VLADETA JANKOVIĆ

Narodna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Vladeta Janković do sada je bio poslanik u jednom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao sedmi na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), i mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

Predsedavao je konstitutivnom sednicom 13. saziva kao najstariji među poslanicima. U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Narodna stranka.

BIOGRAFIJA

Vladeta Janković je rođen 1940. godine u Beogradu. Završio je Klasičnu gimnaziju i Odsek za opštu književnost sa teorijom književnosti beogradskog Filološkog fakulteta, na kojem je zatim prešao put od asistenta-pripravnika do redovnog profesora antičke književnosti i uporedne istorije drame.

Objavljivao je oglede, studije, književnu i pozorišnu kritiku.

Javnosti je postao poznat sredinom sedamdesetih godina kada je radio kao saradnik TV serije "Dvogled“. Deset godina je proveo u kreiranju beogradskog Program za decu.

Bio je ambasador u Velikoj Britaniji, od 2001. do 2004, i Vatikanu od 2008. do 2012.

Bio je savetnik za spoljnu politiku predsednika Vlade Srbije.

Na izborima 2022. izabran je za odbornika u Skupštini grada Beograda, ali je na tu funkciju odmah podneo ostavku.

Politikom je počeo da se bavi početkom devedesetih godina prošlog veka najpre kao član Demokratske stranke, i njenog Glavnog odbora. 1992. godine bio je jedan od osnivača, a zatim dugi niz godina i potpredsednik Demokratske stranke Srbije.

Demokratsku stranku Srbije napustio je nakon povlačenja Vojislava Koštunice i od tada nije bio politički aktivan do 2022. godine.Poslednji put ažurirano: 06.11.2022, 14:39

Osnovne informacije

  • Narodna stranka
  • Beograd
  • 01.09.1940.
  • profesor univerziteta

Statistika

  • 11
  • 3
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 24.05.2023.

Zahvaljujem.

Naravno, ja ću govoriti o izveštaju i nastojaću da dam i konkretne primere, ali bih pre toga, s obzirom na posebne okolnosti pod kojima je ova sednica sazvana, hteo da se obratim vama lično, gospodine doktore Orliću.

Da li ste nas, niste, koliko ja znam, obavestili, da li ste u ime Narodne skupštine, 250 narodnih predstavnika, otišli da izjavite saučešće i upišete se u knjigu žalosti? Na to ćete mi odgovoriti pošto završim svoje izlaganje.

Sad se zadržavam na izveštaju.

Ona prva mera zaslužuje svako priznanje. Srbiju treba razoružati, osloboditi je ilegalnog oružja. Problem je, kako ja vidim stvar, preostao u legalnom oružju, jer mi se čini da postoji izvesna diskriminacija kada je reč o odnosu prema posednicima takvog oružja.

Podsećam vas da su očevi dvojice ovih nesrećnih ubica posedovali čitave arsenale oružja, da je otac ovog maloletnog ubice u „Ribnikaru“ bio, koliko ja znam, dosta blizak režimu, bio je državni sekretar Lončara u Ministarstvu zdravlja, iščezli ministar. Drugi otac je bio visoki oficir. I jedan i drugi su imali neverovatne količine krajnje opasnog oružja. Odgovornost za to, za odsustvo kontrole, mora na nekome počivati.

Druga mera koja se predložila, koju je predsednik predložio, takođe je vrlo umesna, to spuštanje granica odgovornosti sa 14 na 12 godina, i vrlo je dobro što je rekla premijerka da o tome treba da porazgovaraju i odluče stručnjaci.

Treće, međutim, što bih hteo da kažem, manje je pohvalno. Reč je o tome da se povećava represivni aparat preko svake razumne mere. Pored onih specijalaca koji su angažovani i čije angažovanje je u toku, sad se još 1.200 policajaca uvodi i to je nešto što ugrožava bezbednost u ovom društvu na paradoksalan način. Nemam vremena da o tome preciznije govorim i zato ću se na ovome zadržati.

