Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice <a href="https://otvoreniparlament.rs/poslanik/9820">Marinika Tepić</a>

Marinika Tepić

Stranka slobode i pravde

Govori

Član 27. naročito kada ste u vašem komentaru pomenuli da je sve ovo nastalo i ovakav odgovor zbog satanista itd.

Imate li vi svest uopšte da ste vi napravili ovu situaciju? Godinama huškate, trujete, delite. Vi finansirate ekstremiste, vi finansirate ove sa teorijama zavere, ovaj režim. Pa, vi ste žrtve sopstvene ruke i plašite se sada građana koji su se probudili.

Vi nama sad kažete sve je ovo nastalo zbog satanista ili zbog komentara o tome, gospođo predsedavajuća? Vi zajedno, vaša koalicija, referišući se na ono što je rekao Martinović, oko 2000. godine isti je sastav bio crveno-crne koalicije i zato nas ovde maltretira. Ovo što radi je na granici sadizma. Ova šikana koju građani ovde slušaju zato što, da, uplašio se kao i 2000. godine. Uplašio se.

Žena ispred njega bila ministarka…
Zaustaviću se.

Dakle, nama ili bilo kome ovde spočitavati odgovornost za nešto što ne godi više vašim ušima ili politici ili odluci da otvorite rudnik litijuma, protiv čega je … (Isključen mikrofon.)
Hvala.

Ministar Martinović ovde zapenio, drži nam lekcije kako smo strani plaćenici, nije se plašio 2000. pa zato što zna kako je narod izabrao 2000. i zato se plašio i sada, pošto vidi istu volju naroda da smeni istu vlast, ponoviću, crveno-crnu koaliciju kao i 2000. godine. Zato je prvo Maja Gojković degradirala ovu Skupštinu praveći rijaliti od nje sa istim ovakvima, u najvećem savezništvu sa Martinovićem kao šefom poslaničke grupe SNS tada. Isto ministarka u to vreme Jorgovanka Tabaković. Isto ministarka u to vreme. Sve bivši radikali.

Sve bivši radikali. Sve bivši radikali, ali najviše zbog toga što zna da je najodgovorniji za krađu izbora, za birački spisak, ministar državne uprave i lokalne samouprave za najeklatantniju i dokazanu krađu izbora 17. decembra 2023. godine. Rekao ceo svet. Rekao je Evropski parlament. Rekli partneri SNS-a, iz svih narodnjačkih partija u Evropi, svi do jednog, pa i Bilčik, pa i veliki prijatelji, partneri, sestrinske stranke, svi glasali za krađu, za dokaze koje je Evropski parlament dao zahvaljujući posmatračima. Evo ga sučesnik, direktno odgovorni ministar za birački spisak, direktno. Sada priča ove priče, stare priče, u frci, naravno, jer zna da još uvek naši ustavni zahtevi stoje u Ustavnom sudu zamrznuti i da Ustavni sud ne sme po njima da postupi, zato što bi potvrdio izbornu krađu ali zato za rudnik „Rio Tinto“ može da postupi.
Kao da sam znala da će se vaše prekidanje slomiti na našim poslanicima, iako ste rekli da to nećete raditi. Dakle, hoću 27. i 108. Nemojte da me prekidate.
Nemojte.
Vi vrlo dobro znate, toliko iskustva imate, da nije pitanje uvek u vraćanju vremena, nego kada prekinete, vi dekoncentrišete narodnog poslanika, naročito ako je on nov, a mi smo jako ponosni na naše nove narodne poslanike koji dolaze iz cele Srbije, a ne samo iz Beograda.

Vi ste pokušali da ukažete koleginici Spirić da kakve to veze ima sa amandmanom. Pa, ima veze. Kako nema veze? Ali da ste imali strpljenja da saslušate, ne biste je prekinuli, a to se ne radi. Vi kao, nemojte zameriti, starija koleginica treba da uvažite mlađe koleginice i da im pomognete, a ne da se ovako ponašate. Inače, jako je važno da se ovde ne priča samo o Aleksandru Vučiću, samo o SNS, nego da ljudi, inače, i RTS je na dnevnom redu, koji nemaju mogućnost, zbog cenzure medija i zloupotreba, da čuju kako se živi u Leskovcu, u Boru, u Nišu, u Sremskoj Mitrovici, u Kragujevcu, ovo im je jedina prilika da čuju. Tako da, molim vas da naročito obratite pažnju na ljude koji nisu iz Beograda i prvi put su poslanici i da ne radite ovo što ste sada uradili. Hvala.

