BOBAN BIRMANČEVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1969. godine u Šapcu.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Poverenik Gradskog odbora SNS u Šapcu.

Bio je narodni poslanik u X sazivu, a na tom mestu ostao je do kraja saziva 3. juna 2016. godine.

Za narodnog poslanika XI saziva izabran je 12. oktobra 2017. godine.

U XII sazivu ponovo mu je potvrđen mandat nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine. Izabran je sa izborne liste “Aleksandar Vučić - za našu decu”.
Poslednji put ažurirano: 31.07.2020, 11:08

Osnovne informacije

Statistika

  • 12
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Trinaesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 26.05.2021.

Poštovana predsedavajuća, poštovana ministarko sa saradnicima, poštovane kolege poslanici i poštovani građani Srbije, vrlo značajan zakon, zakon o poslovnoj tajni, i to zakon koji je napisan nov, nije menjao postojeći zakon, upravo da bi dao odgovore na sva pitanja koja ovo privredno okruženje i ovaj privredni ambijent u ovom trenutku postavlja i državi i Ministarstvu i svima onima koji se bave privredom.

Zašto ovaj zakon, zašto u ovom trenutku? Pa, upravo novi investitori, nova radna mesta, novi ugovori i situacija u kojoj korona kao globalni problem i najveći problem posle Drugog svetskog rata koji je svima na svetu poslužio kao neka vrsta izgovora za probleme u kojima se nalaze i država i privreda, mislim da smo jedni od retkih, ali nismo jedini, koji su dali pravi odgovor na krizu i taj odgovor je Aleksandar Vučić pretvorio u novu priliku i realizacija svih onih projekata koji su bili nemoguća misija i delovali su kao bajka, ali u vreme Aleksandra Vučića oni su stvarnost.

Ti projekti i ugovori koji se već sada realizuju i koji su u planu da se realizuju traže da zaštitimo poslovnu tajnu. Pitanje je kako i gde je mera između poslovne tajne i gde je granica između poslovne tajne i one tajne koja se može izneti i, ako ćemo pošteno, a hoćemo, u Skupštini smo, ovde smo zato što su nas birali građani Srbije, poslovna tajna koja se vezuje za Dragana Đilasa, e, to više nije poslovna tajna, to je krađa. I kada neko ustanovi da bivši prvi čovek Demokratske stranke, neko ko pretenduje da povede Srbiju ne zna ni on gde i ne zna ni kada, želi da je povede u prošlost, koja je toliko jasna i koja je toliko neprivlačna i njemu koji priča, a kamoli građanima Srbije, u tu prošlost Đilas želi da povede građane, pri čemu te poslovne tajne više nisu poslovne tajne, pokazuju da je u pitanju obična krađa, zloupotreba budžeta, i državnog i beogradskog, i zloupotreba svih mogućih institucija u državi Srbiji.

Kada neko zloupotrebi državu, taj neko treba da odgovara. Ako nije bilo dovoljno dokaza za sud, bilo je dovoljno dokaza za građane, građani su mu presudili kratko, jasno, sa jednim velikim „ne“ i to veliko „ne“ je trajna presuda, verovatno presuda doživotno za Dragana Đilasa i tu lopovsku ekipu.

Imali smo juče u ovom visokom domu sastanak Grupe prijateljstva sa Mađarskom, Njegova ekselencija ambasador upravo je potvrdio da nikada u istoriji odnosa Mađarske i Srbije ti odnosi nisu bili na višem nivou nego što su sada. Na sastanku Grupe prijateljstva sa Kiprom, ambasador je takođe rekao da nikada bolji odnosi između Kipra i Srbije. Bilo koji ambasador, da ne nabrajam, svi oni koji su bili u ovoj Skupštini, a i oni koji nisu, saglasni su da odnosi između države Srbije i bilo koje druge države u Evropi i u svetu nikada nisu bili bolji, a nikada nisu bili bolji isključivo i samo zahvaljujući Aleksandru Vučiću.

Dok upravo pomenuti Dragan Đilas, Jeremić, bivši gradonačelnik nesrećni Zelenović, Boško Obradović, da nekog ne preskočim, spisak srećom nije tako dug, obilaze strane ambasade i kroz njihove medije pokušavaju da plasiraju neistine i laži, neko drugi obilazi državu Srbiju, obilazi građane Srbije i pita upravo te građane šta je ono što država Srbija njima može da uradi i kako da im pomogne.

