DESANKA REPAC

Srpska napredna stranka

Rođena 1949. godine. Živi u Subotici.

Po zanimanjnu je stomatolog.

Članica odborničke grupe SNS u Subotici.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.
Poslednji put ažurirano: 20.05.2019, 12:21

Osnovne informacije

Statistika

  • 41
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 9 dana

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 2 godine i 17 dana i 9 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 godine i 2 meseca i 19 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.10.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani gosti, drage kolege i poštovani građani Srbije, danas ću nešto da kažem o zakonu o izmenama i dopunama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda.

Postoji čitava niz različitih zahteva koje treba ispuniti u pogledu bezbednosti proizvoda zavisno od vrste proizvoda, namere, ciljne grupe kojoj su namenjeni, sredine u kojoj će da se proizvod koristi i države u kojoj će proizvod da se ponudi na tržište.

Važeći zakon u Republici Srbije iz 2009. godine donet je sa ciljem da obezbedi visok nivo zaštite zdravlja i bezbednosti potrošača i drugih korisnika proizvoda.

Danas ćemo govoriti o izmenama i dopunama ovog zakona. Zakonom je propisana obaveza da na tržište stavimo isključivo bezbedne proizvode i zabranimo proizvodnju, uvoz i stavljanje na tržište obmanjujućih proizvoda i njihov izvoz.

Sledeća dopuna je usklađenost ili usaglašenost propisa sa određenim propisima EU. Ovaj Predlog zakona menja pojam proizvoda. Do sada se odnosio na finalne proizvode, a sada obuhvata sve, i one koji nisu finalni, jer bez njih se finalni ne mogu koristiti. To su, recimo, baterije koje se korite u tehnici ili u nekim igračkama. U primeni ovog zakona neće se objavljivati informacije koje predstavljaju poslovnu tajnu. Izuzetak čine nadležni organi koji efikasno prate i nadzor u tržištu.

Sledeća dopuna je redovno informisanje Evropske komisije, koja reguliše razmenu informacija između proizvođača i distributera i terminološko usklađivanje pojmova sa Evropskom komisijom. Znači, Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda doprinosi pojašnjenje bitnih pojmova o bezbednosti proizvoda, kriterijuma za ocenu usaglašenosti, obaveza proizvođača i distributera, razmena informacija, obavezno informisanje javnosti i opasnim proizvodima, nadležnostima i ovlašćenjima organa za nadzor u ovoj oblasti.

Ima puno nepoštovanja i kršenja zakona. Primera radi, za dva meseca od novembra 2007. do januara 2008. godine, iz prodaje je povučeno 510 hiljada komada igračaka koje su vredne 23,5 miliona dinara. Ovo dovoljno govori o srpskom tržištu tadašnjem i o kontroli kupovine igračaka svojoj deci.

Kada je reč o tehničkoj robi, za proteklih par godina 1.800 žalbi je upućeno Nacionalnoj organizaciji potrošača na tehničke uređaje i automobile. Republičko tržišnoj inspekciji je na stotine žalbi stiglo, uglavnom koje se odnose na uvezene tehničke uređaje i automobile.

Što se tiče prehrambenih proizvoda, imamo brojne slučajeve zapaljivanja neispravnog tzv. brazilskog, pilećeg, ćurećeg, goveđeg mesa koje je prošvercovano sa KiM, odakle stižu tone neproverene robe, prodaje se na pijačnim tezgama i na ulicama. Nažalost, i danas kod nas se prodaju neke magnetne i druge igračke koje su zabranjene u EU.

Nadzor u pogledu bezbednosti proizvoda sprovode inspekcije. Prvo imamo Ministarstvo trgovine, znači tržišnog inspektora, drugo imamo Ministarstvo zdravlja, sanitarni inspektor. To su inspekcijski nadzori. Po zakonu, nadležni carinski organ neće dozvoliti uvoz proizvoda koji nisu usaglašeni sa zahtevima bezbednosti proizvoda.

Imperativ zakona, što je jako značajno, je poštovanje zakona i inspekcijske kontrole, preduzimanje odgovarajućih mera. Cilj zakona je da se smanji mogućnost nastupanja štetnih posledica po zdravlje i bezbednost potrošača i njihove imovine. Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 04.10.2019.

Zahvaljujem.

Pozdravljam gospodina ministra sa saradnicima, poštovane kolege poslanike i sve građane Srbije.

