Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Vladimir Obradović

Vladimir Obradović

Stranka slobode i pravde

Govori

Dobro veče, ili dobro jutro, ne znam.

Dakle, da biste istinski zavladali i dominirali nekim narodom, naravno, ne na fer način, sigurni su pristupi da ih ekonomski osiromašite i ostavite bez obrazovanja i onda je takav narod mnogo pogodniji za vladanje. Tako su razne ekonomske kolonijalne sile radile vekovima unazad. Imate izjavu Lorda Mekolija iz 1835. godine kako da suštinski pokore Indiju, tako što će im zameniti obrazovani sistem. Ako pogledamo širu politiku Vlade opredmećenu u ovim zakonima, zakonima koji su u proceduri i odlukama koje se donose ovih dana, možemo upravo da vidimo to.

Dakle, budžet predviđa izdvajanje u velike infrastrukturne projekte, što je svakako dobro, međutim, povećanja plata nisu u zadovoljavajućoj meri i one sigurno siromaše sistem.

Reći ću vam ovako, i molim vas da ovo vrlo pažljivo saslušate. Imam troje dece i kada odem ujutru da za našu petočlanu porodicu kupim burek i jogurt, to košta oko 1.000 dinara. Znači, četvrt bureka za svakog i litar jogurta da podelimo, ne čaše, to je skuplje. Ako bismo mi jeli burek tri puta dnevno, to je 3.000 dinara svaki dan, što je 90.000 za mesec dana, što je veće od prosečne plate u Republici Srbiji, da naša porodica, da moja porodica, jede burek i jogurt tri put dnevno celog meseca. Podsetiću vas, znam, ministre, da vas to ne zanima, jer vi od plate ne živite, ali prosvetni radnici imaju platu ispod proseka, dakle, jedan prosvetni radnik od svoje plate ne može da kupi za svoju porodicu burek i jogurt za mesec dana. Da li je to zemlja ekonomskog tigra?

Ako je već ovo zlatno doba, zlatno doba do guše u kome smo, zašto se onda isplaćuju jednokratne novčane pomoći, jer sama reč „pomoć“ znači da nekom treba? Kako nekom treba, ako smo mi u zlatnom dobu? Dakle, nešto vam tu ne fercera, nešto niste dobro sračunali.

U ovom budžetu niste predvideli besplatne udžbenike za celu Srbiju, besplatne knjige, besplatne obroke za decu, ali jeste silne subvencije za strane investitore. Jeste predvideli silne pare za Ekspo. Eliminisali ste zakone. Ministre Mali, vi ste meni na Odboru obećali da imate studiju da ćete je dostaviti, do danas je nisam dobio. Da li je krijete? U prilog ovome što sam govorio jeste i da je budžet za prosvetu, odnosno javne investicije u prosveti daleko manji od onog koji predviđate za investiranje u Ekspo i stadion. Zato mislim da ova zemlja pod vašom vlašću nema čemu da se nada. Sve ste podredili tome da ostanete na vlasti, a da zemlju rasprodate.

Sada ste i u fakultete postavili partijske poslušnike, one sa liste koji podržavaju Aleksandra Vučića i druge ljude za koje ne znam kako su se tu našli. Evo, za sve članove Vlade koji ste glasali, profesorka, vi ste profesorka na beogradskom univerzitetu, jel mislite da je u redu da Dragoslav Bokan bude u Savetu, jel mislite da je u redu da Novak Nedić bude u Savetu? Čime je on doprineo?

Evo, i gospodine Atlagiću, nemojte da mi dobacujete odatle, i vi recite da li mislite da je to u redu. Molim vas, vi ste iz tog vremena, objasnite mi kako Dragoslav Bokan doprinosi radu Filološkog fakulteta ili gospođa Ivona Jevtić, koja nas je podučila o dva kosovska boja. Šta će nam ostati ako rasturimo obrazovanje? Ili što ste u savet Fakulteta organizacionih nauka, sa koga ja dolazim, stavili vlasnika našeg direktnog konkurentskog fakulteta? Dakle, postoji fakultet koji je privatni, koji je osnovan od strane SNS kadra, koji ima isti program i sada tog konkurenta nama stavljate u savet. Zamislite da stavite vlasnika „Jetela“ u Upravni odbor „Telekoma“, ili privatnog autoprevoznika u upravni odbor gradskog preduzeća. Gde je tu logika, osim ako i fakultete pripremate za privatizaciju, ako hoćete da i FON i drugi uspešni fakulteti završe po vašem oprobanom receptu EPS-a i Telekoma, pa ćete reći – ovo ne funkcioniše, moramo da zovemo stranog upravljača, da dovedemo konsultanta iz Norveške, da ga debelo platimo da nam kaže kako da upravljamo, jer nismo znali.

