Sednice radnih tela

Sednica je oblik rada Narodne skupštine, odnosno njenog radnog tela na kojoj narodni poslanici, odnosno članovi radnog tela razmatraju pitanja koja se nalaze na dnevnom redu i o njima odlučuju.

96. sednica Odbora za spoljne poslove

04.03.2020.
Na sednici Odbora za spoljne poslove, održanoj 4. marta, članovi Odbora razmotrili su i jednoglasno usvojili dve inicijative za posete. Prva je poziv za prisustvovanje svečanoj sednici Skupštini opštine Srebrenica povodom obeležavanja 11. marta – Dana opštine Srebrenica, dok je druga inicijativa poziv za učešće u poseti Interparlamentarne skupštine pravoslavlja Narodnoj skupštini Republike Srpske od 16. do 18. marta. Druga tačka dnevnog reda odnosila se na redovne aktivnosti stalnih delegacija. Sednici je predsedavao prof. dr Žarko Obradović, a prisustvovali su članovi i zamenici članova prof. dr Ljubiša Stojmirović, Dušica Stojković, Nemanja Radojević, Milisav Petronijević, Miodrag Linta, Maja Puzić Mačužić, Dubravka Filipovski, dr Milorad Mijatović i Ljiljana Malušić.

95. sednica Odbora za spoljne poslove

24.02.2020.
Odbor za spoljne poslove je održao 24. februara sednicu na kojoj je razmotren Predlog zakona o potvrđivanju Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji je podnela Vlada. Predloženi zakon obrazložio je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Goran Prodanović, nakon čega je Odbor odlučio da predloži Narodnoj skupštini da ga prihvati. U nastavku rada, članovi Odbora su konstatovali redovne aktivnosti stalnih delegacija. Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Žarko Obradović, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Ljiljana Malušić, prof. dr Ljubiša Stojmirović, Miodrag Linta, Radoslav Jović, Milisav Petronijević, Nataša Mihailović Vacić, Dubravka Filipovski i mr Đorđe Kosanić.

94. sednica Odbora za spoljne poslove

14.02.2020.
Na sednici održanoj 14. februara, članovi Odbora za spoljne poslove usvojili su jednu inicijativu za posete, prihvatili izveštaje o realizovanim posetama, konstatovali realizovane parlamentarne kontakte na 141. Skupštini IPU i ostale realizovane kontakte, kao i redovne aktivnosti stalnih delegacija. Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Žarko Obradović, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dubravka Filipovski, Ljiljana Malušić, Jovan Palalić, Tijana Davidovac, dr Milorad Mijatović, Dragan Šormaz, Dušica Stojković, Maja Mačužić Puzić, Milisav Petronijević i Žika Gojković.

93. sednica Odbora za spoljne poslove

08.02.2020.
Na sednici održanoj 8. februara, članovi Odbora za spoljne poslove usvojili su jednu inicijativu za posete i konstatovali redovne aktivnosti stalnih delegacija. Takođe, Odbor je odlučio da se formira PGP sa Tadžikistanom i za njenog predsednika izabrao narodnog poslanika Dragomira Karića. Sednici je predsedavala zamenica predsednika Odbora Dubravka Filipovski, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dušica Stojković, Nemanja Radojević, Dragan Šormaz, Jovan Palalić, Milisav Petronijević, Tijana Davidovac, dr Milorad Mijatović i Ljiljana Malušić.

