Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Radoslav Milojičić

Radoslav Milojičić

Demokratska stranka

Govori

Hvala.

Drago mi je da je prethodni govornik pominjao zdravstvo i bolnice u Srbiji. Centar ovog budžeta treba da budu građani koji sedam godina sve teže i teže žive, nemaju dovoljno novca u novčaniku, dovoljno goriva u rezervoaru i dovoljno hrane u frižideru zbog toga što im je SNS otela plate, otela penzije, smanjila dnevnice i unizila njihov životni standard, povećala akcize, povećala cenu struje, povećala cenu goriva.

No, kada govorimo o zdravstvu, ovo je bolnica u Smederevskoj Palanci. U martu mesecu ove godine ste obećali kompletnu rekonstrukciju. Naravno, zato što su tada bili izbori u Smederevskoj Palanci i od tada ni jedan jedini ministar nije došao u Smederevsku Palanku. Tako će biti i u Doljevcu i u Lučanima i u Kuli, tako i u svim opštinama, dođete, slažete i odete. To je vaša politika već sedam godina.

Ovo je Infektivna klinika, pošto je prethodni govornik govorio o zdravstvu. Pogledajte, ministre, na šta vam liči Infektivna klinika, ako možete. To je budžet.

Budžet je i to što meštanima Smederevske Palanke 10 meseci niste isplatili ni jedan jedini dinar, ostali su bes krovova nad glavom, pogotovo meštani Goloboka. Uništeno je preko 500 domaćinstava, jedan jedini dinar im niste isplatili kao odštetu usled elementarnih nepogoda. O tome treba da razgovaramo u ovom budžetu.

Dajete 250 miliona evra za stadion. I da imate taj novac u budžetu, da je stanje u državi idealno, podržavam, ja i dalje igram aktivno fudbal i celog života sam igrao fudbal, pored onolikog stadiona Crvene zvezde, Partizana, Obilića, OFK Beograda, vi gradite stadion od 250 miliona evra i to ne našim sredstvima, već sredstvima naše dece, jer se zadužujete kod Evropske investicione banke, zadužujete za stadion. To bi značilo kao kada ne bi građanin imao krov na kući, a kupuje sliku i stavlja na zid. Ne, prvo treba da popravite krov. Ali, vi niste domaćini, vi ne znate kako se rukovodi budžetom.

Vi se zadužujete 250 miliona evra za stadion, a smanjujete budžet za kulturu. Zašto? Pa, zato što kažnjavate one koji vide da je vaša vlast pogubna po građane Srbije i koji imaju kuraži da to kažu.

Zadužili ste nas 10 milijardi evra za sedam godina vaše bahate i korumpirane vlasti, 10 milijardi evra. I nemojte da govorite da ste nas zadužili zato da bi vraćali naše dugove. Ako ja uzmem 100 evra od gospodina Živkovića i pozajmim se od gospođe Tepić da vratim tih 100 evra, ja dugujem istih 100 evra samo različitoj osobi.

Nemojte da mislite da građani Srbije ne razumeju. Deset milijardi evra ste zadužili Srbiju. Dok su građani Srbije sve siromašniji, vaši bankovni računi su sve bogatiji i bogatiji.
Hvala.

Drago mi je da sam dobio reč, konačno i nije mi drago što moram da konstatujem, a i građani Srbije, da vi ni jednu jedinu tačnu informaciju ne možete da kažete. Da li je vama to u genetskom kodu SNS, da li vas tim stvarima uče, ja ne znam, ali vi nikada u životu ni jednu tačnu stvar niste rekli.

(Boban Birmančević: Hajdemo u Šabac.)

Molim vas da ne dobacujete.

Pre svega ministre, rast BDP po godinama, pošto ste vi čitali neke podatke, naravno restriktivno, 2000. god. – 7,67, 2001. god. – 4,99, 2002. god. – 7,12, 2003. god. – 4.42, 2004. god. – 9,05, 2005. god. – 5,54. Možemo da govorimo i o vašem rastu BDP, 2014. god. – minus 1,88, 2015. god. – 0,76. Ne znam zašto ste izostavili te podatke, verovatno namerno.

I pošto smo malopre čuli čitanje šta je ko kome izjavljivao, evo 17. jula 2012. godine, čovek kaže ovako: „Reč je o stranci koja je od 2008. godine, ne dobija ni jednog jedinog dinara iz budžeta Republike Srbije. To je apsolutni dokaz da je SNS stranka koja se finansira apsolutno na nelegalan način, gde finansiraju tajkuni, mafijaši i kriminalci“ – Aleksandar Martinović. (Isključen mikrofon.)
Gospodine Marinkoviću, ja ne znam zaista kako vama da se obratim, kako da vas dozovem? Pet minuta reklamiram Poslovnik. Znate da Poslovnik ima prednost nad ostalim govornicima.

