VLADIMIR MARINKOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 02. februara 1976. godine.

Vladimir Marinković je doktor ekonomskih nauka, ima zvanje naučnog saradnika na Institutu za ekonomiku poljoprivrede, vanredni je profesor Univerziteta „Džon Nezbit“ i vanredni je profesor Nezavisnog univerziteta u Banja Luci.

Autor je jednog univerzitetskog udžbenika, dve monografije i više od 80 naučnih i stručnih radova u relevantnim domaćim i stranim časopisima iz oblasti ekonomije, menadžmenta i preduzetništva.
Dobitnik je više nagrada i prestižnog priznanja – Plakete za doprinos sindikalizmu u Evropi koju mu je dodelila Evropska policijska unija, nagrade – Man of the Year (Čovek godine) za političku ideju koja mu je dodeljena od strane časopisa The Man, NALED-ove „Strele“ za doprinos poboljšanju poslovnog ambijenta u Republici Srbiji i ordena Suverenog vojnog Malteškog reda kojim ga je odlikovao Veliki majstor Fra Metju Festing.

Predsednik je Nadzornog odbora Društva ekonomista Beograda i član Međunarodne asocijacije za industrijske i radne odnose (ILERA) iz Ženeve.
Bio je potpredsednik Privredne komore zelene Srbije i član Upravnog odbora Regionalne mreže parlamentarnih odbora za finansije, ekonomiju i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.
Bio je Generalni sekretar Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije i Crne Gore, zamenik direktora Instituta za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Od maja 2012. godine je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Od 2014. do 2016. bio je potpredsednik Narodne skupštine, član Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, član Odbora za prava deteta, zamenik člana Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, predsednik Ekonomskog kokusa NSRS, predsednik Parlamentarne grupe za otvoreni parlament NSRS, predsednik Pododbora za razmatranje izveštaja Državne revizorske institucije, predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Suverenim vojnim Malteškim redom.

Pred parlamentarne izbore 2020. godine napustio je SDPS i prešao u Srpsku naprednu stranku.

Na parlamentarnim izborima održanim 21. jun 2020. godine, našao se na 49. poziciji na listi “Aleksandar Vučić - za našu decu” i ponovo dobio poslanički mandat.

Član je Predsedništva Socijaldemokratske partije Srbije i predsednik Odbora za ekonomiju Socijaldemokratske partije Srbije.

Govori engleski i nemački jezik.
Poslednji put ažurirano: 15.10.2020, 13:06

Osnovne informacije

Statistika

  • 52
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Osmo vanredno zasedanje , 14.07.2021.

Hvala.

Uvažena predsedavajuća, poštovana ministarko gospođo Tanasković, dame i gospodo narodni poslanici, danas je jedan vrlo važan dan za ceo svet i za Evropu, samim tim i za Srbiju, danas je 14. jul i danas se obeležava i godišnjica velike Francuske revolucije gde je Francuska utemeljila vrednosti na kojima danas počiva funkcionisanje moderne Evrope, samim tim i Srbije.

Dakle, radi se o vrednostima koje čine slobodu, bratstvo i solidarnost među ljudima i među narodima i to je ono što podrazumeva i dobre odnose između Srbije i Francuske danas, dobre odnose koje su zahvaljujući predsedniku Vučiću i predsedniku Makronu dosegli nivo strateškog partnerstva i dosegli nivo integracija kojima Srbija naravno teži i kojima će Srbija naravno težiti u budućnosti i svemu onome što radi na polju ekonomije i političkog integrisanja naše zemlje, a sve u korist naših građana, naše nacije i naše države.

Želim da podsetim građane Republike Srbije i moje uvažene kolege da su sve inicijative predsednika Vučića, počevši od perioda kada je on postao premijer 2014. godine, bile usmerene na integracije i bile usmerene na saradnju sa svim državama i svim integracijama, da li se one nalaze u Evropi, da li su one širom sveta, tako je to važilo i važi za saradnju sa državama koje čine i koje su članice EFTA sporazuma.

Tako je sa CEFTA-om, tako je mini Šengenom, o tome su govorile moje kolege prethodni govornici, i jako dobro obrazložile zašto je važno da Srbija usvaja ovakve sporazume i da na bilateralnom, ali i na multilateralnom nivou i planu širi svoja prijateljstva, širi svoj uticaj i, naravno, otvara nova tržišta, ali otvara se kao jedna zemlja koja ima jedan jako dobar poslovni ambijent, zemlja u kojoj vrlo rado ulažu kompanije sa svih svetskih meridijana, bez obzira na kom su kontinentu, da li su blizu, da li su daleko, i o tome govore primeri da Srbija u proteklih nekoliko godina, kako ima velikih investicija iz Nemačke, iz zemalja regiona ovde, tako ih ima i iz Južne Koreje, Japana, sa Bliskog istoka, Srednjeg istoka. To govori o jednoj zemlji koja se drastično promenila, koja je drastično unapredila svoj poslovni ambijent, koja jedan ozbiljan fokus svog delovanja stavlja na ekonomski razvoj, rast BDP-a i naravno sve u cilju da zaposli svoje građane i sve u cilju da građani Republike Srbije žive u miru, žive u blagostanju i žive u jednom stabilnom, dobrom i kvalitetnom okruženju.

Moram da kažem nešto i o kompleksnosti vašeg posla, gospođo Vujović. S obzirom da, vraćajući se unazad jedno 10-15 godina i vraćajući se i govoreći o trenutnim kritikama rada Vlade Republike Srbije od strane opozicije, koja apsolutno nema nikakvu ideju, nema nikakvu političku platformu, niti inicijativu, oni su sada videli neka istraživanja javnog mnjenja gde jedan od glavnih prioriteta građani stavljaju ekologiju, stavljaju kvalitet vazduha, odnosno borbu protiv zagađenja vazduha i misle da na toj karti mogu da igraju i osvoje neke glasove, iako politiku po tom pitanju niti imaju, niti razumeju o čemu se tu radi.

S obzirom da u njihovo vreme privreda nije radila, s obzirom da privrede nije ni bilo, postavlja se pitanje da li su oni uopšte i trebali da imaju Ministarstvo zaštite životne sredine, koje vi danas vodite, s obzirom da privreda nije radila, s obzirom da apsolutno tema ta nije bila u opticaju, niti za bilo kakvu debatu, niti bilo šta o čemu govorimo danas. Govorimo o tome da je poglavlje zaštite životne sredine jedno od možda najznačajnijih po pitanju evropskih integracija Srbije. Niko ne govori o tome da je vaš posao takav da rezultati vaši ne mogu da budu vidljivi odmah, da je to jedan vrlo dug proces, da on zahteva ogromne investicije, da zahteva veliku koordinaciju sa drugim ministarstvima i, naravno, zahteva jedan balans i optimalni nivo privrednog razvoja i onoga čemu vi treba da stremite i šta treba da bude vaš rezultat, a to je zaštita okoline, dakle, zaštita životne sredine i svi oni ekološki standardi koje mi treba da ispunimo, ne zbog Evrope, nego zbog svojih građana.

Moram da istaknem i tu činjenicu da sve ono što ste vi za ovo kratko vreme uradili, gospođo Vujović, proteklih nekoliko meseci, šta god da ste započeli, vi ste to i uradili. Doduše, niste išli sa fanfarama i talambasima i govorili o tome, niste se bavili pi-arom, ali ste rešili i počeli da rešavate problem deponije, mislim da se zove „Stanjevine“ u Prijepolju, problem koji je trajao nekoliko decenija, problem koji je ugrožavao živote hiljada građana Republike Srbije. Niko ne govori o tome da to nije inicirano ni sa teritorije Republike Srbije toliko koliko taj otpad i koliko ta deponija u stvari je takva zbog toga što taj otpad i to sve što je bilo i dolazilo Limom, dolazi iz pravca Crne Gore i Bosne i Hercegovine i da ne možete vi da vodite ekološku politiku i politiku zaštite životne sredine u susednim državama.

