Sednice radnih tela

Sednica je oblik rada Narodne skupštine, odnosno njenog radnog tela na kojoj narodni poslanici, odnosno članovi radnog tela razmatraju pitanja koja se nalaze na dnevnom redu i o njima odlučuju.

75. sednica Odbora za evropske integracije

24.02.2020.
Odbor za evropske integracije održao je sednicu 24. februara, na kojoj je razmotren Predlog zakona o igrama na sreću, koji je podnela Vlada. Predlog zakona obrazložile su predstavnice Ministarstva finansija iz Uprave za igre na sreću Eleonora Sinđelić i Jelena Božović. Članovi Odbora jednoglasno su prihvatili Predlog zakona o igrama na sreću u načelu. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Vesna Marković, Žarko Mićin, Vera Jovanović, Dušica Stojković, Zvonimir Đokić, Dragan Veljković, dr Muamer Bačevac, Hadži Milorad Stošić i Elvira Kovač.

74. sednica Odbora za evropske integracije

19.02.2020.
Na sednici, održanoj 19. februara, članovi Odbora razmotrili su Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), za treće tromesečje 2019. godine. Članovima Odbora Izveštaj je obrazložio Jugoslav Milačić, savetnik ministra za evropske integracije. Milačić je istakao da je Vlada bila na nivou uspešnosti od 16 odsto, s obzirom da je od planiranih 31 usvojila 5 propisa, u pogledu utvrđivanja predloga zakona i usvajanja podzakonskih akata, za treće tromesečje 2019. godine. U celini, NPAA je, posmatrajući propise koji su planirani za usvajanje u periodu od početka primene trećeg revidiranog NPAA zaključno sa trećim tromesečjem 2019. godine, ispunjen 49 odsto. U vidu zakona planirano je da Vlada utvrdi, u ovom periodu, jedan predlog zakona, predviđen Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina EU, tačnije Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, koji Vlada nije utvrdila za posmatrani period, ali je utvrdila sedam predloga zakona koji su bili planirani za raniji period. Kada je reč o ispunjenju obaveza iz ranijih izveštajnih perioda usvojeno je 13 propisa, a unapred je usvojen i jedan propis planiran za kasniji period. Nakon diskusije sa predstavnicima Ministarstva za evropske integracije članovi Odbora usvojili su Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), za treće tromesečje 2019. godine. U nastavku sednice, članovi Odbora su usvojili Inicijativu Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske o poseti Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije, u periodu od 3. do 6. marta 2020. godine. Sednici je predsedavala zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Vladimir Đurić, Dragan Šormaz, Olivera Pešić, mr Dejan Radenković, Nada Lazić, Momo Čolaković, Bojan Torbica, Tanja Tomašević Damnjanović i Vera Jovanović.

73. sednica Odbora za evropske integracije

24.01.2020.
Odbor za evropske integracije je na sednici održanoj 24. januara, razmotrio u načelu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji i Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, koje je podnela Vlada. Državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović i pomoćnica ministra Jovanka Atanacković obrazložile su članovima Odbora Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koji su, nakon kraće rasprave, prihvatili u načelu. Članovi Odbora su prihvatili u načelu i Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, koji je obrazložila pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku Snežana Lakčević. Sednici je predsedavala zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora dr Muamer Bačevac, Dušica Stojković, Vladimir Đurić, Nada Lazić, Vera Jovanović, Vesna Marković, Olivera Pešić, Zvonimir Đokić, Žarko Mićin, Dubravka Filipovski i Dragan Veljković.

72. sednica Odbora za evropske integracije

20.01.2020.
Članovi Odbora za evropske integracije su, na sednici održanoj 20. januara 2020. godine, razmotrili Predlog zakona o žigovima u načelu. Predlog zakona obrazložio je predstavnik predlagača, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić. Nakon rasprave, članovi Odbora prihvatili su većinom glasova Predlog zakona u načelu. Sednici je predsedavala zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Vera Jovanović, Dušica Stojković, Vesna Marković, Zvonimir Đokić, Žarko Mićin, Olivera Pešić, Vladimir Đurić i Nada Lazić.

