VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1979. godine u Beogradu. Živi u Beogradu

Po zanimanju je diplomirani pravnik. Na Pravnom fakultetu „Union” brani doktorsku tezu „Pravno regulisanje internet-igara na sreću”.

Politikom se aktivno bavi od 1997.godine.

Radio je kao TV novinar, radio i TV voditelj-“Radikalski talasi”, na radio “Fokusu, televiziji “Svet plus” i pisao za dnevni list “Pravda”. Na televiziji “Kopernikus” vodi emisiju “Na kafi sa Đukom”.

U sektoru igrana na sreću radio je od 2007. kao pravnik u privatnim sportskim kladionicama „Mocart” i „Meridijan”, razvojem internet igara na sreću. Za predsednika Državne lutrije Srbije izabran je 2013. godine pa sve do 2014. godine kada podnosi ostavku zbog stranačke odluke da se kadrovi odreknu duplih funkcija.

Izabran je za Narodnog poslanika u sazivu 2014-2016.godine, a na tom mestu je ponovo izabran i nakon izbora 2016.godine.

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 20.05.2019, 12:40

Osnovne informacije

Statistika

  • 153
  • 2
  • 8 postavljeno / 0 odgovoreno

Članstvo u radnim telima

Odbor za kontrolu službi bezbednosti

Poslanička grupa prijateljstva - Alžir

Poslanička grupa prijateljstva - Belgija

Poslanička grupa prijateljstva - Bosna i Hercegovina

Poslanička grupa prijateljstva - Brazil

Poslanička grupa prijateljstva - Bugarska

Poslanička grupa prijateljstava - Francuska

Poslanička grupa prijateljstva - Indija

Poslanička grupa prijateljstva - Iran

Poslanička grupa prijateljstva - Izrael

Poslanička grupa prijateljstva - Japan

Poslanička grupa prijateljstva - Kipar

Poslanička grupa prijateljstva - Kuba

Poslanička grupa prijateljstva - Makedonija

Poslanička grupa prijateljstva - Mađarska

Poslanička grupa prijateljstva - Meksiko

Poslanička grupa prijateljstva - Poljska

Poslanička grupa prijateljstva - Slovačka

Poslanička grupa prijateljstva - Slovenija

Poslanička grupa prijateljstva - Suvereni vojni malteški red

Poslanička grupa prijateljstva - Turska

Poslanička grupa prijateljstva - Velika Britanija

Poslanička grupa prijateljstva - Venecuela

Poslanička grupa prijateljstva - Češka

Poslanička grupa prijateljstva - Španija

Poslanička grupa prijateljstva - Švajcarska

Poslanička grupa prijateljstva - Švedska

Poslanička grupa prijateljstva - Belorusija

Poslanička grupa prijateljstva - Crna Gora

Poslanička grupa prijateljstva - Italija

Poslanička grupa prijateljstva - Kazahstan

Poslanička grupa prijateljstva - Kina

Poslanička grupa prijateljstva - Nemačka

Poslanička grupa prijateljstva - Rusija

Poslanička grupa prijateljstva - Sjedinjene Američke Države

Pitanja građana

O Košarama

čeka se odgovor 2 meseca i 10 dana i 6 sati

Znate li da je 5.Bataljon vojne policije sopstvenim sredstvima (uz skromne donacije) uspeo da posle dvadeset godina skromnim spomenikom obeleži uspomenu na 12 svojih kolega poginulih na Košarama. Ako niste znali, eto sad znate. Pozdrav, Bata Mileusnić

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 2 meseca i 28 dana i 12 sata

Poštovani gospodine Đukanoviću, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju ko...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

odgovoreno za 20 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deseta sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.12.2019.

Hvala, gospodine Arsiću.

Zanimljivi su predlozi. Odmah da vam kažem i unapred da javnost zna, za neke od tih ljudi bi svakako glasao, a za neke, da budem iskren, radije bih ruku odsekao nego da glasam za njih. Tako da, u zavisnosti ko bude predložen, tako ću se i izjašnjavati.

Ovde se postavlja jedno veoma važno krucijalno pitanje – koga uopšte u ovoj državi zanima REM i zašto je naša opozicija, odnosno naša konkurencija toliko potencirala na toj priči o REM koji je, iskreni da budemo, potpuno nebitan za građane? Još od onog momenta kada je formirana tzv. Republička radio-difuzna agencija, odnosno RRA čuveni, koja je trebala da bude nezavisna, mi smo imali jednu neverovatnu situaciju, a to je da tada nikome nije smetalo kako se taj RRA ponašao. Možemo svi da budemo svedoci da su tada pojedini mediji funkcionisali isključivo na način da li je Dragan Đilas bio dobre volje da preko svoje privatne firme omogući određenim medijima da prežive tako što će dobiti reklamu, koje su isključivo morale da idu preko njegove firme. Niko tada nije smeo da pisne ništa o tome.

