BRANIMIR RANČIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1953. godine. Živi u Nišu.

Po zanimanju je lekar primarijus neuropsihijatrije, i zaposlen je u Domu zdravlja u Gadžinom Hanu.

Prvi put postaje narodni poslanik 2015. godine, a mandat mu je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanim 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 75
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 10 meseci i 17 dana i 19 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 8 meseci i 25 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 10 meseci i 27 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Dvadeset peta posebna sednica , 12.07.2019.

Ovo kratko vreme da se zahvalim gostima, gospodinu Sikimiću i njegovim gostima, i poštovane gospodi narodnim poslanicima. Šta reći u dva minuta? Pa, obrnuću se samo na oblasti iz ovog vašeg obimnog izveštaja, a to je na oblast zdravstva. Zbog lakšeg poređenja, postupanja organa javne vlasti, koja dovede do korupcije, predstavke su klasifikovane po oblastima ključnim za izgradnju sistemski antikorupcijinih mehanizama kako ih je prepoznala Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije za period 2013. - 2018. godine. Po tom kriterijumu i izveštajnom periodu evidentirano je 52 predstavke iz oblasti zdravstva, kao što je prikazano na tabeli na stranici 22 ovog Izveštaja.

U okviru oblasti strategije zdravstva, zdravstvo je formulisano sa tri cilja. S obzirom na vreme koje mi je preostalo, ja bih se samo osvrnuo na rad Lekarske komore Srbije.

Članovi Upravnog odbora Lekarske komore Srbije za prvih pet meseci 2016. godine, uzeli su iz kase Komore šest miliona dinara samo za putne troškove, a u 2015. godini, skoro 14.000.000 dinara. Sedamnaest članova Upravnog odbora uzimali su novac za prevoz kao da idu na sastanak sa sopstvenim vozilom, a dolazili su grupno sanitetom. Za svaki dolazak, praktično su iz kase Komore uzimali oko 20.000 dinara, iako ih put nije koštao ništa.

Tadašnja direktorka Vesna Jovanović, zatekla je ovakvu praksu i htela je da je prekine, predložila je da se dnevnice smanjuju sa 2.300 dinara, na 150 dinara, koliko je u Vladi, ali je naišla na otpor. Tako je, na primer, predsednik Upravnog odbora, dr Milan Simić, zapošljen u Kliničkom centru u Nišu, uzeo je skoro 8.000.000 dinara za deset godina, na razno razne nadoknade. Samo u prvih pet meseci 2016. godine, na ime troškova je inkasirao 800.000 dinara.

I, na kraju, evo, završiću za nekoliko sekundi, na račun Lekarske komore se tada nalazilo 5,5 miliona evra. Lekarska komora godišnje zaradi oko 220 miliona dinara samo od članarina 30.000 lekara, koji 0,8% od plate svakog meseca uplaćuju na račun, a 70% tih para se potroši na putne troškove mnogih lekara.

Takođe, usvojen je i novi pravilnik za kupovinu zgrade oko 2 miliona evra, a u odabiru nekretnina, pazite ovo, neće učestvovati komisija, već organi Lekarske komore.

Zato, u anketi koja je urađena na pitanje - da li nam ovakva Komora treba, 95,27% lekara je odgovorio sa "Ne". Zahvaljujem.

Dvanaesto vanredno zasedanje , 03.07.2019.

Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovani ministre, poštovana gospodo narodni poslanici, ja ću govoriti, realno govoreću jezikom cifara, odnosno brojki. Činjenica da će Republika Srbija u 2019. godini odobriti projektne i programske zajmove do iznosa od 834.411.485.000 dinara i to sa Evropskom investicionom bankom za dodatno finansiranje za projekat Koridora 10, E75 i E80, u iznosu od 12.343.320.000 dinara i drugo, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Projekat izgradnje auto-puta Niš-Pločnik, Merdare I faza, a to je Niš-Pločnik, u iznosu od 9.504.000.000.