Hteo bih da kažem i nešto o funkcionisanju, odnosno otkazivanju sistema, o čemu je predsednica Vlade potrošila bezbroj reči danas. Podsetiću vas da je pre samo dva ili tri dana Ministarstvo zdravlja, uz saglasnost i znanje Ministarstva prosvete, uputilo u „Ribnikar“ najosetljivijem trenutku stručnjaka, za koga kažu da je autentičan stručnjak, koji je toj deci puštao narodnu muziku i, što je za mene jezivo, prizivao sa njima duhove pobijenih prijatelja. To je nešto strašno i tu je očevidno sistem zakazao.

Hteo bih da kažem još i to da kada je reč o izražavanju saučešća, vrlo je lepo i dirljivo na svoj način što predsednik Republike odlazi sam u crkvu bez kamera, u tišini, pali sveće, to je sve lepo, ali mislim da mu je mesto, kao i vama, predsednice Vlade, bilo u dvorištu te škole i pred vratima te škole. Za to je trebalo izvesne fizičke hrabrosti, koja vam očevidno nedostaje, jer to bi bio malo rizičan poduhvat, ali trebalo je nekoga zagrliti tamo i uputiti neku toplu reč. Tamo je manje bezbedno nego u Lankaster hausu, ali trebalo je biti tamo, kao što je trebalo tamo da bude i predsednik Narodne skupštine, koji je, po Ustavu i po protokolu, druga ličnost u ovoj državi.

Najzad, moram da se zadržim na onome što je danas rečeno u vezi sa Jovom Bakićem. On je profesor Beogradskog univerziteta, kao što znate. Vi ste se, gospođo predsednice Vlade, obratili organima Beogradskog univerziteta, sa sugestijom da nešto tim povodom preduzmu, što se može tumačiti kao oduzimanje prava profesoru Bakiću da opšti sa studentima. Ja vas podsećam, on jeste rekao neke stvari za koje ja lično smatram da su ekstremne i neodmerene, i to otvoreno kažem, ali to je njegovo mišljenje. Vi kao vrhovni predstavnik izvršne vlasti, sa govornice vrhovnog doma zakonodavne vlasti nemate prava da se mešate u autonomiju univerziteta, razumite to.

Reći ću vam još samo nešto, ako je u rečima profesora Bakića bilo nešto što povlači krivičnu odgovornost, za to ima ko je nadležan. Tužilac bi trebalo time da se pozabavi. Ali o njegovom opstanku i kontaktu sa studentima može odlučivati samo univerzitet i niko druge. Znate, i tu ste dirnuli u košnicu. Ako bi studenti ustali u odbranu svog profesora, a to se dešavalo, podsetiću vas, 1998, 1999. godine, mene je vaš idejni vođa Šešelj i njegov prvi pomoćnik Aleksandar Vučić…

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 24.05.2023.

Ovu rečenicu neću da dovršim. Znaće ko treba da zna.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 23.05.2023.

Javljam se za reč po Poslovniku, prvi i uveravam vas poslednji put u ovom sazivu Skupštine, ali sam prosto morao zato što se to danas dva puta ponovilo.

Pozivam se na povredu člana 107. gde se izričito kaže da se poslanici ne smeju obraćati jedan drugom direktno, nego posredstvom vašim. To se danas dva puta ponovilo.

Ovde se jedan da kažem, uplašeni konvertit, meni obratio direktno pitajući me kako bi se osećao kada se krećem ulicom, ako me neko napadne i zapreti mi i zlostavlja me. Pri tome je naveo ulicu kojom se krećem. To se može protumačiti, svako razuman bi to protumačio kao poziv na nasilje.

Molim vas da to ne dopustite i da ako ikako možete da sprečite ponavljanje ovako potencijalno krajnje opasnih slučajeva. Hvala vam.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2023.

Hvala vam.

