ŽARKO BOGATINOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1964. godine. Živi u Leskovcu.

Diplomirani inženjer poljoprivrede. Diplomirao je na Univerzitetu u Beogradu 1990. godine, Fakultet za poljoprivredu u Zemunu.

Obavlja funkciju sekretara Gradskog odbora SNS Leskovac. Dva puta je imenovan, 2008. i 2012. godine za načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine u Leskovcu.

Aktivno učestvuje na projektu izgradnje Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu.

Za narodnog poslanika izabran je 2014. godine. Mandat mu je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 24. aprila 2016. godine.

Poslanik je član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kao i zamenik člana Odbora za zaštitu životne sredine i Odbora za administrativno- budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Osnovne informacije

Statistika

  • 60
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 10 meseci i 12 dana i 5 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike - Pitanja za Vladu

čeka se odgovor 1 godina i 8 meseci i 19 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 10 meseci i 21 dan

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Dvanaesto vanredno zasedanje , 28.06.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Dame i gospodo, narodni poslanici, poštovani ministre sa saradnicima, svrha donošenja zakona o komunalnoj miliciji je da se komunalna milicija na teritoriji grada obrazuje za određene komunalne i druge poslove čim se obavljanjem obezbeđuje izvršavanje nadležnost grada u oblastima, što smo već čuli, odnosno, pitanjima komunalne delatnosti, zaštite životne sredine, obezbeđuje zaštita i održava red u korišćenju zemljišta, prostora, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata.

Nakon donošenja zakona o komunalnoj miliciji, grad Leskovac je jedan od prvih gradova koji je prepoznao potencijal obrazovanja nove službe i uputio na obuku deo već zaposlenih službenika u centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici.

Tada su šest pripadnika u prvoj generaciji stručno osposobljenih za obavljanje poslova komunalnih policajaca i nakon polaganja ispita stekli uslove za obavljanje poslova i primenu ovlašćenog komunalnog policajca.

Komunalna milicija koja je tada obrazovana pri odeljenju u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove grada Leskovca, morala je da se izbori sa tim da je prepoznaju kao službu koja služi da poboljša pre svega komunalni rad u gradu i da doprinosi građanima, a nakon toga i drugim nadležnim organima grada.

Tek nakon donošenja odluke o Gradskoj upravi grada Leskovca, kada je kao posebno odeljenje obrazovano Odeljenje komunalne policije, komunalna policija je dobila na značaju.

Grad Leskovac je, između ostalog, prepoznao jednu svrhu u bavljenju poslova komunalne policije i dao inicijativu i podršku da se Odeljenje komunalne policije u saradnji sa Odeljenjem za zaštitu životne sredine JKP „Komunalac“ Leskovac i kompanije „Por Veber i Verner“ organizuju na čišćenju divljih deponija u otklanjanju otpada sa javnih površina, kao i uređenju površina javne namene.

Nakon pokretanja inicijative, organizovana je prva akcija otklanjanja divlje deponije septembra meseca 2013. godine pored Osnovne škole u selu Međa, to je severni deo teritorije grada Leskovca. Od pokretanja akcije u gradu Leskovcu i okolnim mesnim zajednicama na čišćenju divljih deponija i uklanjanju otpada sa javnih površina, kao i uređenju površina javne namene, rađeno je ukupno 330 dana i uklonjeno za to vreme oko 4.000 tona čvrstog komunalnog otpada.

Rad komunalne milicije u gradu Leskovcu pre svega se zasniva na prevenciji, odnosno sprečavanju prekršaja, a kada to ne pokazuje rezultate, prelazi se na druge mere iz nadležnosti komunalne milicije.

Od obrazovanja kao posebnog odeljenja komunalne milicije u sastavu Gradske uprave grada Leskovca vide se promene u evidentno smanjenoj prodaji na površini javne namene bez odobrenja nadležnog organa, tzv. vanpijačna prodaja, kao i broj parkiranih vozila na javnim, zelenim i drugim površinama koje nisu namenjene za parkiranje.

Isto je primetno da ugostiteljski objekti i objekti zabavnog karaktera zbog čestih kontrola komunalne policije poštuju odluku o rasporedu radnog vremena, kao i članove koji se tiču uznemiravanja građana.

Svakodnevno od 15 do 20 puta Odeljenje komunalne policije u Leskovcu se obrate dnevno građani, nadležni organi grada, kao i preduzeća, organizacije i ustanove koje odlučuju o pojedinim pravima građana.

Takođe, navodim da trenutno Odeljenje komunalne policije u Leskovcu ima osam komunalnih milicionera koji rade svakodnevno na celoj teritoriji grada Leskovca i to na površini od 1.025 km2 i 144 naseljenih mesta, što govori jasno o neophodnosti proširenja kapaciteta odeljenja.

