BOBAN BIRMANČEVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1969. godine u Šapcu.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Poverenik Gradskog odbora SNS u Šapcu.

Bio je narodni poslanik u X sazivu, a na tom mestu ostao je do kraja saziva 3. juna 2016. godine.

Za narodnog poslanika XI saziva izabran je 12. oktobra 2017. godine.

U XII sazivu ponovo mu je potvrđen mandat nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine. Izabran je sa izborne liste “Aleksandar Vučić - za našu decu”.
Poslednji put ažurirano: 31.07.2020, 11:08

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2020.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, rebalans budžeta koji smo razmatrali i koji razmatramo na ovoj sednici je nastavak kontinuiteta koji smo započeli, pre svega, prvim rebalansom i koji je pokazao da je ova država spremna da reaguje i u najtežim situacijama, a nema potrebe da objašnjavamo koliko je teška ova godina i koliko je kovid uspeo da, ne na nivou države Srbije, ne samo Evrope, nego i celog sveta, napravi ozbiljne promene i te ozbiljne promene su prouzrokovale velike i ozbiljne probleme.

Upravo država Srbija je uspela da odreaguje na najbolji mogući način i da svojim potezima zaštiti i građane i ekonomiju i budućnost naše dece.

Ne možemo da prenebregnemo činjenicu da svi u okruženju, ali i u Evropi su koristili modele koji su bili preslikani ili bili kopija nekih drugih modela, ali modele koje je Srbija primenila su upravo jedinstveni i dali su najbolje moguće rezultate. Ovaj drugi rebalans nastavak je prvog i nastavak je kontinuiteta koji će obezbediti sigurnost građanima, koji će obezbediti, pre svega, sa jedne strane zaštitu za naše građane, najbolji mogući odgovor na opasnost koja sa kovidom dolazi, ali sa druge strane zaštitiće i ekonomiju, zaštitiće i investicije, zaštitiće i budućnost naše dece, ali zaštitiće i ono što je najbitnije, a to je stabilnost države i stabilnost svakog pojedinca.

Rebalans budžeta je rebalans svih građana i kada kažemo ko je odgovoran za ovakav budžet i za ovakav rebalans, pre svega je odgovornost na predlagaču i predlagač je u ovom slučaju Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srbije i njihova odgovornost je svakako velika. S druge strane, moramo imati u vidu da je odgovornost i na onima koji taj budžet razmatraju i koji taj budžet treba da odobre, a to su upravo poslanici ovog visokog doma.

Znači, nikada niko iz skupštinske većine. kojoj ja pripadam od 2012. godine na ovamo, nije se skrivao iza odluka i nikada niko nije bežao od odgovornosti. Tako nećemo ni bežati od odgovornosti za ovaj budžet i za ovaj rebalans.

Kritičari rebalansa nemaju nikakve realne razloge, niti imaju bilo kakve prihvatljive predloge za bolji budžet i za bolje odluke koje bi unapredile državu i koje bi unapredile našu ekonomiju. Šta oni kažu? Njihovi argumenti faktički i ne postoje, izmišljeni su i jedino što mogu to je da osporavaju Aleksandra Vučića i da za sve u Srbiji, i ne samo u Srbiji nego i u Evropi i celom svetu, krive Aleksandra Vučića. Imaju jedan veliki problem ti kritičari Aleksandra Vučića, a to su rezultati koje Aleksandar Vučić, zajedno sa Vladom, sa Skupštinom, postiže i ti rezultati su glavni argument u odgovoru lažnim kritizerima i lažnim demokratama.

Njihova demokratija se svodi na jedno, a to je mrzim Vučića i mrzim Vučića i mrzim Vučića. Imaju problem, vole ga građani, voli ga Srbija, i što je najbitnije, vole ga Srbi i unutar Srbije i van granica Srbije i vole ga Srbi gde god oni živeli.

Rebalans budžeta Vlade predviđa i zaista je jako bitno i to hoću da napomenem, predviđa ponovo poljoprivredu, ulaganja u poljoprivredu, ulaganja u selo i što je najbitnije, nastavlja i podržava plan države Srbije 2020/2025 koji je vratio osmeh na lice svih u Srbiji. Taj projekat 2020/2025 garancija je da sve ono što je rađeno od 2012, 2014. godine na ovamo, da će biti nastavljeno.

