi da je Komonvelt Dominika jedna od 18 zemalja koja je pre tri godine povukla priznanje tzv. države Kosovo. Naša država je ceneći tu hrabrost i taj potez sa Komonvelt Dominikom 2019. godine potpisala pored ovog Sporazuma u oblasti poljoprivrede koji je danas na dnevnom redu još i sporazume u oblasti turizma, u oblasti visokog obrazovanja i naučnog istraživanja.

Ovakvi sporazumi su samo pokazatelj da se naša država danas vraća na nivo jedne ozbiljne diplomatije koja podrazumeva da kada su spoljnopolitički odnosi u pitanju za nas nema manje ili više važnih zemalja. Mi danas težimo da sa svim državama sveta ostvarimo dobru spoljnu i političku i ekonomsku saradnju.

Sporazumi koje naša država potpisuje u oblasti poljoprivrede s jedne strane doprineće proširenju saradnje između poljoprivrednih proizvođača, razmeni iskustava, doprineće i uvođenju nekih novih tehnologija u obrađivanju zemljišta, ali s druge strane ono što je najznačajnije, doprineće povećanom izvozu naših poljoprivrednih proizvoda dalje u svet.

Posle više od 30 godina mi smo ponovo uspeli sa našim poljoprivrednim proizvodima da uđemo na najzahtevnija svetska tržišta. Tu se svakako ubrajaju i ona visokoplatežna, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, kao što je Bahrein, ali i zemlje dalje da istoku, kao što su Indija i Kina.

Srpska poljoprivreda je za poslednje dve godine imala neverovatan rast u izvozu i 2020. godina je završena sa 4,2 milijarde prihoda od izvoza.

Udeo u tom eksportu svakako ima i pogon za prikupljanje i plasman meda. Naš med koji je prošle godine otvoren u opštini Rača. Čak 90% meda koji se prikupi u ovom pogonu ide dalje u izvoz u inostranstvo, ali ono što je za naše pčelare najznačajnije jeste da je nakon stavljanja u funkciju ovog pogona otkupna cena bagremovog meda skočila za 50%, a otkupna cena šumskog meda za neverovatnih 200%.

Zaista je ovaj pogon dobar primer prakse na koji treba da se ugledaju i ostali poljoprivredni proizvođači, dakle da se udružuju i da na taj način poboljšaju svoju poziciju na tržištu.

Koliko je važna poljoprivreda za našu državu, toliko je važan udeo poljoprivredu u ukupnom BDP prepoznala je i Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić i zato mi danas u oblast poljoprivrede ulažemo neizmerno više novca nego decenijama unazad. Vlada Republike Srbije iz budžeta izdvaja za subvencije mladim poljoprivrednicima čak 42 milijarde dinara.

Podsetiću građane da je 5. maja raspisan i novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava namenjen svim voćarima, povrtarima, odgajivačima cveća i vinogradarima.

Isti takav poziv će i u narednom periodu biti raspisan i za stočare, potom i za ratare, čime će biti obuhvaćene sve proizvođačke grane. Ono što je važno da se napomene da je kod ovog javnog poziva obezbeđeno da se novac dobije unapred, 50% su bespovratna sredstva, 40% je kreditna podrška, 10% sam poljoprivrednik treba da obezbedi.

Kao i kod prethodnih konkursa i kod ovog će mladi poljoprivrednici imati prednost i to pretežno oni koji dolaze iz istočne i južne Srbije, kao dve oblasti koje su najmanje razvijene u našoj državi.

Cilj je da ovakvom politikom podstaknemo mlade ljude da ostanu u našoj državi, da na svojim mestima pokrenu svoj biznis i da na svojim ognjištima podižu svoje porodice.

Svakako da svi ovi podsticaji ne bi ni bili mogući da Srbija danas nema stabilan finansijski potencijal koji je izgrađen dolaskom predsednika Aleksandra Vučića na vlast. S druge strane, da bi se poljoprivreda razvijala, mi moramo istovremeno da ulažemo i u infrastrukturu.

