PETAR JOJIĆ

Nestranačka licnost

Rođen je 12. jula 1938. godine. Živi u Pančevu.

Po zanimanju je advokat. Bio je savezni ministar pravde od 12. avgusta 1999. do 4. novembra 2000. godine. Postao “poznat” po svom odgovoru Karli del Ponte na pitanje o saradnji SR Jugoslavije sa Haškim tribunalom.

Bio je predsednik je Južnobanatskog okružnog odbora SRS. Biran je za narodnog poslanika na parlamentarnim izborima 2003. 2007. i 2008. Godine. U skupštini je bio član odbora za ustavna pitanja i odbora za pravosuđe i upravu i član Grupe prijateljstva sa Izraelom.

U poslaničke klupe se vraća nakon vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 87
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 11 meseci i 18 dana i 3 sata

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 1 godina i 9 meseci i 27 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 11 meseci i 29 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Petnaesto vanredno zasedanje , 25.07.2019.

Dame i gospodo, gospođo ministre, demokratska vlast u periodu od 2000. godine do 2012. godine bila je u prljavim rukama. To slobodno mogu da kažem, jer je ta demokratija trasirala put da se dođe do ovoga stanja koje zabrinjava. Ja verujem da ćete vi ipak imati u vidu ovo što su narodni poslanici izneli i da građani iz sata u sat javljaju se poslanicima SRS, gde ističu određene prigovore i primedbe.

Ono što bih želeo da podsetim, da nam korupcija u pravosuđu vlada. Zelenaštvo, za krivično delo zelenaštva u članu 217. propisana je kazna i do osam godina, a kako to sudovi rade? Ako je država poverilac, nema problema tu će se naplatiti da oderu kožu, ali ako se upravo država nađe u situaciji da duguje građanima tu je pravosuđe neefikasno.

Ono što hoću da pitam, gospođo ministre, kada će se ukinuti. Pošto Vlada predlaže, a Skupština donosi odluku o izboru javnih tužilaca i vršilaca dužnosti javnih tužilaca, kada će prestati u Srbiji v.d. stanje javnih tužilaca koje su u modu uveli demokrate? Krajnje je vreme da se sa tim prekine, v.d. stanje i v.d. vršilac dužnosti tužioca može da bude najduže godinu dana, a vi imate u praksi ne jednu, nego pet godina. Nastaviću kasnije.

Petnaesto vanredno zasedanje , 25.07.2019.

Hvala gospodine predsedavajući.

Ja verujem da je Vlada preko ministra pravde danas čula šta misle građani Srbije. Ne bi trebalo da dužnici žive u ovoj državi pod opsadom javnih izvršitelja i da se osećaju kao ptice u kavezu. Ovo zlo što je upravo i ocenio moj uvaženi kolega prethodni koji je stavio primedbe, u svakom slučaju je u pravu. Ali, ono što moram da kažem da reforma pravosuđa nije uspela i da mora reforma da se sprovodi što pre i što hitnije. Vi znate kako je stanje bilo 2009, 2010. od 2008. godine i kako je vršen izbor sudija.

Ono što je najgore u sudovima su vam sve predstavnici žute demokratije. E, oni su vam sada u sudovima, a kako sude i koji im je efekat i koja je tu efikasnost i ekonomičnost tih postupaka, treba da snose oni. Za sve ove slučajeve što su gospođa Nataša Jovanović, Vjerica Radeta i naši poslanici SRS danas izneli Vlada mora da čuje narod. To je osnovno.

Poruka srpskih radikala iz ove Skupštine građanima Srbije jeste - ovo zlo mora da se ukida i da se vrati u nadležnost suda. Ja imam veće poverenje u sud, ali u sudu mora da se izvrše reforme.

Ne možete imati u sudu v.d. predsednika četiri godine, ne možete u tužilaštvu da imate v.d. funkcionera zamenika javnog tužioca ili tužilaca u v.d. stanju više od godinu dana.

Petnaesto vanredno zasedanje , 25.07.2019.

Dame i gospodo narodni poslanici, gospođo ministre, kada je u pitanju primena ovoga zakona, odnosno usvajanje ili njegove odredbe koje bi trebalo da poboljšaju stanje u ovoj oblasti, u nekim odredbama je nemoguća. Mi se slažemo. Sve odredbe Predloga zakona o izvršenju i obezbeđivanju kojima se onemogućava izvršenje izvršnih i verodostojnih isprava su neustavne, ali srpski radikali kažu – mi hoćemo da budu zaštićena prava, pre svega, dužnika, a isto tako i poverilaca, jer je trebalo napraviti razliku, gospođo Kuburović. Trebalo je napraviti razliku za one kategorije građana koji ne mogu da plate, a duguju do pet hiljada evra određeni dug. Za tu kategoriju srpski radikali se zalažu, i to bi bilo pravilno, koji ne mogu.

