VLADIMIR OBRADOVIĆ

Stranka slobode i pravde

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Vladimir Obradović prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao deveti na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe UJEDINjENI - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA. Član je Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, Odbora za zaštitu životne sredine i Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, i zamenik člana Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije. Član je i Pododbora za nauku i visoko obrazovanje.

BIOGRAFIJA

Rođen 1977. godine, živi u Beogradu.

Redovni je profesor i šef Katedre za interdisciplinarna istraživanja u menadžmentu na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.
Poslednji put ažurirano: 12.02.2023, 19:55

Osnovne informacije

Statistika

  • 7
  • 13
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

Hvala, predsedavajući.

Građani Srbije, dame i gospodo, znate koliko televizija „Hepi“ ima naučno obrazovnog programa? Ima 0,002% ili 1,73 sekunde dnevno.

Pazite sad - jedan, dva i prošao naučno-obrazovani program „Hepija“. To je prema ovom Izveštaju koji ste vi dostavili, a za koji neki od vas tvrde da nismo čitali. Po tom istom Izveštaju, TV „Pink“ ima 0,17% naučno-obrazovnog programa ili 2,44 minuta dnevno.

Sa druge strane, ima bezmalo devet sati rijalitija ili 216 puta više rijalitija nego naučno-obrazovanog programa i to nije bilo kakav rijaliti, to je rijaliti koji je oličenje nasilja i prostakluka.

Porediti „Velikog Brata“ i „Zadrugu“ je kao porediti „Utisak nedelje“ i „Hit – tvit“, uvod Jelene Obućine i Jovane Jeremić, pitanja Žakline Tatalović i Goce Uzelac ili Ivana Ivanovića i Lava Pajkića. Ove televizije nemaju kreativnost, samo kopiraju, a to što iskopiraju uvale u mulj neukusa, nepristojnosti i bezprizornosti.

Ako saberemo zajedno rijaliti i informativni program i propagandni program na „Pinku“, to čini neverovatnih 21 sat dnevno, što znači, ako upalite „Pink“, pardon, prebacite na TV „Pink“ 86% su šanse da ćete naleteti na osuđivanog kriminalca kao što je Kristijan, hapšenu prostitutku kao Macu Diskreciju, nekog Sarapu, Vučićevića ili nekoga od dežurnih analitičara opšte prakse, koji neopterećeni moralom i istinom imaju jedan cilj da dezinformisanjem građana održe ovaj kartel na vlasti.

Čemu se vi nadate? Čemu se nadate sa ovim? Ljude koji su ovo omogućili, ne samo da treba razrešiti u skladu sa zakonom, već im treba suditi za veleizdaju ove zemlje. Oni su duboko porušili temelje ove zemlje.

Vi mislite da ćete obrazovanje popraviti tako što ulažete u policiju? Šta je sledeće? Panciri za nastavnike? Viziri za đake? Da li se tako unapređuje obrazovanje? Narod koji nema pristup vrhunskom obrazovanju ne može se nadati ni društvenom ni ekonomskom oporavku. Vaš odnos prema obrazovanju govori i izbor dve ključne osobe u ovoj zemlji, na mesto ministra prosvete, odnosno trenutno vršioca dužnosti stavili ste čoveka koji je poslednji put imao veze sa prosvetom kada je valjda primio svoju diplomu na univerzitetu, ako je primio. Druga ključna osoba je predsednik Odbora za obrazovanje, gospodin Atlagić, koji se pravi da taj Odbor ne postoji, krši Poslovnik, sastanke i sednice neće da zakaže i od tog Odbora pravi jedno pozorište gde treba predstavnici izvršne vlasti da dođu da izdeklamuju unapred naučeni tekst, a od nas poslanika hoće da pravi statiste.

Ja razumem partijsku raspodelu i znam da SPS treba da pripadne deo plena u vidu ministra prosvete, ali sam siguran da SPS, koji najduže drži mesto ministra prosvete od uvođenja višestranačja, sigurno ima nekoga ko se bolje u prosvetu razume. Čemu se sa ovim nadate?

Evo i konkretnih predloga. Gospodo, ukinite nacionalne frekvencije, jer one su nacionalno dobro trovačnicama ovog naroda. Omogućite obrazovni, kulturni i duhovni oporavak ovog naroda. Povećajte hitno, odmah, sutra ulaganje u obrazovanje, u plate nastavnika u osnovnim i srednjim školama, jer samo onaj ko ulaže u obrazovanje može se posledično nadati smanjenju ulaganja u policiju. Život nije poruka sa bilborda i ono što vi govorite.

