VLADIMIR OBRADOVIĆ

Stranka slobode i pravde

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Vladimir Obradović prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao deveti na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe PRAVAC EVROPA - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA. Član je Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, Odbora za zaštitu životne sredine i Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, i zamenik člana Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije. Član je i Pododbora za nauku i visoko obrazovanje.

BIOGRAFIJA

Rođen 1977. godine, živi u Beogradu.

Redovni je profesor i šef Katedre za interdisciplinarna istraživanja u menadžmentu na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.
Poslednji put ažurirano: 25.07.2023, 14:11

Osnovne informacije

Statistika

  • 19
  • 13
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2023.

Dobro veče, ili dobro jutro, ne znam.

Dakle, da biste istinski zavladali i dominirali nekim narodom, naravno, ne na fer način, sigurni su pristupi da ih ekonomski osiromašite i ostavite bez obrazovanja i onda je takav narod mnogo pogodniji za vladanje. Tako su razne ekonomske kolonijalne sile radile vekovima unazad. Imate izjavu Lorda Mekolija iz 1835. godine kako da suštinski pokore Indiju, tako što će im zameniti obrazovani sistem. Ako pogledamo širu politiku Vlade opredmećenu u ovim zakonima, zakonima koji su u proceduri i odlukama koje se donose ovih dana, možemo upravo da vidimo to.

Dakle, budžet predviđa izdvajanje u velike infrastrukturne projekte, što je svakako dobro, međutim, povećanja plata nisu u zadovoljavajućoj meri i one sigurno siromaše sistem.

Reći ću vam ovako, i molim vas da ovo vrlo pažljivo saslušate. Imam troje dece i kada odem ujutru da za našu petočlanu porodicu kupim burek i jogurt, to košta oko 1.000 dinara. Znači, četvrt bureka za svakog i litar jogurta da podelimo, ne čaše, to je skuplje. Ako bismo mi jeli burek tri puta dnevno, to je 3.000 dinara svaki dan, što je 90.000 za mesec dana, što je veće od prosečne plate u Republici Srbiji, da naša porodica, da moja porodica, jede burek i jogurt tri put dnevno celog meseca. Podsetiću vas, znam, ministre, da vas to ne zanima, jer vi od plate ne živite, ali prosvetni radnici imaju platu ispod proseka, dakle, jedan prosvetni radnik od svoje plate ne može da kupi za svoju porodicu burek i jogurt za mesec dana. Da li je to zemlja ekonomskog tigra?

Ako je već ovo zlatno doba, zlatno doba do guše u kome smo, zašto se onda isplaćuju jednokratne novčane pomoći, jer sama reč „pomoć“ znači da nekom treba? Kako nekom treba, ako smo mi u zlatnom dobu? Dakle, nešto vam tu ne fercera, nešto niste dobro sračunali.

U ovom budžetu niste predvideli besplatne udžbenike za celu Srbiju, besplatne knjige, besplatne obroke za decu, ali jeste silne subvencije za strane investitore. Jeste predvideli silne pare za Ekspo. Eliminisali ste zakone. Ministre Mali, vi ste meni na Odboru obećali da imate studiju da ćete je dostaviti, do danas je nisam dobio. Da li je krijete? U prilog ovome što sam govorio jeste i da je budžet za prosvetu, odnosno javne investicije u prosveti daleko manji od onog koji predviđate za investiranje u Ekspo i stadion. Zato mislim da ova zemlja pod vašom vlašću nema čemu da se nada. Sve ste podredili tome da ostanete na vlasti, a da zemlju rasprodate.

Sada ste i u fakultete postavili partijske poslušnike, one sa liste koji podržavaju Aleksandra Vučića i druge ljude za koje ne znam kako su se tu našli. Evo, za sve članove Vlade koji ste glasali, profesorka, vi ste profesorka na beogradskom univerzitetu, jel mislite da je u redu da Dragoslav Bokan bude u Savetu, jel mislite da je u redu da Novak Nedić bude u Savetu? Čime je on doprineo?

