MILORATKA BOJOVIĆ

Nova Demokratska stranka Srbije

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Miloratka Bojović prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao 14. na listi DR MILOŠ JOVANOVIĆ - NADA ZA SRBIJU - Srpska koalicija NADA-Nacionalno demokratska alternativa- Demokratska stranka Srbije (DSS) - Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI ) - Vojislav Mihailović, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe NADA - NOVI DSS - POKS. Članica je Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, i zamenica člana Odbora za kulturu i informisanje.

BIOGRAFIJA

Rođena 1969. godine, živi u Smederevu. Po zanimanju je privatna preduzetnica.

Odbornica je u Skupštini grada Smedereva od 2016. godine do danas.

Članica je Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije.
Poslednji put ažurirano: 03.09.2022, 08:10

Osnovne informacije

  • NADA - NOVI DSS - POKS
  • Smederevo
  • 1969
  • privatni preduzetnik

Statistika

  • 16
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

Poštovani predsedavajući, u ime Srpske koalicije NADA, POKS, Novi DSS postaviću par pitanja.

Prvo pitanje postavljam predsedniku Skupštine. Kada ćete sazvati obećanu sednicu Narodne skupštine o francusko-nemačkom sporazumu i aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji?

Sledeće pitanje postavljam predsednici Vlade Srbije. Naime, Momčilo Vučković iz Donje Budriga kod Gnjilana, preminuo je pre dva dana u prištinskoj bolnici od povrede glave, koju je zadobio padom u autobusu kojim je išao na miting Srpske napredne stranke u Beogradu.

Njegovo stanje se pogoršalo nakon što su ga lekari iz zdravstvenog centra Gnjilane koji su pratili autobus, umesto u bolnicu, poslali kod ujaka u Niš da bi ga ujak kasnije vratio u prištinsku bolnicu, gde je operisan zbog obilnog krvarenja na mozgu. Ko je kriv i odgovoran za smrt čoveka koji je išao na miting podrške Aleksandru Vučiću, a išao je samo zbog toga što ima privremeni ugovor sa polovinom plate pomoćnika radnika u školi?

Sledeće pitanje je Ministarstvu zdravlja i ministarki. Da li znate kakvi su uslovi u Opštoj bolnici Smederevo i to u bolnici koja nije samo bolnica za građane Smedereva, kojih ima preko 110 hiljada, već je i okružna bolnica?

To je bolnica na samo 57 kilometara od KC Srbije, a takođe Smederevo je grad sa četiri izlaza sa auto-puta.

Zgrada je previše stara. Građena je od 1929. godine. Nije realno ulagati u renoviranje, već je neophodna potpuno nova bolnica, koju je Smederevo kao grad u kome se nalazi smederevska „Železara“ svakako zaslužio, s obzirom da se uporno hvalite da je smederevska „Železara“ najveći izvoznik u Republici Srbiji, a samim tim daje najveći doprinos BDP-u.

Naime, veliki broj lekara odlazi iz tog zdravstvenog centra zbog loših uslova rada.

Koristim ovu priliku i da pohvalim smederevsku Hitnu pomoć koja je u najkraćem mogućem roku stigla na mesto strašne tragedije u Malom Orašju.

Takođe, velike zasluge imaju i lekari Urgentnog centra i kompletno osoblje zdravstvenog centra „Sveti Luka“.

Inače, grad Smederevo je kupio lokaciju za izgradnju nove smederevske bolnice koja se nalazi na vojnom poligonu na Carini.

Pozivam ovom prilikom ministarku Danicu Grujičić da obiđe smederevsku bolnicu i da sama proceni i uveri se u istinitost mojih tvrdnji.

Takođe, pitanje ministarki zdravlja – kada će ambulante u selima Azerbesnica, Balajnac i Jug Bogdanovac u opštini Merošina ponovo početi sa radom?

Na teritoriji cele opštine Merošina postoji samo Dom zdravlja u centru Merošine. Stoga, građani iz 26 okolnih sela moraju da prelaze udaljenost i veću od 30 kilometar za najosnovnije lekarske preglede.

