BRANIMIR RANČIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1953. godine. Živi u Nišu.

Po zanimanju je lekar primarijus neuropsihijatrije, i zaposlen je u Domu zdravlja u Gadžinom Hanu.

Prvi put postaje narodni poslanik 2015. godine, a mandat mu je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanim 24. aprila 2016. godine.
Poslednji put ažurirano: 24.08.2017, 12:57

Osnovne informacije

Statistika

  • 110
  • 2
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 4 godine i 7 meseci i 17 dana

Poštovani gospodine Rančiću, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korup...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 5 godina i 10 meseci i 12 dana

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 6 godina i 8 meseci i 20 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Dvadeset treće vanredno zasedanje , 13.02.2020.

Neću da reklamiram, već ukazujem na povredu člana 107. Poslovnika, dostojanstvo Skupštine.

Predsedavajući, vama se obraćam, a ne prethodnom govorniku koji je pomenuo definiciju Sigmunda Frojda.

Želeo bih da kolega objasni šta je podrazumevao pod tom definicijom, da vidim da li sam ga dobro shvatio…

Dvadeset treće vanredno zasedanje , 13.02.2020.

… Da bi mogli i o tome da diskutujemo.

Dvadeseto vanredno zasedanje , 31.01.2020.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre, poštovani gosti iz ministarstva, poštovana gospodo narodni poslanici, činjenica je da popis 2021. godine će biti najmodernije urađeni popis po ugledu evropske popise. O tehničkim detaljima popisa, o laptopovima i ostalom ne bih govorio, već bi samo rekao da popis predstavlja najvažniji statistički izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu jedne države.

U izvršenju pojedinih poslova u vezi sa popisom učestvuje i Ministarstvo nadležno za poslove rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, što se vidi u članu 12. U tom smislu, ključna pitanja za analizu efekta popisa na društvo, da nema štetnog uticaja na specifične grupe populacije. Na koje društvene grupe se postavlja pitanje? Posebno na osetljive društvene grupe bi uticale mere izabrane opcije i kako bi se taj uticaj ogledao, pre svega, na siromašne i socijalno isključive pojedince i grupe, kao što su osobe sa invaliditetom, deca, mladi, žene, stariji preko 65 godina, pripadnici romske nacionalne manjine, neobrazovani, nezaposleni itd.

Ranije su rađena neka istraživanja po tipu nove ekonomske političke misli Đorđa Vukadinovića i naravno, takvi podaci nisu validni.

Ali, istraživanje pod nazivom „Analiza sprovođenja preporuka Komiteta za prava osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji“, a ja to posedujem, ovu brošuru i ovu analizu, urađena je u okviru projekta od globalnih preporuka do ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom u sredinama u kojima oni žive, koji se finansira iz budžeta Republike Srbije, Kancelarije za ljudska i manjinska prava i kao deo programa sprovođenja antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji u 2018. godini.

Projekat istraživanja realizovala je Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom, u partnerstvu sa Savezom distrofičara Srbije.

Osnovni cilj projekta je doprinos unapređenju mehanizma za praćenje preporuka UN za ljudska prava, u cilju poboljšanja položaja posebno osetljivih društvenih grupa, naročito osoba sa invaliditetom. Glavni fokus projekta odnosi se na utvrđivanje stepena sprovođenja preporuka Komiteta UN za prava osoba sa invaliditetom, što mi ovim popisom upravo i činimo.

Ovo istraživanje je dalo preporuku za statistiku i prikupljanje podataka, što će ovim popisom biti obuhvaćeno, a to je ažuriranje podataka o osobama sa invaliditetom razvrstanih po polu, uzrastu, vrsti invaliditeta, nacionalnoj i geografskoj pripadnosti, kao i stanovanja u institucijama. Na taj način ćemo imati dobru bazu za dalju strategiju u ovoj oblasti.

Na kraju, hoću da kažem da i dalje mislim da tužilaštvo treba da se pozabavi sa 620 miliona tajkuna Đilasa. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Dom zdravlja (Lekar) Republika Mesečno 80000.00 RSD 04.02.1982 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 26700.00 RSD 07.12.2015 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 26700.00 RSD 03.06.2016 -