Danas imamo jedan neverovatan zahtev, upravo od strane gospodina Đilasa, tj. njegovih najbližih saradnika, a tu smo imali gospodina Zelenovića, pre svega, koji je zatražio, verovali ili ne, ja sad citiram, da na osnovu političkog dogovora izaberemo nove članove REM-a, odnosno svih ovih devet, mimo zakona i kako god hoćete, smenimo, a da onda na osnovu političkog dogovora, iako se zna ko su ovlašćeni predlagači za REM, da na osnovu političkog dogovora izaberemo, očigledno, pojedine partijske ljude.

Tako bismo mi došli u jednu paradoksalnu situaciju, da bismo rekli Njegovoj svetosti patrijarhu Irineju ili Sinodu Srpske pravoslavne crkve - morate tog i tog vladiku da izaberete da bude član REM-a ili nikako drugačije neće moći da se REM izabere. Ili bismo, verovatno, otišli u društvo umetnika, filmskih radnika, itd, i rekli - morate vi tog, ili nikako drugačije, Zelenović ne da, on traži isključivo takve ljude.

Šta je poenta cele priče? Poenta cele priče oko zahteva za REM je bila u tome da se zapravo omogući nelegalno poslovanje pojedinih televizija, a to nelegalno poslovanje se odvija tako što mi imamo jednu televiziju koja se emituje u jednoj stranoj državi, a ovde bi trebalo da reemituje program. Međutim, ona ne emituje program u toj stranoj državi, a ovde nam prikazuje kako, navodno, taj program reemituje.

Da bi se legalizovao taj banditizam i da bi se legalizovalo to što radi ta televizija, a vlasnička struktura te televizije je vrlo diskutabilna i mnogi kažu da su baš pre svega pojedini udeli samog gospodina Đilasa u toj televiziji, iako se ja ograđujem, on je prodao svoju "Dajrekt mediju", mada ne znamo kome je prodao, pošto holandska vlada istražuje, imamo različitih osam destinacija gde je ključna vlasnička struktura te njegove firme bila, imamo udeo gospodina Šolaka i imamo situaciju da ta televizija ovde reemituje politički program, a da nije naša televizija. I, znate, ta televizija može bestidno da laže, može da izmišlja šta god hoće i da nema nikakvu sankciju. A zašto? Zato što ne podleže našim zakonima.

Vi ne možete da tužite tu televiziju. Probajte za izgovorenu laž na toj televiziji da ih tužite, oni će reći - mi ne podležemo zakonima Republike Srbije i mi jednostavno možemo da radimo šta hoćemo.

Isto je sa televizijskim prenosima pojedinih fudbalskih utakmica. Moramo građanima da kažemo - program od nacionalnog značaja, a tu govorimo o utakmicama, recimo, reprezentacije, nema pravo niko da prenosi do televizije koja ima nacionalnu frekvenciju. Nema pravo niko to da radi. A ovde se to omogućava jednoj televiziji koja nije ni registrovana ovde. Pitanje je da li se građani Luksemburga ili građani Slovenije, ili već gde se oni navodno emituju, mnogo baš interesuju za reprezentaciju Srbije. Postavlja se pitanje - kako oni to onda rade i zašto su oni sve to činili.

Zato je njima bio potreban REM. Zato što je REM sve ovo vreme žmurio na oba oka na taj kriminal koji se radi, a oni su želeli dodatno da dođu i da dohvate do kraja REM, ne bi li nastavili dalje sa tom besomučnom pljačkom i nanošenjem štete drugim ovde emiterima, jer zašto? Sve televizije ovde u ovoj zemlji plaćaju porez, plaćaju porez na reklame, plaćaju naknade za emitovanje programa, za proizvodnju programa, a ova televizija to ne radi i ona je u debeloj prednosti u odnosu na sve ostale emitere. I to je čist lopovluk. Oni su želeli, zato što je njihov kapital u toj celoj priči, da taj lopovluk legalizuju.

Da ne govorim o samoj kablovskoj mreži koja inače poseduje tu televiziju, što je dodatni skandal, i parama naših građana koji plaćaju kablovsku pretplatu zapravo finansiraju program te televizije, finansiraju, naravno, sve ono što ta televizija radi. To je svojevrsni skandal. REM je na oba oka žmurio i oni samo žele dalje da preuzmu taj REM do kraja, ne bi li možda dobili svih devet članova REM-a, kako bi nastavili dalje sa tim kriminalom. Tu direktno prozivam i gospodina Šolaka i gospodina Đilasa, koji su najdirektniji krivci za sve ovo.