92. sednica Odbora za spoljne poslove

23.01.2020.
Na sednici održanoj 23.januara, članovi Odbora za spoljne poslove razmotrili su Izveštaj o radu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije za period od 20. oktobra 2019. do 20. januara 2020. godine. Izveštaj je predstavio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, rekavši da je Ministarstvo nastavilo sa angažovanjem na ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva Republike Srbije – očuvanju i zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije; integraciji u Evropsku uniju; unapređenju saradnje sa državama regiona, najuticajnijim državama i drugim partnerima u međunarodnoj zajednici. Ministar Dačić je ukazao na najznačajnije aktivnosti u okviru bilateralne i multilateralne saradnje, procesa evropskih integracija i saradnje sa EU u oblasti Zajedničke bezbedonosne i odbrambene politike. Ministar je istakao da je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa i trenutno glavni spoljnopolitički prioritet srpskog rukovodstva, sprečavanje daljih priznanja nezavisnosti tzv. Kosova i povlačenje postojećih, kao i osporavanje članstva Kosova u međunarodne organizacije. Nakon rasprave koja je usledila, članovi Odbora prihvatili su Izveštaj o radu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije za period od 20. oktobra 2019. do 20. januara 2020. godine. U nastavku rada, usvojene su dve inicijative za posete u narednom periodu i konstatovana je promena u sastavu Poslaničke grupe prijateljstva sa Angolom. Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof.dr Žarko Obradović, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora:. Dušica Stojković, Jovan Palalić, Stefana Miladinović, Marija Obradović, Vera Jovanović, Đorđe Vukadinović, dr Milorad Mijatović, Đorđe Kosanić, Dragan Šormaz, Tijana Davidovac, Dubravka Filipovski i Ljiljana Malušić.

91. sednica Odbora za spoljne poslove

22.01.2020.
Na sednici održanoj 22. januara, članovi Odbora za spoljne poslove usvojili su dve inicijative za posete i konstatovali redovne aktivnosti stalnih delegacija. U nastavku rada članovi Odbora formirali su PGP sa Angolom i za njenog predsednika izabrali narodnog poslanika Dragomira Karića. Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Žarko Obradović, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dubravka Filipovski, Ljiljana Malušić, Jovan Palalić, Tijana Davidovac, dr Milorad Mijatović, Dragan Šormaz, Dušica Stojković, Nemanja Radojević i Maja Mačužić Puzić.

90. sednica Odbora za spoljne poslove

16.01.2020.
Na sednici održanoj 16. januara, članovi Odbora razmotrili su i većinom glasova predložili Narodnoj skupštini da prihvati Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o zapošljavanju izdržavanih lica članova diplomatskih i konzularnih predstavništava, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Slovačke Republike o bavljenju plaćenim poslovima članova porodice zaposlenih u njihovim diplomatskim misijama i konzularnim predstavništima i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore o obavljanju plaćene delatnosti određenih članova porodice članova diplomatsko-konzularnih predstavništava. Predloge zakona obrazložili su predstavnici Ministarstva spoljnih poslova. U nastavku sednice, Odbor je jednoglasno usvojio više inicijativa za posete i konstatovao više redovnih aktivnosti stalnih delegacija. Članovi Odbora su prihvatili više izveštaja o realizovanim posetama i konstatovali realizovane parlamentarne kontakte na 141. Skupštini IPU. Takođe, na sednici je narodna poslanica Jelena Mijatović izabrana za predsednika Poslaničke grupe prijateljstva sa Portugalijom i konstantovane su promene u sastavu PGP sa Portugalijom. Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Žarko Obradović, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Žika Gojković, Dušica Stojković, Nemanja Radojević, Jovan Palalić, Milisav Petronijević, Nikola Savić, Đorđe Kosanić, Dragan Šormaz, prof. dr Ljubiša Stojmirović, Maja Mačužić Puzić, Nataša Mihailović Vacić, Dubravka Filipovski i Ljiljana Malušić.