Kritizeri i oni koji negiraju i ovaj rebalans i sve ono što radi Vlada Republike Srbije i Aleksandar Vučić neka izađu na auto-put, pa, neka kažu da taj auto-put ne postoji, neka odu do Kliničkog centra u Nišu ili bilo koje druge izgrađene bolnice, pa neka kažu da upravo taj klinički centar ne postoji. Neka dođu u Šabac, pa neka kažu da nije počela izgradnja mosta i auto-puta od Rume do Šapca, neka dođu u Šabac i neka kažu da ne postoji kompanija „Jazaki“ koja je zaposlila više od tri hiljade građana Šapca.

Neka odu u bilo koji deo Srbije i neka kažu da ne postoje fabrike i investicije. Neka objasne ljudima koji su počeli da rade da oni ne idu ujutru na posao kada ustanu i neka kažu kako je neko uspeo sa nezaposlenošću od 27% da tu nezaposlenost spusti na 7%, i neka kažu kako je reagovao odgovoran i ozbiljan i pre svega maksimalno posvećen građanima predsednik države, a to je Aleksandar Vučić, u kriznoj situaciji. Odreagovao je jako odgovorno, odreagovao je snažno i odreagovao je onako kako je svaki Srbin očekivao, a to je da zaštiti, da učini sve što je u njegovoj moći, u moći ove države da svaki građanin Srbije se oseća zaštićeno i sigurno.

Ekonomija u vreme pandemije nije jednostavna stvar, ali u uslovima u kojima ovakva Vlada radi moguća je i pre svega, zahvaljujući Aleksandru Vučiću, ali i Vladi Republike Srbije i Ministarstvu koje vodi upravo ovaj čovek ovde, koga neko može da voli ili da ne voli, ali ne može da ospori da upravo taj Siniša Mali radi i da radi u interesu Srbije i da radi u interesu građana i da njegovi predlozi, njegovi metodi i ono što njegovo ministarstvo predlaže, donosi rezultat, donosi nova radna mesta i donosi najbolje moguće ekonomske posledice po sve građane u Srbiji.

Ovakav odgovoran rebalans budžeta mora biti podržan od svih onih koji misle dobro Srbiji, a ja spadam u te i poslanička grupa kojoj mi pripadamo, svakako spada u te, a pozivam i one druge, neverne Tome, neka razmisle, neka pogledaju napolje, neka porazgovaraju sa komšijama i prijateljima, pa neka pitaju da li i koliko podržavaju ovo što radi ova Vlada i ovo što donosi ovaj rebalans budžeta. Hvala najlepše.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.10.2020.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, predlažem da se amandman odbije, a navešću i razloge za to.

Između ostalog, saglasan sam da niko u ovoj Skupštini, niti bilo gde u Srbiji, ima pravo da bilo koga osporava u tome da izrazi i iskaže svoje mišljenje i da to mišljenje obrazloži. Ali, ja zaista moram da postavim pitanje - ima li pravo i ova skupštinska većina na svoje mišljenje? Ima li pravo bilo ko u Srbiji, imaju li pravo građani da kažu svoje mišljenje? Upravo u ovoj Narodnoj skupštini i ove godine i u ovom trenutku i 2016. i 2014. i 2012. godine, pa i prethodnih godina, i 2008. godine, nalazili su se oni koji su dobili glasove građana Srbije i u skladu sa tim, mi govorimo u interesu građana, u interesu onih koji su glasali i u interesu onih koji su svojim glasom rekli da mi treba da budemo ovde i da treba da zastupamo njihove interese.

Zato molim za razumevanje i molim da neko u ovoj opoziciji konačno shvati da i skupštinska većina ima pravo na svoje mišljenje, da građani Srbije imaju pravo na svoje mišljenje. Upravo u skladu sa odlukama građana Srbije imamo i saziv ove Skupštine.

