PETAR JOJIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođen je 12. jula 1938. godine. Živi u Pančevu.

Po zanimanju je advokat. Bio je savezni ministar pravde od 12. avgusta 1999. do 4. novembra 2000. godine. Postao “poznat” po svom odgovoru Karli del Ponte na pitanje o saradnji SR Jugoslavije sa Haškim tribunalom.

Bio je predsednik je Južnobanatskog okružnog odbora SRS. Biran je za narodnog poslanika na parlamentarnim izborima 2003. 2007. i 2008. Godine. U skupštini je bio član odbora za ustavna pitanja i odbora za pravosuđe i upravu i član Grupe prijateljstva sa Izraelom.

U poslaničke klupe se vraća nakon vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila 2016. godine.
Poslednji put ažurirano: 08.01.2020, 11:46

Osnovne informacije

Statistika

  • 137
  • 4
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 1 mesec i 28 dana i 4 sata

Poštovani gospodine Jojiću, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupci...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 4 meseca i 22 dana

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 2 godine i 3 meseca i 11 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Devetnaesto vanredno zasedanje , 23.01.2020.

Hvala, gospodine potpredsedniče.

Gospodine ministre sa saradnicima, želeo bih da u okviru ove teme i ovog zakona ukažem i postavim pitanje da li će nadležni organi imati u vidu da se u što skorije vreme Mihajlu Pupinu, kao velikom naučniku i velikom čoveku koji je doprineo mnogo toga srpskom narodu i srpskoj državi, da podigne adekvatan spomenik?

Drugo, gospodine ministre, u Pančevu postoji jedna kapela Đorđu Vajfertu, koji je bio prvi osnivač prve pivare na Balkanu, tj. koja je osnovana i sagrađena 1722. godine. On ima kapelu u kojoj se skupljaju kriminalci, drogeraši i zapišavaju psi. Mislim da on zaslužuje veću pažnju da mu se pokloni u tom pogledu.

Gospodine ministre, velika dreka je ispala ovih dana u nekim medijima i grmljavina zašto je predsednik Republike postavio pitanje, zašto se puštaju kriminalci iz zatvora, a između ostalih poslednji kriminalac Korać, koji je imao veliki broj krivičnih prijava, a da je javni tužilac odustao od krivičnog gonjenja.

Izgleda mi da je kod naših organa gonjenja, a pre svega pravosuđa i tužilaštva prestala amnezija, pa su krenuli sada da hapse prostitutke. Tako, prema medijima, navodno, uhapšeno je 22 prostitutke, ali nisu zatvoreni, ni uhapšeni oni lopovi i pljačkaši za one 22 čuvene privatizacije kojima je ojađena…

(Milorad Mirčić: Dvadeset i četiri.)

… 24 privatizacije, gde je naneta šteta građanima Srbije, državi Srbije za oko pet milijardi evra.

Kako je to moguće da je društvena opasnost veća da ćeramo prostitutke, a da ne ćeramo tajkune i lopove, najveće pljačkaše.

Prema tome, dame i gospodo, gospodine ministre, mislim da je zaista vreme da se neke stvari i u pravosuđu promene i da nema niko pravo da pita predsednika Republike da li je on obavezan i dužan da se interesuje za sprovođenje Ustava i zakona, a to se odnosi upravo na pravosudne organe. Pravosudni organi niko im neće oduzeti pravo da donose zakonite odluke, ali nikom više ne može dozvoliti, građani Srbije, ovaj parlament i Vlada Republike Srbije ne mogu dozvoliti da se oslobađaju kriminalci i da sudije i tužioci misle da su nezavisni ni od koga, jesu nezavisni kad donesu zakonitu odluku, a ukoliko su prekršili zakon oni moraju da snose punu odgovornost.

Devetnaesto vanredno zasedanje , 23.01.2020.

