IVAN KOSTIĆ

Dveri

Rođen 15.09.1975. godine u Vrbasu, gde je završio Osnovnu školu i Gimnaziju.

Ekonomski fakultet u Subotici upisao 1994, zvanje diplomiranog ekonomiste stekao 2002. godine. Postdiplomske-magistarske studije upisao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, smer Agroekonomija, 2003. godine, zvanje magistra poljoprivrednih nauka stekao 2014. godine. Od septembra 2002. do juna 2003. godine odslužio redovni vojni rok u Gornjem Milanovcu i Beogradu.

Svoj radni vek započeo 2003. godine u Pekarskoj industriji Trivit-Pek, gde je obavljao dužnost rukovodioca prodaje i nabavke. Godine 2006. zaposlio se u Industriji ulja Vital iz Vrbasa, gde je do 2008. godine radio na mestu menadžera prodaje. Od 2008. godine do danas bavi se privatnim poslom u svojoj firmi.

Od 1999. godine je predsednik Bratstva pravoslavne omladine Svetog Arhiđakona Stefana u Bačkom Petrovom Selu, koje je brojalo 500 članova. Član Upravnog odbora Zadužbine oca Krunića u Bačkom Petrovom Selu. Poklonik Groba Gospodnjeg u Jerusalimu 1997. i 2008. godine. Član Srpsko-ruskog društva ROD iz Vrbasa i saradnik sa mnogim ruskim organizacijama. Učestvovao je na Sverusijskom Forumu Seliger 2012. i 2014. godine.

Od 2002. godine je aktivno uključen u Dverima. Učesnik svih Sabora srpske omladine od 2003, i svih većih aktivnosti (tribina, Porodičnih šetnji…) koje su organizovale Dveri. Bio je nosilac liste Pokreta Dveri na pokrajinskim izborima 2012. godine. Od početka delovanja Dveri na prostoru severne Srbije (Vojvodine) bio je koordinator za tu oblast. U periodu 2013-2015. bio je član najvišeg organa Starešinstva. Septembra 2015. godine izabran je za člana Predsedništva Srpskog pokreta Dveri i za koordinatora Saveta za poljoprivredu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Oženjen sa Draganom, ima tri sina Konstantina, Georgija i Jovana.

Osnovne informacije

  • Poslanička grupa Dveri
  • Vrbas
  • Vrbas
  • 15.09.1975.
  • drugo

Statistika

  • 19
  • 2
  • 362
  • 7
  • 1 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 mesec i 1 dan i 11 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrto vanredno zasedanje , 28.08.2017.

Poštovani narodni poslanici, građani Srbije, gospodine Nedimoviću, apsolutno je normalno da poslanička grupa opoziciona ima stav da se član 2. briše. Znači, tu ne treba niko da se čudi zašto, zato što mi imamo jasan stav po pitanju procesa Srbije pristupanju EU i što Srpski pokret DVERI takav stav ima već pet godina. Znači, naš politički stav se nije promenio ništa i to pokazuje jednu doslednost da postoje ljudi koji znaju šta hoće i kako treba da izgleda poljoprivredna politika u Srbiji.

Mi danas ovde imamo različita mišljenja u okviru vladajuće koalicije, koja ni sama ne zna da li je ove izmene zakona donela da prevari EU ili da se nastavi SSP i pristupanju EU. Znači, ministar za zaštitu životne sredine je juče izjavio da svi državni resursi pijaće vode koji su prodati treba da se vrate u vlasništvo države Srbije. A mi donosimo zakon kojim prodajemo državnu zemlju strancima. Imamo opozicione partije koje su za to da ovaj zakon valja. Sprski pokret DVERI smatra da ne valja i da ovaj član 2. Ne pogađa suštinu.

Znači, mi smo već govorili o tome šta će biti sa društvenom zemljom koja je u vlasništvu privatnih kombinata? Šta će biti sa onom zemljom koja je prodata strancima u proteklom periodu? Da li će biti pokrenut neki proces preispitivanja privatizacije, gde vi danas imate jedan „Agrokor“ koji je u dugovima, koji je u stečaju. Šta će biti sa šest hiljada hektara zemlje „Agrokora“? Šta će biti sa pet hiljada i 200 hektara društvene zemlje PKB? To su stvari koje je ovaj zakon trebalo da reši. Ovaj zakon nije ništa novo doneo po pitanju zemljišne politike. Zato su predstavnici mnogih poljoprivrednih asocijacija prozreli ovu vašu nameru. Vi od subote imate nekoliko predsednika poljoprivrednih asocijacija koje su se izjasnile da je ovo štetan zakon po poljoprivrednike Srbije. Imate člana SANU, Odbora za poljoprivredu koji je protiv ovog zakona. Imate predstavnike Asocijacije poljoprivrednika, imate analitičare iz PKS, znači, vi niste dobili podršku ni od jedne poljoprivredne asocijacije za ovaj zakon. To je možda samo od nekih vaših stranačkih partnera kojima odgovara ovo. Isti oni tajkuni iz vremena DS, danas su vaši tajkuni. Danas vas finansiraju, upadaju u zemljišne posede u opštinama Sombor, Kula i Vrbas.

