VLADETA JANKOVIĆ

Narodna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Vladeta Janković do sada je bio poslanik u jednom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao sedmi na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), i mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

Predsedavao je konstitutivnom sednicom 13. saziva kao najstariji među poslanicima. U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Narodna stranka.

BIOGRAFIJA

Vladeta Janković je rođen 1940. godine u Beogradu. Završio je Klasičnu gimnaziju i Odsek za opštu književnost sa teorijom književnosti beogradskog Filološkog fakulteta, na kojem je zatim prešao put od asistenta-pripravnika do redovnog profesora antičke književnosti i uporedne istorije drame.

Objavljivao je oglede, studije, književnu i pozorišnu kritiku.

Javnosti je postao poznat sredinom sedamdesetih godina kada je radio kao saradnik TV serije "Dvogled“. Deset godina je proveo u kreiranju beogradskog Program za decu.

Bio je ambasador u Velikoj Britaniji, od 2001. do 2004, i Vatikanu od 2008. do 2012.

Bio je savetnik za spoljnu politiku predsednika Vlade Srbije.

Na izborima 2022. izabran je za odbornika u Skupštini grada Beograda, ali je na tu funkciju odmah podneo ostavku.

Politikom je počeo da se bavi početkom devedesetih godina prošlog veka najpre kao član Demokratske stranke, i njenog Glavnog odbora. 1992. godine bio je jedan od osnivača, a zatim dugi niz godina i potpredsednik Demokratske stranke Srbije.

Demokratsku stranku Srbije napustio je nakon povlačenja Vojislava Koštunice i od tada nije bio politički aktivan do 2022. godine.Poslednji put ažurirano: 06.11.2022, 14:39

Osnovne informacije

  • Narodna stranka
  • Beograd
  • 01.09.1940.
  • profesor univerziteta

Statistika

  • 27
  • 3
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.10.2023.

Zahvaljujem, pre svega bih hteo da vas zamolim gospodine Orliću ako možete ovog puta da izbegnete svoj običaj, da ono što budem rekao, komentarišete, objašnjavate, tumačite. Naime, reči su moj zanat i njihovo značenje i vrlo ću ozbiljno shvatiti ako biste pokušali da ih vi protumačite građanima i prisutnima. Ono što želim da kažem ovom prilikom jeste da ukažem na činjenicu ako stvari nastave da se odvijaju tempom i na način na koji se odvijaju poslednjih dana, mi stojimo, saziv Skupštine stoji na izlaznim vratima. To je u izvesnom smislu prilika da se neki bilans napravi i ja ne mogu da se ne podsetim prilike pre 15 meseci, kada sam imao čast da kao najstariji predsedavam Konstitutivnoj sednici Skupštine i tom prilikom sam, neki će možda od vas toga biti voljni da se sete, rekao, izrazio nadu i ponudio ruku prisutnima kako bi srce ove države kucalo pod ovom kupolom, a ne na drugom mestu.

Pokazalo se međutim da je ta nada bila jalova, jer kako je neko rekao, zaista ne znam ko, ali je rekao, dobro, ponekad je lakše savladati robovlasnika, nego savladati roba u sebi, tako da vladajuća većina se opredelila da služi diktatoru, da služi jednoj apsolutističkoj vladavini umesto da imamo parlamentarnu demokratiju, koju Srbija zaslužuje i koju bi Srbija trebalo da ima.

Ono što je od početka počelo da se dešava, svi ćete se setiti, jeste da je sve krenulo naopako utoliko što su sednice počele da ne liče ni na šta. One su, pre svega, pogrešno zakazivane, uvek u poslednjem trenutku, uvek sa ogromnim dnevnim redom, bez ikakvog razloga, bez davanja mogućnosti opoziciji da se pripremi za sednice i da nastupi sa svojim razlozima. Umesto da sedimo ovde da kao prijatelji razgovaramo među sobom, razmenjujemo mišljenja, ukrštamo argumente i imamo na umu opšti državni, društveni interes, interes građana Srbije, mi se rukovodimo partijskim i ličnim interesom.

