ĐORĐE MIKETIĆ

Nestranačka licnost

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Đorđe Miketić prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao osmi na listi MORAMO – AKCIJA – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe MORAMO - ZAJEDNO. Član je Odbora za spoljne poslove, i zamenik člana Odbora za kulturu i informisanje i Odbora za evropske integracije. Takođe, član je Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

BIOGRAFIJA

Rođen je 13.12.1978. u Beogradu. Osnovnu školu završio je u Gornjem Milanovcu, srednju školu završio je u Čarlstonu, Južnoj Karolini, a Stomatološki fakultet u Beogradu, 2006. godine. Na istom fakultetu stekao je master diplomu iz oralne implantologije 2009. godine, a kao stipendista švajcarskog ITI Instituta, nastavio je specijalizaciju iz iste oblasti na Univerzitetskoj klinici u Bonu.

Nakon toga, završio je studije književnosti na smeru Literatura i komunikacije, Fakulteta za medije i komunikacije na Univerzitetu Singidunum u Beogradu 2014. godine, a zatim i master studije iz dramaturgije i filma na Akademiji scenskih umjetnosti, Sarajevo, 2015. godine.

Pisac je, kolumnista i aktivista.

Od 2020. odbornik je u Skupštini opštine Stari grad u Beogradu.

Bio je član i funkcioner Zajedno za Srbiju, član Senata Zajedno za Srbiju i koordinator za Gradski odbor Beograd.

Od 2022. godine je u stranci ZAJEDNO, koja je nastala spajanjem Zajedno za Srbiju sa Otvorenom građanskom platformom Akcija, Ekološkim ustankom i Skupštinom slobodne Srbije.
Poslednji put ažurirano: 06.11.2022, 14:45

Osnovne informacije

  • MORAMO - ZAJEDNO
  • Beograd
  • Beograd
  • 13.12.1978.
  • komunikolog

Statistika

  • 47
  • 4
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

Hvala, predsedavajuća.

Hvala i kolege poslanici što navijate za mene.

Kako se piše amandman protiv pljačke veka? Logički je problem, zaista. Evo, ja sad kao sednem i napišem preparcelacija je mimo pravila važećeg plana, zakon derogira sam sebe u zavisnosti od postupka, zato u članu 34. kojim se menja član 106. stav 2. briše se.

Šta da se briše? Ja mislim da treba da se obriše čitav zakon, gde Srbija tajkunima poklanja najvrednije i najekskluzivnije zemljište.

Prvo su kupili preduzeća kroz privatizaciju koju je vodio Siniša Mali, a za šaku pirinča postali vlasnici državnih preduzeća i nekadašnjih industrijskih giganata. Kupili su ih jeftino jer su obećali i potpisali da će postaviti na noge te gigante da ponovo postanu velika i uspešna preduzeća. Zato su privatizovana ili, kako se to danas kaže, profesionalizovana.

Umesto da pokrenu ta preduzeća, prvo su otpustili sve radnike, rasprodali magacine, mašine i sve vredno što je to preduzeće imalo, na čemu su bogato zaradili, a sada sede na jahtama, jer leto je, puše tompuse i čekaju da izvršioci njihovog posla ili podizvršioci urade ovaj zakon i da im donesu još koje milijarde u džep.

Da bi građani stekli sliku kolika je ova pljačka, ima četiri primera - Luka Beograd, IMT, Brodogradilište i Košutnjak.

Cena firme Luke Beograd - 50 miliona evra, 220 hektara je veličina parcela. Otprilike profit zajedno sa zemljištem 11 milijardi evra.

IMT je prodat za 120 miliona evra, 73 hektara je parcela. Otprilike, procena je 3,4 milijardi evra.

Brodogradilište - 13 miliona evra je prodato, 65 hektara. Procenjuje se 3,2 milijarde evra vrednost zemljišta sa profitom.

Košutnjak - 4,2 milijarde evra.

Samo na ova četiri preduzeća oko 20 milijardi evra.

Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

Šta se dešava ukoliko oni prodaju ove parcele? To je ozbiljna… (Isključen mikrofon.)

Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

Poštovani građani, ako možemo da nastavimo, hvala vam, prisustvujemo onom trenutku kada se zatvara radnja. Znate ono kada šetate, piše „konačna rasprodaja“, „sve ide na doboš“. Sad vidimo ko je pisao ovaj zakon, mene to mnogo zanima, znamo ko ga je naručio, a mene zaista zanima ko je pisao ovaj zakon, vidimo ko ga brani i to možda najbolje da pitam državnu sekretarku, Aleksandru Damjanović, dugogodišnju državnu sekretarku.

Sad sa one, da probam da pojasnim građanima, sve građevinske dozvole koje ne izdaje lokalna samouprava mahom potpisuje državna sekretarka Aleksandra Damjanović. Kad odete, recimo, na Kopaonik i kad vidite do koje mere je divlja gradnja i besmislena gradnja pojela onu planinu, mahom ćete na građevinskim dozvolama naći potpis Aleksandre Damjanović.

Kada recimo odete u KCS i želite da se lečite i hoćete da parkirate, odete u privatnu garažu koja je mahom i tu dozvolu potpisala Aleksandra Damjanović. S toga, moje pitanje je upravo vama, ko je pisao ovaj zakon i da li je pisan u Ministarstvu i zašto nije i u kojoj advokatskoj kancelariji je pisan ovaj zakon? Hvala vam.

Četvrto vanredno zasedanje , 20.07.2023.

Kakav tuše, predsedniče, svaka vam čast.

Pitanje za premijerku, nadam se da će se pojaviti kasnije da mi odgovori. Po kom strateškom planu i po kom strateškom dokumentu planira se razvoj Srbije?

Nacionalna strategija za razvoj Srbije ne postoji, nije donesena, ne postoji krovna nacionalna strategija razvoja, a ključno je, dragi građani i dragi vi na vlasti, koliko god dragi ili nedragi bili, da znamo kakva Srbija treba da bude 2040. godine, 2050. godine, kakvo društvo demokratski i demografski, kako nam izgleda država, od čega ćemo da živimo, kako ćemo da živimo, u kakvoj klimi, koje energente ćemo da koristimo, šta ćemo da jedemo, koje su to privredne grane koje treba razvijati i kako će nam izgledati gradovi.

Strategije ne smeju da imaju komponentu privatnog interesa, već upravo suprotno. Zato se i donose, da bi društveni interes bio jači od ličnih i od partijskih i jasno je zašto to ne razumete.

Politika bi prilikom izrade strategije za pomoć trebalo da se obrati nauci, što, kako da vam kažem, premijerka, daleko je ona od nauke, daleko je čak i od poziva u pomoć nauci.

Kada se prethodna strategija završavala 2019. godine, pokušali ste da stranački dokument „Srbija 2025“ predstavite kao državni, pa ste i tu propali, jer nema društvenog konsenzusa i jasno je, zato što vi ne razumete šta znači konsenzus uopšte.

Ovim lopovskim zakonom o planiranju i izgradnji najviše će biti pogođen Beograd i pogađate građane i Beograda i građane Srbije. Grad Beograd nema generalni urbanistički plan. To je onaj krovni plan koji određuje urbani razvoj jednog grada. Beograd ima samo ekipu lopova koji svojim tajkunima poklanja zemljište za još više betona, još više stanova, još više automobila i još više saobraćajnog kolapsa.

Takođe pitam premijerku – šta je sa nacionalnom stambenom strategijom 2022-2032? Nju krijete. Pokušali ste da je donesete pre dve godine mimo procedura na raspravi koja je trajala, pazite sad, od 20. decembra do 10. januara. Da li je poznat taj patern da se u vreme praznika, u vreme letnjih raspusta donose najvažniji strateški dokumenti?

Sada kada smo ustanovili da nema strategije razvoja, nema nacionalne stambene strategije, nema ni generalnog urbanističkog plana grada Beograda, da vidimo koje to procedure, odnosno strateške dokumente kršite?