Srbija nije samo Beograd, nije samo Novi Sad, ni Niš, Kragujevac. Srbija se nalazi i u selima i u manjim gradovima i u manjim opštinama. Upravo zahvaljujući Aleksandru Vučiću, zahvaljujući njegovoj viziji i viziji koja je pretvorena u stvarnost, više u Srbiji ništa nije daleko. I na današnji dan, u ovom trenutku radi se auto-put Ruma-Šabac, radi se brza saobraćajnica od Šapca do Loznice, radi se novi most preko reke Savi, ali je u najavi i auto-put od Novog Sada do Rume. U najavi su i drugi auto-putevi i upravo putevi koji će povezati sve one krajeve koji nekada nisu bili ni u planu.

Ono što sada radi predsednik Srbije, to neke druge stranke nisu mogle da ubace ni u predizborna obećanja, a pravili su predizborna obećanja tako što su sedeli i smišljali kako ponovo i po ko zna koji put da obmanu svoje građane.

Upravo predlog zakona koji je definisao da imamo ministarstvo koje će voditi brigu o selu jasno pokazuje nameru i jasno pokazuje viziju i predsednika Srbije, ali i buduće Vlade i, naravno, nas ovde u Skupštini.

Briga o selu, ima li nešto jednostavnije od reči - stvorićemo, napravićemo, formiraćemo, izglasaćemo jedno ministarstvo koje će brinuti o selu? Pa, naravno, to je najjednostavnija stvar na svetu. Ali, sve ono što uradi Aleksandar Vučić zaista izgleda vrlo jednostavno. Pa, ima li šta jednostavnije nego uraditi ove auto-puteve? Ima li šta jednostavnije nego povezati upravo sva sela i sve opštine? Ima li šta jednostavnije od toga nego najaviti nove investicije vezane za vodovod i kanalizaciju i lokalne puteve u Srbiji? Sve to izgleda vrlo jednostavno kada to radi Aleksandar Vučić i kada to radi odgovorna Vlada i rade odgovorni ministri.

Insistiram na tome da ovaj amandman i svi amandmani koji su podneti, a koji su u stvari kopi-pejst i koji se podnose samo iz razloga da se negira nešto, bez obzira što to što je napisano nema utemeljenje ni u pravu, ni u pravdu, i između ostalog, nema podršku građana Srbije.

Pozivam još jednom kolege da ovaj amandman odbiju i da na glasanju, naravno, podrže ovu promenu i ove predloge za strukturu ministarstava, odnosno strukturu Vlade, jer ovaj predlog je najbolji i najviše daje prilike da sela, dijalog, pazite, u naslovu ministarstva je reč – dijalog, društveni dijalog, naravno, dijalog o svim temama i o svim problemima i pitanjima koji su u ovom trenutku aktuelni i koje je u ovom trenutku potrebno u Srbiji rešavati. Još jednom hvala i u danu za glasanje podržavamo ovaj predlog strukture ministarstava. Hvala.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.10.2020.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici i poštovani građani Srbije, na početku želim da vas obavestim da smo konačno posle četiri meseca uspeli da oslobodimo Šabac i da završimo izbore u Šapcu.

Puna četiri meseca Dušan Petrović, Nebojša Zelenović i cela ta konkretna ta lopovska ekipa nije želela da prizna rezultate, nije želela da prizna pobedu i to pobedu građana Šapca, 30.232 glasa je osvojila SNS i njeni koalicioni partneri, 18.020 glasova je osvojio Nebojša Zelenović, 12.000 glasova manje. Tri kruga izbora, bili smo spremni da idemo i u 33, ni posle 33 kruga građani ne bi dali poverenje Nebojši Zelenoviću i Dušanu Petroviću.

Tri kruga koja su pokazala iz kruga u krug da je podrška SNS i Aleksandru Vučiću sve veća i veća, svaki put je pobeda bila sve ubedljivija i ubedljivija. Na kraju, rezultat je 46 mandata za SNS i koalicione partnere, Dušan Petrović, Nebojša Zelenović i kompletna lopovska ekipa 23 glasa. Pobeda u Šapcu je čista kao suza i zahvaljujući upravo institucijama države, odradili smo to na najdemokratskiji mogući način i u skladu sa zakonom. Pobeli su građani, pobedila je pravda.

