OLJA PETROVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Olja Petrović je do sada jednom bila narodna poslanica, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine.

U 12. sazivu bila je članica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kao i zamenica člana Odbora za zaštitu životne sredine.

Tokom 12. saziva u plenumu se obratila ukupno 23 puta, dok nijednom nije učestvovala u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Na redovnim zasedanjima u Skupštini je provela 709 sati, i učestvovala u glasanju o 398 akata, i svaki put glasala “Za”.

U 13. sazivu izabrana je za poslanicu kao 53. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Članica je Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, i zamenica člana Odbora za kulturu i informisanje i Odbora za zdravlje i porodicu. Takođe, zamenica je člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

BIOGRAFIJA

Rođena je 1990. godine. Po obrazovanju je master pravnica.

Od 2018. do 2020. godine bila je članica Gradskog veća grada Pirota.

Na lokalnim izborima 2020. izabrana je za odbornicu u Skupštini grada Pirota.

Polaznica je Akademije mladih lidera Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 02.09.2022, 13:54

Osnovne informacije

Statistika

  • 5
  • 20
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.12.2022.

Zahvaljujem uvaženi predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije.

Uvažene dame i gospodo narodni poslanici, poštovane građanke i građani Republike Srbije, ja bih se samo nadovezala na izlaganje prethodnog kolege, a svakako i na izlaganje kolega danas u Narodnoj skupštini Republike Srbije na osnovu onog što svi čitamo u medijama i šta se to dogodilo juče u Pirotu, i mislim da ne treba da žurimo sa zaključcima. Tu su stručne službe i svi iz države, ali i iz lokalne vlasti su reagovali brzo i sada kada je završena istraga i prosto je na komisijama da kada donesu odluku i zaključak da znamo šta se tačno dogodilo i verovatno da neki od protokola nije bio ispoštovan, ali mislim da ne treba da žurimo sa zaključcima, naročito zato što je to jedna osetljiva tema jer se tiče zdravlja svih građana.

Ono što bih ja istakla da trenutno ne treba da ima mesta panici, da su građani Pirota upoznati sa svim merama predostrožnosti, da treba samo da se pridržavaju svih preporuka gradskog kriznog štaba i nadamo se da će u najkraćem mogućem periodu da bude sanirano na licu mesta kako bi se dalje neke posledice koje mogu nastati otklonile.

Ono što se danas isto moglo čuti da država nije reagovala što se tiče merenja zagađenja u Pirotu. Uređajima koji su bili dostupni je jutros rađeno merenje štetnih, odnosno prisustva amonijaka u vazduhu na pet lokacija gde nije utvrđeno prisustvo amonijaka. Verovatno da u nekim bližim mestima gde se sama nesreća i dogodila da njega i dalje ima u nekim količinama, ali Ministarstvo za zaštitu životne sredine se odazvalo. Poslalo je mobilne uređaje tako da će se sa tim merenjima verovatno već večeras krenuti da bi građani imali prave informacije što se toga tiče.

Ono što bih takođe istakla, svakako da je potrebna i rekonstrukcija pruge. Rekonstrukcija je već planirana. Planirana je od juna naredne godine. Opredeljeno je 230 miliona evra za rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad gde je 130 miliona iz kredita, 70 iz donacija EU i ostalo iz budžeta Republike Srbije.

Naravno da će to biti od značaja i da će svakako značiti da više ili u potpunosti ili svakako ćemo značajno smanjiti rizik od ovakvih nesreća i da se ovako nešto više neće dešavati. Posle te rekonstrukcije tom prugom vozovi će se kretati od 120 kilometara na čas, a na tom delu gde se sama nesreća dogodila vozovi se kreću brzinom od 30 kilometara na čas.

Ono što bih na kraju ponovo istakla je da prosto apelujem na sve kolege da ne žurimo sa zaključcima, da ne širimo paniku među građanima Pirota i Pirotskog okruga, da apsolutno sve informacije koje krizni štab dobije budu podeljene sa građanima Pirota i budu dostupni medijima. Voda za piće je ispravna osim u selu koje je blizu samog mesta nesreće i sa tim je krizni štab pre par sati izašao. Tako da apelujem na sve, kao što sam i rekla, da ne donosimo prevremene zaključke, zato što se radi direktno o zdravlju građana na tom području. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.12.2022.

Zahvaljujem, uvaženi predsedniče Narodne skupštine.

Ja samo ne znam odakle to da odgovorni neće snositi odgovornost za ono što se desilo? Nakon zasedanja Komisije i utvrđivanja zašto se nešto desilo, apsolutno svi odgovorni odgovaraće za ono što se desilo sinoć na teritoriji opštine Pirot i to je jedina činjenica koja u ovom trenutku jeste važna i svakako potvrđena.

Ali, to nije važnije od zdravlja svih građana Pirota i jeste da je negde oko pedesetak ljudi hospitalizovano. Neki su prebačeni u Klinički centar Niš, neki zadržani u Pirotu. Na svu sreću svi oni koji su hospitalizovani, dvoje preminulih za koje još obdukcija nije utvrdila da li su oni preminuli prilikom trovanja amonijakom ili iz nekih drugih razloga, su sada sa lakšim simptomima.

Svakako da pruga jeste za rekonstrukciju. Rekonstrukcija će biti u toku naredne godine, počeće u toku naredne godine. Ne zaboravimo i sve kilometre puteva i autoputeva koji su prethodnih godina izgrađeni na teritoriji Republike Srbije, između ostalog i „Koridor 10“ koji prolazi kroz Pirot. Tako se radi na rekonstrukciji pruga.

Srećni smo što je i ova rekonstrukcija u planu kako ne bismo više imali ovakve nesreće. Nadležni organi su dole u Pirotu sve vreme tako da se sastanci kriznih štabova održavaju dole, svi ministri zaduženi koji su uključeni u sve to, kao i lokalna vlast, tako da odgovornost, ponavljam snosiće svi oni koji su odgovorni za ovu nesreću. U to niko ne treba da sumnja i da o tome više raspravljamo. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.12.2022.

Zahvaljujem, predsedniče.

Ja svakako, kao i republička i lokalna vlast, apelujem na sve nadležne institucije da reaguju, da najpre komisija donese zaključak, da se uradi detaljna istraga i da apsolutno svi odgovorni odgovaraju za ono što se desilo juče na teritoriji Pirotskog okruga. Ovde se radi o zdravlju građana Pirota, o zdravlju građana Pirotskog okruga, ali i bilo o kom građaninu da se radi, o životu i zdravlju treba da se reaguje i da se odgovara.

Ja ne znam samo odakle to da oni koji su odgovorni neće snositi odgovornost. Ne znam zašto se toliko vodi polemika oko toga. Mislim da, prosto poštujući najpre sve građane Pirota koji su sada u nezavidnoj situaciji, treba svi da budemo ovde ujedinjeni, da im pružimo podršku, da se najpre sačuvaju životi i zdravlje, a kasnije da se utvrdi odgovornost i da svi koji su odgovorni za to budu i sankcionisani.

Svakako da će nadležni organi i Krizni štab zasedati, kao što su i danas više puta i narednih dana, i da će donositi odluke koje će biti svakako preko medija predstavljene građanima Pirota. U narednom periodu videćemo rezultate čija je odgovornost bila i svega ostalog što komisija i nadležni organi budu doneli. Hvala.

Imovinska karta

(Pirot, 05.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 130720.00 RSD 01.08.2022 -
Odbornik Skupštine Gradske Opštine Grad Pirot Grad Po sednici 4400.00 RSD 20.08.2020 -