89. sednica Odbora za spoljne poslove

10.01.2020.
Odbor za spoljne poslove je na sednici, održanoj 10. januara, razmotrio redovne aktivnosti stalnih delegacija i jednoglasno odlučio da narodni poslanici Branka Stamenković i dr Vladimir Orlić učestvuju na sastanku Odbora za monitoring Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koji će se održati 16. januara 2020. godine. Na sednici je razmotren i prihvaćen poziv za prisustvo predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodraga Linte obeležavanju stradanja Srba sa područja Skelana, opština Srebrenica, koje će se održati u Skelanima, 16. januara 2020.godine. Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Žarko Obradović, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Dušica Stojković, Žika Gojković, Nemanja Radojević, Milisav Petronijević, Đorđe Kosanić, Dragan Šormaz, prof. dr Ljubiša Stojmirović, Maja Mačužić Puzić, Nataša Mihailović Vacić, Dubravka Filipovski, Miodrag Linta i Ljiljana Malušić.

87. sednica Odbora za spoljne poslove

10.12.2019.
Na sednici održanoj 10. decembra, članovi Odbora za spoljne poslove razmotrili su i prihvatili jednu inicijativu za posete. Prihvaćen je poziv za učešće na Osmom kongresu Privrednikovih stipendista i srpske omladine, koji će se održati u Zagrebu, Republika Hrvatska, 14. decembra 2019. godine, koji je upućen predsedniku Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodragu Linti. Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Žarko Obradović, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dubravka Filipovski, Ljiljana Malušić, Jovan Palalić, Tijana Davidovac, dr Milorad Mijatović, Dragan Šormaz, Milisav Petronijević, Dušica Stojković i Vera Jovanović.

86. sednica Odbora za spoljne poslove

27.11.2019.
Na sednici održanoj 27. novembra, članovi Odbora usvojili su inicijative za posete i usvojili izveštaje o realizovanim posetama. Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Žarko Obradović, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dušica Stojković, Jovan Palalić, Milisav Petronijević, Maja Mačužić Puzić, Tijana Davidovac, Dubravka Filipovski, dr Milorad Mijatović i Ljiljana Malušić.

84. sednica Odbora za spoljne poslove

28.10.2019.
Na sednici Odbora, održanoj 28. oktobra, razmotren je Izveštaj o radu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije za period od 1. februara do 20. oktobra 2019. Izveštaj je članovima Odbora predstavio prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Odbor je većinom glasova usvojio Izveštaj o radu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije za period od 1. februara do 20. oktobra 2019. godine. Tokom sednice razmotreno je i usvojeno više inicijativa za posete, kao i izveštaji o realizovanim posetama. Osnovana je Poslanička grupa prijateljstva sa Namibijom, a za predsednika je izabran narodni poslanik Dragomir Karić. Izvršene su i izmene, odnosno dopuna, u sastavu Poslaničke grupe prijateljstva sa Gvatemalom. Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Žarko Obradović, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: Dušica Stojković, Đorđe Kosanić, Dragan Šormaz, Jovan Palalić, Miroslav Petronijević, Maja Mačužić Puzić, Nataša Mihailović Vacić, Tijana Davidovac, Marija Obradović i Đorđe Vukadinović.

