MILENA TURK

Srpska napredna stranka

Rođena je 1986. godine. Živi u Trsteniku.

Završila je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Nišu. Po zanimanju je diplomirani hemičar.

U periodu 2011-12. radila je kao nastavnica hemije u OŠ “Živadin Apostolović” u Trsteniku. Dve godine je bila tehnolog u Prvoj Petroletci u Trsteniku.

Potpredsednica Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Trsteniku.

Predsednica je Foruma omladine Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Trsteniku.

Potpredsednica Foruma žena.

Tokom srednje škole i studija bila je dobitnica stipendije za Mlade talente koju dodeljuje opština Trstenik.

Za narodnu poslanicu izabrana je 2015. godine, a na tom mestu ostaje i nakon izbora održanim aprila 2016. godine.

Udata, sin Vukašin.
Poslednji put ažurirano: 20.05.2019, 12:22

Osnovne informacije

Statistika

  • 85
  • 2
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 1 mesec i 25 dana i 6 sati

Poštovana gospođo Turk, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije.

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 4 meseca i 19 dana

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 2 godine i 2 meseca i 28 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deseta sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2019.

Hvala, gospođo predsednice.

Uvaženi ministre, danas, kada raspravljamo o Zakonu o Vojsci Srbije, u pojedinostima, ja bih zaista želela da istaknem situaciju u kojoj se danas namenska industrija nalazi i da podvučem uspehe sa kojima danas posluju fabrike namenske industrije.

Konkretno, u Trsteniku je fabrika namenske industrije 2008. godine poslovala negativno, bila je gotovo pred bankrotom i ja zaista moram da istaknem brojeve koji će pokazati sa kakvim su se nemarom ophodili oni kojima je bilo u to vreme ukazano poverenje građana.

Tada je ova fabrika bila na kolenima, radnici su primali 20% plate koju su teškom mukom zarađivali. Računi namenske industrije su bili u blokadi za 20 miliona dinara. Samo za struju su dugovali preko 50 miliona dinara. Da ne pominjem da su radnici radili u halama, koje prokišnjavaju, u kojima nije bilo ni grejanja. Pa, ni posmrtnine nisu bile isplaćivane od 2008. godine.

U takvoj situaciji smo zatekli fabrike namenske industrije, ali dovođenjem SNS na vlast, potpuno se promenila situacija, promenila se odgovornost i posvećenost sa kojom smo pristupili našoj industriji, koju smo želeli da oporavimo.

Danas sa ponosom možemo reći da Namenska u Trsteniku zapošljava 710 radnika, da je potpuno oporavljena fabrika koja je, dakle, u dogovoru sa radnicima, donela odluku da od para koji su zaradili ne povećaju plate, već ulažu u nabavku novih mašina, pa su sami od sopstvenih sredstava, dakle nemaju nikakvih kredinih zaduženja, kupili čak devet novih mašina.

Uz podršku države nabavili su u vrednosti od tri i po miliona evra, dodatno opremili Mašinski park, tako da mašine više ne datiraju iz 1985. godine, već sa ponosom možemo reći da su opremljene i nove hale i nabavljena nova mašinska oprema.

Više od 30 miliona dinara uloženo je samo u uslove rada za naše radnike, kao i u bezbednost i mi zaista sa ponosom možemo reći da smo za kratko vreme značajno unapredili uslove u kojima radnici rade, ali isto tako obezbedili stabilne ugovore koji će ovim radnicima obezbediti sigurnost.

Namenska u Trsteniku je jedan zaista impuls razvoju privredi i zaista naš ponos i ne samo Trsteniku, već i čitavom okrugu i čitavoj Srbiji i uzdamo se u to da će i dolaskom novog auto-puta Moravskog koridora, dodatno proširiti svoj rad i svoje kapacitete, jer nam je cilj da uposlimo mlade ljude, da ih kroz dualno obrazovanje osposobimo da što bolje obavljaju ove poslove i da ostanu u svojim krajevima.

Ono što želim da posebno podvučem je ta razlika u odnosu prema našim fabrikama, prema našim radnicima, prema našoj privredi, 2008, 2010. godine i danas. Nije ni čudo što su svi ovi ljudi izgubili poverenje građana kada uporedite ove cifre koje zaista ne lažu i pokazuju koliko smo mnogo uspeli za veoma kratko vreme, ali uz jednu promišljenu, odgovornu politiku, strategiju i uz političku volju da se privreda pokrene, a ne da se gasi i da se fabrike urušavaju. Hvala vam.

Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja , 16.12.2019.

Hvala, predsedavajući.

Uvažena gospođo Đukić Dejanović, dame i gospodo narodni poslanici, pred nama je, između ostalog, i Predlog zakona o javnim nabavkama koji je nastao kao potreba da se u domaću zakonsku regulativu unesu rešenja u skladu sa propisima EU. Cilj je transparentniji i fleksibilniji postupak javne nabavke uz smanjenje administrativnog tereta i sprovođenja elektronske komunikacije.

Naravno, primena ovog zakona će omogućiti da se spreči korupcija tokom planiranja ovog postupka, tokom samog sprovođenja postupka, ali i izvršenja ugovora. Cilj je da se zapravo korupcija otkrije na vreme, da se šteta otkloni i da se počinioci sankcionišu i kazne.

Zadatak je da se obezbedi konkurentnost i da se spreči sukob interesa i upravo je sukob interesa trgovina uticajem, korupcija, obeležila mandate lidera Saveza za Srbiju koji danas jedino umeju da upućuju kritike i, obzirom da nemaju nikakav program, da fabrikuju i plasiraju različite afere.

Uglavnom su svi oni koji su ranije poznati u politici, jer su obavljali različite funkcije, izgubili poverenje građana u svojim lokalnim samoupravama, ali pojedini, kao što je Marko Bastać, i dalje učestvuju u koruptivnim aferama, u nelegalnoj gradnji, u reketiranju građana i u ostalim koruptivnim aferama.

Umesto da kažu – čestitamo što ste uradili nešto što mi nismo bili sposobni, ni kadri da izvedemo, čestitamo što ste juče započeli izgradnju Moravskog koridora, čestitamo svim građanima Rasinskog okruga, svim građanima Trstenika, što će kroz sve ove opštine koje se nalaze na trasi koridora proći ovaj veoma važan autoput koji je veoma važan za čitavu Srbiju, umesto da kažu – čestitamo, mi smo tokom jučerašnjeg dana mogli da čujemo kritike koje su upućene na račun ovog autoputa. Ocenili su ga i okarakterisali kao nepotreban i skup projekat.

Ja im preporučujem da porazgovaraju sa građanima, naročito sa građanima koji žive na ovom potezu i bolje da im objasne zašto je konkretno u Trsteniku bio važniji projekat „Akva parka“ nego projekti koji će obezbediti svim građanima zdravu pijaću vodu, zašto nisu ni korak načinili ka izgradnji Moravskog koridora, već su se bavili jedino procenjivanjem kroz čiji je voćnjak isplatljivije da ovaj autoput prođe.

Da ne pominjem izveštaje DRI koji su u svim ovim opštinama, dok su ih vodili ovi lidera Saveza za Srbiju, pronašli niz nepravilnosti. Konkretno, ja ću pročitati samo jedan podatak iz Izveštaja DRI u Opštini Trstenik iz 2014. godine, gde se navodi da, između ostalih nepravilnosti, da je opština preuzimala obaveze, izvršavala plaćanje bez poštovanja zakonskih procedura u oblasti javnih nabavki i samo jedan primer koji se tiče kupovine goriva za motorna vozila bez sprovedenog postupka javne nabavke, bez unapred potpisanog ugovora, bez navođenja u koja je to vozila sipano gorivo, bez navođenja koliko smo kilometara prošli.

Dakle, mi želimo da ovakvo ponašanje predsednika opštine zaustavimo, sprečimo, sankcionišemo, da ih obavežemo da se prema budžetu svih građana Srbije odnose odgovorno i da rade u interesu građana, jer su njima dužni da podnose izveštaje i da postupaju u najboljem interesu svih građana.

Primena Zakona o javnim nabavkama imaće za posledicu smanjenje administrativnog opterećenja i pojednostavljenje postupaka, kao i smanjenje troškova za samu prijavu i učešće u postupcima javne nabavke za mala i srednja preduzeća i upravo će ovo smanjenje troškova postići cilj, odnosno povećani broj ponuda i veći nivo tržišne konkurencije, a samim tim i efikasnije i racionalnije trošenje budžetskih sredstava.

Takođe, kada je reč o ispunjenju kriterijuma, oni koji se javljaju na konkurs i učestvuju u postupcima kao privredni subjekti oni podnose jedan dokument kojim garantuju da ispunjavaju sve propisane kriterijume koji su navedeni i garantuju da nema razloga da budu isključeni iz ovog postupka i tek kada se odabere ponuđač koji ima ekonomski najisplatljiviju ponudu, on je dužan da dostavi svu dokumentaciju propratnu koja dokazuje da on ispunjava kriterijume koje je naveo.