Moram da napomenem da što se tiče samih medija, evo ja kao narodni poslanik vladajuće većine apelujem na sve medije u ovoj državi, posebno na medije sa nacionalnom frekvencijom, i to ću stalno ponavljati, da pozivaju opoziciju što više, da čak ograniče nama iz SNS da prisustvujemo, odnosno da budemo gosti na tim televizijama, osim ako opozicija ne traži duel, tada smo u obavezi da izađemo na duel. Znači, ja zahtevam to od naših urednika, govorim naših, odnosno urednika tih medija, naših televizija, zapravo, a to su sve televizije koje imaju nacionalnu frekvenciju, zahtevam da tako nešto urade, zato što je to poželjno za našu zemlju. Želim da što više opozicija gostuje, jer mislim da je to nama prednost, zato što svaki put kada gospoda iz Saveza za Srbiju izađu na televiziju, nama 5% skoči rejting. Apelujem da što više oni budu prisutni u našim medijima.

Pogledajte kako oni funkcionišu. Mi smo danas imali pismo jednog lidera, ako se to tako može nazvati, Saveza za Srbiju, gde on traži da se svi vlasnici medija obavežu pismeno da će da pozivaju opoziciju. Pazite, on želi da uređuje medije. To još nikada niste mogli da čujete od nekoga iz SNS. Zašto bi neko obavezivao bilo kog vlasnika medija šta će da radi? Uređivačka politika svakog medija je nezavisna. Ali, oni nama pokazuju kako bi oni funkcionisali da su vlast. Oni bi naređivali medijima. Oni bi naređivali novinarima šta moraju da rade. I to je zaista nešto što je nečuveno. To je Boško Obradović uradio danas.

Pazite, oni su većinu tih medija nazvali da nisu mediji. Vi nazivate televiziju "Pink" da nije medij, izbacite njihove novinare sa konferencije za štampu, izbacite novinare "Alo", izbacite novinare "Republike", odnosno "Srpskog telegrafa", "Republika" je njihov portal, izbacite ih napolje i kažete - vi niste mediji, zatim dovedete vaše pristalice da prebiju novinarke televizije "Pink" ispred te televizije. Kažete novinarki "Srpskog telegrafa", ja se izvinjavam na izrazu, da je kurva, i onda očekujete da ti mediji o vama objektivno izveštavaju.

Izvinite, ja da sam vlasnik tih medija, ako bi se neko prema mojim novinarima tako ponašao ili prema mojoj kući, ja bih svaki dan vodio kampanju protiv njih. Da ih naučim pameti da to tako ne smeš da radiš, jer to nije normalno ponašanje. Znate, i nama kada dođe N 1 televizija, ćutimo, trpimo, gutamo, ali odgovaramo, nikad nismo nikoga oterali, niti želimo da se neko zlo dogodi bilo kom novinaru te televizije. A oni ovde najavljuju kako će da šišaju te novinarke, kako će da ih prebijaju. Dolaze ispred medijskih kuća, gađaju te televizije, šaraju, da ne govorim o RTS-u koji je javni servis, gde su čak i upali unutra sa testerama, i onda vam kažu - gledajte kako oni neobjektivno izveštavaju. Pa, naravno da će o vama neobjektivno da izveštavaju kada se vi tako ponašate prema njima.

Pri tom tražite, a nema vas pedeset do šezdeset na tom protestu, da svaki put se izveštava sa tog protesta. Zašto? Znate li vi koliko ima događaja dnevno koji su mnogo značajniji za ovu zemlju i mnogo bitniji za sve građane od tih pedeset, šezdeset koji se svake subote po beogradskim ulicama šetaju i koji ruže ovaj grad. Zašto bi neko, ako nemate ništa novo na tom protestu, zašto bi uopšte sa tog protesta izveštavao? To je osnovni novinarski postulata, da vam neko traži nešto novo.

Ne znam zašto je to tako bitno da sad uvek mora da se izveštava sa njihovog protesta, ali evo, molim, ako je to čak problem, molim zaista sve televizije da izveštavaju sa tog njihovog protesta svaki put kada ga imaju zato što mislim da je veoma važno da građani saznaju kakvi su to njihovi stavovi.

U svakom slučaju, ovo što gospodin Vučić radi, a nekada mu zameram, on je preterano čovek tolerantan i mogu da kažem, previše širokogrud prema opoziciji, ja ovakve stvari iskren da budem nikada ne bih dopuštao, zato što smatram da ne može jedna manjina prilično agresivna da ovde siluje i maltretira većinu i da sve nas ovde maltretira, ali zarad mira u zemlji razumem da bi trebalo da se ovde nađe neko rešenje. Svakako je dobro što će se izabrati do kraja REM. Nisam pristalica da se izaberu ovi ljudi koji su ovde naglašeni da bi možda mogli da budu izabrani. Za neke od njih svakako neću glasati, nema nikakve šanse, ali za neka imena, vidim da su to zaista dobri ljudi i čestit ljudi, neke čak i poznajem, svakako ću im dati glas.

