Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Tatjana Manojlović

Tatjana Manojlović

Demokratska stranka

Govori

Hvala.

Molim vas da oduzmete od vremena vaše poslaničke grupe ono što je govorio Ljubomir Marić, po stavu 103. stav 8, zato što je govorio nešto što apsolutno nije imalo veze sa povredom Poslovnika. Ovde je vređao opozicione poslanike neko ko se zakleo nad…
Zahvaljujem.

Član 100. Poslovnika – kao predsednik parlamenta dužni ste ukoliko želite da komentarišete da siđete u poslaničku klupu…

(Isključen mikrofon.)
Vi ste, gospodine Orliću, samo oficijalni spiker ovog Doma i molim vas, po Poslovniku član 100, da siđete u salu kad želite da se obratite ovom Domu, a da prepustite nekom od potpredsednika da predsedava.
Ne čudi nas da, obeležavajući jubilej 25 godina od donošenja najgoreg medijskog zakona, koji je poznat kao Šešeljev zakon, a koji je donet u vreme kada je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja, a sada je avanzovao i postao urednik svih režimskih medija, da se donosi ponovo jedno užasno loše zakonsko rešenje koje nas zapravo vraća na početak tranzicije.

To kakve posledice mogu biti usvajanjem ovakvog zakona jeste da nas uvode ponovo u potpuni medijski mrak i da se ukida svaka slobodna misao i slobodna reč i da se ukida medijski pluralizam. Zato mi iz DS insistiramo da se usvoji ovaj amandman koji smo podneli, da se na član 39. stav 4. promeni tako da ostane istovetan formulaciji u članu 32. stav 4. važećeg Zakona o informisanju, jer je vraćanje države u medije zaista pogubno i to je ono što i nije u skladu sa medijskom strategijom na koju je potpis stavila Ana Brnabić, ali to vas zakoni apsolutno ne obavezuju i da se na njih ne osvrćete imamo mnogo potvrda, a imali smo ih i nedavno, kada ste bez znanja i bez konsultacija sa radnom grupom, sastavljenom od medijskih…
Predlog zakona o javnom informisanju i medijima je prvi otvoreno revizionistički zakon koji se vraćanjem države u vlasništvo istovremeno suprotstavlja evropskim standardima i posle 25 godina vraća nas na početku tačku tranzicije.

Zato DS predlaže da se član 41. menja i glasi – pravna lica iz stava 1. ovog člana ne mogu neposredno ili posredno osnovati Republika, autonomna pokrajina i jedinice lokalne samouprave, kao ni ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili u delu u državnoj svojini, odnosno koje se u celini ili delom finansira iz javnih prihoda.

Smatramo da je principijalno sprovođenje unapred zacrtane politike prioritet od koga ministarstvo ne bi smelo da odustane, ali o tome koliko ministarstvo ozbiljno shvata svoju ulogu govori i to da još uvek nije imenovan državni sekretar zadužen, zamislite, za informisanje. U momentu kada se donose dva izuzetno značajna medijska zakona gospodin ministar koji inače i nema baš nikakve veze sa informisanjem u svom prethodnom profesionalnom angažmanu nije našao za shodno da imenuje državnog sekretara i pomoćnika zaduženog za informisanje. Toliko o njegovoj ozbiljnosti i o tome koliko ova Vlada ozbiljno pristupa ovom problemu. Zato ne čudi što su neposredno pred usvajanje ovog zakona počeli da podmeću neke stavove kao kukavičja jaja, pa tek kada ih uhvate sa rukama u pekmezu onda kažu – majke mi…
Član 103. stav 8. Molim vas da ovo vreme vaših komentara oduzmete od vremena vaše poslaničke grupe, jer nema nikakvog osnova da komentarišete ovo što radim.
Prijavljujem povredu Poslovnika, član 27. a ministarsku podsećam da je to hijene i lešinare uvela premijerka…
Amandman na član 1. Predloga zakona – član 1. menja se i glasi – ovim zakonom uređuje se u skladu sa međunarodnim konvencijama i standardima organizacija i rad REM-a.

Najpre ću da odgovorim ministru. To što ja vas pitam zašto još uvek, godinu dana ste ministar u ovom važnom ministarstvu i jasno mi je da vi ne razumete koliko je bitna ta funkcija koju ste preuzeli jer nikakvog profesionalnog iskustva u radu sa medijima i sa informisanjem nemate. Meni je jasno da ne razumete to, ali bi bilo korektno i odgovorno da ste imenovali lice koje ima to profesionalno iskustvo. Ne radi se o dodatnom zapošljavanju. Samo da ste nekoga ko je stručan organizovali da bude tu i da vam pomogne u ovom važnom poslu.

Znači, tri meseca je prošlo od kada su dve radne grupe završile svoj rad na pripremi ovih medijskih zakona i tri meseca nakon toga ih niko nije informisao o bilo čemu, nije ih kontaktirao.

