Sednice radnih tela

Sednica je oblik rada Narodne skupštine, odnosno njenog radnog tela na kojoj narodni poslanici, odnosno članovi radnog tela razmatraju pitanja koja se nalaze na dnevnom redu i o njima odlučuju.

66. sednica Odbora za evropske integracije

22.10.2019.
Na sednici, održanoj 22. oktobra, članovi Odbora razmotrili su u načelu, više predloga zakona koji su predloženi za dnevni red Četvrte sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini. Nakon obrazloženja predstavnika Ministarstava trgovine, turizma i telekomunikacija Odbor je prihvatio Predlog zakona o poštanskim uslugama, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, u načelu. U nastavku sednice, članovi Odbora odredili su delegaciju koja će učestvovati na 62. plenarnom sastanku Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata država članica Evropske unije (KOSAK), koji će se održati u Helsinkiju, Republika Finska, od 1. do 3. decembra 2019. godine, a koju će činiti poslanici Elvira Kovač, Biljana Pantić Pilja i Vladimir Đurić. Sednici je predsedavala zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Ivana Nikolić, dr Muamer Bačevac, Dušica Stojković, Vesna Marković, Vladimir Đurić, Dragan Šormaz, Olivera Pešić, Zvonimir Đokić i Dubravka Filipovski.

65. sednica Odbora za evropske integracije

07.10.2019.
Odbor za evropske integracije je, na sednici od 7. oktobra, razmotrio Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Rumunije (januar – jun 2019. godine), koji je članovima Odbora obrazložila pomoćnica ministarke za evropske integracije Ksenija Milenković. Milenković je navela da je u tom periodu EU bila preokupirana unutrašnjim pitanjima, imajući u vidu da je vođena kampanja i da su održani izbori za EP, što se odrazilo i na politiku proširenja. Vlada Srbije nastavila je sa pripremama za otvaranje pregovaračkih poglavlja, ukazala je Milenković. Nakon obrazlaganja Izveštaja, članovi Odbora usvojili su Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Rumunije (januar – jun 2019. godine) i predložili Narodnoj skupštini da ga razmotri i prihvati. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Ivana Nikolić, dr Muamer Bačevac, Hadži Milorad Stošić, Vladimir Đurić, Krsto Janjušević, Tanja Tomašević Damnjanović, Biljana Pantić Pilja, Zvonimir Đokić i Elvira Kovač.

64. sednica Odbora za evropske integracije

30.09.2019.
Članovi Odbora za evropske integracije su, na sednici održanoj 30. septembra, razmotrili u načelu više predloga zakona koji su predloženi za dnevni red Druge sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini. Predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, o kontroli državne pomoći, o računovodstvu, o reviziji, o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita, o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom i o alternativnim investicionim fondovima, obrazložili su predstavnici predlagača iz Ministarstva finansija. Nakon rasprave članovi Odbora prihvatili su, u načelu, sve predloge zakona. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Hadži Milorad Stošić, Zvonimir Đokić, Olivera Pešić, Dragan Šormaz, Ivana Nikolić, Žarko Mićin, Vesna Marković, Aleksandar Stevanović i mr Dejan Radenković.

63. sednica Odbora za evropske integracije

25.09.2019.
Članovima Odbora za evropske integracije su, na sednici održanoj 25. septembra 2019. godine, predstavljeni izveštaji o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), za prvo i drugo tromesečje 2019. godine. Izveštaje je predstavila pomoćnica ministra za evropske integracije Ksenija Milenković, koja je istakla da je prvo tromesečje završeno na prosečnom nivou kao i 2018. godine, kao i da je nivo uspešnosti Vlade iznosio 24 odsto. Ukupna ispunjenost NPAA, zaključno sa prvim tromesečjem 2019. godine, iznosila je 43 odsto, a institucija sa najvećim procentom ispunjenosti bilo je Ministarstvo finansija, a institucije sa najnižim procentom Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U drugom tromesečju 2019. godine situacija je nešto bolja, navela je Milenković i dodala da je nivo uspešnosti Vlade iznosio 37 odsto, dok je ukupna ispunjenost NPAA iznosila 48 odsto. Ona je istakla da se i u okviru kvartala, ali i u okviru ukupne ispunjenosti beleži porast i polako približava procentu od 50 odsto ispunjenosti NPAA. I dalje je institucija sa najvišim procentom ispunjenosti Ministarstvo finansija, dok su u drugom kvartalu institucije sa najnižim procentom ispunjenosti Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodopriovrede. Milenković je zaključila da se do kraja godine očekuje, imajući u vidu zakonodavnu aktivnost Vlade, da uspešnost bude veća. Odbor je prihvatio oba izveštaja i u nastavku sednice usvojio Inicijativu za posetu Odbora za evropska pitanja Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke Republici Srbiji, u periodu od 11. do 15. novembra 2019. godine. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Hadži Milorad Stošić, Elvira Kovač, Zvonimir Đokić, Olivera Pešić, Tanja Tomašević Damnjanović, Vera Jovanović, Vladimir Đurić, dr Muamer Bačevac i Dragan Šormaz.

