Otvoreni Parlament | Zakon o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis Predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila

Zakon o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis Predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila

Tip akta: Zakon

Status: Usvojen

Tekst akta: [pdf] 

Donet po hitnom postupku

Predlagač: Vlada

Sre
06.05.2020
Pon
04.05.2020

Predlog akta

[pdf] 

Pon
04.05.2020

Ulazak u proceduru

Sažetak

Imajući u vidu da, prema tvrdnji predsednice Narodne skupštine, nije bilo uslova da se Skupština sastane, vanredno stanje u Srbiji zbog širenja zarazne bolesti COVID -19 proglasili su 15. marta 2020. godine zajedničkom odlukom predsednica Narodne skupštine, predsednica Vlade i predsednik Republike. Narodna skupština nije se sastajala sve do 28. aprila 2020. godine te je u tom periodu Vlada uz supotpis predsednika Republike donosila uredbe kojima su uvođene različite mere tokom vanrednog stanja. Prilikom svog prvog zasedanja u toku vanrednog stanja Narodna skupština potvrdila je zakonom sve uredbe koje je Vlada uz supotpis predsednika donela u toku vanrednog stanja.

Ukidanjem vanrednog stanja, prestaće osnov za ostanak na snazi uredaba donetih u vreme vanrednog stanja. Zbog toga, Predlogom zakona predviđeno je da deo uredaba donetih za vreme vanrednog stanja prestane da važi danom prestanka vanrednog stanja. Međutim, predviđeno je da će se na učinioce prekršaja propisanih uredbama učinjenih za vreme vanrednog stanja primenjivati odredbe tih uredaba i nakon što uredbe prestanu da važe. Dodatno, predloženo je da petnaest Vladinih uredaba nastave da važe i po ukidanju vanrednog stanja, a do donošenja zakona u oblastima koje su trenutno regulisane uredbama.

Imajući u vidu da su izbori za narodne poslanike, poslanike u Skupštini AP Vojvodine kao i izbori za odbornike u većini jedinica lokalne samouprave u Srbiji raspisani 5. Marta 2020, te da su nakon uvođenja vanrednog stanja prekinute sve izborne radnje, Predlogom zakona predviđeno je i da će nadležne izborne komisije doneti 11. maja 2020. godine rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora na svim nivoima. Izborne komisije obavezane su da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora i da utvrde nove rokove za vršenje izbornih radnji. Sve do sada preduzete izborne radnje u postupku sprovođenja izbora ostaju na pravnoj snazi (npr. overeni potpisi birača o podršci određenoj izbornoj listi).

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 145
Protiv: 126
145%
126%
0%

Ključne novine

POJEDINE UREDBE KOJE JE VLADA DONELA TOKOM VANREDNOG STANJA PRESTAJU DA VAŽE DANOM UKIDANJA VANREDNOG STANJA

Zbog ukidanja vanrednog stanja prestaju da važe pojedine uredbe koje je Vlada uz supotpis predsednika donela Vlada donela u toku vanrednog stanja.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 141
Protiv: 146
141%
146%
0%

ODREDBE UREDABA KOJE PRESTAJU DA VAŽE I DALJE ĆE SE PRIMENJIVATI NA UČINIOCE PREKRŠAJA PROPISANIH UREDBAMA UČINJENIH ZA VREME VANREDNOG STANJA

Predloženo je da učinioci prekršaja propisanih uredbama donetim za vreme vanrednog stanja odgovaraju za te prekršaje i nakon što uredbe prestanu da važe po prestanku vanrednog stanja.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 152
Protiv: 125
152%
125%
0%

PETNAEST VLADINIH UREDABA NASTAVLJAJU DA VAŽE I PO UKIDANJU VANREDNOG STANJA

Nakon ukidanja vanrednog stanja, a do donošenja zakona u odgovarajućim oblastima, na snazi ostaje petnaest uredaba koje je za vreme vanrednog stanja donela Vlada uz supotpis predsednika.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 136
Protiv: 122
136%
122%
0%

IZBORNE KOMISIJE DONEĆE 11. MAJA 2020. GODINE REŠENJA O NASTAVLJANJU SPROVOĐENJA IZBORNIH RADNJI

Izborne komisije obavezane su da 11. maja 2020. godine donesu rešenja na osnovu kojih će biti nastavljeno sprovođenje izbora. Sve izborne radnje koje su preduzete pre proglašenja vanrednog stanja ostaju na snazi.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 147
Protiv: 143
147%
143%
0%

Poslednji put ažurirano: 19.04.2024, 03:49

Whoops, looks like something went wrong.