Sledeće pitanje je Ministarstvu pravde – zbog čega i zašto se odugovlačilo čak osam godina sa predmetom Filipa Breberine koji je nesavesnim i nemarnim lečenjem preminuo u 25. godini života u KCS? Zbog čega nakon otpočinjanja sudskog procesa je sudija donela oslobađajuću presudu posle samo dva ročišta za lekare, a da ne sasluša oštećene?

Filip Breberina je preminuo 4. januara 2014. godine u Beogradu nakon što je šest meseci, kako tvrdi njegova porodica, pogrešno i nesavesno lečen. Obdukcija nije rađena odmah nakon smrti mladića, već ju je porodica naknadno zahtevala. Rezultati i nalazi pokazali su da preminuo od sepse i da je imao maligni tumor na plućima. U bolnici se, između ostalog, tvrdi da ima emboliju pluća.

Iako su od početka mislili da je Filip pogrešno lečen, tek nalaz obdukcije im je to potvrdio, te je porodica preminulog podnela tužba koja godinama stajala u fioci. Prvi put je slučaj otvoren 2015. godine, a opet stavljen u fioku sve do 2020. godine, ali je sudija odmah odbacila optužnicu kao neosnovanu i zatvorila slučaj.

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

Samo da još jednu rečenicu.
Apelacioni sud je ukinuo ovu odluku i naložio sudiji da otvori sudski postupak. Dokle se stigla sa ovim slučajem?
Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 31.05.2023.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege poslanici, poštovani građani Srbije, na početku bih želela da podsetim o osnovnim funkcijama REM-a prema Zakonu o elektronskim medijima koji u članu 5. kaže da je REM samostalna, nezavisna, regulatorna organizacija, koja vrši javna ovlašćenja, unapređivanje kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinosi očuvanju i zaštiti i razvoju slobode mišljenja i izražavanja, zaštiti interesa javnosti u oblasti elektronskih medija i zaštiti korisnika usluga elektronskih medija. Da li je baš tako?

U članu 24. istog zakona kaže da REM koristi kontrolu rada pružaoca medijskih usluga u pogledu dosledne primene unapređivanja načela, stav 2. istog zakona kaže da je regulator dužan da se posebno stara o tome da pružaoci medijskih usluga poštuju obaveze koje se odnose na programske sadržaje predviđene ovim zakonom i uslove pod kojima je dozvola izdata, što se posebno odnosi na vrstu i karakter programa.

Definitivno i da se ovi članovi zakona ne poštuju.

Ne sumnja se u pitanje kao što je doprinošenje očuvanje slobode mišljenja, zaštiti interesa javnosti i da li REM štiti same korisnike usluga elektronskih medija, a pogotovo u pogledu svakodnevnih propagiranja nasilja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom čije smo direktne posledice, nažalost, nedavno osetili masovnim ubistvima u Beogradu, Duboni i mom Malom Orašju, selu čija je opština Smederevo, iz kog ja dolazim.

Glavno pitanje, da li je REM stvarno samostalno i nezavisno telo, kao što stoji u zakonu i ako nije, da li je onda vlast odgovorna za sve što se prikazuje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom zato što u tom slučaju upravo oni odlučuju da li će nepoštovanje zakona i pravilnika biti sankcionisano ili ne?

Neko je od poslanika većine maločas rekao da je „N1“ dobio kaznu od Luksemburškog REM-a, da li je Luksemburški REM kaznio njega, a da li je neko od prisutnih poslanika čuo da je REM Republike Srbije kaznio neki mediji kao što mu to po članu 28. Zakona o elektronskim medijima omogućava?

Član 28. kaže da regulator može pružaocu medijskih usluga izreći opomenu, upozorenje, privremenu zabranu objavljivanja programskog sadržaja. REM godinama odbija da kazni određene medije zbog njihovog neobjektivnog i neistinitog informisanja, koji se zasniva na dezinformacijama i manipulacijama, čime se krše obaveze medija da informišu istinito, pravovremeno i objektivno prema članu 47. Zakona o elektronskim medijima.