62. sednica Odbora za evropske integracije

04.09.2019.
Na sednici Odbora, održanoj 4. septembra, razmotreni su, u načelu, Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju i Predlog zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija. Razmotreni su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o patentima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskim i srodnim pravima, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda, koje je podnela Vlada. Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, članovima Odbora obrazložila je prof. dr Gabrijela Grujić i dr Bojan Tubić vršioci dužnosti pomoćnika ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i vršilac dužnosti pomoćnika direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, Aleksandra Mihailović. Članovi Odbora su jednoglasno usvojili predloge zakona dnevnog reda sednice. Sednicom je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: Ivana Nikolić,Hadži Milorad Stošić,Vladimir Đurić,Biljana Pantić Pilja, Mladen Grujić, Dragan Šormaz, Zvonimir Đokić i Elvira Kovač.

61. sednica Odbora za evropske integracije

15.07.2019.
Članovi Odbora za evropske integracije su, na sednici održanoj 15. jula 2019. godine, razmotrili, u načelu, Predlog zakona o trgovini i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini. Predložene zakone obrazložio je predstavnik predlagača Jovan Stojić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, a članovi Odbora su nakon rasprave prihvatili oba predloga zakona u načelu. U nastavku sednice, član Odbora Dragan Šormaz izvestio je Odbor o bilateralnim susretima koje je delegacija Odbora imala tokom poslednjeg KOSAK-a, posebno sa delegacijom Češke. Sednici je predsedavala zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dubravka Filipovski, Hadži Milorad Stošić, Vesna Marković, Žarko Mićin, Zvonimir Đokić, Vera Jovanović, Dušica Stojković, Aleksandar Stevanović, Dragan Šormaz i Biljana Pantić Pilja.

60. sednica Odbora za evropske integracije

20.06.2019.
Članovi Odbora za evropske integracije su, na sednici održanoj 20. juna 2019. godine, odredili dva člana Odbora koji će učestvovati na sastanku predsedavajućih KOSAK, koji će biti održan kao deo Parlamentarne dimenzije finskog predsedavanja Savetu Evropske unije, 21. i 22. jula 2019.godine, u Helsinkiju, Republika Finska. Odbor je odlučio da će delegaciju činiti Vesna Marković i Nenad Čanak. Odbor je takođe prihvatio inicijativu da Gordana Čomić učestvuje na 29. Ekonomskom forumu, od 3. do 5. septembra 2019. godine, u Krinjici - Zdroj, Republika Poljska. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dubravka Filipovski, Hadži Milorad Stošić, Gordana Čomić, Vesna Marković, Žarko Mićin, Elvira Kovač, Zvonimir Đokić, Ivana Nikolić i Olivera Pešić.

