Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Radoslav Milojičić

Radoslav Milojičić

Srpska napredna stranka

Govori

Hvala.

Reklamiram član 107. da je govornik na sednici Narodne skupštine obavezan da poštuje dostojanstvo Narodne skupštine, i to nije ispoštovano kada je prethodni govornik govorio nešto više od pet minuta.

Kaže prethodni govornik da ovde sede nečiji sledbenici. Ja ne znam, poštovani građani, ko su čiji sledbenici ovde u Skupštini Srbije, ali sam siguran da ćete se vi frapirati kada čujete čiji je on sledbenik i koga on sluša.

Petar Miletić, predsednik izvršnog odbora stranke čiji je predsednik prethodni govornik, je bio savetnik Aljbina Kurtija do decembra prošle godine. Aljbin Kurti nam je poslao čoveka, svog savetnika, da podriva političke temelje ove države, da unosi nemir i da izaziva građanski rat. Oni o tome ne govore. Njima ne smeta da neko ko je savetnik Aljbina Kurtija bude predsednik izvršnog odbora.

Zaista mislim da ste, predsedavajući, nekoliko puta u toku današnjeg dana, uz divljenje i poštovanje koje imam prema vama, morali da prekinete neke govornike. Mislim da građani Srbije ne zaslužuju da im Dragan Đilas govori o lopovluku, da ne zaslužuju da im Ponoš govori o časti i da Marinika Tepić govori o političkom poštenju. Hvala.
Hvala, uvaženi predsedavajući.

Pomenut sam naravno da sam bio dobar poslanik, ali da li je neko dobar ili loš poslanik o tome odlučuju građani na izborima. Ja sam uvek na svom biračkom mestu bez obzira da li sam bio ovde ili tamo dobijao preko 37% glasova, a o sadašnjem rezultatu ne želim da govorim, jer je to velika zasluga Aleksandra Vučića i svih ljudi koji ovde rade, ali i moj rezultat. Tako da građani ocenjuju o svima nama.

Ja sam uvek iz kuće izlazio sa jednom mišlju kada sam dolazio ovde kako će me gledati moja deca sutra, da ne obrukam moje pretke o kojima sam govorio više puta i nikada me niko neće naterati da uradim nešto što je protiv Srbije.

9/2 VS/MJ

Gospođa koja je govorila pre mene je potpisala rezoluciju koju ja sada držim, a to je da se Srbi i srpski narod osude za genocid. Moji preci su ginuli za ovu državu, a ona želi celokupan srpski narod da proglasi genocidnim narodom, tako da mi ne možemo zaista nikada da stanemo u istu rečenicu.

Ja sam zaista juče rekao, meni je zaista žao ovog Dragana Đilasa, zar je moguće da čovek sa tolikim svojim parama i toliko para koje dobija od Aljbina Kurtija, od Mihela Rota, od Šidera, od svih mrzitelja Srbije, pa zar nije mogao da plati neke bolje da ga prezentuju nego ovakve. Hvala.
Hvala, uvaženi predsedavajući.

Reklamiran član 106. – govornik može da govori samo o tačci o kojoj se vrši pretres.

(Poslanici opozicije dobacuju: Tački.)

Tačci, tački, sasvim je svejedno, apsolutno je svejedno i možete slobodno da pokušate da me dekoncentrišete, nećete uspeti, ali vas molim da zapamtite da mi je proteklo 30 sekundi u vašem dobacivanju i nadam se da ćete mi to vratiti.

Mogli smo ovde da čujemo sve i svašta, ali nismo mogli da čujemo istinu. Ono što smo mogli da čujemo to je kako je nama i građanima Srbije njihova vladavina kriva i posle 12 godina. Jednostavno, šteta koju su oni napravili svojom krađom, lopovlukom, uništenjem naših institucija će biti zabeležena i narednih 112 godina, a ne samo 12 godina, poštovani predsedavajući.

Kažu – mi smo interesna grupa. Da, mi jesmo interesna grupa, ali naš jedini interes je Srbija, povećanje plata, povećanje penzija, očuvanje Kosova i Metohije, očuvanje Republike Srpske u uređenju kakvom je danas. Za nas Republika Srpska nije genocidna tvorevina, kao što je za vas, kao što je za vas koji sedite tamo.

