MARINA RAGUŠ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Marina Raguš bila је narodna poslanica u dva saziva do sada. Prvi put izabrana je za poslanicu u osmom sazivu, od 2008. do 2012. godine, i drugi put u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine.

U 12. sazivu bila članica Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja kao i zamenica člana Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Takođe, bila je članica Pododbora za informatičko društvo i digitalizaciju. Na početku 12. saziva bila je i predsednica poslaničke grupe SPAS, sve dok ova grupa nije prestala da postoji jer se Srpski patriotski savez - SPAS ujedinio sa Srpskom naprednom strankom.

Tokom 12. saziva u plenumu se obratila ukupno 10 puta, u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije je učestvovala jednom, a u traženju obaveštenja i objašnjenja nijednom. Na redovnim zasedanjima u Skupštini je provela 228 sati, i učestvovala u glasanju o 326 akta, od čega je za 325 glasala “Za”.

U 13. sazivu izabrana je za poslanicu kao 86. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu zamenica je predsednika poslaničke grupe „ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE", zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove, i zamenica člana Odbora za evropske integracija.


BIOGRAFIJA

Rođena je 1969. godine u Beogradu. Završila je Dvanaestu beogradsku gimnaziju, a zatim i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Radila je kao novinarka, voditeljka i autorka u nekoliko redakcija beogradskih novina i radio-televizijskih stanica.

Bila je angažovana kao savetnica u nevladinoj organizaciji pod imenom Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku.

Bila je i članica i funkcionerka Srpske radikalne stranke, na čijoj listi je osvojila svoj prvi poslanički mandat. Od 2008. bila je i u komitetu za odbranu Vojislava Šešelja. U julu 2012. objavila je da nije više članica Srpske radikalne stranke.

Po osnivanju Srpskog patriotskog saveza - SPAS 2018. godine postala je njihova članica, i to je bila sve dok ovaj savez nije prestao da postoji usled spajanja sa Srpskom naprednom strankom. Od 2021. godine članica je Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 08.01.2023, 16:27

Osnovne informacije

Statistika

  • 61
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

Pre izvesnog vremena, dame i gospodo, poslanica koja je malopre govorila, ovde je pričala o prodaji dece iz Srbije, pokazujući sliku deteta za koje je tvrdila i drago mi je što su predstavnici nezavisnih tela ovde, da je prodato za 14.500 evra, znajući da je štiti poslanički imunitet, ali nije se zadržala na tome.

Ona je to eksploatisala na društvenim mrežama i gde god da je stigla, narušavajući pritom najbolji interes tog deteta. Iako je više puta bila demantovana od strane resorne ministarke, poslanica koja je malopre govorila neretko je pričala o tom slučaju, opet pokazujući ovde pred svima nama fotografiju tog nesretnog deteta. Još jedna brutalna neistina, još jedno brutalno poigravanje sa tuđim sudbinama.

Podjednako kao što zloupotrebljavate celokupni svoj mandat i vređate ljude koji su glasali za neku političku partiju, sticajem okolnosti najjaču političku partiju u Srbiji. Ne vidim razlog zašto to radite? Ako imate argumente za to što želite da izložite, to vam je najjači politički nastup. Nema potrebe za onim što ste uradili malopre.

Govorili ste o timu za zataškivanje ili zataškavanje, kako ste rekli, ne mogu da vas citiram, parafraziram. Ja bih volela da navedete članove tog tima pred predstavnicima nezavisnih tela i celokupnom srpskom javnošću, jer da ste pročitali ijedan izveštaj ovde prisutnih predstavnika nezavisnih tela koje vi nazivate kolegama, a nisu, vi ste poslanik, a oni su predstavnici nezavisnih tela, nisu tu opozicija ili ne rade ni za vas, ni za nas, nego kontrolišu i rade samo svoj posao, da ste pročitali ijedan njihov izveštaj vi biste videli da u predmetnom periodu od godinu dana ta nezavisna tela reaguju i imate statističke podatke po prijavama građana, pa bih volela da čujem koji je to tim za zataškavanje.

Od vas, predstavnika nezavisnih tela, želim tokom današnjeg zasedanja da čujem da li je bilo ko iz vlasti na vas u bilo kom momentu vršio bilo kakav pritisak? Ako jeste, dužni ste i obavezni da to kažete danas. Ako nije, vi morate da reagujete, jer ovde se radi i to moram sve da podsetim o zaštiti najviše institucije jednog političkog sistema kakva je Skupština Srbije, o zaštiti demokratskih prava svakog građanina, konačno o zaštiti vaših nezavisnih institucija.

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

Hvala vam što ste odgovorili na moje pitanje, uz jedno malo skromno podsećanje da ne postoje nesuvisla pitanja, postoje samo takvi odgovori. Mi imamo pravo i obavezu da vas pitamo sve, zato što izveštaj podnosite nama. Pritom, imali ste izbor, niste morali da odgovorite, i to bi bio odgovor.

Kontekst pitanja je bio, zato što se najjačoj političkoj organizaciji u zemlji spočitava redovno, i tu pred vama i vi ćutite, dok vas ja nisam pitala, da mi živimo u diktaturi, da mi utičemo na sve, da mi faktički pišemo vama izveštaje.

Znači, znam zašto sam postavila ovo pitanje i znam zašto su mi trebali vaši odgovori. Pritom, sa druge strane, kad već govorite o tzv. medijskim pritiscima, volela bih, takođe, da po službenoj dužnosti kad god se stvori prilika a tiče se najviših državnih organa, predsednika Republike, zaista se oglasite. Kada se, recimo, preti njegovoj deci na društvenim mrežama. I to je jedan od najuticajnijih medija. Deci, pazite, gde se deci predviđa sudbina silovanja i ubistva i da će biti zatečeni u šahtu. Reč je o Danilu Vučiću.