59. sednica Odbora za evropske integracije

12.06.2019.
Članovima Odbora za evropske integracije je, na sednici održanoj 12. juna 2019. godine, predstavljen Izveštaj Evropske komisije o napretku Republike Srbije za 2019. godinu. Članovima Odbora o Izveštaju su govorili Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije i Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, a sednici je prisustvovala i Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU. Predsednik Odbora Nenad Čanak istakao je da je 29. maja Izveštaj zvanično uručen Vladi, 30. maja predsednici Narodne skupštine i da su se po dobijanju prevoda stekli uslovi da se o njemu razgovara na sednici Odbora. On je naveo da je ovo dobra prilika da se razgovara o ocenama o napretku i istakne uloga Narodne skupštine, kao i da se razgovara o položaju i budućnosti zemlje u svetlu Izveštaja. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović navela je da je ovo treća nedelja analize Izveštaja u institucijama, što pokazuje da mu je Srbija posvetila dužnu pažnju i govori o posvećenosti procesu evropskih integracija i sprovođenju reformi. Ona je dodala da je važno govoriti o metodologiji izveštavanja u sektorskim politikama u periodu od godinu dana. Ona je ocenila da je ovaj izveštaj generalno pozitivan, on konstatuje da nema nazadovanja ni u jednoj oblasti, a zabeležen je napredak u većini oblasti. Zato, navela je Joksimović, treba govoriti o ocenama po poglavljima, odnosno, napretku u sektorskim politikama i rekla da u Izveštaju nazadovanje nije konstatovano ni u jednom poglavlju, bez napretka je ocenjeno tri poglavlja (3,5,8), ograničen napredak je konstatovan u pet poglavlja (1,13,15,23,27), određeni napredak, što predstavlja umeren nivo pripremljenosti za članstvo, konstatovan je u 21 poglavlju (2,6,7,9,10,12,16,17,18,19,20,21,22,24,25,28,29,30,31,32,33), dobar napredak je konstatovan u četiri poglavlja (4,11,14,26), a vrlo dobar napredak, što je potpuni nivo pripremljenosti za članstvo, nije konstatovan. Joksimović je dodala da suštinskog reformskog napretka ima u svim sektorskim politikama koje pregovaramo i podsetila da je Srbija prva zemlja kod koje je primenjena nova metodologija EU, a to je da se poglavlja 23 i 24 otvaraju prva i zatvaraju poslednja i da će ona uvek biti predmet dublje analize, jer suštinski menjaju društvo i uvode standarde. Ona je navela i da je Srbija izrazito pozitivno ocenjena u oblasti regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, a posebno dobre ocene je dobila za ekonomiju, migracije, zaštitu manjinskih prava. Srbija je u političkim kriterijumima i Poglavlju 23 postigla ograničen napredak, a u pojedinim oblastima ocenjeno je da napretka nema, iako su zabeleženi svi konkretni primeri političke volje posebno u oblasti slobode medija i borbe protiv korupcije, navela je Joksimović. Ona je ocenila da je najbolje da poslanici razgovaraju o delu koji se odnosi na rad Narodne skupštine i dodala da je predsednica već najavila konkretne mere koje će se primenjivati, što pokazuje da se odmah reaguje. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Joksimović je rekla da se u Izveštaju konstatuje da je Srbija bila aktivna, notira se da je uvođenje taksi uzrok prekida dijaloga, ali da je izostala jasna osuda takvog čina. Ona je ocenila da je taj deo relativno objektivan i korektno konstatovan u Izveštaju. Joksimović je poručila da očekuje da na osnovu ovakvog izveštaja Srbija mora da nastavi sa otvaranjem poglavlja do kraja rumunskog predsedavanja. Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji detaljnije je predstavio Izveštaj, odnosno, dao detaljnu sliku napretka u svakoj oblasti sa preporukama šta je potrebno uraditi u narednom periodu. U raspravi koja je usledila bilo je reči o zamerkama upućenim na rad Narodne skupštine, poglavlju koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, odnosima Vlade Republike Srbije i EU, pitanju politike proširenja EU, pitanju ulaska zemlje u NATO kako bi postala članica EU, primeni preporuka iz izveštaja iz prethodnih godina, Haškom tribunalu, ekonomskim pitanjima i drugo. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dušica Stojković, Dubravka Filipovski, Milorad Hadži Stošić, Dragan Šormaz, Gordana Čomić, Vesna Marković, mr Dejan Radenković, Vera Jovanović, Biljana Pantić Pilja, dr Muamer Bačevac, Žarko Mićin, Aleksandar Šešelj, Miljan Damjanović i dr Balint Pastor, kao i narodni poslanici koji nisu članovi Odbora dr Vladimir Orlić, predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, Čedomir Jovanović i Vladimir Đurić.