Na javnom slušanju ministar Vesić je rekao da smo mi protiv gradnje. Apsolutno ne. Stranka Zajedno želi održivi razvoj. Gospodo, održivi razvoj je nešto što je, pazite sad, Srbija potpisala, čak je učestvovala u donošenju dokumenta Agenda 2030. To je dokument UN koji planira održivi razvoj.

Agenda UN ima 17 tih konkretnih ciljeva. Ja ću samo tri sada pročitati: učiniti gradove i ljudska naselja inkluzivnim, bezbednim, prilagodljivim i održivim. Akcija za klimu, preduzeti hitnu akciju u borbi protiv klimatskih promena i njenih posledica i život na zemlji, odnosno održivo upravljati šumama, zaustaviti i preokrenuti degradaciju zemljišta i sprečiti uništavanje biodiverziteta.

Ja ne znam da li ste vi bili napolju proteklih sedam dana, bilo je 50 stepeni. Sva ona megalomanska naselja koja ste već izgradili noću se nisu mogli ohladiti klimom. Ne znam da li ste bili ovde juče, bila je arlaudža, bila je ogromna pijavica nadomak Beograda.

Klima se menja, gospodo. Vi ništa ne radite i kršite dokumenta koja ste sami potpisali, a planirate još betona, još saobraćaja i još naselja.

Pitanje za ministra Gašića. Pre 16 dana sam vam postavio pitanje – šta je sa predmetom u kome Aleksandar Šapić preti vlasnici restorana „Košnica“ i njenoj deci? Po ovom članu 287. ima 15 dana rok da mi odgovori. Nije odgovorio. Šta krijete, ministre? Koga krijete? Taj predmet je od decembra u vašoj fioci. Gradonačelnik Šapić, a to je potvrdila i Ljiljana Đokić na televiziji javno, je čovek koji je pretio njoj i njenoj deci. Zašto niste pozvali nju u policiju? Šta radi tužilaštvo? Šta je sa ovim predmetom?

Niste mi odgovorili, ali recimo, na jedan drugi predmet ste mi odgovorili. A da li se sećate Uroša Panića koji je vozio lambordžini? Svi građani ga se sećaju, jer je divljao po ulici i hvalio se. E, ministar je meni odgovorio i rekao da to uopšte nije bio Uroš Panić. Znači, nije bio kumić Aleksandra Vučića. Ne, bio je određeni Z.M. koji je priznao krivicu. Hoćemo i u ovom slučaju da imamo priznanje krivice, pretnje deci, da to nije uradio Šapić? Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 04.07.2023.

Hvala predsedniče.

Pitanje za ministra policije – prošle nedelje uputio sam dopis, na koji mi nažalost nikada niste odgovorili, pitao sam vas da li je na snimku koji mi je dostavljen i koji je čitava javnost čula, glas gradonačelnika Šapića kako preti ženi i njenoj deci. Da, deci.

Kao narodni poslanik došao sam u posed snimka na kojem se čuje glas gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića kako upućuje pretnje. Na snimku se čuju reči – ti si ugrožena i deca sama si to tražila. Šta je MUP uradio po pitanju pretnji koje je LjĐ dobila lično telefonom po sopstvenu bezbednost i bezbednost svoje dece od Aleksandra Šapića? Pitanje je vrlo jednostavno molim da mi na to pitanje odgovori ministar čim pre danas u sali ako bude prisutan, odgovorite molim vas direktno bez vrdanja jer pitanje je zaista precizno. Nema više prostora za izvlačenjem.

Jutros u emisiji „Probudi se“ gospođa Ljiljana Đokić vlasnica srušenog restorana „Košnica“ je potvrdila ova moja saznanja, iznela da je tačno da je dobila pretnje od Aleksandra Šapića gradonačelnika Beograda.

Kako sam saznao ona je sama podnela krivičnu prijavu 7. decembra 2022. godine i navela da je pretnje dobila sa broja telefona 065/4913-406. Policija lako može utvrditi verodostojnost snimka i može proveriti sa koje bazne stanice je ovaj broj pozvao Ljiljanu Đokić, a po mojim saznanjima Šapić je izašao iz svoje kuće, kupim sim karticu, na prvoj trafici, i pozvao Lj.Đ. i uputio joj pretnje.

