MARINIKA TEPIĆ

Stranka slobode i pravde

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Marinika Tepić bila je poslanica tri puta do sada. Prvi put je izabrana za poslanicu u desetom sazivu, 2014. godine, ali je na samom početku mandata podnela ostavku. Drugi put je izabrana za poslanicu u 11. sazivu, od 2016. do 2020. godine, i treći put u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 11. sazivu bila je predsednica Odbora za evropske integracije, i članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za prava deteta.

U 13. sazivu izabrana je za poslanicu kao prva na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bila je predsednica poslaničke grupe UJEDINjENI - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA, članica Odbora za kontrolu službi bezbednosti i zamenica člana Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

U 14. sazivu izabrana je za narodnu poslanicu kao šesta na listi Srbija protiv nasilja - Miroslav Miki Aleksić - Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak - Ćuta, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Srbija centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Novo lice Srbije), mandat joj je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe Stranka slobode i pravde - Pokret slobodnih građana.

BIOGRAFIJA

Rođena je 8. avgusta 1974. godine. Diplomirala je 1995. na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na odseku za engleski i rumunski jezik i književost. Završila je i Muzičku školu “Jovan Bandur“ u Pančevu, odsek klavir. Takođe, predsednica je Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

1995, zaposlila se u OŠ “Vasa Živković” u Pančevu, kao profesorka engleskog jezika.

Novinarstvom se bavila 15 godina, bila je urednica-komentatorka nedeljnika “Libertatea”, u kojem je prošla sve profesionalne faze, od novinarke saradnice do članice uređivačkog kolegijuma. Sarađivala je i sa Vojvođanskom mrežom IWPR i BIRN, bila je novinarka i urednica emisije “Vojvodina sat” TV produkcije UrbaNS i dopisništva TV B92 u Novom Sadu. Takođe, radila je i kao novinarka i urednica Gradskog programa Radija 021. U tom mediju bila je zamenica glavnog urednika 2. programa Radija 021, Multi-kulti radio. Još ranije sarađivala je sa časopisom “Informator“, CMYK, Novi Sad i Radio Pančevom.

Pored aktivnog članstva u NUNS i NDNV, bila je i članica i predsednica više komisija u Skupštini Pančeva. Takođe, bila je i aktivistkinja u nekoliko nevladinih organizacija. Aktivno je učestvovala u više projekata različitih nevladinih organizacija, uglavnom u vezi sa nacionalnim zajednicama i razvojem civilnog društva.

2009. godine imenovana je za zamenicu direktora Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije

Na funkciju Pokrajinske sekretarke za sport i omladinu izabrana je u julu 2012. godine. Na toj funkciji je ostala do 2016. godine.

Dva puta je birana za odbornicu u Skupštini grada Pančeva, 2012. i 2016. godine, ali je oba puta podnosila ostavku neposredno po izboru, zbog drugih funkcija koje je obavljala.

2012. godine je pristupila Ligi socijaldemokrata Vojvodine. Naredne godine postala je portparolka ove stranke.

U januaru 2017. godine donela je odluku da istupi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine. U aprilu iste godine pristupila je Novoj stranci. U Novoj stranci bila je članica Predsedništva i poverenica za Vojvodinu.

U aprilu 2018. godine podnela je najpre ostavku na sve funkcije u Novoj stranci, a zatim i napustila stranku i pristupila Stranci slobode i pravde.

Potpredsednica je Stranke slobode i pravde.
Poslednji put ažurirano: 20.03.2024, 10:02

Osnovne informacije

  • Stranka slobode i pravde
  • Novi Sad
  • Pančevo
  • 08.08.1974.
  • diplomirani filololog

Statistika

  • 9
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Hoćete vi svakoga da pitate odmah da citira član?

Ja citiram član 27. primena Poslovnika. Uopšte ga ne primenjujete, selektivno, to su već drugi rekli, ali da iznosite neistine, pa to je sramota.