Evo, i gospodine Atlagiću, nemojte da mi dobacujete odatle, i vi recite da li mislite da je to u redu. Molim vas, vi ste iz tog vremena, objasnite mi kako Dragoslav Bokan doprinosi radu Filološkog fakulteta ili gospođa Ivona Jevtić, koja nas je podučila o dva kosovska boja. Šta će nam ostati ako rasturimo obrazovanje? Ili što ste u savet Fakulteta organizacionih nauka, sa koga ja dolazim, stavili vlasnika našeg direktnog konkurentskog fakulteta? Dakle, postoji fakultet koji je privatni, koji je osnovan od strane SNS kadra, koji ima isti program i sada tog konkurenta nama stavljate u savet. Zamislite da stavite vlasnika „Jetela“ u Upravni odbor „Telekoma“, ili privatnog autoprevoznika u upravni odbor gradskog preduzeća. Gde je tu logika, osim ako i fakultete pripremate za privatizaciju, ako hoćete da i FON i drugi uspešni fakulteti završe po vašem oprobanom receptu EPS-a i Telekoma, pa ćete reći – ovo ne funkcioniše, moramo da zovemo stranog upravljača, da dovedemo konsultanta iz Norveške, da ga debelo platimo da nam kaže kako da upravljamo, jer nismo znali.

To da ne znate da upravljate predlažete i drugim zakonima koji su u proceduri, kao što je Zakon o komunalnoj delatnosti, gde vi kažete – mi ne znamo da upravljamo i zato ćemo preneti upravljačka prava za komunalne usluge sa lokala na republiku, a onda ćemo kroz javno-privatno partnerstvo ili koncesiju naći nekog ko će time da upravlja. Dakle, zato što piše u tom predlogu zakona – zarad boljeg i efikasnijeg upravljanja. Pa nije li to priznanje da ne znate?

Takođe još dva pitanja. Dakle, budžet, ili je meni promaklo, gospodin ministar Mali voli meni da kaže da ne znam i da ne znam da saberem babe i žabe, pa nek mi da informaciju – da li je uračunato smanjenje prihoda od carina usled ugovora sa Kinom koji je potpisan, jer je najavljeno da će taj ugovor stupiti na snagu od pola godine? Dakle, da li je u budžetu uračunat smanjeni prihod od carina i, ako jeste, koliko je po vašoj proceni smanjeni prihod od carina u trgovini sa Kinom?

Naravno, za ministra Malog još jedno pitanje. Takođe mi na pitanje za Makiš niste odgovorili – da li je istina, iskreno ne verujem da je to istina, ne verujem da je to istina, jer je nemoguće, ali vas svejedno pitam, da li je bilo dogovora da se pristupne saobraćajnice za Makiš od šest kilometara plate blizu 200 miliona evra ili preko 30 miliona evra po kilometru? Ja ne verujem da je to moguće, zato sam vas i pitao, ali nisam dobio odgovor. Hvala.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2023.

Pitanje konkretno, ne volite burek? Ne razumem?

Dakle, hoću gospodinu Jovanovu da odgovorim, dakle, niste vi doveli Beogradski univerzitet na Šangajsku listu nego mi, koji mi na tom univerzitetu radimo i koji te radove tamo pišemo i gde te radove objavljujemo. Dakle, meni je zaista žao, ali jedno od neviđenih dela koje Aleksandar Vučić nije uradi, a to je da uvede beogradski univerzitet na Šangajsku listu jer su to uradili nastavnici beogradskog univerziteta i prosto je takva metodologija.

Verujem da vi kroz vaše medije možete da ubedite narod da je sve te radove zapravo Vučić napisao i sve te nagrade on osvojio, ali to prosto nije tako. Tako da to moram istine radi da vam kažem. Mislim da je to uvredljivo za celu akademsku zajednicu to što ste sada rekli, nipodaštavajući njihov doprinos tome i njihov rad, a pripisujući to vama, jer ste rekli, citiram, mi smo uveli taj univerzitet na Šangajsku listu, odnosno za vreme naše vlasti.

Dakle, predsedavajući molim vas da mi ne dobacuju. Da li smo završili?

(Tatjana Manojlović: Da li je ovo normalno?)

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2023.

Dakle, ja mogu da nastavim.

Za ovog govornika koji dobacuje preko puta, on treba da zna da se radovi ne plaćaju, jer postoje neke stvari koje vi ne možete da kupite nego morate da imate neko znanje i ugled i napišete rad, a onda vam to neko prihvati i objavi vam besplatno zato što je rad dobar. Ne može se sve kupiti. Postoje naravno i časopisi kojima se plaća, ali to nije nužno.

Imovinska karta

(Beograd, 01.09.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Odbornik Grad Beograd Grad Mesečno 10000.00 RSD 11.06.2022 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 37242.00 RSD 01.08.2022 -
Fakultet organizacionih nauka u Beogradu (Redovni profesor) Republika Mesečno 216362.00 RSD 17.05.2004 -
Fakultet organizacionih nauka u Beogradu (Naučno-istraživački projekat) Republika Mesečno 39053.00 RSD 01.01.2011 -