Naprotiv, REM je odlučio da nagradi jedan od takvih medija izdavanjem dozvole za pružanje medijskih usluga putem televizije preduzeću čiji je vlasnik list „Informer“, dobilo je dozvolu čak iako nije predalo neophodni elaborat … po zakonu.

Pravilnik o minimalnim uslovima za pružanje medijskih usluga za dobijanje nacionalne frekvencije kaže da pružalac usluga opštemedijske usluge u svom programu mora imati sledeće vrste programa: informativni program, naučni, obrazovni, kulturno-umetnički program, dokumentarni program, dečiji program i program za maloletnike.

Osvrnuću se na statistiku i program televizije „Pink“ za prva tri meseca 2023. godine. Rijaliti program 39,26%, informativni program 16,92%, naučno-obrazovni program 0,17%, kulturno-umetnički program 0,04%, dečiji program 0,0%.

Što se tiče televizije „Hepi“ u istom periodu, informativni program 40,67%, naučno-obrazovni program 0,18%, kulturno-umetnički program 0,06%, dečiji program 0,01%.

Komentarišući statistiku udelu programa ove dve televizije, predstavnik REM-a, Stevan Smederevac je na sednici Odbora za kulturu i informisanje, što nas naravno predstavnik Odbora Bakarec nije obavestio, je na sednici održanoj 17. maja izjavio da je ipak ispunjen minimum koji propisuje Zakon o elektronskim medijima i on kaže da samo nula nije ispunjen uslov.

Po nekim nezavisnim izveštajima stručnjaka iz oblasti istraživačkog novinarstva „Pink“ i „Hepi“, godinama nisu ispunjivali obaveze iz elaborata na osnovu kog su dobili dozvole, tj. nisu imali dečiji naučno-obrazovani i kulturno-umetnički program.

Kako bi ipak ispunili neophodne uslove kao dečiji program na „Hepiju“, REM je označio predstavljanje dečije knjige emitovane u pet sati ujutru.

Televizija „Pink“ i obavezno emitovanje sadržaja namenjenog deci i maloletnicima rešilo uključenjima u okviru jutarnjeg programa.

Sa ovakvom medijskom slikom u Srbiji godinama ste uspešno zarobljavali umove građana lakom i jeftinom zabavom i skrenuli pažnju sa trenutno najbitnije teme, a tema je pitanje opstanka Srba na Kosovu i Metohiji.

Upravo u ovom trenutku naš narod na Kosovu i Metohiji svoja elementarna ljudska prava traže na ulicama Zvečana, Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice i Leposavića, i šta država radi po pitanju hapšenja braće Trajković iz Srbovca zbog učestvovanja na protestima u Zvečanu i da li su mediji sa nacionalnom frekvencijom preneli ovu vest?

Poštovani predsedniče Skupštine, vi ste nama iz državotvorne opozicije Srpskoj koaliciji NADA, koju čine Nova DSS, POKS, Srpski pokret Dveri, Zavetnici, obećali sednicu Skupštine Srbije u roku od mesec dana sa temom KiM.

Evo mi vas sada u ovom trenutku, u najtežem trenutku za Srbe sa KiM pozivamo da pod hitno, ukoliko sutra, zakažete sednicu Skupštine, a vezano za KiM, ukoliko je moguće, u Kosovskoj Mitrovici. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

Poštovani predsedavajući, u ime Srpske koalicije NADA, POKS, Novi DSS postaviću par pitanja.

Prvo pitanje postavljam predsedniku Skupštine. Kada ćete sazvati obećanu sednicu Narodne skupštine o francusko-nemačkom sporazumu i aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji?

Sledeće pitanje postavljam predsednici Vlade Srbije. Naime, Momčilo Vučković iz Donje Budriga kod Gnjilana, preminuo je pre dva dana u prištinskoj bolnici od povrede glave, koju je zadobio padom u autobusu kojim je išao na miting Srpske napredne stranke u Beogradu.