Sada pokušavate u poslednjih 15 dana da završite sve ono za šta je trebalo nekoliko meseci. Onda smo došli u ovu situaciju da imamo ovako veliki broj amandmana na ovako važne zakone i ti amandmani nisu pripremani paušalno i tek tako, nego su rezultat ozbiljnog rada najstručnijih ljudi iz ove oblasti u našoj zemlji da ne bismo došli u situaciju…
Šta sam htela da kažem? Situacija u medijima najbolje odslikava analiza samo jednog Dnevnika 2 RTS-a. Dovoljno je bilo, na primer, večeras pogledati tu centralnu informativnu emisiju u kojoj je samozvani glavni i odgovorni urednik svih medija u Srbiji, Aleksandar Vučić, ovaj put gostovao 21 minut u polusatnoj informativnoj emisiji. Naravno, posle toga su morali malo da je produže, jer ko se usuđuje da njemu skrati vreme koje je naumio da potroši na javnom medijskom servisu, a tek u 35. minutu nakon vesti iz sveta išao je izveštaj iz Skupštine.

Vi se sećate nekada kada je taj časni posao radila, na primer, Gordana Suša, kako su izgledali izveštaji iz parlamenta. Danas je to bila samo vest sa pokrivalicom. Znači, spiker pročita neku vesticu, nekoliko redova koje su joj napisali i iza ide slika, naravno, ona koja je poželjna, sa kojom se glavni i odgovorni urednik svih medija saglasi da je poželjno da je vidi. Nakon svega toga ide izveštaj sa Sajma knjiga i, gle čuda, u tom izveštaju predstavljanje knjige gospodina koji je kolumnista „Informera“ i član Upravnog odbora fondacije SNS i povezano lice…
Ovaj član reguliše nadležnosti regulatora i mi predlažemo brisanje stava 2. zato što mislimo da može da utiče na funkcionalnu nezavisnost REM-a.

Međutim, i do sada smo svedoci da je ovaj REM samo puka propagandna mašinerija Aleksandra Vučića i SNS i, nažalost, imamo osnovanu sumnju da će naredna predizborna kampanja, tim pre što ovim novim zakonom se čuva postojeći sastav kompromitovanog REM-a, biti krajnje nekorektna i da će to predstavljati ozbiljan problem svima koji su politički oponenti Aleksandra Vučića.

Evo, videli smo već u večerašnjem „Dnevniku“ da je napravljen prilog, znači zloupotrebljeno je javno dobro, Javni medijski servis, centralna informativna emisija RTS-a, da se u njoj predstavi knjiga čiji je autor kolumnista režimskog Informera i član Upravnog odbora fondacije SNS-a, a povezano lice sa Oliverom Zekić.

Sve vam je onda jasno koliko mi tonemo u taj medijski mrak, koliko je ovde sve iluzorno govoriti, zašto je neophodno da se ovi ovakvi zakoni najpre povuku.
To je jedino rešenje … (Isključen mikrofon.)
Dragi građani, ja ću da vam pročitam detaljno ovaj naš predlog i biće vam jasno zašto ga je Vlada odbila.

Znači naš predlog je da u članu 10. stav 1. iza reči – zakonitost, dodamo reči – poštovanje etičkih principa, tako da glasi – savet regulatora ima devet članova koji se biraju iz reda uglednih stručnjaka, iz oblasti koje su od značaja za obavljanje iz nadležnosti regulatora.

Član saveta može biti samo lice koje ima ugled u javnosti, koji se svojim radom i aktivnostima zalagalo za slobodu izražavanja, slobodan protok informacija, ostvarivanje ljudskih prava, razvoj civilizovanog društva, unapređenje demokratije, poštovanje ustavnosti i zakonitosti, i poštovanje etičkih principa.

U stavu 3. tačke 2. i 5. menjaju se i glase – članovi mogu novinari, urednici sa najmanje deset godina profesionalnog iskustva, istraživači medija koji se najmanje deset godina bave istraživanjem medija na univerzitetima, institutima i drugim stručnim organizacijama koje se bave društvenim naukama ili organizacijama civilnog društva, i već je sada jasno zašto je Vlada ovaj predlog odbacila, zašto bi ovakav sastav REM bio potpuno neprihvatljiv, i zašto bi neka nova osoba se našla na čelu saveta REM, koja nema baš nikakve dodirne tačke i ne podseća na Oliveru Zekić. Čemu bi njima takav i taj REM, služio? Zato je njima važno da sačuvaju ovaj.
Nisam zadremala, kako možete tako da komentarišete? Ako imam tehnički problem ovde sa ovom jedinicom, to je problem druge vrste. Vratite mi vreme. Nemate pravo da komentarišete. Takve zlurade komentare nemate prava da upućujete. To nije vaša uloga.
Ako hoćete da polemišete sa mnom, siđite dole u klupu pa polemišite, a ne sa mesta predsedavajućeg. To je krajnje nekorektno. Zloupotrebljavate govornicu. Ovo vreme mi vratite.
Ovim amandmanom sam predložila da se mesto u Savetu REM-a koje je predviđeno za predstavnike verske zajednice ustupi predstavnicima novinarskih udruženja da bi se izbegao neprimeren uticaj na one koji treba da se stručno, objektivno bave ovim vrlo važnim poslom.

Već nekoliko meseci traju protesti "Srbija protiv nasilja". Neverovatno je da se i zaposleni u REM-u, kao i moje kolege zaposleni u RTS-u, čude šta se to dešava ispred vrata njihovih radnih kuća. Nije im jasno otkud toliki nezadovoljni narod, a narod je nezadovoljan jer je uskraćen za elementarno ustavno pravo da bude objektivno, istinito i blagovremeno informisan. Zato je važno da ovaj zakon, kao i prethodni o kojima smo diskutovali… (Isključen mikrofon.)

Whoops, looks like something went wrong.