Mislim da je danas prava prilika da se kaže ono što stvarno jeste i kako stvari stoje po pitanju toga da će, siguran sam i ja se nadam da ćete imati dovoljno vremena u narednih nekoliko godina, sve ovo što se tiče zaštite životne sredine i po pitanju standarda zaštite životne sredine ispunite i uradite kako ste to radili na prethodnim pozicijama koje ste imali, a one nisu ni malo bile lagodne, niti imalo lake, ni po pitanju vođenja opštine Savski venac, ni po pitanju vođenja društvenih delatnosti i celog tog korpusa aktivnosti koje ste imali kao pomoćnik gradonačelnika grada Beograda.

Mislim da naša vladajuća većina, posebno mi iz SNS, treba da vam damo snažnu podršku u procesu borbe za zaštitu životne sredine, ali i pronalaženje balansa između privrednog rasta i razvoja, jer nemoguće je govoriti da nema problema u procesu zaštite životne sredine, ako mi otvaramo gotovo na nedeljnom nivou fabrike, ako želimo da prirodne resurse naše zemlje i sve to što spada, dakle, i vode, i rude, iskoristimo na najbolji mogući način, garantujući našim građanima bezbednost, garantujući im nivo zdravlja i bezbednosti, dakle, bezbednosti njihovog zdravlja i zaštite njihove okoline koja će biti na najvišem mogućem nivou.

Ali govoriti o tome da nas ne očekuje ogromna investicija u zaštitu životne sredine sa ovakvim privrednim rastom nije je ozbiljno, niti je realno i ja mislim da je dobro što i sam predsednik Vučić, a i vi, gospođo ministarka, ne podilazite nikome u vašem radu, porukama koje imate, jer najlakše je reći – zaštitićemo životnu sredinu tako što ništa nećemo raditi. Pa onda najbolje tako. Imaćemo kompletno, stopostotno, čak ni tad nećemo imati stopostotno zaštićenu životnu sredinu, jer naravno ne živimo sami na ovoj teritoriji. Pored nas su i neke druge države koje se isto tako bore za investicije i koje bi jedva dočekale fabrike koje dolaze ovde kod nas, kako iz Kine, iz Amerike, Ruske Federacije, Evropske unije, Nemačke, Francuske, šta god hoćete ili želite.

Na nama je, kao jednoj ozbiljnoj vladajućoj većini ovde u parlamentu i vama u Vladi Republike Srbije, samo da nađemo taj balans, da nađemo optimum između toga da taj novac koji zaradimo i koji država prihoduje od plaćanja poreza, novih investicija, tržišta novih koja imamo, novih radnih mesta, uskladimo i usmerimo u zaštitu životne sredine. Pokazali smo, i predsednik Vučić je to definitivno pokazao, da to ume, da može, da jedna strateška politika unapred koja se planira narednih 20 ili 30 godina može da bude uspešna, i to smo pokazali i po pitanju kapitalnih investicija. Ja ću vas podsetiti, vi ste bili narodni poslanik i 2012. i 2013. godine, i mi smo zajedno prolazili taj period kada smo ovde izglasavali rebalans budžeta i budžet 2012. godine i bili ste svedok tome u kakvom je država ekonomskom kolapsu bila. Bili ste svedok tome koliko je bilo iskorišćeno novca za kapitalne investicije, apsolutno gotovo ništa, a sada iskorišćavamo sve što imamo u budžetu Republike Srbije da usmerimo u kapitalne investicije.

U tom smislu, ne govorim samo o ovoj tvrdoj infrastrukturi i svemu onome što smo uradili po pitanju izgradnje auto-puteva, železnica, gasovoda, nego i o toj mekoj infrastrukturi, u koju spada i proces i jasna strategija zaštite životne sredine i sve ono što je potrebno da se uradi, izgradi. Ali posebno važno u narednih nekoliko godina je da se građanima Republike Srbije kaže prava istina i koliko je značajno, u stvari, da se na neki način borimo i protiv tih lažnih vesti i dezinformacija koje govore o tome da će SNS, Aleksandar Vučić ili bilo koje ministarstvo da zagade ovu zemlju ili deo te zemlje. Onda sprovode referendume, kao što se to dogodilo kod Loznice vezano za „Rio Tinto“, u kojima je 95% anketiranih ljudi koji ne žive na području Loznice i tog regiona u kojem se nalaze Loznica, Šabac i ti gradovi i ta mesta u Republici Srbiji.

Dakle, radi se o jednoj jeftinoj, prizemnoj i zlonamernoj manipulaciji nekih ljudi koji su pomislili, jer su videli, što bi rekao naš narod – videla žaba da se konj potkiva, pa bi i ona, videli oni da su „zeleni“ u Saveznoj Republici Nemačkoj u rastu, videli oni da su ponovo prešli cenzus u Austriji i sada bi oni da prave političku priču i političku platformu tobože na tome da Vučić i SNS zagađuju Srbiju, da dovode zle investitore, a oni su tobože vlasni i oni žele da zaštite ovu zemlju od zagađenja i vazduha i same životne sredine.

Međutim, ono što je tu suštinski važno napomenuti je da preko 60% građana Republike Srbije jasno i nedvosmisleno podržava politiku Aleksandra Vučić, podržava i ono što vi radite u svom resoru, dakle u Ministarstvu koje vodite.

Želim da ponovim, nije vam ni malo lako, vi ne možete rezultat da napravite za mesec dana ili za tri meseca, ne možete ni za godinu dana, i tu treba biti otvoren i iskren. Vaš rezultat će se videti tek za dve, tri ili četiri godine. Ja u taj rezultat i mi ovde u Srpskoj naprednoj stranci apsolutno ne sumnjamo i možemo samo da budemo jako velika i dobra i svaka podrška da se sve ono što se tiče zaštite životne sredine, zaštita zdravlja i bezbednosti naših građana ispuni onako kako je definisano planom vašeg Ministarstva i planom koji je definisala Vlada Republike Srbije za naredni period. Na kraju krajeva, to će nam pomoći i u brzini i u dinamici naših evropskih integracija.

Mogu da poručim građanima Republike Srbije da smo mi u 95% svega onoga što se nalazi u klasterima o kojima treba da se pregovara ili pregovarano ispunili uslove da budemo punopravni deo i članica EU.

Naravno, u tom nas sprečavaju drugi geopolitički interesi, geopolitički uticaji, kojima treba da se odupremo, sa kojima moramo da se borimo, ali moramo da se borimo tako kako se Aleksandar Vučić borio danas pre nekoliko dana, danas u Pančevu, pre nekoliko dana u Valjevu sa novom fabrikom, sa novim tehnologijama pokazujući da Srbija nije zemlja jeftine radne snage, da je Srbija zemlja u kojoj rade inženjeri, da su Srbiji potrebni visokokvalifikovani i visokoobrazovani kadrovi, da Srbija više nije država u kojoj se događa i dešava odliv mozgova i mladih i najboljih i najkvalitetnijih i visokoobrazovanih kadrova, nego je to država koja njih privlači.

Tek ćemo da budemo, jer sve ono što je započeto 2014. godine, svoj rezultat i svoj, kako da kažem, svoju konačnu sliku će imati tek za nekoliko godina i kad izgradimo „Beograd na vodi“, i kada izgradimo mrežu autoputeva, i železnicu, i sve ono što nam je potrebno da budemo definitivno najmodernija, najbolja, ekonomski najjača zemlja ne samo Zapadnog Balkana, nego i cele Evrope.

U tom domenu da se referišem. Srbija je uključena u sve moguće ekonomske integracije koje postoje u Evropi. To sam malopre pomenuo, ali smo uključeni u političke integracije.

Dobro je što je predsednik Vučić radi na unapređenju saradnje sa višegradskom grupom. Mislim da je jedan od vitalnih interesa Srbije da u bliskoj budućnosti postane deo višegradske grupe. Dobro je što idemo u evropske integracije i što ne odstupamo od tog strateškog cilja.