Jutros ste molili da se smire strasti, da se govori dostojanstveno, u duhu parlamentarizma, a sami to ne poštujete.

Da li vama zaista ne smeta kada neko ovde kaže da je napravljen pakt protiv Srbije? Da li vama zaista to deluje u redu i da li vama zaista to deluje normalno i da li ćete i dalje da se pravite da to niste čuli i onda vam nije jasan neki potez opozicije? Pa, opozicija mora da brani dostojanstvo građana koji su pokradeni, koje SNS omalovažava i svoje dostojanstvo.

Zaista bih voleo da mi odgovorite da li vama smeta kada vama neko kaže da je bilo ko u ovoj državi napravio pakt protiv Srbije, a kamoli kada to kažu oni koji su u vlasti sa Ramušom Haradinajem i Hašijem Tačijem, kao što je to SNS, kada to kažu oni čija je stranka nastala na lopovluku i na krađi mandata SRS… (Isključen mikrofon.)
Hvala.

Reklamiram član 108. - o redu na sednici stara se predsednik Narodne skupštine, tačnije vi.

Kako mislite da mi raspravljamo o najvažnijem zakonu u jednoj godini, to je Zakon o budžetu, ako oduzmete dvojici opozicionih poslanika, na prvo javljanje u današnjem danu, reč? Prekinite ih čim izgovore ono što je istina, što svi građani znaju, da je SNS unazadila Srbiju, da ste nas zadužili 10 milijardi evra za samo sedam godina. Rekao sam povreda Poslovnika, član 108.

Ja vas molim da nam ne oduzimate osnovno pravo u ovom parlamentu da debatujemo, da iznosimo naše političke stavove. Nismo vam mi ovi vaši iz koalicije koji će da ćute i koji će da čitaju govore koje im vi date. Imamo svoje mišljenje, imamo svoj stav, imamo svoju kičmu i nećemo dozvoliti da nas ugnjetavate. Ne zbog nas, ne zbog naših stranaka, već zbog građana Srbije koje ste ugnjetavali od 1990. do 2000. godine i sada ih ugnjetavate sedam godina. I treba da vas je sramota sve zajedno.
Hvala.

Reklamiram član 110. i tražim oduzimanje reči i kaznu za poslanika Martinovića, koji je čitavu opoziciju nazvao izdajnicima i rekao da smo mi u nekakvom paktu protiv Srbije.

Poštovana i draga gospodo, mi Srbiju volimo, naravno, najviše na svetu. Mi nismo u paktu protiv Srbije, ali smo u paktu protiv lopovluka i omalovažavanja građana Srbije od strane SNS. A ko jeste u paktu protiv Srbije? Pa jeste SNS, koja je u koaliciji sa Haradinajem i Tačijem. Vi ste u paktu protiv Srbije. (Isključen mikrofon.)
Ja ne znam zašto mi svaki put oduzmete reč? Bilo bi mi drago da ste oduzeli reč Martinoviću, koji je sve poslanike opozicije nazvao izdajnicima. To je sramota prema građanima Srbije koji su za nas glasali, sramota je za nas same i sramota je za naše pretke, a mnogi su živote dali za tu Srbiju, dok je vlast SNS, i njeni funkcioneri Nikolić i Vučić dobijali stanove dok su na naše građane padale bombe. E, to je sramota. I zato reklamiram član 110.
No, mene ne čudi ništa drugo od vas, jer sam način kako ste nastali, krađom mandata, ne može ništa drugo da proizvede.
Hvala.

Nadam se da ste shvatili da građani Srbije neće dozvoliti da ih maltretirate kao što radite već sedam godina, ne lično vi, već sistem Srpske napredne stranke koji je oličen u svima vama koji sedite ovde.

Građani moraju da znaju…


Rekao sam – član 108.

Nije isto, gospodin Aleksić nije reklamirao član 108.