Danas raspravljamo o trećem setu ekonomskih zakona. Da bi Srbija rasla i razvijala se neophodne su investicije. Investicioni fondovi jedan su od ključnih oblika prilagođavanja, kako domaćeg, tako i stranog kapitala. Republika Srbija je lider u ovom delu Evrope u privlačenju stranog kapitala. Napredan razvoj ekonomije Republike Srbije je istovremeno i nezamisliv bez razvoja društva, pre svega bez razvoja obrazovanja i zdravlja.

Prema definiciji Zakona o investicionim fondovima, investicioni fondovi su institucije kolektivnog investiranja u okviru kojih se prikupljaju i ulažu novčana sredstva u različite imovine sa ciljem ostvarenjem prihoda i smanjenja rizičnih izlaganja, a prema slobodnom tumačenju investicioni fondovi su alternativa između štednje u banci i investiranja, tj. aktivna štednja ili pasivno investiranje.

Razlozi za donošenje ovog zakona o investicionim fondovima su brojni, ja ću samo istaći dva najvažnija. Prvi je unapređenje i razvoj tržišta kapitala, što će kao posledica doprineti razvoju ekonomije Republike Srbije i drugi kao proces pridruživanja Republike Srbije EU.

Prvi zakon je stupio na snagu 2006. godine. Tada je stvoren temelj za osnivanje i funkcionisanje investicionih fondova kao novog oblika investitora na tržištu kapitala u Republici Srbiji. Zakon se menjao zbog uslova globalne finansijske krize, prvi put 2011. godine, poslednji put 2014. godine, kada se usklađivao terminološki i preciznije regulisao u skladu sa Evropskim propisima, što je dobro za strane investitore.

Poslanička grupa SNS pozdravlja, podržava i glasaće za sve zakone koji su ekonomski osnažili i osnažuju Republiku Srbiju.

Gospodine ministre, svi ovi zakoni su vam utemeljeni, profesionalno urađeni, detaljno razrađeni. Oni podižu, razvijaju, prenose nove tehnologije, informacije i standarde. Ekonomska osnaženost Republike Srbije sa BDP 4,4%, nezaposlenost 10,3%, suficit u budžetu Srbije podigli su jako nivo zdravstva u Republici Srbiji.

Godine 2019, 17. septembra ministar zdravlja, gospodin Zlatibor Lončar se sastao u sedištu Svetske zdravstvene organizacije u Kopenhagenu sa novoizabranim direktorom, dr Hausom Klugeom. Tada je dr Kluge ponudio ministru Lončaru, odnosno Ministarstvu Republike Srbije da ima svog predstavnika u bordu direktora ove organizacije. To je prvi put da Srbija i naš zdravstveni sistem dobijaju ovako pozicionirano mesto u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i još jedna potvrda za rezultate koje je naša zemlja ostvarila poslednje godine na polju reformi.

Zahvaljujući viziji koju Vlada ima po pitanju investiranja u zdravstvo, srpsko zdravstvo se nalazi na 18. mestu od 35 zemalja Evrope. Mi smo ispred 14 zemalja EU. U srpsko zdravstvo je jako puno investirano. Mi smo najbolji u regionu u 2018. godini. Jako puno je investirano u opremu, naročito za zračnu terapiju, za uvođenje elektronskog recepta, smanjenje upotrebe antibiotika, ulaganje u opremu, u lekarski kadar, u izgradnju kliničkih centara koji su pobrojani mnogo puta, neću ih ponavljati, u hiljadu sanitetskih vozila. Spasili smo 64. života od nove godine do današnjeg dana, transplantacijom.

Elektronski recept koji je prvi put ispisan bio je 63 miliona. Više novca za retke bolesti je od kada je došla SNS, od 2012. godine. Za te retke bolesti bilo je izdvojeno 130 miliona, a danas država izdvaja 20 puta više.

Izgrađena je Onkologija 2, kupljen je „iks“ i „gama“ nož. Rekonstrukcija KCS, dobija novi Urgentni centar, 20 operacionih sala i 500 bolesničkih soba. U 2018. godini u inostranstvo su poslata na lečenje deca koje je plaćeno 300 miliona dinara. To je išlo u okviru budžetskog fonda.

Za protekle četiri godine, u Republici Srbiji budžetski fond je uputio 200 dece i platio 23 miliona evra za njihovo lečenje. Od 2012. godine, kada je SNS došla na vlast, srpska Vlada je dala 8.000 specijalizacija, jer su demokratske vlade prekinule davanje specijalizacija, što je bio negativan trend u zdravstvu.