Siguran sam da ćemo ići i biti deo inicijative tri mora. Nikoga ne ugrožavamo, radimo za svoje građane, radimo za svoj narod i to Aleksandar Vučić nema problem da kaže, ni u Vašingtonu, ni u Moskvi, ni u Pekingu, ni u Briselu, ni u bilo kom drugom gradu i centru Evrope i sveta.

Na kraju samo da kažem što se tiče energetike sa kojom vi, i sa Ministarstvom sa kojim vi imate i odlučnu koordinaciju i treba bez vašeg koordinacije nema rezultata u ovoj oblasti. Ono što je dobro što se kod nas smenjuju delegacije koje dolaze kod našeg predsednika da bi pokušali da investiraju ovde.

Pre neki dan smo imali interesantan jedan termin pomoćnika zamenika državnog sekretara američkog zaduženog za energetsku diplomatiju. Vrlo jedan interesantan termin koji govori o zainteresovanosti američke strane, pored ruske, kineske i evropske strane da investira ovde.

Ono što je dobro je to što u interesu naših građana i našeg naroda. I ja sam siguran da ćete i vi imati dalju beskompromisnu podršku i samog predsednika i nas ovde kao većine u parlamentu u tome da razvijamo našu privredu, da radimo na otvaranju novih radnih mesta, novih fabrika, ali i da vodimo što smo pokazali tokom ove pandemije, da imamo mogućnost, znanja, ljudskog kapaciteta da se izborimo sa svakim izazovom.

Naravno, smatram da smo u tome najbolji u Evropi zbog toga što imamo lidera. Danas vidim da ga kritikuju neki tabloidi, neki tajkunski mediji, tobože zašto je on pozvao, odakle njemu pravo da pozove ministra finansija da razgovara o tome da se u neki put u Srbiji uloži, da li ima prostora da država investira devet miliona evra.

Pa, da li treba da ide u teretanu kao što su oni radili u 10.00 ujutru, a da ide u 12.00 časova da pije kafu, u 14.00 časova da ruča, u 16.00 da diže avion da ide u Rim i da se vidi ko zna s kim i da se onda vrati?

Predsednik Aleksandar Vučić dvadeset i četiri sata, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini radi za ovu državu, radi za ovaj narod i mi ćemo, naravno, kao Srpska napredna stranka biti i ostati na tom putu i snažno podržavati takvu politiku.

Hvala.

Sedmo vanredno zasedanje , 07.07.2021.

Hvala, uvaženi potpredsedniče Orliću.

Uvaženi gosti, dame i gospodo narodni poslanici, mislim da su danas poslanici SNS predvođeni dr Aleksandrom Martinovićem upravo odgovorili na sve ono što predstavljaju insinuacije i sve ono što se piše u tajkunskim medijima ovih dana, a vezano za posebnu aktivnost tri narodna poslanika naše stranke u prethodnih nekoliko dana i predložena autentična tumačenja.

Znate, vrlo je teško boriti se protiv dezinformacija i protiv lažnih vesti. Mislim da su moje kolege iz SNS pokazale i kako se bori protiv toga, dakle bori se znanjem, bori se istinom i bori se činjenicama koje su oni tokom ove sednice prikazali u naravno više navrata.

Naravno, koristim priliku da podržim i Jelenu Žarić Kovačević i Veroljuba Arsića i Biljanu Pantić Pilju po pitanju njihovog prava koje im daje Ustav ove države da predlažu sve ono što smatraju da je u korist građana i u korist Republike Srbije čiji su oni predstavnici u ovom visokom i cenjenom Domu, dakle u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Smatram da kada su u pitanju ova autentična tumačenja da treba da jednostavno kažemo građanima Republike Srbije o čemu se tu radi i u stvari šta su kolege htele da postignu kroz ove predloge autentičnih tumačenja, s obzirom da prvenstveno želim da raščistimo jednu stvar, a to je da je Srbija jedna kapitalistička zemlja, zemlja otvorene tržišne ekonomije. Sve ono što smo postigli u prethodnih nekoliko godina, a vezano je za političke, geopolitičke rezultate i uspehe, uspehe na planu socijalne politike, unapređenja kulturne politike i svega onoga što predstavlja Srbija danas to jeste rezultat uspešno sprovedenih ekonomskih reformi i uspešno napravljene i stvorene tržišne ekonomije zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je naravno sve ovo vreme promovisao politiku konkurencije, promovisao politiku koju je zdušno podržala SNS i naša većina u parlamentu da obezbedimo takav ambijent koji bi podrazumevao jednake šanse za sve one koji učestvuju na jednom slobodnom tržištu koje smo mi tokom ovih nekoliko godina uspeli da napravimo.

Ne bih i ne želim da pripadam delu posebno one manjine, onih ljudi koji nemaju nikakvu političku ideju, koji nemaju nikakvu političku inicijativu. Moj kolega Dabić je govorio i pomenuo je ovog Dušana Nikezića. Mislim da običan čovek, niti mi ovde u sali nismo mogli da zapamtimo broj njegovih funkcija i svega onoga što je on radio ili nije radio tokom njegovog mandata u Vladi Republike Srbije. On je danas došao da SNS drži predavanje o tome da je SNS, a posebno naš predsednik nekakav lobista banaka ili bilo kojih drugih institucija, što naravno apsolutno nije tačno.

Aleksandar Vučić i SNS su isključivo lobisti građana Republike Srbije i lobisti Republike Srbije i radimo direktno u interesu naših građana i ove zemlje.

Da li imamo nešto protiv banaka? Znate kako, najlakše je reći – banke su loše, njihove nameru su loše, one nisu dobre za građane Republike Srbije i naravno mada bi bilo dobro da budemo demagozi, kao što je to radio žuti režim u periodu od 2000. do 2012. godine, ali ne. Mi smo realpolitičari i mi zasnivamo svoju politiku na, u stvari najbitnijim aspektima današnje moderne tržišne privrede koja podrazumeva jednake šanse za sve koji se nalaze u toj tržišnoj utakmici. Kako za obične građane, tako i za privredna društva i za sve one koji žele da investiraju i da rade na tržištu Republike Srbije.

Ono što jeste najveći rezultat politike Aleksandra Vučića u tom domenu je da svi imaju jednaku šansu, da li dolaze iz inostranstva, da li su to domaći privrednici, da li su to strane ili domaće banke apsolutno nije bitno. Bitno je da svi oni imaju jednake šanse i imaju jednaka prava na ovom tržištu.

Apsolutno ne pripadam onom delu ljudi koji će unapred da osudi neku lošu ili zlu nameru bilo kog privrednog društva ili bilo kog privrednog subjekta, pa i banaka. Zašto? Zato što su nam banke potrebne naravno. Zato što banke definitivno predstavljaju krvotok finansijskog sistema jedne države i definitivno da bez njih i podrške kako domaćih, stranih, ali i međunarodnih institucija i banaka, i međunarodnog finansijskog sistema Srbija danas ne bi bilo ovoliko finansijski i ekonomski snažna koliko je to danas.

Ali, za očekivati je, dame i gospodo narodni poslanici, da dobijamo ovako nesuvisle kritike i ovakve optužbe kada danas možemo da kažemo, recimo, da je aerodrom „Nikola Tesla“ aerodrom koji se najbrže, koji se najbrže povratio u stanje pre Kovida 19 u celoj Evropi. Danas govorimo o Srbiji za koju je Svetska banka projektovala rast BDP preko 6%.

Dakle, Srbija je u mnogim aspektima danas prva u Evropi i jasno je da oni koji žele da uruše ugled Srbije, da oni koji ne žele dobro Srbiji, naravno da pokušavaju da uruše upravo taj ugled koji smo sticali prethodnih nekoliko godina ulažući zajedno sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem ogromnu energiju, ogromno znanje i ogromno vreme kako bi Srbija danas mogla da bude jedna nezavisna država, kako bi Srbija bila ono što jeste danas, a to jeste ekonomski lider ovog regiona, ekonomski hab ovog regiona u koji svi, sa bilo koje strane sveta, žele da investiraju.

