ALEKSANDAR (VOJISLAV) ŠEŠELJ

Srpska radikalna stranka

Aleksandar Šešelj rođen je 1993. godine.

Student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

21. septembra 2017. godine potvrđen mu je prvi poslanički mandat.

Osnovne informacije

Statistika

  • 50
  • 0
  • 271
  • 1
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 7 meseci i 21 dan i 19 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 5 meseci i 30 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 02.04.2019.

Hvala.

Meni je jako žao, dame i gospodo narodni poslanici, zato što smo završili ranije prošle nedelje zasedanje, ali nisam mogao da zaboravim da je ministar rekao u jednom momentu, kao odgovor na kritike naših poslanika, jer evidentan je problem da najveći broj ljudi koji završe medicinske fakultete traži da ode gde može da se snaže u inostranstvu, pre svega u nekim zemljama zapadne Evrope. Vi ste rekli gospodine ministre, pa eto vidite vi kritikujete EU, parafraziram, a gde oni idu, ti što odlaze kad završe fakultete? Pa idu u EU.

Znate ako je to stvarno vaše mišljenje to više nego naivno. Ne možete vi da poredite naše zdravstvo sa zdravstvom Nemačke ili Švedske. Vi morate da vidite šta se desilo novim članicama EU, koje su se nedavno učlanile, pogledajte šta se dešava u Hrvatskoj, kakav je tamo odliv stanovništva, šta se dešava u Bugraskom, u Rumuniji, u Mađarskoj i vidite kakve će to posledice imati u Srbiji. Dakle, nemojte da kažete da je rešenje nekog problema, učlanićemo se u EU i onda više nećemo imati odliv zdravstvenih radnika.

Vaša politika, tj. politika vaše Vlade u kojoj ste vi član je puna kontradiktornosti. Znate u zdravstvu je ograničeno zapošljavanje i ograničeno je podizanje zarada. Nedavno, imali smo priliku da vidimo Aleksandra Vučića na jednoj od mnogobrojnih konferencija za štampu kako je rekao da će u sledećih pet godina jedan veliki, ogroman projekat, koji se zove „milijardu evra za zdravstvo“ da bude u Srbiji, kako ćemo mi da unapredimo naš zdravstveni sistem i da ćemo ga dovesti na neki nivo evropskih zemalja.

Kako ćemo to da radimo sa ograničenim zapošljavanjem i ograničavanjem zarade? Evo vaš kolega ministar Šarčević je shvatio, pa je rekao juče da će tražiti da se ukine zabrana zapošljavanja u prosveti. Postoje neke delatnosti koje su za državu najvažnije, gde ne sme biti ograničavanja zarada i ograničavanja zapošljavanja. To su pripadnici MUP, Vojska, ljudima koji rade u prosveti, a posebno u zdravstvu. Koju vi poruku šaljete nekom ko studira medicinski fakultet, ako mu kažete da nema sada šanse da se zaposli tj. ograničeno je zapošljavanje, ukidaju se domovi zdravlja, pa šta vam treba, koju motivaciju ima da ostane u Srbij?.

Znate, ova centralizacija neće rešiti ovo što ste malopre rekli. Ne možete vi da kažete sada da vi nemate uticaj na lokalne vlasti. Samo u pet opština u Srbiji niste na vlasti tj. vaša stranka. Kako mi možemo da očekujemo da će se to promeniti? Dakle, treba da se i ostavi neka autonomija lokalnim samoupravama, ali naravno ne treba ministarstvo isključiti iz toga. Treba pokušati da se u svim mesnim zajednicama otvoren ambulante i domovi zdravlja u opštinama.

Predsednik Srbije je rekao jednom prilikom da će on ući u svaki toalet u školi i obići svaki dom zdravlja u svakom selu u svakom zaseoku u Srbiji, pa se verovatno umorio kada je shvatio koliko ima tih mesta, pa je otišao u dva sela i posle nikome ništa.

Za šta ste vi? Jeste li vi za zapošljavanje? Pričali ste ovde o specijalizacijama prošle nedelje. Kako to onda može sa zabranom?

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 02.04.2019.

Svaka čast predsedniku, zaista, kad on stigne da pogleda i prozore i toalete, a zamislite šta bi još bilo kad bismo imali i ministre koji isto tako rade svoj posao, pa onda i oni stignu nešto da urade.

Mislim da ne shvatate dovoljno ozbiljno ovo vezano za Evropsku uniju. Znate, zdravstveni radnici Srbije odlaze masovno u poslednjih nekoliko godina, a mi smo još kandidati za članstvo, tj. u pregovorima smo. Šta bi se desilo kad bi granice bile otvorene i bila sloboda za naše radnike da rade u inostranstvu? Još bi ih više otišlo. A ovde se školuju, na našim fakultetima, specijalizaciju rade ovde, a posle tamo dođu na gotovo, tj. dobiju te zemlje već gotov proizvod, tj. svršene lekare. Kakva je to onda korist za Srbiju?