83. sednica Odbora za spoljne poslove

22.10.2019.
Na sednici održanoj 22. oktobra, članovima Odbora za spoljne poslove obratio se Brajan Malruni, bivši premijer Kanade, koji je govorio o 100 godina savezničkih veza Srba i Kanađana. Brajan Malruni, 18 premijer Kanade, istakao je da poseta Srbiji predstavlja i za njega i za njegovu suprugu izuzetnu čast, kao i to što ima priliku da preko svoje porodice deli veze sa Srbijom i njenim narodom. „Zahvaljujem se na prilici da vam se danas obratim u ovom visokom domu, bio sam poslanik u kanadskom parlamentu 10 godina, devet godina sam bio premijer Kanade i svestan sam posvećenosti svih članova parlamenta koji radom pomažu razvoj svog naroda“, poručio je Malruni članovima Odbora za spoljne poslove. On je dodao da Kanađani i Srbi imaju zajedničku prošlost i odnose među ljudima koji ih povezuju. U Kanadi živi preko 100.000 stanovnika srpskog porekla, koji su važan činilac kanadskog društva, istakao je Malruni. On je dodao da je kanadska vlada koju je predvodio 1988.godine donela prvi zakon o multokulturalnosti sa ciljem da se izgradi multikulturno društvo u kome će ljudi iz čitavog sveta imati jednaku ulogu i priznanje u društvu. Govoreći o zajedničkoj istoriji Malruni je dodao da dve zemlje povezuje savezništvo iz oba svetska rata, kada su se Srbi i Kanađani borili i umirali zajedno za slobodu. „Mi poštujemo Srbiju zbog hrabrosti, izdržljivosti i borbenosti. Znamo i nećemo nikada zaboraviti izuzetno veliku cenu koju je srpski narod platio braneći slobodu“, poručio je Malruni. Da ilustruje poštovanje srpskih žrtava, Malruni je naveo da se u zapadnoj Kanadi, u provinciji Alberta, nalazi planina nazvala po Radomiru Putniku, sa obeležjem na kome je napisano da je postavljeno u čast Radomira Putnika i palih srpskih boraca. Malruni je govorio o svom angažmanu u UN tokom ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji i doprinosu kanadskih snaga u mirovnim misijama i poručio da veruje da srpski narod treba da bude tvorac svoje budućnosti, kao i da Srbi moraju da imaju snove i vizije kako bi ostvarili svoje ciljeve. On se u svom obraćanju osvrnuo i na pitanje Kosova i Metohije i dijalog Beograda i Prištine ocenivši ga kao osetljivo pitanje. „Moramo da zalečimo sve stare rane kako bismo učili iz svojih grešaka. Suočavanje sa prošlošću je način da se zaleče rane i da se krene napred. Srbija sada ima priliku, kao i mnoge druge zemlje, da postane članica EU, sa stanovišta nekoga ko je prošao kroz sličnu atmosferu, mi znamo da je proces pristupanja EU danas mnogo teži. Članstvo u EU nudi Srbiji izglede za prosperitet, napredak, te vas ohrabrujem da nastavite ovim putem sa zanosom i elanom i da rešite nesporazume koje imate sa drugim zemljama u regionu. Ne postoji zemlja koja je dovoljno bogata i sposobna da se bori sa novim izazovima sama, neophodno je da se razmenjuju mišljenja i da se grade novi i obnavljaju stari odnosi. Nadam se da će Kanada i Srbija nastaviti da zajedno rade na ostvarivanju ovih ciljeva“, poručio je Malruni. Supruga Brajana Malrunija, Milica Mila Pavlički Malruni prethodno se obratila narodnim poslanicima na zajedničkoj sednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Odbora za kulturu i informisanje. Mila Malruni poreklom je iz Novog Bečeja i kao istaknutoj članici srpske dijaspore dodeljen joj je Vitez svetosavskog pacifizma. Opština Novi Bečej je u saradnji sa Arhivom Zrenjanina i Novog Bečeja i ambasadorkom dr Ljiljanom Nikšić priredila knjigu pod nazivom „Milina zemlja predaka – Porodica Pivnički u istoriji Novog Bečeja“. Sednici su prisustvovali članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Kanadom, ambasador Kanade u Srbiji Nj.E. Kati Čaba, ambasadori Belgije, Iraka, Katara, Maroka i Alžira, potomci Mihajla Pupina, predstavnici diplomatskog kora, Ministarstva spoljnih poslova i Opštine Novi Bečej. Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof.dr Žarko Obradović, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dubravka Filipovski, Ljiljana Malušić, Jovan Palalić, Tijana Davidovac, dr Milorad Mijatović i Đorđe Vukadinović.