U svakom slučaju u danu za glasanje, dobro ću razmisliti, a građanima Srbije poručujem. Ima jedna naša narodna poslovica, neću da budem vulgaran ali ću je reći, znate – od izmeta se pita ne pravi.

Tako i ovi. Mogu njima sto REM-ova neko da da, sve televizije na ovom svetu, oni takvi kakvi su ne mogu nikada nas da pobede. Zašto? Zato što u vreme mandata gospodina Vučića se zidaju fabrike, prave putevi, ljudi se zapošljavaju i ova zemlja, ipak ekonomski ide napred.

U njihovo vreme naš društveni proizvod je bio u minusu, fabrike su zatvarane, ljudi su ostajali bez posla. To je ta ključna razlika. Ne možete od izmeta pitu da napravite. Hvala vam.

Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja , 16.12.2019.

Hvala.

Ovako, ja ću govoriti pre svega o zakonu, pomalo i lično, o Zakonu o igrama na sreću izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. Kažem, pomalo i lično zato što ovo što se sada uvodi, ja se bar nekih 10 i više godina borim da se ovakve stvari uvedu i želim da pozdravim što država uvodi red, pre svega u ovoj oblasti. Inače, veoma važno, ljudi u Srbiji zbog različitih kampanja imaju krajnje negativan stav o svemu tome i s pravom, s obzirom da smo imali zastrašujuće veliko crno tržište koje suštinski generisalo, odnosno koje je tu oblast i predstavljalo na jedan jako ružan način.

Sada se zaista, uvodi nešto što je veoma dobro, pre svega sa povećanjem naknada priređivačima i to gotovo za 100% se povećavaju naknade. Ja to pozdravljam, zato što samo oni koji su ozbiljni u toj oblasti će moći da opstanu i neće više moći da se pojavljuju raznorazni mešetari u toj oblasti koji su zaista doprinosili da bukvalno ponekad i neka mafija ili apsolutni kriminal uđe u tu oblast.

Nažalost, moram da konstatujem da dugo godina se nije proveravalo ko otvara sve te kladionice i razna kazina, ali evo, ovaj zakon je nešto što obećava i kažem, samo oni koji su ozbiljni igrači na tržištu što domaćem, što svetskom će moći da budu i priređivači.

Uzgred budi rečeno, na osnovu ovoga što uvodite, a mislim da gotovo 20 miliona evra se mogu očekivati veći priliv u budžet, deset miliona evra gotovo po nekim procenama od direktnih naknada. Inače, to je oblast koja donosi enorman novac našoj državi i to bi trebalo svakako razvijati. Ljudi i ne znaju, na primer u Velikoj Britaniji onaj ko se bavi tom oblašću, ko je zadužen ispred Vlade, on je član kabineta i prvog ministra i ima bezmalo rang ministra. To je ozbiljna oblast gde svaka država želi da izvrši određenu vrstu kontrole kako novac ne bi odlazio što na crno tržište, što svakako u kriminal.

Voleo bih da mi, recimo, uvedemo zakonodavstva kakva su u EU, posebno, recimo Malta, ona ima savršene zakone za to. Vi da biste na Malti otvorili tzv. onlajn klađenje vi morate najmanje 40 različitih licenci, dozvola da dobijete, strahovite provere bezbednosne koje se vrše, upravo zbog toga kako neko ko se bavi, eventualno kriminalom ili nekim crnim tržištem ne bi slučajno ušao na to tržište. Mislim da bi mi mogli da tu apsolutno pooštrimo dodatnu kontrolu kako se eventualno neki mešetari ne bi ponovo dolazili na naše tržište.

Inače, pošto je svakako budućnost igara na sreću u onlajnu, odnosno preko interneta, želim da pozdravim, što će država i ovde pooštriti zaista mogućnost dobijanja sertifikata, odnosno dozvole. Za sada to kod nas radi Vojno tehnički institut, veoma dobro to radi. To je taj novac koji Vojno tehnički institut dobija i vrlo sam radostan zbog toga što ostaje našoj vojsci. Oni su ti koji daju sertifikate i za aparate i za priređivače i za uopšte internet, internet priređivanje igara na sreću. Nadam se da će se to dodatno razvijati i da domaće kompanije budu te koje su glavne za upravo to davanje dozvola, da Vojno tehnički institut je svakako jedna renomirana institucija i dobro je da taj novac ostaje kod nas.