Ne tražim da se izjasnimo.
Zahvaljujem predsednice.

Niste se baš ni vi slavno provodili ovde u Narodnoj skupštini dok ste bili predsednica Vlade, naročito kada ste se ponašali kao ovde neki novi ministri, pa smo pokušavali da vam objasnimo da ne smete vi biti politikanti, jer ste članovi Vlade, ono za šta mi sada dobijamo optužbe od strane ministarke Handanović koja nema nikakvo pravo da proziva ili vređa bilo koga ko je ovde izabran na izborima, za razliku od nje koju niko na izborima nije birao, ni na jednoj listi nije bila, niko je nije pominjao u predizbornoj kampanji, nije ni vas, gospođo Brnabić dugo, evo sada uvažavam, na poslednjim izborima jeste, doduše negde su vas na nižem mestu stavili, ali ste izašli na izbore, mislim peta, niste se ni videli na glasačkom listiću.

Tako da apelujem još jednom da obavite konsultacije sa ministarkom Đedović da joj objasnite da ne manipuliše ovde. Rekla sam prošli put, valjda je to neka inicijacija ka SNS, znači, ovde niko nije protiv rudarstva i ovih 1.300 ili koliko 130 stručnjaka koje je pomenula koji štite struku i rudarstvo. Ne razlikujemo se mi puno u tome. Ovde niko nije protiv rudarstva i ne ne treba manipulisati.

Ovde smo protiv rudnika „Rio-Tinta“, rudnika litijuma, koji prevarom pokušavate izgurate. Nakon izbora reč o tome niste smeli da kažete u vašem predizbornom programu i ta prevara neće da vam prođe tek tako. To što ministarka ovde naziva prevarantima i lažnim ekolozima ljude koji su samo juče izašli u četiri grada u Srbiji, u Aranđelovcu, u Šapcu, u Kraljevu, u Ljigu, nijedan jedini minut, sekund na RTS-u o tome nije bio, a ona apeluje na RTS da izveštava istinito. Između ostalog, zato ćemo biti protiv podizanja pretplate RTS-u. Nijedan jedini sekund ne smete da vređate, ministarka, građane koji se bude protiv rudnika litijuma, koji se sa ovakvom vrstom kakva postoji u Srbiji nigde na svetu ne kopa. Mi kažemo – okej, hajde da vidimo, nek kopaju prvo u Nemačkoj, tamo kod Šolca, pa onda da vidimo kako to treba eventualno, eventualno da se otvori rasprava u Srbiji.

Dalje, kažete mediji da izveštavaju istinito, a ovde ispada da građani Srbije tri puta plaćaju RTS, plaćaju ga iz budžeta, to je novac građana, da li je tako, plaćaju preko preplate koju sad podižete, to je isto novac građana, preko računa za električnu energiju i plaćaju treći put, znate kako, pa upravo preko Ministarstva rudarstva gospođe Handanović, koji je u junu mesecu milion i 700 dinara platila RTS-u. Za šta, pitam ja? Zašto treći put? Zašto bi Ministarstvo plaćalo RTS-u, ako je javni servis budžetiranjem iz redovnog budžeta i iz preplate dužan da informiše redovno, a ne da se ekstra plaća? I onda je normalno da nemate u Dnevniku RTS-a nijedan sekund sa protesta hiljada i hiljada građana širom Srbije, nije bilo ni pre, a verovatno neće biti ni posle.