Posledica je ovo što smo dobili. Dobili smo, ja ću se možda malo grublje izraziti, parlament koji od svega još najviše liči na drumsku mehanu. Imali smo svađe, imali smo nadvikivanja. Imamo ih i sad, kao što čujemo. Čuli smo i psovke. Bilo je čak, setićete se, gospodine predsedniče, i šaketanja i fizičkih kontakata.

Ja se sa stidom i gađenjem sećam prizora kada su ovu salu preprečili policajci u civilu, odvajajući poslanike od poslanika i građane Srbije od građana Srbije i to smo doživeli u ovom sazivu.

Doživeli smo još mnogo toga što bih mogao da nabrajam, ali ću za ovu priliku pomenuti samo to da je mnogo važnije od te neke pristrasnosti kojom su sednice vođene, to što je među nama nastala strahovito duboka i nepremostiva podela.

Predsedavajući predsednik parlamenta za sve ovo vreme poslanicima vladajuće stranke nije izrekao ni jednu jedinu opomenu, ni jednu jedinu kaznu, a poslanicima opozicije preko 70. Prosto je nemoguće da tako bude.

U isto vreme, od amandmana koja je podnela opozicija usvojen je broj koji je ravan prstima na jednoj ruci, što je takođe vapijuća nepravda. Tako se ne pravi parlamentarna demokratija i to nije način na koji ova zemlja može krenuti napred.

Sramno je i štetno što mi nismo za sve ovo vreme posvetili ozbiljnu pažnju onim najvažnijim i najprečim problemima ove države, pre svega Kosovu i Metohiji. Imali smo jednu jedinu pravu sednicu o tome, a ni dan danas ne znamo ništa o Banjskoj, ništa o Radojčiću, ništa o onome što se ovih dana dešava, ništa o onome što nas čeka možda već do kraja ove nedelje i to je ono što se dešava kada se parlamentarna demokratija zameni apsolutističkom vladavinom i pokloničkim odnosom prema njegovom vođi.

Ja ću, gospođe i gospodo narodni poslanici, iskoristiti ovu priliku da prisutnog ministra finansija, dr Sinišu Malog, sad je naravno doktor, sud ga je proglasio doktorom, pitati po četvrti put - koliko je koštao spomenik Stefanu Nemanji, koliko je i na koji način isplaćeno iz državnih fondova ruskom vajaru Rukavišnjikovu?

Iskoristiću i priliku da gospodina ministra unutrašnjih poslova zamolim da, ako je tačno da njegov telohranitelj u Skupštini nosi oružje, tome stane na put. Skupština je sveto mesto. U nju se, kao ni u crkvu, oružje ne unosi.

Rekavši sve ovo, još jednom ponavljam molbu gospodinu predsedniku parlamenta da moje reči ne izvoli tumačiti i relativizovati, ni objašnjavati prisutnima i gledaocima ovoga prenosa.

Hvala vam lepo.

Treće vanredno zasedanje , 05.07.2023.

Zahvaljujem i molim da svoja dva minuta iskoristim koliko-toliko u miru.

Hteo bih da se pozovem na član 97. u vezi sa članovima 106, 107. i 109, treći o načinu vođenja ovih sednica Skupštine. Ovo govorim zaista bez ikakve strasti, potpuno hladno i da kažem numerički.

Reč je o tome da je na osnovu 45 pregledanih stenograma ustanovljeno da su opomene izrečene za 65 opozicionih poslanika, a jučerašnja sednica je dodala još jednu 66 i 67 je bilo udaljavanje sa sednice gospodina Jovanovića.

U isto to vreme, vladajuća većina i njihovi koalicioni partneri nisu dobili nijednu jedinu opomenu.

Očevidno je reč o jednoj neravnoteži, kriterijuma i o jednoj pristrasnosti da upotrebim pravu reč. Šta smo postigli? Postigli smo to da s jedne strane parlamenta sede tako reći „hor anđela“ koji nikada ne upada u reč, nikada ne dobacuje, nikada ne viče, nikada ne prekida sagovornike. S druge strane, sede izdajnici, lopovi, loši đaci, lešinari i hijene.