Na kraju, ono što bih pohvalio u ovom Predlogu zakona jeste novina koja se odnosi na unutrašnju kontrolu rada komunalnih milicionera i zaposlenih u komunalnoj miliciji. Smatram da je uvođenje ovog instituta od izuzetnog značaja, jer će zasigurno poboljšati rad komunalne milicije, povećati stepen profesionalnosti i nivo odgovornosti svih zaposlenih u komunalnoj miliciji, što će nadam se kao krajnji efekat imati veće zadovoljstvo građana radom komunalne milicije.

Takođe, članom 18. predloženog zakona uvode se nova ovlašćenja komunalnih milicionera, naročito mogućnost da se zaustave i pregledaju vozila, što će u mnogome da olakša rad komunalnih policajaca, a i ostala ovlašćenja koja se odnose na audio i video snimanje i prikupljanje obaveštenja će doprineti istom cilju, da komunalni milicioneri na mnogo lakši i efikasniji način ispunjavaju svoje obaveze.

Na kraju, još jedna novina koja ukazuje da se ozbiljno pristupa uređenju ove delatnosti jeste sadržana u članu 36. Predloga zakona, kojim se predviđa bezbedonosna provera kandidata za zasnivanje radnog odnosa u komunalnoj miliciji. Na taj način postavljaju se jasni kriterijumi koje kandidati, pored svih ostalih, moraju da ispune kako bi bili dostojni za rad u jednom ovakvom organu i da ti kandidati budu stvarno lica koja će dostojno obavljati ovu službu koja je od značaja za sve građane.

U danu za glasanje podržaću Predlogu zakona.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja, 06.03.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi ministri sa saradnicima, poljoprivreda je strateški posao Srbije. U skladu sa tim, u januaru mesecu 2019. godine Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2019. godinu, a 25. februara izvršena je izmena ove uredbe, kojom su stvoreni uslovi da se za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju poveća iznos na 5.200. dinara po hektaru.

Ovom uredbom za 2019. godinu predviđena su direktna plaćanja, plaćanja za mere ruralnog razvoja, kreditna podrška, posebni podsticaji u poljoprivredi, IPARD podsticaji, kao i sredstva za obaveze iz prethodnog perioda.

Osvrnuo bih se i na program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja kroz učešće države u ekonomskim, finansijskim podsticajima, zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2018. godini, tako da je na celokupnoj teritoriji Republike Srbije, a naročito u Jablaničkom, Nišavskom, Topličkom, Pirotskom i Pčinjskom upravnom okrugu, kao i u AP Kosovo i Metohija.

Cilj programa je sistemsko unapređenje poslovanja zadruga, kao i kvaliteta života u ruralnim sredinama kroz ravnomerniju raspodelu dohodaka i povećanje ekonomskih mogućnosti u sklopu ravnomernog regionalnog razvoja.

Realizacijom programa se unapređuje zadružni sistem i povećava konkurentnost, ali se obuhvata i aspekt društvenih i socijalnih promena, koji su značajni posao i značajni akter.

Razvoj sopstvenih proizvodnih i prerađivačkih kapaciteta zadruga u preradi mleka i mesa, voća i povrća, industrijskog bilja, konditorskoj industriji i slično, je preduslov kojim bi se omogućilo da se ravnopravno uključuje u tržište finalnih prehrambenih proizvoda.

Sa teritorije grada Leskovca na javni konkurs prijavu sa propisnom dokumentacijom dostavilo je devet zemljoradničkih i poljoprivrednih zadruga. Po programu, ukupno odobrena bespovratna sredstva za četiri zadruge na teritoriji grada Leskovca za 2018. godinu iznose 36.339.421 dinar.

U periodu od 2013. do 2014. godine na teritoriji grada Leskovca kroz projekat elektrifikacije polja uloženo je 66 miliona dinara donatorskih sredstava, sa učešćem vlasnika na parceli od 10%. Ovim projektom izgrađeno je preko 37 kilometara elektromreže na površini od 130 hektara i 220 gazdinstava koja se nalaze u sastavu tri vodokorisnička udruženja, a pokrivaju atare pet sela, čime je ostvareno napajanje pumpi za navodnjavanje pomoću električne energije, što je pokazalo svoju vrednost i isplativost već u prvoj godini korišćenja. Projekat je realizovan u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Svetske banke za ekonomski razvoj.

Grad Leskovac je nastavio sa pripremom nove projektne i tehničke dokumentacije za naseljena mesta Vinarce, Radonjica, Šarlince, Donji Bunibrod i Donje Stopanje. Projekat će biti organizovan u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i vodoprivrede i Republičke direkcije za vode, za koji su izdvojena sredstva u iznosu od 100 miliona dinara. Ovim projektom grad Leskovac bi trajno rešio probleme navodnjavanja.