I zato, između ostalog, RTS ne bi smeo da ima povećanje pretplate, a takođe, evo, čitala sam Izveštaj o radu RTS-a za 2023. godinu, čitala sam Plan za 2024. godinu, građani pojma nemaju na šta RTS troši novac, čak i javne nabavke koje su planirane neće biti sprovedene. Ne možete informaciju da dobijete ni po Zakonu o dostupnosti informaciji od javnog značaja, a sa svim spoljnim produkcijama ugovori su proglašeni tajnim, mi ne znamo šta plaćamo, kome plaćamo, za šta, po kojim kriterijumima. Znamo samo da Aleksandar Vučić ili neko od vas može da ušeta usred Dnevnika RTS-a i da taj intervju traje duže od samog Dnevnika, a RTS nijednom nije pozvao nijednog opozicionog lidera u Dnevnik, kao što je, na primer, zvao u neka druga vremena Aleksandra Vučića, kada je bio kandidat Srpske radikalne stranke, ali to sada ne sme očigledno da se dešava.

A sada ću još da vam kažem zašto vam građani ne veruju i zašto se bune. I ovo ne kažem ja, ovo kaže Izveštaj Državne revizorske institucije, koja je takođe na dnevnom redu – upravljanje opasnim otpadom. Pa kaže: „Utvrđeno je na osnovu zaključaka i nalaza sistem upravljanja“, pazite sad, „rudarskim otpadom u Republici Srbiji nije efektivan, jer operateri odlažu rudarski otpad i upravljaju njime bez dozvole za upravljanje otpadom i nije uspostavljena jedinstvena baza podataka rudarskog otpada“.

Pa dalje kaže Izveštaj, koji je sada na dnevnom redu, ne kaže Marinika Tepić, kaže Izveštaj DRI, za vaše ministarstvo, ministarka Đedović: „Najmanje 20 operatera odlaže i upravlja potencijalno opasnim rudarskim otpadom, flotacijskom jalovinom, bez izdate dozvole za upravljanje otpadom“. Pa kaže: „Nisu stvoreni mehanizmi za potpunu primenu postojećih zakonskih i podzakonskih akata za upravljanje opasnim otpadom, nije moguće utvrditi ukupne kapacitete postrojenja za tretman opasnog otpada u Republici Srbiji, podaci o proizvedenoj količini i tretmanu opasnog otpada nisu pouzdani“.

I vama sad treba neko da veruje da ćete nadzirati rad rudnika litijuma i „Rio Tinta“? Pa ovce da vam se ne da čuvaju, a ne rudnik. Sram da vas bude, sve zajedno.

Dalje, inspekcija, isto kaže Fiskalni savet i Izveštaj Državne revizorske institucije, kaže – imamo inspektore, pa će oni nadzirati. Pa sami izveštaji, takođe koji su na dnevnom redu, kažu da polovina inspekcijskog kapaciteta nije popunjena. U Srbiji postoji angažovano samo 55% od neophodnih inspektora, podvlačim, za zaštitu životne sredine.

Pa ko vama da veruje da bilo šta možete da nadzirete? Pa vama inspektori ne mogu da uđu u Bor, u „Ziđin“, ne mogu da vam uđu u „Linglong“ u Zrenjaninu, u „Juri“, bilo gde, država u državi. Pa vama čak i kad se desi da neki inspektor može da uđe i napiše nalog, pa niko to ne poštuje. Niko to ne poštuje. Evo, ministarka Vujović zna na Savkom vencu, inspektor za nelegalnu gradnju izađe, stavi žutu traku, zatvori gradilište, naravno, za lica bliska vlasti SNS, zabrani, stavi rešenje, okači, investitor dođe sutradan, pocepa i nastavi da se radi. A smeni se načelnica inspekcije koja je izdala to rešenje. Ona bude smenjena na kraju.

Što se tiče takođe jednog od prethodnih govornika, koji je rekao da je ogroman problem što na građane, naročito na mlade, utiču influenseri, referisao se na društvene mreže itd, želim da vas podsetim na još nešto. Nakon najtužnije godine za nama, prošle godine, nakon majskih tragedija, dan kasnije održana je sednica Vlade Republike Srbije, u kojoj piše u zaključku: „Nalaže se Ministarstvu pravde i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija da u saradnji u roku od mesec dana, dakle, rok je istekao pre godinu i po dana, razmotre mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme, kao i društvene mreže u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom i moralnom razvoju maloletnika“.