Kolega Veroljub Arsić je rekao jednu vrlo interesantnu rečenicu kada je čuo da dolazi određenih previranja i određenog pokušaja da se ova autentična tumačenja od strane strukovnih udruženja, posebno advokatskih udruženja, označe kao ona koja su uperena protiv građana Republike Srbije. On je tu rekao, ja sam mislio da se radi možda o Zakonu o fiskalizaciji. Mi se kao partija i mi se kao ljudi koji ozbiljno vode politiku i ozbiljno vode ovu državu, određujemo prema svima koji investiraju u ovoj zemlji, koji rade u ovoj zemlji prema tome koliko poreza plaćaju ovoj zemlji, prema tome da li su sposobni i da li su spremni da plaćaju ovoj zemlji porez i da plaćaju obaveze prema ovoj državi.

To je nešto prema čemu se određujemo kao najvećoj vrednosti, zbog toga što to u najvećem delu i najvećem procentu utiče na to kako će naši građani živeti. To treba da im je jasno, to treba da im objašnjavamo ovde u Narodnoj skupštini Republike Srbije, jer od toga koliko poreza plaćaju privredni subjekti, privredna društva, da li su to banke, da li su to fabrike, da li su to proizvodni pogoni, da li su to kompanije iz IT sektora, automobilske industrije apsolutno nije bitno. Ali, treba reći da svi oni zajedno učestvuju u tome i u tom rezultatu da mi danas možemo da gradimo autoputeve, da smo mi danas sposobni da gradimo železnicu, da smo mi danas sposobni da imamo tri aerodroma u našoj zemlji i da smo sposobni da budemo samim tim jedna moderna evropska država, ali država koja je spremna i moguće je da uradi to, i to je predsednik Vučić pokazao, da očuva svoj integritet i da očuva svoje vitalne i naravno nacionalne interese.

Srbija za vreme tih koji danas optužuju Vučića da je nečiji lobista je bila jedan najobičniji prelat. To je država koja je bila pred ekonomskim kolapsom. To je država u kojoj su kredite za vreme tih ljudi dobijali samo oni koji su bili bliski vlasti, dobijali bez bilo kakve garancije, bez bilo kakve potvrde o plaćanju poreza. Oni su danas došli da drže predavanje Vučiću, koji danas ima privredni rast od 6%, koji ima 3,5 milijarde evra stranih direktnih investicija, koji je obezbedio da ovde dolaze investitori od Japana, Južne Koreje, preko Emirata, Saudijske Arabije, zemalja Evropske unije. Oni su došli da nam drže predavanje o tome kako se vodi država i pritom nas optužuju da smo lobisti nekog poslovnog kartela ili nekog strukovnog udruženja ili određenog dela naše privrede.

Ti ljudi su samo i isključivo privredu i privredni sistem ove zemlje gledali kroz to kako će da napune svoje džepove. Njihove gazde, umesto da privlače investicije, oni su osnivali opštinske odbore svoje partije po egzotičnim destinacijama u celom svetu i otvarali račune u državama za koje 90% našeg stanovništva ne bi znalo ni gde se nalaze. I oni su došli da drže predavanje o tome kako razumno, mudro i pošteno voditi ovu državu. E, to je pravi primer kako se oni ponašaju, kako su strukturirani i kakva je njihova organizacija, pokazuje šta znači jedan kartel i kako je organizovan jedan kartel. Tajkun na čelu političke stranke, to je presedan u političkoj istoriji, mislim, gospodine Martinoviću, cele Evrope, u kojoj celo rukovodstvo jedne stranke radi za istog tajkuna i dobija platu od tog istog tajkuna.

Zar oni misle da su građani Srbije nepismeni, da građani Srbije ne mogu da razaznaju šta je njihov glavni interes i da je njihov glavni interes isključivo partikularni, da se domognu kase, da se domognu budžeta Republike Srbije i da ponovo rade ono što su radili od 2000. do 2012. godine, kada su nas i uvukli u ovaj problem koji imamo sa Kosovom i Metohijom, kada su nas uvukli u mnoge probleme. To je rezultat njihove vladavine, 300.000 izgubljenih radnih mesta, i to većinom u privatnom sektoru. To je rezultat, to je njihov semafor i to je ono šta oni pokušavaju sada da ubede građane Republike Srbije da oni to zaborave, da se presvuku u nova odela, u njihova fensi odela, u njihove fensi automobile i da kažu – e, pa, znate šta, puj, pike ne važi, sada je Vučić lobista nekih banaka, ili bilo koga drugog.

To su apsolutne neistine. Narod i građani Republike Srbije su to i te kako prepoznali i zato daju ogromnu podršku Aleksandru Vučiću i SNS, a mi ćemo se ovde kao naprednjaci zalagati da svako od narodnih poslanika, svako, bez obzira da li je član naše stranke ili nije, ima pravo da podnese autentično tumačenje. Ima pravo da podnese nešto i da zatraži da se diskutuje o nekoj temi za koju misli da je važna i od opšteg društvenog, političkog, ekonomskog ili bilo kog drugog značaja. Zato što smo demokratska partija i zato što smo od ove zemlje napravili jednu modernu državu u kojoj ima vladavine prava, u kojoj ćemo podržavati da sve državne institucije budu ojačane, da svi ljudi koji rade u državnoj upravi imaju dovoljno kapaciteta i dovoljno znanja da rukovode državom i budu dobri, dobre sluge i građanima i privredi. Tu nećemo demagoški da odvajamo građane i privredu.

Važna nam je privreda. Privrednici su naši heroji. Oni plaćaju porez ovoj državi. Od njihovog poreza se ti auto-putevi grade, od njihovog poreza se ova država izgradila i podigla i izdigla svoju glavu u proteklih nekoliko godina. Zahvaljujući njima, da li dolaze iz inostranstva ili su ovde domaći privrednici, naš narod, naši građani imaju prosečnu platu danas od 630 evra. U Beogradu je prosečna plata 702 evra. Minimalnu zaradu smo povećali za 100% u samo proteklih nekoliko godina.

E, to je patriotizam, to je Srbija, i niko nas neće zaustaviti u tom procesu privlačenja investicija, razvoja privrede, stvaranja još boljeg i još povoljnijeg ambijenta, zato što mi volimo ovaj narod i volimo ovu državu i u tome ćemo zdušno podržavati našeg predsednika Aleksandra Vučića i slediti politiku SNS. Hvala.

Sedmo vanredno zasedanje , 06.07.2021.

Hvala, uvažena potpredsednice Narodne skupštine gospođo Kovač.

Poštovani ministre, dame i gospodo narodni poslanici, ja ću danas govoriti o sporazumima i aranžmanima koje je naša zemlja i Vlada Republike Srbije, odnosno Ministarstvo finansija napravilo sa Evropskom investicionom bankom, vezano za gasni interkonektor koji spaja Niš-Dimitrovgrad, dakle, Srbiju i Bugarsku i koji će u jednom dugom vremenskom periodu da obezbedi energetsku sigurnost i energetsku bezbednost našoj zemlji.

Ono što je jako bitno da se napomene, a to je da ovaj projekat i sve ono što se radi u vezi njega ima jako veliki, ogroman geopolitički značaj, s obzirom da se radi o projektu koji je čekao nekoliko godina kako bi se realizovao, koji, i to mora da se istakne, 45 miliona evra finansira EU, dakle, putem bespovratnih sredstava. Ovde mi danas razgovaramo o 25 miliona evra koje pod povoljnim uslovima možemo da povučemo, dakle, koje ćemo povući od Evropske investicione banke.

O čemu se radi? Da se objasni i građanima Republike Srbije, što je najbitnije. Nijedna zemlja ne može da bude potpuno i stoprocentno suverena, ako stoprocentno zavisi od snabdevanja energentima od jedne zemlje ili dve kompanije. Radi se o tome da Srbija, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, kako pronalazi partnere po pitanju ekonomskog razvoja i investicija, tako se i radi u oblasti energetike, koja je možda i ključna oblast kada je u pitanju dalji i budući ekonomski rast naše zemlje i investicije.

