ANA ČARAPIĆ

Srpska napredna stranka

Ana Čarapić rođena je 1985. godine. u Kuršumliji.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

21.septembra 2017. po prvi put joj je potvrđen poslanički mandat.
Poslednji put ažurirano: 07.06.2019, 13:46

Osnovne informacije

Statistika

  • 71
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 1 mesec i 11 dana

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 11 meseci i 18 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.10.2019.

Kao ovlašćeni predstavnik svoje poslaničke grupe za set zakona o kojima raspravljamo u pojedinostima juče i danas, želim da istaknem da ono što predlaže kolega Despotović, a Vlada je odbila, regulisano je članom 57. Eto, čisto kao dopunu svega ovoga. Znači, precizno je regulisano članom 57. gde se precizira u kojim slučajevima društva za upravljanje alternativnim investicionim fondovima mogu da se zadužuju. Iz tih razloga Vlada nije usvojila ovaj amandman zato što je to regulisano precizno zakonom. Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.10.2019.

Po amandmanu. Želim da mi skinete vreme od ovlašćenog predstavnika.

Pošto se često u poslednje vreme u plenumu provlači tema kako strani investitori nisu dobri, kako strani investitori imaju neke posebne subvencije u odnosu na domaće investitore, evo par reči na tu temu.

Zaista bih želela kao narodni poslanik da vidim podzakonski akt, uredbu ili zakon u kom je predviđeno da strani investitori imaju neke subvencije i benefite od domaćih investitora.

Da li su investitori strani ili domaći, to je nebitno. Oni svakako dobri za našu ekonomiju. Inače i strani investitori posluju po važećim zakonima u Republici Srbiji.

Dakle, nemački investitori ne posluju u Republici Srbiji po nemačkim zakonima, niti austrijski investitori posluju kod nas po austrijskim zakonima, već po važećim zakonima u Republici Srbiji.

Tako da svi investitori i domaći i strani se registruju u APR, plaćaju poreze i doprinose na zarade, izmiruju obaveze koje imaju prema Republici Srbiji. Kapital može da bude domaći ili strani, ali kada se ulaže u Srbiji podleže pravnom sistemu Republike Srbije.

Poenta je da u tim kompanijama, da li one bile strane ili domaće, rade naši radnici koji primaju zarade i plate u tim kompanijama. Na te zarade, na plate se obračunavaju porezi koji se slivaju u budžet Republike Srbije i doprinosi koji se slivaju u naše fondove, u RFZO i u Republički fond za penziono osiguranje. Radnici primaju plate, a to utiče na rast lične potrošnje, a svi mi znamo da je lična potrošnja i njen rast jedan od faktora privrednog razvoja. Dakle, lična potrošnja gura privrednu aktivnost u svakoj državi, pa naravno i u našoj.

Da li mi trebamo da se odreknemo 25 hiljada radnih mesta, koliko zapošljavaju turske kompanije, ili treba da se odreknemo 35 hiljada radnih mesta, koliko ima u slovenačkim kompanijama, ili pak preko 60 hiljada radnih mesta, koliko je zaposleno u nemačkim kompanijama? Naravno da ne treba da se odreknemo ni tih radnih mesta, niti trebaju radnici da se odreknu zarada, niti država treba da se odrekne svojih prihoda po osnovu poreza na zarade, niti republički fondovi prihoda po osnovu doprinosa na zarade.

Dakle, za svaku ekonomiju su podjednako dobri strani i domaći investitori i još jednom ponavljam da ne postoji nijedan zakon, niti podzakonski akt koji precizira ili koji predviđa da strani investitori imaju veće benefite od domaćih investitora.

Svakako je dobro što je stopa nezaposlenosti u Srbiji u ovom momentu 10,3%, a setimo se 2012. godine bila 27%. Dakle, sve što radi Vlada Republike Srbije ima punu podršku predsednika i sve što radi Vlada i svi članovi Vlade je dobro za nas građane. Zahvaljujem.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.10.2019.

Još jednom ponavljam da ne postoji nikakav zakon koji predviđa da strani investitori imaju veće subvencije od domaćih investitora. Ukoliko postoji, ja bih želela da nam se isto i pokaže.

Kada su u pitanju i strani i domaći investitori, bitno je da naša ekonomija raste i da su svi makroekonomski pokazatelji bolji nego što su bili pre sedam godina. To je najbitnije.

Kada je u pitanju privredni rast, setimo se da smo u 2018. godini ostvarili privredni rast od 4,2% BDP-a, zatim za prvih osam meseci 4,4% i kada je u pitanju stopa nezaposlenosti i kada je u pitanju stabilnost domaće valute i kada je u pitanju stopa inflacije, ona je na rekordno niskom nivou od 2,2%, a pre sedam godina se kretala i do 11, 12%. Dakle, svi makroekonomski pokazatelji govore da smo ostvarili boljitak u svakom pogledu.

Tako da, bilo domaći, bilo strani investitori, to je dobro i za građane, dobro i za našu ekonomiju, ali nikako ne smemo zaboraviti ni činjenicu da je do 2012. godine bilo aktivnih samo 1.500 gradilišta, danas je u Srbiji aktivno preko 40.000 gradilišta. Nedavno smo u Skupštini usvojili Zakon o izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti i u tom zakonu se predviđa da su za izgradnju istih stanova angažovana naša domaća pravna lica, odnosno naši domaći privredni subjekti.

Dakle, članovi Vlade se podjednako brinu da svi naši poslodavci, odnosno privredni subjekti budu uključeni u realizaciju infrastrukturnih projekata, što je i cilj i posao Vlade Republike Srbije. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 09.02.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 94000.00 RSD 21.09.2017 -