58. sednica Odbora za evropske integracije

15.05.2019.
Odbor za evropske integracije je, na sednici održanoj 15. maja 2019. godine, razmotrio Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Republike Austrije (jul – decembar 2018. godine). Izveštaj je predstavila šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU prof. dr Tanja Miščević, a članovi Odbora su, nakon rasprave, Izveštaj prihvatili. U nastavku sednice određena je delegacija Odbora koja će učestvovati na sastanku parlamentarnih odbora za evropska pitanja država članica Višegradske grupe (V4), koji se održava u Bratislavi, Slovačka Republika, od 16. do 18. juna 2019. godine i u kojoj će biti predsednik Odbora Nenad Čanak i članovi Odbora Dubravka Filipovski i Vesna Marković. Takođe, Odbor je odredio i delegaciju koja će učestvovati na 61. Plenarnom sastanku KOSAK, koji se održava u Bukureštu, Rumunija, od 23. do 25. juna 2019. godine. Delegaciju će činiti članovi Odbora Dragan Šormaz, Gordana Čomić i mr Dejan Radenković. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dušica Stojković, Dubravka Filipovski, Milorad Hadži Stošić, Zvonimir Đokić, Dragan Šormaz, Ivana Nikolić, Olivera Pešić, Gordana Čomić, Nataša Vučković, Elvira Kovač, Vesna Marković i mr Dejan Radenković.

57. sednica Odbora za evropske integracije

03.04.2019.
Odbor za evropske integracije je, na sednici održanoj 3. aprila 2019. godine, razmotrio Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), za četvrto tromesečje 2018. godine. Izveštaj je podnela pomoćnica ministarke za evropske integracije Ksenija Milenković, koja je navela da je u četvrtom kvartalu 2018. godine ispunjenost iznosila 22 odsto, što je više u odnosu na treći kvartal, kada je ispunjenost iznosila 13 odsto. Ona je ocenila da stepen ispunjenosti NPAA treba da bude viši i dodala da ukupan nivo ispunjenosti u 2018. godini iznosi 41 odsto, što se može oceniti kao relativno solidno, mada bi Ministarstvo želelo da taj procenat bude iznad 50 odsto, što je i ciljana vrednost ispunjenosti za 2019. godinu. Milenković je istakla da u tih 41 odsto ispunjenosti ulaze sve ispunjene obaveze NPAA za 2018. godinu, kako one koje su ispunjene po planu, tako i one koje su ispunjavane tokom godine. Milenković je dodala i da je Ministarstvo nastavilo sa konsultacijama sa resornim institucijama u okviru NPAA i pregovaračkim grupama, sa ciljem da se ukaže na značaj ispunjavanja obaveza. Takođe, preduzeti su koraci za efikasnije izveštavanje o administrativnim kapacitetima za proces evropskih integracija, što će se videti u Izveštaju za prvi kvartal 2019. godine, jer administrativni kapaciteti postaju otvoreno pitanje i sve veći problem na koji ukazuje i Evropska komisija. Milenković je dodala i da je zanimljivost vezana za četvrti kvartal 2018. godine da je institucija koja je imala najviši procenat ispunjenosti Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a institucije sa najnižim procentom ispunjenosti Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Odbor je većinom glasova, bez rasprave, usvojio Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), za četvrto tromesečje 2018. godine. U nastavku sednice, članovi Odbora usaglasili su i većinom glasova usvojili tekst Nacrta izjave za Petnaesti sastanak Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije/poslove zemalja učesnica Procesa stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope (KOSAP), koji se održava 14. i 15. aprila 2019. godine, u Beogradu, a koji će biti prosleđen delegacijama parlamentarnih odbora sa rokom za dostavljanje amandmana. Zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač obavestila je članove Odbora da su učešće na 15. sastanku KOSAP-a potvrdile sve delegacije, a članovi Odbora su se saglasili da izvestioci Odbora na dva panela budu Dušica Stojković i Dubravka Filipovski. Sednici je predsedavala zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Vera Jovanović, Dušica Stojković, mr Dejan Radenković, Dubravka Filipovski, Aleksandar Šešelj, Tanja Tomašević Damnjanović, Hadži Milorad Stošić, Krsto Janjušević, Zvonimir Đokić i Dragan Šormaz.