Poslednja tačka 10. u tom zaključku: „Vlada će u roku od 10 dana, dakle, od 4. maja 2023. godine, formirati Radnu grupu za bezbednost dece na internetu, dok će razmotriti uvođenje mere zabrane pristupa sajtovima „Dark net“ i slično, koji sadrže savete kako da se izvrše ubistva, nabavi droga ili vatreno oružje“, itd.

Ovde ste im ograničili kretanje, mogu samo u holu da budu, kao u getu, ne mogu čak ni da izađu do nekog hodnika, da se ovde približe sali, odmah trče za njima pripadnici obezbeđenja. Znači, lepo im dozvolite da prisustvuju ovde, pa da čuju kako se ovde ponaša i verujte mi ako želite da doprinesete boljoj atmosferi i u ovoj sali to ćete učiniti direktnim prisustvom medija dok traje zasedanje neprekidno, a ne selektivno i ne da izbacujete fotoreporter, koji mi ne beleže audio ton dva minuta nakon što uđu da naprave prve kadrove.

Tako da koristim javno priliku i čekam vaše izjašnjenje. Da li ćete i kada dozvoliti prisustvo svih zainteresovanih novinara sa balkona ovde Narodne skupštine, jer ako su tamo mogle da se pentraju poslanice SNS, kao na tribine stadiona, da šire neke transparente onda valjda i novinari koji ovde zarađuju platu, ovo je njihovo radno mesto mogu tamo da sede i prate, a ne, kažem da ih držite kao u getu. Hvala vam puno.
Zahvaljujem i želim da se zahvalim kolegi Jovanovu što je pomenuo tu moju izjavu, naravno izvučenu iz konteksta, koja nije bila odgovor roditeljima nastradale dece, nego delu advokata koji su pokušali da zloupotrebe te tragedije i sa namerom da ta tema ne ostane zatvorena samo unutar porodica, da ostanu same, već sa ciljem da celo društvo i cela kriza u kojoj smo se našli mora da nađe izlaz, a vi ste u tom momentu ubijali anketni odbor koji je bio jedina instanca da se ove dve tragedije dodatno ispitaju i da li je sistem u nekoj od njih zakazao.

Za jedno sam siguran da jeste, to je ubistvo u Malom Orašju i Duboni, „Ribnikar“ smo ostavili da se struka izjasni. Dužna sam da to odgovorim, jer je ovo zaista besprizorno manipulisanje tom izjavom.

Ono što je problem oko Rio Tinta i rudnika litujuma što vam građani niša ne veruju. Ja ne znam da li vi shvatate ključni problem. Vi možete najbolju studiju na svetu da iznesete, najbolji film da napravite o tome, ne znam gde da odvedete ljude, ne veruju vam zao što ne postoji država, ne postoji sistem, ne postoji nezavisno sudstvo, ne postoji samostalno tužilaštvo, ne postoje inspektori, naročito za zaštitu životne sredine, pa čitala sam vam šta piše izveštaj državnog revizora za opasan otpad i naročito za otpad od rudarstva. Znači, ne veruju vam ljudi. Ja ne znam kako da to shvatite.

Vi hoćete da otvorite raspravu nakon što ste potpisali sa svim njima to što ste potpisali pre dve li tri nedelje. Kad? Krili se do 24 sata pre potpisivanja krili ste dolazak, krili ste da potpisuju tri liste, šta se potpisuje i da nismo bili pažljivi ne bismo ni videli među potpisnicama jedan od direktora Rio Tinta, pa kako to prvo potpišete, a onda kažete pričaćemo o tome. Zato vam ljudi ne veruju.

Trebalo je da uradite obrnuto. Da prvo se otvori tema i ne način da je otvori Aleksandar Vučić onog momenta pre dve godine, što bismo rekli, kada je zapljunuo temu Rio Tinta, to je bio kraj bilo kakve normalne rasprave i zato vam niko ne veruje i zato imate problem. Sve se uradili naopako.

Da ne kažem u međuvremenu, ovde sedi ministar za čije vreme ministar pravde je pravna država doživela slom, rušenje u Savamali i to vas je obeležilo i evo ga sada ponovo ministar u Vladi, pa umesto da bude odgovoran, on je nagrađen.