71. sednica Odbora za evropske integracije

15.01.2020.
Odbor za evropske integracije je na sednici održanoj 15. januara 2020. godine, koja je bila zatvorena za javnost, razmotrio i dao pozitivno mišljenje na Predlog pregovaračke pozicije Republike Srbije za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji za poglavlje 27 „Životna sredina i klimatske promene“. Predlog pregovaračke pozicije za poglavlje 27 „Životna sredina i klimatske promene“ predstavili su ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, državni sekretar i predsednik Pregovaračke grupe 27 Ivan Karić i član Pregovaračkog tima prof. dr Mirjana Drenovak Ivanović. Odbor apeluje na sve relevantne institucije u Republici Srbiji da ulože dodatne napore po pitanju zaštite životne sredine, kako bi se unapredio kvalitet života građana Srbije.

70. sednica Odbora za evropske integracije

12.12.2019.
Članovi Odbora za evropske integracije su, na sednici održanoj 12. decembra, razmotrili Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. Predložene zakone obrazložili su predstavnici predlagača Željko Radovanović, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i Zoran Gašić, direktor Uprave za igre na sreću, a članovi Odbora prihvatili su predložene zakone nakon rasprave. U nastavku sednice, članovi Odbora odredili su Elviru Kovač i Žarka Mićina za učesnike sastanka predsedavajućih KOSAK, koji se u okviru Parlamentarne dimenzije hrvatskog predsedavanja Savetu Evropske unije održava 19. i 20. januara 2020. godine u Zagrebu. Sednici je predsedavala zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Aleksandar Stevanović, Dubravka Filipovski, Vera Jovanović, Dušica Stojković, Krsto Janjušević, Vesna Marković, Zvonimir Đokić, Dragan Šormaz i dr Muamer Bačevac.

69. sednica Odbora za evropske integracije

10.12.2019.
Članovi Odbora za evropske integracije su, na sednici održanoj 10. decembra, usvojili Inicijativu da se uputi poziv Odboru za evropske integracije Skupštine Crne Gore da poseti Narodnu skupštinu Republike Srbije, od 22. do 24. decembra 2019. godine. U nastavku sednice određena je delegacija Odbora koja će učestvovati na 16. Konferenciji parlamentarnih odbora za evropske integracije/poslove zemalja učesnica u Procesu stabilizacije i pridruživanja u Jugoistočnoj Evropi (KOSAP), od 16. do 17. januara 2020. godine, u Tirani, Republika Albanija. Odlučeno je da će delegaciju činiti predsednik Odbora Nenad Čanak i članica Odbora Dubravka Filipovski. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Aleksandar Stevanović, Tanja Tomašević Damnjanović, Dubravka Filipovski, Bojan Torbica, Vera Jovanović, Dušica Stojković, Krsto Janjušević i Dragan Veljković

68. sednica Odbora za evropske integracije

22.11.2019.
Odbor za evropske integracije je na sednici, održanoj 22. novembra 2019. godine, koja je na osnovu člana 255. Poslovnika Narodne skupštine bila zatvorena za javnost, razmotrio i dao pozitivno mišljenje na Predlog pregovaračke pozicije Republike Srbije za poglavlja 3 „Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga.

67. sednica Odbora za evropske integracije

19.11.2019.
Članovi Odbora za evropske integracije su, na sednici održanoj 19. novembra, odredili delegaciju koja će učestvovati na Okruglom stolu na visokom nivou na temu procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana, koji će se održati u Briselu, Kraljevina Belgija, 3. decembra 2019. godine. Odlučeno je da će delegaciju činiti predsednik Odbora Nenad Čanak, članica Odbora i potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić i član POSP dr Milorad Mijatović. Odbor je dao saglasnost i za učešće potpredsednice Narodne skupštine i članice Odbora za evropske integracije Gordane Čomić na XIII Forumu Evrope i Ukrajine „Nove mogućnosti. Nove pretnje“, koji se održava 28. i 29. januara 2020. godine u Ržešovu, Republika Poljska. Sednici je predsedavala zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Zvonimir Đokić, Ivana Nikolić, Aleksandar Stevanović, mr Dejan Radenković, Tanja Tomašević Damnjanović, Nada Lazić, Dubravka Filipovski i dr Muamer Bačevac.

