KRSTO JANJUŠEVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Krsto Janjušević je bio narodni poslanik dva puta do sada, u 11. sazivu, od 2016. do 2020, i u 12. sazivu, od 2020. do 2022.

U 11. sazivu bio je član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, i zamenik člana Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Odbora za evropske integracije i Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.

U 12. sazivu bio je član Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, i zamenik člana Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 99 sati, 2 puta se obraćao u plenumu, nijednom nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja, kao ni u javljanju za obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 125 puta, od čega je 124 puta glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 32. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022.

U 13. sazivu bio je deo poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE, i zamenik člana Odbor za Kosovo i Metohiju. Podneo je ostavku, i mandat mu je završen 22.12.2022.

BIOGRAFIJA

Rođen je 23. avgusta 1981. godine u Priboju. Diplomirao je na Tehničkom fakultetu u Čačku.

Bio je pomoćnik predsednika opštine Priboj zadužen za lokalni i ekonomski razvoj od 2012. godine, i vodio je Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj (KLER). Takođe, bio je i član nadzornog odbora Turističke organizacije Srbije.

Od 2016. do 2020. bio je odbornik u Skupštini opštine Priboj.

Član je Izvršnog odbora Srpske napredne stranke i koordinator za Zlatiborski, Moravički i Raški okrug.
Poslednji put ažurirano: 22.12.2022, 18:11

Osnovne informacije

Statistika

  • 2
  • 1
  • 1 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poštovani

čeka se odgovor 2 godine i 6 meseci i 12 dana

Ja sam Dejan, iz Beograda sam i imam 44 godine. Jedan sam od 50% građana koji nisu izašli na izbore jer ne veruje u institucije. Dajem Vam priliku da me uverite da grešim, da institucije rade svoj posao savesno i da živimo u demokratskoj i pravno uređenoj zemlji.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 21.10.2022.

Hvala, predsedniče.

Poštovane kolege, građani Srbije, vezano za amandman, da je podnosilac amandmana predložila formiranje zakona o populizmu i demagogiji, mislim da bi joj to idealno ležalo i da ne postoji ministarstvo da bi neko bolje vodio nego ona ministarstvo za populizam i demagogiju. Izginusmo od populizma slušajući ono što je neko objašnjenje, a ne znam više ni šta.

Uglavnom, ušlo se u Narodnu skupštinu, predala se tamo neka rezolucija, ovde se izdiktiralo šta treba da uradi Rusija, Kina, Eskobar treba da uradi ne znam šta, odbrani se Kosovo za jedno dvadesetak minuta i polako se spremimo kući.

Vezano za ovu temu i zloupotrebu ove prijave iz Priboja, nije isto, roditelji prijavili, to je jedna vaša aktivistkinja prijavila, dakle, trebala je da vam kaže da se u Priboju potpuno prešlo na biomasu, 8,7 miliona evra je koštala toplana na biomasu, tačnije, tri toplane, od jedan, dva mega i osam mega i da je najbolje grejanje u Zlatiborskom okrugu zapravo u opštini Priboj, ali, eto, vi tako skupljajte gde ima neko umotano ćebe, ne bi li prikupili neki politički poen, pa posle toga, kad dođu novi izbori, trčite pa pričajte – nemojte 3% cenzus, ako može 1,5% ikako.

To će vam biti sledeća tema i prva tačka na pregovorima za sledeće izbore, slušajući sve ideje, kreativnost i političku ozbiljnost s kojom pristupaju evo koliko već vreme.

Dakle, kada dođete i počnete da diktirate i počnete na ovaj način da branite Kosovo – mene je Srpkinja majka rodila, a mene nije, jel? Srbija je moja majka. A šta je nama? Strina? Tetka? Ujna?

Rusija i Kina treba da urade ovo, a Amerika treba da promeni Eskobara, pa da pošalje javiće oni koga, i onda me to podseća na jednu istinitu priču. Naime, kada su Amerikanci ušli u Vijetnam, u okolini Priboja, u jednoj mesnoj zajednici je održan hitan sastanak tog nekog komiteta ili šta je to bilo i doneta je odluka da se Amerikanci pod hitno povuku iz Vijetnama. Tada je donet taj zaključak i sve to. Predsedavajući je dao

reč – da li neko ima nešto da pita i ustade Mirko, sad pokojni, Bog da mu dušu prosti i kaže – ljudi, a šta ćemo mi ako oni ne budu hteli da postupe po ovoj našoj odluci? Tako da se i ja pitam šta ako Amerikanci ne budu hteli da postupe po odluci predlagača ovog amandmana? Šta ćemo onda? Kud ćemo onda? Ili je sve to tako jednostavno?

