NATAŠA TASIĆ KNEŽEVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Nataša Tasić Knežević prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao 16. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Zamenica je predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, i članica Odbora za kulturu i informisanje.

BIOGRAFIJA

Rođena 1977. godine u Beogradu, gde je završila osnovnu i srednju školu. Studirala je na Saobraćajnom fakultetu, ali njeno interesovanje bilo je solo pevanje. Pevala je godinama u crkvi Svetog Georgija kao solista, a onda je, kao stipendista princeze Jelisavete Karađorđević upisala Akademiju lepih umetnosti, odsek solo pevanje.

Završila je specijalističke studije na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.

Tokom studija je bila stipendista Soros fondacije i od strane OEBS-a u 2012. godini je proglašena jednom od naistaknutijih Romkinja u svetu.

Solistkinja je u stalnom angažmanu Opere Srpskog narodnog pozorišta od januara 2018.

Živi u Beogradu.
Poslednji put ažurirano: 06.09.2022, 14:07

Osnovne informacije

Statistika

  • 2
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

Poštovani, sporazum o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gabon i Vlade Kraljevine Esvatini omogućavaju ne samo razmenu vezanu za oblast kulture, obrazovanja i nauke, već i jačanju veza među nama bliskih naroda. Svaki narod koji ne prizna i svaka država koja ne prizna Kosovo ili otprizna Kosovo je nama prijatelj. Na taj način se omogućava i bolje pozicioniranje Srbije u međunarodnim kulturnim, naučnim, ali i političkim krugovima.

Srbija je zemlja koja ima odlične zakone vezane za zaštitu žena, dece, a samim tim i manjinski ugroženih grupa, pa opet i pored svega toga svedoci smo kršenja svih pomenutih kako u medijskom prostoru tako i u društvenom životu.

Poslednji slučaj ubistva dvogodišnje devojčice je primer da naša rečenica – ćuti, ne mešaj se, često dovodi do smrtnih slučajeva žena i dece, ali i starih osoba jer se nasilje u porodici ne prijavljuje.

Naša posla jesu prijavljivanje nasilja ukoliko imamo saznanja da se to nasilje dešava, ali to je i naša dužnost.

Poverenica sve češće reaguje na kršenje svih prava zakonom zagarantovanih i ukazuje na propust i predlaže rešenja, što se može iz njenog izveštaja videti. Posebno su ugroženi pored nacionalnih manjina i osobe sa posebnim potrebama i osobe sa invaliditetom. Medijsko izveštavanje o žrtvama nasilja je često diskutabilno, poražavajuće i senzacionalističko po žrtve nasilja i njihove porodice jer se iznošenjem detalja svaki put iznova i iznova proživljava nasilna situacija. Neka se stave u cipele svi onih koji su prošli ovo da vide kako je to kada neko prolazi ovakvu vrstu medijske torture i nikada više to ne bi radili.

Nadovezaću se na Poverenicu gospođu Brankicu Janković koja je rekla da se nacionalno i seksualno opredeljenje koristi u prljave političke kampanje, a to je nehumano i apsolutno nedopustivo.

Još jedna jako bitna stvar koja je danas pomenuta u plenumu, a tiče se požara koji se desio na Čukarici, ja moram da kažem da je Brankica Janković zajedno sa „Opre Roma“ pokretom uradila sve što je neophodno ne bi li se pomoglo Romima koji su stradali i čije su kuće stradale u tom požaru. Grad Beograd je tom prilikom izašao u susret i pružio svu pomoć koja je bila neophodna.

Uvođenjem rodno ravnopravnih odnosa u Vojsku Republike Srbije menjamo usađen stav da je ženama mesto za šporetom, ali i jačamo sigurnost devojčica i žena kod nas.

Ovim putem bih pozvala sve pripadnice nacionalnih manjina da se prijave i uzmu učešće u odbrambenim snagama Republike Srbije, jer jačaju, ne samo svoj identitet, već razbijaju teške umrežene stereotipe, kako u okviru svojih zajednica, tako i van njih. Možda to bude jedan od načina da se termin romska škola koja je ovde spomenuta da idu isključivo pripadnici romske nacionalne manjine zauvek izbaci iz govora, i da se sva deca na isti način tretiraju.