Ono što moram da kažem kada su ovi predlozi zakona, odnosno struktura buduće Vlade u pitanju, da su to odgovorni, ozbiljni i najbolji mogući predlozi u ovom trenutku. Nastavak politike koja daje rezultate je nastavak politike Aleksandra Vučića. Ako znamo da nova tri ministarstva, a to su ministarstva za ljudska i manjinska prava, briga o porodici i briga o selu, da li treba dodati komentar, ako nabrojimo kakva su to tri ministarstva u pitanju i koje probleme rešavaju, odnosno šta žele da postignu u narednom periodu.

Briga o selu kao poseban akcenat, briga o selu o kome su svi samo pričali, a za koja je samo radio Aleksandar Vučić. Podsetiću, 2012. godine preuzimanjem odgovornosti za Srbiju, kada sela i ne samo sela, kada i gradovi koji su počeli da prestaju da budu na karti Srbije, u to vreme niti investicija, niti novih radnih mesta, niti budućnosti, ne za gradove, niti za sela, niti za naše građane. Ono što se desilo je upravo ubrzani razvoj grada, ali i ubrzani razvoj sela.

Postojali su i Ruma, Mitrovica, Subotica, Smederevo, Pančevo, Niš, Prokuplje i pre Aleksandra Vučića, ali u tim mestima nije bilo novih radnih mesta, nije bilo investicija.

Ono što je pokazala prethodna Vlada, to je da može da nastavi kontinuitet dobrih rezultata, koji su pre svega posvećeni građanima. U ovom trenutku, ova odluka da proširimo broj ministarstava će doneti još bolje rezultate, a ono što smo sigurno, a pokazala je i Korona, to je da smo u uslovima Korone, u uslovima kada cela Evropa, odnosno ceo svet ima ozbiljne probleme, mi u Srbiji smo bili sigurni u dve stvari.

Prva stvar je upravo selo, bili smo sigurni u naše selo, bili smo sigurni da ćemo imati hranu, da nećemo imati te probleme sa jedne strane i drugo, bili smo sigurni u Aleksandra Vučića. To su dve stvari koje su iznele ovu krizu i koje su dovele do toga da u uslovima najteže ekonomske krize, u uslovima kada svi imaju pad, samo će Srbija imati poraz i bićemo prvi, pazite, prvi, to su podaci koji nisu ni fingirani, ni izmišljeni, to su podaci koji se znaju, prvi po rastu u Evropi. Da li je neko 2012. godine u uslovima kada je zemlja bila razorena, kada nisu postojale ni insititucije, kada nije postojao sistem, mogao da pomisli tako nešto? Upravo sistem je prava reč.

Na današnji dan funkcioniše sistem, funkcioniše država, ali funkcioniše isključivo i zahvaljujući Aleksandru Vučiću sa jedne strane, a sa druge strane Republike Srbije i naravno Skupštini Republike Srbije. Funkcionišu institucije, Srbija ima budućnost, budućnost za našu decu, budućnost u Aleksandra Vučića.

Svi oni koji misle dobro, bez obzira kojoj stranci pripadaju, jednostavno moraju podržati ovaj predlog buduće Vlade i ovaj predlog svakako mora biti podržan i od onih koji ne pripadaju SNS, ali pripadaju onima koji misle o budućnosti naše dece i koji misle o budućnosti Srbije. Hvala.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 03.12.2019.

Hvala predsedavajući.

Poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, svoje prvo pitanje upućujem tužilaštvu, ali i svim pravosudnim organima, a pitanje je vrlo jednostavno – šta je tužilaštvo, šta su pravosudni organi preduzeli protiv onih koji nišane snajperom na predsednika, koji crtaju mete na predsedniku, koji uznemiravaju javnost i koji iz dana u dan pojačavaju tenzije i pojačavaju pritiske na predsednika Aleksandra Vučića?

Napad na predsednika, bez obzira kako se on zvao, a zove se Aleksandar Vučić jer su tako hteli građani Srbije, napad na predsednika Srbije na napad na sve građane i na sve one koji podržavaju, ali i na one koji ne podržavaju predsednika. Niko nema prava da u bilo čije ime napada legitimno i u prvom krugu sa 55% glasova izabranog predsednika.