Vi ste profesor matematičar ako vam nisu objasnili kada se bira i koji je rok za izbor predsednika Narodne skupštine juče sam vam savetovala povucite se, postoji neki sledeći najstariji predsedavajući koji može da vas zameni.

Da li je realno da vi ne znate da izračunate koji je rok za izbor predsednika Narodne skupštine i ovde nas šikanirate već tri dana? Ne date nam da govorimo, čak i kada nam date da govorimo, kada se jedva izborimo za reč, skidate nam, nas kažnjavate sa po dva minuta, to nama skidate, a sa suprotne strane ne skidate nikom ili sada zbog balansa stoti put Lončaru ste skinuli vreme. Pa, na šta ovo liči profesore?

Vi još kažete da se ponosite time što su vas ovi, da budem nežna, mangupi zloupotrebili. Da li vaša profesija, karijera, ekspertiza zaslužuje da budete deo ove lažljive i kriminalne grupe? Profesor matematike danas kaže da je rok danas za izbor predsednika Narodne skupštine.

Ja vas molim odredite pauzu.

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Ne pričajte preko mene, to vas isto nisu naučili da isključite mikrofon kada mi govorimo, da ne možete da pričate preko nas, da niste nam ovde ni roditelj, ni staratelj. Kad hoćete da debatujete sa nama siđite u klupu.

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Prvo, profesore Radenoviću, ovo ste opet izmislili, da ne kažem neku goru reč koja više odgovara istini, a suprotna je istini, nismo u cajtnotu. Ko vam je to rekao? Jutros sam vas opomenula da ne postoji cajtnot, naročito danas, a ni sutra, da se izabere predsednik Narodni skupštine.

Kada smo kod predsednika Narodne skupštine, građani Srbije treba da znaju, pošto se najmanje o Ani Brnabić pričalo, a ovde je ispalo da je glavna strategija – usta moja, hvalite me, pošto ona najviše sama sebe brani. Nisam nešto čula pohvale od strane Srpske napredne stranke, a cela njena biografija je stala, vidite, građani, na jednu stranu. Na jednu stranicu je stala biografija Ane Brnabić, faktografski, mesto rođenja, školovanja, a ono što se predstavlja da je najviše kandiduje, to je sedmogodišnji rad na čelu Vlade Republike Srbije. Ništa o tome, ništa o delima, odnosno nedelima. Pa bar je još jedna strana više po godini zaslužila da se nađe ovde, ali rekla sam, očigledno je se stidite i nemate šta da kažete.

Dve su ključne afere koje su obeležile mandat Ane Brnabić. Moje kolege su mnogo govorile o svim njenim nedelima, nepočinstvima, krivičnim delima, saučesništvu, organizovanom kriminalu itd. Ono što je, naravno, najviše obeležilo je afera „Aseko“, žao mi je što gospođa Brnabić nije tu, pošto je prošli put izmišljala da njen brat, koji je bio jedan od direktora kompanije „Aseko“, koja je zgrtala milione i milijarde od kada je ona postala predsednica Vlade, pa se to umnožavalo i umnožavalo, i to ne samo iz ministarstava, nego i iz javnih preduzeća, ali naročito iz ministarstava čiji je ona starešina.

I prošli put kad sam joj to rekla ona je odgovorila – pa njen brat mora od nečeg da živi. Ja se slažem da mora od nečeg da živi, ali ona ne može da bude predsednica Vlade, pa nek se dogovore. E, takođe je neistina ono što je u odbranu svog brata i sebe govorila. Igor Brnabić je podneo ostavku na direktorsko mesto u kompaniji „Aseko“ tek u novembru 2020. godine, zato što je bio nateran upravo od borda direktora kompanije „Aseko“, dobre poljske kompanije, takođe. Kada smo mi pisali bordu direktora „Aseko“ i rekli im – pazite šta radite, uništićete svoje poslovno ime, uništićete kredibilitet zato što ste saučesnici u korupciji, jer su vam Ana Brnabić i njen brat smestili koruptivne afere. Takođe smo pisali trima na berzama na kojima je izlistana kompanija „Aseko“, trima svetskim berzama, i tek nakon toga je Igor Brnabić podneo ostavku 2020. godine u novembru.