Ja bih pitao prethodnog govornika, ne želim da mu spomenem ime, jer to nije dozvoljeno, pa se zato obraćam vama, pa zašto je onda, kada je SNS toliko loša, bio u koaliciji sa njima do 2016. godine? Zašto su ga njegovi drugari iz G17+ dovodili i molili Aleksandra Vučića i Anu Brnabić i sve ove ljude da ga postave za ministra? Zašto tada nije rekao – ne želim da budem ministar, nego je čekao ispred Vlade, ispred kabineta predsednika Vučića? Sreća, i tu se pokazuje razlika, jer je predsednik Vučić video o kakvim potencijalima se radi i naravno da nije želeo da to prihvati.

Kažu – kriminalci nikada nisu moćniji. Kažite mi koji kriminal poznat, poput Šiptara, Kuma, koji su terorisali Srbiju, zatvarali ljude u šahte za vreme vaše vladavine, je na slobodi?

21/1 DJ/LjL 13.30 - 13.40

Setite se nekog velikog kriminalca koji ima poznato ime a da nije u zatvoru. Svi su u zatvoru. Tu ne računam, naravno, na lopova Dragana Đilasa, on je poslanik i njega ne želim da mešam sa ovim ozbiljnim kriminalcima. On je samo pokrao ovu državu i on nije kriminalac u tom smislu, ne mogu da grešim dušu.

Na kraju krajeva, vi ne možete da oprostite nama jednu stvar, a to je zato što podržavamo, kao i preko tri miliona naših građana, najboljeg među nama. Podržavamo čoveka koji se svakog dana bori za slobodnu, samostalnu, slobodarsku, nezavisnu Srbiju, a ime tog čoveka je Aleksandar Vučić i vi znate da nikada nećete moći da pobedite ni njega, ni njegov rad, ni njegovu marljivost, a ni građane Srbije.
Hvala.

Uvaženi predsedavajući, član 107.

Molim kolege od preko puta da ne budu nervozne.

Ja nisam doktor, ali drago mi je što je tu moja koleginica koju zaista uvažavam, gospođa Dejanović, i voleo bih da potvrdi da li je tačno da čovek kada ne govori istinu i kada mnogo laže, kao što je to radio Dragan Đilas, da mu se suša usta i tresu mu se ruke? Njemu su papiri poispadali koliko su mu se tresle ruke, a vodu je pio, što su građani mogli da vide u direktnom prenosu, nekoliko puta, što je doktorski dokaz o njegovoj laži.

Kažu kod mene u selu u Šumadiji, jednom divnom selu, Glibovcu, ne laje pas zbog sela nego zbog sebe. Tako i prethodni govornik kada je govorio da je išao kod predsednika Aleksandra Vučića da mu ponudi nekakav dijalog, nekakav mir, nekakav napredak, nije govorio istinu. Išao je da kuka za svoje mesto da ga Aleksandar Vučić opet vrati da bude gradonačelnik Beograda. I kada je Aleksandar Vučić to odbio, onda je on postao njegov najveći protivnik. Aleksandar Vučić to nije želeo da uradi, jer ima srazmere lopovluka, beščašća kojim je Dragan Đilas obeštetio sve Beograđane i sve građane Srbije.

Voleo bih da nam je ovde govorio o svojih 619 miliona koje je ukrao dok je bio vlast. Voleo bih da je govorio o mostu koji je najskuplje plaćeni most na svetu, koji je izgradio ovde. Niti je bila njegova ideja, niti se gradilo po njegovim projektima, niti je on taj most finansirao, već država Srbija, a taj most je projektovao još pokojni Bogdanović.

Što se tiče „Dajrekt medije“, voleo bih da ovde hrabro odgovori na čijem placu je nastala „Dajrekt medija“, da li je „Dajrekt medija“ nastala na placu koji je Dragan Đilas ukrao od Demokratske stranke dok je bio njen predsednik. O tome da je tukao svoju suprugu i svog tasta zaista ne želim da govorim o tome, više puta je iznesena ista, ali sudije nisu želele da postupaju po tom predmetu zato što su sudije 2010. godine postavljane tako što su svi predsednici opštinskih odbora DS morale da potpišu da je sudija podoban da bi vršio svoju funkciju i bio sudija. To je politika Dragana Đilasa.