Ono što je alarmantno to je da ti pritisci ne prestaju i ponavljaju se iz dana u dan. Pitanje je vrlo jednostavno – šta tužilaštvo, šta pravosudni organi rade u skladu sa zakonom da to jednom za svagda prestane?

Moje drugo pitanje upućeno je takođe i tužilaštvu i svim pravosudnim organima, a odnosi se na jedan deo poslaničkih klupa koje su prazne, odnosno 377 dan kako jedan deo opozicionih poslanika ne dolazi u Narodnu skupštinu. Postoji osnovana sumnja da im neko preti, da ih neko ucenjuje i da su zastrašeni. Pozivam te poslanike da budu hrabri, da budu uzbunjivači i da kažu ko je taj koji im preti i zbog koga ne smeju da uđu u skupštinsku salu, a poznato je, ako smo svedoci, a jesmo svedoci da predsednik opštine, u centralnoj gradskoj opštini, davi svog kuma, da ga vezuje, da ga batina i da traži da mu sve pare koje su plod mita i korupcije završe u njegovim džepovima. Ako su spremni to da rade u Opštini Stari Grad sigurno su spremni da rade i u Narodnoj skupštini i u svom poslovanju, a kao takvi oni sigurno vrše pritisak i na deo opozicionih poslanika koji jednostavno ne smeju da uđu u skupštinske sale i da rade posao za koji su predloženi i za koji su dobili određen broj glasova kako bi završili u ovoj sali Skupštine Republike Srbije.

Moje treće pitanje odnosi se na pravosuđe, a upućeno je direktno u Viši sud – zašto i kako gradonačelnik Zelenović koji je 2015. godine potrošio pet miliona evra mimo budžetom predviđenih stavki, dokazano i potvrđeno nalazom DRI, osuđen odlukom, odnosno presudom Višeg suda u Šapcu, po odluci Apelacionog suda je vraćeno na ponovno razmatranje, zašto još uvek gradonačelnik Zelenović nije dobio presudu koju zaslužuje? Kolika će biti presuda? Šta će presudi Viši sud – u to se ne upuštamo. To neka odluče oni, ali tražimo odluku u najkraćem mogućem roku. Građani Šapca, ali i građani Srbije zaslužuju informaciju i zaslužuju presudu koja Zelenoviću mora biti izrečena.

U isto vreme, pitanje je – zašto? Kada je konstatovano, da je neko zloupotrebio pet miliona evra, a taj neko je gradonačelnik Zelenović, nije uhapšen i zašto mu je dozvoljeno da utiče i na svedoke, i na sudije, i na sudske veštake, i na sve one koji su bili upleteni u slučaj nikada veće krađe? Gradonačelnik Nebojša Zelenović je jedini osuđeni gradonačelnik u Republici Srbiji.

Moje poslednje pitanje odnosi se na pravosudne organe, a pitanje je vezano za slučaj koji se desio u JKP u Šapcu. Vozač kamiona je dozvolio da u kabini kamiona JKP sedi više ljudi nego što je dozvoljeno. Iz kamiona je u vožnji ispao radnik JKP, a osnovana je sumnja da su i gradonačelnik i direktor JKP naložili, zapretili i vozaču i svima prisutnima da daju lažne izjave da se taj događaj nije desio.

Da li je MUP preduzeo sve potrebne radnje, da li je tužilaštvo na osnovu nalaza MUP-a iznelo, odnosno podiglo optužnicu protiv odgovornih za takvo katastrofalno ponašanje u JKP u Šapcu? Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.10.2019.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, svoje prvo pitanje upućujem državnim organima, pre svega Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu pravde, Tužilaštvu, a odnosi se na vrlo važno pitanje - da li je neko od svih onih koji su pretili predsedniku države, odnosno pretili predsedniku Aleksandru Vučiću, pretili čoveku koga građani nazivaju Aca Srbin, da li je bilo ko od njih procesuiran, odnosno, preciznije, ko je od njih procesuiran i ko je izveden pred lice pravde? Jer, upravo su pretnje Aleksandru Vučiću pretnje građanima Srbije, imajući u vidu da taj čovek ima podršku 60% građana i da, u skladu sa tim, vodi ovu Srbiju na pravom putu, odnosno Srbiju na putu jedinstva i putu rezultata.