Da stvar bude potpuno jasna, dakle, da, naterali smo ga da podnese ostavku. Ana Brnabić, njen brat i svi saučesnici u krađi i lopovluku građana Srbije ne samo što će odgovarati, nego što će jednog dana morati da vrate sav taj novac. Neće to da im prođe tek tako. Kada sudovi ove zemlje budu oslobođeni, sudovi će vratiti novac koji su građanima oteli. Ja ovde želim svečano da obavestim SNS, počev od gospođe Brnabić i nadalje, da će kada pravosuđe bude slobodno u Srbiji, ono postati najveća dobrotvorna organizacija, jer će se oduzeti sva imovina stečena kriminalom i, bogu hvala, dodeliti školama, obdaništima, bolnicama, vrtićima i svima od kojih je oteta i opljačkana.

Drugi skandal u koji se uplela Ana Brnabić ovih dana, pošto pričamo o preseljenju birača iz raznih mesta u Beograd, nije samo iz Male Krsne na Voždovac, već i iz Kovina u Grocku, odnosno Kaluđericu. Mahala je Ana Brnabić u emisiji „Hit tvit“, na televiziji Pink, takođe mašineriji zla i saučesnik u svom ovom zlu, mahala je dokumentima koje nije smela da ima u posed, koja su izdata na lični zahtev, isključivo se na lični zahtev izdaju drugom licu, ona ih je imala u svojim rukama, prikazala je višemilionskom auditorijumu i zloupotrebila službeni položaj, sačinila niz krivičnih dela, pokušavajući da spere sa sebe i svojih stranačkih komesara krivicu što preseljavaju ljude u Beograd. Njoj je to bitno zato što je ona, ako neko ne zna, i predsednica Gradskog odbora SNS u Beogradu, i naravno da se trudi da koliko-toliko, pa i krađom, spasi svoj obraz, ali ono što je problematično je što su ovde zloupotrebljeni korisnici socijalne pomoći.

Ti korisnici socijalne pomoći ne samo što ostaju bez socijalne pomoći kada prijave prebivalište u drugi grad, nego ostaju bez prava na lečenje, jer ne mogu da overavaju zdravstvenu knjižicu, a to stiču na osnovu prava na socijalnu pomoć, takođe ne mogu da se prijave na biro za zapošljavanje, što je takođe ključni status da bi uopšte stekli socijalnu pomoć. I tako, dragi građani, korisnici socijalne pomoći, najugroženiji, bivate zloupotrebljeni od strane SNS, da bi se oni održali na vlasti, a da bi zapravo ostali na slobodi.

U prilog tome je i ova činjenica, ovo su dva dokumenta, ne za lica kojima je mahala Ana Brnabić, ovo su dva dokumenta supružnika koji su prijavljeni na različitim adresama u Kaluđerici, u Grockoj, iz Kovina, i to, kako oni kažu, na način krivičnog dela antidatiranja datuma izdavanja lične karte. To će takođe sudovi utvrditi. Dakle, ljudi koji su rekli da su dovezeni u danu glasanja 17. decembra u Beograd, sa starom ličnom kartom, a da im je nakon toga uveče došlo obaveštenje od organizatora da mogu da podignu nove lične karte koje su se radile 17. decembra, a pogledajte, dragi građani, piše da je mesto prebivališta promenjeno 27. novembra 2023. godine. Dakle, bezbroj krivičnih dela i za ovo ćete sve odgovarati.

Naličje, primitivizam, pa rekla bih džiberluk koji karakteriše Anu Brnabić, ne daj bože nikome ni u jednom parlamentu i zaista će biti mnogo teško, ja molim kolege i vas predsedavajući da ne provocirate više svojim nestručnim ponašanjem ili neznanjem, da se sukobljavamo do kraja ovog zasedanja, iako bih volela, nažalost, da potraje duže, jer kad Ana Brnabić bude sela na to mesto, spasi nas.