Šta smo postigli? Postigli smo da to bude jedna duboka podela u Narodnoj skupštini u parlamentu, ali ono što je mnogo gore od toga, je što je takva podela nastala u čitavom našem društvu, naši građani ove zemlje su podeljeni na ovaj način zašta zasluga pripada predsedniku Republike, Aleksandru Vučiću. Hvala vam lepo.

Treće vanredno zasedanje , 29.06.2023.

Hteo bih da skrenem pažnju na tempo kojim odgovore izvršne vlasti na pitanja koja postavlja zakonodavna vlast stižu. Ti odgovori često izostaju, nekad kasne, a ima slučajeva kada, kad stignu, takvi su, da upotrebim kolokvijalni izraz – ne bi ih pojeo pas s maslom.

Meni se to dogodilo upravo sad, pre dva dana. Dobio sam odgovor na pitanja koja sam postavljao prvo pre dva meseca, pa ponovo pre dve nedelje, u vezi sa cenom spomenika Stefanu Nemanji, odnosno odredbom, klasifikacijom državne tajne, koja je stavljena na taj podatak. Pitanje je bilo upućeno Goranu Vesiću, trenutnom ministru za građevinu i nakratko doktoru Siniši Malom, ministru finansija.

Odgovor koji sam dobio je uvredljivo glup. Goran Vesić odgovara da Ministarstvo za građevinu nije nadležno za državnu tajnu, što bi, naravno, znao svaki šimpanza.

Znate, ta odredba o državnoj tajni je Uredba koja je doneta 20. maja 2013. godine, sa potpisom Ivice Dačića. Ona ima osam odredbi. Ni jedan od slučajeva kada se državna tajna stavlja. Ni jedan od tih slučajeva ni blizu nije u vezi sa spomenikom Stefanu Nemanji.

Zato ja sada preusmeravam ovo pitanje sa ministara Vesića i Malog, koji su kao ona deca koja kada se uplaše žmure i misle da su nevidljiva i upućujem ga predsednici Vlade, jer ona mora biti ono što se zove ovlašćeno lice javne vlasti.

Drugo pitanje tiče se glasova koji se u poslednje vreme čuju u stručnoj javnosti, koji su prodrli na društvene mreže, a potvrđuju ih i neki ozbiljni privredni krugovi, a tiču se internacionalnog globalnog fonda „Blek rok“. To je jedna, za one koji ne znaju, svemoćna internacionalna kompanija čiji je kapital preko tri triliona dolara i koja je upropastila neke zemlje kao što su Pakistan, Argentina, da ne pominjem.

Ovi glasovi koji se šire toliko su opasni da bi trebalo da ih premijerka, a njoj upućujemo ovo pitanje, demantuje, istine i mira radi. Ja to činim blagovremeno i u dobroj veri.

Naime, priča se da je ta kompanija koja u Beogradu širi svoje poslove u poslednje vreme otkupila odnosno preuzela spoljni dug Srbije koji u ovom trenutku iznosi 34 milijarde evra, sa izgledima da dostigne 40 milijardi, a za to je Srbija morala nešto da založi. Ono što je Srbija tu založila mogu biti samo rudna bogatstva, energetski potencijal, poljoprivredno zemljište.

Drugim rečima, i „Beograd na vodi“ i PKB, sve su to sitnice u odnosu na ovo. Ako je ova vest istinita, mi smo onda zadužili Srbiju do svoje unučadi.

Ja bih molio da mi odgovor, odnosno demanti ove vesti odnosno glasa da predsednica Vlade Srbije.

Najzad, hteo bih da se pitanjem obratim ministru unutrašnjih poslova, Gašiću, koji je ovde nekoliko dana, sa više ili manje uspeha odgovarao na primedbe i prigovore o njegovom poslovanju. Pitam ga – da li je svestan šta je učinio onim što je ovde izgovorio, pred svima nama i pred milionskim auditorijumom, rekavši da se ubica Olivera Ivanovića zna i da se nalazi pod zaštitom, nije rekao jedne strane države, nego je rekao Nemačke. Na šta je posle 24 sata usledio šamar iz nemačke ambasade i taj šamar nije pao na čisto liste Bratislava Gašića samo, nego je pao na lice naše zajedničke domovine, na lice ove države.