Takođe, navela je da je i pre toga bilo zastrašivanja, da su dva audija i jedna škoda sa blinkerima kružila ulicom u kojoj živi. U krivičnom prijavi navela je da je uplašena i da je u opasnosti i ona i deca.

Ministre Gašiću, šta je urađeno po ovom slučaju? Zašto policija ćuti osam meseci? Hitno ministre, jer u svakoj normalnoj zemlji kada čujete visokog političkog funkcionera, gradonačelnika glavnog grada, kako pretećim glasom izgovara da bezbednost nečije dece ugrožena to bi bio poziv za opštu uzbunu, za vanrednu konferenciju za štampu, za temeljnu i urgentnu istragu svih organa, ali ne u Srbiji.

Kod nas ministar Gašić ćuti, tužilaštvo ćuti, dok gradonačelnik preti. Da li tako branite i štitite građane i one koji vam se obrate. Pa, šta ako je član SNS? Pa šta ako je gradonačelnik? Upravo zato morate hitno da odgovorite na ovo pitanje, a znam da znate odgovor.

Za utvrđivanje tačnosti ovih pretnji policiji ne treba više od dva dana i znam da ste to uradili, samo ne znam zašto o tome još ćutite.

Pre dva meseca u OŠ „Vladislav Ribnikar“ ubijeno je devetoro dece. Posle masakra u Ribnikaru izvršeno je i masovno ubistvo u selima pored Mladenovca gde je stradalo osmoro mladih. Serija nasilja, serija ubistava. Pre dva dana ubijen je mladić u školskom dvorištu na Banovom Brdu i tako nebrojano mnogo nasilja oko nas, a policija ostaje nema na ove otvorene pretnje deci. I posle kažete sistem nije zakazao, a imate snimljene pretnje i ništa nije urađeno. Kako mislite da se zaštitimo naše mlade od nasilja ako vi kao vlast ignorišete nasilje koje neprestano vrše najviši državni funkcioneri?

Zato pozivam ljude iz policije i tužilaštva, ako ste ustanovili da je to glas Aleksandra Šapića, a imam saznanja da jeste, morate o tome izvestiti javnost i preduzeti dalje korake, jer ukoliko ništa ne uradite povodom ovih pretnji, onda ste i sami saučesnici u vršenju nasilja. Ponoviću za kraj, šta je MUP uradio po pitanju pretnji koje je Lj.Đ. dobila lično telefonom po sopstvenu bezbednost i bezbednost svoje dece od Aleksandra Šapića. Ako ovo nije Šapić, odmah se oglasite i demantujte ova saznanja. Ako jeste, hitno mora podneti ostavku. Pozivam sve da poslušate da li je ovo glas Aleksandra Šapića, pre nego što i ovo izmontiraju.

(Reprodukcija tonskog zapisa.)

Hvala vam.

Treće vanredno zasedanje , 27.06.2023.

Zahvaljujem se, predsedniče.

Zahvaljujem se i kolegi poslaniku na podsećanju, čestitam Kurban-bajram svim vernicima u Srbiji.

Moje pitanje je sledeće. Da li se sećate Uroša Panića, kuma, odnosno kumića Aleksandra Vučića, kako bi on rekao, iz starog kumstva sa Petrom Panićem Panom, Šešeljevim telohraniteljem, koji se sad negiraju? Ko se seća, Uroš Panić je onaj momak što je divljao „lamburdžinijem“ i vređao policajce. Za taj automobil prosečnom radniku u Srbiji potrebno je 45 godina da radi da bi mogao da ga priušti. Na snimku je ponižavao beogradsku policiju, pozvao ih da dođu pod rotacijom da ga jure, da vide kako im beži: „Hajde, panduri, kupite se, da vam pokažem šta je beogradski fantom. On je došao iz Kamenice, on mene da stigne? Ne možeš ti mene da stigneš, druže, nismo ti i ja isto.“