I moram da se zahvalim gospođi Brnabić na toleranciji, samo tako nastavite, moram da priznam , bez obzira što nam se ne sviđa šta čujemo sa one strane, a verovatno ni drugoj strani šta čuje sa naše strane, mogućnost da se ipak replicira u više navrata i da se ipak bolje raspravlja je zaista kvalitet i ja vas molim da ne odustanete od toga i da sada, nadam se, iz ovih cipela, vidite kako je biti i raditi za Narodnu Skupštinu, a ne bahato se ponašati kao neki od članova Vlade, danas ne svi. Hvala.
Ja sam se javila za repliku nakon izlaganja ministarke Đedović.

Imam dva konkretna pitanja i tražim dva konkretna odgovora. Koliko tačno republičkih inspektora za rudarstvo imate, pošto je dugo važila informacija da imate samo jednog? Dakle, koliko tačno imate inspektora na republičkom nivou? Da li biste bili ljubazni da nam ovde pročitate šta ste tačno potpisali tog čuvenog petka, pošto smo mi iz medija saznali samo za krovni memorandum i ništa drugo što se tamo potpisivalo nismo imali priliku da čujemo? Vama nije problem pretpostavljam, to nije neka dokumentacija od 100 strana, da nam ovde lepo iščitate i da cela javnost čuje šta ste vi lično tačno tamo potpisali i šta je direktor "Rio Tinta" tačno tamo potpisao.

Treće, nemojte da zamerate građanima ili nama kada u ime građana ovde kažemo da vam ljudi ne veruju. Apsolutno ništa lično, ali sam isto dužna da kažem zbog građana i zbog vas da se struka naročito za vas izjasnila da vam ne veruje. Znate li zbog čega? Zato što kada ste dovedeni u "Komercijalnu banku", najjaču državnu banku tada, ona je rasprodata ili prodata ubrzo posle toga i smatralo se da ste zbog toga dovedeni. Kada ste dovedeni u sektor za rudarstvo i energetiku, EPS je ponovo ušao u problem i u kolaps. Taman je malo stao na noge sa novim direktorom Tomaševićem, malo se sredio, malo je krenula i bolja proizvodnja i da se sistem revitalizuje. Vi ste sad ponovo nastavili tamo gde je Grčić stao. Nikada veći uvoz struje. Mi ne znamo, naravno, ni za koliko novca. Dušan Nikezić je o tome jutros pričao, postavio vam direktna pitanja i očekujem da odgovorite, ali toliko sam htela. Hvala.
Tako je, ali prvobitno na izlaganje gospođe Brnabić.

Ja sam pre nekoliko dana zamolila, ali izgleda uzalud da se sa pozicije predsednice Narodne skupštine ona ili Aleksandar Vučić, kao predsednik svih građana, bar formalno obračunava sa pojedincima, sa građanima, sa njihovim porodicama samo zato što ne daju svoje, i to oni koji 30 godina žive na grbači ovog naroda i samo su tuđe davali i samo su od naroda uzimali, je ispod svakog nivoa, ali nažalost ne samo i pogrešno, nego i opasno. Volela bih da ovo shvatite, gospođo Brnabić, hajde neka bude još jedna molba, da ne bi bilo upozorenje, ostavite se obračuna sa porodicama koje ne daju svoja imanja, pa i oni koji su dali svoje nasledstvo, jer su opet dali svoje, a ne ove države, a ne iz budžeta ove države, a ne tuđe.