To da ne znate da upravljate predlažete i drugim zakonima koji su u proceduri, kao što je Zakon o komunalnoj delatnosti, gde vi kažete – mi ne znamo da upravljamo i zato ćemo preneti upravljačka prava za komunalne usluge sa lokala na republiku, a onda ćemo kroz javno-privatno partnerstvo ili koncesiju naći nekog ko će time da upravlja. Dakle, zato što piše u tom predlogu zakona – zarad boljeg i efikasnijeg upravljanja. Pa nije li to priznanje da ne znate?

Takođe još dva pitanja. Dakle, budžet, ili je meni promaklo, gospodin ministar Mali voli meni da kaže da ne znam i da ne znam da saberem babe i žabe, pa nek mi da informaciju – da li je uračunato smanjenje prihoda od carina usled ugovora sa Kinom koji je potpisan, jer je najavljeno da će taj ugovor stupiti na snagu od pola godine? Dakle, da li je u budžetu uračunat smanjeni prihod od carina i, ako jeste, koliko je po vašoj proceni smanjeni prihod od carina u trgovini sa Kinom?

Naravno, za ministra Malog još jedno pitanje. Takođe mi na pitanje za Makiš niste odgovorili – da li je istina, iskreno ne verujem da je to istina, ne verujem da je to istina, jer je nemoguće, ali vas svejedno pitam, da li je bilo dogovora da se pristupne saobraćajnice za Makiš od šest kilometara plate blizu 200 miliona evra ili preko 30 miliona evra po kilometru? Ja ne verujem da je to moguće, zato sam vas i pitao, ali nisam dobio odgovor. Hvala.
Pitanje konkretno, ne volite burek? Ne razumem?

Dakle, hoću gospodinu Jovanovu da odgovorim, dakle, niste vi doveli Beogradski univerzitet na Šangajsku listu nego mi, koji mi na tom univerzitetu radimo i koji te radove tamo pišemo i gde te radove objavljujemo. Dakle, meni je zaista žao, ali jedno od neviđenih dela koje Aleksandar Vučić nije uradi, a to je da uvede beogradski univerzitet na Šangajsku listu jer su to uradili nastavnici beogradskog univerziteta i prosto je takva metodologija.

Verujem da vi kroz vaše medije možete da ubedite narod da je sve te radove zapravo Vučić napisao i sve te nagrade on osvojio, ali to prosto nije tako. Tako da to moram istine radi da vam kažem. Mislim da je to uvredljivo za celu akademsku zajednicu to što ste sada rekli, nipodaštavajući njihov doprinos tome i njihov rad, a pripisujući to vama, jer ste rekli, citiram, mi smo uveli taj univerzitet na Šangajsku listu, odnosno za vreme naše vlasti.

Dakle, predsedavajući molim vas da mi ne dobacuju. Da li smo završili?

(Tatjana Manojlović: Da li je ovo normalno?)
Dakle, ja mogu da nastavim.

Za ovog govornika koji dobacuje preko puta, on treba da zna da se radovi ne plaćaju, jer postoje neke stvari koje vi ne možete da kupite nego morate da imate neko znanje i ugled i napišete rad, a onda vam to neko prihvati i objavi vam besplatno zato što je rad dobar. Ne može se sve kupiti. Postoje naravno i časopisi kojima se plaća, ali to nije nužno.
Koristiću i vreme ovlašćenog.

Ministre Vesiću, hteo sam da vas pitam – da li vi znate da se vaši zakoni, odnosno ovi koji su danas u proceduri često koriste kao mehanizam ilegalne finansijske pomoći medijima koji su bliski vladajućem režimu? Sada ću da vam kažem kako. Kršenjem tih zakona vlasnici medija koji su bliski režimu nadograde sprat, dva. To zatim rasprodaju i zapravo su finansijski pomognuti sa milion ili dva evra na primer. Što bi se reklo, može centrala jednom da pogreši, ali neće sto puta pa smo tako imali i članovi naše poslaničke grupe su govorili o tome da je vlasnik B92 i „Prve“ najmanje jedan sprat dozidao više na Dedinju, a javnost upoznata sa time da su vlasnici „Maksimedija plus grupe“, gospoda Krdžić Ružica i Miloš su zidali u Koste Racina bez dozvole, a sada ne znam da li znate i to je moje konkretno pitanje za vas – dobili smo informaciju da se ilegalno zida u Maglajskoj ulici. Isti investitor „Maksimedija“ i zidaju ilegalno ponovo na Dedinju.

