PETAR JOJIĆ

Nestranačka licnost

Rođen je 12. jula 1938. godine. Živi u Pančevu.

Po zanimanju je advokat. Bio je savezni ministar pravde od 12. avgusta 1999. do 4. novembra 2000. godine. Postao “poznat” po svom odgovoru Karli del Ponte na pitanje o saradnji SR Jugoslavije sa Haškim tribunalom.

Bio je predsednik je Južnobanatskog okružnog odbora SRS. Biran je za narodnog poslanika na parlamentarnim izborima 2003. 2007. i 2008. Godine. U skupštini je bio član odbora za ustavna pitanja i odbora za pravosuđe i upravu i član Grupe prijateljstva sa Izraelom.

U poslaničke klupe se vraća nakon vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila 2016. godine.
Poslednji put ažurirano: 20.05.2019, 12:56

Osnovne informacije

Statistika

  • 104
  • 4
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 15 dana i 7 sati

Poštovani gospodine Jojiću, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupci...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 3 meseca i 10 dana

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 2 godine i 1 mesec i 18 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.12.2019.

Gospođo predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, u ime SRS ja sam uložio ovaj amandman na član 2. Predloga zakona koji je na dnevnom redu i predlažem Narodnoj skupštini da ovaj amandman usvoji.

Međutim, kada je u pitanju Agencija za borbu protiv korupcije, ja mislim da nju treba ukinuti. Ona nije ispunila svoje ciljeve i nije dala nikakav rezultat.

Dame i gospodo, evo, tu je ministar poljoprivrede. Gospodine ministre, ja sam postavio pre šest meseci jedno poslaničko pitanje koje se odnosilo na vaš resor, ali ne dobijam uopšte odgovor, a radi se o neviđenoj korupciji. Postavio sam pitanje - koliko je Srbija imala državnog poljoprivrednog zemljišta 2001. godine a koliko ima sada? Ko je, koliko, uzeo u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta? Koji su tajkuni uzeli hiljade hektara državnog poljoprivrednog zemljišta? Koji su Hrvati u Vojvodini kupili hiljade i hiljade hektara? Koji su to kriminalci koji nisu platili zakup državnog poljoprivrednog zemljišta?

Gospodine ministre, ja sam danas urgirao preko predsednika Narodne skupštine da mi se da odgovor na sledeća pitanja: koliko je bilo državnog poljoprivrednog zemljišta 2001. godine, kada su žuti došli na vlast? Koliko je danas državnog poljoprivrednog zemljišta? Koji su kriminalci uzimali u zakup, a ne plaćaju zakupninu, od toga zavisi punjenje budžeta, a milijarde su u pitanju, a kriminalci ne plaćaju?

I šta će nama Agencija za borbu protiv korupcije, kada nije mrdnula ni u kom delu da bi sprečila korupciju? Sa druge strane… (Isključen mikrofon.)

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.12.2019.

Gospođo predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, ništa se ovim zakonom neće postići. Ovo je pre svega demagogija predstojećih parlamentarnih izbora.

Nije jasno zašto su ovako male i niske kazne predviđene ovim zakonom, da se može izreći novčana kazna u iznosu od 50 do 150 hiljada dinara, a recimo imate neke ljude koji imaju po dva, tri miliona plate.

Drugo, tu dolazi do štete i budžeta i na štetu poreskih obveznika. Ovde bih ja predvideo sledeće – u izbornoj godini uveo crvene tablice za sva javna preduzeća i sve javne ustanove. Zatim bih uveo pređenu kilometražu za svako vozilo i utrošeni benzin i predvideo kaznu do tri godine zatvora ko zloupotrebi položaj i nanese štetu budžetu preko 500 hiljada dinara do tri godine, a ovo ispod tri godine može biti prekršaj pa da mu se izrekne novčana kazna u iznosu od milion i po dinara.

Nema ni govora, dame i gospodo, da će se nešto postići ovim zakonom, ni slučajno, ali mi je žao, dame i gospodo, drage koleginice i kolege, što je Srbija dozvolila da bude toliko ponižena i omalovažavana. Srbija je uskladila svoja prava, zakone i ugradila u pravni sistem sa uporednim pravom demokratskih država sa razvijenim pravnim sistemima, a ja smatram da … (Isključen mikrofon.)

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.12.2019.

Dame i gospodo narodni poslanici, čuli ste stav SRS kada su u pitanju javni izvršitelji. Slično mišljenje SRS jeste i njen stav da se ukinu javni beležnici.

Javni beležnici nisu dali očekivane rezultate. Javni beležnici su jedna nova, dakle, grupa ljudi koji se enormno bogate. Kako je moguće da jedan javni beležnik za godinu dana zaradi 100 miliona, a da je plata jednog sudije 90.000 ili 100.000 dinara? Sad vidite u kakvoj su oni poziciji i u kakvoj su ravnoteži.