56. sednica Odbora za evropske integracije

26.03.2019.
Odbor za evropske integracije je, na sednici održanoj 26. marta 2019. godine, razmotrio u načelu Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, Predlog zakona o predmetima opšte upotrebe i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o supstancama koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci. Predloge zakona obrazložio je dr Nebojša Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja, koji je naveo da Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti nije bilo potrebno usklađivati sa evropskim zakonodavstvom, ali radi usklađivanja nomenklature radnih mesta, u izradi Predloga zakona, poštovane su direktive EU i terminiloški se izvršilo usklađivanje, tako da se stomatolozi sada nazivaju doktorima dentalne medicine. Odbor je većinom glasova prihvatio Predlog zakona u načelu. Predlog zakona o predmetima opšte upotrebe kompletno je usklađen sa 18 direktiva EU, a Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o supstancama koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci je usklađivan sa poslednjih pet direktiva EU, tako da je sada ovaj predlog zakona kompletno usklađen sa evropskim zakonodavstvom, istakao je Vekić. Odbor je i ova dva predloga zakona prihvatio većinom glasova u načelu. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Elvira Kovač, Vera Jovanović, Dušica Stojković, mr Dejan Radenković, Dubravka Filipovski, Bojan Torbica, Vesna Marković, Gordana Čomić i Aleksandar Šešelj.

55. sednica Odbora za evropske integracije

21.03.2019.
Odbor za evropske integracije je, na sednici održanoj 21. marta 2019. godine, odlučio da Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), za četvrto tromesečje 2018. godine, razmotri na narednoj sednici. U nastavku sednice Odbor je razmotrio inicijativu za upućivanje poziva članovima Evropskog parlamenta – Žordi Sole, Republikanska levica Katalonije (Jordi Solé, Esquerra Republicana de Catalunya) Španija, Džil Evans, Velška partija (Jill Evans, Party of Wales) Ujedinjeno Kraljevstvo, Ana Miranda, Galicijski nacionalistički blok (Ana Miranda, Bloque Nacionalista Galego) Španija, Žoze-Maria Terikabras, Republikanska levica Katalonije (Josep-Maria Terricabras, Esquerra Republicana de Catalunya) Španija, Ivan Jakovčić, Istarski demokratski sabor, Hrvatska, za sastanak sa Odborom za evropske integracije u Narodnoj skupštini RS, radi razgovora o pregovorima R. Srbije i EU u oblasti regionalizacije, decentralizacije i ljudskih prava, sa ciljem da se poslanici upoznaju sa zadacima, standardima i obavezama na putu ka učlanjenju R. Srbije u EU, u drugoj polovini aprila 2019. godine. Nakon rasprave, članovi Odbora prihvatili su inicijativu većinom glasova. Sednici je predsedavala zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Vera Jovanović, Dušica Stojković, Milorad Hadži Stošić, Dragan Šormaz, Tanja Tomašević Damnjanović, Biljana Pantić Pilja, Miljan Damjanović, mr Dejan Radenković, Dubravka Filipovski, Krsto Janjušević i Bojan Torbica.

54. sednica Odbora za evropske integracije

12.03.2019.
Na sednici Odbora, održanoj 12. marta 2019. godine, članovi Odbora za evropske integracije odredili su dva člana Odbora, i to Dušicu Stojković i Elviru Kovač, za učešće na Međuparlamentarnoj konferenciji o budućnosti EU, koja se u okviru parlamentarne dimenzije rumunskog predsedavanja Savetu EU održava 1. i 2. aprila 2019. godine, u Bukureštu, Republika Rumunija. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Hadži Milorad Stošić, Vera Jovanović, Gordana Čomić, Vesna Marković, Dragan Šormaz, Olivera Pešić, Zvonimir Đokić i Dubravka Filipovski.