Radi se o tome da ćemo za vrlo kratak period imati mogućnost da snabdevamo američkim gasom, koji će dolaziti iz Grčke, odnosno Soluna, tako da ćemo polako iz godine u godinu da relaksiramo svoju poziciju i da relaksiramo zavisnost naše zemlje po pitanju uvoza i snabdevanja ruskim gasom. To znači da će građani Republike Srbije plaćati jeftiniji gas. To znači da ćemo otvoriti mogućnost za konkurenciju u ovom sektoru i ono što je najbitnije, da će privreda u ovoj zemlji moći da plaća gas po pristojnim cenama i da samim tim imamo mogućnost da privučemo što više stranih direktnih investicija u narednom periodu.

Vama, ministre, mogu samo da čestitam za sve ono što ste uradili po pitanju finansija, posebno u proteklih godinu dana. Sve relevantne svetske institucije, počevši od Svetske banke, MMF-a, jednostavno, govore o tome da Srbija ima sjajne ekonomske rezultate i ta činjenica govori da je projekcija da će Srbija imati više od 6% rasta BDP-a i to nije moglo da se desi bez jednog velikog znanja, bez hrabrosti, ali naravno, političke volje i odlučnosti samog lidera naše zemlje, predsednika Aleksandra Vučića, ali i vaše umešnosti i mudrosti kao ministra finansija da sve ono što smo uradili i sve ono što je urađeno tokom ove krize, da rezultira time da se održe radna mesta, da se održi intenzitet ekonomskog rasta i razvoja i ono što je najbitnije za našu zemlju, da svi oni koji su potencijalno bili investitori kod nas i hteli da investiraju, da su zadržali tu svoju želju, da su zadržali svoje projekte i da možemo da očekujemo da u narednom periodu oni investiraju u Srbiju, što će, naravno, biti od ključnog značaja za novi ciklus zapošljavanja, za novo prilagođavanje četvrtoj industrijskoj revoluciji, dakle, u samom smeru modernizacije i jačanja ekonomije i političke pozicije naše zemlje.

Što se tiče ovog dela izgradnje autoputa, odnosno Moravskog koridora u dužini od, mislim, 104 kilometra, radi se o isto tako jednoj relevantnoj, velikoj američkoj kompaniji „Behtel“. Ona je ovde pod nazivom „Behtel London“ kao britanska firma, kao ćerka velike američke kompanije koja je došla ovde da izgradi autoput, da izgradi infrastrukturu. To pokazuje jasnu određenost i jasnu orijentaciju Srbije da po pitanju infrastrukture, kao i po pitanju energetike širimo, dakle, diversifikujemo naše partnere da se ne usmeravamo na samo jednu državu ili na kompaniju iz jedne države, nego da jednostavno ponudimo mogućnosti da radimo kako sa kineskim partnerima, evropskim partnerima, da to radimo i sa Amerikancima i sa kompanijama iz Ruske Federacije.

To je nešto što Srbiji garantuje ne samo ekonomsku stabilnost, garantuje političku stabilnost, jer prosto, ne može se očekivati da Srbija ikada bude u poziciji kao što je bila pre 2012. godine, kada je bila lak plen, kada je bilo lako uceniti Srbiju, s obzirom da je ekonomski bila jako slaba, da nije imala gotovo nikakav privredni rast, da kroz svetsku ekonomsku krizu 2009. godine apsolutno je prolazila sa veoma, veoma lošim rezultatima i sa krajnjim negativnim rezultatom od preko 300.000 radnih mesta i to većinski u privatnom sektoru.

Sada u našoj zemlji nemačke kompanije zapošljavaju više od 70.000 ljudi, američke kompanije 25.000 ljudi. Ne možete sigurno da očekujete od zemlje koja ima 25.000 zaposlenih kod nas, koja gradi strateški važan autoput, da izlaže našu zemlju pritiscima kao što je to bilo pre 2012. godine.

I tu se vidi rezultat jedne jasne, ozbiljne politike, jednog jasnog i ozbiljnog geopolitičkog promišljanja predsednika Aleksandra Vučića, koji je jednostavno kroz tu logiku otvaranja partnerstva i sa onima sa kojima nismo bili u dobrim odnosima tokom devedesetih godina, stvaranjem čvrstih prijateljstava i čvrstih savezništava i strateških partnerstava uspeo da učini Srbiju tako atraktivnom da oni ulažu novac, da ulažu energiju, da ulažu resurse u našoj zemlji i tako nije zaštitio samo ekonomski interes naše zemlje, nije zaštitio samo radna mesta u našoj zemlji, zaštitio je Srbiju i ojačao geopolitičku i međunarodnu poziciju naše zemlje. Siguran sam da naša zemlja nije ovakvu poziciju imala u prethodnih 30 ili 40 godina upravo zahvaljujući toj vrsti liderstva i hrabrosti da ne upadnemo u zamku da, kako bi to ekonomisti rekli, sva jaja stavimo u istu korpu, nego da sve ono što možemo da ponudimo, ponudimo svima, pod jednakim, relevantnim uslovima.

Zato Srbija danas važi za zemlju u kojoj je jedna od najboljih poslovnih klima ne samo u ovom delu Evrope, nego i u celoj Evropi i mi smo država koja će zasigurno u ovoj godini imati najveći rast BDP-a.

Šta vam govori ta činjenica da je garant za ovaj kredit koji će Srbija imati i koji će dobiti od "Džej Pi Morgan Čejs" banke, njihovog ofisa u Londonu, koji je garantovan od britanske kreditno-garantne korporacije? Govori o tome da sama Velika Britanija, dakle Ujedinjeno Kraljevstvo, gleda na Srbiju kao jednu sigurnu zemlju, kao na pouzdanog partnera u koju vredi ulagati i gde je investicija u infrastrukturu i u bilo koji deo ekonomije sigurna i da je sigurna na jednom dugoročnom planu.

Ja ću vam reći samo tu činjenicu da sa Velikom Britanijom gotovo da ekonomske odnose u periodu između 1990. i 2012. godine nismo ni imali. Sada imamo situaciju da nam britanska Razvojna agencija garantuje kredit, da sredstva dobijamo pod jako povoljnim uslovima i treba biti jasan i treba otvoreno reći da su ova sredstva koja dobijamo od Evropske investicione banke i ova sredstva koja dobijamo i koja su garantovana od britanske Razvojne korporacije najjeftinija sredstva koja jedna država u Evropi je uspela da dobije i mnogo jeftina od onih sredstava koja dobijamo posredstvom nekih drugih država sa kojima Srbija radi.

To dovoljno govori da je predsednik Vučić uspeo da otvori sada i tu liniju saradnje sa UK, jer Srbiji je potrebna i ta vrsta savezništva, potrebno je strateško partnerstvo sa UK, s obzirom da imamo puno, puno prostora za saradnju u ekonomiji i puno prostora da britanske kompanije dolaze u Srbiju, da investiraju u Srbiju i, naravno, da putem te saradnje otvaramo nova radna mesta.

Takođe, želim da napomenem nešto što možda nije toliko značajno koliko sami ovi ugovori, koliko ono što će se desiti već za dve-tri godine, a to je da imamo izgrađen auto-put, Moravski koridor, gde će građani Vrnjačke Banje, Trstenika, Kruševca, imati dodatne mogućnosti. Dakle, imaće nove investitore, imaće nove kompanije, imaće nove fabrike. Taj deo Srbije će doživeti jedan ozbiljan privredni bum, kao što je to Vučić uspeo da uradi u mnogim delovima Srbije.

Probudila se istočna Srbija. Probudila se južna Srbija, Vranje, Vladičin Han, Leskovac. Dakle, to su sada mesta u kojima se dobro i kvalitetno živi, to su sada mesta u kojima živeti nije beznadežno, kao što je to bilo do 2012. godine, kada mladi ljudi nisu gotovo imali nikakvu opciju sem da dođu za Beograd ili da odu u inostranstvo. Sada smo mi otvorili, putem Vučićeve ekonomske doktrine, da u svakom gradu, u svakoj opštini imamo bar po jednu fabriku. Otvorili smo ono što je najbitnije za naše građane i za naše mlade ljude, otvorili smo da oni imaju mogućnosti za sve.