Dakle, ako ovo nije oblik ilegalne finansijske pomoći medijima bliskim režimu molim vas da to uzmete u obzir kao drugi stepen. Vlasnici su i Televizije „Studio B“, raznih radio stanica. Tu je čuvena stanica „Karolina“. To je ono znate kada se Siniša Mali i predsednik Vučić snimaju u kolima, prave rils i onda na kraju Siniša Mali kaže kao reklamu – a sada slušajmo Radio „Karolinu“. To je Karolina koja zida bez dozvole ili je to samo neka igra Šapića i njegovih gradskih sekretara poput Sonje Božović, pa treba da čekamo da ih negde uhvate na nekom graničnom prelazu sa koferom para.

Ovo pitam vas, nemojte zameriti. Mi smo Gradskoj upravi poslali preko 120 pitanja. Žao mi je, nije Mirković tu da potvrdi, i nismo dobili nijedan odgovor. Evo Bakarec može da potvrdi. Evo mu prilike za repliku.

Dakle, preko 120 pitanja smo postavili, nismo dobili odgovor, podnosimo prijave građevinskoj inspekciji, ne dobijamo odgovor, tako da moram ovo vas kao drugostepeni organ da pitam.

Takođe, zakonom, ovim čuvenim članom 30. Zakona o izmenama zakona je predviđeno da se pravo svojine stiče danom donošenja ovog zakona, te da će tu svojinu sprovesti služba nadležna za plan i katastar, ili kako se već tačno zove.

Moje pitanje je da li katastar ima kapaciteta da to uradi, jer mi dobijamo velike pritužbe na rad katastra. Imamo informaciju da je preko 50 predmeta ožalbeno i otišlo u drugi stepen na rešavanje, pa smo u tom smislu zabrinuti da li je to dodatni, to je 5.000 predmeta, udar na katastar koji bojim se da će se još više zagušiti.

Treće pitanje ili molba, čuli ste verovatno ovih dana da imamo neprijatnu situaciju oko preknjižavanja imovine zadužbine Nikole Spasića. Dva sprata se preknjižavaju na preduzeće koje je u stečaju. To su neki srpski dobrotvori ostavili ovom narodu za potrebe školovanja, zdravstva itd, pa pošto je u vašoj nadležnosti, ja vas molim iskreno da što pre donesete neki zakon koji bi uredio pitanje zadužbina imovine, jer se sa istim problemom sreće i Beogradski univerzitet i mnoge druge zadužbine, pa vas molim da kao što ste ovo gurnuli po hitnom postupku, da ne odlažemo i da po hitnom postupku rešimo pitanje onih dobrotvora koji su univerzitetu, školama i bolnicama ostavili svoju imovinu zaveštanjem. Hvala.
Da, hvala.

Nije teško da svi zapamtimo, Pravac Evropa.

Nadovezaću se delimično na ono što je prethodni govornik rekao, vi ste ministre Vesiću na odboru rekli, ja na tom odboru nisam bio zbog drugog jednog odbora, da ste jedan od amandmana koji smo mi predložili i za koji se ja zalažem, a tiče se upravljanja projektima, suštinski podržali, ali da nije našao mesto u ovom zakonu, te da će biti kasnije na neki način, kroz neki podzakonski akt implementiran.

Hteo bih samo ovde, pošto nemam prilike da obrazložim taj amandman da ne treba razmišljati o tome šta ako to uvedemo, nego razmislite o tome šta ako mi ne uvedemo profesionalno upravljanje u naše projekte. Republika Srbija i studenti su tri puta bili prvaci sveta u upravljanju projektima, a u državnoj upravi i u sistemu mi nigde nemamo sistematizovano radno mesto sa kvalifikacijama koje se zove rukovodilac projekta. Tako da, apelujem da po ugledu na evropske zemlje, SAD, Veliku Britaniju, Rusiju, uzmite koji god hoćete primer, uvedemo tu profesionalnu odgovornost.

