BRANIMIR RANČIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1953. godine. Živi u Nišu.

Po zanimanju je lekar primarijus neuropsihijatrije, i zaposlen je u Domu zdravlja u Gadžinom Hanu.

Prvi put postaje narodni poslanik 2015. godine, a mandat mu je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanim 24. aprila 2016. godine.
Poslednji put ažurirano: 24.08.2017, 12:57

Osnovne informacije

Statistika

  • 92
  • 0
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 15 dana i 4 sata

Poštovani gospodine Rančiću, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korup...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 3 meseca i 11 dana

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 2 godine i 1 mesec i 18 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.12.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Nadovezao bih se i podržao diskusije govornika Krste Janjuševića i profesora Atlagića. Rekao bih sledeće, od kada su napustili parlament i rešili da bojkotuju rad parlamenta i redovne izbore od strane žute firme, predvođene Draganom Đilasom, Boškom Obradovićem, Bastaćem, Jovom Bakićem, akademikom Teodorovićem, upućene su ozbiljne pretnje kako predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, premijeru Ani Brnabić, članovima i simpatizerima SNS, a u smislu ubistava, silovanja, vešanja, jurićemo ih motkama po ulicama, plivaće leševi Savom i Dunavom. Na ovakve poruke niko se nije javno ogradio i osudio takve poruke.

Prvo, osim nekih novina ostale su bile rezervisane, kao i novinarska udruženja, prvenstveno NUNS. Drugo, tužilaštvo čiji je to posao ništa nije preduzelo. Znači, ostali su samo lekari psihijatri, gde ja pripadam, koji bi svoju zakonsku obavezu, a vi ćete se, profesorka Đukić Dejanović, složiti sa mnom, da ukoliko neko ugrožava sopstveni život u smislu suicida ili svojim postupcima ugrožava tuđe živote, a ovo što sam naveo nije ništa drugo nego ugrožavanje tuđih života, neophodno je izreći mere prinudnog lečenja, odnosno prinudne hospitalizacije. Zahvaljujem.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.12.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Potpredsedniče skupštine, gospodine Arsiću, poštovani ministre, poštovani narodni poslanici, kada govorimo o ovim predlozima Zakona o izmenama i dopunama za borbu protiv korupcije, moramo reći da je tema vrlo aktuelna, pa je najpre treba definisati.

Korupcija u najširem smislu predstavlja svaku zloupotrebu položaja od strane državnog službenika ili osobe koja vrši određenu javnu funkciju, a koja za cilj ima ličnu ili materijalnu korist. Imajući u vidu da je Narodna skupština usvojila Zakon o sprečavanju korupcije koji zamenjuje Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, neophodno je da se u tom zakonu izvrše izmene i dopune kao što je predloženo u izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koja je još uvek na snazi.

U tom cilju Vlada je obrazovala radnu grupu za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelariju za demokratske institucije i ljudska prava. Radna grupa je izvršila analize svih preporuka izveštaja ovih tela i zaključila da se preporuke odnose na, prvo – odvajanje funkcionerskih aktivnosti i drugo – finansiranje izborne kampanje.

U članu 2. Predloga odredba ovog zakona, kao što sam i rekao, definišu se određeni pojmovi, kao što su korupcija, organ javne vlasti, javni funkcioneri, javna funkcija, član porodice, povezano lice, strateški dokumenti, politički subjekti, oblast posebno rizična za nastanak korupcije i novi pojmovi – javni resursi, kao nepokretnost, pokretna stvar i svako dobro koje je u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine koji koriste organi Republike Srbije, AP i jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, privredna društva, ustanove i druge organizacije čiji je osnivač Republika Srbija, AP ili jedinica lokalne samouprave.

Takođe, u Predlogu zakona menja se stav 2. član 50. Zakona o sprečavanju korupcije, odnosno stav 2. u članu 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, tako što se uvodi zabrana funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata.

I u jednom i u drugom Predlogu zakona dodaju se novi stavovi 4, odnosno 5. kojim se propisuje zabrana korišćenja javnih skupova u kojima prisustvuje u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka.

Ali, šta bih ja hteo da kažem još u svom izlaganju. Kao što znate, naš predsednik Aleksandar Vučić, boravio je u Grčkoj, u Atini gde je potpisao Deklaraciju o izgradnji brze pruge od Pireja preko Skoplja, Niša, Beograda do Budimpešte. Tako da će Niš, pored čvorišta za autoputeve, postati i železničko čvorište kada se doda i u planu da treba da bude izgrađena i brza pruga od Niša do Dimitrovgrada, i postati železničko čvorište i time opravdati epitet „carskog grada“. Hvala.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.12.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani narodni poslanici, s obzirom da nam je ostalo vrlo malo vremena, ja ću svoj govor koji sam pripremio, o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, skratiti i više ću da odgovorim koleginici Malušić, koja me je na indirektni način prozvala.

Ono što želim da kažem, to je da prokomentarišem nastup dopisnika BBS-ija, Slobodana Stupara, u Luksemburgu na televiziji „N1“, koji je doslovce rekao – na izborima se ništa neće završiti, stvar će se rešiti preko kolena, što je stari sprski običaj. Znači, ponavljam još jedanput - na izborima se ništa neće završiti, stvar će se rešiti preko kolena, što je stari srpski običaj.

Očigledno da je aludirao na sva politička ubistva u Srbiji, što je otvoreni poziv na građanski rat, a da podsetim da u građanskom ratu nema pobednika, a eventualni pobednik je najveći gubitnik.

Ova mržnja koja je oličena u Bošku Obradoviću i njemu sličnima, sve više eskalira i graniči se sa ludilom, pa je jedino rešenje ovog psihopatološkog poremećaja 13 kilometar od Ništa. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Dom zdravlja (Lekar) Republika Mesečno 80000.00 RSD 04.02.1982 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 26700.00 RSD 07.12.2015 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 26700.00 RSD 03.06.2016 -