Deseto vanredno zasedanje , 27.09.2018.

Zahvaljujem, predsednice.

U prvom bloku imam dva, odnosno više pitanja za dva ministra i molila bih da samo oni odgovaraju na pitanja, pošto je praksa, pratili smo dosadašnje zasedanje, da i ne pitani ministri odgovaraju na pitanja, da odgovaraju na ne postavljena pitanja, da ne odgovaraju na postavljena. Moja su vrlo konkretna.

Prva upućujem ministru Nebojši Stefanović. Juče je objavljeno da je ministra Aleksandra Vulina sud novčano kaznio zbog toga što je odbio, odnosno nije u zakonskom roku odgovorio na pitanja vezana za incident na uglu ulice Birčaninova i Svetozara Markovića tokom održavanja parade ponose u Beogradu 2014. godine, a u kojem je, tom incidentu poznatom kao slučaj braća Vučić i Mali protiv žandarma, odnosno tužilaštvo sada u zvaničnoj formi protiv žandarma, osim Andreja Vučića i Predraga Malog bila uključena i Vojna policija.

Informacije je zatražio Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA i zahtevao je pristup kopijama dokumenata koje se odnose na ovaj incident, s obzirom da tada resorni ministar Vulin to nije ispoštovao, dakle nije ispoštovao zakon u Vladi Republike Srbije, čiji je član, Prekršajni sud ga je juče kaznio, jer je to objavljeno. Razlozi za odbijanje postupanja po zahtevima odnose se na poverljivost traženih informacija, ali je Prekršajni sud ocenio da tražene informacije nisu uopšte označene stepenom tajnosti – poverljivo, kako je VBA navela, dodaje se u javnoj objavi.

S obzirom da ministar Vulin ne poštuje zakone Republike Srbije i nije odgovorio po zakonu na postavljena pitanja i zahteve, tako da stoga ni ovom prilikom ne pitam njega, već ministra Stefanovića. Od vas me zanima, ministre, da li ovako razumete Poglavlje 24, da li ovako razumete transparentnost rada Vlade Republike Srbije i njenih organa? Zašto je ta pravda selektivna? Zašto je stranački prioritetna ili ne, i to mi je naročito važno, s obzirom da se ovo suđenje ponavlja? Dakle, u slučaju braće Vučić i Mali.

Važno je, takođe, zato što je tzv. ključni svedok u ovom suđenju prepoznat kao izvesni Đorđe Gačanović koji se predstavlja za portparola jednog od policijskih sindikata. Na to mesto ga je potpisom rešenja postavio vaš stranački kolega sa Srpske liste Aleksandar Đorđević, zaposlen takođe u MUP, ali s druge strane se tvrdi da taj ključni svedok Gačanović nije zaposlen u ministarstvu. Zanima me kako neko ko nije zaposlen u ministarstvu može da bude portparol policijskog sindikata i da tako brani prava zaposlenih u MUP? Hvala.

Deseto vanredno zasedanje , 27.09.2018.

Hvala predsednice.

Ako sam dobro razumela ministra Stefanovića, koji je potpredsednik Vlade, vi ste nama objasnili da je vladavina prava to kada ministar krši zakon, i to ministar Vulin tako što staju svoje vojnike. Ministar Vulin da staju svoje vojnike, ne znam da li je to čast i pohvala za te vojnike ili je nešto drugo, ali ono što je takođe važno je, da je odluka u učestvovanju tih vojnika u ovom incidentu dozvoljena od strane njega ne od nekog drugog. Dakle, on je time štitio sebe, a ne te vojnike. To je prva stvar.