Ovo što pokušavate da iznesete, takođe licemerno, je zamajavanje građana. Ako je neko davao dozvole za eksploataciju, a vi tvrdite da je i za vađenje i za rudarenje litijuma, zašto to do sada već ne rade? Volite da poredite sa projektom „Zinvald“, detaljno sam pročitala sve o „Zinvaldu“, što preporučujem i vama. Znate li kada je litijum otkriven na granici nemačko-češkoj 1845. godine, pa ne vidim da su počeli da kopaju, a neće ni do 2028, a ni to nije sigurno, nego i sami kažu vrlo jasno – zavisno od dozvola i zavisno od finansija. Godine 1848. u Srbiju je litijum… Izvinite, „Rio Tinto“ prvi put došao, znate kada? Ne 2001, nego 1998. godine. Godine 1997, završavam, zahvaljujući saradnji sa Rudarskim fakultetom, a već sledeće 1998. godine, a znamo čije to vreme bilo, crveno-crne koalicije, je „Rio Tinto“ prvi put došao u Srbiju i otišao u Jadar da se interesuje za litijum. Prema tome, nemojte više da nudite bilo kome da se ide u obilazak nemačkih projekata koji ni ne postoje, jer se ne kopa, pardon, i kažem – litijum 1845. godine je otkriven i dan danas se ne kopa.
Nemojte vi da brinete ko je u našem društvu i da li nas neko vređa ili ne. Mi smo ponosni na naše saborce čak i kada se ne slažemo za razliku od vas koji bukvalno spržite sve koji vam se približe pa ih i uništite.

Što se tiče dolaska kao što je Srđan ponovio, da, 1997. saradnja sa Rudarskim fakultetom, 1998. prvi put dolaze u dolinu Jadra.

Ono što je takođe bilo važno, što ste vi krili, je da je recimo rođeni ujak Zorane Mihajlović, pošto su znali oni koji su tada donosili odluke čemu se približavamo, otvorio firmu baš za eksploataciju litijuma pa ste brže bolje pritisli Zoranu Mihajlović da prekine, odnosno da ta firma ne funkcioniše više, a da se ne bi razotkrilo za nepotizam.

Vidim sada da se šeta po medijima nažalost i tamo gde ne bi trebalo žena koja na teretu ima bar 300 godina robije i meni je interesantno, ovo upućujem naravno i Tužilaštvu za organizovani kriminal, kako neko ko od 2005. i 2006. kao specijalni savetnik Labusov za energetiku sve vreme trasira put da biste došli do ovog potpisivanja koje ste imali pretprošlog petka i svi su drugi krivi samo SNS i njena Zorana Mihajlović nije kriva, a sve vreme kroz G17 tada na tome radite. Ne ove stranke koje sede ovde.

Sada nama spočitavate da smo mi pripremali ili želeli rudarenje litijumom. To je laž i vi to dobro znate.

Podsetiću još jednom na projekat „Zimvald“ za koji tvrdite da je najčistiji. Svako od vas i svako od građana neka ode na internet sajt „Zimvald korporacije“. Ne postoji reč sumpor ili sumporna kiselina u bilo kom opisu procesa kada je reč o litijumu i nemojte da zamajavate ljude da će sve biti kako treba. Neće biti kako treba. Srbija se budi. Srbija se buni i dobro pazite šta vam govori, jer nećete obmanuti građane kao 2020. 2021. i uoči izbora 2022. kada ste pobegli lažući i obmanjujući građane.
Zahvaljujem, gospođo Raguš član 27. i član 108. i molim vas da na dalje, nadam se i za sve ostale poslanike, ali bar za poslanike iz stranke Slobode i pravde ne činite ovo što ste malopre uradili, a to je da prekidate usred izlaganja. Zašto to radite? Zašto to radite? Zašto prekidate misli nekom poslaniku? Zašto tačno kada je rekao najosetljiviju stvar za koju sam mislila da će se naježiti svako u ovoj sali, pa i vi, pa i vi?

Vi ste dozvolili da se dobacuje, da se vređa na to niste reagovali žena jedva samu sebe čuje dok govori od žamora, ali ste zato nju prekinuli i to potpuno neopravdano dok ona potpuno opravdano obrazlaže amandman briše se što znači da se pretplata ne povećava i obrazlaže zašto, pa ne možete vi očekivati da joj stavite reči u usta i da ona govori ono što vi mislite da je potrebno ili ono što vi mislite da je dozvoljeno niste još uveli rečnik dozvoljenih reči, a sramota koju je policajac Cmolić izgovorio je jedna od najvećih bruka za svakog građanina ove zemlje i morali ste na to reagovati, a ne ovde da i vi iznosite neistine da to nije tačno kada znate i sami da je tačno i čak mislim da je pokušao da se izvini zbog toga doduše vrlo nespretno i tek kada se cela javnost pobunila.