Ali, u svemu ovome i u svim ovim velikim projektima koji su jako značajni na nacionalnom nivou, koji su značajni za region, želim da kažem da ste, ministre, uspeli da podizanjem rejtinga naše zemlje u međunarodnim finansijskim okvirima čak na samo ovoj jednoj transakciji povodom plaćanja premije za ovu kreditnu liniju, dakle za ovaj kredit, uštedimo više od 10 miliona evra, zato što nam se rejting u samo proteklih nekoliko nedelja povećao, nismo više na broju pet nego smo na četvorci, tako da smo za samo nekoliko nedelja uspeli da uštedimo za našu državu 10 miliona evra.

To je politika koju sprovodi SNS, to je politika koju sprovodi predsednik Aleksandar Vučić, a to je jedna domaćinska politika koja je orijentisana isključivo na interes države i građana. Dakle, Srbija je danas otvorena zemlja, spremna da sarađuje sa svima, ali spremna da zaštiti svoje vitalne ekonomske, socijalne i nacionalne interese i zbog toga te velike sile koje danas vode ceo svet i poštuju Republiku Srbiju, poštuju zbog toga što se reč Srbija na međunarodnom planu ceni, pošto se ono što predsednik Vučić kaže na međunarodnom planu to i uradi.

Verujte mi, poštovani građani Republike Srbije, rezultati ove politike će se videti tek za godinu, dve ili tri, kada sve ono što je urađeno, kada se to bude jasno videlo i kroz otvaranje novih radnih mesta, ali i kroz poštovanje Srbije na geopolitičkom planu, posebno po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje i očuvanje vitalnih nacionalnih interesa srpskog naroda gde god on živi na teritoriji zapadnog Balkana.

Srbija više nije šaka zobi kakva je bila do 2012. godine, koju je svako mogao da prođe i da pozoba, zato što je bila slaba, zato što je bila pred ekonomskim kolapsom i naravno da su tada svi takvu Srbiju i tapšali po ramenu.

Kako je predsednik Vučić u jednom intervjuu sinoć rekao, normalno je i treba da budemo pragmatični i treba da budemo svesni činjenice da mnogima u regionu, mnogima u Evropi nije drago što je Srbija podigla svoju glavu, što je Srbija razvila svoju ekonomiju, što Srbija danas ima jednu od možda najdinamičnijih ekonomija u Evropi.

Pogledajte Srbiju pre sedam godina, pogledajte minimalnu zaradu od 15 hiljada dinara. Danas je ta zarada 300 evra. Danas je prosečna plata u Beogradu 702 evra. Prosečna plata u Srbiji će biti za nekoliko meseci 630 evra. Dakle, za nekoliko godina mi ćemo sigurno, ako budemo nastavili ovim tempom, da prestignemo i neke države srednje Evrope zbog toga što imamo kontinuitet, što je Vučić od ove zemlje napravio jednog ekonomskog lidera, jedan ekonomski hab u koji danas svi, bez nekog geopolitičkog opterećenja, sa svih strana sveta, žele da investiraju, znaju da im je investicija sigurna, ali kroz to svoje znanje i umeće, on je uspeo da privuče u energetski sektor i kompanije iz Ruske Federacije, u infrastrukturu kompanije iz Kine. Koliko možemo da vidimo, i mnoge američke kompanije koje su sa sobom povukle kompanije iz Japana, iz Južne Koreje, sve američke saveznike koji vrlo rado dolaze ovde u Srbiju i vrlo rado investiraju u ovu zemlju.

Dakle, mi kao poslanici SNS ćemo uvek podržavati ovakvu politiku, uvek ćemo podržavati ovakve sporazume koji za glavni cilj imaju unapređenje kvaliteta života građana Republike Srbije, unapređenja naše ekonomije, jer što je Srbija ekonomski i vojno jača, to je naš narod jači i lakše ćemo moći da se zaštitimo. To je ono što je strategija i doktrina spoljne i unutrašnje politike predsednika Aleksandra Vučića i, naravno, ne preostaje nam ništa drugo nego da ga svojski, čvrsto i snažno podržimo u toj nameri da ojača Srbiju i stavi je na mesto koje srpski narod i naša država zaslužuju. Hvala.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 28.03.2019.

Hvala, uvaženi predsedavajući.

Poštovana premijerka, poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici, imaću nekoliko pitanja za premijerku, ministra odbrane, gospodina Vulina i potpredsednicu Vlade dr Zoranu Mihajlović.

Prvenstveno bih pitao premijerku Brnabić u vezi nastavka projekta digitalizacije, šta su dalji planovi i kakvi su projekti koji se tiču procesa obrazovanja i nove školske godine koja nam predstoji? Dakle, pripreme u vezi toga, šta će se dešavati u tom smeru i tom smislu? Već su nešto moje kolege pokrile i pitale u vezi odnosa države prema mladim ljudima, prema mladim talentima i naučnicima. Znam da ste vi puno za ovih godinu i po dana uradili na tom planu i pogotovo u smislu unapređenja inovativne privrede, unapređenja sektora inovacionih tehnologija i pravljenja habova, tehnoloških parkova i definisanja Srbije kao zemlje i države znanja i obrazovanja.

Što se tiče ministra Vulina, želim da ga pitam o bezbedonosnoj situaciji u zemlji? O bezbednosnim izazovima na prostoru Kosova i Metohije i da nam kaže nešto više o tome kakvi su planovi Vojske Srbije kada je u pitanju dodatna modernizacija, imajući u vidu da je dosadašnja politika Vlade i njega kao ministra bila takva da se puno investira u novo naoružanje, u bezbednost zemlje, u obezbeđenje naših granica i naravno frontno odgovaranje na sve bezbedonosne izazove koji postoje u našoj zemlji.

Za potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović pitanje koje se tiče daljeg napretka Srbije, kada je u pitanju Duing biznis lista Svetske banke i dalji prodori i napredak naše zemlje i definisanje daljih planova, kako će to izgledati u budućnosti i kako ćemo napredovati u tom veoma važnom aspektu funkcionisanja koje utiče na privlačenje stranih direktnih investicija i koje utiče na poboljšanje i pospešivanje poslovnog ambijenta u našoj zemlju.

Ja znam da je i jedna delegacija naša, već sada, trenutno u Vašingtonu, ali na sastanku sa predstavnicima Svetske banke i razgovorima koji se tiču unapređenja, poslovnog ambijenta i naše pozicije, kada je u pitanju Svetska banka, nisu kao neki koji su vas ovde i vas i premijerku i druge ministre dočekali sa transparentnim, a i nisu pokušali da vam ne daju da prođete i da dođete do ove plenarne sale, nisu otišli inkognito, nisu otišli tako kao što je otišao Dragan Đilas, a da to ne zna ni naša ambasada tamo, s obzirom da sam boravio u slično vreme nekoliko dana u Vašingtonu.

Čitam danas i vesti da se čovek sreo sa pomoćnicima, pomoćnika nekog pomoćnika, i navodno nekim kongresmenima, čija imena nismo ni čuli, tako da bih zamolio premijerku da mi kaže nešto i o tome da li će se očekivati neko zakonsko rešenje i zakonski okvir, kada su u pitanju lažne vesti i borba protiv takvih pojava koje generalno utiču na supstancu našeg društva i utiču, naravno, na sve one pozitivne procese koje se odigravaju danas. Hvala.

Deveta sednica Prvog redovnog zasedanja , 27.04.2021.

Hvala.