53. sednica Odbora za evropske integracije

05.03.2019.
Odbor za evropske integracije je, na sednici održanoj 5. marta 2019. godine, razmotrio u načelu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravlju bilja, Predlog zakona o ugostiteljstvu i Predlog zakona o turizmu. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane predstavila je Tamara Bošković, ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koja je navela da se ovim predlogom vrši usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom, bolje definišu pojmovi i nadležnosti, a novim članom uvodi se taksa za službene kontrole, koja će biti jedinstvena za sve subjekte. Takođe, Predlogom zakona jasnije se određuju kompetencije nacionalnih referentnih laboratorija. Predstavnica Uprave za zaštitu bilja predstavila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja istakavši da je osnovni zakon donet još 2009. godine i delimično je usklađen sa direktivama i uredbama EU. Razlog za izmene se ogleda u delu koji se odnosi na registraciju sredstava za zaštitu bilja i u propisanoj kontroli uređaja za primenu sredstava za zaštitu bilja i primenu pesticida. Takođe, uspostavlja se sistem službenih i referentnih laboratorija i usklađuje postupak registracije i evaluacije, kao i sistem obuke svih koji imaju kontakte sa sredstvima za zaštitu bilja. Jelena Janković iz Uprave za zaštitu bilja obrazložila je članovima Odbora Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravlju bilja, koji neće uticati na stepen usklađenosti sa direktivama EU, jer se vrše suštinske izmene radi poboljšanja rada na ispunjavanju ciljeva zakona i otklanjanju nedostataka koji su uočeni u njegovoj primeni, a pre svega to se odnosi na organizaciju poslova, bolju implementaciju međunarodnih standarda i donošenje bitnih fitosanitarnih mera. Predloge zakona o ugostiteljstvu i o turizmu predstavio je državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dr Miroslav Knežević koji je istakao da se razlozi za donošenje dva potpuno nova zakona ogledaju u činjenici da su ove delatnosti do sada bile regulisane jednim zakonom, ali i imajući u vidu dosadašnju razvijenost ugostiteljstva i turizma u zemlji. Postojali su i zahtevi za usklađivanjem sa Zakonom o opštem upravnom postupku i sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, kao i sa Strategijom razvoja turizma do 2020. godine, istakao je Knežević. Predlogom zakona o ugostiteljstvu omogućiće se suzbijanje sive ekonomije i regulisati rad onih subjekata koji se bave tzv. izdavanjem stana na dan, jer je kreirano rešenje kojim oni više neće morati da posluju preko posrednika, već će sami moći da prijavljuju svoje goste, takođe, plaćaće paušalni porez, a uvodi se i centralni informacioni sistem ili e-turista. Od ovog predloga zakona očekuju se pozitivni efekti u odnosu na seoski turizam, naveo je Knežević. Potreba za donošenjem zakona o turizmu proistekla je iz ostvarenih rezultata turizma u zemlji. Njime se vrši usklađivanje i koordinacija programa rada nacionalnih, regionalnih i lokalnih turističkih organizacija, a posebno se vodilo računa o zaštiti prava putnika i vrši usklađivanje sa direktivom EU iz 2015. godine koja se odnosi na paket aranžmane. Novim zakonom agencije će biti u obavezi da pored garancije putovanja daju i depozit, a uvodi se i kategorizacija agencija, istakao je Knežević. Nakon rasprave članovi Odbora prihvatili su, u načelu, sve predloge zakona. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nenad Čanak, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Elvira Kovač, Zvonimir Đokić, Vesna Marković, Vera Jovanović, Olivera Pešić, Gordana Čomić, Dušica Stojković, Milorad Hadži Stošić, Žarko Mićin i Dragan Šormaz.