UNICEF je zvanično objavio, dakle ne mi opozicija, ne vi vlast, UNICEF je objavio da imamo u 2022. godini 122 hiljade dece koja žive ispod granice siromaštva. To sve dolazi od onih čija je poruka bila „Za našu decu“. Od Srbije „Za našu decu“ dospeli smo da Seka Aleksić mora da vodi dete na maturu, jer je višestruko diskriminisano. Sve su institucije zakazale, hvala joj na tome što je to prepoznala.

Dešavanja koja imamo prilike da gledamo kako je na televiziji ovih dana nažalost na Kosovu i Metohiji daleko su od mira i stabilnosti. Poručivali ste i nudili „Mir i stabilnost“, nudili ste „Za našu decu“, a sada ste ostali samo sa „Srbija nade“. Znači od „Mira i stabilnosti“, ostala nam „nada“. Kako ste prošli sa vašim porukama, bojim se da nam zapravo poručujete jedno beznađe ili kako je Nikola Kojo rekao: „Srbiju bez radosti.“ Jedete nam vreme, živote. Umesto da gradimo Srbiju bez korupcije i kriminala, mi se ovde borimo sa radikalskim recidivima.

Gospodo, prevarili ste se. Citiraću, odnosno parafraziraću još jednog glumca koga Atlagić dobro zna, prevarili ste se ovo je malo i naša zemlja. Protesti koje smo videli u petak i subotu ulivaju nadu, a ove koje ćemo imati sada u subotu organizuju i dolaze na njih ljudi koji imaju cilj, odlučnost i hrabrost i zajedno ćemo se izboriti za radosnu Srbiju bez nasilja. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

Hvala.

Najpre da se složim sa profesorom Atlagićem koji me je ovde prozivao, nismo mi profesore u istom rangu, slažem se.

Vama predsedniče, pošto ste komentarisali moje izlaganje, dakle, i zbog takvih stvari i vaših komentara mi dolazimo do toga da nas tabloidi bliski vama nazivaju lešinarima. Konkretno za mene piše da sam ja lešinar koji želi da demonstrira svoje nasilje deci, te da sam nasrnuo na Vučića.

To je zbog toga što sam pozvao na ovu Galeriju ljude da prate zasedanje i da mogu da vide ko šta govori. Ja se konkretno od vas, predsedniče Skupštine, nadam da ćete se od ovoga ograditi.

Što se tiče ovog izlaganja, Kurti itd. mislim da je došlo do zamene teza. Svi znamo ili treba da znamo ko je tada bio u vlasti, ko je bio portparol, ko je branio, a ko nije, tako da ne bih dalje oko toga polemisao.

Zamolio bih profesora Atlagića da kaže da li je odbio da zakaže sednicu na temu "Ribnikar" koju je potpisalo šest narodnih poslanika u skladu sa Poslovnikom ove Narodne skupštine, a on je odbio i neće o tome da diskutuje. Neka odgovori sa da ili ne. Hvala.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 29.05.2023.

Hvala, predsedniče Skupštine.

Javljam se po Poslovniku član 71. stav 1. i 2. u vezi sa članom 82. shodna primena.

Dakle, na obrazloženi zahtev 30% poslanika predsednik Odbora za obrazovanje, Atlagić je odbio da zakaže sednicu Odbora čime je povredio Poslovnik član 71. i 72. na šta želim da vam ukažem i da vas zamolim da u skladu sa istim članom stav 3. vi u funkciji predsednika Skupštine zakažete taj odbor koji je tražilo šest poslanika, što čini više od trećine i u skladu je sa Poslovnikom. Predložen je dnevni red, sve je urađeno kako treba, tema je jako bitna, molim vas da vi to uradite. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 01.09.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Odbornik Grad Beograd Grad Mesečno 10000.00 RSD 11.06.2022 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 37242.00 RSD 01.08.2022 -
Fakultet organizacionih nauka u Beogradu (Redovni profesor) Republika Mesečno 216362.00 RSD 17.05.2004 -
Fakultet organizacionih nauka u Beogradu (Naučno-istraživački projekat) Republika Mesečno 39053.00 RSD 01.01.2011 -