Godine 2018. je posao dobilo 160 najboljih lekara, 4.000 je zaposleno zdravstvenih radnika i 1.509 specijalizacija samo prošle godine.

Ja na kraju moram da izrazim veliko zadovoljstvo što Vlada, Ministarstvo zdrava, finansija, odvajaju povećanje plata za medicinske sestre, lekare, uopšte za zdravstveno osoblje. Ovo je odlična vest za državu da je došla u situaciju da može da poveća plate. Povećanja su iz onoga što je zarađeno i bez zaduživanja nepovoljnim kreditima. To je jako bitno, to pokazuje kako zemlju vodi predsednik Aleksandar Vučić, sedmi predsednik Republike Srbije, naša sreća. Neko je morao da počne da iskoristi, da napravi skok preko provalije, da napravi zalet u budućnost i da da sve za sutrašnjost ove zemlje, divne i prelepe.

Veliko hvala predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi na ovakvoj Srbiji, koja je od jedne siromašne zemlje, koja je bila pred bankrotom, proglašena za zemlju koja ima najviše direktnih stranih investicija pa broju stanovnika. Hvala vam.

Osamnaesto vanredno zasedanje , 17.09.2019.

Zahvaljujem gospodine predsedavajući.

Pozdravljam gospodina ministra, poštovane kolege poslanike i poštovane građane Srbije.

Danas govorimo o Predlogu zakona o izmenama Zakona o visokom obrazovanju. Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama Zakona o visokom obrazovanju. Ovim zakonom se omogućava studentima koji su studije upisali do 10. septembra 2005. godine, da fakultet završe u naredne dve školske godine.

Propisivanjem novih rokova za završetak studija po započetom planu i programu, uslovima i pravilima studija stvaraju se uslovi za studente koji do kraja školske 2018/2019. godine, nisu uspeli da završe studije, da to učine u narednom periodu u trajanju od dve školske godine.

Utvrđenim novim rokovima za završetak studija predviđeno je do kraja 2020. do 2021. godine, a za studente upisane na integrisane studije i polja medicinskih nauka do kraja 2021. odnosno 2022. godine.

Za sprovođenje ovog zakona obezbeđena su sredstva u budžetu Republike Srbije.

Zakon ide po hitnom postupku da bi se otklonile mogućnosti štetnih posledica po radu visokoškolskih ustanova prilikom upisa u školsku 2019/2020. godinu, studenata na koje se odnose izmene ovog zakona, u odgovarajućem statutu koji im omogućava završetak studija po započetim nastavnim planovima i programima i uslovima studiranja.

Samostalne visokoškolske ustanove usaglasiće svoje akte u skladu sa ovim zakonom u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Visoko obrazovanje je najkvalitetniji deo školstva. Potreba za radom na sebi ne treba da prestane. Imamo celoživotno učenje, što ne znači da imamo celoživotno studiranje. Znanje ima granice, nema čarobnih štapića, nema brzih i laganih rešenja, nema bezbolnih promena i nema u Srbiji hrabrih političara kao što je Aleksandar Vučić koji je omogućio realizaciju ovog zakona.

Osnovni cilj školstva od osnovnog do visokog jeste da pruži obrazovanje koje će osposobiti ljude da rade i doprinose zajednici, tako da pomažemo ovim mladim ljudima da prebrode svoje probleme, iskoriste šanse koje im pružamo, da završe započeto i da se uključe u zajednicu.

Razlozi za njihovo produženo studiranje je raznoliko i uzročno. Ovo je vrlo korektna šansa koja im se pruža, koja ih vraća u društvo. Ovo je jedna vrlo razumna odluka Vlade, zajedno sa ministarstvom i predsednikom Republike.

Htela bih da kažem par reči, odnosno da ponovim reči našeg predsednika Aleksandra Vučića - koliko god da želim jaku, sigurnu, bogatu Srbiju, ne mogu do nje sam. Potrebna nam je energija, snaga, volja i jasna vizija takve Srbije u svakom njenom građaninu, u čitavom narodu koji je dajući mi ovaj mandat već odlučio da krene na taj daleki i težak put. Ja pozivam i želim da mobilišem i ove mlade ljudi kojima smo dali šansu da nam se pridruže na ovom putu. Hvala vam.

Imovinska karta

(Subotica, 22.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 96000.00 RSD 03.06.2016 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 38044.00 RSD 01.01.2009 -