MILAN RADIN

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Milan Radin je do sada dva puta bio narodni poslanik, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine, i u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 12. sazivu bio je član Odbora za evropske integracije, kao i zamenik člana Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Takođe, bio je član Pododbora za informatičko društvo i digitalizaciju. Tokom 12. saziva proveo je 638 sati na redovnim zasedanjima Skupštine, i učestvovao u glasanju o 413 akta i za sve akte je glasao “za”. U plenumu se obratio tri puta, nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 73. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je deo poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE, član Odbora za evropske integracije, i zamenik člana Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao 56. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođen 1988 u Beogradu, završio Fakultet za evropske pravno političke studije u Novom Sadu. Postdiplomske studije je pohađao na FTN/IMM.

Bio je zaposlen kao izvršni direktor Male Mlekare, i kao ovlašćeni predstavnik osnivača u Skupštini akcionara Elektrovojvodine.

Bio je zastupnik mlekare u Čurugu i Kogitatum centra, a jedno vreme bio je i član nadzornog odbora Novosadskog sajma, te član upravnog odbora Fondacije "Svetozar Miletić".

Polaznik je obrazovnog programa Beogradske otvorene škole "PolitiKAS", generacija 2014/15.

Član je Srpske napredne stranke i član Saveta za privatne preduzetnike gradskog odbora stranke u Novom Sadu. Bio je deo delegacije Unijе mladih Srpske napredne stranke na XII kongrеsu Evropskе narodnе partijе (YEPP) u Atini.
Poslednji put ažurirano: 20.03.2024, 09:44

Osnovne informacije

Statistika

  • 13
  • 22
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treće vanredno zasedanje , 08.06.2023.

Zahvaljujem, konačno.

Želeo bih da ukažem na povredu člana 90. stav 2, u vezi sa povredama Poslovnika koje ste učinili u vezi člana 103. stav 2.

Ne znam, predsedavajuća, po kom ste osnovu poslanicima opozicije davali da više puta ukazuju na isti član Poslovnika u prethodnom krugu, tako da vas molim za to objašnjenje?

Da, smatram da o ovome treba da se glasa u danu za glasanje. Zahvaljujem.

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Voleo bih da podelim sa kolegama sa druge strane jednu priču iz 2012. godine.

Naime, 2012. godine smo mi bili opozicija u Novom Sadu, na pokrajinskom nivou i na republičkom nivou. Godine 2012. se u Novom Sadu desila ogromna tragedija – šest mladih života je izgubljeno u požaru u jednom noćnom klubu. To se sve dešavalo u aprilu 2012. godine, mesec dana pred izbore, jedan mesec pred izbore. Nikome iz SNS nije na pamet palo da politizuje tu tragediju.

Niko nije iskorišćavao smrt mladih ljudi zarad političkih poena do vas.

Što se tiče medija koje ste hvalili ovde danas, koje ste prikazivali kao neki primer objektivnog izveštavanja, kao primer najboljeg novinarstva izveštavanja, 4. maja Aleksandar Fatić u emisiji „“Njuznajt“ na N1 televiziji izjavljuje bez ikakvog stida, bez ikakvog srama izjavljuje da slučajno nikome ne pada na pamet da onog malog monstruma odvaja od roditelja, da je po njegovom mišljenju dosta da on promeni školu i da se sa njim rade psihoterapija. Dan posle te tragedije on to izjavljuje, da ga treba pustiti napolje odmah.

Da li je iko od vas ustao da se zapita kakva je to televizija, gde je normalno takve stvari emitovati dan posle takve tragedije?

Na sestrinskoj njihovoj televiziji, na „Novoj S“, u jednoj od emisija jedan od vaših lidera, ako ne i sam lider, moralna gromada, intelektualna, Marko Vidojković za patrijarha SPC kaže, i citiram ovde Marka Vidojkovića, ja stvarno mislim da je ovo ispod svakog moralnog dna, reći za patrijarha da je nakaza bradata i bradati jadnik, a ostatak tog citata ne mogu da ponovim. Ne bih ga ponovio ni privatno, a pogotovo mislim da ostatak tog citata nije za Dom Narodne Skupštine, a pogotovo nije za bilo kakvu frekvenciju, makar išli i preko kabla, makar se emitovali preko Luksemburga.