Vi ste u zakonu, istini za volju, tamo stavili upravljač projekta kao kategoriju, ali ona je za sada dosta blago definisana, da investitor može ukoliko želi, da u konsultativnom smisli angažuje rukovodioca projekta. Smatram da to treba da bude tvrđa odredba i obaveza za projekte koji se finansiraju iz javnih sredstava preko određenog iznosa, preko recimo, milion evra.

Što se tiče samo ovog prethodnog, pošto Zakon o zadužbinama nije u vašoj nadležnosti, molio bih vas onda kroz Zakon o stanovanju gde ima tamo kada se završi restitucija da neko može da to otkupi, kao da je javna svojina da se to privremeno modifikuje do okončanja ili do donošenja zakona o zadužbini da se taj otkup obustavi. Pitanje za katastar, ako može .
Hvala.

Mi smo podneli amandman kojim se predviđa skraćivanje mandata članova i predsednika Republičke komisije za energetske mreže. Imajući u vidu kakvo je stanje trenutno u Srbiji, ako pročitate bilo koji izveštaj o upravljanju u javnom sektoru u Republici Srbiji, videćete da je naša država nažalost obojena v.d. stanjem. Dakle, imenuju se vršioci dužnosti direktora, pomoćnika ministara i drugih javnih funkcija po nekoliko puta za redom i to ukazuje da predloženi petogodišnji mandat predstavlja predugačko rešenje za ono kakvo je stanje.

Ako pogledamo analizu prethodne dvogodišnje Vlade, tamo imamo da je bilo preko 1200 imenovanja u v.d. stanje da je nekim ljudima čak po 20 puta produžavan mandat. Čuveni Mića Grčić je bio u v.d. stanju punih šest godina. Dakle, imajući u vidu da izbor na ovako bitne funkcije predstavlja problem vama i ako pogledate izveštaj posle svakog četvrtka, posle svake Vlade koliko je tu v.d. stanja, hajde da ne zavaravamo jedni druge i predlažemo da se ovaj mandat sa pet godina skrati na četiri, kako bi bio realniji, da ne biste imali problema sa postavljanjem i smenama, jer kako jedan vaš visoki funkcioner kaže, visoki funkcioner vladajuće koalicije – pa, ti izbori, konkursi i ostalo samo nam smetaju i onda te ljude štiti zakon, bolje je da celog života budu u v.d. stanju i da se ja pitam, ja bih tako i postavio. Hvala.
Hvala.

Govoriću po amandmanu i posle ako prođem, vreme ovlašćenog.

Dakle, mi smo podneli amandman kojim predlažemo da se sertifikat o energetskim svojstvima zgrade produži na 12 godina, umesto na 10 koliko je predloženo, jer smatramo da taj period ne bi značajno uticao na sertifikat, a smanjio bi troškove prilikom njegove obnove, odnosno, ponovnog izdavanja.

Međutim, pored ovoga, gledajući u ovom zakonu koji nosi čitav niz odredbi, prvenstveno bih se zahvalio gospodinu Vesiću, što sedi ovde evo, koliko traje ova diskusija, za razliku od njegovih kolega ministara, gde mi imamo zaduživanje od 1,3 milijarde evra, ali ministar finansija ne smatra za neophodno i potrebno i dobru praksu da sedi ovde pred poslanicima i brani sva ta zaduživanja, niti predsednica Vlade, niti bilo ko od potpredsednika.

Ministarka energetike ne smatra da je bitno da sedi ovde kada su amandmani koji se odnose na energetiku, itd, itd, da sada ne ulazim, tako da u tom smislu, zaista za gospodina Vesića, pohvala na istrajnosti.

Međutim, ovaj zakon kao što rekoh, donosi neke novine. Možemo da diskutujemo o tome da li je trebalo da bude novi zakon, ili se može ovim korekcijama sveobuhvatnim promeniti. Ono što svakako većina govornika ovde podvlači jeste da je u prethodnom periodu, decenijama unazad sveprisutna korupcija u ovom segmentu, pa je moje pitanje za ministra, i molio bih za taj odgovor, kako će to ovaj zakon da promeni.

Daću nekoliko konkretnih primera. Dakle, mi imamo danas vesti da je bivša gradska sekretarka uhapšena na aerodromu sa 50 hiljada evra i skupocenom narukvicom. Dakle, kako neko sa službeničkom platom koji radi na poslovima planiranja i izgradnje, odnosno, konkretno je ovde slučaj urbanizma, ima platu stotinak hiljada dinara, kako se zadesi na aerodromu sa 50 hiljada evra neprijavljenih protivno zakonu?