I zato vas molim i završavam da ne prekidate poslanike bar stranke Slobode i pravde to je nedozvoljeno i mi nismo članovi Srpske napredne stranke da biste vi nama stavljali u usta šta treba da kažemo, a šta ne.

Hvala.
Odustala bih, da ste opomenuli ministarku, odustala bih, ali niste, imali ste vremena da to uradite. To što je ona van sebe od besa, što ne ume ni sada da ućuti, ne ume samu sebe da kontroliše, to može na drugom mestu, ovde ne može i ovde su dužni da trpe svi članovi i bivše SRS, i telefonske sekretarice i sekretarice sa telefona, itd. To im je posao i za to ih građani plaćaju.

Zamislite koliko smo tek mi uznemireni kada čujemo da se ministarka Vujović krije iza celog MUP, to što je njen punoletni suprug na visokoj državnoj funkciji MUP, napravio takvu brljotinu, da je za očekivati da bar sada kaže i da se izvini građanima Srbije, ona se krije iza MUP i to vam je praksa. Za svaku pojedinačnu krivicu krijete se iza zastave, iza države, iza grba, iza naroda, stalno kolektivna krivica, za vaša individualna nedela.

Zaista morate i savetovala sam i prošli put predsednicu Narodne Skupštine, obavite konsultacije sa ovim gostima koji ovde dolaze, jer ja nisam primetila od članova Vlade iz nekih drugih klupa iako nam se mnogo ne sviđa što govore, ovakvu dozu drskosti i bezobrazluka. To na Savskom vencu u vašoj kancelariji i kod vaše kuće možete, a ne znam šta je smešno. Vi ste dama, vi ste dama, pa sramota jedna. Hvala.
Zahvaljujem, gospođo Paunović.

Poštovani građani, imam nekoliko pitanja za predsednika Republike, Aleksandra Vučića i predsednicu Narodne skupštine, Anu Brnabić.

Za Vučića - rekli ste 2021. godine da ćete pitati narod o projektu "Jadar" Rio Tinto i rudniku litijuma i da će samo narod odlučiti o tome. Pa, kada ste to pitali narod? Niste 2022, niste 2023, a niste ni sada. Pa, sa kim ste to onda odlučili, ako niste sa narodom? Koga ste to pitali?

Umesto da pitate narod, vi se obračunavate sa narodom koji se protivi rudniku litijuma. I još gore, to radite sa pozicije predsednika države i svih građana, prozivate poimence građane koji u dolini Jadra žive, kao da vi tamo živite, a ne živite.

Otkud vam uopšte ideja, Aleksandre Vučiću, da prozivate građanina Zlatka Kokanovića? Otkud vam ideja da sa pozicije predsednika otvarate obračun sa porodicom Petković ili Đedović? Kriminalci su svuda oko vas, lopovluku kraja nema, unakazili ste svaku instituciju, ali ste zato mnogo jaki kada napadate Zlatka ili Dajanu. A onda kukate kako vas neko napada.

Mislite da ako se ogrnete zastavom Srbije u Njujorku, da ste vlasnik Srbije. Mislite da vam je zastava paravan za sva vaša nedela. Mislite da su ljudi naivni i da možete doveka da im prodajete te vaše trikove i pravite predstave. Toliko ste jaki i toliko vas narod podržava za rudnik litijuma da ne smeju ovi vaši junaci da sazovu ni sednicu parlamenta o litijumu.

Otkud vam ideja da vodite propagandni rat protiv bilo kog čoveka koji ne da svoje? Vi, koji 30 godina živite na grbači tog istog naroda, i nikada ništa sami niste stekli. Samo ste od države uzimali, samo ste od države davali. I zato sada ne smete da pitate narod, koji ste na izborima prevarili, jer znate da biste na problemu rudnika litijuma polomili zube. Ili, ako grešim, ako ipak smete, kao što se često hvališete da samo vi sve smete, hajde, raspišite onda vanredne parlamentarne izbore nakon prevare sa Šolcom, ali pod izbornim uslovima kao kod tog istog Šolca u Nemačkoj.