Ono što bih morao da vas zamolim i vidim da se ide u tom pravcu, ali verujem da će kroz izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana to promeniti, neko je do sada imao jako lošu koncepciju smatrajući da kada oporezujete igrače, da će tada država dobijati veći novac. Mi smo sa tim izgubili enorman novac i doveli smo priređivače do ozbiljnih finansijskih problema ponekad zato što napravili smo sistem da ako neko dobije u kladionici, a igrao je možda sto puta neku igru i sad jednom prilikom je dobio 11.000 dinara, on bude oporezovan. Što je potpuno van pameti. Svaka kladionica nije mogla da igraču naplaćuje taj porez nego je ona sama davala taj novac za tog igrača, iako nije ni bila dužna da to radi. Onda ste imali jednu paradoksalnu situaciju da zapravo su priređivači nadoknađivali novac, a koji suštinski nisu bili u obavezi da daju. Dobro je da to sada menjate zato što kada oporezujete igrača on beži odatle, on više neće da igra, a sada idete drugim putem koji apsolutno pozdravlja, a to je da se samim priređivačima povećaju značajno naknade za dobijanje dozvola, za dobijanje licenci za određene igre i tako dalje. Naravno da ćete tu mnogo više ubrati prihoda kao država nego što je neko imao koncepciju da oporezuje igrače i nadam se da ćete u izmenama i dopunama Zakona poreza na dohodak građana taj besmisleni član 83. ili skroz izbrisati ili već pronaći soluciju. Vidim da se podigao sad taj nivo sa 11.000 na 100.000 dinara za oporezivi dobitak, nadam se da će se to potpuno izbrisati pošto je to potpuno sumanuto.

Afirmacija domaćih kompanija. To je nešto što mi se veoma dopada posebno u tom dodeljivanju dozvola. Spomenuo sam Vojno tehnički institut, lično sam se za to dugo zalagao da Vojno tehnički institut bude taj koji će davati sertifikate za dobijanje licence za svaki aparat i za svako onlajn priređivanje. Nadam se da će oni proširiti svoju dijapazon i da će zaista Uprava za igre na sreću koju podržavam što se vratila, jer mi je bilo potpuno besmisleno da Uprava za igre na sreću bude u sklopu Poreske uprave.

To je nešto što je bio potpuni nonses i ne razumna odluka države 2012. godine, kada se to uvodilo. Dobro je da se vratila Uprava za igre na sreću i nadam se da će se zaista razvijati taj princip sa Vojnotehničkim institutom, ima, naravno, tu i drugih domaćih kompanija poput Instituta „Mihajlo Pupin“, Elektrotehničkog fakulteta, i tako dalje. Znači, sve su to državne institucije, bitno je da taj novac ostaje u državi, da slučajno neka strana kompanija koja bi ovde došla da „isisava“ bukvalno novac, da to ona ne dobije zato što taj novac je ipak potreban našim građanima.

Ovo što ćete direktno ubirati novac u budžet Republike Srbije, kažem, 20 miliona evra se računa da će više biti novca u budžetu, to samim tim znači više novca za bolnice, više novca za škole, više novca za sportske terene, više novca za socijalno ugrožene jer društvena odgovornost u ovoj takozvanoj gejming industriji, odnosno industriji igara na sreću je nešto što je veoma važno.

Sve renomirane kompanije na svetu razvijaju princip društvene odgovornosti i posebno se bore za lečenje od bolesti zavisnosti. Drago mi je da su kod nas određene kompanije to prepoznale i što u saradnji sa Drajzerovom ulicom i raznim institutima pristupaju tome veoma, veoma ozbiljno, što svi njihovi operateri moraju da idu na obuku u Drajzerovu ulicu, kako bi prepoznali zavisnika, jer nije poenta nekoga osiromašiti i raskućiti ga, nego, ako već neko hoće da se kladi, on bi trebalo, pre svega, da se zabavi, a ne da uništi svoju porodicu i da uništi život.

Veoma je važno da se spreči bilo kakav oblik maloletničkog klađenja i drago mi je da država tu pooštrava dodatno kriterijume. Sve ozbiljne kompanije na svetu apsolutno uvode najrigidnije moguće mere za sprečavanja da maloletnik uopšte pristupi nekoj igračnici. Kod nas, nažalost, zato što je crno tržište bilo strahovito razvijeno, oni koji su postojali u toj sivoj zoni su dopuštali maloletnicima da se klade.

Dobro je da država sa ovakvim i uvođenjem ovih većih naknada i sprečavanjem neozbiljnih ljudi, odnosno lopova i prave mafije, da će ih sada prosto terati da ulaze u legalne tokove. Samim tim, čim uđu u legalne tokove, moraju da pooštravaju mere za zabranu maloletničkog klađenja, u suprotnom, mogu da izgube dozvolu. To je nešto što je veoma, veoma važno. Moramo jednostavno da se borimo da ne dozvolimo maloletnicima da imaju pristup ovakvim objektima.

