ZDRAVKO PONOŠ

Srbija centar

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Zdravko Ponoš prvi put je izabran za narodnog poslanika u 14. sazivu, kao deseti na listi Srbija protiv nasilja - Miroslav Miki Aleksić - Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak - Ćuta, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Srbija centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Novo lice Srbije), mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine.

U 14. sazivu deo je poslaničke grupe SRBIJA CENTAR - SRCE

BIOGRAFIJA

Rođen je 1962. godine. Diplomirao je 1986. godine na Tehničkoj vojnoj akademiji u Zagrebu, a magistrirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Usavršavao se na Kraljevskom koledžu za odbrambene studije u Londonu i u Ženevskom centru za bezbedonosnu politiku.

Vojnu karijeru započeo je u jedinicama za elektronsko izviđanje i protiv-elektronska dejstva u Užicu i na Kosovu i Metohiji, a završio je kao Načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Tokom vojne karijere obavljao je i dužnost Načelnika uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane, kao i dužnost zamenika Načelnika Generalštaba.

Po okončanju vojne karijere obavljao je dužnost pomoćnika Ministra spoljnih poslova Srbije za bilteralu, a zatim je bio angažovan u Ujedinjenim Nacijama.

Živi u Beogradu.

Učestvovao je u osnovanju Narodne stranke, i bio njen potpredsednik 2017. godine. Pet godina kasnije, napustio je ovu stranku, a zatim osnovao pokret Srbija centar (SRCE), koji je godinu dana kasnije prerastao u političku stranku.

Predsednik je stranke Srbija centar.
Poslednji put ažurirano: 10.04.2024, 09:29

Osnovne informacije

  • SRBIJA CENTAR - SRCE
  • Beograd
  • 03.11.1962.
  • Oficir u penziji

Statistika

  • 4
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Hvala, gospodine predsedavajući.

Tačno je da sam upoznao gospođu Jovanović pre 15 godina u ovoj Skupštini. Povod za to upoznavanje je bilo zasedanje Odbora za odbranu i bezbednost. Ja sam se tada usprotivio onome što je radio tadašnji ministar odbrane iz redova tadašnje vladajuće stranke.

Kao što sam se tada usprotivio većini, tako se protivim i danas. Zato što tada nije rađeno kako treba ja sam bio spreman da odem sa mesta načelnika Generalštaba i otišao sam. Nisam se pokajao i sve bih isto danas uradio.

Ja sam se tada borio za interese ove zemlje, borim se i danas, tada protiv one vlasti, onakve ili njenog predstavnika tadašnjeg ministra, a sada protiv vas.

Ja ni tada nisam polemisao sa gospođom Jovanović, neću ni danas. meni je stalo da ova Narodna skupština profunkcioniše, da ovde govorimo o ozbiljnim stvarima, a ne da se valjamo u blatu. Ja neću da se valjam u blatu sa gospođom Jovanović ni sa bilo kim od vas. Hoću da pričam o ozbiljnim stvarima.

Način na koji ste vi počeli da pričate to nije ozbiljan način. Ja neću vas lično da vređam. Nisam ni tada radio, ni sada. I tada sam sa Šutanovcem raspravljao o stvarima od interesa za ovu zemlju, tako razgovaram i danas. Vi mene lično ne interesujete. To nije tema. To nije od interesa za građane ove zemlje.

Hvala.

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Ja ću da iskoristim ovaj minut i po, dva, koliko je ostalo, da vas podsetim na neke stvari koje su se desile ovih dana.

Kao što znate, ovih dana je jedna žena poginula na ulici zbog neispravnog gradskog prevoza. To je stvar koja mora da ima veze sa ljudima koji vode ovaj grad. Neko je za to odgovoran. Neko je izgubio život, krenuo je na ulicu, krenuo je na posao, krenuo je kući.

Desilo se još nešto, desilo se pre mesec i po, a mi smo za to saznali tek juče ili danas. Čovek je izgubio život u zatvoru. Ubijen je. U tom zatvoru je završio zato što nije mogao da plati ili nije želeo da plati kaznu zbog bačene petarde sa balkona. Ubijen je brutalno u zatvoru u svojoj 74-oj godini. To je Srbija danas. Srbija danas nije ovo o čemu vi pričate, nažalost. Za to neko mora da odgovara.