Istina je da u Srbiji postoje isključivo romske škole, a ima ih i u Beogradu. Jedna od njih je „Sutjeska“. Molim vas nasilje nad ženama i nad decom nemojte prećutkivati, jer na taj način pružate podršku baš onima koji su zauvek ućutkali svoje žrtve. Hvala.

Druga posebna sednica , 26.10.2022.

Hvala.

Poštovani predsedniče Narodne Republike Srbije, potpredsednici, kolege narodni poslanici, poštovana predsednice Vlade Republike Srbije, budući ministri i moj narode Srbije, želim da vam se obratim povodom vašeg ekspozea koji je predstavljen na ovoj sednici Narodne Republike Srbije.

Želim da izrazim nadu da će se Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog držati pozitivnog pravca koji je do sada trasiran i da će kultura dijaloga koja je uspostavljena od strane odlazeće ministarke gospođe Gordane Čomić biti nastavljena. Instrument – niko izostavljen, niko zaboravljen, koji je Ministarstvo u saradnji sa Kancelarijom UN u Srbiji pripremio, predstavlja najbolji način da se svaki čovek u ovom društvu prepozna i uključi u sve društvene tokove. Nadam se da će budući ministar, gospodin Žigmanov, učiniti da Akcioni plan koji prati novu Strategiju i koji je prepoznat u Izveštaju o napretku Republike Srbije u pridruživanju EU bude aktivno implementiran.

Kada je u pitanju Ministarstvo kulture, mnogo je urađeno. Ministarka Gojković je učinila da kultura bude vidljiva. Želim da kažem da je do sada uloženo dosta u kulturnu infrastrukturu i da se nadam da će se taj trend ulaganja nastaviti, ne samo kroz infrastrukturu, već i kroz programske sadržaje, što će dovesti do jačanja umetničkog kadra za koji mi imamo i te kako kapaciteta.

Jedan od najvažnijih primera vezan za muzičko-baletsko izvođaštvo, odakle i ja sama dolazim, je koncertna i baletska dvorana koja je napravljena u Novom Sadu. Na nivou AP Vojvodine je samo za ovu godinu za obnovu domova kulture izdvojeno 700 miliona dinara, što znači da će se svi kulturni centri i domovi kulture urediti do onog nivoa gde će svi sadržaji biti predstavljeni na kvalitetan način. Srpsko narodno pozorište je rekonstruisano, a 270 miliona dinara je odobreno za subotičko Narodno pozorište. Moram da se zahvalim za otvaranje treće operske scene u Nišu, što znači jačanje juga, za završetak Akademije umetnosti, za izgradnju velike koncertne dvorane u Beogradu.

To daje vetar u leđa mojim kolegama, jer se jača umetnički kadar Srbije, a ne pojedinaca. Mi stvaramo jednu kulturu, a ta kultura nam daje društvo jednakih šansi, kome težimo svi mi, a naročito oni koji dolaze iz socijalno ugroženih i teže zapošljivih grupa.

Ministarstvo kulture sa ministarkom Gojković je uradilo dosta toga na nivou cele Srbije, a samim tim da kod nas kultura nije stala unatoč pandemiji, govori o tome da se uprkos svim teškoćama brinulo o umetnicima i umetnosti u Srbiji.

Jedan od dobrih primera koji je Ministarstvo pokrenulo je e-mobilnost umetnika u kulturi, što je doprinelo da se kroz digitalizaciju naši umetnici prepoznaju u svetu.

Sada imam veliku odgovornost da prenesem poruku mojih kolega, a to je da se najbolji među nama zadrže u Srbiji i da se za njih otvore radna mesta u kulturi i obrazovanju, kao i da se status baletskih umetnika napokon reši.

Volela bih samo da se zahvalim svima vama, jer ja verujem da smo mi društvo jednakih šansi. Verujem da svi mi koji zaista volimo Srbiju, volimo sve ljude u ovoj Srbiji, bez obzira na versku, nacionalnu ili bilo koju drugu različitost i pripadnost, zaista verujem da smo svi mi ovde, da se svi ovde delimo isključivo samo na dobre i loše ljude i da ćemo svi mi raditi za dobrobit Srbije.

Hvala vam puno i podržavam Vladu Republike Srbije.

Imovinska karta

(Beograd, 29.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 31000.00 RSD 01.08.2022 -
Srpsko narodno pozorište (Solistkinja opere) Javni prihod Mesečno 76000.00 RSD 01.08.2022 -