Predsedavajuća, zamolio bih vas da obezbedite red u sali.
Hvala.

Takođe, pitao bih ministra Vesića, imamo prilike na portalu javnih nabavki da vidimo da je Grad Beograd raspisao i ugovara javnu nabavku u vrednosti od milijardu i 300 miliona dinara za izgradnju nekakvih montažnih privremenih objekata za smeštaj beogradskih ličnih asistenata. Dakle, pored toga što Zakonom o komunalnoj miliciji beogradski lični asistenti nisu prepoznati kao takvi pa se ne zna na šta se ovo tačno odnosi, ali pretpostavljamo da su to oni famozno brendirani Beli, dakle, kako će se to u ovom Zakonu o planiranju i izgradnji prepoznati ili rešiti?

Pošto Zakon o planiranju i izgradnji ima tačku 12. …

Zaista ne mogu da se nadvikujem.
Dakle, Zakon o planiranju i izgradnji ima tačku 12. koja se odnosi na privremene građevinske dozvole i ona tačno definiše šta je tu obuhvaćeno. Pročitaću – asfaltne baze, privremene naplatne stanice, separacija agregata fabrike betona, samostojeće antimeterološke itd. neki stubovi i stubovi za druge namene. Dakle, nigde se ne predviđaju objekti za smeštaj beogradskih ličnih asistenata, pa me zanima da li je to kršenje zakona i ako jeste kako će ono biti sprečeno? Ovde govorimo o milijardu i 300 miliona dinara građana Beograda.

Takođe, vrlo je problematično zato što je data vrlo specifična tehnička dokumentacija, opis kako to izgleda i to su da se izjasnim jednostavnim jezikom, montažni kontejneri. Tako su i opisani. Kako onda dolazimo do toga da za 104 kontejnera je ovolika cifra, odnosno da jedan kontejner košta preko 100.000 evra, ako mu je tržišna cena negde između sedam i deset hiljada.

Sve ovo ukazuje na ogromnu potencijalnu korupciju u sektoru koji se tiče planiranja i izgradnje, pa u skladu sa tim molim ministra za odgovor na ova pitanja, jer mislim da ovo interesuje kako nas narodne poslanike, tako i sve građane Republike Srbije od čijeg se novca ovo finansira. Hvala.
Hvala.

Dakle, mi smo podneli amandman koji po nama predstavlja oličenje jednog demokratskog postupka u zemlji. Ovde je predviđeno da glavni republički urbanista nakon završenog javnog uvida ima rok od 30 dana da odgovori, odnosno da da saglasnost.

Ono što mi predlažemo jeste da se po završetku javnog uvida obaveste građani koji su učestvovali i takođe da im se da šansa da i oni glavnom urbanisti prenesu svoje stavove, mišljenja i komentare, i nikako ne vidimo kako bi to narušilo ovaj proces, već što otvara mogućnost da ti planovi budu bolji i kvalitetniji, jer će glavni urbanista imati mogućnost da čuje ne samo jednostranu informaciju od onoga ko je planove podneo, već od građana na koje se ti planovi odnose. Tako da, smatramo da bi to u mnogome potpomoglo.

Takođe, vidim da je predviđeno da ukoliko glavni urbanista ne ispoštuje rok od 30 dana smatra se da je saglasnost data. Imam pitanje koje je vezano za to. I ako smatram da je ovo dobra ideja da administracija ne koči, šta nama garantuje da će taj glavni urbanista uopšte da radi. Dakle, kaznene odredbe nisu predviđene. On čovek, može jednostavno da ne radi i da sve što mu stigne istekne rok od 30 dana i smatra se da je saglasnost data. Dakle, koji je tu kontrolni mehanizam uveden da te institucije zaista funkcionišu. Hvala.
Hvala.

Dakle, čuli smo ovde izlaganje i obrazloženje ministra Vesića o dobroj nameri da se kulturna dobra izmenama zakona bolje zaštite. Međutim, put do pakla je često popločan dobrim namerama, ali to možemo da vidimo u velikom broju objekata koji se u Beogradu, Kragujevcu, Subotici i drugim gradovima urušavaju, odnosno namerno ruše, a predmet su zaštite ili su predmet istekle zaštite.

Tako smo imali u Beogradu kuću u Resavskoj, zatim zaštitu Starog sajmišta, pa smo imali takođe rušenje u zaštićenoj zoni Subotice, pa smo imali rušenje kuće Ilije Kolovića u Kragujevcu itd.