Moje drugo pitanje je da li je neko iz tog saveza za pretnje i silovanje, koji oni pokušavaju da predstave kao Savez za Srbiju, izveden pred lice pravde, jer upravo sve ono što su izrekli i uputili ka predsedniku države i članovima njegove porodice zaslužuje sankciju?

Moje sledeće pitanje je takođe upućeno Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu, a direktno se odnosi na aktere koji se nalaze na ovoj slici - da li je neko upravo od ovih aktera napada na saobraćajne znakove imobilijar u Beogradu, da li je neko od njih priveden pred lice pravde, jer upravo se jasno na ovoj slici vidi ko je nosilac i ko je idejni vođa cele priče, najveći finansijer i tajkun i onaj koji vodi ove nesretne i ovaj nesretni i tužni skup, Dragan Đilas, Boško Obradović, Zelenović u pokušaju da napravi red u Beogradu, a zaboravlja na situaciju u Šapcu i svi ostali.

Da li je neko od njih, a jasno se vidi na ovoj slici ko je prisutan, priveden zbog napada na saobraćajne znake, imobilijar, u Beogradu, jer upravo kao posledica toga što nisam siguran da su nešto preduzeli, onda su juče nastavili sa akcijom napada na saobraćajne znakove, imobilijar, u Srbiji?

Evo ovde gradonačelnika Zelenovića koji u radno vreme lepi neke parole i to ne u svom gradu, nego na saobraćajne znake kod grada Loznice.

Da li će neko sprečiti i konačno procesuirati ove ljude koji ne znaju šta rade u pokušaju da pokažu da imaju ideju, da imaju nešto, ali oni osim ideje da mrze Vučića niti imaju program, niti imaju stranku, niti imaju podršku birača.

Moje sledeće pitanje vrlo je značajno, a odnosi se na posetu gradonačelnika Šapca, trenutnog gradonačelnika Šapca, a glasi – da li je neko procesuirao i postavio pitanje – zašto se Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, i Nemanja Pajić lažno predstavljaju? Šta oni rade u Peći, šta oni rade za stolom priznajući nepriznatu državu Kosovo, sedeći pod zastavom nepriznate i nepostojeće države Kosovo? Da li će neko stati na put i da li lažno predstavljanje gradonačelnika Nebojše Zelenovića i predsednika Skupštine Nemanje Pajića, zaslužuje sudski epilog?

Moje sledeće pitanje glasi – da li ovaj maskirani čovek sa kapom na glavi, a ovo je upravo bilo na izborima u Lučanima, gde je sa Boškom Obradovićem upao i to bukvalno upao u stanicu milicije u Lučanima, da li će neko konačno za ovo delo, gde se jasno vidi i ovaj maskirani lider, „lider“ zajedno za Srbiju, jer da bi neko bio lider, ta opcija mora da ima članstvo i mora da ima program, a oni je nemaju, da li će neko u ime države, u ime građana Srbije stati na put ovom savezu koji bespomučno pokušava da nametne volju građanima?

Međutim, volja građana se vidi i videće se isključivo na izborima. Poziv na bojkot koji oni pokušavaju da aktiviraju je upravo poziv na bojkot za njihove članove. Imajući u vidu da oni članstva i nemaju, izboro će biti održani u vreme kad im vreme jeste i na izbore će izaći svi oni koji misle dobro Srbiji i koji misle dobro svojim građanima. Hvala.

Šesnaesto vanredno zasedanje , 12.09.2019.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, svoje prvo pitanje postavljam državnim organima, pre svega Ministarstvu pravosuđa i MUP, a vezano je za veliku političku zloupotrebu, odnosno činjenicu da su uhapšeni direktor „Dajrekt medija grupe“ i dvoje zaposlenih u marketingu RTS, a da u isto vreme nije uhapšen neko ko je najodgovorniji, ko je organizovao upravo poslovanje tog preduzeća, ako imamo u vidu da je u to vreme gradonačelnik grada Beograda i visoki funkcioner DS bio Dragan Đilas, koji je upravo, to nije neka velika tajna, to znaju i građani Beograda, a znaju i građani Srbije, prodavao sekunde reklamnog prostora preko svoje firme i kao vlasnik tih firmi se obogatio, milionski su iznosi u pitanju.