Da čak nije kriv ni za „Jovanjicu“, ni objektivno odgovoran za ove zločine odnosno ubistva koji su se dogodili, da nije kriv ni za šta, samo to što je uradio u ovoj prilici, pred svima nama, dovoljno je da ne bude dostojan da bude ministar unutrašnjih poslova ove zemlje. Zahvaljujem.

Treće vanredno zasedanje , 15.06.2023.

Zahvaljujem.

Hoću najpre u sopstveno ime i u ime svojih prijatelja da poželim dobrodošlicu Vukašinu i Strahinji. Molim da se to prenese.

Drugo, hteo bih da pozdravim pripadnike SNS koji su nam se danas pridružili, ali uz napomenu, gospodine predsedniče, da ono što se juče desilo ima svoje ime i to se zove sabotaža parlamentarne demokratije.

(Milenko Jovanov dobacuje.)

Sada bih hteo da postavim pitanje premijerki i ministarki energetike povodom EPS, iako se o tome govorilo ovde pojedinostima. Znam da je Zakon o imovinskoj transformaciji povučen iz procedure, ali je uprkos tome ili i pored toga, ako hoćete, izvršena imovinska transformacija …

(Milenko Jovanov dobacuje.)

Gospodine predsedniče, ja ću odustati od pitanja, ako gospodin Jovanov nastavi da viče. Budite dobri i zaštite.

Ovim što je učinjeno do sada sa EPS-om, zapravo, napravljen je jedan presedan i uspostavljen je model kako se uprkos zakonu, mimo zakona, može izvršiti imovinska transformacija i pretvoriti javno preduzeće u akcionarsko društvo. Taj model će možda neko slediti danas, sutra, i na to treba da skrenem pažnju i da toga budemo svi svesni.

Sada bih hteo da ukažem na nekoliko neobičnih okolnosti koje zahtevaju obrazloženje pred javnošću. Pre svega, zašto su Nadzorni odbor imenovani stranci, kada je reč o ustanovi od prvorazrednog državnog i nacionalnog značaja. Znači li to da u Srbiji nema doraslih i pouzdanih stručnjaka? Zašto su dalje naknade stranih stručnjaka poverljiv podatak? Dokle će se uopšte, krajnje osetljiva klasifikacije državne tajne primenjivati proizvoljno i olako i kada se ne štiti države, nego interes njenih činovnika, profitera?

Imam razloga što pitam. Nije li ovde reč o implicitnom priznanju Vlade da nije dorasla samostalnom upravljanju nacionalnim potencijalom. Da nije možda u pitanju to što možda Vlada gaji nepoverenje prema ljudima od struke koji nisu lojalni vladajućoj stranci? Građani Srbije su danima mogli slušati premijerku kako u ovoj sali ponavlja da sistem funkcioniše, ako funkcioniše ovako, imamo razloga da se upitamo kako je kad ne funkcioniše, kako je kad zakaže.

Posebno i zanimljivije pitanje glasi – Kojim je volšebnim putem imenovan nadzorni odbor koji sada treba da bira direktora i zapravo vodi EPS? To je isključiva obaveza skupštine preduzeća, a trenutno jedna osoba i to u liku ministarke, predstavlja skupštinu, koja u tom neverovatnom jednočlanom svojstvu imenovala nadzorni odbor takav kakav je. Uz sve priznanje za izuzetnost ministarke Đedović, kao eksperta za ekonomiju, rudarstvo, i uostalom, kao za ekskluzivnu visoku modu, usuđujem se reći da ovo deluje preterano čak i za njen impresivni domašaj?

Drugo pitanje moram ponoviti, a obećavam da ću nastaviti da ponavljam, pitanje sadašnjem ministru građevine, svojevremeno čoveku koji je vodio poslove prestonice, gospodinu Vesiću, kao i ministru finansija dr Siniši Malom, izvinite, Siniši Malom, još jednom – da li je konačno skinuta oznaka državne tajne sa ugovora o podizanju spomenika Stefanu Nemanji, sa podacima, ukupnim troškovima, a posebno o visini honorara vajara Rukavišnjikova, i načinu na koji je taj honorar isplaćen. Obaveštavam oba funkcionera kojima je pitanje upućeno da ih nikakvo izbegavanje odgovora neće zaštiti od interesovanja građana čiji su novac tako lakomisleno potrošili. Zahvaljujem.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2023.