Porodica predsednika Republike je redovno izvrgnuta istim pritiscima kao i naše porodice, kao i mi sami, a reč je o društvenim medijama.

Nikada vam nismo uputili ni zahtev, ocenjujući da ćete sami reagovati i da ćemo svi zajedno raditi na atmosferi o kojoj vi pričate, da dosegnemo taj nivo i političke i pravne kulture u ovom društvu, ali za to ste nam potrebni vi, objektivno, bez obzira ko je ko.

E, to je bila svrha mog pitanja i svrha ovoga što sam rekla sada.

Drugo vanredno zasedanje , 24.02.2023.

Istini za volju, meni je bilo potrebno nekoliko minuta da se orijentišem prvo gde sam i šta je tema – od ratne mornarice, sankcija, rata u Ukrajini. Dragi kolega, vi znate dobro Poslovnik o radu Narodne skupštine. Može da se govori samo o temi dnevnog reda. Hajde što sam ja bila zbunjena i potpuno dezorijentisana, ali ovi ljudi, predstavnici nezavisnih tela, ministar odbrane, pogledom je tražio definiciju u kojoj sali se nalazi i odgovor na pitanje šta je tema dnevnog reda. Država Srbija je, gospodine Zelenoviću, dala vrlo jasan odgovor na sve vaše dileme, vi to jako dobro znate.

Ovo što ste vi govorili je protivno državnoj politici, mi imamo odlike Saveta za nacionalnu bezbednost, koje su vrlo jasne i vrlo decidirane. A da vas podsetim, neki vaši predsednički kandidati su vrlo svesno obmanjivali biračko telo tokom kampanje, tokom prethodne izborne kampanje. Jedino je gospodin Aleksandar Vučić koji je potvrdio svoju političku jačinu nema konkurenciju, a to je vaš najveći problem svima vama u opoziciji, govorio na temu rata na teritoriji Ukrajine.

Da vas podsetim, moto i slogan njegove kampanje bili su deo govora u početku, onda posle mir i stabilnost. Svi ste govorili da će Aleksandar Vučić dan posle izbora da uvede sankcije Ruskoj Federaciji i drago mi je da ste pomenuli van konteksta, van teme, van bilo čega, današnju godišnjicu užasnog incidenta koji preti da zbriše celu civilizaciju.

To nije naš rat i zato se ne svrstavamo ni na jednu stranu, ali taj Aleksandar Vučić nije uveo sankcije Ruskoj Federaciji, a vi ste glasove dobijali tako što ste obmanjivali vaše biračko telo i ne samo vi, vaš predsednički kandidat takođe. S toga vas molim, kada govorite pokušavate da na tako užasnim temama, kao što je rat u Ukrajini i na tako značajnim temama, kao što su zaštita nacionalnih i državnih interesa Republike Srbije, vodite računa o tome šta je zaista nacionalni interes države Srbije i šta je državni interes. Na prvom mestu, mir i stabilnost po svaku cenu, jer država Srbija vodi samo jedan račun, a to su račun i interesi građana Srbije, a ne međunarodnih snaga koja vas šalju i inspirišu da govorite na ovaj način.

Prvo vanredno zasedanje , 28.01.2021.

Dobro, hvala vam.

Ja ću onda samo da imam samo jedan krug pitanja da bi ostale kolege došle na red, a pitanja će se odnositi na jednog čoveka. Njegovo ime i prezime je Đorđe Joksimović. Njemu su deca oduzeta 2015. godine. Šest godina se čovek bori da vrati svoje tri kćerke. Znam da ovo nisu prijatna pitanja i znam da se u javnosti stvorio određeni utisak. Čak mislim da je javnost negde i presudila posle filma koji je inspirisan dramom ovog čoveka iz okoline Kragujevca bio prikazan na nacionalnoj frekvenciji. Reč je o filmu "Otac".

Prema onome što gospodin Joksimović tvrdi, on je uputio više od 130 zahteva. Šest godina se borio, obraćao svim državnim organima, institucijama. Nekoliko puta je peške išao od Kragujevca, pardon, okoline Kragujevca do Beograda, ne bi li skrenuo pažnju na problem sa kojim nije mogao da se izbori.

Gospodine ministre, gospodine Mitroviću, ovo je jako osetljiva tema koja bi trebala da se zasniva na činjenicama, ali se bojim da je utisak u poslednje vreme prevazišao činjenice o kojima bi smo mi želeli da čujemo ovde u plenumu pred očima javnosti.

Ja sam svesna da vi znate kako su reagovale društvene mreže, kako su reagovali određeni mediji. Ono što nas ovde zanima, šta se zaista dešava sa slučajem gospodina Joksimovića i da li postoji šansa da se gospodinu Joksimoviću vrate deca? To je prvo pitanje.

Drugo pitanje, izvinjavam se što malo prekoračujem, ali neću koristiti ostalo vreme, odnosi se naravno na uticaj korone na demografiju u Republici Srbiji s obzirom da, pričali smo o tome više puta, u Evropi se rade ozbiljne analize za prvih nekoliko meseci kako je situacija sa pandemijom uticala na određena geografska područja u Evropi, kakve su tendencije i kakve posledice mogu sve pojedinačne evropske zemlje da očekuju? Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 30.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 137086.00 RSD 01.08.2022 -