51. sednica Odbora za evropske integracije

13.02.2019.
Odbor za evropske integracije je, na sednici održanoj 13. februara 2019. godine, razmotrio Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), za treće tromesečje 2018. godine. Izveštaj je predstavila pomoćnica ministra za evropske integracije Ksenija Milenković, koja je podsetila da je Izveštaj usvojen na sednici Vlade i objavljen na sajtu Ministarstva za evropske integracije, prema standardnoj proceduri. Ona je istakla da su pokazatelji iz baze propisa nacionalnog programa za treći kvartal 2018. godine nažalost najlošiji u odnosu na sve ostale kvartale sa 13 odsto uspešnosti u odnosu na utvrđene obaveze u pogledu usvajanja zakonskih i podzakonskih akata. Ukupan procenat ispunjenosti NPAA za 2018. godinu iznosi 41 odsto i obuhvata sva četiri kvartala, kao i naknadno ispunjene obaveze, navela je Milenković. Ona je dodala da se nastavilo sa izveštavanjem u pogledu administrativnih kapaciteta i da je primećeno da taj problem postoji na nivou cele države i pokazuje da trenutni kapaciteti u institucijama u poslovima evropskih integracija nisu dovoljni, kako za sprovođenje NPAA, tako i za sprovođenje čitavog procesa pristupanja EU. Ona je navela i da Ministarstvo nije zadovoljno ovim rezultatima, te je iniciralo razgovore sa predstavnicima relevantnih institucija sa ciljem da se utvrde razlozi za nizak nivo uspešnosti, kako bi se došlo do načina na koji bi se stepen uspešnosti povećao. Ono na šta je ukazano na sastanku sa resornim institucijama jeste da su same institucije primetile da teškoće predstavljaju administrativni kapaciteti, izmene u pravnim tekovinama EU i proces prevođenja propisa, navela je Milenković. Ona je podsetila članove Odbora da su ovi elementi poznati Ministarstvu, te je Ministarstvo stava da je potrebno da institucije povedu računa o ciljevima i planovima koje su same dale, a da je Ministarstvo na raspolaganju za svaku pomoć. Pomoćnica ministra za evropske integracije navela je i da se za 2019. godinu ne planira revizija NPAA, jer za time nema potrebe, već je potrebno fokusirati se na primenu i podizanje stepena ispunjenosti. Ona je dodala i da je izveštaj za četvrti kvartal 2018. godine u proceduri za usvajanje na sednici Vlade. Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU ponovila je nezadovoljstvo procentom iz trećeg kvartala i navela da NPAA kao nacionalni program prati u realnom vremenu sve što se događa u pregovaračkom procesu. Ona je podsetila da će ova godina biti godina sporijeg razvoja usled izbora za EP, ali da bez obzira na to zakonodavni proces nije usporio, posebno za Poglavlje 24 u vezi azila i migracija, kao i u odnosu na zaštitu životne sredine i bezbednost hrane. Miščević je izvestila članove Odbora o toku pregovaračkog procesa istakavši da je plan Srbije bio da se do kraja prošle godine Evropskoj komisiji predstave sva poglavlja koja su bez merila, što je učinjeno već polovinom godine. Trenutno su spremne tri pregovaračke pozicije za poglavlja bez merila i to za poglavlja 27, 28 i 3, a počela je i rasprava za Poglavlje 11, iako za isto nismo još pozvani da predstavimo poziciju, navela je Miščević. Ona je još jednom ponovila da administrativni kapaciteti postaju ozbiljan problem, imajući u vidu da je veliki broj ljudi napustio državnu upravu, ali da je jedno od rešenja problema novo zapošljavanje. Po završetku rasprave Odbor je jednoglasno usvojio Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), za treće tromesečje 2018. godine. U nastavku rada, članovi Odbora odredili su delegaciju Odbora i datum posete Odboru za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Narodne skupštine Republike Bugarske. Poseta će se obaviti u periodu od 19. do 21. marta 2019. godine, a u delegaciji će biti članovi Odbora Zvonimir Đokić, Žarko Mićin i Aleksandar Šešelj. Odbor je odlučio i da će se 15. Konferencija parlamentarnih odbora za evropske integracije/pitanja zemalja učesnica u Procesu stabilizacije i pridruživanja u Jugoističnoj Evropi – KOSAP, čiji je domaćin Odbor za evropske integracije Narodne skupštine, održati 14. i 15. aprila 2019. godine u Beogradu. Sednici je predsedavala zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Zvonimir Đokić, Vesna Marković, Krsto Janjušević, Vera Jovanović, Olivera Pešić, Gordana Čomić, Dubravka Filipovski, Dragan Veljković, mr Dejan Radenković i Dušica Stojković.

52. sednica Odbora za evropske integracije

11.02.2019.
Na sednici Odbora održanoj 11. februara, razmotren je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti, koji je podnela narodni poslanik Maja Gojković. Predlog zakona članovima Odbora obrazložili su direktor Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Slađan Velinov i pomoćnik direktora Branko Brajić, koji su naveli da se izmene Zakona odnose na terminološko usklađivanje Zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti, sa Konvencijom o nuklearnoj sigurnosti, a tiču se i pitanja transporta opasnih tereta i inspekcijske kontrole. Članovi Odbora jednoglasno su usvojili Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti. Sednici je predsedavala zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Dušica Stojković, Vesna Marković, Dragan Šormaz, Zvonimir Đokić, Žarko Mićin, Momo Čolaković, Vera Jovanović i Biljana Pantić Pilja.