Znate šta, ono kad sam rekao da je vaša politika puna kontradiktornosti, to je stvarno tačno. U emisiji „Oko“ na Radio-televiziji Srbije, 2015. godine, Aleksandar Vučić je rekao kako, to je bilo u jeku migrantske krize, kako je Angela Merkel jako pametno postupila sa tim prilivom, tj. prijemom migranata sa Bliskog istoka, da tu ima jako mnogo vrhunskih stručnjaka, pogotovo lekara. To može da se nađe na internetu, ako niste gledali. Ja sam to dobro zapamtio.

Zamislite sada kakvu vi poruku, ne kažem vi lično nego vlast koju Aleksandar Vučić oličava, šaljete studentima medicinskih fakulteta. Posle smo čuli – milijardu evra za zdravstvo. Valjda treba da bude prioritet i specijalizacija, ali i zapošljavanje u Srbiji, pod normalnim uslovima, a ne da ne zna da li će vladina komisija da se sastane pa šta će da odluči, da li će da se neko primi u radni odnos. Ja mislim da je najvažnije da se razmišlja o tome, jer to je budućnost Srbije.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 02.04.2019.

Nije to problem, gospodine ministre, zabrana odlaska, kao što ste naveli primer, u Mađarskoj. Treba da se rukovodite time da bude što bolji položaj zdravstvenih radnika u Srbiji, ali, prvenstveno treba da stvorite perspektivu da oni hoće tu da ostanu, a ne da velika većina njih jedva čeka da ode, a to je zbog uslova i, pre svega, zbog plate.

Dakle, kada budete vodili računa o tim stvarima, onda će se taj problem postepeno smanjivati, a nemojte da slušamo – milijardu evra za zdravstvo, a posle toga zatvaramo ambulante i domove zdravlja. Šta ćemo da radimo sa tih milijardu evra? Da podelimo, pa da se ide po privatnim lekarima, možda?

Osnovna stvar jeste da se stvori želja da budući medicinski radnici koji završe fakultete u Srbiji, ostanu i da mogu da od svog rada žive u Srbiji. To treba da bude jedini plan i program ne vašeg ministarstva i vas lično, nego svakog Ministarstva zdravlja i budućeg nekog koji, možda, bude došao posle vas.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 28.03.2019.

Dame i gospodo narodni poslanici, od 2011. godine Republika Srbija pokušava da reši pitanje Kosova i Metohije kroz dijalog pod pokroviteljstvom EU. Vlast do 2012. godine je premestila dijalog sa nivoa UN i Saveta bezbednosti na nivo EU i sa tim u vezi je instalirana na Kosovu Misija Euleksa koja ima za cilj da izgradi kosovske institucije.

Mi u javnosti možemo da saznamo samo spekulacije o pregovaračkim pozicijama Srbije, uopšte o planu i predlogu za neki tzv. kompromis između Srba i kosovskih Albanaca, te upućujem poslanička pitanja gospođi Ani Brnabić, predsednici Vlade Republike Srbije i Aleksandru Vučiću, predsedniku Republike - koje su pregovaračke pozicije Srbije, šta je naš stav i da li da bi saznali šta mi želimo na Kosovu i Metohiji, kako to ima običaj da kaže Aleksandar Vučić, moramo da odemo na jedan panel koji se organizuje u Beogradu, gde je glavna tema, dakle, dosadašnji domet i proces normalizacije odnosa između vlasti u Beogradu i Prištini na kojem je glavni učesnik savetnik predsednika republike Kosovo Hašima Tačija, Bljerim Šalja? Da li mi u Beogradu i pogotovo Narodna skupština treba da ide da sluša šta kaže Bljerim Šalja šta će da bude na Kosovu i Metohiji ili valjda se i mi nešto pitamo? S druge strane, gde su reakcije vlasti u Beogradu zbog ovog događaja?

Osim Savetnika predsednika Kosova, tu su još i Ilir Deda, potpredsednik stranke Alternativa iz Prištine, Fakrim Musliju i Beljuj Behaj, doktor političkih nauka iz Prištine.

Da li mi sad vodimo dijalog ovde u Beogradu? Naravno, sa sprske strane tu su Sonja Biserko i Čedomir Jovanović. Gde su informacije o napretku ovog dijaloga?

