JANKO VESELINOVIĆ

Pokret za preokret

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Janko Veselinović je funkciju narodnog poslanika obavljao tri puta. Prvi put je izabran u osmom sazivu, od 2008. do 2012, zatim u devetom sazivu od 2012. do 2014, a i na kraju u desetom sazivu od 2014. do 2016. godine.

U devetom sazivu bio je zamenik šefa poslaničke grupe Demokratstke stranke, i član Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološko razvoj, Odbora za Srbe van Srbije i Odbora za ustavna pitanja.

U desetom sazivu bio je zamenik šefa poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke, Zajedno za Srbiju i Zeleni Srbije, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i zamenik predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 17. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe UJEDINjENI - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA. Član je Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, i zamenik člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za dijasporu i Srbe u regionu. Takođe, član je Delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS.

BIOGRAFIJA

Janko Veselinović, rođen je u Kninu, 6. novembra 1965. godine. Osnovnu školu "Dositej Obradović" završio je u Žegaru, opština Obrovac. Prva dva razreda, opšte srednje škole završio je u Obrovcu, a zatim srednju upravnu školu u Zadru. Pravni fakultet u Novom Sadu završio je 1990. godine. Magistrirao je na temu iz oblasti ugovora o trgovinskom zastupanju (agenturi), a doktorirao na temi pravnog regulisanja upravljanja u domaćem i uporednom pravu.

Od 1991. do 2001. godine radio je u Poslovnom sistemu "YUCO" iz Novog Sada, na mestu diplomiranog pravnika, a kasnije kao generalni direktor "YUCO HEMIJE“.

2002. godine postavljen je na mesto direktora JKP „Novosadska toplana", a od 2004. godine bio je pomoćnik, sa statusom zamenika, sekretara za nauku i tehnološki razvoj Izvršnog veća Autonomne pokrajine Vojvodine.

Od 2018. godine u zvanju je redovnog profesora univerziteta. Predaje na Univerzitetu u Novom Sadu i Univerzitetu u Beogradu. Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, predaje na agroekonomskom smeru predmet „Privredno pravo“, a na smeru Agroturizam i rurarni razvoj, predmet „Pravo i ugovori u turizmu“. Pravo u turizmu predaje na Prirodnomatematičkom fakultetu, Univerzitet u Novom Sadu. Na Univerzitetu u Beogradu, Poljoprivredni fakultetu u Zemunu, predaje Poslovno pravo.

Bio je član Saveza komunista Jugoslavije do njegovog kraja 1990. godine.

Član je Demokratske stranke od 1998. do 2014. godine. Od 2004. do 2006. godine bio je potpredsednik Gradskog odbora DS u Novom Sadu. Bio je član Pokrajinskog odbora DS i Glavnog odbora Demokratske stranke.

Kada je 2014. osnovana Socijaldemokratska stranka postao je funkcioner te partije. Naredne godine napustio je Socijaldemokratsku stranku i osnovao udruženje građana Pokret za preokret.

Predsednik je Pokreta za preokret.
Poslednji put ažurirano: 03.09.2022, 08:05

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 3
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica (konstitutivna), 02.08.2022.

Dobar dan.

Vidim da se radujete mom povratku u Skupštinu.

Poštovani narodni poslanici, uvaženi predsedavajući, ja bih naravno voleo da na tom mestu gospodin Janković ostane bar godinu dana, da se ovoj Skupštini vrati dostojanstvo.

Za razliku od uvaženog kolege koji je govorio pre mene, Kovačevića, ja sam imao priliku da lično upoznam budućeg predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, naravno, u političkim debatama i na televizijskim gostovanjima.

Siguran sam, a to je saopštila i predsednica našeg Poslaničkog kluba Ujedinjeni – SSP, PSG, Preokret, Sloga, gospođa Marinika Tepić da izbor na predlog SNS neće doneti povratak dostojanstva Narodnoj skupštini i naša poslanička grupa neće glasati za predloženog kandidata. Sličnog sam mišljenja i o njegovoj zamenici. Čini mi se, voleo bih da nisam u pravu, da predloženi kandidat za predsednika Skupštine neće svojim ponašanjem moći da doprinese da se u ovu Skupštinu vrati dostojanstvo i da Narodna skupština preuzme ulogu koja joj prema Ustavu i prema zakonu pripada.

Predloženi kandidat je pokazao aroganciju, netolerantnost, osionost, nekulturu u političkom dijalogu i zbog toga ne možemo podržati tog kandidata. I pomalo mi je bilo smešno kada su pojedini poslanici, čak i iz opozicije, govorili o njegovom naučnom zvanju. Gospodo narodni poslanici, mi nismo izborno veće fakulteta ili instituta. Mi smo Narodna skupština, mi ne biramo višeg naučnog saradnika, nego biramo predsednika Narodne skupštine i te dve stvari nisu iste. Moguće da on može da bude viši naučni savetnik ili da vozi kamion, ali on ne može da upravlja Narodnom skupštinom.

Kako ćemo u ovoj Skupštini otvarati teme poput vraćanja otetih penzija, koje su prethodni sazivi izglasali? Kako ćemo razgovarati o zaštiti radnika? Kako ćemo govoriti o korupciji, o Jovanjici i kolegama kao što je gospodin Vladimir Đukanović, koji ulogu u zakonodavnom telu obilato koristi u sudskim procesima u korist označenih kriminalaca i delova kriminalnih grupacija? Kako ćemo govoriti o demontiranih 450 kilometara pruge u Vojvodini? Kako ćemo govoriti o zapuštenim saobraćajnicama, ako na čelu Skupštine sedi čovek kao što je vaš predloženi kandidat? Kako ćemo govoriti o kockarnicama koje su preplavile Srbiju? Kako ćemo govoriti o sprezi investitorske mafije, kao što je u Novom Sadu, sa vlašću, ako na čelu Skupštine imamo takvog čoveka? Kako ćemo govoriti o mladima koji napuštaju Srbiju, kako ćemo govoriti o potrebi da rešavamo probleme ljudi, a da ne zastupamo lične i stranačke interese, ako na čelu Skupštine imamo takvog čoveka?