Druga stvar, pominjali ste curenje informacija zapravo, zašto bi nekome značili ovi podaci, zašto on sad to treba da ima, a čak i vi lično, a vrlo često vaše kolege iz Vlade su, gospodine ministre, ogledalo nekoga ko protivzakonito pušta osetljive informacije u javnost i pre nego što istraga neka počne, a i kada je ona u toku i vrlo dobro znate da je to bila jedna od ozbiljnih zamerki u izveštajima Evropske komisije što u okviru Poglavlja 24 nije dugo vremena, a verujem da nije ni sada usvojen kodeks protiv curenja informacija o ovakvim osetljivim predistražnim, odnosno istražnim radnjama.

I, drugo pitanje, da se vratim na ono što sam rekla na početku, upućujem ministru Šarčeviću. Tražim da mi objasni zašto ne reaguje, da li svojom voljom ili pod nekim pritiskom, jer ja zaista ne mogu da verujem da svojevoljno ne reaguje na to što osuđenik za krivično dela, ekstremni desničar koji se predstavlja i kao predsednik udruženja građana „Srpska desnica“, zove se Miša Vasić, deluje u ovom trenutku beogradskim mištanim školama.

Prvi put se to dogodilo zimus u osnovnoj školi „Elena Ćetković“, pre nekoliko dana u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, a ako niste znali, prvi put, a znate da je javnost o tome bila obaveštena, da li ste išta preduzeli, da li ste se obratili direktorima škola da to ne rade. Mi dobro znamo da je na osnivanju srpske desnice rame uz rame uz Mišu Vacića bio i potpredsednik SNS Milenko Jovanov. Zanima me da li je bilo političkih pritisaka na vas da se ne reaguje na ovakav ulazak ekstremnih desničara i krivičnih osuđenika i da u obrazovne i vaspitne ustanove utiču svojim vrednostima na decu? Mislim da je to nedopustivo. Moram da vam kažem da i u ime zabrinutih roditelja ne samo u Beogradu, već i u Vojvodini, reagujem zato što se oni plaše da će i gospodin Jovanov da im i u Kikindi i širom Vojvodine dovodi Vacića i razne njegove saradnike.

Peto vanredno zasedanje , 05.09.2023.

Zahvaljujem.

Poštovani građani Srbije, koleginice i kolege narodni poslanici, predsedniče Orliću, zajedno sa kolegama iz opozicije, tražimo, bar dok ne istekne ovaj period za postavljanje poslaničkih pitanja, da se izjasnite o raspisivanju izbora koji su u vašoj nadležnosti. To su beogradski i vanredni izbori i da kažete kada će se oni dogoditi. Naravno, ne zbog toga što je to nekome ćef ili zato što vi pokušavate sada da ispinujete i to uporno ponavljate, samo ne kažete ono što treba, da smo mi ti koji želimo da sprečimo da majke dobiju novac za svoju decu, da smo mi ti koji želimo da sprečimo da penzioneri dobiju povećanje penzija. Ne, vi ste ti koji to sprečavate, jer da ispunite lepo zahteve protesta „Srbija protiv nasilja“ sve bi bilo u redu.

Ja ne vidim u čemu je problem? Ispunite zahteve građana Srbije, a vi pokušavate zapravo da se ponašate kao da se ništa nije dogodilo.

Svim ovim finansijskim pokušajima, zataškavanjem problema, zataškavanjem društvene i političke krize, vi pokušavate četiri meseca kasnije da stvorite sliku da je potpuno sve u redu, a ništa nije u redu. Politička i društvena kriza su veće nego ikada. Nasilje je eksplodiralo nakon 3. i 4. maja. Moje kolege su već govorile o tome.

Želim da pitam i predsednicu Vlade - šta se dogodilo sa nalogom, citiram, nalogom Vlade Ministarstvu pravde i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, od 4. maja, dakle, dan nakon masakra u „Ribnikaru“, da izrade izmene zakona kojima bi se zabranili sadržaji nasilja, promocije nasilja, plasmana nasilja na televizijama, internetu, društvenim mrežama, portalima i koji loše utiču na maloletnike? To je citat odluke Vlade dan kasnije. Rok je dat mesec dana.