Ali, ako ova osoba misli da je sve tako jednostavno, lagano, onda tu nešto nije u redu. Ovde fali samo dok govori malo koreografije, pa da izađe neko narodno kolo da igra dok se govori. Volim i smatram da nema lepšeg kola od našeg narodnog kola. Pa onda možda malo treba neko iza da gusla. Nemam ništa protiv gusala. Gusle su prvi zvuci koje su ušle u moje uši kada sam se ja rodio, ali prosto treba da neke stvari stavimo na svoje mesto i da budemo odgovorni. Zar vi mislite da Aleksandar Vučić nije znao dve ili tri rečenice koje treba da kaže u predizbornoj kampanji, pa da nas bude 30 ovde više, a razmislite koga 30 manje? Znao je, ali je bio odgovoran.

Bio je odgovoran na tu, možemo reći, štetu u broju poslanika, ali je bio odgovoran i pazi gde šta govori, kao što danas pazi gde šta govori i kao što to čini i na istoku i na zapadu trudeći se da u ovim turbulentnim vremenima sačuva Srbiju. Šta strani investitori? Pa, znate kako? Desetine hiljada zaposlenih su u tim kompanijama, desetine hiljada zaposlenih i šta ćemo mi sada? Da dođemo i da održimo jedan govor junački ispred te fabrike - napolje, ti si iz zemlje koja je tad i tad bombardovala moju Srbiju. Hajde da malo razmislimo i o tome. Kada su te zemlje bombardovale našu Srbiju, da se i u tim zemljama okupljao narod tih zemalja da se protivi bombardovanju Srbije. Hajdemo da mislimo i to. Pa, onda junački govori ispred fabrike, da ih najurimo, oni su stranci, oni su ovakvi onakvi, oni su došli ovde u Srbiju da zarade, jok, nego su došli da budu na gubitku i onda mogu ti govori da izazovu aplauz.

Nije to sporno. Mislim mogu ti govori da izazovu aplauz, a šta ćemo i za aplauz, znate? Kaže, kolika je plata onda u onoj fabrici? A kolika je plata bila na onoj livadi dok nije bilo one fabrike? I tako u nedogled tuci po demagogiji - ja sam Srpkinja i samo sam ja Srpkinja, vi ostali koga mi kažemo jeste, mi znamo kako se čuva KiM, tako što dođemo izdiktiramo, roditelji ove dece koju su jutros rano ostavili u vrtiću, pa otišli na posao, oni se sada vraćaju sa posla ili će se vratiti malo kasnije, a neko dođe na posao kada dođe njegov amandman na red.

Dakle, ja vas molim samo malo da se suzdržite te vrste predavanja da nam držite. Kakva je situacija u Priboju? Možete da proverite. Ako ne znate gde je Priboj, dakle, kada krenete odavde, izađete na autoput ka Požegi do petlje Pakovraće, pa onda idete tamo ka Užicu, dalje ka Zlatiboru, značajnim delom rekonstruisane magistrale, pa onda dođete na Kokin Brod, skrenete desno gde se rekonstruiše 27 kilometara puta, pa ćete doći u Priboj koji je skoro, hajde neću da budem neprecizan, ali koji je jedan od najrazvijenijih gradova, tačnije opština u Raško-polimskoj oblasti.

Dakle, pustimo se toga, tačnije pustite se toga – ja volim Srbiju, Srbija je moja majka. Možeš ti da voliš dobar auto, pa da ga slupaš, možeš ti da voliš avion, ali ne znaš da ga voziš. Ja volim, eto, a mi ne volimo. Srbija se voli tako što se radi 10 autoputeva, tako što se dovode fabrike, investitori, nova radna mesta, tako što se obezbeđuje i druga plata u porodici, tako što se brine o svakom mestu u Srbiji. Srbija se voli tako što je pre neki dan predsednik otvorio deonicu puta u Ivanjici, u Mesnoj zajednici Devići, Pridvorica – Devići, 8,3 kilometra gde stotinu dece ide u osnovnu školu u toj mesnoj zajednici. Sa tom mesnom zajednicom se graniči Mesna zajednica Rudno koja pripada gradu Kraljevu gde se radi deonica puta Studenica – Rudno 16 kilometara, a od kojih je završeno 13. Tako vam mogu pričati do ujutru o delima i rezultatima, a vi do ujutru možete pričati tu neku demagošku priču, napornu, izvinite. Dakle, ja neću da kažem da vi ne volite Srbiju, ali vi ne bi znali da upravljate Srbijom.

Kada smo kod grejanja, ja znam kada bi vi upravljali Srbijom da bi i u avgustu bila zima. Kako? Ne znam kako, ali znam da bi bila. Hvala. Živela Srbija.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 21.10.2022.

Hvala, predsedniče.

Neko kaže da govori istinu pa reče da je ugašen FAP. Sad, ne znam da li bi taj neko voleo da je ugašen FAP pa da bude vlastima gore, pa da tim koji žele na vlast da bude bolje.

