PREDSTAVLJANJE NACRTA STRATEGIJE TRGOVINE REPUBLIKE SRBIJE DO 2025. GODINE

06.12.2021.

Javno slušanje o Nacrtu strategije trgovine Republike Srbije, u organizaciji Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turzam i energetiku, održano je danas u Narodnoj skupštini.
Predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Veroljub Arsić zahvalio se na prisustvu predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Privredne komore Srbije, koji su inicijatori ovog javnog slušanja, kao i narodnim poslanicima, predstavnicima Ministarstva privrede, Ministarstva rudarstva i energetike, predstavnicima Komisije za zaštitu konkurencije, istaknutim privrednicima, predstavnicima Udruženja za zaštitu potrošača i novinarima koji se bave privredom i trgovinom. Naveo je da je ovo drugo javno slušanje u organizaciji ovog Odbora u tekućem sazivu.

U uvodnom obraćanju prisutnima se obratio potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić, naglasivši značaj, sada već ustaljene prakse održavanja javnih slušanja. On je istakao da se time, ne samo stručnoj već i široj javnosti, jasno pokazuje čime se to država bavi i šta planira i otvara mogućnost da svako može da sa svoje strane uputi komentar ili predlog, kako bi se došlo do najboljeg mogućeg rešenja.

„Taj način rada je jedan od najvažnijih primera suštinske razlike u odnosu i prema poslu, ali i prema državi i društvu, koji mi pokazujemo danas, u odnosu na neka prethodna vremena“, smatra Orlić. Posebno je naglasio značaj teme koja će biti obrađena na tom javnom slučaju, a to je strateški dokument iz oblasti privrede i trgovine.

„Tu vrstu tema dnevna politika gura u drugi plan. U fokusu su pre svega čisto političke teme, poput referenduma i predstojećih izbora, možda i ponajviše zbog toga što bar dve, ako ne i cele tri grupacije različitih stranaka koje su rešile da na tim izborima učestvuju, već uveliko svoje izborne kampanje koncentrišu - na ulici. Ali mi pokazujemo da ne dozvoljavamo da njihova dnevna politika i sve što u to spada, gurne pitanja poput privrede i trgovine, a pre svega strateškog razvoja zemlje, u neki drugi plan, već se njima bavimo uvek“, konstatovao je Orlić.

On se posebno osvrnuo na deo Strategije koja se odnosi na pitanje digitalizacije, koja predstavlja jedan od najboljih pokazatelja da mi danas menjamo svoju državu i oblikujemo društvo da bude, u najboljem mogućem smislu, društvo dostojno milenijuma u kojem živimo.

Podsetio je prisutne na 2014. godinu i prvu Vladu Aleksandra Vučića, kada je prvi put pomenuta digitalizacija, što je mnogima tada zvučalo kao čist futurizam, kazao je Orlić.

„Pogledajte put koji smo prešli od tada, kada je malo ko razumeo šta ta reč uopšte znači. Danas svaki čovek u Srbiji razume šta je digitalizacija, jer je svojim očima video šta je sve obezbedila, dobro i korisno, za sve u ovoj zemlji. Posebno je to značajno u vreme borbe protiv pandemije. Upravo zahvaljujući uspešnoj digitalizaciji, između ostalog, mi danas možemo da kažemo da smo na najbolji mogući način sistemski državni odgovor na pandemiju dali, ali i unapredili uslove i za trgovinu i za druge delatnosti, trajno“, ocenio je Orlić.

Orlić je istakao da je zvanična državna politika koju je postavio, lično projektovao i koju predvodi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a na kojoj zajednički rade i Vlada i Narodna skupština, posvećena strateškim pitanjima, na vreme i uz maksimalnu realizaciju.

„To je politika modernizacije, koja čini da nam ne samo trgovina napreduje, već da ona bude impuls, kao što treba i mora da bude, i za druge grane privrede. Ta politika formira rešenja koja su moderna, konkurentna i uspešna, kako u ovoj oblasti, tako i u svim drugim sferama društva“, zaključio je potpredsednik Narodne skupštine.

Nacrt strategije trgovine Republike Srbije do 2025. godine, učesnicima javnog slušanja,
predstavili su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija
državni sekretar Uroš Kandić, v.d. pomoćnika ministra Jasmin Hodžić,
iz Sektora za trgovinu, usluge i politiku konkurencije Željko Rakić, kao i sekretar
Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović.

Zatvarajući javno slušanje, predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Veroljub Arsić naveo je da Narodna skupština pruža punu podršku modernizaciji trogovine i da će Odbor dati svoj doprinos u okviru svojih nadležnosti.

Javno slušanje je organizovano uz podršku UNDP i Švajcarske agencije za saradnju, kroz projekat „Jačanje demokratije i inkluzivnog političkog dijaloga“.

Prisutni poslanici

...

Vladimir Orlić

Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 06.12.2021, 14:08