Kada govori o deci, treba da se stidi. Najveći pakao su proživela deca Aleksandra Vučića. Ne postoji ni jedan dan i ni jedan sat da ružno ne govorite o ženi, deci, bratu, sinu, čak i o malom sinu koji ima šest godina, predsednika Vučića. Vi ćete ući u knjige i udžbenike političkog beščašća. Sram te bilo, Dragane!
Hvala, uvaženi predsedavajući.

Poštovani profesore, ja vam se izvinjavam i kao čoveku i kao naučniku i kao osobi zbog koje naša država i svi građani treba da budu ponosni na vas zbog opozicije koja je poštuje ni vaše godine, ni vaše znanje, ni vaše zvanje.

Reklamiram član 108. Kaže naš mudri narod da nije bitno šta se kaže, već je bitno ko kaže.

Mi smo sada slušali pridike od čoveka koji je priželjkivao ukrajinski scenario u Srbiji. Mi smo sada slušali pridike od čoveka koji je promenio ime zbog politike, koji je promenom imena pljunuo na svog oca, majku, crkvu, porodicu i kuma koji mu je to ime dao. Šta možemo očekivati od njega?

Mi govorimo i slušamo čoveka koji je kao predsednik Odbora za spoljnu politiku Skupštine Republike Srbije, građana ove države, govorio sve najgore o Republici Srbiji, o njenim građanima i u Nemačkoj i u Francuskoj i u SAD. Tužakao je i govorio sve najgore i o predsedniku Republike i o svim građanima.

Nije problem što je on to govorio, on ima, možda, podršku tamo, ali je njegov i njihov problem što nemaju podršku u Nišu, Surdulici, Svrljigu, Gadžinom Hanu, Smederevskoj Palanci i nikada je neće imati zato što su pokrali ovu državu, zato što su 500.000 naših građana ostavili bez posla.

To govori čovek koji je izdržavano lice prvo od svoje supruge, a onda i od Dragana Đilasa kome nije završio posao da se Srbiji uvedu sankcije, kako su priželjkivali i on nikako da napreduje. Prvo je nosio torbu Vuku Jeremiću, sada nosi torbu Draganu Đilasu. Pa, ajde, čoveče, imaš 50 godina, avanzuj malo, edukuj se, napreduj.

Hvala.
Hvala.

Dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani, reklamiram član 107. Govornik je dužan da poštuje dostojanstvo Narodne skupštine.

Apsolutno od prve do poslednje reči prethodni govornik je unizio kako dostojanstvo Narodne skupštine, unizio je i vas građani Srbije, kao što vas je unizio i 2008. godine kada je sa rukama u džepovima gledao otcepljenje Kosova i Metohije, kao što vas je unizio, poštovani građani, devedesetih godina dok je moj otac ratovao, on je u papučama i u cipelicama sedeo po Generalštabu dok nama otimaju teritoriju.

Prethodni govornik je unizio dostojanstvo time što je, narode Srbije, postao politički general tako što je nosio torbu Vuku Jeremiću, pa je na osnovu tih zasluga postao načelnik Generalštaba.

To što je sada otišao o nije želeo da sasluša odgovor govori o njemu, pobegao je sa svih ratišta i svih bojišta i ne znam na osnovu čega je dobio čin generala.

Što se tiče njegovog državljanstva, ja zaista poštujem ljude bez obzira na njihovu versku, nacionalnu i političku pripadnost, ali moramo da znamo da je on pisao molbu državi Hrvatskoj da dobije njihove papire, kako bi u slučaju nekog novog rata, ne daj Bože, imao gde da pobegne iz Srbije. Kao takav ser sigurno nikada neće boriti za Srbiju, srpski narod i srpske interese.

Na kraju, ja se ne slažem sa mojim kolegama, vidim da su iz svih poslaničkih klubova negodovali zbog toga što je čovek od šezdeset i nešto godina držao ruke u džepovima dok je govorio. Time je unizio, naravno, dostojanstvo ovog doma, ali kako da ne drži ruku u džepu kada pored njega sedi Dragan Đilas. Pa i on se plaši da ga Đilas ne opljačka dok govori. Hvala.
Hvala.