S druge strane, gospođa Ana Brnabić je rekla još u novembru kako, ako Kosovo ne ukine taksu od 100% na srpsku robu, biće izbačeno u roku od 90 dana iz CEFTA sporazuma. Evo, prošlo je malo više od 90 dana, nekih 120, šta se dešava sa CEFTA sporazumom?

Šta smo mi uradili da zaštitimo srpski narod na Kosovu i Metohiji koji je na ivici humanitarne krize zbog ovih taksi ili isto da idemo da pitamo šta misli Bljerim Šalja?

Dame i gospodo narodni poslanici, imali smo i prošle nedelje jedan nemio događaj kada je antisrpski sud u Hagu osudio bivšeg predsednika Republike Srpske na doživotnu robiju po izmišljenoj optužnici. Gde su reakcije iz Beograda? Da li se mi slažemo sa tim? Da li mi prihvatamo da je Radovan Karadžić kriv za tzv. genocid?

Znate, ja sam imao nadu da će se to promeniti kada sam gledao Anu Brnabić koja je u intervju za Dojče vele rekla kako u Srebrenici nije bilo genocida i nije bilo genocida. Svako ko zna i poznaje Konvenciju o genocidu, ko zna bilo šta iz međunarodnog prava i ko zna da čita i piše može da vidi da u Srebrenici nikakvog genocida nije bilo.

Dakle, gde je reakcija predsednika Republike, gde je reakcija srpskih zvaničnika na to? Da li smo se mi sa tim pomirili? Da li mi prihvatamo da smo mi genocidni narod? Neće nas to ništa više približiti EU. I ako budemo ćutali i ako budemo prihvatali, to će samo pokazati kako je naša kičma slaba, da mogu da sa nama rade šta god hoće, šta god im padne na pamet, a mi bez ikakvog pogovora sve ispunjavamo.

Apelujem na vlast u Beogradu da se takvo ponašanje promeni i da politika počne da se vodi na načelima suverenosti.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2018.

Dame i gospodo narodni poslanici, nedavno je Evropski parlament usvojio rezoluciju i amandman koje je jedan parlamentarac iz Slovenije predložio, a to je da Srbija pre ulaska u EU treba da se izjasni o genocidu u Srebrenici, tj. da prizna da se u Srebrenici desio genocid. Ova činjenica treba da nam bude dovoljna da momentalno prekinemo pregovore sa EU o učlanjenju, jer jednostavno, srpski narod ne sme da dozvoli da EU smatra Srbiju genocidnom.

Dakle, trebalo bi što pre predsednik, premijer i Vlada Republike Srbije da se jasno izjasne o tome, a da ne traži utehu Vlada i vladajuća garnitura o tome što je izveštaj Evropskog parlamenta neobavezujući, pa i sve što su nam evropski poslanici i birokrate izbrisali i rekli ikad o Kosovu, kako bez priznanja nezavisnosti Kosova nema učlanjenja u EU, isto je to tako neobavezujuće, pa i svi znamo, pa i vrapci na grani u Srbiji znaju da je to jedini, osnovni i najvažniji uslov Srbije za učlanjenje u EU.

Dame i gospodo narodni poslanici, postavljam poslaničko pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova, ministru i potpredsedniku Vlade Nebojši Stefanoviću – kada će se izjasniti o potpredsedniku Vlade Rasimu LJajiću? Da li je moguće da nije dovoljno ni to što su poslanici SRS utvrdili da se bavi trgovinom narkotika, da se bavi kriminalom i švercom u Novom Pazaru, pa čak i da je razgovarao o potencijalnoj likvidaciji predsednika SRS i u britanskoj ambasadi? Kada će Vlada Republike Srbije više da oduzme imunitet Rasimu LJajiću? Kada će o tome da se razgovara? Zašto je Rasim LJajić toliko važan za vladajuću koaliciju?

Dakle, nemojte da čekate da se on smiluje sam i posle 18 godina neprekidnog boravka na vlasti sam podnese ostavku ili kad mu jednom dosadi da se ne bavi politikom. Hajde da se bavimo njegovim aferama dok je on na vlasti. I, na sve to, još gura prst u oko srpskom narodu i zvaničnim institucijama Republike Srbije kada pravi koaliciju u Bošnjačkom nacionalnom veću, tj. Savetu bošnjačke nacionalne manjine sa Sulejmanom Ugljaninom, koji otvoreno govori kako je Srbija fašistička tvorevina i kako će se on protiv nje boriti.

