VESNA MARJANOVIĆ

Demokratska stranka

Rođena je 5. juna 1969. godine u Beogradu. Živi u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirani pravnik. Petu beogradsku gimnaziju završila u Beogradu. Studirala je filmsku i TV produkciju u Južnoafričkoj Republici. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Svoj političko delovanje započela je kao član Demokratske omladine i Demokratske stranke, 1990. godine. U tom periodu bila je i prvi lični sekretar predsednika Izvršnog odbora Zorana Đinđića, i aktivni učesnik u organizaciji stranačkih aktivnosti i izbornih kampanja.

Od 1994. radi kao koordinator pravnih i obrazovnih programa, u nevladinoj organizaciji Fond Centar za demokratiju.

Od 1996. radila je u marketinškoj agenciji Idols & Friends, odgovorna za rad sa međunarodnim klijentima.

Novembra 2000. godine imenovana je za portparola Demokratskog centra, a juna 2003. izabrana za predsednika Izvršnog odbora Demokratskog centra. Bila je i portparol i koordinator Izbornog štaba predsedničkog kandidata Dragoljuba Mićunovića novembra 2003. godine.

Na osnovu Sporazuma o ujedinjenju Demokratskog centra i Demokratske stranke, 16. oktobra 2004. godine, postaje član Glavnog odbora i potpredsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke. Nakon lokalnih izbora 2004. godine, izabrana je za odbornika u Skupštini grada Beograda. Glavni odbor je izabrao za potpredsednika Izvršnog odbora DS 2006. godine.

Na parlamentarnim izborima 2007. godine, a zatim i 2008. godine, izabrana je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Predsednik je Odbora za kulturu i informisanje, kao i šef delegacije Narodne skupštine Republike Srbije pri Parlamentarnoj skupštini Zapadnoevropske unije. Član je grupe prijateljstva sa parlamentima Francuske i Velike Britanije.

Učesnik je mnogih međunarodnih i domaćih konferencija i seminara. Pohađala je specijalne programe i kurseve u zemlji i inostranstvu u oblasti organizacije izbornih kampanja i odnosa sa javnošću.

Narodna poslanica u sazivima 2012-2014 i 2014-2016. godine. Od januara 2013. godine članica je neformalne zelene poslaničke grupe u Skupštini Srbije.(www.zelenidijalog.rs).

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Govori engleski jezik.
Poslednji put ažurirano: 29.11.2019, 15:33

Osnovne informacije

Statistika

  • 4
  • 2
  • 7 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 4 godine i 4 meseca i 15 dana

Poštovana gospođo Marjanović, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju koru...

Otvoreno pismo Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije

čeka se odgovor 5 godina i 4 meseca i 21 dan

Imajući u vidu ogroman značaj koji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao nezavisni državni organ, ima za pružanje pravne zaštite prilikom ostvarivanja ta dva ustavna prava građana, poučeni lošim iskustvima iz prošlosti i štetnim posledicama za ra...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 5 godina i 7 meseci i 9 dana

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 06.03.2018.

Pred nama se nalazi još jedan Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima. Imajući u vidu da je funkcionisanje regulatornog tela za elektronske medije verovatno jedno od najvažnijih političkih pitanja danas u Srbiji, zbog toga što se kršenje zakona koje sprovodi ova, trebalo bi da bude, nezavisna agencija, odražava na najdirektnije, na javni interes građana, na njihovo pravo da budu objektivno informisani, na princip slobode izražavanja i na mnoge druge obaveze koje zakon obavezuje da članovi Saveta regulatornog tela za elektronske medije primenjuju.

Nažalost, svedoci smo svi mi, i narodni poslanici i građani i organizacije civilnog društva i međunarodne organizacije i izveštaji o pristupanju Srbije EU da je ovo telo i ova agencija apsolutno daleko od izvršavanja onoga što su njene osnovne obaveze koje zakon nalaže i koje zakon propisuje. Zbog toga smo poslednje dve godine došli u situaciji da ova agencija danas meri decibele, a ne meri stepen ugrožavanja javnog interesa u elektronskim medijima. Ne omogućava princip ravnopravnosti različitih političkih i drugih mišljenja, krši dostojanstvo građana, ne reaguje na pojave diskriminacije i u svakom mogućem pogledu ne ispunjava svoje obaveze.

Zbog toga je grupa poslanika još aprila prošle godine podnela inicijativu za smenu članova Saveta REM. Do dana današnjeg se Skupština o tome nije izjasnila i zbog toga mislim da je važno da stavimo ovaj zakon danas na dnevni red, zbog toga što u ovom mandatu od kada je ovaj mandat Skupštine imali smo samo 11 sednica Odbora za kulturu i informisanje. Poslednja, ako se ne varam, održana je u junu mesecu. Svi su rokovi probijeni za izbor članova REM-a, tri nedostajuća člana. Nismo se izjasnili o inicijativi za smenu članova Saveta REM i nismo se izjasnili o teškim i grubim zloupotrebama zakona koje su sproveli članovi sadašnjeg sastava Saveta Regulatornog tela za elektronske medije. Zbog toga vas pozivam da o ovome ozbiljno i dogovorno razgovaramo jer je to u interesu svih nas i građana Srbije. Zahvaljujem.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja, 12.10.2016.

Zahvaljujem, gospođo predsednice…

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja, 12.10.2016.

Zahvaljujem, ali ako možete da mi ne oduzimate vreme.
Veoma kratko, pošto želim da podržim vaš stav da treba da se govori o temi i da se oslonim na ono šta je prethodnica govorila o odgovornosti za javnu reč, koja bi valjda, pre svega, trebala da se odnosi upravo na nas.
Dakle, ceo dan vidim da provejava ova primitivna šala u odnosu na to šta se događalo u Savetu Evrope. Mislim da je to krajnje neumesno i neadekvatno. Radi se o osobi koja godinama uspešno predstavljala Srbiju u ovoj velikoj međunarodnoj organizaciji, koja je dala izjavu da nije ni na koji način uticala na procedure u Savetu Evrope, niti je to moguće u jednoj tako ozbiljnoj organizaciji.
Ako poslanici SNS zasnivaju svoje stavove na osnovu kuloarskih dojava u Savetu Evrope, neka se na tome i zadrže. Činjenice, ukoliko žele da utvrde, neka se obrate socijalističkoj grupi Saveta Evrope koju čine poslanici iz 47 država Evrope koje su članice ove važne organizacije.
Tako da vas molim, držite se činjenica, a te defamacije ličnosti koje ste počeli ponovo da činite poslednjih dana, pokušajte da zaboravite to ne pripada dostojanstvu ovog parlamenta.

Imovinska karta

(Beograd, 16.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 110000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 110000.00 RSD 03.06.2016 -