Prošlo je četiri meseca. Gde su te izmene zakona za zabranu ovih sadržaja? Ne, nego vaš Željko Mitrović, istovremeno sa početkom nove školske godine, počinje svoj novi rijaliti. Zašto je važno ovo reći? Pošto građani i to ne znaju, to se takođe krije. Vidite, ima nas koji smo videli svedočenje ubice iz Mladenovca koji je ubio devetoro mladih, još toliko ranio u Malom Orašju i Duboni. Znate šta je ubica iz Mladenovca rekao pred sudom i zašto mi toliko insistiramo da se rijaliti moraju ukinuti, a televiziji „Pink“ i „Hepi“ oduzeti nacionalna frekvencija? Zato što ubica iz Mladenovca kaže da su mu se meštani Malog Orašja i Dubone, pred sudom to kaže, podsmevali, zato što se družio sa javnim ličnostima, poput Nikole Đorđevića iz „Zadruge“ na „Pinku“. To kaže pred sudom, ubica iz Mladenovca.

Ponoviću još sto puta ako treba. Da su meštani Malog Orašja i Dubone mu se rugali i podsmevali zato što je vozio dobar auto, dobar motor i družio se i sa drugim, kako kaže, poznatim ličnostima iz rijalitija na „Pinku“, Denis i Car. To piše u izjavi ubice pred sudom. Onda, kako kaže, je osetio je bes, zamislite, bes osetio i uzeo oružje i pobio silne mlade i decu. Nije mogla policija da ga nađe do jutra, da se nije sam predao.

To su posledice vaših omiljenih televizija, fabrika zla, pre bih rekla, televizije „Pink“ i „Hepi“.

Zbog toga, nemojte, predsedniče Narodne skupštine, još uvek, da zamenjujete teze i okrivljujete ovde nas, kao što gledamo obezbeđenje nikada veće ovde od kada smo najavili blokadu sednice, kao da hoćemo da detoniramo Skupštinu.

Nećemo. Mi je branimo od nasilja, od pravnog nasilja koje vi sprovodite u Narodnoj skupštini, od pravnog nasilja svakoga dana, koje vaš predsednik, vaša premijerka, od kada se probude, krše zakone, kao i vi.

Vi ste ovu sednicu zakazali u nedelju u pola jedan, suprotno Poslovniku, zato što znate da rebalans budžeta ide po istoj proceduri kao i budžet. Moralo je najmanje 15 dana da prođe. Dakle, i vi ste pravni nasilnik ovde. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 27.06.2023.

Zahvaljujem.

Prvi deo pitanja postavljam Ani Brnabić i sa funkcije premijerke, ali i sa iskustvom ministarke za lokalnu samoupravu. Tražim da nam objasnite gospođo Brnabić, koji je to javni interes, koji je to interes za javno informisanje, da finansirate najmonstruoznije tabloide „Alo“, „Informer, „Srpski Telegraf“, „Novosti“, Kurirovu „Adrija medija grupu“ i to novcem građana iz opštinskih i gradskih budžeta i to upravo nakon dve nezapamćene tragedije koje su zadesile Srbiju u Ribnikaru i u selima oko Mladenovca i to upravo dok traju protesti „Srbija protiv nasilja“ na kojima građani traže ukidanje ovih tabloida, a upravo ovih nedelje ste opredelili milione i milione za ove vaše tabloide.

Vaša vlast je samo u poslednjih nekoliko nedelje opredelila više od deset miliona za ove vaše tabloide i to samo u pet gradova za sada za koje smo uspeli da nađemo podatke, verovatno ih ima mnogo više. Koliko treba da je neko zadojen mržnjom prema svemu što nije SNS, da i sada dok još ječi trauma u Srbiji nakon dva nečuvena do sada masakra, ne samo da se daje novac tabloidima, već da se daje novac građana Srbije za finansiranje mržnje, nasilja, prostakluka, krvi, golotinje i zla u ovim tabloidima?

