MARKO ZELJUG

Srpska napredna stranka

Rođen 1983. godine. Živi u Surčinu, Jakovo.

Student je veterine. Bio je član gradskog veća grada Beograda i odbornik u Skupštini grada Beograda.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.
Poslednji put ažurirano: 24.08.2017, 13:24

Osnovne informacije

Statistika

  • 25
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 15 dana i 13 sata

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 10 meseci i 24 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 godine i 26 dana i 17 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Dvanaesto vanredno zasedanje , 28.06.2019.

Uvaženi poslanici, predstavnici Ministarstva, Predlogom zakona o komunalnoj miliciji, pored promene imena službe komunalna policija u komunalna milicija, koja je uslovljena izmenama i dopunama Zakona o policiji iz 2018. godine, novim predlogom zakona definišu se nove nadležnosti službe koje će omogućiti efikasnije postupanje i kontrolu propisa i zakonskih odredbi.

Predlogom zakona omogućava se opštinama formiranje službi i njeno funkcionisanje čime će se na teritoriji cele Republike uspostaviti sistem otkrivanja prekršaja komunalnog reda i ono što je važnije je preventivno delovanje komunalne milicije u sprečavanju tih prekršaja, a pomaganju u otklanjanju postojećih slabosti u izvršenju nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Upravo iz tog razloga grad Beograd je bio glavni inicijator ovog Predloga zakona o komunalnoj miliciji, jer već duže vreme gradsko rukovodstvo uviđa potrebu za veće nadležnosti za efikasnije obavljanje poslova i za povećanje broja pripadnika komunalne milicije, radi uspostavljanja komunalnog reda i efikasnijeg sprovođenja zakona za čije sprovođenje je nadležan grad Beograd.

U proteklih pet godina Beograd je intenzivno radio na razvoju sistema za držanje pod kontrolom komunalnog reda i uvideo da je 300 komunalnih policajaca malo za teritoriju Beograda i da je za metropolu od 1,8 miliona stanovnika koja svakodnevno raste potreban veći broj, za efikasnije sprovođenje zakona su potrebna i veća ovlašćenja komunalnih službi.

Predlogom zakona obezbeđuje se izvršavanje nadležnosti grada u oblasti komunalne delatnosti, zaštite životne sredine, ljudi i dobara i održava se red i korišćenje zemljišta, lokalnih puteva, javnih objekata i poslova iz nadležnosti grada. Novim predlogom zakona otklanja se nedostatak prilikom prikupljanja podataka od lica. Proširena su ovlašćenja za pregled lica i predmeta i zaustavljanje i pregled vozila, čime se jasnije određuje ova vrsta ovlašćenja i jasno određuje predmet pregleda. Pored uvođenja novih mehanizama delovanja komunalne policije, Predlogom zakona predviđeni su i bolji kontrolni mehanizmi rada komunalne milicije i odgovornost milicionara u postupanju i disciplinska odgovornost same službe.

Predlogom ovog zakona SNS želi da uvede dodatni red u poslove komunalne kontrole i reda i omogući građanima Beograda, a tako i svih opština, pravo na kvalitetniji život i ujedno da pored gradova omogući i ostalim lokalnim samoupravama da formiraju komunalnu miliciju radi efikasnije i efektivnije primene zakona iz svoje nadležnosti.

Posao komunalne milicije nije represija, nego savetodavno delovanje i prvenstveno upućivanje upozorenja radi otklanjanja loših navika koje su pojedini građani stekli u periodu neprimene zakona za vreme bivšeg režima. Savesno ponašanje građana prvenstveno prema zajednici i svom okruženju ima jedini cilj koji ovaj zakon želi da postigne.

U danu za glasanje pozivam kolege poslanike da podrže ovaj Predlog zakona. Hvala.

Deveto vanredno zasedanje , 23.07.2018.

Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovani ministre, uvaženi poslanici, na član 3. Predloga zakona o ljudskim ćelijama i tkivima predao sam amandman koji ima za cilj da dodatno definiše humanistički karakter ovog zakona, kao i svojom primenom podstiče sveukupan razvoj Republike Srbije i izgradnju medicinskih centara.

Srpska napredna stranka predlaganjem zakona koji je pred narodnim poslanicima, planira prvenstveno da podigne nivo poverenja u zdravstveni sistem u Republici Srbiji i nivo zdravstvene zaštite svojih građana, kao i ekonomsko osnaživanje zdravstvenog sistema i Republike Srbije u celini.

Finansijska sredstva koja se trenutno odlivaju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i u inostrane zdravstvene centre, u kojima naši građani vrše intervencije zbog nemogućnosti da iste rade u domaćim medicinskim centrima, bili bi ušteda, koju omogućava predlog ovog zakona, usmerena u osavremenjavanje zdravstvenih centara i izgradnju novih.

Odgovorna Vlada Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja su u proteklom periodu izgradili, opremili Klinički centar u Nišu, kao i što je u planu u narednom periodu izgradnja centara u Novom Sadu, Kragujevcu, započeta je rekonstrukcija i obnova Kliničkog centra Srbije. Ukupna vrednost radova u ovom centru je 69 miliona evra, kao i nabavka Iks nožda koji će početi sa radom 1. avgusta.

Ujedno bih želeo resornom ministru da prenesem apel više od 40 hiljada građana najmlađe gradske opštine u Beogradu, a to je gradska opština Surčin. To je jedina gradska opština koja nema trenutno dom zdravlja. Posedujemo nov reprezentativan objekat, ali nam nedostaje oprema i pribavljanje statusa doma zdravlja za sadašnju zdravstvenu ustanovu, čijim bi se opremanjem višestruko olakšao život svih mojih sugrađana u čije ime vam apel i prenosim. Hvala.

Deveto vanredno zasedanje , 23.07.2018.

Zahvaljujem predsedavajući.

Uvaženi ministre, kolege poslanici, SNS zajedno sa Vladom Republike Srbije je u proteklih nekoliko godina predložila i usvojila veliki broj zakona koji su svojom primenom izrodili reforme koje su srpskom društvu bile preko potrebe, a građanima Srbije obezbedile lakši život i sigurniju budućnost.

U sam vrh vizionarskih zakona koji će doprineti podizanju nivoa zdravstvene zaštite, nalazi se upravo ovaj zakon, Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima, koji već nekoliko dana unazad osporava preglasna manjina u ovom parlamentu, u javnosti manjina koja je apriori protiv zakona, samo iz činjenice zato što ga predlaže ministar iz reda SNS.

Širenjem dezinformacija, tačnije laži o Zakonu o ljudskim ćelijama i tkivima, manjina pokušava da nanese štetu interesima Republike Srbije i srpskom zdravstvu, uprkos želji većine stanovništva koja podržava usvajanje zakona. Ova loša kampanja se vodi protiv humanističkog pristupa svih onih građana Srbije koji bi želeli da omoguće život i posle sopstvenog života.

Upravo u humanističkom karakteru ovog zakona, ogleda se i moj amandman koji ima za cilj davanje podrške Predlogu zakona koji pored činjenice da će obezbeđivati stabilnost zdravstvenog sistema i njegovo napredovanje, takođe će osigurati i kontinuirani razvoj Republike Srbije.

Moja podrška ovom tekstu zakona, kao i mojih kolega, u Danu za glasanje biće apsolutna iz razloga što je ovo jedan od zakona posebnih zakona koji će Srbiji pomeriti korak više na lestvici modernih i razvijenih zemalja sveta. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 03.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 67000.00 RSD 03.06.2016 -