Otvoreni Parlament | Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika

Čet
30.01.2020

Predlog akta

[pdf] 

Čet
30.01.2020

Ulazak u proceduru

Sažetak

Važeće zakonsko rešenje, kojim je predviđen isti cenzus za sve izborne liste, bez obzira na to da li je njihov predlagač samo jedan politički subjekt ili se radi o koaliciji većeg broja stranaka, predlagači zakona smatraju osnovnim razlogom zbog koga u Narodnoj skupštini poslanike imaju i stranke koje nemaju realno uporište u birčkom telu, već u parlament ulaze zaklonjeni iza velikih političkih stranaka, kao deo širokih koalicija.

U cilju prevazilaženja navedenih problema, predlogom zakona predviđeno je uvođenje tzv. stepenastog cenzusa, odnosno predviđen je različit cenzus za stranke odnosno grupe građana koje samostalno učestvuju na izborima od onog koji se zahteva od koalicija.

U tom smislu, predviđeno je da stranke odnosno grupe građana koje samostalno učestvuju na izborima u raspodeli mandata učestvuju ukoliko su osvojile 3% glasova od ukupnog broja glasova birača koji su glasali u izbornoj jedinici. Procenat potrebnih glasova koji je potreban za učešće u raspodeli mandata uvećava se kod koalicija i iznosi 6% za koaliciju dve stranke, 10% za koaliciju tri stranke; 15% za koaliciju četiri stranke, 20% za koaliciju pet stranaka odnosno 25% za koaliciju šest ili više stranaka.

Stranke nacionalnih manjina koje samostalno učestvuju na izborima, kao i koalicije stranaka nacionalnih manjina učestvovale bi u raspodeli glasova i kada nisu osvojile 3% glasova.

S obzirom na to da je zakon predložen tri meseca pre održavanja redovnih parlamentarnih izbora, predlagač zakona predložio je i da se on primenjuje od 01.06.2020, odnosno nakon održavanja izbora narodnih poslanika.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 111
Protiv: 122
111%
122%
0%

Ključne novine

STEPENOVANJE CENZUSA NA OSNOVU BROJA POLITIČKIH SUBJEKATA KOJI PREDLAŽU IZBORNU LISTU

Predlogom zakona predviđeno je uvođenje tzv. stepenastog cenzusa, odnosno predviđen je manji cenzus za stranke odnosno grupe građana koje samostalno učestvuju na izborima od onog koji se zahteva od koalicija. Dodatno, što veći broj stranaka čini koaliciji, veći cenzus će morati da preskoče kako bi učestvovale u raspodeli mandata.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 96
Protiv: 97
96%
97%
0%

Poslednji put ažurirano: 01.10.2023, 13:22