66. sednica Odbora za evropske integracije

22.10.2019.
Na sednici, održanoj 22. oktobra, članovi Odbora razmotrili su u načelu, više predloga zakona koji su predloženi za dnevni red Četvrte sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini. Nakon obrazloženja predstavnika Ministarstava trgovine, turizma i telekomunikacija Odbor je prihvatio Predlog zakona o poštanskim uslugama, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, u načelu. U nastavku sednice, članovi Odbora odredili su delegaciju koja će učestvovati na 62. plenarnom sastanku Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata država članica Evropske unije (KOSAK), koji će se održati u Helsinkiju, Republika Finska, od 1. do 3. decembra 2019. godine, a koju će činiti poslanici Elvira Kovač, Biljana Pantić Pilja i Vladimir Đurić. Sednici je predsedavala zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Ivana Nikolić, dr Muamer Bačevac, Dušica Stojković, Vesna Marković, Vladimir Đurić, Dragan Šormaz, Olivera Pešić, Zvonimir Đokić i Dubravka Filipovski.

65. sednica Odbora za evropske integracije

07.10.2019.
Odbor za evropske integracije je, na sednici od 7. oktobra, razmotrio Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Rumunije (januar – jun 2019. godine), koji je članovima Odbora obrazložila pomoćnica ministarke za evropske integracije Ksenija Milenković. Milenković je navela da je u tom periodu EU bila preokupirana unutrašnjim pitanjima, imajući u vidu da je vođena kampanja i da su održani izbori za EP, što se odrazilo i na politiku proširenja. Vlada Srbije nastavila je sa pripremama za otvaranje pregovaračkih poglavlja, ukazala je Milenković. Nakon obrazlaganja Izveštaja, članovi Odbora usvojili su Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Rumunije (januar – jun 2019. godine) i predložili Narodnoj skupštini da ga razmotri i prihvati. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Ivana Nikolić, dr Muamer Bačevac, Hadži Milorad Stošić, Vladimir Đurić, Krsto Janjušević, Tanja Tomašević Damnjanović, Biljana Pantić Pilja, Zvonimir Đokić i Elvira Kovač.

64. sednica Odbora za evropske integracije

30.09.2019.
Članovi Odbora za evropske integracije su, na sednici održanoj 30. septembra, razmotrili u načelu više predloga zakona koji su predloženi za dnevni red Druge sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini. Predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, o kontroli državne pomoći, o računovodstvu, o reviziji, o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita, o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom i o alternativnim investicionim fondovima, obrazložili su predstavnici predlagača iz Ministarstva finansija. Nakon rasprave članovi Odbora prihvatili su, u načelu, sve predloge zakona. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Hadži Milorad Stošić, Zvonimir Đokić, Olivera Pešić, Dragan Šormaz, Ivana Nikolić, Žarko Mićin, Vesna Marković, Aleksandar Stevanović i mr Dejan Radenković.