Grad Leskovac je u periodu od 2014. do 2017. godine, takođe uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ostvario veoma važne projekte, gde je Ministarstvo učestvovalo i do 70% od vrednosti projekata. Prvo, sanacija atarskih puteva. Ovim projektom u 2014, 2015. i 2016. godini sanirano je 140 kilometara atarskih puteva i oko 70 katastarskih opština. Vrednost projekta na tri godine iznosila je 50 miliona dinara. Ministarstvo je pomoglo grad u 2014. godini sa 60%, u 2015. godini sa 50% vrednosti projekta, a u 2016. godini sa 47% od vrednosti projekta.

Drugi projekat je komasacija zemljišta. Ovim projektom je obuhvaćeno oko 1100 hektara u tri naseljena mesta.

U 2017. godini u katastarskim opštinama Gornje i Donje Stopanje krenulo se sa komasacijom na površini od 560,3 hektara. Rok završetka radova je 30. jun 2019. godine.

Osim ova dva projekta, grad Leskovac je u 2018. godini organizovao posetu Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i ovaj sajam je posetilo oko 300 poljoprivrednih proizvođača sa teritorije grada.

Do početka protivgradne sezone obezbeđeno je 80 protivgradnih raketa čija nabavna vrednost je tri miliona dinara.

U periodu od 2013. do 2018. godine grad Leskovac je preko budžetskog Fonda za razvoj poljoprivrede raspisivao konkurse za dodelu podsticajnih sredstava. Poljoprivredni proizvođači koji su ulagali u opremu za stočarstvo, voćarstvo, pčelarstvo, oni koji su podizali nove voćnjake, kupovali junice, isplaćeni su podsticaji u visini od 33% do 50% od vrednosti računa.

Činjenica je da su naši poljoprivredni proizvođači blagovremeno informisani, a to govori podatak da je u periodu od 2013. do 2018. godine zahtev za podsticajna sredstva podnelo preko 4.500 poljoprivrednih proizvođača. Uostalom, od 2013. do 2018. godine iz gradske kase grada Leskovca za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji izdvojeno je 150 miliona dinara.

Programom za 2019. godinu predviđa se raspisivanje konkursa za dodelu podsticajnih sredstava. Ova podsticajna sredstva su značajna za naše poljoprivrednike i služe im za dalje unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Poštovani ministre, kao član skupštinskog Odbora za poljoprivredu i kao diplomirani inženjer poljoprivrede za zaštitu bilja i prehrambenih proizvoda, imate punu podršku vašem radu, vašeg Ministarstva. U danu za glasanje ja ću podržati predloge ovog zakona. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Hvala, predsedavajući.

U članu 2. Predloga zakona koji pojašnjava jedinstvenu bazu podataka, odnosno Centralni registar svih osiguranika i osiguranih lica, koji je pre svega elektronska vođena baza podataka i elektronski servis koji se zasniva na visokim IT standardima i performansama, mišljenja sam da treba dodati stav 2. koji glasi – odredbama ovog zakona podstiče se sveukupni razvoj Republike Srbije, sa posebnim osvrtom na poboljšanje zaštite poljoprivrednih osiguranika.

Naglasio bih da uvođenjem elektronske uprave u Leskovcu građani veoma brzo i jednostavno mogu da preko sistema 48 prijave komunalni problem. Ovaj sistem obezbeđuje nekoliko različitih načina za prijavu komunalnih problema. U najkraćem roku dežurne službe javnih preduzeća izlaze na teren i u roku od 48 sati građani mogu dobiti odgovor o statusu rešavanja prijavljenog problema.

Osim sistema 48, građanima Leskovca je na raspolaganju i virtuelni matičar. Građani Leskovca mogu da popune i proslede obrazac zahteva za izdavanje izvoda i uverenje iz matičnih knjiga i knjiga državljana koji se vode za grad Leskovac. Za one koji žive u inostranstvu na raspolaganju je virtuelni matičar za inostranstvo.

Takođe, građani Leskovca na raspolaganju imaju elektronski registar administrativnih postupaka koji pruža mogućnost da se na brz i pregledan način dođe do informacija o načinu podnošenja zahteva za ostvarivanje prava koja su u nadležnosti lokalne samouprave.

Zatim, građani mogu pratiti i pretraživati oglase i ostale sadržaje i u postupcima javnih nabavki, objedinjenu proceduru koja postupak ili skup postupaka iz oblasti izgradnje, koje sprovodi gradska uprava po službenoj dužnosti, u ime i za račun stranke od pribavljanja potrebnih uslova i drugih dokumenata od republičkih i lokalnih javnih preduzeća. Hvala.

Imovinska karta

(Leskovac, 11.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95556.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95556.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 03.03.2017, 15:48