Drago mi je da je prethodni govornik pominjao zdravstvo i bolnice u Srbiji. Centar ovog budžeta treba da budu građani koji sedam godina sve teže i teže žive, nemaju dovoljno novca u novčaniku, dovoljno goriva u rezervoaru i dovoljno hrane u frižideru zbog toga što im je SNS otela plate, otela penzije, smanjila dnevnice i unizila njihov životni standard, povećala akcize, povećala cenu struje, povećala cenu goriva.

No, kada govorimo o zdravstvu, ovo je bolnica u Smederevskoj Palanci. U martu mesecu ove godine ste obećali kompletnu rekonstrukciju. Naravno, zato što su tada bili izbori u Smederevskoj Palanci i od tada ni jedan jedini ministar nije došao u Smederevsku Palanku. Tako će biti i u Doljevcu i u Lučanima i u Kuli, tako i u svim opštinama, dođete, slažete i odete. To je vaša politika već sedam godina.

Ovo je Infektivna klinika, pošto je prethodni govornik govorio o zdravstvu. Pogledajte, ministre, na šta vam liči Infektivna klinika, ako možete. To je budžet.

Budžet je i to što meštanima Smederevske Palanke 10 meseci niste isplatili ni jedan jedini dinar, ostali su bes krovova nad glavom, pogotovo meštani Goloboka. Uništeno je preko 500 domaćinstava, jedan jedini dinar im niste isplatili kao odštetu usled elementarnih nepogoda. O tome treba da razgovaramo u ovom budžetu.

Dajete 250 miliona evra za stadion. I da imate taj novac u budžetu, da je stanje u državi idealno, podržavam, ja i dalje igram aktivno fudbal i celog života sam igrao fudbal, pored onolikog stadiona Crvene zvezde, Partizana, Obilića, OFK Beograda, vi gradite stadion od 250 miliona evra i to ne našim sredstvima, već sredstvima naše dece, jer se zadužujete kod Evropske investicione banke, zadužujete za stadion. To bi značilo kao kada ne bi građanin imao krov na kući, a kupuje sliku i stavlja na zid. Ne, prvo treba da popravite krov. Ali, vi niste domaćini, vi ne znate kako se rukovodi budžetom.

Vi se zadužujete 250 miliona evra za stadion, a smanjujete budžet za kulturu. Zašto? Pa, zato što kažnjavate one koji vide da je vaša vlast pogubna po građane Srbije i koji imaju kuraži da to kažu.

Zadužili ste nas 10 milijardi evra za sedam godina vaše bahate i korumpirane vlasti, 10 milijardi evra. I nemojte da govorite da ste nas zadužili zato da bi vraćali naše dugove. Ako ja uzmem 100 evra od gospodina Živkovića i pozajmim se od gospođe Tepić da vratim tih 100 evra, ja dugujem istih 100 evra samo različitoj osobi.

Nemojte da mislite da građani Srbije ne razumeju. Deset milijardi evra ste zadužili Srbiju. Dok su građani Srbije sve siromašniji, vaši bankovni računi su sve bogatiji i bogatiji.
Hvala.

Drago mi je da sam dobio reč, konačno i nije mi drago što moram da konstatujem, a i građani Srbije, da vi ni jednu jedinu tačnu informaciju ne možete da kažete. Da li je vama to u genetskom kodu SNS, da li vas tim stvarima uče, ja ne znam, ali vi nikada u životu ni jednu tačnu stvar niste rekli.

(Boban Birmančević: Hajdemo u Šabac.)

Molim vas da ne dobacujete.

Pre svega ministre, rast BDP po godinama, pošto ste vi čitali neke podatke, naravno restriktivno, 2000. god. – 7,67, 2001. god. – 4,99, 2002. god. – 7,12, 2003. god. – 4.42, 2004. god. – 9,05, 2005. god. – 5,54. Možemo da govorimo i o vašem rastu BDP, 2014. god. – minus 1,88, 2015. god. – 0,76. Ne znam zašto ste izostavili te podatke, verovatno namerno.

