DUBRAVKO BOJIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođen 1953. godine. Živi u Beogradu.

Po profesiji je profesor ruskog jezika.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.
Poslednji put ažurirano: 22.09.2017, 08:50

Osnovne informacije

Statistika

  • 127
  • 2
  • 7 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 9 dana

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 2 godine i 18 dana i 2 sata

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 godine i 2 meseca i 19 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.11.2019.

Hvala predsednice.

Dame i gospodo narodni poslanici, moj predlog dopuna dnevnog reda odnosi se na Zakon o psihoaktivnim i kontrolisanih supstancama, gde sam tražio dodavanje dva člana.

Prvi koji glasi – ako je period između oduzimanja i uništavanja onih psihoaktivnih supstanci koji nisu za dalju upotrebu duži od šest meseci, vrši se obavezno ponovno uzokrovanje cele količine, a zatim kvalitativna hemijska analiza.

Drugi član glasi – period između oduzimanja i uništavanja ovih supstanci ne može biti duži od šest meseci, sve ovo iz razloga da bi se izbegle i sprečile ili umanjile raznorazne zloupotrebe.

Biću uporan, možda nedovoljno i ubedljiv u kandidovanju ove teme i moram da izrazim zadovoljstvo što je desetak kolega prošli put sa moje leve strane prepoznalo značaj ove teme, što su prepoznali da nije u pitanju ni politika, ni politikanstvo, ni ideologija, ni populizam, već zdravlje ljudi, njegova najveća vrednost i dostignuće.

Dame i gospodo, mnogo više je droge na ulicama naših gradova nego što se to misli, a posebno alarmantno to što je granica za konzumiranje sve niža.

Ispričaću vam jedan svoj slučaj od pre desetak dana u Knez Mihajlovoj ulici u pravcu Kalemegdana, prošetao sam sa prijateljima, ispred nas dve devojčice lepe kao lutke, uzrasta ne starije od 13-14 godina, upadljivog ponašanja skrenuli su pažnju i nas i prolaznika i odjednom se jedna okreće i utišava prolaznike kao jašem beloga konja. U trenutku smo bili zatečeni, zbunjeni i kasnije smo ukapirali da su pod uticajem narkotika.

Uvažene kolege, borba protiv droge je najvažnija borba čovečanstva u 21. veku. Ovde govorim globalno, a odnosi se na lokalno. Droga ne sme biti stvar gde se reaguje na slučaj, već zahteva jednu dobro osmišljenu i isplaniranu kampanju gde ne sme biti iskakanja ni improvizacija, ne sme se dozvoliti, kao što se dešavalo da na dojavu policije, da se na određenoj lokaciji nalaze za policiju interesantna lica, recimo u klubu, kafiću, restoranu, i kada policija sa automatima, na gotovs, dođe na lice mesta, onih zbog kojih je cela akcija i pokrenuta, već su isparili, već su na sigurnom, što dovoljno govori samo za sebe.

Imali smo i dosad slučajeva gde policija, ne samo podržava one koji se bave drogom, već i aktivno učestvuje. Imamo slučaj i Zaječara, kada su uhapšeni otac i sin koji su se bavili preprodajom.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 29.10.2019.

Hvala, gospodine predsedavajući.

Dame i gospodo narodni poslanici, mojim amandmanom sam predložio preciznije rešenje ovog člana 1.

U obrazloženju za donošenje ovog zakona navedeno je da je namera da se poveća broj stranih investicija, kao i da se rasterete privredni subjekti koji posluju u našoj zemlji.

Ovaj zakon je bio zatvoren šest godina i, kako reče moj kolega Miljan Damjanović, zar je bilo potrebno toliko vremena da se uvidi da je procedura kontrole uvoza robe dvostruke namene smetnja? Ispostavilo se da smo mi jedina zemlja u Evropi koja izdaje dozvole za uvoz robe dvostruke namene.

Onda kada smo se opredelili za nešto što je samo naša unutrašnja stvar, mi smo kontrolisali više od onoga što je Evropa propisala. Ovo je svojevrsna potvrda samokritike rešenja za koje smo se opredelili, ali zaista nema opravdanja da je potrebno šest godina da se ukine jedna procedura čije ukidanje, uzgred, traje oko 30 dana, a koja predstavlja smetnju.

Drugim rečima, kada nam Evropa nije branila mi smo otežali stvar, a onda je Evropa preko poslovnih subjekata pospešila promenu rešenja koja se sada predlažu kroz izmene i dopune ovog zakona.

Dame i gospodo, SRS smatra da se mi u ovoj našoj zemlji igramo i poigravamo zakonima, bilo da ih donosimo ili sprovodimo. Kod nas zakon nema značenje kao u drugim razvijenim i stabilnim zemljama. I kada nismo u krizi ili tranziciji ili kada se harmonizujemo i usaglašavamo sa evropskim uzorima, nama su zakoni sezonska rabota. Zato ili kratko traju ili se često menjaju i dopunjavaju. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 28.10.2019.

Dame i gospodo narodni poslanici, dobro je što ste počeli da prihvatate amandmane Srpske radikalne stranke.

Kad smo kod poštanskih usluga i poštanskog saobraćaja, Vlada je ovde išla na nov zakon, a ne na izmene i dopune, uz argumentaciju da se menja dve trećine važećih odredbi.

Uzgred da dodam da smo menjali mi u ovoj Skupštini i više od 90% važećih odredbi kod nekih zakona, čime želim samo da podvučem različit pristup ovog ministarstva i same Vlade kao zakonopredlagača.

Niko ne vodi računa o nekoj standardizaciji, zajedničkom pristupu, odnosno pravnom odlučivanju. Šareno je sve to. Možda neko misli da je šarenilo bolje.

Ovaj Predlog zakona ima 111 članova i reguliše jednu značajnu oblast tržišnog prostora, koja je do sada bila regulisana zakonom iz 2005. godine. Izmene i dopune su odrađene posle pet godina i sada imamo novi zakon. Svi koji predlažu donošenje novog zakona trebalo bi da se odreknu tvrdnje da je to najbolje, da je to najcelishodnije rešenje. U čemu je najbolje, u čemu je najcelishodnije, nije dokazano, ali, prosto, to valja podvući i naglasiti.

Poštanske usluge i poštanski saobraćaj u Srbiji imaju viševekovnu tradiciju i sve ovo oko zakonodavstva ne bi bilo sporno da nisu u pitanju nametnuti pritisci spolja, direktive EU.

Ostaje nejasno zašto je Predlog ovog zakona bio u bunkeru od 2017. godine. Ovde su stvari poznate i relativno jasne - evropska direktiva iz 2014. godine, pa je samim tim nejasnije šta se do sada čekalo. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 01.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno RSD 03.06.2016 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 22500.00 RSD 01.01.1999 -