Dakle, jako veliki, da ne čitam dalje broj objekata koji su imali kulturnu zaštitu ili kulturnu zaštitu koja je istekla. Bio je srušen od strane investitora. Naravno da tu ne treba da stavimo fokus na ekonomskoj šteti koja nastaje, već se trajno i bojim se nepovratno ruši duh, imidž jednog grada ili jedne celine i to mora da se zaustavi.

Zbog toga smo mi amandmanom preporučili da se na ovo što je ovde u zakonu predviđeno doda rečenica da se osobine kulturnog dobra utvrđuju na osnovu objektivnih činjenica, bez obzira da li su nepokretna kulturna dobra zaštićena ili ne, odnosno bez obzira na to da li mi istekla zaštita i na taj način da se dodatno ojača ova odredba i spreči svesno ili nesvesno uklanjanje, rušenje i nepovratno nestajanje kulturnih obeležja naših gradova. Hvala.
Kad ide june nek ide i uže, kaže naš narod, a naša Vlada uvodi novo pravilo - kad ide uže nek ide i june. Upravo je to karakteristika ova nove odredbe u Zakonu o planiranoj izgradnji i kojom se država odriče konverzije.

Dakle, svi oni koji su kupili firme iz privatizacije bud zašto i dobili pravo korišćenja zemljišta dobiće to sad zemljište gratis. Opravdanje za to nalazim u tome da javna uprava ne funkcioniše i da za 12 godina nije uspela da sprovede zakone. Pa, ako je to logika hajde da ukinemo i Krivični zakonik jer tužilac takođe ništa ne uspeva da uradi. Hajde, da ukinemo sudove jer određeni procesi traju od deset godina. Hajde, da ukinemo zdravstveni sistem jer su liste čekanja po nekoliko godina. Ako je ta logika da nešto traje nekoliko godina, onda imamo puno institucija koje treba da ukinemo i puno zakona u ovoj zemlji. Ako je ekonomska logika ovde u pitanju onda možemo da vidimo elemente Super Hika iz Alan Forda. Dakle, uzimajmo od sirotinje da dajemo bogatima, jer troškove odricanja od konverzije platiće ceo narod, a koristi će imati samo mala grupa super bogatih. Jel to logika?

Međutim, ja bih pitao Vladu i ministra Vesića, koji je ovde, dakle, šta je bio problem u postojećim zakonima o planiranju i izgradnji da se sprovedu? I, šta će ovaj novi zakon doneti pa da se rešimo bespravnog objekta na Pančićevom vrhu, da se rešimo bespravnih Tominih i ostalih vikendica na Savskom nasipu i da se rešimo svih onih bespravnih objekata u Beogradu i drugim mestima koji su izgrađeni od Zakona o ozakonjenju na ovamo ili ćete za nekoliko godina od danas reći – ljudi ovi zakoni ne daju rezultate, dajte da svim tim ljudima, što su bespravno to gradili na Savskom nasipu legalizujemo. Jer kad ide uže nek ide i june.

Žao mi je što ministar Mali nije ovde, on nam je juče držao predavanje o zlatnom bilansnom pravilu, o ročnosti zaduživanja i tako dalje, ali upravo tim predavanjem je priznao da slobodna sredstva na računu države Srbije nisu dovoljna da se izmire tekuće investicione obaveze, već moramo da se zadužimo dodatno, da uzmemo pare iz kasice prasice naše dece i finansiramo današnje troškove, jer je to ono što je bilo bilansno pravilo koje on citirao, govori.

Takođe nam je rekao da nikako ne poredimo u apsolutnim iznosima neke stvari u finansijama, a upravo u tom istom izlaganju uporedio je javni dug Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke u apsolutnom iznosu i ako Srbija i Nemačka ne mogu da se porede ni po veličini, ni po broju stanovnika, ni naravno po privrednoj snazi.

Priznajem, ako je ministar Mali u pravu, to znači da mi u ovom trenutku na granicama Republike Srbije imamo kolone Nemaca koji žele da dođu u Srbiju, jer su ovde bolje plate, bolji životni standard, bolje školstvo, bolje zdravstvo. Ako to pak nije slučaj, to znači da sam ja malo više u pravu od Malog.

