NEBOJŠA ZELENOVIĆ

Nestranačka licnost

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Nebojša Zelenović je dosada jednom bio narodni poslanik, u devetom sazivu, od 2012. do 2014.godine.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao treći na listi MORAMO – AKCIJA – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović, i mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu predsednik je poslaničke grupe MORAMO - ZAJEDNO. Član je Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, i zamenik člana Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije. Takođe, član je delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO.


BIOGRAFIJA

Rođen je 15. juna 1975. godine u Šapcu. Osnovnu i srednju školu završio je u Šapcu, a Pravni fakultet u Beogradu.

Svoju profesionalnu karijeru počeo je u administraciji Osnovne škole "Stojan Novaković" u Šapcu, a nakon toga postao je načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Šapca.

Godinu dana bio je direktor Filijale za Mačvanski okrug Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i koordinator Radne grupe za promociju i prevenciju javnog zdravlja grada Šapca.

Od 2014. do 2020. bio je gradonačelnik Šapca.

Od 2020. odbornik je u Skupštini grada Šapca.

Političku karijeru započeo je članstvom u Demokratskoj stranci, gde je bio i član Glavnog odbora. Početkom 2013. godine napustio je Demokratsku stranku.

Nakon toga, bio je jedan od osnivača stranke Zajedno za Srbiju. U julu 2016. postao je predsednik ove stranke, i na toj funkciji je ostao do 2022. godine.

Bio je jedan je od osnivača Saveza za Srbiju, a nakon toga inicijator, jedan od osnivača i predsedavajući Otvorene građanske platforme AKCIJA.

2022. godine postao je kopredsednik stranke Zajedno, nastale ujedinjenjem Otvorene građanske platforma Akcija, Ekološkog ustanka, Skupštine slobodne Srbije i Zajedno za Srbiju.

Poslednji put ažurirano: 26.02.2023, 21:38

Osnovne informacije

  • MORAMO - ZAJEDNO
  • Šabac
  • Šabac
  • 15.06.1975.
  • diplomirani pravnik

Statistika

  • 50
  • 3
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 24.02.2023.

Ne, ona je rekla 106, a ja vam kažem da je 107.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2022.

Hvala, predsedniče.

Prvo pitanje imam za Ministarstvo energetike, za novu ministarku, a to je koliko smo uglja uvezli u prethodne tri godine? Dakle, mislim na 2019, 2020. i 2021. godinu. Po kojoj se ceni smo ga uvezli? Takođe, pitanje od koga smo ga uvozili?

Činjenica je da naši energetski sistem ima ozbiljnih problema za koje niko ne odgovara, evo, već druga godina i činjenica je da kako god otvorite to pitanje i postavite ga na bilo kom organu, na Odboru za finansije, na Odboru privredu i energetiku, svi sležu ramenima i kažu – pa, dobro desilo se šta da radimo, nastavljamo dalje.

Činjenica da je EPS pretrpeo štetu time što ima kapacitete koji nisu stavljeni u punu funkciju, time što nije otkrivena, odnosno ne radi otkrivka u Kolubari i zbog čega mi uvozimo ugalj. Onog trenutka kada budemo znali koliko smo uvezli uglja, koga ranijih godina nismo uvozili znaćemo i kolika je šteta koju smo pretrpeli. Dakle, to je prvo pitanje.

Drugo pitanje je pitanje koje je vezano za premijerku Anu Brnabić i za ministra finansija, a to je pitanje šta je to tačno projekat „Srbija 2025“ i gde se on nalazi i u kojim telima je on usvojen?

Takođe, u tom projektu kaže da 14 milijardi evra će biti uloženo u putnu infrastrukturu, železničku mrežu, metroe, poljoprivredu, turizam, generalno u privredu. Gde to tačno piše i na kojim organima se to tačno sprovodi?

Takođe, u okviru tog projekta „Srbija 2025“ piše da postoji izveden projekat „Čista Srbija“. Projektu „Čista Srbija“ ne može tačno da se utvrditi vrednost, pa u nekim situacijama on je 3,2 milijarde, u drugima je četiri milijarde u trećima je čak šest milijardi. Iz tog projekta „Čista Srbija“ treba da se reše postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda njih 165, treba da se uradi 7.000 kilometara kanalizacione mreže i negde oko 165 postrojenja. Takođe, da se reše i problemi sa odlaganjem čvrstog otpada. Niti piše tačno u kom iznosu, niti piše tačno na kojima lokacijama, niti piše u kom vremenskom okviru i na kraju, ko je to odlučio.

Ovo su vrlo važna pitanja koja interesuju građane u gradovima po Srbiji, koji se muče i pate svih ovih godina, na moje pitanje - zašto uzimamo kredit od Nemačke razvojne banke od 80 miliona evra za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u šest ili sedam gradova u Srbiji?

Moje pitanje je bilo da li je i to deo projekta „Čista Srbija“? Ministar finansija Siniša Mali odgovorio je da nije. Moje pitanje je čiji je to projekat i kako smo do njega došli i zašto uzimamo kredit?

Finalno pitanje je pitanje koje upućujem Skupštini Republike Srbije i predsedniku Skupštine – kada će biti stavljen na dnevni red Predlog zakona koji je proizašao iz građanske inicijative koji su skupljani potpisi po celoj Srbiji za zabranu rudarenja litijuma i bora i kada će se ta tačka naći na dnevnom redu ovog parlamenta.

Iz razgovora koji je Aleksandar Jovanović Ćuta imao kao predsednik Odbora sa predsednikom skupštine dobili smo informaciju kada se napravi Vlada. Pošto je sada napravljena Vlada, hajde da vidimo kad će i ta tačka da se nađe na dnevnom redu.

Hvala lepo.

Imovinska karta

(Šabac, 22.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 100000.00 RSD 01.08.2022 -