Šta ćete da radite kada ćete imati, po ovoj odredbi, zaštitu multimilionera, lažnog prestolonaslednika koji je na Menhetnu kupio stan u vrednosti od milion evra, a neće da plaća struju i druge dažbine državi? Šta ćemo da radimo sa starletama i pevačicama koje neće da plate struju, a zarađuju enormno visoke cene i velike pare? Tu treba napraviti samo razliku i onda bi moglo da se kaže zaštićeni su nam građani podjednako i o njima država vodi računa.

Vama je vruć krompir u rukama ostavila žuta konjica i prema tome nije vam lako, ali potrudite se da ovo, uz pomoć vaših saradnika i drugih stručnjaka i eksperata, da se napravi jedan dobar zakon, a koji će da štiti sirotinju srpsku, a veliki je broj srpske sirotinje.

Dvanaesto vanredno zasedanje , 25.06.2019.

Gospođo predsednice, dame i gospodo narodni poslanici, postavio bih jedno pitanje koje se tiče anatomije jedne pljačke državnog poljoprivrednog zemljišta u Republici Srbiji.

Postavljam pitanje ministru za poljoprivredu – koliko je Republika Srbija imala državnog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu 2000. godine, a koliko ima danas po opštinama i gradovima? Pre svega, u ovoj oblasti ima kriminala dubokih korena. Tajkuni, a i stranci opljačkali su Srbiju na taj način što su uspeli da na nezakonit način dođu do ogromnih površina poljoprivrednog zemljišta i danas oni, pre svega, gazduju srpskim poljoprivrednim zemljištem, a da individualni poljoprivredni proizvođači ne mogu da dođu do uzimanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Kako je moguće da jedan tajkun uzme po 2.000 hektara državnog zemljišta u zakup, a da mladi, koji treba da ostanu na selu i koji traže da im se da u zakup sa pravom prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, ne mogu do toga da dođu zbog raznih malverzacija i kriminala u ovoj oblasti na nivou svake opštine i na nivou svakog grada?

Kako je moguće da je firma „Almeks“ iz Pančeva privatizovala i uspela da kupi 2.500 hektara u jednoj parceli državnog poljoprivrednog zemljišta, a da nisu mogli da učestvuju drugi građani i drugi učesnici koji su bili zainteresovani?

Postavlja se pitanje – kako je moguće da hrvatski tajkuni u Republici Srbiji toliko zemljišta uzmu i kupe, a da naši građani u Hrvatskoj ne mogu da dođu ni do jednog kvadratnog metra, da kupe i da naprave bilo koji objekat ili da otvore poljoprivredno dobro?

Dakle, postavlja se pitanje na koji način gradovi i opštine izdaju državno poljoprivredno zemljište u zakup? Da li pojedini tajkuni, koji od Subotice do Vranja imaju farme, prevoze stoku iz Bačke u Banat da bi se stoka popisala i na taj način dobili pravo prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta?

Da li je tačno da se u zakup državno poljoprivredno zemljište deli kao početna cena i daje tajkunima za 200 evra po jednom hektaru, a da pola hektara između individualnih poljoprivrednih proizvođača, dame i gospodo, košta 200 do 250 evra?

Prema tome, postavlja se pitanje – koliko je individualnih poljoprivrednih proizvođača uspelo da dobije po opštinama i gradovima, u kojoj, pre svega, površini državnog poljoprivrednog zemljišta, ko gazduje i ko pljačka, a ko plaća? Da li je tačno da ovi koji uzimaju na hiljade i hiljade hektara državnog poljoprivrednog zemljišta ne plaćaju redovno zakup i da na taj način nanose štetu budžetu Republike Srbije?

Dame i gospodo, treba imati u vidu da mladi hoće da ostanu na selu i žele da uzmu državno zemljište u zakup, ali ne mogu da dođu do toga zbog toga što imaju prečeg zakupa tajkuni i kriminalci. Od 2000. godine do današnjeg dana niko nije uhapšen. Ovu mafiju sa državnim poljoprivrednim zemljištem treba što pre hapsiti, treba izvršiti popis ko je koliko uzeo zemljišta, po kom pravnom osnovu i da se vrši revizija, jer je to od opšteg interesa za naše individualne poljoprivredne proizvođače. Napominjem još jednom da mladi žele da ostanu na selu, ali oni nemaju mogućnosti da dođu do zemljišta, kada je u pitanju izdavanje u zakup državnog zemljišta.

Ono što bih još želeo da kažem, priča se još i to da se zemljište Poljoprivrednog kombinata Beograd prodaje po višim cenama nego što je kupljeno. Da li je…

(Predsednik: Poštovani poslaniče, vreme vam je isteklo.)

…to tačno ili su to obične priče? To je sada za diskusiju. Dakle, smatram da je potrebno izvršiti reviziju ovih poljoprivrednih dobara, PIK Tamiš Pančevo, Zrenjanin, Sremska Mitrovica. To su giganti bili, ali kao što vidite pljačka, a lopovi nisu u zatvoru.

Imovinska karta

(Beograd, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 75000.00 RSD 03.06.2016 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 62000.00 RSD 01.01.1981 -
Poslednji put ažurirano: 08.03.2017, 10:54