Gospođo Brnabić, ministarka u tehničkoj vašoj Vladi, gospođa Popović je ministarka pravde. Taj zatvor je pod njenom subordinacijom. Taj zatvor je pod subordinacijom njenog potčinjenog - načelnika ili direktora Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija. Da li je moguće da to dvoje ljudi nemaju nikakav osećaj odgovornosti, sramote, greha? Da li vi možete da kažete neku reč saosećanja, pravdanja, bilo čega? To je, ljudi, skandalozno. To je Srbija danas. To Srbija ne bi trebala da bude.

Prva sednica (konstitutivna), 18.03.2024.

Hvala, gospodine predsedavajući.

Kolege narodni poslanici, čast mi je što danas mogu da vam se obratim ispred poslaničke grupe stranke Srbija centar.

Na samom početku, želim da se obratim vama, gospodine predsedavajući. Vi ste rekli da niste vešti u ovome, jer niste ovo radili. Verujem, mada vam je ovo drugi mandat. Ja poštujem vaše godine, vi ovaj posao radite pre svega zbog svojih godina. Poštujem vašu profesionalnu ostvarenost. Ona je izuzetna. Ali, ni jedno ni drugo nije opravdanje za ovo kako vodite današnju sednicu.

Ja sam se javio za repliku zato što je bilo pomenuto moje ime i pokazana slika, niste mi dali reč. Vi na to nemate pravo. Vi ste danas načinom na koji vodite ovu sednicu ponizili parlament. Ne znam zašto vam to treba. Godine nisu opravdanje, godine su razlog više da se odgovorno ponašate.

Ne možete da me prekidate, nisam prekršio Poslovnik. Hajde da od ovog momenta na dalje da vi poštujete ovu Skupštinu, ako može.

Sada da se pozabavim time što sam hteo da kažem, tražeći pravo na repliku. Gospodin Rističević je pomenuo moje ime u kontekstu Srebrenice, tvrdeći da sam ja rekao nešto što nisam rekao. Za to što je on ovde izgovorio ja sam tužio neke tabloide i sve presude sam dobio. Gospodina Rističevića neću tužiti iz dva razloga. Prvi razlog je kad nekoga tužite to suđenje je obično u nekoj maloj prostoriji, a ja ne volim da sedim sa nekim ljudima u malim prostorijama iz higijenskih razloga. Drugi razlog je što presude bi trebale da imaju vaspitnu funkciju. Ja ne verujem da je ta funkcija ostvariva u slučaju gospodina Rističevića. Treća stvar koja je podjednako važna, meni ne trebaju pare, ja ne želim pare gospodina Rističevića, to su prljave pare, pare zarađene u rijatijima su prljave pare.

Dozvolite da nastavim. Stranka Srbija centar je osnovana pola godine pre ovih decembarskih izbora, i na tim izborima, učestvujući na listi koalicionoj zajedno sa kolegama iz Srbija protiv nasilja, ostvarili smo dobar rezultat, imamo razloga da budemo zadovoljni. Kvalifikovali smo se da budemo deo ovog parlamenta. Da je situacija normalna, mi bi imali razlog da budemo zadovoljni, ali situacija nažalost nije normalna. Da je normalna, ovde bi sedela neka parlamentarna većina i neka parlamentarna manjina. Nažalost, danas među parlamentarnom većinom ovde sede ljudi, ili bar deo njih, kojima ovde nije mesto. Oni danas ovde sede samo zbog toga što su izbori pokradeni.

Prethodni izbori nisu bili praznik demokratije, bili su sumrak demokratije i dotakli su dno u petom pokušaju od prvih višestranačkih izbora od kada je SNS došao na vlast.

Gospodine predsedavajući, radite svoj posao. Obezbedite mir u ovoj sali. Da li ste to u stanju? Da li ste u stanju da radite svoj posao?