Reklamiram član 108: „O redu na sednici stara se predsedavajući ili predsednik Narodne skupštine“. Potpuno je svejedno ko sedi na tom vašem mestu. Svi se ponašate u skladu sa voljom i željom jednog čoveka – Aleksandra Vučića, koji maltretira političke protivnike, koji ne želi drugačije mišljenje, koji gasi medije i koji kinji Srbiju već devet godina, ako uračunamo i one dve, 1998. i 1999. godine, kada je dobio stan dok su na nas padale bombe. (Isključen mikrofon.)
Gospodine predsedavajući, recipročno ću odgovoriti, kao što nas je prethodni govorni okarakterisao sve ovde, ko se čime bavio, ko je kakav, ko je šta, i ko čini opoziciju, ja ću takođe, pošto je izuzetno važno da građani Srbije znaju ko je sastavljao Predlog budžeta, najvažniji zakon u jednoj godini za 2019. godinu. Građani moraju da brinu, kao što brinu u poslednjih sedam godina, neće nijedan građanin Srbije imati dovoljno novca u novčaniku, dovoljno goriva u rezervoaru i dovoljno hrane u frižideru dok je SNS na vlasti.

Taj budžet je sastavio npr. ministar Aleksandar Vulin, koji je ukrao 300 hiljada evra, i rekao da mu je to poklon od tetke iz Kanade. Taj budžet je sastavljao gospodin Martinović, koji je, da bi obezbedio sebi sedmu platu, građani Srbije, sedmu platu, dok vi nemate nijednu jedinu platu, zaposlio sebe u medicinskoj školi u Ćupriji, sa kojom nema nikakve veze. Taj budžet je sastavljao ministar poznat po aferama i najgori gradonačelnik Beograda u istoriji Beograda, Siniša Mali, koji ima 24 stana samo u Bugarskoj. Taj budžet je sastavljao gospodin Orlić, kome isto malo pet plata, pa je obezbedio sebi šestu platu u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji, pritom su otpustili žene, majke i osobe koje su stručne i koje dugo godina rade u toj školi.

Taj budžet je sastavljao i genije, tj. gradonačelnik Beograda Goran Vesić, a vrhovni komandant njihov je odobrio taj budžet. Aleksandar Vučić, čovek koji je u koaliciji sa Haradinajem i Hašimom Tačijem, i koji nama svakog dana predstavlja kako je teško, u kakvoj je krizi, kako on ne može da podnese sve te pritiske. Pa, mu ja poručujem da podnese ostavku, kako ne bi mučio sebe i kako ne bi više mučio građane Srbije, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Te vaše priče da su vaši predsednici opština podneli ostavke, a ministri nisu, SNS se i dalje nalazi u vladi Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija i to građani Srbije treba da znaju. Taj budžet je verovatno sastavljamo i Tomislav Nikolić koji se i dan danas baškari u državnoj vili, godinu i po dana posle odlaska sa vlasti se baškari u državnoj vili, ima državnu platu. I, ponosan sam što sam bio član Glavnog odbora stranke čiji je predsednik bio Boris Tadić jer je i ovim potezom Tomislav Nikolić pokazao razliku da ni on ni Aleksandar Vučić Borisu ne mogu da čiste ni cipele. Drago mi je.
Samo da bi građani mogli da imaju uvid u to šta se dešava trenutno ovde. Predsednica parlamenta je pre svog prethodnog obraćanja rekla, citiram: „Javila sam se samo da iznerviram osobe prekoputa“, tj. nas iz opozicije. To zaista dokazuje jedan nivo na kome predsednica parlamenta, a i svi koji predsedavate se obraćate.

(Aleksandar Martinović: Jel ovo po amandmanu?)

Da, da, po amandmanu, naravno.

Pošto vidimo da je prethodnim govornicima ključna tema bila 5. oktobar i DOS, svi koji su govorili po amandmanu su govorili o toj temi, evo, samo nekoliko podataka o 5. oktobru.

Plate, draga gospodo, ste nam vi ostavili 30 evra, a mi smo ih podigli posle 5. oktobra na 200. Vratili smo staru deviznu štednju, vratili smo 13 zaostalih penzija koje ste vi oteli od građana Srbije, vratili smo 12 dečjih dodataka, vratili smo „Telekom“, poštovani građani Srbije, vratili smo zemlju u Ujedinjene nacije, vratili smo vize.

Građani Srbije su imali vize koje su ukinute posle toga.

Dragi prijatelji, možemo da govorimo i o 14 milijardi evra, koliko je ostalo posle nas. Vi ste nas zadužili 10 milijardi evra za sedam godina vaše bahate vladavine. Kako pobeđujete na izborima? Pitajte Danila Bobića, koga ste kidnapovali u Vrbasu…

… pitajte Milana Gavrilovića iz Mionice, koji je dobio tri kopče i kome je polomljena arkada, pitajte Borka Stefanovića kako pobeđujete na izborima. Pobeđujete isto onako kako je i nastala vaša stranka, na otimačini poslaničkih mandata, na lažima, na prevarama, finansirana od najvećih tajkuna u ovoj zemlji. Kako ste nastali, dosledni ste, tu politiku sprovodite već sedam godina.