Javni beležnici su sporiji, znatno sporiji i neefikasniji prilikom overa isprava naših građana. Imate slučajeve kada dođe čovek iz Vranja, ode u Suboticu da overi ugovor o kupoprodaji, tamo mu kažu – dajte sad dokumentaciju, a dođite za tri ili sedam dana da overimo ugovor. To kod suda nije moglo da se dogodi.

Kod suda su troškovi višestruko manji za građane Srbije, nego što su to troškovi javnih beležnika.

Javni beležnici zaista su jedna grupa koja se bogati i SRS predlaže da se vrate ovlašćenja redovnim sudovima da overavaju isprave i obavljaju one poslove koje su veoma efikasno i uspešno vodili pre nego što su uvedeni javni beležnici.

Osim toga, neki javni beležnici su postali do te mere arogantni prema građanima, kao svojim klijentima koji dolaze da overavaju isprave. Ima slučajeva šikaniranja, nepriznavanja isprava, vraćanje isprava, upućivanje na sud da sud utvrđuje sada da li je jedna isprava za overu ili nije, da li ispunjava sve uslove ili ne ispunjava. Sad se gubi vreme između javnog beležnika i suda i suda i javnog beležnika.

Dakle, u svakom slučaju nema mesta više da oni opstanu. Ovo je, dakle, proizvod DOS-ov. To je ta revolucionarna pravda od 2000. godina koja je nametnuta Srbiji i zato srpski radikali, isto kao što je rekao gospodin Šešelj da se ukinu javni izvršitelji, da se ukinu javni beležnici. Oni ne daju rezultate koji si ovom narodu i našoj državi potrebni.

Dvanaesto vanredno zasedanje , 25.06.2019.

Gospođo predsednice, dame i gospodo narodni poslanici, postavio bih jedno pitanje koje se tiče anatomije jedne pljačke državnog poljoprivrednog zemljišta u Republici Srbiji.

Postavljam pitanje ministru za poljoprivredu – koliko je Republika Srbija imala državnog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu 2000. godine, a koliko ima danas po opštinama i gradovima? Pre svega, u ovoj oblasti ima kriminala dubokih korena. Tajkuni, a i stranci opljačkali su Srbiju na taj način što su uspeli da na nezakonit način dođu do ogromnih površina poljoprivrednog zemljišta i danas oni, pre svega, gazduju srpskim poljoprivrednim zemljištem, a da individualni poljoprivredni proizvođači ne mogu da dođu do uzimanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Kako je moguće da jedan tajkun uzme po 2.000 hektara državnog zemljišta u zakup, a da mladi, koji treba da ostanu na selu i koji traže da im se da u zakup sa pravom prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, ne mogu do toga da dođu zbog raznih malverzacija i kriminala u ovoj oblasti na nivou svake opštine i na nivou svakog grada?

Kako je moguće da je firma „Almeks“ iz Pančeva privatizovala i uspela da kupi 2.500 hektara u jednoj parceli državnog poljoprivrednog zemljišta, a da nisu mogli da učestvuju drugi građani i drugi učesnici koji su bili zainteresovani?

Postavlja se pitanje – kako je moguće da hrvatski tajkuni u Republici Srbiji toliko zemljišta uzmu i kupe, a da naši građani u Hrvatskoj ne mogu da dođu ni do jednog kvadratnog metra, da kupe i da naprave bilo koji objekat ili da otvore poljoprivredno dobro?

Dakle, postavlja se pitanje na koji način gradovi i opštine izdaju državno poljoprivredno zemljište u zakup? Da li pojedini tajkuni, koji od Subotice do Vranja imaju farme, prevoze stoku iz Bačke u Banat da bi se stoka popisala i na taj način dobili pravo prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta?

Da li je tačno da se u zakup državno poljoprivredno zemljište deli kao početna cena i daje tajkunima za 200 evra po jednom hektaru, a da pola hektara između individualnih poljoprivrednih proizvođača, dame i gospodo, košta 200 do 250 evra?

Prema tome, postavlja se pitanje – koliko je individualnih poljoprivrednih proizvođača uspelo da dobije po opštinama i gradovima, u kojoj, pre svega, površini državnog poljoprivrednog zemljišta, ko gazduje i ko pljačka, a ko plaća? Da li je tačno da ovi koji uzimaju na hiljade i hiljade hektara državnog poljoprivrednog zemljišta ne plaćaju redovno zakup i da na taj način nanose štetu budžetu Republike Srbije?

Dame i gospodo, treba imati u vidu da mladi hoće da ostanu na selu i žele da uzmu državno zemljište u zakup, ali ne mogu da dođu do toga zbog toga što imaju prečeg zakupa tajkuni i kriminalci. Od 2000. godine do današnjeg dana niko nije uhapšen. Ovu mafiju sa državnim poljoprivrednim zemljištem treba što pre hapsiti, treba izvršiti popis ko je koliko uzeo zemljišta, po kom pravnom osnovu i da se vrši revizija, jer je to od opšteg interesa za naše individualne poljoprivredne proizvođače. Napominjem još jednom da mladi žele da ostanu na selu, ali oni nemaju mogućnosti da dođu do zemljišta, kada je u pitanju izdavanje u zakup državnog zemljišta.