Ono što je takođe ocenjeno kao veoma pozitivno, a to je partnerstvo za inovacije koje donosi ovaj novi Zakon o javnim nabavkama. Ukoliko je reč o realizaciji usluga i radova koji do tada nisu bili dostupni na tržištu, od promovisanja znanja i uvođenja novih tehnologija uz povezivanje nauke i praktične delatnosti postiže se i razvoj primene inovativnih rešenja, naravno u skladu sa okvirima procenjenih troškova.

U duhu digitalizacije takođe predviđeno je da se sva komunikacija odvija elektronskim putem i na ovom polju već su učinjeni određeni koraci – elektronsko popunjavanje prijava za učešće i elektronski katalozi. Ono što je ključ je iskorenjivanje korupcije, pravna zaštita u postupcima javnih nabavki i efikasan pravni mehanizam i ono što se želi postići je zapravo pravna sigurnost, da i u ovom stabilnom sistemu ponuđači imaju poverenje u sam sistem i postupak javne nabavke i da se poseban akcenat stavi na preventivno delovanje.

Imajući u vidu sve navedeno u danu za glasanje ja ću podržati ovaj predlog.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.12.2019.

Hvala vam, predsedavajući.

Kada razgovaramo o amandmanima na Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti, ovim zakonom je veoma jasno definisano i precizirano ono o čemu govorimo u ovoj temi.

Vlada Republike Srbije je upravo i formirala Radnu grupu koja bi se bavila unapređenjem izbornih uslova, jer želimo da unapredimo i izborni proces u Srbiji, ali isto tako i nivo demokratije.

Međutim, nema tih izbornih uslova koji mogu omogućiti i Bošku Obradoviću i onima koji bojkotuju rad Narodne skupštine, ne da pobede na izborima, nego da pređu i cenzus na izborima koji ih očekuje.

Ja podsećam da je Boško Obradović u Narodnu skupštinu ušao viseći sa balkona. Ovog vikenda je pokušao da razbije, da demolira Narodnu skupštinu i da na taj način uđe u ovu instituciju. Veoma neobično poimanje načina ulaska u institucije.

Podsećam da je njegov posao da dolazi u Narodnu skupštinu i da zastupa građane koji su ga na ovu poziciju izabrali i postavili svojim glasovima.

Dakle, ne samo da mu nije zabranjeno, njegova je dužnost da dolazi na posao. Na posao ne dolazi i onda nasilno na vikend uveče pokuša da lomljenjem i rušenjem uđe u ovu instituciju. Pa, to nikome, zaista, nikome nije dozvoljeno. Nema tih izbornih uslova koji će omogućiti da na ovaj način bez ikakvog programa i politike rušenjem, fabrikovanjem afera koje se plasiraju svakodnevno, izmišljenih, da se zadobije poverenje naroda.

Poenta je da oni koji su ove izborne uslove kreirali, oni koji su ih donosili, sada su se naprasno setili da ovi izborni uslovi ništa ne valjaju. Zapravo, radi se o traženju izgovara, o traženju alibija za neuspeh koji su svesni da ih očekuje na narednim izborima. I, zapravo, više nije reč o zahtevima, reč je o izmišljotinama koje pokušavaju da, kako se jedan po jedan zahtev ispunjava da fabrikuju svakodnevno kako bi zapravo osporili čitav ovaj izborni proces i našli opravdanje za sopstveni neuspeh na izborima.

Ponavljam da ove izmene zakona nikome ne mogu garantovati pobedu na izborima, ali mogu obezbediti unapređeniji i bolji izborni proces sa biračkim spiskovima koje smo ažurirali, sa ostalim postupcima koje smo unapredili. Međutim, opozicija želi vlast bez izbora. Oni žele da ih neko na ulici proglasi ministrima, da ih izviče da su oni ti koji treba da o nečemu odlučuju, međutim, građani su ti koji donose odluku i sud o svakom od nas, o radu svakog od nas, građani su ti koji su rekli da žele nove fabrike, nove puteve, da žele veće plate i penzije i bolji životni standard i oni su ti koji su opoziciju postavili na margine političkog života, to će pokazati na svakim narednim izborima. Hvala.

Imovinska karta

(Trstenik, 08.08.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 96166.00 RSD 03.06.2016 -