Hvala vam.

Moje prvo pitanje, gospodine predsedniče, upućeno je ministarki za brigu o porodici, prof. dr Dariji Kisić Tepavčević i ministru finansija doktoru Siniši Malom, izvinite, Siniši Malom i odnosi se na izveštaj koji je u januaru podnela jedna stručna komisija na čelu sa UNICEF-om, u kojoj smo i mi bili zastupljeni, gde se procenjivalo koliki će biti efekti rata u Ukrajini i uopšte ekonomske krize, posebno na situaciju u Srbiji.

U tom izveštaju, meritornom, stručnih ljudi, izričito je rečeno, citiram – da je već 30 hiljada, u najboljem slučaju, dece u Srbiji dospelo u zonu apsolutne bede. U isto to vreme na televiziji smo mogli videti kako dete od devet godina krade hranu i u isto to vreme, gospodo narodni poslanici, neko je odlučio, Ministarstvo finansija, po svoj prilici, da se kao finansijska pomoć Fudbalskom savezu Srbije isplati u dve rate 593 miliona dinara, što je blizu šest miliona evra. Isti taj Fudbalski savez je nedavno zvanično saopštio da finansijski nikada nije bolje stajao.

Pitanje koje ja upućujem gospođi ministarki i gospodinu ministru jeste – koji su to razlozi mogli da pretegnu da se finansijska pomoć ukaže zadriglim funkcionerima Fudbalskog saveza a ne gladnoj deci?

Drugo pitanje upućujem predsednici Vlade, Ani Brnabić, koja je 2018. godine potpisala zaključak Vlade po kojem se izdaci za podizanje spomenika Stefanu Nemanji proglašavaju poverljivima, državnom tajnom. Svi naravno znamo da državna tajna može biti samo nešto što neposredno ugrožava interes države.

Do danas prošlo je pet godina, još uvek nije skinuta ta odredba o poverljivosti i javnost treba da zna koliko je sredstava izdato na podizanje tog spomenika.

O tome bi mogao da zna nešto i ministar građevinarstva, gospodin Vesić, uostalom mogao bi da zna nešto i visoko uvaženi profesor Radojčić koji je bio gradonačelnik u to vreme, taj projekat je vodio grad.

Ovo kažem i to se obraćam i poslanicima vladajuće većine, ja ovo sve pitam i u vašem interesu delimično, jer ako tih podataka nema neminovno kruže glasine, svašta se priča, govori se o nekim deviznim sredstvima koja su uzeta u kešu iz deviznih rezervi, u koferu odneta u Moskvu, isplaćena umetniku Rukavišnjikovu, zašto bi se to pričalo? Zašto ne izađete u sredu sa podacima koji su svakome dostupni i koji svakome pripadaju i zašto ne bismo skinuli sa sebe tu stigmu i sprečili tabloide antirežimske i Šolakovske da kažem mrzitelje da to zloupotrebljavaju? Istina leči.

Treće pitanje koje bih hteo da postavim, zapravo je ponavljanje nečega što su kolege pre mene rekle, ali to nije dovoljno reći više puta. Situacija u Klinici „Dr Laza Lazarević“ je dramatična i direktno ide na štetu bolesnika. Krajnje je vreme da ministarka zdravlja kojoj se ovim putem obraćam objasni zašto do sada ništa nije postupljeno po tom pitanju? I, zašto direktorka koja očevidno nanosi štetu interesima zdravstva u ovoj zemlji nije uklonjena i zašto toj dragocenoj ustanovi, a ona u uslovima pod kojima živimo postaje sve dragocenija, zašto dakle se njoj ne omogući normalan rad?

Ako je po sredi neka partijska pogodba i pravljenje ustupaka jedne vladajuće stranke koalicionom partneru, to nipošto ne bi smelo da se …

Imovinska karta

(Beograd, 30.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzija) Republika Mesečno 103074.00 RSD 01.10.2007 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 130348.00 RSD 01.08.2022 -