Pitanje za Anu Brnabić - zašto niste stavili na dnevni red raspravu o rudarenju litijuma, nego sami sa sobom vičete po holovima Narodne skupštine, svađate se sa novinarima i sa građanima, svađate se sa ljudima koji ne smeju da vam odgovore? Kakva ste vi to predsednica Narodne skupštine koja se opet ponaša kao džiber? Na šta to liči? Nešto ste se malo zamaskirali oko lažnih izbora, ali sada sve ponovo.

Zašto ne smete da otvorite ovde raspravu sa nama, pa da kažemo kako stvari stoje? Ili mislite da ste baš vi bolji od Irene Vujović, koja ne bi umela da pročita ni ono što joj napišu, pošto je ona za ovu temu zadužena, a ne vi. I otkud vam pravo da kao predsednica ovog najvišeg doma prozivate, takođe poimence, građane koji ne žele rudnik litijuma u svom dvorištu?

Otkud vam pravo da iz Jovankine vile vodite hajku protiv građana ove zemlje koji ne daju svoje, dok vi koristite tuđe?

Na kraju, kakvo vam je to vaspitanje, gospođo Brnabić, da vas pitam onako ljudski? Kakav ste vi to čovek, roditelj, kako sami kažete da ste, kada se usuđujete da napadate druge roditelje zato što čuvaju dom svoje dece, zdravlje i život svoje dece, kao i cele naše zemlje?

Zato prestanite, prestanite s tim nečasnim ponašanjem i hajkom na ljude koji se sa vama ne slažu, pokažite da ste dorasli funkcije koja vam je data i zakažite sednicu o projektu "Jadar", rudarenju litijuma i izveštaju o svemu tome. Ponašajte se bar u tome dostojno ove institucije, gde vam je posao to da radite, umesto što ste zamenili Skupštinu "Pinkom". Ovo je jedino mesto za tu raspravu i građani vas za to plaćaju. Hvala.
Zahvaljujem, predsednice.

Član 27. Dužni ste da se strate o primeni ovog Poslovnika koji se odnosi na sve prisutne. Smatram da je trebalo da izreknete opomenu ministarki Đedović Handanović, pošto to niste uradili, naravno reagujem, ali bih zamolila takođe da obavite konsultacije sa njom, u najmanju ruku, druge do sada nismo čuli da se na ovaj sraman način obraćaju predstavnicima građana u ovoj Skupštini. Žena viče non-stop, ja ne znam šta je smešno, ministarka, možda se u vašoj kući ili u Ministarstvu tako ponašate, ovde ne može tako da se ponaša.

Molim vas da joj objasnite da je ona činovnik ovde, da je dužna da odgovara na naša pitanja, da ne može da vređa narodne poslanike govoreći da mogu da pričaju ili da smeju da pričaju samo o onome što znaju ili da nisu stručni za neke teme. Nije ovo SANU, nije ovo fakultet, nije ovo ne znam koja naučna ustanova. Ovo je dom građana Srbije. Ovde mogu da budu ljudi, narodni poslanici, koji nemaju ni osnovnu školu završenu, ako ih narod bira.

Ja vas molim da neke elementarne stvari objasnite ministarki Đedović Handanović. Ako negde u Vladi ili negde može tako da se ponaša, ja vas molim da objasnite da se ovde tako ne ponaša. Ona viče non-stop ovde. To je zaista sramotno za slušati i nije prvi put ovde.

Takođe, iznosi neistine. Ona optužuje narodne poslanike da lažu. Žena je izgovorila laž pre nekoliko minuta o Draganu Đilasu i kumu. Vi ste se izvinili, vi ste se ovde u holu izvinili zato što ste izneli netačnu informaciju da je kum Dragana Đilasa prodao neku zemlju „Rio Tintu“, što je laž. Ja ne znam zašto onda niste opomenuli vašu saradnicu ili ministarku ovde kada je to iznosila. Nemojte to da dozvolite. Teret je na vama. Ako ovo treba da predstavlja neku inicijaciju ove ministarke u SNS, pa da se na pokaže kako vređa poslanike i viče ovde, podvriskuje ovde na nas, nemojte to da dozvolite. Naravno da ćemo reagovati svaki put. Hvala.