82. sednica Odbora za spoljne poslove

10.10.2019.
Na sednici, održanoj 10. oktobra, članovi Odbora za spoljne poslove usvojili su pet inicijativa za posete, konstatovali redovne aktivnosti stalnih delegacija, usvojili više izveštaja o realizovanim posetama i konstatovali ostale realizovane kontakte. U nastavku sednice, Odbor je konstatovao i obrazovanje Poslaničke grupe prijateljstva sa Gvatemalom, za čijeg predsednika je izabran narodni poslanik prof. dr Vladimir Marinković. Takođe, izabran je i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Demokratskom Republikom Korejom, dr Vladimir Orlić, a konstatovane su promene i u sastavu Poslaničke grupe prijateljstva sa Ugandom. Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Žarko Obradović, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Dušica Stojković, Đorđe Kosanić, Jovan Palalić, Milisav Petronijević, Maja Puzić Mačužić, Nikola Savić, Tijana Davidovac, dr Milorad Mijatović i Ljiljana Malušić.

79. sednica Odbora za spoljne poslove

12.09.2019.
Na sednici, održanoj 12. septembra, članovi Odbora za spoljne poslove usvojili su četiri inicijative za posete i utvrdili prošireni sastav delegacije Narodne skupštine Republike Srbije za 141. skupštinu Interparlamentarne unije, koja će se održati u Beogradu, od 13. do 17. oktobra 2019. godine. Takođe, članovi Odbora konstatovali su redovne aktivnosti stalnih delegacija, usvojili više izveštaja o realizovanim posetama i konstatovali ostale realizovane kontakte. U nastavku sednice, Odbor je konstatovao promene u sastavu PGP sa Irakom i izabrao potpredsednika Narodne skupštine prof. dr Vladimira Marinkovića za predsednika ove PGP. Takođe, konstatovane su i promene u sastavu PGP sa Saudijskom Arabijom, Sjedinjenim Američkim Državama i Indonezijom. Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Žarko Obradović, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dubravka Filipovski, Ljiljana Malušić, Jovan Palalić, Maja Mačužić Puzić, Milisav Petronijević, Tijana Davidovac, Dragan Šormaz, dr Milorad Mijatović,Đorđe Vukadinović i Dušica Stojković.

78. sednica Odbora za spoljne poslove

29.08.2019.
Na sednici, održane 29. avgusta, članovi Odbora usvojili su dve inicijative za posete, konstatovali redovne aktivnosti stalnih delegacija, usvojili izveštaje o realizovanim posetama i konstatovali ostale realizovane kontakte. U nastavku sednice, članovi Odbora razmotrili su Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Paragvaj o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, zvaničnih i službenih pasoša i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Surinama o oslobađanju od obaveze pribavljanja viza za nosioce običnih, diplomatskih, službenih i zvaničnih/specijalnih pasoša. Nakon obrazloženja Odbor je predložio Narodnoj skupštini da prihvati ove predloge zakona. Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Žarko Obradović, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Žika Gojković, Dušica Stojković, Nemanja Radojević, Milisav Petronijević, Nikola Savić, dr Milorad Mijatović, Đorđe Kosanić, Dragan Šormaz, Maja Puzić Mačužić, prof. dr Zoran Dragišić, Tijana Davidovac i Dubravka Filipovski.

77. sednica Odbora za spoljne poslove

25.07.2019.
Na sednici Odbora, održane 25. jula, članovi Odbora usvojili su tri inicijative za posete, konstatovali redovne aktivnosti stalnih delegacija, usvojili izveštaje o realizovanim posetama i konstatovali realizovane parlamentarne i ostale realizovane kontakte. Na sednici Odbora konstatovane su promene u poslaničkim grupama prijateljstva sa Albanijom, BiH, Bugarskom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Holandijom, Grčkom, Izraelom, Italijom, Japanom, Kanadom, Kinom, Nemačkom, Norveškom, Republikom Korejom, Severnom Makedonijom, SAD, Slovenijom, Velikom Britanijom i Švedskom. Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Žarko Obradović, a prisustvovali su članovi i zamenici članova: Dušica Stojković, Dragan Šormaz, Jovan Palalić, Stefana Miladinović, Tijana Davidovac, Vera Jovanović, dr Milorad Mijatović, Ljiljana Malušić i Dubravka Filipovski.