MARKO ZELJUG

Srpska napredna stranka

Rođen 1983. godine. Živi u Surčinu, Jakovo.

Student je veterine. Bio je član gradskog veća grada Beograda i odbornik u Skupštini grada Beograda.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 24
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 8 meseci i 20 dana i 16 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 6 meseci i 29 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 9 meseci i 21 sat

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deveto vanredno zasedanje , 23.07.2018.

Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovani ministre, uvaženi poslanici, na član 3. Predloga zakona o ljudskim ćelijama i tkivima predao sam amandman koji ima za cilj da dodatno definiše humanistički karakter ovog zakona, kao i svojom primenom podstiče sveukupan razvoj Republike Srbije i izgradnju medicinskih centara.

Srpska napredna stranka predlaganjem zakona koji je pred narodnim poslanicima, planira prvenstveno da podigne nivo poverenja u zdravstveni sistem u Republici Srbiji i nivo zdravstvene zaštite svojih građana, kao i ekonomsko osnaživanje zdravstvenog sistema i Republike Srbije u celini.

Finansijska sredstva koja se trenutno odlivaju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i u inostrane zdravstvene centre, u kojima naši građani vrše intervencije zbog nemogućnosti da iste rade u domaćim medicinskim centrima, bili bi ušteda, koju omogućava predlog ovog zakona, usmerena u osavremenjavanje zdravstvenih centara i izgradnju novih.

Odgovorna Vlada Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja su u proteklom periodu izgradili, opremili Klinički centar u Nišu, kao i što je u planu u narednom periodu izgradnja centara u Novom Sadu, Kragujevcu, započeta je rekonstrukcija i obnova Kliničkog centra Srbije. Ukupna vrednost radova u ovom centru je 69 miliona evra, kao i nabavka Iks nožda koji će početi sa radom 1. avgusta.

Ujedno bih želeo resornom ministru da prenesem apel više od 40 hiljada građana najmlađe gradske opštine u Beogradu, a to je gradska opština Surčin. To je jedina gradska opština koja nema trenutno dom zdravlja. Posedujemo nov reprezentativan objekat, ali nam nedostaje oprema i pribavljanje statusa doma zdravlja za sadašnju zdravstvenu ustanovu, čijim bi se opremanjem višestruko olakšao život svih mojih sugrađana u čije ime vam apel i prenosim. Hvala.

Deveto vanredno zasedanje , 23.07.2018.

Zahvaljujem predsedavajući.

Uvaženi ministre, kolege poslanici, SNS zajedno sa Vladom Republike Srbije je u proteklih nekoliko godina predložila i usvojila veliki broj zakona koji su svojom primenom izrodili reforme koje su srpskom društvu bile preko potrebe, a građanima Srbije obezbedile lakši život i sigurniju budućnost.

U sam vrh vizionarskih zakona koji će doprineti podizanju nivoa zdravstvene zaštite, nalazi se upravo ovaj zakon, Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima, koji već nekoliko dana unazad osporava preglasna manjina u ovom parlamentu, u javnosti manjina koja je apriori protiv zakona, samo iz činjenice zato što ga predlaže ministar iz reda SNS.

Širenjem dezinformacija, tačnije laži o Zakonu o ljudskim ćelijama i tkivima, manjina pokušava da nanese štetu interesima Republike Srbije i srpskom zdravstvu, uprkos želji većine stanovništva koja podržava usvajanje zakona. Ova loša kampanja se vodi protiv humanističkog pristupa svih onih građana Srbije koji bi želeli da omoguće život i posle sopstvenog života.

Upravo u humanističkom karakteru ovog zakona, ogleda se i moj amandman koji ima za cilj davanje podrške Predlogu zakona koji pored činjenice da će obezbeđivati stabilnost zdravstvenog sistema i njegovo napredovanje, takođe će osigurati i kontinuirani razvoj Republike Srbije.

Moja podrška ovom tekstu zakona, kao i mojih kolega, u Danu za glasanje biće apsolutna iz razloga što je ovo jedan od zakona posebnih zakona koji će Srbiji pomeriti korak više na lestvici modernih i razvijenih zemalja sveta. Hvala.

Deveto vanredno zasedanje , 20.07.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministre, predao sam amandman na član 2. Zakona o ćelijama i tkivima ljudskog porekla, koji treba da definiše odredbe zakona koje podstiču sveukupan razvoj Republike Srbije, s osvrtom na razvoj medicinskih centara.

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja, predvođene SNS, pred narodne poslanike postavili su zakon koji svojim usvajanjem i primenom treba da reši problem nešto više od četiri hiljade građana Republike Srbije, koji se danas nalaze na listi čekanja za transplantaciju organa.

Transplantaciju bubrega čeka oko tri hiljade i 500 ljudi, transplantaciju jetre oko 200, novo srce čeka 30 pacijenata. Procene su da u Srbiji godišnje umre 30 ljudi zbog nemogućnosti da pronađu davaoca koji je kompatibilan za transplantaciju navedenog organa.

Odredbama ovog predloga zakona, koji će biti usvojen podrškom poslanika SNS i koalicionih partnera, period čekanja na pronalaženje kompatibilnog donatora, tj. donora, biće znatno skraćen, a broj pacijenata koji danas imaju zdravstvene poteškoće, biće znatno smanjeni.

Finansijski efekat primene zakona ogledao bi se u činjenici da bi broj pacijenta koji se iz Republike Srbije upućuje u inostranstvo, znatno bi se smanjio i postigle bi se znatne uštede u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, imajući u vidu podatak da su identični operativni zahvati u inostranim centrima skuplji za 20, pa i 30 puta nego u centrima u Republici Srbiji.

Sredstvima ostvarenim uštedom primenom ovog zakona, Republika Srbija i Ministarstvo zdravlja nastavili bi proces osavremenjanja opreme u postojećim medicinskim centrima i podizanja nivoa zdravstvene zaštite u istim. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 03.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 67000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.12.2017, 13:43