Bio je predsednik u Prijepolju, bio je u Ubu, bio je u Šapcu, bio je i u Nišu, i u Subotici i prošle nedelje bio je u Dobriću, bio je i u Radovašnici, ali jedino pitanje koje je on imao za građane koji su ga dočekali u svim tim mestima je – poštovani građani, kako možemo da vam pomognemo, šta je ono što vam treba? Naravno, niko nema čarobni štapić i niko ne može uraditi nešto za 20 dana ili dva meseca ili dve godine. Sve ima svoj redosled i sve ima svoj prioritet. Ali upravo odgovor na sva pitanja je u tome da predsednik dođe kod svakog građanina i da ga pita – ljudi, šta vama treba, ja kao predsednik sam tu da vas pitam i da vam pomognem u tome.

Projekat 2021-2025. će upravo dati odgovore na sva ta pitanja i realizovati sve ono što je obećano. Ono čime se ponosim, i to je jednostavno tako, je upravo što sam pripadnik stranke čiji predsednik, a u isto vreme i predsednik Srbije je pre nekoliko dana izjavio da je spreman da žrtvuje i sebe i svoju glavu – glavu dajem, Srbiju ne dajem. To je rekao Aleksandar Vučić, i to je sigurno tako. Ja ponosno stojim iza takvog čoveka. Ono što drugi nisu mogli, a to je da upravo kažu ono što su radili, a radili su sve ono što nije dobro i što nije u interesu građana Srbije.

Ono što je jako bitno za današnju sednicu, to je da apsolutna podrška ne samo ovom zakonu, nego svim onim zakonima koji u kontinuitetu nastavljaju da daju odgovore na pitanja kako da idemo dalje, u kom pravdu ide ova Srbija. Naravno da je ovaj zakon usklađen sa zakonima Evropske unije, jer mi smo narod, mi smo država koja je na evropskom putu. To je jednostavno tako i mi od tog puta nećemo odustati. Ali nećemo odustati ni od puta da zaštitimo državu Srbiju, to je najviši interes i ovog zakona i svakog drugog zakona.

Nije tajna ni da su kupovali glasove, evo, upravo iz moga grada iz koga dolazim, bivši gradonačelnik je kupovao glasove, i to nije poslovna tajna. Kada je uhvaćen 2016. godine u kupovini glasova, kada je aktivista koji je kupovao glasove, a kupovao je u kešu, za bivšeg gradonačelnika Nebojšu Zelenovića, 2020. godine nisu mogli da kupuju glasove i nisu mogli ni da osvoje više od 18.000, a podsetiću, SNS je u Šapcu dobila podršku od 30.200 glasova, što je za 12.000 više od Nebojše Zelenovića, Dušana Petrovića i cele te lopovske ekipe.

Poslovna tajna je na koji način i po kojoj ceni nabavlja materijal za izgradnju mosta preko reke Save, ali nije poslovna tajna da će taj most preko reke Save, auto-put od Rume do Šapca, nova saobraćajnica od Šapca do Loznice, koštati 480 miliona evra. Nije poslovna tajna da će se raditi auto-put od Novog Sada do Šapca, odnosno od Novog Sada do Rume, pa od Rume do Šapca, i da će upravo taj put sa tunelima kroz Frušku goru koštati od Rume do Novog Sada koštati oko 600 miliona evra. Sve ono što treba da bude poslovna tajna i treba da bude poslovna tajna obezbediće ovaj zakon. Ali ako ljudi u „Koka-koli“ imaju pravo da zaštite svoj recept i način na koji proizvode „koka-kolu“, pa i neki naš koji proizvodi pljeskavice u STR „Pera Ždera“, neka zaštiti način na koji je on pravio tu pljeskavicu i na koji način peče roštilj.

Ali ono što je istina, i time ću završiti, to je da u ovom trenutku Srbija daje odgovore na sva potrebna pitanja. U ovom trenutku Srbija je najperspektivnija zemlja ovog dela Evrope, ako ne i cele Evrope. Budućnost građana Srbije je jasna, budućnost svih projekata koji su trenutno u realizaciji i onih koji su obećani je izvesna i budućnost naše dece je sigurna.