Nije dovoljno, kao što su i moje kolege govorile, da je neko završio fakultet, uglednu srednju školu ili da je doktorirao, da bi ispunio funkciju predsednika ovog visokog doma, koji treba da odgovori i teškoj narastućoj krizi koja će pogoditi Srbiju, kao i celi svet. Siguran sam, više ljudi je to danas ponovilo, da zajedno možemo da učinimo sve, da zajedno možemo da se dogovorimo oko tema koje su važne za Srbiju.

Sigurno to ne možemo da uradimo kao što je to učinio gospodin Jovanov, šef poslaničke grupe SNS, pitajući nas jutros da li smo popili terapiju. Predsedavajući, vi ste propustili da opomenete gospodina Jovanova za to. Molim gospodina Jovanova, da ne bi ostala crna mrlja na današnjoj sednici, da se izvini za izgovorene reči koje su uvreda svim narodnim poslanicima, ne samo njima, nego i celoj Srbiji koja je glasala za te ljude.

Kako ćemo govoriti o položaju seljaka? Kako ćemo govoriti o visokim cenama repromaterijala, suši i nekontrolisanom uvozu poljoprivrednih proizvoda koji pogađa poljoprivrednike, ako na čelu Skupštine imamo čoveka koji je netolerantan? Kako ćemo razgovarati o održivom rudarenju? Kako ćemo razgovarati o reciklaži? Kako ćemo razgovarati o prevenciji u zdravstvu, ako na čelu Skupštine imamo čoveka koji ne poznaje toleranciju? Kako ćemo govoriti o kupovini glasova ili neslobodi medija, ako na čelu Skupštine imamo čoveka koji se zalaže, koji propagira, koji praktikuje neslobodu i gušenje medija?

Na kraju, da ne bi bilo da ja ne mislim da gospodin Orlić može da promeni svoju retoriku i svoj način ponašanja, ja ću se sa svoje strane založiti i učiniti sve da doprinesem toj toleranciji baš zbog toga što znam u kakvoj je Srbija krizi, ali sigurno je da će ključ uspeha ovog parlamenta biti na predsedavajućem Narodne skupštine, koji će nastaviti sa politikom i prezentovanjem politike kao što je do sada to radio ili će pokušati da promeni, kao što je neko danas rekao, da postane novi, da mu ne pominjem ime, jer ne bih želeo da izazivam repliku.

Na kraju mogu da poručim, i u jednoj i u drugoj situaciji naša poslanička grupa i ja lično ću se snaći. Ukoliko budemo imali tolerantnu Skupštinu i ukoliko ne budemo imali tolerantnog predsednika i Skupštinu, verujte mi, nećete me ućutkati, kao što to niste činili ni kada nas je samo dvoje sedelo u ovoj Skupštini, naspram svih vas koji ste tamo. Hvala puno.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja, 02.03.2016.

Poštovana predsednice, predsedniče Vlade, narodni poslanici, reklamiram povredu člana 27. u vezi sa članom 119. još nekoliko članova koji se tiču kontrole Vlade, ali ovo je za početak dovoljno.

Dakle, danas ste otvorili sednicu za izbor člana Vlade. U slučaju da član Vlade bude izabran danas njegov izbor biće objavljen u „Službenom glasniku Republike Srbije“, a nakon toga će istog dana, verovatno biti raspuštena Vlada.

Dakle, on čak da je Usein Bolt ne može da stigne na mesto na kome bi trebao da sedi, dakle, ne može da sedne na svoju funkciju.

Predsednice, vi ste prekršili član 27. i 119. zato što mi biramo člana Vlade koji ne može da sedne na svoju funkciju i ovo je obična farsa predsednice, Vlade.

Zbog čega u roku koji je bio zakonom predviđen predsednik Vlade nije došao pred Skupštinu i predložio izbor člana Vlade, nego je čekao poslednji dan zasedanja Narodne skupštine, on se sad lagodno smeši celom narodu u lice. Celom narodu u lice se smeje sada. Zašto nije u zakonskom roku predložio izbor člana Vlade?

Prekršili ste Poslovnik po navedenim članovima.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja, 02.03.2016.

Poštovani predsedavajući, verovatno ste primetili da ste povredili Poslovnik i sada kada ste dozvolili da se dva puta reklamira isti član Poslovnika, dva puta 107.
No, ne reklamiram Poslovnik zbog toga, već reklamiram član 106. jer ste dozvolili gospodinu Babiću da nekih desetak minuta priča sasvim, sasvim mimo teme. Dakle, trebali ste da ga prekinete i ne bi se desilo ovo što se sada desilo. Ono što se dešava u ovom parlamentu dve godine, odnosno četiri godine koliko je SNS na vlasti. Slušamo osam ili koliko godina stalno istu priču. Sada je bila priča o komunalnoj policiji, samo niste rekli da ste u međuvremenu osnovali svoju stranačku policiju i da ste recimo u međuvremenu glasali (isključen mikrofon)… za Hasima Tačija.