63. sednica Odbora za evropske integracije

25.09.2019.
Članovima Odbora za evropske integracije su, na sednici održanoj 25. septembra 2019. godine, predstavljeni izveštaji o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), za prvo i drugo tromesečje 2019. godine. Izveštaje je predstavila pomoćnica ministra za evropske integracije Ksenija Milenković, koja je istakla da je prvo tromesečje završeno na prosečnom nivou kao i 2018. godine, kao i da je nivo uspešnosti Vlade iznosio 24 odsto. Ukupna ispunjenost NPAA, zaključno sa prvim tromesečjem 2019. godine, iznosila je 43 odsto, a institucija sa najvećim procentom ispunjenosti bilo je Ministarstvo finansija, a institucije sa najnižim procentom Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U drugom tromesečju 2019. godine situacija je nešto bolja, navela je Milenković i dodala da je nivo uspešnosti Vlade iznosio 37 odsto, dok je ukupna ispunjenost NPAA iznosila 48 odsto. Ona je istakla da se i u okviru kvartala, ali i u okviru ukupne ispunjenosti beleži porast i polako približava procentu od 50 odsto ispunjenosti NPAA. I dalje je institucija sa najvišim procentom ispunjenosti Ministarstvo finansija, dok su u drugom kvartalu institucije sa najnižim procentom ispunjenosti Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodopriovrede. Milenković je zaključila da se do kraja godine očekuje, imajući u vidu zakonodavnu aktivnost Vlade, da uspešnost bude veća. Odbor je prihvatio oba izveštaja i u nastavku sednice usvojio Inicijativu za posetu Odbora za evropska pitanja Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke Republici Srbiji, u periodu od 11. do 15. novembra 2019. godine. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Hadži Milorad Stošić, Elvira Kovač, Zvonimir Đokić, Olivera Pešić, Tanja Tomašević Damnjanović, Vera Jovanović, Vladimir Đurić, dr Muamer Bačevac i Dragan Šormaz.

62. sednica Odbora za evropske integracije

04.09.2019.
Na sednici Odbora, održanoj 4. septembra, razmotreni su, u načelu, Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju i Predlog zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija. Razmotreni su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o patentima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskim i srodnim pravima, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda, koje je podnela Vlada. Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, članovima Odbora obrazložila je prof. dr Gabrijela Grujić i dr Bojan Tubić vršioci dužnosti pomoćnika ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i vršilac dužnosti pomoćnika direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, Aleksandra Mihailović. Članovi Odbora su jednoglasno usvojili predloge zakona dnevnog reda sednice. Sednicom je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: Ivana Nikolić,Hadži Milorad Stošić,Vladimir Đurić,Biljana Pantić Pilja, Mladen Grujić, Dragan Šormaz, Zvonimir Đokić i Elvira Kovač.

61. sednica Odbora za evropske integracije

15.07.2019.
Članovi Odbora za evropske integracije su, na sednici održanoj 15. jula 2019. godine, razmotrili, u načelu, Predlog zakona o trgovini i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini. Predložene zakone obrazložio je predstavnik predlagača Jovan Stojić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, a članovi Odbora su nakon rasprave prihvatili oba predloga zakona u načelu. U nastavku sednice, član Odbora Dragan Šormaz izvestio je Odbor o bilateralnim susretima koje je delegacija Odbora imala tokom poslednjeg KOSAK-a, posebno sa delegacijom Češke. Sednici je predsedavala zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dubravka Filipovski, Hadži Milorad Stošić, Vesna Marković, Žarko Mićin, Zvonimir Đokić, Vera Jovanović, Dušica Stojković, Aleksandar Stevanović, Dragan Šormaz i Biljana Pantić Pilja.

60. sednica Odbora za evropske integracije

20.06.2019.
Članovi Odbora za evropske integracije su, na sednici održanoj 20. juna 2019. godine, odredili dva člana Odbora koji će učestvovati na sastanku predsedavajućih KOSAK, koji će biti održan kao deo Parlamentarne dimenzije finskog predsedavanja Savetu Evropske unije, 21. i 22. jula 2019.godine, u Helsinkiju, Republika Finska. Odbor je odlučio da će delegaciju činiti Vesna Marković i Nenad Čanak. Odbor je takođe prihvatio inicijativu da Gordana Čomić učestvuje na 29. Ekonomskom forumu, od 3. do 5. septembra 2019. godine, u Krinjici - Zdroj, Republika Poljska. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dubravka Filipovski, Hadži Milorad Stošić, Gordana Čomić, Vesna Marković, Žarko Mićin, Elvira Kovač, Zvonimir Đokić, Ivana Nikolić i Olivera Pešić.