Što se tiče planiranih kapitalnih izdataka budžetskih korisnika za tekuću i naredne dve budžetske godine, to je izgradnja auto-puta E80, deonica Prosek-Crvena Reka, Crvena Reka-Čiflik, Čiflik-Pirot. Nadam se da ćemo ovaj deo auto-puta za neki mesec i otvoriti.

Zašto ovo govorim? Bez dobrih auto-puteva nema ni investicija. Samo da vas podsetim da je britanski časopis „Fajnenšnal tajms“ prošle godine uvrstio Niš među deset evropskih gradova budućnosti. Zašto? Zato što je Niš postao čvorište auto-puteva. U kategoriji gradova koji imaju najbolju promociju strategije za privlačenje direktnih stranih investicija na ceremoniji koju organizuje fondacija „Enerdži džunior“, uz podršku ove Evropske banke za obnovu i razvoj, koju sam pomenuo, našao se i Niš u konkurenciji od ukupno 10 gradova centralne i istočne Evrope. Pored Niša, u istoj kategoriji su i mađarski Debrecin, rumunski Galat, litvanski Vindus, poljski Krakov, Poznanj, Vrocnov i Lođ. Znači, bez dobrih autoputeva nema razvoja u Srbiji. Hvala.

Dvanaesto vanredno zasedanje , 02.07.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre, poštovana gospodo narodni poslanici, s obzirom da me je kolega Rističević prozvao da objasnim rad televizije N1, a takođe i kolega Orlić, dužan sam da to i uradim.

Naime, televizija N1 je televizija koja se služi strahovitom manipulacijom. Znači, jedna manipulativna televizija koja bazira na činjenici odnosno na definiciji koju je čuveni empirista iz Engleske Džon Lok rekao, da ničega nema u razumu što prethodno nije bilo u čulima.

Šta to znači? To znači da mi okolinu ili našu objektivnu stvarnost doživljavamo isključivo preko svojih čula, ali naša čula, moraćete da priznate da nisu savršena. Na primer, kako mi vidimo da se dve šine u daljini spajaju kada je to apsolutno prirodno nemoguće?

Zašto ovo govorim? Na svakoj vežbi iz psihologije pušta se jedan film. Taj film ide ovako. Ulicom ide jedna divna doterana gospođa trotoarom, a iza nje ide jedan neugledni muškarac, jedan klošar. Jednog trenutka taj klošar se baca na tu ženu i sklanja je sa trotoara, oborivši je u travnjak. Film se tu prekida.

Poštovana gospodo, narodni poslanici, šta ćete pomisliti o prvom delu ovog filma? Znam šta ćete reći, da je to jedan siledžija, da je to jedan uličar i da njega treba strpati u zatvor. Međutim, to nije kraj, film se nastavlja dalje. Taj klošar vidi da sa drugog sprata leti betonska žardinjera direktno na tu gospođu i da će je ta žardinjera usmrtiti. Znači, on se baca na nju i sklanja je od sigurne smrti. Šta ćete sada reći? Reći ćete da je on spasioc, a ne čovek sa nepristojnim ponašanjem.

Zašto sam vam ispričao ovaj ogled iz psihologije koji se uči na prvoj godini predmeta psihologije? Zato što „N1“, kada počinje svoj „Dnevnik“, ovako saopštava vest – danas je u 50 gradova održan protest „Jedan od pet miliona“. I tu je tačka. Tu je prvi deo onog filma. Ali, neće da kaže onaj drugi deo – u Gračanici jedan protestant, Rada Trajkovivić, u Vladičinom Hanu tri, u Vranju pet, u Nišu 25, u Beogradu 35. Kad podvučete crtu, njih ima 225.

Znači, prava vest je da na tim protestima učestvuje mali broj protestanata. To je prava vest koja vam potvrđuje ovaj ogled iz psihologije o kojem sam govorio. Znači, podvlačim, oni se služe jednom manipulacijom i tako građane Srbije dovode u zabludu. Mislim da sam, gospodine Rističeviću, objasnio.

Imovinska karta

(Beograd, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Dom zdravlja (Lekar) Republika Mesečno 80000.00 RSD 04.02.1982 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 26700.00 RSD 07.12.2015 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 26700.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 14:22