Otvoreni Parlament | Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u vezi sa otvaranjem Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Beogradu, u Republici Srbiji

Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u vezi sa otvaranjem Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Beogradu, u Republici Srbiji

Tip akta: Zakon

Status: Usvojen

Tekst akta: [pdf]  [doc] 

Predlagač: Vlada

Sre
06.12.2017
Sre
06.12.2017
Uto
22.08.2017

Predlog akta

[pdf] 

Uto
22.08.2017

Ulazak u proceduru

Sažetak

Sporazum između Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Vlade Srbije u vezi sa otvaranjem Kancelarije UNOPS-a u Beogradu potpisan je u Beogradu 30.05.2017. godine i u Kopenhagenu 13.06.2017. godine.

UNOPS je nezavisna agencija UN-a koja se bavi izradom i sprovođenjem razvojnih i infrastrukturalnih projekata i najčešće deluje u regionima pogođenim prirodnim katastrofama i zemljama koje se oporavljaju od konflikta. U Srbiji je operativna od 2000. godine, a inicijativa za otvaranje Kancelarije u Beogradu pokrenuta je marta 2015. godine. Osim u Srbiji, UNOPS ima Kancelariju u još 80 zemalja.

Predmetnim sporazumom regulisan je status Kancelarije u Srbiji, a naročito imunitet njenih prostorija, zvaničnika i eksperata na zadatku. Kancelarija, njeni fondovi, sredstva i druga imovina izuzeti su od svih direktnih poreza, naknada i dažbina (osim troškova komunalnih usluga), carina, kao i od svih ograničenja na uvoz i izvoz izdanja (publikacija, audio i video zapisa i sl.) koje Kancelarija uveze, izveze ili objavi u okviru svojih službenih aktivnosti.

Kancelarija o pitanjima koja se odnose na UNOPS sa organima Republike Srbije po pravilu komunicira posredstvom šefa Kancelarije, koji kao i ostali zvaničnici i stručnjaci Kancelarije uživa privilegije i imunitete uz obavezu pridržavanja domaćih propisa i nemešanja u unutrašnje poslove Srbije. Prema obrazloženju predlagača zakona za sprovođenje ovog sporazuma nije potrebno izdvajanje finansijskih sredstava iz budžeta Srbije.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 44
Protiv: 53
44%
53%
0%

Ključne novine

OTVARANJE KANCELARIJE UJEDINJENIH NACIJA ZA PROJEKTNE USLUGE

- Otvaranje Kancelarije UNOPS u Beogradu

- Izuzimanje Kancelarija, njenih fondova, sredstava i druge imovine od svih direktnih poreza, naknada i dažbina.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 39
Protiv: 55
39%
55%
0%

Poslednji put ažurirano: 30.06.2020, 18:04