Ima li išta bizarnije od toga, da to radite upravo sada? Da li ovako nagrađujete vaše tabloide za sve jezive naslove protiv kritičara vlasti, protiv umetnika, glumaca, javnih ličnosti koji su se usudili da misle svojom glavom i da javno kažu šta misle?

Objasnite nam, gospođo Brnabić, šta je to zadatak tabloida „Alo“, „Informera“, „Srpskog telegrafa“, „Novosti“, „Kurira“ da vlast upravo, ponavljam, tokom ovih poslednjih nekoliko nedelja nakon dve tragedije izdvaja najmanje deset miliona za njihovo finansiranje iz javnog budžeta. Šta je njihov posao u 2023. godini za te pare?

Evo, da podsetim, samo od tragedije, moje kolege su bile na naslovnicama tih tabloida optuživane da žele da siluju decu. Mi smo bili optuživani, takođe, da želimo da palimo, da palimo Srbiju i da bijemo ljude. Da li ste zbog toga dali novac vašim tabloidima da ovo rade nakon tragedije?

Nije bilo dovoljno do tada, nego i nakon toga i dok se, naravno, svi pitamo kako je moguće da nije pokazano od strane vlasti ni minimalna empatija, ni minimalno saosećanje. Sada smo shvatili na šta se usmerila vlast. Kako sa strane iz budžeta opština i gradova da obezbedi plaćanje svojih tabloida da bi prikrila svoje greške, a optužila kritičare režima i sve slobodnomisleće ljude.

Evo su i konkretni podaci. Novi Sad, „Informerov IT Medija“ 200.000, „Alo“ milion i po, „Novosti“ 500.000, „Kurir Adria Medija grupa“, milion, Pančevo „Alo“ 900.000, „Informer portal“ 300.000, „Informer novine“ 600.000, „Novosti“ 800.000, Subotica „Alo“ 1.700.000, „Novosti“ 800.000, Kikinda 1.000.000 za „Alo“, mali Kovin siromašni, njega ste očerupali da biste plaćali tabloide. Iz malog Kovina za „Alo“ 250.000, za „Portal Republika Srpskog Telegrafa“ 200.000. Umesto da taj novac bude usmeren na građane, na lečenje, na obrazovanje, na besplatne udžbenike, na besplatan obrok za decu u školi, vi finansirate tabloide da i dalje seju mržnju i nasilje.

Za ministra Gašića pitanje, prvooptuženi za najveću fabriku droge u Evropi, Predrag Koluvija, je pre šest meseci, odnosno šest meseci, izvinjavam se, pre hapšenja, dobio odobrenje od Ministarstva poljoprivrede za uzgoj industrijske konoplje. To je tačno.

Ministar Gašić kaže da Koluvija podnosio zahtev i MUP-u da se izvrši kontrola imanja i THC. Količina THC je količina koja pravi razliku između industrijske konoplje, marihuane i skanka, koji je najjači, ali MUP nije izvršio tu kontrolu, a onaj koji je zadužen, načelnik, u službi za droge MUP-a Srbije, Radomir Popović, koji je inače Dijana Hrkalović dovela iz MUP-a, nije obavio tu kontrolu. Sad želim da pitam ministra Gašića, i ovim završavam, da li je zbog toga nagrađen ovaj Radomir Popović, načelnik, koji nikada nije smenjen? Svi su se smenjivali, samo on nije smenjen, da li je on nagrađen za dan kada se slavila Dan BIA, da li je zbog toga nagrađen što nije izvršio kontrolu, a danas dao alibi ministru Gašiću da tvrdi da je izvršen propust? Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 13.06.2023.

Zahvaljujem.