Kada je stigao predlog za novog ministra prosvete prvo sam pomislio da je predlog stigao od PUPS-a, posle vidim da je predlog stigao od SPS i iznenadilo me je, drago mi je da je Dačić tu, da za 33 godine postojanja SPS nije uspeo da iznedri novog kandidata sem Marka drugog Miloševića, očekivao sam da će to možda biti Uglješa ili Mirka ili neko drugi. Međutim, kada to pogledam u celini vidim da je na delu rehabilitacija politike 90-ih. Ministar Dačić je juče govorio vrlo romansirano o tom periodu i kolegi Grboviću koji je mlađi objašnjavao kako je lepo bilo 90-ih, međutim ja se tih 90-ih sećam, to je bilo vreme izolacije, sankcija, hiper inflacije, vreme kada su ubijeni Đuruvija i Stambolić i ništa tu nije bilo lepo, sem što je SPS i onima koji su bili na vlasti uključujući buduću ministarku, odnosno predloženu ministarku, njima je bilo lepo.

Komunisti su još 1946. godine pa sve do 1998. godine vršili progone na univerzitetima. Poslednji put je to bilo u vreme kada je predložena ministarka bila prorektor, tada su proterana više od 200 profesora sa univerziteta, studenti su prebijani i hapšeni. To je imalo dugotrajan uticaj na naše školstvo i dok je ona sedela u Miloševićevoj vili ja sam dobijao… (Isključen mikrofon.)
Hvala, predsedavajući.

Građani Srbije, dame i gospodo, znate koliko televizija „Hepi“ ima naučno obrazovnog programa? Ima 0,002% ili 1,73 sekunde dnevno.

Pazite sad - jedan, dva i prošao naučno-obrazovani program „Hepija“. To je prema ovom Izveštaju koji ste vi dostavili, a za koji neki od vas tvrde da nismo čitali. Po tom istom Izveštaju, TV „Pink“ ima 0,17% naučno-obrazovnog programa ili 2,44 minuta dnevno.

Sa druge strane, ima bezmalo devet sati rijalitija ili 216 puta više rijalitija nego naučno-obrazovanog programa i to nije bilo kakav rijaliti, to je rijaliti koji je oličenje nasilja i prostakluka.

Porediti „Velikog Brata“ i „Zadrugu“ je kao porediti „Utisak nedelje“ i „Hit – tvit“, uvod Jelene Obućine i Jovane Jeremić, pitanja Žakline Tatalović i Goce Uzelac ili Ivana Ivanovića i Lava Pajkića. Ove televizije nemaju kreativnost, samo kopiraju, a to što iskopiraju uvale u mulj neukusa, nepristojnosti i bezprizornosti.

Ako saberemo zajedno rijaliti i informativni program i propagandni program na „Pinku“, to čini neverovatnih 21 sat dnevno, što znači, ako upalite „Pink“, pardon, prebacite na TV „Pink“ 86% su šanse da ćete naleteti na osuđivanog kriminalca kao što je Kristijan, hapšenu prostitutku kao Macu Diskreciju, nekog Sarapu, Vučićevića ili nekoga od dežurnih analitičara opšte prakse, koji neopterećeni moralom i istinom imaju jedan cilj da dezinformisanjem građana održe ovaj kartel na vlasti.

Čemu se vi nadate? Čemu se nadate sa ovim? Ljude koji su ovo omogućili, ne samo da treba razrešiti u skladu sa zakonom, već im treba suditi za veleizdaju ove zemlje. Oni su duboko porušili temelje ove zemlje.

Vi mislite da ćete obrazovanje popraviti tako što ulažete u policiju? Šta je sledeće? Panciri za nastavnike? Viziri za đake? Da li se tako unapređuje obrazovanje? Narod koji nema pristup vrhunskom obrazovanju ne može se nadati ni društvenom ni ekonomskom oporavku. Vaš odnos prema obrazovanju govori i izbor dve ključne osobe u ovoj zemlji, na mesto ministra prosvete, odnosno trenutno vršioca dužnosti stavili ste čoveka koji je poslednji put imao veze sa prosvetom kada je valjda primio svoju diplomu na univerzitetu, ako je primio. Druga ključna osoba je predsednik Odbora za obrazovanje, gospodin Atlagić, koji se pravi da taj Odbor ne postoji, krši Poslovnik, sastanke i sednice neće da zakaže i od tog Odbora pravi jedno pozorište gde treba predstavnici izvršne vlasti da dođu da izdeklamuju unapred naučeni tekst, a od nas poslanika hoće da pravi statiste.

