ADMINISTRATIVNI ODBOR ODBIO SVE PRIJAVE NA DNEVNOM REDU - ČEMU SLUŽI KODEKS PONAŠANJA NARODNIH POSLANIKA?

23.03.2021.

...

Na 24. sednici Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Narodne skupštine Republike Srbije po prvi put su razmatrane prijave podnete na osnovu nedavno usvojenog Kodeksa ponašanja narodnih poslanika za kršenje njegovih odredbi. Odbor je odbio kao neosnovane svih pet prijava koje su danas bile na dnevnom redu.

Na sednici Odbora na kojoj su govorili samo poslanici sa liste „Aleksandar Vučić - Za našu decu“ odbijene su prijave aktivista Otvorenog parlamenta i nevladine organizacije Crta protiv Marka Atlagića, Nebojše Bakareca, Vladimira Orlića i Aleksandra Martinovića, kao i prijava Transparentnosti Srbija protiv Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Poslanici protiv kojih su podnete prijave ne samo da su demantovali navode iz prijava, već su ponavljali da su prijave zlonamerne i podnete sa ciljem da ih diskredituju.

Tako je poslanik Marko Atlagić poručio Crti da „njega kao ponosnog Srbina ne uči u srpskom parlamentu kako će govoriti". Poslanik je istakao da "nije povredio Kodeks niti koristio izraze koji vređaju narodne poslanike šiptarske nacionalne manjine koristeći izraz šiptar“, a kao dokaz čitao je citate iz rečnika.

Nebojša Bakarec smatra da „masovne“ prijave iz Crte imaju za cilj da „zatrpaju skupštinu i da zastraše poslanike“, a da je on proučio i ocenio da za prijave nema osnova. U rečenici „Znate kako se to rešava u Rusiji, tako što te više nema“, Bakarec ne vidi pretnju, ali vidi satanizaciju u „đilasovskim medijima“. On je izrazio strah da će Administrativni odbor biti zatrpan ovakvim prijavama te da će „morati da zaseda 24 sata“.

Vladimir Orlić je rekao da je ovde reč o političkom obračunu, a da ne planira da odstupi od svog rečnika, koji za Odbor nije sporan. Orlić je dodao i da je posredi „organizovana hajka na poslanike“ i „prljava propagandna kampanja!“.

Predsednik Odbora Aleksandar Martinović, koji bi po Kodeksu trebalo sam sebe da kazni, takođe je rekao da je poziv za „udaranje po vreći dok se ne pocepa“ metafora i da ni tu osnove za kršenje Kodeksa nema.

U naknadnoj raspravi, poslanici su podržali svoje stranačke kolege, ponavljali da nije dobro što svaki građanin ima pravo da podnese prijavu, a neki su predlagali i da se iznađe način kažnjavanja onih za koje Odbor utvrdi da su zloupotrebili Kodeks.

Administrativni odbor danas je prvi put razmatrao prijave i jasno pokazao da je donošenje Kodeksa pri ovakvom sastavu skupštine bilo farsa i simulacija demokratije. 

Poslednji put ažurirano: 23.03.2021, 18:16