Sve u svemu, ja stvarno želim da pozdravim ovaj zakon, odnosno ovo što se sada uvodi. Ovo je prvi put posle neverovatnog haosa koji je nastao 2011. godine, kada je ovaj zakon bio donet i koji je mnogo toga lošeg doneo, gde je suštinski bio rađen za određene kompanije, koje su lobirale da se donesu određeni članovi, kako bi njima, zapravo, bilo dobro. Ovo je konačno jedno uvođenje reda u ovoj oblasti i verujem da ubuduće nećemo više imati silne natpise po novinama kako se maloletnici klade, kako se maloletnici kockaju, kako imamo ogroman broj zavisnika od kocke i slično, baš zato što država zajedno sa prerađivačima će raditi na tome da se takve stvari spreče i ovo je jedan neverovatno dobar i pozitivan pomak, tako da svim srcem želim da podržim i svakako, u danu za glasanje, s obzirom da sam se i tolike godine borio za tako nešto, glasaću za ovaj zakon. Hvala.

`

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.12.2019.

Hvala gospodine Marinkoviću.

Evo, ovako, ja ne znam da li da budem ono što bi omladina rekla partibrejker ili ne, ali ja moram da priznam da se baš i ne slažem sa ovim zakonima i nisam siguran da ću da glasam za ovo iz prostog razloga što se u ovom društvu stvara takva atmosfera da otprilike ako ste stranački funkcioner ili član stranke vi ste neko ko je najgori u ovom društvu.

Ljudi, Ustavom su stanke zagarantovane. Stranke izlaze na izbore. Građani prenose suverenitet na te narodne poslanike koje stranke stavljaju na izborne liste, a mi onda ovde svi funkcionerima koji su stranački zabranjujemo bilo šta da rade i dovodimo do apsurda stranački rad, pa imamo čak i zakon po kome ne možete da budete ne znam direktor javnog preduzeća ako ste stranački funkcioner, a zašto to? Ako si član stranke manje si vredan, šta?

Imamo sad neverovatne zahteve nevladinog sektora, bogu hvala da to niste gospodine Ružiću prihvatili, da ako ste stranački funkcioner, a pri tom ste na nekoj funkciji, ne smete uopšte da učestvuje u predizbornoj kampanji. Pa, ljudi to nije normalno. To nije normalno. Nemojmo dovoditi stvari do apsurda.

Ne traže oni ovo. Ljudi morate da znate zašto oni traže ovakve gluposti, samo iz jednog razloga - da Aleksandar Vučić ne učestvuje u kampanji. To je jedan jedini razlog i hoće njega da isključe iz čitave priče. Zato što, valjda tako misle, da bi lakše mogli da pobede SNS.

Izvinite, ja moram sad da nešto kažem, možda je to jeres, ja sam pristalica funkcionarske kampanje, a zašto da nemamo funkcionarsku kampanju. Šta je loše u tome da se neki funkcioner ako je nešto dobro uradio u svom javnom preduzeću, u ministarstvu da se pohvali da je to uradio? Kažu – jeste, uradio je to narodnim parama, slažem se, ali je on osmislio taj projekat. Taj njegov tim je osmislio taj projekat. Zašto da se to ne kaže? Zašto je to problematično?

Slažem se sa ovim da ne sme da se koriste javni resursi i to pozdravljam, sem naravno u onoj situaciji kada imate ljude za koji sistem bezbednosti zahteva da prosto imaju obezbeđenje, pa moraju koriste javne resurse. Ali, ne razumem zašto to stranački funkcioner ne bi smeo da kaže na nekom javnom skupu kad se nešto otvara – čekajte ovo je za vreme mog mandata, mandata Vlade Ane Brnabić, predsednika Vučića, nije važno.Zašto ne sme to da kaže i zašto će dobiti kaznu za to? To je licemerje. Zaista to ne želim da podržim i to je svakako moje pravo, ali razmisliću naravno iz prostog razloga – zašto?

Mi izlazimo u susret ovim ljudima iz nevladinog sektora, a podsetiću vas kako je sve krenulo. Prvo su nam govorili kako su nam birački spiskovi loši. Pri tom ne postoje birački spiskovi. Njihova vlast je ustanovila jedan jedinstveni birački spisak. Znači, nisu ni to znali, pa su ustanovili da je birački spisak odličan, da nikada nije bio bolje uređen pa je ta priča propala, pa su onda krenuli na funkcionersku kampanju.

Znate u onom periodu kada je Tadić mazio „Fijat“, kada je mazio telad po štalama itd. to je tada bilo super i u redu i nikada niko nije reč rekao o tome, a sada odjednom smeta, zamislite, ako Aleksandar Vučić otvori negde put. Pa bogu hvala, ima čime da se pohvali. Pa bogu hvala, u vreme ove vlasti je napravljeno toliko puteva, toliko fabrika je dovedeno, pa zašto da se ne pohvalimo time? Mi želimo da građani znaju šta smo uradili.

