VLADETA JANKOVIĆ

Narodna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Vladeta Janković do sada je bio poslanik u jednom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao sedmi na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), i mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

Predsedavao je konstitutivnom sednicom 13. saziva kao najstariji među poslanicima. U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Narodna stranka.

BIOGRAFIJA

Vladeta Janković je rođen 1940. godine u Beogradu. Završio je Klasičnu gimnaziju i Odsek za opštu književnost sa teorijom književnosti beogradskog Filološkog fakulteta, na kojem je zatim prešao put od asistenta-pripravnika do redovnog profesora antičke književnosti i uporedne istorije drame.

Objavljivao je oglede, studije, književnu i pozorišnu kritiku.

Javnosti je postao poznat sredinom sedamdesetih godina kada je radio kao saradnik TV serije "Dvogled“. Deset godina je proveo u kreiranju beogradskog Program za decu.

Bio je ambasador u Velikoj Britaniji, od 2001. do 2004, i Vatikanu od 2008. do 2012.

Bio je savetnik za spoljnu politiku predsednika Vlade Srbije.

Na izborima 2022. izabran je za odbornika u Skupštini grada Beograda, ali je na tu funkciju odmah podneo ostavku.

Politikom je počeo da se bavi početkom devedesetih godina prošlog veka najpre kao član Demokratske stranke, i njenog Glavnog odbora. 1992. godine bio je jedan od osnivača, a zatim dugi niz godina i potpredsednik Demokratske stranke Srbije.

Demokratsku stranku Srbije napustio je nakon povlačenja Vojislava Koštunice i od tada nije bio politički aktivan do 2022. godine.Poslednji put ažurirano: 06.11.2022, 14:39

Osnovne informacije

  • Narodna stranka
  • Beograd
  • 01.09.1940.
  • profesor univerziteta

Statistika

  • 7
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.12.2022.

Zahvaljujem, gospodine predsedniče.

Mlada koleginica je upravo rekla otkuda nama ideja da neće biti odgovornosti. Reći ću vam, imamo iskustva. Evo Grčiću su vadili zube, mesecima lično predsednik Republike, dok su ga sklonili sa mesta na kojem je naneo državi štetu od milijardu evra, i onda su ga častili mestom u opštini Obrenovac. Otuda naša sumnja.

Kada je već reč o tome, hteo bih da kažem, danas smo razgovarali o RTS, sada se vidi šta je RTS, po vestima, po načinu na koji izveštava o ovome što se dešava u Pirotu. Tamo, kaže, cisterna još uvek curi, ali je vazduh čist. Dozvolite, to je uvreda zdravog razuma. Iscurilo 20 tona amonijaka i oni na taj način izveštavaju. Radio-televizija Srbije je jednostavno instrument vladajuće stranke i tako ona opstaje na vlasti. Da je drugačije izveštava, ne bilo to tako.

Ja sada podsećam, recimo, samo na ove izbore. Neko je tu rekao, čak nudio opklade, kaže da u živom programu je bio manje Vučić nego Lutovac, u živom, ali je svaki dnevnik dva meseca počinjao sa predsednik Republike Aleksandar Vučić otvara ovo, posećuje ono, govori ovo. To je prosto neravnopravno. Ja sam nosio listu opozicione koalicije za gradonačelnika Beograda. Verovali ili ne, ja sam na RTS-u imao 6 minuta i 38 sekundi ukupno, i to u šest popodne.

Dozvolite mi sada da kažem nešto o odgovornosti. Postoji nešto što se zove objektivna odgovornost i to je taj slučaj. Naravno da ima onih koji su pogrešili na terenu, tehničara, mašinovođa, šta god, ko god da su, ali ministar snosi krajnju odgovornost. Neko je opet danas govorio vozovi iskaču iz šina u Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji. Ali, tamo ministri podnose ostavke. Kada se desi havarija kao ova, ministar mora podneti ostavku. Ne mora to biti kao u Japanu, da izvrši ritualno samoubistvo, da ne preterujemo, ali bi mogao da podnese ostavku. To je minimum.

Najzad, hteo bih da se osvrnem na ono što se ovde desilo danas pre podne. Gospodine predsedniče, vi ste nas ponovo ponizili i ponovo ste nas uvredili. Način na koji vodite sednicu, na koji prekidate govornike, ne date im da iskažu svoje mišljenje, je nedopustivo. Vi stalno na ivici da izazovete težak incident. To će se pre ili posle dogoditi. Prosto mislim da na to treba da vas upozorim.

Najzad, ovde su bili..

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.12.2022.

Najlepše vam hvala.

Hteo bih da kažem, tu su bili studenti pravnog fakulteta, oni su videli sramne scene i oni su videli jednog profesora pravnog fakulteta, koji doduše plagira samog sebe, kao što je poznato…