I pošto smo malopre čuli čitanje šta je ko kome izjavljivao, evo 17. jula 2012. godine, čovek kaže ovako: „Reč je o stranci koja je od 2008. godine, ne dobija ni jednog jedinog dinara iz budžeta Republike Srbije. To je apsolutni dokaz da je SNS stranka koja se finansira apsolutno na nelegalan način, gde finansiraju tajkuni, mafijaši i kriminalci“ – Aleksandar Martinović. (Isključen mikrofon.)
Gospodine Marinkoviću, ja ne znam zaista kako vama da se obratim, kako da vas dozovem? Pet minuta reklamiram Poslovnik. Znate da Poslovnik ima prednost nad ostalim govornicima.

Jutros ste molili da se smire strasti, da se govori dostojanstveno, u duhu parlamentarizma, a sami to ne poštujete.

Da li vama zaista ne smeta kada neko ovde kaže da je napravljen pakt protiv Srbije? Da li vama zaista to deluje u redu i da li vama zaista to deluje normalno i da li ćete i dalje da se pravite da to niste čuli i onda vam nije jasan neki potez opozicije? Pa, opozicija mora da brani dostojanstvo građana koji su pokradeni, koje SNS omalovažava i svoje dostojanstvo.

Zaista bih voleo da mi odgovorite da li vama smeta kada vama neko kaže da je bilo ko u ovoj državi napravio pakt protiv Srbije, a kamoli kada to kažu oni koji su u vlasti sa Ramušom Haradinajem i Hašijem Tačijem, kao što je to SNS, kada to kažu oni čija je stranka nastala na lopovluku i na krađi mandata SRS… (Isključen mikrofon.)
Hvala.

Reklamiram član 108. - o redu na sednici stara se predsednik Narodne skupštine, tačnije vi.

Kako mislite da mi raspravljamo o najvažnijem zakonu u jednoj godini, to je Zakon o budžetu, ako oduzmete dvojici opozicionih poslanika, na prvo javljanje u današnjem danu, reč? Prekinite ih čim izgovore ono što je istina, što svi građani znaju, da je SNS unazadila Srbiju, da ste nas zadužili 10 milijardi evra za samo sedam godina. Rekao sam povreda Poslovnika, član 108.

Ja vas molim da nam ne oduzimate osnovno pravo u ovom parlamentu da debatujemo, da iznosimo naše političke stavove. Nismo vam mi ovi vaši iz koalicije koji će da ćute i koji će da čitaju govore koje im vi date. Imamo svoje mišljenje, imamo svoj stav, imamo svoju kičmu i nećemo dozvoliti da nas ugnjetavate. Ne zbog nas, ne zbog naših stranaka, već zbog građana Srbije koje ste ugnjetavali od 1990. do 2000. godine i sada ih ugnjetavate sedam godina. I treba da vas je sramota sve zajedno.
Hvala.

Reklamiram član 110. i tražim oduzimanje reči i kaznu za poslanika Martinovića, koji je čitavu opoziciju nazvao izdajnicima i rekao da smo mi u nekakvom paktu protiv Srbije.

Poštovana i draga gospodo, mi Srbiju volimo, naravno, najviše na svetu. Mi nismo u paktu protiv Srbije, ali smo u paktu protiv lopovluka i omalovažavanja građana Srbije od strane SNS. A ko jeste u paktu protiv Srbije? Pa jeste SNS, koja je u koaliciji sa Haradinajem i Tačijem. Vi ste u paktu protiv Srbije. (Isključen mikrofon.)
Ja ne znam zašto mi svaki put oduzmete reč? Bilo bi mi drago da ste oduzeli reč Martinoviću, koji je sve poslanike opozicije nazvao izdajnicima. To je sramota prema građanima Srbije koji su za nas glasali, sramota je za nas same i sramota je za naše pretke, a mnogi su živote dali za tu Srbiju, dok je vlast SNS, i njeni funkcioneri Nikolić i Vučić dobijali stanove dok su na naše građane padale bombe. E, to je sramota. I zato reklamiram član 110.
No, mene ne čudi ništa drugo od vas, jer sam način kako ste nastali, krađom mandata, ne može ništa drugo da proizvede.
Hvala.

Nadam se da ste shvatili da građani Srbije neće dozvoliti da ih maltretirate kao što radite već sedam godina, ne lično vi, već sistem Srpske napredne stranke koji je oličen u svima vama koji sedite ovde.

Građani moraju da znaju…


Rekao sam – član 108.

Nije isto, gospodin Aleksić nije reklamirao član 108.