Između ostalog, kada idete na izbornu kampanju vi polažete račun građanima šta ste uradili, a mi sada dolazimo u apsurdu situaciju da ako sam funkcioner ja to ne smem nigde da kažem zato što me neko ograničava.

Kada smo prihvatili i ove zahteve sve moguće sada su došli na sledeću ideju – ovo nije dovoljno nego mora da javni funkcioner bude potpuno izuzet iz predizborne kampanje. Ljudi, dajte, hajde stvarno više sa tim apsurdom. Hajde onda da ukinemo stranke, hajde da ukinemo uopšte javna preduzeća, hajde da zabranimo svakome ko je član stranke da bilo šta radi onda, jer izgleda da manje vredi.

Moram priznati da ta demagogija o vanstranačkim ljudima. Meni to ide malo na živce. Ja nisam pristalica to oko tih vanstranačkih kadrova i moram da kažem čak najiskrenije i Vlade naše, izuzimajući Anu Brnabić koja zaista odlično radi svoj posao, ali većina vanstranačkih funkcionera koje smo dovodili, pravo da vam kažem nisu se baš najbolje pokazali. To uopšte ne znači ako si vanstranački da si ti sada sjajan i da si mnogo dobar, a da ako si član stranke otprilike ne valjaš ništa. To je jedna glupa demagogija koja ovde vlada i ne razumem zašto se sve to prihvata.

Onda su prešli na sledeću fazu – RTS i REM. Zašto oni to rade? Oni žele REM da preuzmu, u potpunosti da preuzmu. Ljudi moraju da znaju precizno šta je bio njihov zahtev. Znači, oni ne traže REM kao što su ga oni ustanovili u njihovo vreme, tada je to bio, kako se zvao, sada je regulator, a ranije je bio RATEL, oni su to ustanovili kao nezavisnu instituciju, gde je naravno po zakonu propisano kako se biraju, a sada oni traže sledeće – da se stranke dogovore koga će da delegiraju u REM i traže da imamo politički dogovor.

Sada bi mi trebalo otprilike da idemo kod Patrijarha Irineja ili u Sinod SPC i da kažemo – znate, mi imamo politički dogovor i želimo prosto da Sinod SPC delegira onoga koga on hoće npr. Nebojša Zelenović, a ne na primer koga sama SPC delegira. To oni žele i to zaista nije normalno.

Isto sa RTS. Oni traže da Skupština promeni RTS. Ne menja Skupština RTS. Uzgred budi rečeno, ja bi im se pridružio da smeni se celo rukovodstvo RTS. Mislim da je to najgora televizija i mislim da je to ultra opoziciona televizija i svaki put kada idete u emisiju imate tri na jedan – voditeljku i bar dva protivnika protiv vas. Mislim da je to ubedljivo najgora televizija. Ne znam zašto oni protestvuju protiv njihovih kadrova u RTS. Evo ja bih im se pridružio da se smeni celo rukovodstvo samo neka nađu modus kako se to radi.

Isto za REM, jer ja recimo REM-u zameram zbog čega REM ne reaguje i zašto jedna televizija koja flargantno krši zakon, na strana je televizija pri tom ne emituje svoj signal ni u Luksemburgu, ni u Sloveniji, lažu da reemituju program ovde, zašto ta televizija, zašto REM ne reaguje i ne zabrani joj emitovanje?

Naravno, ja moram prosto da kažem da to što oni traže, to zaista nije normalno. Na kraju, kada su ustanovili da ni RTS, ni REM, ni bilo šta drugo više tu ne pomaže, onda su smislili sledeći zahtev, da pomerimo datum održavanja izbora. Pa, to je tek ludilo. Ljudi, onda hajde da ne poštujemo Ustav. Čak traže leks specijalis iako dobro znaju da bilo koji poseban zakon ne može da derogira Ustav, to je potpuno nenormalno, oni sada traže da pomeramo datum održavanja izbora, zato što, eto, njima je neko šapnuo da bi možda mogli da pobede.

Ja predlažem, evo pošto ovako sve prihvatamo što oni traže, hajde onda da im garantujemo pobedu na izborima. Pa, što, da ih onda lepo, fino ovde uvedemo, da oni ne bi više lupali ovde ispred Skupštine. Moram da kažem, lično zameram strahovito Aleksandru Vučiću i zameram čitavom državnom aparatu, zašto ne reaguje protiv ovog divljaštva? Izvinite, neko se šeta ulicom, pa može da vam dođe, iz čista mira ludak, kakav je Boško Obradović, koji ovde ne dolazi u Skupštinu, ali zato dolazi da lupa na vrata i može da vas napadne na sred ulice, sa onim svojim divljacima, sa kojima prolazi. Pa, da li je to normalno? Hoće li država ovde jednom da reaguje? Hoće li da zaštiti većinu od manjine?