Ono što bih još želeo da kažem, priča se još i to da se zemljište Poljoprivrednog kombinata Beograd prodaje po višim cenama nego što je kupljeno. Da li je…

(Predsednik: Poštovani poslaniče, vreme vam je isteklo.)

…to tačno ili su to obične priče? To je sada za diskusiju. Dakle, smatram da je potrebno izvršiti reviziju ovih poljoprivrednih dobara, PIK Tamiš Pančevo, Zrenjanin, Sremska Mitrovica. To su giganti bili, ali kao što vidite pljačka, a lopovi nisu u zatvoru.

Dvanaesto vanredno zasedanje , 25.06.2019.

Gospođo predsednice, dame i gospodo narodni poslanici, postavio bih jedno pitanje koje se tiče anatomije jedne pljačke državnog poljoprivrednog zemljišta u Republici Srbiji.

Postavljam pitanje ministru za poljoprivredu – koliko je Republika Srbija imala državnog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu 2000. godine, a koliko ima danas po opštinama i gradovima? Pre svega, u ovoj oblasti ima kriminala dubokih korena. Tajkuni, a i stranci opljačkali su Srbiju na taj način što su uspeli da na nezakonit način dođu do ogromnih površina poljoprivrednog zemljišta i danas oni, pre svega, gazduju srpskim poljoprivrednim zemljištem, a da individualni poljoprivredni proizvođači ne mogu da dođu do uzimanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Kako je moguće da jedan tajkun uzme po 2.000 hektara državnog zemljišta u zakup, a da mladi, koji treba da ostanu na selu i koji traže da im se da u zakup sa pravom prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, ne mogu do toga da dođu zbog raznih malverzacija i kriminala u ovoj oblasti na nivou svake opštine i na nivou svakog grada?

Kako je moguće da je firma „Almeks“ iz Pančeva privatizovala i uspela da kupi 2.500 hektara u jednoj parceli državnog poljoprivrednog zemljišta, a da nisu mogli da učestvuju drugi građani i drugi učesnici koji su bili zainteresovani?

Postavlja se pitanje – kako je moguće da hrvatski tajkuni u Republici Srbiji toliko zemljišta uzmu i kupe, a da naši građani u Hrvatskoj ne mogu da dođu ni do jednog kvadratnog metra, da kupe i da naprave bilo koji objekat ili da otvore poljoprivredno dobro?

Dakle, postavlja se pitanje na koji način gradovi i opštine izdaju državno poljoprivredno zemljište u zakup? Da li pojedini tajkuni, koji od Subotice do Vranja imaju farme, prevoze stoku iz Bačke u Banat da bi se stoka popisala i na taj način dobili pravo prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta?

Da li je tačno da se u zakup državno poljoprivredno zemljište deli kao početna cena i daje tajkunima za 200 evra po jednom hektaru, a da pola hektara između individualnih poljoprivrednih proizvođača, dame i gospodo, košta 200 do 250 evra?

Prema tome, postavlja se pitanje – koliko je individualnih poljoprivrednih proizvođača uspelo da dobije po opštinama i gradovima, u kojoj, pre svega, površini državnog poljoprivrednog zemljišta, ko gazduje i ko pljačka, a ko plaća? Da li je tačno da ovi koji uzimaju na hiljade i hiljade hektara državnog poljoprivrednog zemljišta ne plaćaju redovno zakup i da na taj način nanose štetu budžetu Republike Srbije?

Dame i gospodo, treba imati u vidu da mladi hoće da ostanu na selu i žele da uzmu državno zemljište u zakup, ali ne mogu da dođu do toga zbog toga što imaju prečeg zakupa tajkuni i kriminalci. Od 2000. godine do današnjeg dana niko nije uhapšen. Ovu mafiju sa državnim poljoprivrednim zemljištem treba što pre hapsiti, treba izvršiti popis ko je koliko uzeo zemljišta, po kom pravnom osnovu i da se vrši revizija, jer je to od opšteg interesa za naše individualne poljoprivredne proizvođače. Napominjem još jednom da mladi žele da ostanu na selu, ali oni nemaju mogućnosti da dođu do zemljišta, kada je u pitanju izdavanje u zakup državnog zemljišta.

Ono što bih još želeo da kažem, priča se još i to da se zemljište Poljoprivrednog kombinata Beograd prodaje po višim cenama nego što je kupljeno. Da li je…

(Predsednik: Poštovani poslaniče, vreme vam je isteklo.)

…to tačno ili su to obične priče? To je sada za diskusiju. Dakle, smatram da je potrebno izvršiti reviziju ovih poljoprivrednih dobara, PIK Tamiš Pančevo, Zrenjanin, Sremska Mitrovica. To su giganti bili, ali kao što vidite pljačka, a lopovi nisu u zatvoru.

Imovinska karta

(Beograd, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 75000.00 RSD 03.06.2016 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 62000.00 RSD 01.01.1981 -