Moje prvo pitanje, gospodine predsedniče, upućeno je ministarki za brigu o porodici, prof. dr Dariji Kisić Tepavčević i ministru finansija doktoru Siniši Malom, izvinite, Siniši Malom i odnosi se na izveštaj koji je u januaru podnela jedna stručna komisija na čelu sa UNICEF-om, u kojoj smo i mi bili zastupljeni, gde se procenjivalo koliki će biti efekti rata u Ukrajini i uopšte ekonomske krize, posebno na situaciju u Srbiji.

U tom izveštaju, meritornom, stručnih ljudi, izričito je rečeno, citiram – da je već 30 hiljada, u najboljem slučaju, dece u Srbiji dospelo u zonu apsolutne bede. U isto to vreme na televiziji smo mogli videti kako dete od devet godina krade hranu i u isto to vreme, gospodo narodni poslanici, neko je odlučio, Ministarstvo finansija, po svoj prilici, da se kao finansijska pomoć Fudbalskom savezu Srbije isplati u dve rate 593 miliona dinara, što je blizu šest miliona evra. Isti taj Fudbalski savez je nedavno zvanično saopštio da finansijski nikada nije bolje stajao.

Pitanje koje ja upućujem gospođi ministarki i gospodinu ministru jeste – koji su to razlozi mogli da pretegnu da se finansijska pomoć ukaže zadriglim funkcionerima Fudbalskog saveza a ne gladnoj deci?

Drugo pitanje upućujem predsednici Vlade, Ani Brnabić, koja je 2018. godine potpisala zaključak Vlade po kojem se izdaci za podizanje spomenika Stefanu Nemanji proglašavaju poverljivima, državnom tajnom. Svi naravno znamo da državna tajna može biti samo nešto što neposredno ugrožava interes države.

Do danas prošlo je pet godina, još uvek nije skinuta ta odredba o poverljivosti i javnost treba da zna koliko je sredstava izdato na podizanje tog spomenika.

O tome bi mogao da zna nešto i ministar građevinarstva, gospodin Vesić, uostalom mogao bi da zna nešto i visoko uvaženi profesor Radojčić koji je bio gradonačelnik u to vreme, taj projekat je vodio grad.

Ovo kažem i to se obraćam i poslanicima vladajuće većine, ja ovo sve pitam i u vašem interesu delimično, jer ako tih podataka nema neminovno kruže glasine, svašta se priča, govori se o nekim deviznim sredstvima koja su uzeta u kešu iz deviznih rezervi, u koferu odneta u Moskvu, isplaćena umetniku Rukavišnjikovu, zašto bi se to pričalo? Zašto ne izađete u sredu sa podacima koji su svakome dostupni i koji svakome pripadaju i zašto ne bismo skinuli sa sebe tu stigmu i sprečili tabloide antirežimske i Šolakovske da kažem mrzitelje da to zloupotrebljavaju? Istina leči.

Treće pitanje koje bih hteo da postavim, zapravo je ponavljanje nečega što su kolege pre mene rekle, ali to nije dovoljno reći više puta. Situacija u Klinici „Dr Laza Lazarević“ je dramatična i direktno ide na štetu bolesnika. Krajnje je vreme da ministarka zdravlja kojoj se ovim putem obraćam objasni zašto do sada ništa nije postupljeno po tom pitanju? I, zašto direktorka koja očevidno nanosi štetu interesima zdravstva u ovoj zemlji nije uklonjena i zašto toj dragocenoj ustanovi, a ona u uslovima pod kojima živimo postaje sve dragocenija, zašto dakle se njoj ne omogući normalan rad?

Ako je po sredi neka partijska pogodba i pravljenje ustupaka jedne vladajuće stranke koalicionom partneru, to nipošto ne bi smelo da se …

Imovinska karta

(Beograd, 30.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzija) Republika Mesečno 103074.00 RSD 01.10.2007 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 130348.00 RSD 01.08.2022 -