Ja razumem partijsku raspodelu i znam da SPS treba da pripadne deo plena u vidu ministra prosvete, ali sam siguran da SPS, koji najduže drži mesto ministra prosvete od uvođenja višestranačja, sigurno ima nekoga ko se bolje u prosvetu razume. Čemu se sa ovim nadate?

Evo i konkretnih predloga. Gospodo, ukinite nacionalne frekvencije, jer one su nacionalno dobro trovačnicama ovog naroda. Omogućite obrazovni, kulturni i duhovni oporavak ovog naroda. Povećajte hitno, odmah, sutra ulaganje u obrazovanje, u plate nastavnika u osnovnim i srednjim školama, jer samo onaj ko ulaže u obrazovanje može se posledično nadati smanjenju ulaganja u policiju. Život nije poruka sa bilborda i ono što vi govorite.

UNICEF je zvanično objavio, dakle ne mi opozicija, ne vi vlast, UNICEF je objavio da imamo u 2022. godini 122 hiljade dece koja žive ispod granice siromaštva. To sve dolazi od onih čija je poruka bila „Za našu decu“. Od Srbije „Za našu decu“ dospeli smo da Seka Aleksić mora da vodi dete na maturu, jer je višestruko diskriminisano. Sve su institucije zakazale, hvala joj na tome što je to prepoznala.

Dešavanja koja imamo prilike da gledamo kako je na televiziji ovih dana nažalost na Kosovu i Metohiji daleko su od mira i stabilnosti. Poručivali ste i nudili „Mir i stabilnost“, nudili ste „Za našu decu“, a sada ste ostali samo sa „Srbija nade“. Znači od „Mira i stabilnosti“, ostala nam „nada“. Kako ste prošli sa vašim porukama, bojim se da nam zapravo poručujete jedno beznađe ili kako je Nikola Kojo rekao: „Srbiju bez radosti.“ Jedete nam vreme, živote. Umesto da gradimo Srbiju bez korupcije i kriminala, mi se ovde borimo sa radikalskim recidivima.

Gospodo, prevarili ste se. Citiraću, odnosno parafraziraću još jednog glumca koga Atlagić dobro zna, prevarili ste se ovo je malo i naša zemlja. Protesti koje smo videli u petak i subotu ulivaju nadu, a ove koje ćemo imati sada u subotu organizuju i dolaze na njih ljudi koji imaju cilj, odlučnost i hrabrost i zajedno ćemo se izboriti za radosnu Srbiju bez nasilja. Hvala.
Hvala.

Najpre da se složim sa profesorom Atlagićem koji me je ovde prozivao, nismo mi profesore u istom rangu, slažem se.

Vama predsedniče, pošto ste komentarisali moje izlaganje, dakle, i zbog takvih stvari i vaših komentara mi dolazimo do toga da nas tabloidi bliski vama nazivaju lešinarima. Konkretno za mene piše da sam ja lešinar koji želi da demonstrira svoje nasilje deci, te da sam nasrnuo na Vučića.

To je zbog toga što sam pozvao na ovu Galeriju ljude da prate zasedanje i da mogu da vide ko šta govori. Ja se konkretno od vas, predsedniče Skupštine, nadam da ćete se od ovoga ograditi.

Što se tiče ovog izlaganja, Kurti itd. mislim da je došlo do zamene teza. Svi znamo ili treba da znamo ko je tada bio u vlasti, ko je bio portparol, ko je branio, a ko nije, tako da ne bih dalje oko toga polemisao.

Zamolio bih profesora Atlagića da kaže da li je odbio da zakaže sednicu na temu "Ribnikar" koju je potpisalo šest narodnih poslanika u skladu sa Poslovnikom ove Narodne skupštine, a on je odbio i neće o tome da diskutuje. Neka odgovori sa da ili ne. Hvala.
Hvala, predsedniče Skupštine.

Javljam se po Poslovniku član 71. stav 1. i 2. u vezi sa članom 82. shodna primena.

Dakle, na obrazloženi zahtev 30% poslanika predsednik Odbora za obrazovanje, Atlagić je odbio da zakaže sednicu Odbora čime je povredio Poslovnik član 71. i 72. na šta želim da vam ukažem i da vas zamolim da u skladu sa istim članom stav 3. vi u funkciji predsednika Skupštine zakažete taj odbor koji je tražilo šest poslanika, što čini više od trećine i u skladu je sa Poslovnikom. Predložen je dnevni red, sve je urađeno kako treba, tema je jako bitna, molim vas da vi to uradite. Hvala.

Whoops, looks like something went wrong.