U danu za glasanje podrška i ovom zakonu i setu zakona koje smo upravo izglasali na prošloj sednici i koje predlaže ova Vlada Republike Srbije. Hvala.

Osma sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2021.

Poštovana predsedavajuća, poštovana potpredsednice Vlade sa timom iz ministarstva, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, četiri izuzetno važna zakona i prvi po redu, ali ne kao najvažniji nego kao jedan od četiri najvažnija na današnji dan, Zakon o energetici i amandman koji se pre svega odnosi na proizvodnju vodonika, između ostalog u skladu sa razvojem tehnologije i onom ka čemu teži upravo ovaj zakon i ovo ministarstvo, a to je najnovija tehnologija na najbolji mogući način i u skladu sa interesima i građana Srbije, ali naravno i u skladu sa zakonom.

Zato je bilo potrebno definisati proizvodnju vodonika kao nešto predviđa ovaj zakon i nešto što ćemo naravno u budućnosti i imati na našem energetskom tržištu.

Hteo sam da zahvalim na prihvatanju ovog amandmana i da skrenem pažnju na to da Srbija ovim zakonom i ovim setom zakona zaista ide krupnim koracima napred. Ono što je evidentno, a to je da ovaj tim koji predvodi dr Zorana Mihajlović zaista i daje najbolje moguće rezultate i ako ćemo pričati o Zakonu o energetici, podsetiću iz 2014. godine zakon koji je trebalo menjati i nekoliko godina ranije i ako smo hteli da budemo u korak sa Evropom, hteli jesmo, ali čini mi se da nije bilo dovoljno volje, ali ni dovoljno kapaciteta u prethodnim godinama da se ovaj zakon i promeni i uskladi i sa potrebama EU, ali pre svega sa potrebama Srbije.

Ono što znam i što hoću da podelim sa građanima, da ih podsetim zašto očekujem da ovi zakoni daju prave rezultate, upravo zahvaljujući tome ko predvodi ovo ministarstvo i ko će između ostalog biti odgovoran za to što se dešava u ministarstvu i za rezultate koji budu postignuti, uz primenu ovih zakona.

Ako smo se u Ministarstvu građevine kretali korak po korak, odnosno stepenicu po stepenicu, ovde uz ove zakone, ako budu prihvaćeni naravno kada bude dan za glasanje, kretaćemo se po tri, četiri stepenika tom brzinom.

(Predsedavajuća: Izvinite, trošite vreme grupe? Pošto ste vreme predlagača iskoristili.)

Hvala.

Ne mogu se složiti sa nekim kolegama. Naravno, njihovo mišljenje je iz najbolje namere, ali ta konstatacija da idemo polako, mi ne možemo da idemo polako i prosto Evropa, samo tržište, sam život traži brže, traži efikasnije i ono na šta bih insistirao na ovom zakonu i na primeni ovog seta zakona je upravo da idemo brzinom koja bude moguća i najboljom mogućom brzinom, a upravo brzina reformi, brzina primene ovih zakona će zavisiti od podzakonskih akata i od sistema koji će biti uveden kroz ministarstvo.

Između ostalog, mi skoro svako zasedanja, svaka sednica počinje najvažnijim zakonima i zaista svaki zakon je u tom trenutku najvažniji zakon, a sve ovo što smo uradili kao država, sve ovo što je uradio Aleksandar Vučić, ali i Vlada Republike Srbije i skupštinska većina, odnosno Skupština je pre svega, sistem sklopljen iz niza kockica, iz niza zakona koji jedan drugog podržavaju i koji u suštini prave metodologiju koja daje najbolje moguće rezultate.

Ako neko misli da je ovo plod slučajnosti i nečije dobre volje, e pa nije. Ovo je proizvod velikog rada, sistemskog rada i rada celog ministarstva.

Kada je pre nekoliko godina dr Zorana Mihajlović rekla da ćemo biti među prvima u izdavanju dozvola, to je u tom trenutku izgledalo kao nemoguća misija. Skoro da su, i jesu se neki smejali i podsmevali toj izjavi, a mi smo za vrlo kratko vreme sa 180 i nekog mesta došli u situaciju da budemo država od koje drugi prepisuju.