FAP zapošljava 250 ljudi, deo je na namenske industrije Srbije, deo je odbrambene industrije Srbije. Proizvodi vojna vozila „1118“. Dakle, pokazali su se najbolje u vojsci. Za sad remontuje „Bov“. U Priboju imamo industrijsku zonu sa 700 zaposlenih. Imamo nemačku fabriku, nedavno otvorenu od 350 zaposlenih. Dakle, tačno je da iz Priboja odlaze, ali se i vraćaju.

Dakle, kada su Pribojem i državom rukovodili oni sa kojima ste se zagrlili posle izbora, iz Priboja jesu odlazili, ali samo u jednom pravcu i tačno je, varili su po Sibiru.

Vidite jednu stvar. Kažete da govorite istinu. Ako govorite istinu, govorite je u kampanji pre nego što pređete cenzus, a ne na bilbordu se zagrlim sa Putinom, pređem cenzus, a onda kada pređem cenzus iza bilborda se grlim sa onima koji su bili za uvođenje sankcija Rusiji. Što to niste rekli građanima pre izbora da će to biti tako, pa bi videli kako ćete preći i kako bi prešli taj cenzus od 3%, a kasnije onaj koji budete tražili – od 1,5%?

Dakle, kada kažete „ugasio se“, nemojte to tako, kao da želite da je to istina. Dakle, FAP se nije ugasio. Mašina FAP i dalje radi, neće prestati, znate? Nemojte toliku mržnju upakovanu u sve nekako fino, pa onako uz osmeh, nemojte toliku mržnju da kreirate u tome da zaključimo da vi želite da što gore Srbiji, pre ćemo srušiti Aleksandra Vučića.

Isuviše nas je malo da bi smo imali pravo na krupne podele. Ako ste za sabornost, ako ste za jedinstvo, dajte neku ideju da se ujedinimo, a ne odavde diktirate ko će iz Amerike poslati izaslanike, šta se dešava u vrtiću u Priboju, šta se dešava u Kini, ko će u Rusiji šta da radi i sve u pola minuta. Nemojte, izazvaćete, bre, neki zemljotres.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 21.10.2022.

Hvala, predsedniče Narodne skupštine.

Evo vidite kako ide, kako to polako, ova reč istina, kako to isteramo na čistac. Dakle, proradi FAP, više omladina ne izlazi, iz Priboja ne odlazi, sada je sve u redu, samo ja postadoh član DS, da li je tako? Dobro je, napredujemo u ovom raskrinkavanju. Jesam bio, ali trebali ste pročitati tekst moje ispisnice nakon tri meseca od učlanjenja.

Iz sadašnje perspektive tada, bio sam mlađi, tada sam mislio da je Zoran Đinđić još uvek živ, jer vam govori moj razlog učlanjenja tada iz tadašnje perspektive, nakon ovoliko godina, imam neko mišljenje drugačije gde sam pogrešio.

Ja to nisam krio, ali vi sada kada ste pogubili sve argumente brže bolje -daj mi nešto za ovoga i šta, našli ste to? Da bio, ali bio, bio deo nečega što očigledno više ne postoji. Taj neko treba da se zapita što su mnogi tamo ljudi bili, pa to više ne postoji.

Nešto ste danas preterali sa pominjanjem ovih klanova. Ljudi, vi sve što su više ovi klanovi pohapšeniji i ovi kriminalci što su više u zatvoru, vi ste bre sve nervozniji. Šta je vama? Jeste li vi to očekivali nešto od njih dok su oni bili na slobodi? Jeste li očekivali da odrade neki posao za neke od vas, da vas obraduju dok su oni bili na slobodi, pa sada ne mogu pošto su iza rešetaka? Pa niste bre bili toliko nervozni dok su oni bili na slobodi. Niste ih toliko prozivali. Šta vam je bre? Jesu oni trebali da urade ono što pišete po tvitovima ili što vaši sledbenici pišu po tvitovima, pa je jedan ovde napisao – Andrej i Danilo završili u šahtu kao Gadafi i drži nam predavanja i najgrlatiji je bio ovde i takvih tvitova. Poziva na ubistvo Aleksandra Vučića koliko hoćete. I sada kada pominjete mi pominjemo, mi pominjemo, 50 puta pominje vođu tog klana. Svi bre nervozni. Tačno ćemo zaključiti da vam je krivo što ti ljudi nisu još na slobodi da predstavljaju opasnost za Aleksandra Vučića, pošto izgleda vi u političkom smislu, programskom i bilo kakvom drugom za njega ne možete predstavljati opasnost, čak ni za 30 godina kada ovaj gore završi fakultet. Hvala vam.

Imovinska karta

(Priboj, 31.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 84197.00 RSD 01.08.2022 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 33149.00 RSD 01.08.2022 -