Nakon ovakvog snimka, policija je izgovorila, odnosno zvanično izjavila, da su podnete prekršajne prijave u saobraćaju protiv Uroša Panića. I slagala. Evo ga dokaz. Naime, 20. aprila 2023. godine pitao sam ministra Gašića šta je sa krivičnom prijavom protiv Uroša Panića koju smo mi podneli. Dobio sam odgovor, nakon što su uhapsili auto, umesto Uroša Panića, a nakon toga i pustili taj auto vlasniku. Vlasnik je navodno „Fors rent“, rentakar, gde je čovek potvrdio da je on vozio, neki Ž. M, 11. aprila vozilo koje je napravilo sve ove prekršaje. Što znači, pitanje je ovde i za Prekršajni sud, pored dokaza, zašto nije podneta krivična prijava za lažno svedočenje? Cela Srbija je mogla da gleda u lajv prenosu i kasnije na svim mrežama ovo divljanje bahatog vozača Uroša Panića kako se sprda sa beogradskom policijom, a beogradska policija uhapsila auto, a onda verovatno od drugog čoveka izmamila priznanje da je on vozio.

Što se tiče Uroša Panića, dva puta su se vodili postupci u Prekršajnom sudu u Beogradu zbog vređanja policajaca pre ovog slučaja. Svedočili su da im je govorio da će da im skine uniforme, a u jednom slučaju i da je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Istraživački novinari CINS-a su utvrdili na nema u ovom trenutku saobraćajni prekršaj protiv Uroša Panića.

Postavljam pitanje ministru Gašiću zašto je slagao građane Srbije. Krajem septembra 2020. godine policija je zaustavila „audi“ na Novom Beogradu, vozio ga je dotični Stefan Savić, dok se kao vlasnik „audija“ pojavio Uroš Panić, koji se pojavio na licu mesta. Rekli su mu da je vozilo neispravno, a on je rekao: „Ja sam Vučićev kum, smeniću te, naći ću ti novo radno mesto, skinuću ti uniformu, nećeš je nositi, ići ćeš na raport kod Stanića“. Zbog toga je policija podnela prekršajnu prijavu, ali nećete verovati, zastarela je.

U međuvremenu, 2021. godine, Panić je ušao u raspravu, kako policija tvrdi, sa poznanikom i udario ga pesnicom u glavu. Prilikom privođenja, prema prijavi policije, rekao je: „Pušite onu stvar, ostaćete bez posla, skinuću vam uniformu“. U tom slučaju se pred sudijom pojavio jednom, nepunih mesec dana pred zastaru postupka i priznao, međutim, uprkos tome, opet nećete verovati, slučaj je zastareo. Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović kaže da u tom slučaju sudije u proseku imaju hiljadu predmeta i da sami biraju prioritete. Panić je izgovorio: „Kada sam prestao da pijem lekove više nemamo takvo ponašanje i obećavam da se ovako nešto ubuduće neće ponoviti“. Međutim, vidimo da se ponavlja. Stoga, da li sa lekovima ili bez, nasilničko ponašanje se ponovilo u živom prenosu.

Pitam ministra – kada će ovaj nasilnik biti uhapšen za nasilničku vožnju. Potvrdili ste, naravno, gospodine ministre, na sednici ne vidim datum, izvinjavam se, da je Petar Panić predsednikom poznanik, ali verovatno nije kum. Nebitno je da li je kum ili ne, pitanje je – kada će ovaj nasilnik da odgovara i zašto je iznad zakona? Takođe pitanje i za Prvo osnovno javno tužilaštvo – šta je sa krivičnom prijavom koju smo mi morali da podnesemo protiv ovog nasilnika?

Zato pozivam sve građane, koji nemaju „lamburdžini“, koji za svoje prekršaje idu u sud, da nađu u subotu ili u petak ili koji drugi dan najbližu blokadu, najbliži protest i da se pridruže protestu „Srbija protiv nasilja i nasilnika“. Hvala vam.