Otvoreni Parlament | Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika

Tip akta: Zakon

Status: Povučen

Predlagač: Saša Radulović

Sre
15.11.2017

Predlog akta

[pdf] 

Sre
15.11.2017

Ulazak u proceduru

Sažetak

U cilju unapređenja transparentnosti izbornog procesa predloženo je uvođenje obaveze Republičke izborne komisije (RIK) da svaki zapisnik o radu biračkog odbora kao i rezultate izbora na biračkom mestu objavi na svojoj internet strani odmah nakon što ih primi od biračkog odbora. Dodatno, precizirano je da je RIK dužan da sve rezultate izbora kako preliminarne tako i konačne, objavljuje na svojoj internet stranici.

Pored toga, kako bi se sprečila zloupotreba biračkog spiska i izbornog prava birača, uvodi se obaveza Republičke izborne komisije da kreira bazu podataka koja bi omogućila građanima da izvrše uvid u to da li su evidentirani na glasanju. Baza se ažurira najkasnije dva sata nakon svakog proglašenja preliminarnih i konačnih rezultata izbora i dostupna je na internet strani RIK-a. Unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana, građani bi imali uvid u to da li su glasali na izborima i na kom biračkom mestu.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 88
Protiv: 142
88%
142%
0%

Ključne novine

OBAVEZNO OBJAVLJIVANJE ZAPISNIKA I REZULTATA SA BIRAČKOG MESTA ODMAH PO PRIJEMU OD BIRAČKOG ODBORA

RIK se obavezuje da da svaki zapisnik o radu biračkog odbora kao i rezultate izbora na biračkom mestu objavi na svojoj internet strani odmah nakon što ih primi od biračkog odbora.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 57
Protiv: 79
57%
79%
0%

UVOĐENJE OBAVEZE RIK-A DA FORMIRA BAZU O EVIDENCIJI GLASANJA

Uvodi se obaveza Republičke izborne komisije da kreira bazu podataka koja bi omogućila građanima da putem internet strane RIK-a, unošenjem JMBG, izvrše uvid u to da li su evidentirani na glasanju.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 64
Protiv: 70
64%
70%
0%

Poslednji put ažurirano: 18.04.2024, 17:59