Znači, trebali ste da se osvrnete na srpskog poljoprivrednika, na poljoprivredna gazdinstva, da date besplatno ljudima zemlju na deset godina, a ne dajete stranim tajkunima koji će doći, a to će se narod ubrzo uveriti sa prodajom PKB i prozreće smisao ovoga vašeg zakona. Hvala vam.

Četvrto vanredno zasedanje , 24.08.2017.

Poštovani narodni poslanici, građani Srbije, gospodine Nedimoviću, dosta stvari se ovde čulo, ne bih hteo da se ponavljam, iako čvrsto stojim iza stava naše poslaničke grupe da je glavni uzrok ovakvog zakona SSP. To će vreme pokazati, sigurno da postoji način, iako se ovde čulo od mnogih pravnika da ne postoji način da se SSP suspenduje. To je jedna neistina koja se ovde provlači već nekoliko puta.

Smatramo da je u suštini ovaj zakon jedan marketinški trik prema dve grupe ciljne. Jedna je prema EU, a jedna je prema seljacima i narodu u Srbiji. Zbog čega ovo tvrdim? Vi ste ovde u stavu 3. člana 72. rekli da državljanin države članice EU poljoprivredno zemljište u privatnoj svojini, polazeći od Sporazuma, može steći pravnim putem. Šta je sa ostalim državljanima drugih država? Šta je sa državljanima Rusije? Šta je sa državljanima Turske? Šta je sa državljanima iz Azije, Afrike? To je jednostavno jedna nedoumica koja stvara sumnju da su ove izmene zakona pravljene samo da bi se ugodilo EU i da bi se nastavile obaveze koje vi redovno i zdušno ispunjavate prema EU. To je jedna stvar koja nikakvog smisla nema ovde u zakonu.

Takođe, na ovaj način vi želite i našim biračima i ljudima koji se bave poljoprivredom da kažete kako ste vi u stvari uveli restriktivne mere, što je istina i to vidimo prema nekim poslanicima koji su proevropske orijentacije, koji se protive ovakvom načinu prodaje zemlje strancima. Međutim, vi na ovaj način nikakve promene nećete doneti trenutnom stanju na tržištu zemljišta, jer dve osnovne stvari koje niste uspeli da rešite pre donošenja ovoga zakona su problem restitucije i problem zadružne zemlje. Vi se stalno ovde pozivate da je SSP i da su neke odluke donete u proteklih sedam-osam godina kada vi niste bili na vlasti. Ja vam sada kažem da za vreme vaše vladavine postoje pravosnažne presude kojima se određenim zadrugama u Vojvodini vraća zemlja, a oni ne mogu da je upišu u katastar. Ko je za to odgovoran, da li prethodna vlast ili ova vlast koja ništa nije uradila suprotno od onoga što je radila vlast DS-a?

Slažem se ovde sa narodnim poslanicima koji su kritikovali način kako je prodavano zemljište, kako su prodavani poljoprivredni kombinati, ali šta je urađeno u proteklih pet godina da se te stvari isprave? Ništa. Znači, konkretno nijedna mera od kada je SNS na vlasti nije urađena da se preispitaju loše privatizacije. Sada dolazi na tapet prodaja PKB-a. Tu je u pravu gospodin Živković koji kaže - kome će pripasti opet 5.400 hektara društvene zemlje koja je trenutno u vlasništvu PKB-a? Da li će opet doći neko strano privatno lice pod nekom firmom koja je registrovana u Srbiji i postati vlasnik tog zemljišta?

Znači, suštinski se nikakve stvari ne menjaju. Vi nastavljate politiku, što vidimo i po prodaji Energoprojekta, tako će se prodati i PKB i mi naše državne resurse rasprodajemo i dajemo da li tajkunima ili stranim vlasnicima, a ne dajemo našim poljoprivrednim proizvođačima. Ovde smo imali i jedan predlog. Da li će taj predlog poslanička grupa SPS dostaviti? Zašto se na određeni vremenski period bez zakupa ne da zemlja poljoprivrednim gazdinstvima? Da li ćete vi to uraditi i na taj način dokazati da se zaista zalažete da zemlju dobiju naši poljoprivredni proizvođači da se subvencioniše njihova proizvodnja i da oni jednoga dana postanu jak srednji sloj?

Što se tiče „Tenisa“, u Rumuniji su 2017. godine najavljivani kao veliki investitori, dobili su 46.000 hektara zemlje, nisu utovili nijednog tovljenika, iako su zbog toga dobili državnu zemlju u Rumuniji, a dobijali su ogromne subvencije za organsku proizvodnju pšenice i na taj način su sticali ogromno bogatstvo. Tako da, politika koju SNS vodi u proteklih pet godina, a po ovome što sada vidimo i u ovom zakonu, neće doneti nikakav dobrobit za srpske poljoprivredne proizvođače. Hvala.

Treće vanredno zasedanje, 19.07.2017.

Povređen je član 107. stav 2.

Imovinska karta

(Vrbas, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 01.03.2017, 13:10