ANA BRNABIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Ana Brnabić prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao 14. na listi Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve. Mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine, ali je već narednog dana podnela ostavku, čime je njen poslanički mandat završen.

BIOGRAFIJA

Rođena je 1975. godine u Beogradu. Završila je Petu beogradsku gimnaziju 1994. godine. Na univerzitetu Northwood u Mičigenu završila je studije poslovne administracije 1998. godine, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa Hull univerziteta u Engleskoj

Članica je Upravnog odbora neprofitne fondacije Peksim, koja stipendira talentovane studente iz Srbije i Makedonije koji se nakon magistarskih studija na Kembridžu vraćaju u domovinu kako bi pomogli ekonomski i društveni razvoj.

Bila je angažovana u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Bila je zamenica direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspertkinja na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viša koordinatorka Programa za ekonomski razvoj opština.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine, gde je bila je članica, a potom i predsednica Upravnog odbora.

Od 2011. radila je u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. bila je i njena direktorka.

2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave, a u junu 2017. postala je predsednice Vlade Srbije.

Članica Srpske napredne stranke postala je 2019. godine, a 2021. izabrana je najpre za poverenicu Gradskog odbora Beograda Srpske napredne stranke, a zatim i za potpredsednicu stranke.
Poslednji put ažurirano: 09.08.2022, 13:56

Osnovne informacije

  • Samostalni poslanik
  • Beograd
  • Beograd
  • 28.09.1975.
  • master menadžment/marketing
    • Predsednica Vlade RS

Statistika

  • 5
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Članstvo u radnim telima

Poslanik nije ni u jednom radnom telu.

Prva sednica (konstitutivna), 02.08.2022.

Hvala vam.

Replika, pošto mislim da me poštovani narodni poslanik imenom i prezimenom prozvao sigurno već tri puta.

(Radomir Lazović: Planiram da nastavim.)

Slobodno nastavite, činite mi veliku čast, zato što bi naši građani koji prate ovaj prenos pomislili da ste vi opsednuti mnome. Ali, to nije tako. Samo da objasnim.

Pouzdano znam da je govor koji ste pročitali pre dva dana pisala lično gospođa Viola fon Kramon, tako da je Viola opsednuta mnome.

Prva sednica (konstitutivna), 02.08.2022.

Ne iznosim optužbe, iznosim činjenice. Tu koaliciju napravila je Viola fon Kramon i to je javno rekla. Viola fon Kramon ih je ugurala u parlament zahvaljujući tome što je Aleksandar Vučić i SNS bila dovoljno demokratična da spusti cenzus sa 5 na 3 posto pa su se jedva dokopali parlamenta, da bi onda ona njima pisala govore i ovde diktirala šta treba da kažu, koga da napadnu i koju politiku da promovišu.

Politika koju promovišu kada kažu da se bore da u Srbiji bude bolje, odnosno da Srbija bude bolje mesto za život je ta da pod tačkom jedan priznamo republiku Kosovo kao nezavisnu državu, što su rekli tokom kampanje.

Prva sednica (konstitutivna), 02.08.2022.

Hvala vam mnogo.

Dakle, ovako, kako sam naučila od poštovanog narodnog poslanika, prvo je važno da se namestite lepo za slikanje, drugo je važno da izgledate lepo na televiziji, a najmanje važno je, poštovani narodni poslaniče, šta pričate. Tako da, evo, i ja to tako da ponovim kao i vi.

Dakle, samo da pojasnim, pošto ste me pomenuli ponovo imenom i prezimenom, da je to ostalo iz ovog vremena dok ste dogovarali koaliciju nakon izbora, kada ste gledali da li je nekako moguće da napravite koaliciju sa ovom radikalnom levicom, da napravite koaliciju, pa i sa ovima koji su za pridruživanju NATO paktu, da napravite koaliciju sa ovima koji kažu da je Srebrenica genocid, da napravite koaliciju, Viola fon Kramon koaliciju sa ovima koji kažu da treba priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i republiku Kosovo, pa je to moje ime ostalo iz tog perioda, verovatno iz još nekog govora Viole fon Kramon, zato što vam je tada ona pripremala govore za čitavu koaliciju.

Dakle, kada pričate, i da građani koji nas prate razumeju, kada pričate o tome da mi zajedno i da mi zajedno i da mi zajedno, i kada pričate o tom takozvanom patriotskom bloku, to govori o tome da vi zajedno, da vi koji ste gledali da li možete svi da se nakupite da imate jednog poslanika, jedan glas više protiv Aleksandra Vučića i SNS, e to vi zajedno, to je vaš patriotizam, to je patriotizam za malo vlasti. Može i radikalna desnica i radikalna levica, može i NATO, može i republika Kosovo, sve može samo kada bi moli da skupite većinu.

(Predsedavajući: Vreme, poslanice.)

Samo da objasnim, izvinite što sam produžila, samo da objasnim građanima koji nas prate zbog čega i kako vam je ostalo moje ime tu u vašim beleškama. Hvala vam.

Imovinska karta

(Beograd, 02.11.2020.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Predsednik Vlade Vlada Republike Srbije Republika Mesečno 128320.00 RSD 29.06.2017 - 28.10.2020.
Predsednik Vlade Vlada Republike Srbije Republika Mesečno 128320.00 RSD 28.10.2020 -