Ja, kao neko ko dolazi iz ruralne sredine mogu da posvedočim koliko mojim sugrađanima znači izgradnja novog puta, koliko im znači sređivanje atarskih puteva, ali i radi lakše povezanosti sa velikim gradovima, koliko im znači izgradnja novog autoputa.

Jedino dobrom i razvijenom putnom infrastrukturom na teritoriji čitave naše države mi možemo da privlačimo strane investitore i mi možemo da govorimo o ravnomernom regionalnom razvoju.

Upravo je to politika za koju se zalaže Srpska napredna stranka, za koju se zalaže predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije. Dakle, politika ravnomernog regionalnog razvoja, politika ostanka mladih u Srbiji, ostanka mladih na selu, politika dobrih spoljnih odnosa sa svim državama u svetu i generalno politika napretka u svim oblastima.

Upravo ovi sporazumi koji su danas na dnevnom redu predstavljaju tu politiku sigurnosti, politiku napretka i zato ću ja u danu za glasanje, zajedno sa svojom poslaničkom grupom Aleksandar Vučić – Za našu decu podržati sve ove predloge zakona.

Zahvaljujem.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 07.04.2021.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvažena ministarko, dame i gospodo narodni poslanici, dragi građani Republike Srbije, kao što smo imali prilike da čujemo u raspravi u načelu, Predlog zakona o izmeni zakona o popisu stanovništva domaćinstava i stanova 2021. godine, predviđa odlaganje početka popisa za oktobar mesec ove godine.

Svesni svakako neizvesnosti koju ova pandemija korona virusa nosi sa sobom odlaganje početka popisa za oktobar mesec naredne 2022. godine, koji predviđa amandman koji je danas na dnevnom redu je, složićete se, u potpunosti opravdano.

Popis koji sprovodimo metodom klasičnog intervjua podrazumeva učešće oko 20.000 ljudi, popisivača i instruktora koji bi svakodnevno bili u kontaktu sa svakim našim građaninom, kao i sa onima koji su zaposleni u Republičkom zavodu za statistiku.

To u ovim okolnostima danas kada korona virus hara čitavim svetom, pa i našom državom predstavlja jedan ozbiljan zdravstveni rizik za sve naše građane.

S obzirom da je borba za očuvanje zdravlja i života građana jedan od šest osnovnih ciljeva rada sadašnje Vlade, ceo ovaj postupak odlaganja popisa je onda krajnje logičan.

U središtu politike Srpske napredne stranke, predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, jeste briga o životu svakog našeg građanina. Dokaz za to jeste i ovaj korona period kada smo uspeli da nabavimo zahvaljujući odgovornoj politici koju vodi naš predsednik, dovoljnu količinu vakcina za sve naše građane kada smo na samom početku izbijanja pandemije uspeli da nabavimo dovoljnu količinu respiratora, maski, lekova, dakle sve ono što garantuje siguran život građanima Srbije.

Činjenica da je pre desetak dana negde oko 22 hiljade stranih državljana potpuno besplatno primilo vakcine u našoj državi samo pokazuje kolika je zapravo snaga i moć naše države u borbi protiv ovog koronavirusa.

Kada je krenula korona kriza, negde oko 400.000 ljudi se iz inostranstva vratilo u Srbiju i to su mahom bili mladi ljudi. Većina njih je i ostalo ovde, s obzirom da su granice brojnih stranih zemalja zatvorene, da su one u „lokdaunu“ i da se generalno sada manje cirkuliše ka Zapadnoj Evropi.

Ono što je naš zadatak i na čemu mi već intenzivno radimo jeste da te mlade ljude zadržimo ovde u Srbiji, da im obezbedimo radno mesto i da oni ovde nastave da grade svoju budućnost.