Gospodine ministre, verovatno nisam bio dovoljno precizan, ali mislio sam da se Mihajlu Pupinu treba podići adekvatan spomenik u Beogradu. Tačno je da postoji njegova bista, ali mislim da grad Beograd treba da ima spomenik takvog velikana.

Što se tiče lokalne samouprave i ove kapele čuvenom dobrotvorcu i zaslužnom građaninu Srbije, da mu se ona kapela zaista bar okreči i zatvori da se narkomani tamo ne skupljaju. Međutim, lokalna samouprava je pre okrečila jedan vc-e gradski za 17 miliona dinara. Možete misliti da taj vc-e košta lokalnu samoupravu 17 miliona dinara, a gde su pare utrošene to niko ne zna. Namenjene su tu, ali pare tu nisu utrošene, niti je ta cena bila stostruko, daleko manja. Prema tome, lokalna samouprava tačno treba da povede računa o svemu.

Ponavljam, gospodine ministre, nije vaš resor, ali to je resor organa unutrašnjih poslova i javnih tužilaštava, u Pančevu je opljačkana jedna apoteka za milijardu i 30 miliona dinara. Nema para. Grad mora sada da od sredstava budžetskih, poreskih obveznika sada da plaća dobavljačima dugove. Ali, lopovi su, jedan je lopov došao iz Čačka posle DOS-ove vlasti, 50% u apoteci je naneo štetu. Druga dama je postavljena od strane žutih iz Užica. Ona je dokusurila ovu apoteku, opljačkana apoteka za milijardu i 30 miliona. Sad grad Pančevo mora da plaća, ali gradonačelnik mora da snosi punu odgovornost i da položi račune poreskim obveznicima šta je grad preduzeo da se u jednoj apoteci pričini pljačka, milijarda i 30 miliona, i da to sada građani moraju da plaćaju.

Zašto je u Pančevu najskuplje grejanje? Eto, vidite, Srbiji celoj nije jasno iz kojih razloga. Prema tome, kada je u pitanju lokalna samouprava, lokalna samouprava mora da odgovori interesima građana.

Deseta sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2019.

Gospođo predsedniče, gospodine ministre, gospodo oficiri, dame i gospodo narodni poslanici, SRS maksimalno podržava jačanje borbene gotovosti pripadnika Vojske Srbije. Po mom mišljenju, kao pravnika, smatram da je posle Ustava najvažniji Zakon o Vojsci Srbije.

Dame i gospodo, vi znate šta su 2006. godine uradili neprijatelji srpskog naroda, koji su bili protiv oružanih snaga, pa su tako ukidali elitne brigade, kao što je to elitna brigada 63. i 72. Te elitne brigade imale su veliki značaj i danas, po mom mišljenju, imaju ogroman značaj za borbenu gotovost i odbranu države Republike Srbije.

Dame i gospodo, ako mene pitate, malopre sam čuo kada je predsednica Skupštine pitala – šta bi u konkretnom slučaju neki od poslanika uradio?

Dame i gospodo narodni poslanici, prvo što bih uradio jeste da bih pohapsio lopove i pljačkaše koji su opljačkali državu, oduzeo imovinu i od te imovine kupio, ne jedan „400 s“, nego dva „400 s“.

Šta bi uradio, pomilovanje svih osuđenika osuđenih za lažna krivična dela kao što su krađa kokoške ili bicikla, pa ustupio njima mesto, ovim pljačkašima i lopovima da se popune zatvori.

Dame i gospodo, Srbija ima mogućnosti da ojača borbenu gotovost svoje Vojske. (Isključen mikrofon.)

Dvanaesto vanredno zasedanje , 25.06.2019.

Gospođo predsednice, dame i gospodo narodni poslanici, postavio bih jedno pitanje koje se tiče anatomije jedne pljačke državnog poljoprivrednog zemljišta u Republici Srbiji.