Dakle, ministar u Vladi Srbije, potpredsednik Vlade, izabran na listi SNS, je izabrao Esada DŽudžu za predsednika Saveta nacionalne manjine Bošnjaka i napravio koaliciju sa Sulejmanom Ugljaninom, a taj Esad DŽudžo, osim što govori kako su muslimani morali na svoja prezimena da dodaju ić i ević zbog, jel, srpske okupacije i nikad se tako nisu prezivali, osim tih nebuloza, nedavno je objavio kartu Srbije bez Kosova i Metohije, AP Vojvodine i Sandžaka i predstavio Srbiju rasparčanu u 2025. godini, a ove naše dve pokrajine i Rašku oblast ili Sandžak kao nezavisne države. Pa, to je skandal.

Vladajuća stranka, Vlada Republike Srbije, predsednik Vlade, predsednik Republike moraju što pre ne samo da osude ovo, nego da reaguju da se to ne dešava u zvaničnim institucijama Republike Srbije.

Znate, kako mi možemo da se borimo protiv šiptarskih separatista i da gledamo da štitimo naše interese na Kosovu i Metohiji, kad u Srbiji u zvaničnim institucijama Republike Srbije imamo iste takve separatiste, ako ne i gore?

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 29.11.2018.

Dame i gospodo narodni poslanici, u prethodnih nekoliko dana imali smo neviđenu agresiju na srpski narod koji živi na KiM. Dakle, albanski separatisti sa KiM su blokirali celokupnu privredu, može se reći, na severu Kosova kada su uveli carine na robu iz Srbije, i to je dovelo srpski narod u opasnost, srpski narod ostaje na severu Kosova i na svom KiM bez lekova, hrane i namirnica za osnovne životne potrebe.

Šta će Vlada Republike Srbije da preduzme ovim povodom? Da li je moguće da Ana Brnabić, kao premijer Vlade, izjavljuje kako će se obratiti nekom tamo telu koje je zaduženo za poštovanje CEFTA sporazuma i da će to trajati 90 dana itd?

Zar nije hitno da se pomogne našim sunarodnicima na KiM? Da li ima trenutno neko važnije pitanje? Zaista smo u proteklih 20 godina sigurno, a možda i više, suočeni sa albanskim separatizmom i terorizmom na KiM. Dakle, Vlada bi trebala hitno da reaguje, da pruži svaku vrstu pomoći našim sunarodnicima na KiM. Ovo treba da nam pokaže posledice briselskog dijaloga između Beograda i Prištine tj. između Srbije i samozvanog Kosova.

Imali smo prilike da vidimo albanske specijalne snage u severnoj Kosovskoj Mitrovici, iako nas je ministar spoljnih poslova, a tada predsednik Vlade, uveravao kako je postigao usmeni sporazum sa kosovskim Albancima, da albanske snage i albanska policija ne može na sever Kosova i tom prilikom je rekao kako usmeni sporazum isto ima važnost kao i pismeni sporazum, pa čak takvu važnost ima i sporazum na salveti. Gde je onda bio ministar spoljnih poslova sa svojom salvetom kada su albanski specijalci upadali u srpske stanove i maltretirali građane srpske nacionalnosti koji žive u severnoj Kosovskoj Mitrovici. To treba da bude pouka za Vladu Republike Srbije i treba da hitno razmisli o nastavku svoje politike prema KiM i o nastavku svoje spoljne politike.

Svakako najveći nacionalni problem Srbije danas je Kosovo i možda može da se gleda u istoriju zašto je sve to tako, možda je mogla neka vlast u Srbiji ili SRJ drugačije da postupi, ne bi došlo do separatizma, ali moram da kažem da i danas imamo naznake separatizma na teritoriji Republike Srbije.

Znate, novi predsednik Bošnjačkog nacionalnog saveta, Saveta bošnjačke nacionalne manjine je na društvenim mrežama objavio jednu mapu država bivše Jugoslavije na kojoj je odvojio osim Kosova i Vojvodinu i Sandžak od Srbije. Samo bih da upozorim gospođu Nelu Kuburović – da li zna šta je to krivično delo – napad na ustavni poredak, tj. veleizdaja? Da li je moguće u zvaničnim institucijama jedan čovek, koji se zove Esad DŽudža, može ovo da objavi u javnost? Što je najgore od svega, zvanična vlast u Srbiji je u koaliciji sa ovim čovekom. Izabrala je svojim glasovima preko svojih koalicionih partnera i nekih satelitskih stranaka tog čoveka da bude predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća. Mogu samo da protumačim da se vlast u Srbiji slaže sa ovim. Znate, ko god podržava ovog čoveka, ko god podržava politiku koju ovaj čovek propagira je najgori šljam i ološ, a takvi su i Sulejman Ugljanin i Rasim LJajić.

Imovinska karta

(Beograd, 15.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Član veća Gradska Opština Zemun Opština mesečno 82000.00 RSD 17.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 07.12.2017, 14:22