Njegovo stanje se pogoršalo nakon što su ga lekari iz zdravstvenog centra Gnjilane koji su pratili autobus, umesto u bolnicu, poslali kod ujaka u Niš da bi ga ujak kasnije vratio u prištinsku bolnicu, gde je operisan zbog obilnog krvarenja na mozgu. Ko je kriv i odgovoran za smrt čoveka koji je išao na miting podrške Aleksandru Vučiću, a išao je samo zbog toga što ima privremeni ugovor sa polovinom plate pomoćnika radnika u školi?

Sledeće pitanje je Ministarstvu zdravlja i ministarki. Da li znate kakvi su uslovi u Opštoj bolnici Smederevo i to u bolnici koja nije samo bolnica za građane Smedereva, kojih ima preko 110 hiljada, već je i okružna bolnica?

To je bolnica na samo 57 kilometara od KC Srbije, a takođe Smederevo je grad sa četiri izlaza sa auto-puta.

Zgrada je previše stara. Građena je od 1929. godine. Nije realno ulagati u renoviranje, već je neophodna potpuno nova bolnica, koju je Smederevo kao grad u kome se nalazi smederevska „Železara“ svakako zaslužio, s obzirom da se uporno hvalite da je smederevska „Železara“ najveći izvoznik u Republici Srbiji, a samim tim daje najveći doprinos BDP-u.

Naime, veliki broj lekara odlazi iz tog zdravstvenog centra zbog loših uslova rada.

Koristim ovu priliku i da pohvalim smederevsku Hitnu pomoć koja je u najkraćem mogućem roku stigla na mesto strašne tragedije u Malom Orašju.

Takođe, velike zasluge imaju i lekari Urgentnog centra i kompletno osoblje zdravstvenog centra „Sveti Luka“.

Inače, grad Smederevo je kupio lokaciju za izgradnju nove smederevske bolnice koja se nalazi na vojnom poligonu na Carini.

Pozivam ovom prilikom ministarku Danicu Grujičić da obiđe smederevsku bolnicu i da sama proceni i uveri se u istinitost mojih tvrdnji.

Takođe, pitanje ministarki zdravlja – kada će ambulante u selima Azerbesnica, Balajnac i Jug Bogdanovac u opštini Merošina ponovo početi sa radom?

Na teritoriji cele opštine Merošina postoji samo Dom zdravlja u centru Merošine. Stoga, građani iz 26 okolnih sela moraju da prelaze udaljenost i veću od 30 kilometar za najosnovnije lekarske preglede.

Sledeće pitanje je Ministarstvu pravde – zbog čega i zašto se odugovlačilo čak osam godina sa predmetom Filipa Breberine koji je nesavesnim i nemarnim lečenjem preminuo u 25. godini života u KCS? Zbog čega nakon otpočinjanja sudskog procesa je sudija donela oslobađajuću presudu posle samo dva ročišta za lekare, a da ne sasluša oštećene?

Filip Breberina je preminuo 4. januara 2014. godine u Beogradu nakon što je šest meseci, kako tvrdi njegova porodica, pogrešno i nesavesno lečen. Obdukcija nije rađena odmah nakon smrti mladića, već ju je porodica naknadno zahtevala. Rezultati i nalazi pokazali su da preminuo od sepse i da je imao maligni tumor na plućima. U bolnici se, između ostalog, tvrdi da ima emboliju pluća.

Iako su od početka mislili da je Filip pogrešno lečen, tek nalaz obdukcije im je to potvrdio, te je porodica preminulog podnela tužba koja godinama stajala u fioci. Prvi put je slučaj otvoren 2015. godine, a opet stavljen u fioku sve do 2020. godine, ali je sudija odmah odbacila optužnicu kao neosnovanu i zatvorila slučaj.

Imovinska karta

(Smederevo, 09.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (plata i paušal) Republika Mesečno 130347.00 RSD 01.08.2022 -
Odbornik Skupština grada Smedereva (prihod: 30% od prosečne plate na teritoriji Grada Smedereva) Grad Mesečno 21300.00 RSD 21.08.2020 -