Kako je moguće da su uhapšeni direktor „Dajrekt medije“ i lica zaposlena u RTS-u, a da nije uhapšen organizator i onaj ko je smislio i upravo iz tih poslova izvukao milionske iznose? Koliki su to iznosi, može i utvrdiće, sigurno, država, odnosno organi koji su za to zaduženi. Da li i koliko je kriv Dragan Đilas, zanima građane Srbije, zanima građane Beograda.

Pozivam državne organe da upravo Dragan Đilas bude izveden pred lice pravde i da odgovara za ono za šta je kriv. Ne treba biti ni Šerlok Holms, ni Poaro, da bi ustanovili da iza ovoga stoji Dragan Đilas i da je direktno odgovoran, da je zavukao ne obe ruke do lakata, nego do ramena u budžet, odnosno u džepove građana. Za tako nešto država mora naći načina da odgovara. Koliko i u kom iznosu, neka odluče državni organi.

Drugo pitanje odnosi se na sadašnjeg saradnika Dragana Đilasa, a to je trenutni gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Evo, na ovoj slici je Nebojša Zelenović, kako maskiran upada u policijsku upravu u Lučanima. Pošto je to prošlo tako kako je prošlo, bio je u Lučanima. Ovde zajedno sa Boškom Obradovićem upada u RTS. Zašto i kada će oni koji upadaju u državne ustanove, razvaljuju u RTS, za to i odgovarati. Ako imamo gradonačelnika koji je 2015. godine potrošio pet miliona evra iz budžeta i, nažalost, nije uhapšen, dozvoljeno mu je da se brani sa slobode i da utiče i na sud i na tužilaštvo i na veštake i na svedoke i proces je još uvek u toku.

Godine 2016. je kupovao glasove. Dokazano i potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu. Zašto nije uhapšen? Zašto dolazimo u situaciju da pred izbore 2019, odnosno na proleće 2020. godine imamo tog istog gradonačelnika koji je kupovao glasove i koji je, prema mojim saznanjima, spreman da ih ponovo kupuje i 2020. godine.

Upravo je prošle nedelje, odnosno pre nekoliko dana, zajedno sa Bastaćem izgovorio niz laži vezane za upravljanje državom, ali između ostalog i Beogradom. On u Beograd dolazi isključivo da bi dezinformisao javnost, da bi lagao i da bi napadao vlast bez ikakvog osnova.

Kada je u pitanju izvođenje radova na Trgu u Beogradu i poređenje sa izvođenjem radova na Trgu u Šapcu, prava istina je da je taj Trg u Šapcu, za koji tvrdi Zelenović da je urađen za 400.000 evra, trebalo da košta 5,2 miliona evra, da je potpisan ugovor i sa Evropskom bankom za razvoj 2013. godine, da je država trebala da obezbedi, odnosno Evropska banka četiri miliona evra, Šabac 1,2 miliona evra i umesto centra Šapca, koji bi koštao zajedno sa podzemnom garažom, zajedno sa uređenjem tog centra, imali investicije od 5,2 miliona evra. Ponovo je slagao građane, umesto 5,2 miliona evra, dobili smo Trg od 400.000 evra i, naravno, od podzemne garaže nema ništa.

Očekujemo da država upravo preduzme nešto protiv onih koji razvaljuju državne institucije i lažu građane i jednostavno odgovaraju za to. Koliko? Da li će biti u šabačkom, mitrovačkom ili niškom zatvoru, to nas interesuje, neka odredi neko od državnih organa, ali onaj ko krade, ko uzima od građana i ko zloupotrebljava funkcije i budžet, da li je opštinski, da li je gradski, da li je državni, nije bitno, za to jednostavno mora odgovarati. Dužni smo to građanima, i to tako treba da bude. Hvala.

Imovinska karta

(Šabac , 18.04.2019.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Telekom Srbija A.D., Beograd (Kordinaror IJ Šapab) Republika mesečno 100000.00 RSD 25.09.2013 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 28686.00 RSD 12.10.2017 -