Dame i gospodo narodni poslanici, najvažnije za građane Republike Srbije je nešto što se dogodilo u prethodna dva dana, a to je već gotovo postala tradicija, a to je da kad god predsednik Aleksandar Vučić ode u posetu nekoj stranoj zemlji i ima sastanke u inostranstvu, to rezultira time da Srbija ima od toga veliku korist i da građani Republike imaju veliku korist, tako da i ovaj čitav niz sastanaka od nedelje do ponedeljka uveče u Briselu sa najvišim zvaničnicima EU, Evropskog saveta i Evropske komisije rezultirao je time da će se u Srbiji graditi pruga Beograd-Niš-Skoplje, brza pruga. Ulaganje od 700 miliona evra. I to je nešto što će definitivno uz završetak pruge Beograd-Novi Sad-Budimpešta izmeniti sliku Srbije i Srbija će izgledati onako kako smo se mi uvek divili do samo pre nekoliko godina kineski gradovima, gradovima u Japanu, gradovima u SAD, pametnim gradovima, gradovima koji su povezani izuzetno dobrom infrastrukturom, autoputevima, brzom železnicom, brzim vozovima.

Dakle, Srbija definitivno ide putem da postane jedna od najdinamičnijih ekonomija Evrope i ekonomski najsnažnijih država ne samo ovog regiona, već i Centralnoistočne Evrope. Naravno, u Briselu je dogovorena mogućnost nastavka pregovora Beograda i Prištine. To je jedan veliki izazov i to će trebati veoma velika umešnost, mudrost, sve ono što je predsednik Vučić pokazivao prethodnih nekoliko godina kada je u pitanju odbrana nacionalnih interesa i suvereniteta naše zemlje. Zato smatram da nam je potrebna isto tako još snažnija podrška većine u parlamentu, svih relevantnih društvenih činilaca, svim onim naporima koje je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić imao i čini u odbrani naše zemlje i ispunjavanju vizije i tog cilja da Srbija postane jedna ekonomski, vojno i politički i geopolitički snažna zemlja u ovom regionu i u celoj Evropi.

Taj dijalog će biti jako težak, dijalog sa ljudima koji su sve suprotno od predsednika Vučića, dijalog sa Aljbinom Kurtijem, Vljosom Osmani biti težak zato što oni ne razumeju ono što jeste politika SNS, politika modernih država 21. veka, slobodnog protoka roba, ljudi i kapitala, politika osnaživanja trgovinske razmene, osnaživanja ekonomije, privrednog rasta i naravno blagostanja svih građana.

Nije ovo što će se graditi brza pruga u Srbiji dobro samo za Srbiju. Dobro je za ceo region, dobro je za ceo Zapadni Balkan, dobro je za celu Centralnu i Istočnu Evropu i dobro je za celu celokupnu EU.

Međutim, u svemu tome jako je važno da sačuvamo unutrašnji mir, da sačuvamo unutrašnju stabilnost. Moje pitanje konkretno je upućeno Ministarstvu pravde, pravosudnim organima, s obzirom na nove informacije koje smo dobili preko medija od MUP-a, a tiču se pronalaska jednog ogromnog arsenala oružja narko klana čiji su prvaci zatvoreni pre dva meseca u jednoj opsežnoj velikoj akciji i to zbog pokušaja eliminacije predsednika Republike Aleksandra Vučića i čitave njegove porodice. Naravno, ono što je jako bitno je da saznamo o tome kako napreduje ta istraga, kada će istraga biti proširena i naravno da ona bude, ohrabrujemo ih da ona bude što efikasnija, što bolja, što snažnija jer ta odgovor je odgovor i ono što će se uraditi po tom pitanju imaće jasne implikacije na budućnost cele naše zemlje i na budućnost naših građana i tu nikako ne smemo da posustanemo.

I mi iz SNS ćemo stalno postavljati to pitanje, jer svi ovi uspesi na međunarodnom planu, na spoljno-političkom planu, na privrednom planu moraju biti praćeni jednom žestokom i odlučnom borbom protiv organizovanog kriminala i naravno korupcije u našoj zemlji.

Takođe, želim da isto tako i pitam pravosudne organe u našoj zemlji povodom određenih slučajeva koji se tiču nelegalnih objekata i koji se tiču nelegalno izgrađenih objekata u Savamali čiji pod znacima navoda vlasnici tuže, usudili su se da tuže Republiku Srbiju, a prethodnih nekoliko decenija su ogroman novac uzimali, nisu plaćali nikome poreze, nikome ništa nisu plaćali, usuđuju se da tuže ovu državu. Naravno to jeste njihovo pravo, ali nije njihovo pravo da im bliski rođaci i žene budu zaposleni, budu čak sudije u određenim sudovima u Beogradu gde se vodi takva vrsta sporova. Ohrabrujem i pitam naravno i Privredni sud ovde u Beogradu da ispita te slučajeve i najmanje što može da uradi da promeni lokaciju te vrste suđenja.

Mi ćemo kao većina i kao SNS, zajedno sa svojim koalicionom partnerima da podržavamo vladavinu prava, vladavinu zakona i sve ono što je definisao predsednik Aleksandar Vučić u cilju modernizacije i dinamičnog i snažnog razvoja Republike Srbije. Hvala.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 06.04.2021.

Uvaženi predsedniče Narodne Skupštine Republike Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, danas se navršava 80 godina od zločinačkog i nacističkog bombardovanja Beograda i bombardovanja naše zemlje.

Ono što je simbolično, na današnji dan posle 80 godina, dakle da se prisetimo svi ovde i naši građani, koliko jednu državu samo može da košta neozbiljnost i nedostatak liderstva političara i vođa jedne zemlje, koliko nam je važna stabilnost u ovom vremenu i koliko je značajno što predsednik Aleksandar Vučić stalno govori o tome koliko je stabilnost u zemlji i regionalna stabilnost važna za napredak i modernizaciju našeg naroda.

Samo u roku od nekoliko dana pučistička vlada i pučistički generalštab su posle 27. marta ušli u državne avione i napustili svoj narod, napustili svoju vojsku i napustili svoju zemlju.

Interesantan je podatak da 40% vojnih snaga, tadašnje još uvek Kraljevine Jugoslavije nije imalo nikakvu vezu sa tim generalštabom i to nas podseća da moramo da budemo oprezni i moramo da jako vodimo računa o tome da poštujemo volju građana, da ta volja građana mora da bude poštovana od svakog instituta i svake institucije u našoj zemlji, pogotovo u vremenu u kojem živimo, koje je isto tako jako turbulentno.

Siguran sam da ti izazovi koje je naša država i naša zemlja i naš narod imao od te 1941. godine, a i prethodnih godina, ništa se to danas preterano ne razlikuje. Puno je onih i u regionu, u celom svetu koji ne žele dobro Srbiji, kojima nije prijatno što Srbija ima slobodarskog lidera i slobodarskog predsednika kojem odaju počast i poštovanje, danas svi svetski mediji i sve ozbiljne države po pitanju očuvanja zdravstvenog sistema, očuvanja života ljudi, očuvanja ekonomije. Srbija je danas postala jasan i dobar primer.

Ono što se desilo pre 80 godina govori o tome koliko je malo potrebno da se zapali vatra i koliko je malo potrebno da dođe do onoga do čega je došlo u tim ratnim godina, do građanskog rata i do međusobnog ubijanja braće, dakle, istog naroda, faktički koje se završilo slomom jugoslovenske vojske u otadžbini 15. maja posle Bosanske golgote.

To nas opominje da danas budemo složni, to nas opominje i ovo istraživanje javnog mnjenja koje pokazuje od pre neki dan IPSOS-ovo, koje pokazuje da predsednik Vučić i SNS imaju negde oko 60% stabilne podrške građana Republike Srbije i da sve ono što predsednik Aleksandar Vučić radi u domenu razvoja zemlje i izgradnje infrastrukture treba da bude podržano i treba da bude odbranjeno.