Postavljam pitanje ministru za poljoprivredu – koliko je Republika Srbija imala državnog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu 2000. godine, a koliko ima danas po opštinama i gradovima? Pre svega, u ovoj oblasti ima kriminala dubokih korena. Tajkuni, a i stranci opljačkali su Srbiju na taj način što su uspeli da na nezakonit način dođu do ogromnih površina poljoprivrednog zemljišta i danas oni, pre svega, gazduju srpskim poljoprivrednim zemljištem, a da individualni poljoprivredni proizvođači ne mogu da dođu do uzimanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Kako je moguće da jedan tajkun uzme po 2.000 hektara državnog zemljišta u zakup, a da mladi, koji treba da ostanu na selu i koji traže da im se da u zakup sa pravom prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, ne mogu do toga da dođu zbog raznih malverzacija i kriminala u ovoj oblasti na nivou svake opštine i na nivou svakog grada?

Kako je moguće da je firma „Almeks“ iz Pančeva privatizovala i uspela da kupi 2.500 hektara u jednoj parceli državnog poljoprivrednog zemljišta, a da nisu mogli da učestvuju drugi građani i drugi učesnici koji su bili zainteresovani?

Postavlja se pitanje – kako je moguće da hrvatski tajkuni u Republici Srbiji toliko zemljišta uzmu i kupe, a da naši građani u Hrvatskoj ne mogu da dođu ni do jednog kvadratnog metra, da kupe i da naprave bilo koji objekat ili da otvore poljoprivredno dobro?

Dakle, postavlja se pitanje na koji način gradovi i opštine izdaju državno poljoprivredno zemljište u zakup? Da li pojedini tajkuni, koji od Subotice do Vranja imaju farme, prevoze stoku iz Bačke u Banat da bi se stoka popisala i na taj način dobili pravo prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta?

Da li je tačno da se u zakup državno poljoprivredno zemljište deli kao početna cena i daje tajkunima za 200 evra po jednom hektaru, a da pola hektara između individualnih poljoprivrednih proizvođača, dame i gospodo, košta 200 do 250 evra?

Prema tome, postavlja se pitanje – koliko je individualnih poljoprivrednih proizvođača uspelo da dobije po opštinama i gradovima, u kojoj, pre svega, površini državnog poljoprivrednog zemljišta, ko gazduje i ko pljačka, a ko plaća? Da li je tačno da ovi koji uzimaju na hiljade i hiljade hektara državnog poljoprivrednog zemljišta ne plaćaju redovno zakup i da na taj način nanose štetu budžetu Republike Srbije?

Dame i gospodo, treba imati u vidu da mladi hoće da ostanu na selu i žele da uzmu državno zemljište u zakup, ali ne mogu da dođu do toga zbog toga što imaju prečeg zakupa tajkuni i kriminalci. Od 2000. godine do današnjeg dana niko nije uhapšen. Ovu mafiju sa državnim poljoprivrednim zemljištem treba što pre hapsiti, treba izvršiti popis ko je koliko uzeo zemljišta, po kom pravnom osnovu i da se vrši revizija, jer je to od opšteg interesa za naše individualne poljoprivredne proizvođače. Napominjem još jednom da mladi žele da ostanu na selu, ali oni nemaju mogućnosti da dođu do zemljišta, kada je u pitanju izdavanje u zakup državnog zemljišta.

Ono što bih još želeo da kažem, priča se još i to da se zemljište Poljoprivrednog kombinata Beograd prodaje po višim cenama nego što je kupljeno. Da li je…

(Predsednik: Poštovani poslaniče, vreme vam je isteklo.)

…to tačno ili su to obične priče? To je sada za diskusiju. Dakle, smatram da je potrebno izvršiti reviziju ovih poljoprivrednih dobara, PIK Tamiš Pančevo, Zrenjanin, Sremska Mitrovica. To su giganti bili, ali kao što vidite pljačka, a lopovi nisu u zatvoru.

Imovinska karta

(Beograd, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 75000.00 RSD 03.06.2016 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 62000.00 RSD 01.01.1981 -