Sramotno je što niko od vas to nije ustao da osudi, a tu sa vaše strane ima pripadnika svih avramovskih religija, da je tako nešto išlo u bilo kom mediju za bilo kog verskog poglavara u Srbiji, ne samo patrijarha SPC, da je išlo za poglavara islamske zajednice, jevrejske zajednice, katoličke ili protestantske, ja bih ustao da osudim. Niko od vas nije osudio najgore uvrede Marka Vidojkovića koje su išle na „Novoj S“ prema patrijarhu SPC.

A onda čujemo i one među vama koji sebe zovu desnom i nacionalnom opozicijom da vas podržavaju, da podržavaju to. Kako iko može sebe zvati srpskim patriotom, srpskim nacionalistom, a sedeti i šetati sa istim ljudima koji imaju takvo mišljenje o patrijarhu?

Kada smo već kod šetnji, iskoristili ste donekle strah naroda da biste se ubacili u njihove šetnje, da biste preuzeli sve to, ali niste se samo vi ubacili. Da li bi mi iko od vas objasnio šta rade hrvatski većnici na prosvjedima, kako neki od vas kažu? Zašto hrvatski većnici dolaze u Beograd? Protiv čega će hrvatski većnik da protestvuje u Beogradu?

Ako mislite da neki od njih Beograd i dalje doživljavaju glavnim gradom, nemam ništa protiv ako će glasati ovde, ali zašto mislite da su vam potrebni hrvatski većnici na protestima u Beogradu?

Da li je tu admiral Zelenović? Nije prvi put da dovodi nekog. Podsetio bih vas, on je juče pričao o nasilju na protestima. Hajde da vas podsetim na to šta je Teodora Gavran sa njegove liste pisala. Kaže, ovo je naš drug Undi, nakon borbe u Siriji, otišao je u Ukrajinu, a između svega toga je proveo tri meseca u Srbiji u vreme protesta.

Da li bi iko od vas odgovorio zašto su vam potrebni „psi rata“ u Srbiji na protestima? Kažete, dovodite „pse rata“ iz Sirije, plaćenike na proteste i još kažete - vaši prijatelji, koji sa vam piju pivo i trče po Novom Beogradu i slično.

Zašto imate potrebu da dovodite strane plaćenike na vaše proteste? Ovo nije nikakva fraza. Čovek je plaćenik, „pas rata“, čovek koji ide u Siriju i u Ukrajinu. Neka od radi svoj posao negde drugde. Nemojte takve ljude dovoditi. I onda ćete reći ko izaziva nasilje na protestima? Koliko vam još treba takvih da se dovedu ovde da biste nešto pokušali da uradite?

Na kraju, još jedno pitanje upućeno patriotama, nacionalistima, ljudima koji će sve učiniti za Srbiju, onima kojima su se zavetovali da će vratiti Kosovo - kažite mi, kako se šetate sa Radom Trajković na tim protestima?

Da li ste znali da je Rada tamo? Da li ste znali da je Rada bila na prvom, ista ona Rada koja je sedela sa Kušnerom i smeškala se kada su ga pitali za „Žutu kuću“, pa raširila ruke i kaže – ma, to je nemoguće, to su izmišljotine srpskih medija, isto kao sada što vi govorite šta su izmišljotine. Tada je Rada stala pored Kušnera i govorila da nije bilo „Žute kuće“, ista ona Rada Trajković koja se nijednom nije setila da osudi prebijanje, mučenja i pucnjavu na Srbe na Kosovu i Metohiji. Sada se Rada šeta sa vama.

I vi ste svi sprski nacionalisti, vi ste svi srpske patriote zajedno sa Radom Trajković u istom paketu? Ništa vas ne razlikuje od njih, ništa vas ne razlikuje od Rade. Svi ste isti.

Zahvaljujem.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 21.04.2023.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Reklamiram član 109. stav 5. Kao što vidite u naše redove je prešao poslanik Jovanović koji koliko sam ja sada ovde shvatio iz njegove komunikacije sa kolegama poslanicima, želi da nam stavi do znanja da će podržati ovaj set zakona ukoliko dobije dozvolu za mini hidroelektranu.

Predsedavajući, ja uvek podržavam da opozicioni poslanici podrže zakone zato ako je to na njihovoj savesti, ali ovako neki pokušaj trgovine i ucene, kod SNS ne prolazi. Samo sam to hteo. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Novi Sad, 08.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 120000.00 RSD 03.08.2020 - 01.08.2022.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 120000.00 RSD 01.08.2022 -