Moje pitanje, naravno, odnosi se na nadležne države organe, odnosi se na tužilaštvo, odnosi se na pravosudne organe, jer smo mi u SNS jako zabrinuti za to da i elementi na domaćoj političkoj sceni, milim isti ti oni koji bi kada bi se, ne daj Bože nešto loše desilo u našoj zemlji ili regionu oni bi samo seli u svoje avione, oni ne bi seli u državne, nego bi seli u sopstvene avione koje poseduju, jer su proteklih nekoliko godina pokazali da je njima samo vlast i lično bogaćenje uglavnom i prioritetnom interesu i da im Srbija i da im zaštita nacionalnih interesa našeg naroda i Republike Srbije nikada nije bila niti prioritet, niti bila deo bilo kakve ideologije i politike.

Zato zahtevam i molim sve državne organe da brzo i efikasno deluju po pitanju svih onih afera koje se tiču krađe državnih i narodnih para, posebno onih koji se tiču 53 računa i 69 miliona evra koji je prethodni režim i njegovi čelnici koji su sklonili, na čelu sa Draganom Đilasom širom sveta, na četiri kontinenta koji zasigurno nisu zarađeni poštenim radom i kroz neke poštene privatne poslove i privatne i preduzetničke inicijative.

Naravno, da se pod hitno istraži i očekujemo efikasnu istragu i rezultate u pokušaju eliminacije predsednika Aleksandra Vučića, koji predstavlja stub stabilnosti zemlje, stub stabilnosti celog regiona, a odnosi se na kombinovanu, odnosno zajedničku zaveru od strane određenih političara, narko klanova i mafije u Republici Srbiji, koja je imala za cilj da ukloni Aleksandra Vučića i da zaustavi razvoj i modernizaciju Srbije.

Nadam se da će ta istraga i rezultat te istrage da dođe što pre, jer je to u interesu našeg naroda, to je u interesu naših građana, da nastavimo sa našom politikom razvoja, da nastavimo sa našom politikom izgradnju ove zemlje. Izgradnjom ovog regiona, Vučić je pokazao svima da ovaj region i da naša zemlja, u stvari može i to mu priznaju čak i Hrvati.

Pre neki dan u večernjem listu, imate jedan tekst koji, to je jako retko, ja mislim da se u proteklih 30 godina nije pojavio takav tekst u kojem se kaže da je Vučić definitivno politički lider ovog regiona, da je lider i predstavlja personifikaciju stabilnosti ovog regiona dajući priliku svim poslovnim ljudima i ljudima iz celog regiona da dođu i da se vakcinišu u Srbiji, pružajući ruku i pokazujući celom svetu koliko jedna mala zemlja, ali slobodarska, na čelu sa slobodarskim predsednikom može da bude zemlja koja okuplja zemlje i narode oko sebe i ko jeste stub modernizacije i naravno, napretka.

Mi ćemo posle ovih 80 godina da nastavimo svoju tradiciju borbe i gajenja baštine antifašizma, antisemitizma i borbe za nacionalni identitet i zaštitu kulturne, istorijske i religijske baštine.

Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 04.03.2021.

Hvala uvaženi predsedniče Narodne skupštine gospodine Dačiću.

Dame i gospodo narodni poslanici, ja imam nekoliko pitanja za ministra pravde i ministra unutrašnjih poslova.

Naime, juče i tokom prethodnih dana svi gotovo relevantni svetski analitičari su pisali i govorili o tome da je ovo što je Srbija uradila po pitanju vakcinacije i po pitanju doniranja vakcina BiH, Crnoj Gori, Republici Severnoj Makedoniji, najbolji potez meke moći u poslednjih 50 godina.

Takođe, svedoci smo onoga što će se dešavati u narednim mesecima i u narednom periodu, a tiče se velikih pritisaka koji traju naravno u kontinuitetu, a koji će se sigurno pojačati u odnosu na samog predsednika Vučića i našu zemlju po pitanju KiM, koji će sada biti mnogo koordinisaniji i mnogo više usklađeniji, kada su u pitanju i Brisel i Vašington. U tom kontekstu želim da postavim nekoliko pitanja koja se tiču onoga što jeste centralna tema naše politike danas i centralna tema naših vitalnih interesa i svega onoga što mi treba ovde u parlamentu da uradimo kao narodni poslanici i naše kolege iz Vlade, kako bi odbranili Srbiju i kako bi odbranili naše nacionalne interese.

Želim da kažem da i posle ovih uspešnih akcija MUP-a i BIA gde su uhapšeni članovi narko kartela, gde su uhapšeni članovi mafije, izvođači radova, onih koji su i pripadaju domaćim političkim centrima moći kako bi naravno eliminisali onog ko jeste prepreka raznim ciljevima. Dakle, iz domaćih centara moći, iz stranih obaveštajnih službi, iz stranih cenata moći kada su u pitanju njihovi interesi u regionu i Srbija, a to jeste predsednik Vučić.

Ne stidim se da kažem, i želim javno da kažem da je onaj najgori scenarijo, a to jeste planiranje i pokušaj ubistva predsednika Vučića izbegnut možda samo za nekoliko dana. Mislim da mi u ovom parlamentu i mnogo više u javnom mnjenju kod svih relevantnih činilaca treba da razgovaramo o toj temi.

Ozbiljne stvari se dešavaju u ovoj zemlji i mislim da pitanja o kulturi i sportu, razonodi jesu važna, ali mi treba mnogo više i jače da se posvetimo ovoj temi i da radimo posvećenije kako bi odbranili našu državu i kako bi se odbranili od onoga što nam je pretilo tokom proteklih meseci posebno i tokom proteklih nekoliko godina.

Predsednik Vučić je gotovo u sličnoj situaciji kao Milan Stojadinović 1938. godine. Milan Stojadinović je tada, kao predsednik Vlade, kao neko ko je pobedio na izborima u Kraljevini Jugoslaviji, koji je osvojio 80% srpskih glasova tada u tadašnjoj zajedničkoj državi imao ogromne izazove, ogromne pretnje i tada je i sa strane i sa nažalost na domaćoj političkoj sceni, tada je rekao da je suština politike Srbije da zadrži stare prijatelje i stvara nova prijateljstva, a da one nemani koje su se ustremile na Srbiju, Srbija odnosno, Kraljevina Jugoslavija treba da izbegnu.

Mi u toj politici izbegavanja tih nemani iz inostranstva i domaćih nemani treba da podržimo maksimalno predsednika Vučića. Moje pitanje je i ka pravosudnim organima i ka ministru pravde i ministru unutrašnjih poslova je da se pod hitno istraže tokovi novca. Mislim da je to najbitnija stvar u celom ovom pokušaju zavere i na kraju pokušaju da se eliminiše fizički predsednik Vučić, da se dobro ispita imovina svih koji su u tome učestvovali.

Nikako ne možemo da zanemarimo, nikako ne smemo da potcenimo ljude i organizacije koje raspolažu sa više desetina i više stotina miliona evra. To što su pohapšeni izvođači radova, to što možda imamo u vidu da će biti pohapšeni i oni koji su bili politički patroni svega ovoga, ne govori o tome da kapital da je ostao, imovina koja je stečena nelegalnim putem i koordinacijom između mafije, domaćih centara moći i stranih centara moći, stranih službi je ostala netaknuta. Mafija je imala novac, mafija je imala infrastrukturu, mafija je imala oružje. Mafija je imala Čabu Đera, mafija je nameštala i kupovala snajpere za ono što je trebalo da se desi i pozivam Upravu za sprečavanje pranja novca, sve relevantne državne institucije da pod hitno istraže tokove novca, da pod hitno popišu imovinu svih onih, imamo sada i zakonsko utemeljenje u Zakonu o poreklu imovine, da se hitno uđe u proces oduzimanja imovine, da se na sve objekte, da se na svu imovinu koja je nelegalno stečena pobode srpska zastava, kada se to oduzme zbog najgoreg dela veleizdaje koje se dešavalo u Srbiji prethodnih nekoliko meseci, uz upozorenje da najgore nije prošlo i da bezbedonosne službe moraju mnogo toga da urade kako bi zaštitile predsednika i kako bi zaštitile ovu državu. Hvala

Imovinska karta

(Beograd, 29.01.2018.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 03.06.2016 -