Mi imamo ovde jednu manjinu, koja nažalost ima medijsku i finansijsku logistiku, maltretira kompletno stanovništvo, maltretira građanstvo i niko ne reaguje uopšte. Ja da uradim ono što su oni uradili, pa mene bi sutra uhapsili, ja bi išao na suđenje, bio bi priveden. Izvinite, hoće li jednom ovde da se poštuje zakon? Pa, izvinite, ako si lupao tako na vrata parlamenta, ako upadaš u RTS, ako farbaš vrata RTS-a, ako prebijaš novinarke Pinka, ako prebijaš, ne znam, kolege poslanike, ovde ih fizički napadaš, izvinite hoće li neko da odgovara za to?

Probajte da okružite Jelisejsku palatu, probajte da okružite, slučajno, britanski parlament ili da onako lupate na vrata britanskog parlamenta, hajde čik probajte to tamo da uradite.

Onda kažu - ovde nema demokratije. Meni se čini da je ovo malo preterana demokratija što se, iako demokratija svakako nikada ne može da bude preterana, ali ova zaista prelazi polako u neku anarho-stanje, i meni se to nikako ne dopada i ja se nadam da će država početi da primenjuje zakone i da jednostavno kažnjava izgrednike.

Ono što bih ja voleo, što se tiče izbora i izbornog zakonodavstva da se hitno ukine, i više mi nije jasno, zašto se to ne ukida i zašto se to ne menja, a to je izborna tišina. To treba hitno ukinuti. Izborna tišina je jedna besmislica koja, ne znam čemu više služi, zašto to postoji u eri društvenih mreža, u eri interneta, koji je smisao postojanja izborne tišine? Ja, evo, prvi glasam da se to najhitnije ukine ili čak i ljudi ako i krše to, da jednostavno niko ne bude kažnjavan zbog toga. To je besmislica, koja zaista, ne znam zašto to postoji i zašto se to ne ukida, kao što sam, recimo lično, to mogu da kažem, svoj lični stav, pristalica uvođenja obaveznog glasanja. Jer, ne možeš ti da tražiš od države, samo da ti država da nešto, a onog momenta kada bi ti trebalo nešto da daš za državu, to je makar taj glas, da ne daš glas. Prema tome, ja lično sam pristalica obaveznog glasanja, ali ne mora da znači da sam u većini i da bi to moglo to tek tako da se usvoji, ali uvek sam za tu vrstu diskusije.

U svakom slučaju, ovo što je predloženo, ako je to unapređenje, uredu, super, hvala, ali ja ne mislim da bi mi trebalo ovde da prosto ružimo ljude koji su stranački funkcioneri, da budemo licemeri, već naprotiv, mi bi trebalo da razvijamo parlamentarizam, a razvijanje parlamentarizma isključivo zavisi od toga da li su i političke stranke na jednom dobrom i visokom nivou i mislim da same političke stranke svoje kadrove bi trebalo što bolje da razvijaju i ponos i čast biti član političke stranke.

Uopšte nije mnogo lepo da se ti, kao vanstranački, kao stručnjak, pa ti si sada u nekoj prednosti, ja sam apsolutni protivnik toga. Tako da tu demagogiju bi mogli malo da sa tim prekinemo.

Ono što moram na kraju da kažem, a to je da zaista pozovem naše aktiviste, funkcionere naše stranke, ljudi nama idu izbori, biće nam sve teže, biće nam sve gore. Pogledajte šta rade, pogledajte na šta su spremni. Ljudi, spremite se da se borite. Spremite se da se borite, zato što ovi neće imati milosti prema vama, a vi ako budete negde začaureni, ako budete ćutali, ako im se budete konstantno povlačili i prihvatali svaku njihovu agresiju, a da ne odgovorite, verujte mi nastaviće i dalje da vas maltretiraju i doći ćete u situaciju da će nas čak biti sramota ili strah da kažete da ste član SNS.

Ja sam ponosan što sam član SNS. Spreman sam da branim svakog našeg funkcionera, onoga koji je prekršio zakon neka ide u zatvor, nemam ništa protiv i to je ste suština vladanja SNS, ali ne dozvoljavam da oni koji su opljačkali državu, uništili ovu zemlju, koji su ovaj narod doveli do ruba propasti, da nam oni drže lekcije, protiv njih ću se boriti svim sredstvima, koliko god budem mogao i pozivam, naravno i naše aktivisti da to isto urade. Hvala vam.

Imovinska karta

(Beograd, 20.10.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 100000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 100000.00 RSD 03.06.2016 -