Nasuprot ovakvoj današnjoj politici i našim naporima da svakog čoveka zadržimo u Srbiji u periodu od 2008. godine do 2012. godine to, nažalost, nije bilo tako. Vi ste u tom periodu imali situaciju gde je oko 400.000 ljudi ostalo bez posla i u tom periodu je Srbija dostigla nikada višu stopu nezaposlenosti, rekordnih 28%. Šta je ostalo tadašnjem građaninu, sem da u potrazi za novim poslom ode iz Srbije, ali nije tada bio problem samo nedostatak radnih mesta. Vi u tom periodu niste imali ni jednu ni novoizgrađenu bolnicu, školu, dakle ništa od onoga što predstavlja osnovne egzistencijalne potrebe svakog čoveka, a valjda su to osnovne stvari ukoliko želimo da imamo natalitet, ukoliko želimo da podstičemo bračne parove da imaju što više dece, ukoliko želimo da podstičemo mlade da ostanu u svojoj zemlji. Dragi građani, upravo politika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije radi na tome, da kroz podršku trudnicama, kroz podršku mladima, mladim poljoprivrednicima poboljša njihove uslove za život. Sve te probleme sa kojima se Srpska napredna stranka suočila dolaskom na vlast, mi danas, hvala Bogu, uspešno rešavamo. Rezultati te borbe se vide kroz desetine novootvorenih fabrika širom Srbije, kroz desetine hiljada novih radnih mesta i kroz stotine novoizgrađenih kilometara puteva. To su rezultati na koje se mi ponosimo.

Mi danas u fokus stavljamo svakog pojedinca, svaki kraj naše države, a takođe stavljamo u fokus i to da obezbedimo demografski napredak naše države. Zato je Vlada u prethodnom mandatu i povećala finansijska davanja za svu novorođenu decu. Bračnim parovima kojima je bila neophodna veštačka oplodnja obezbeđeno je besplatno neograničen broj pokušaja radi dobijanja prvog deteta.

Takođe, kako bi se smanjile liste čekanja u vrtićima, rekonstruisane su i brojne predškolske ustanove širom Srbije. Evo, u opštini Rača, iz koje ja dolazim, je upravo završena rekonstrukcija, ali i dogradnja predškolske ustanove zato što kapaciteti koji su bili dostupni u ranijem periodu nisu bili dovoljni da zbrinu i prime sve mališane sa teritorije opštine Rača.

Pored brige o našim najmlađima, a sve u cilju zadržavanja stanovništva u srcu Šumadije, mi smo pored kilometara novoizgrađenih puteva u prethodnom periodu uspeli da rekonstruišemo i dve seoske ambulante. Jedna je u selu Đurđevo, druga je u selu Malo Krčmare, koje unazad nisu radile čak 15 godina.

Dakle, očigledno je da u Srbiji sada postoji jedan kontinuitet kada je u pitanju unapređenje kvaliteta života mladih, ali i generalno svih ostalih građana, kada je u pitanju i povećanje broja zaposlenih i kada je u pitanju smanjenje broja onih koji iz ekonomskih razloga napuštaju našu državu i čini mi se da u ovom trenutku, kada je naša država postala ekonomski lider u regionu, a možda i šire, zaista su sve manje opravdani razlozi da građani napuštaju našu državu.

S obzirom da je naš cilj jaka i stabilna Srbija, Srbija koja stvara uslove za ostanak i opstanak svog naroda na ovom prostoru, ovaj popis, koji će biti sproveden sledeće godine, će nam samo pomoći da još preciznije definišemo i obrazovnu i zdravstvenu i agrarnu i ekonomsku i svaku drugu politiku za naredni period.

Koliko god da je ovaj popis važa, ono što je u ovom trenutku najvažnije jeste da koliko toliko sprečimo dalje širenje ove zaraze i da ovaj popis sprovedemo tek kada se steknu bezbedni uslovi za to, ne rizikujući tako ni živote, ni zdravlje naših građana. Zato ću ja, zajedno sa poslaničkom grupom Aleksandar Vučić – za našu decu, u danu za glasanje podržati ove amandmane, odnosno prolongiranje početka popisa za oktobar mesec 2022. godine.

Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Rača, 30.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 132000.00 RSD 01.08.2022 -
Odbornik Skupština opštine Rača Opština Po sednici 4300.00 RSD 18.08.2020 -