Pitanje postavljam predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac. Juče se ceo dan, a verovatno i danas će nastaviti to da se radi, vrti na društvenim mrežama jeziv film, brutalni film protiv desetina naših kulturnih radnika, glumaca, našeg kulturnog blaga ove države, i to samo nekoliko dana nakon što je glumici Tamari Dragićević upućena pretnja, njenoj deci su upućene pretnje, objavljena lokacija gde se nalaze tada. Policija koja ne reaguje, porodica i javnost koja jedina u tom momentu reaguju. Onda sledi onaj spot juče koji neodoljivo podseća na „Pink“ kuhinju i spot koji se vrteo uoči ubistva Olivera Ivanovića, da bi se predsednik Republike sinoć pojavio na televiziji „Hepi“, toj fabrici zla, za koju tražimo da joj se oduzme nacionalna frekvencija. On tamo odlazi da joj daje legitimitet i da ponovo sudi i kaže, glumcima odgovara – kada uđete u politiku, budite spremni da primite politički odgovor.

Jel to politički odgovor? Pretnja, targetiranje, huškanje, deljenje? Kako je moguće da su građani, pa i ti glumci, politički umesni kada treba da glasaju, a ne smeju da misle svojom glavom? Jel to poruka koju šalje najviši državnik ove države? Latentna pretnja. Otišao na televiziju „Hepi“ da preti glumcima, s jedne strane, verovatno da se nastavi s pretnjama i njihovoj deci ako nastave da podržavaju protest „Srbija protiv nasilja“, jer to je poenta, to je poenta, ali je isto tako otišao da oslobodi direktorku Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“. Kaže, u njegovom stilu pasivne agresije i pretnje – neću da se mešam, neću da utičem na prosvetnu inspekciju, ali to jedna zaista brižna žena. A prosvetna inspekcija koja je naložila razrešenje ove direktorke, još pre više od nedelju dana, ćuti, ćuti. Ona nije razrešena. Zašto? Zato što je trebalo naknadno da dočeka Vučića, da posluži kao alibi i svedok za navodno fotografisanje. Jel zato pošteđena direktorka Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“? To vi nama recite.

Dalje, čime se još bavi predsednik države? Proziva novinare RTS-a što lajkuju, molim vas, predsednik države prati šta lajkuju novinari RTS-a i o tome govori na drugoj televiziji, kojoj treba da se oduzme nacionalna frekvencija. Time se bavi predsednik i policija i BIA. Sramota.

Tužilaštvu i policiji takođe – šta je sa krivičnom prijavom za saobraćajnu nezgodu koju je „meklarenom“ izazvao kum Aleksandra Vučića Nikola Petrović? Da li je tačno da su analize krvi i urina posle nesreće na VMA pokazale prisustvo alkohola i kokaina? Zašto on nije proveo celu noć na zadržavanju, ili je to samo rezervisano za kritičare režima? Da li je tačno, molim vas, da li je tačno da će nalaz sa VMA pokušati da ospori, ne baš poznat po bujnoj frizuri, ovaj kum Nikola Petrović, Aleksandra Vučića, tako što je u Nemačku poslao na analizu poslao vlas kose, a onda je ta vlas, čudom, utvrdila da on nije koristio narkotike. Samo još da vas pitam – da li će možda i analiza „meklarena“ da utvrdi grešku u kočionom sistemu, pošto sve ide u tom pravcu?

Pitanje za Tužilaštvo i policiju, urednik režimskog tabloida „Srpski telegraf“ Saša Milovanović izneo je po ko zna koji put, ili više puta dnevno, još jednu laž, da mu je predsednik Stranke slobode i pravde pretio. Pitanje je da li će da odgovara bar za ovu laž, jer iznošenje neistina je krivično delo, a naročito lažno prijavljivanje, pošto je objavio na naslovnoj strani da ga je i prijavio. Dakle, krivično delo ili više krivičnih dela u sticaju. Da li će, ne samo on, nego i Aleksandar Vučić da odgovara, takođe za lažne afere, kao što je bio Mauricijus koju je prvi plasirao Siniša Mali, direktor Uprave za pranje novca su mu tercirali. Dokazalo se da je laž, da upropašćavaju ljudima živote. Sve se dokazalo i niko nije odgovarao. E zato će, naravno, da dođe i dan za pravdu, ali ja želim zvanična pitanja i od Vučića i tužilaštva i od policije. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 01.09.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 143486.00 RSD 03.08.2022 -