Kada je neko rekao – evo, ukinućemo pečat, imamo elektronski potpis, pa ko će ukinuti pečat u Srbiji? U to vreme, onog žutog preduzeća, ni ugovori overeni sa 20 pečata i 20 svedoka nisu vredeli ništa, jer nije postojala država koja je bila sigurna i koja je bila garant za sve ono što se potpiše i uradi u ovoj Srbiji.

Ova država, država Aleksandra Vučića i država koja u ovom trenutku ide zaista krupnim koracima je država koja će garantovati da ovi zakoni, Zakon o energetici i obnovljenim izvorima rudarstva, da ih ne nabrajam, su zakoni koji će ovoj Srbiji, ovim građanima omogućiti sigurnu Srbiju, Srbiju sa zdravom životnom sredinom, zelenu Srbiju koja će dati odgovore na pitanja.

Upravo svi ovi amandmani su samo podneti da poboljšaju zakon, ali zakon kao zakon je garant da imamo svetlu budućnost i da imamo zelenu budućnost za našu Srbiju. Hvala.

Osma sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2021.

Poštovana predsedavajuća, poštovana potpredsednice, poštovane kolege i poštovani građani Srbije, vrlo kratko.

Čisto da bi videli koliko je ovaj zakon precizan i koliko ide u detalje, ovaj amandman daje samo pojašnjenje da svi oni koji imaju energetsku dozvolu za izgradnju objekata za proizvodnju električne energije, tu dozvolu, ukoliko dođe do nekih promena pre izdavanja same građevinske dozvole, mogu promeniti u jednom delu, kako bi uskladili i rešili određene probleme koje su imali u pripremama za izgradnju, odnosno u pripremama za dobijanje građevinske dozvole.

Znači, zakon je prilagodljiv i prilagođava se potrebama tržišta, odnosno potrebama onih koji treba upravo da naprave te proizvodne objekte i one projekte koji su u primeni, ako dođe do određenih problema u realizaciji, odnosno pripremi građevinske dozvole, sve se može promeniti i prilagoditi tim potrebama.

Ono što je jako bitno to je da znaju građani da ne moraju da brinu da će sve ovo što bude predviđeno i što bude potrebno da se realizuje biti uređeno podzakonskim aktima, ali bitno je da se zna da je za realizaciju svih ovih projekata svakako potrebna saradnja i sa lokalnim samoupravama. Ta saradnja sa lokalnim samoupravama garancija je da ti poslovi mogu da budu urađeni u skladu sa rokovima i da dobiju na brzini. Znam da će upravo potvrdom da smo kroz Ministarstvo građevine uspeli da lokalne samouprave upotrebimo, pod znacima navoda – upotrebimo, za brzu realizaciju na izdavanju građevinskih dozvola i realizaciji projekata. Ta ista metodologija biće promenjena i u ovom slučaju, znači, lokalne samouprave neće sigurno biti kočnica ovim projektima, biće na usluzi i građanima, ali i ljudima koji hoće da se bave proizvodnjom električne energije i koji hoće da rade projekte od interesa za našu državu. Hvala.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 03.12.2019.

Hvala predsedavajući.

Poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, svoje prvo pitanje upućujem tužilaštvu, ali i svim pravosudnim organima, a pitanje je vrlo jednostavno – šta je tužilaštvo, šta su pravosudni organi preduzeli protiv onih koji nišane snajperom na predsednika, koji crtaju mete na predsedniku, koji uznemiravaju javnost i koji iz dana u dan pojačavaju tenzije i pojačavaju pritiske na predsednika Aleksandra Vučića?

Napad na predsednika, bez obzira kako se on zvao, a zove se Aleksandar Vučić jer su tako hteli građani Srbije, napad na predsednika Srbije na napad na sve građane i na sve one koji podržavaju, ali i na one koji ne podržavaju predsednika. Niko nema prava da u bilo čije ime napada legitimno i u prvom krugu sa 55% glasova izabranog predsednika.

Ono što je alarmantno to je da ti pritisci ne prestaju i ponavljaju se iz dana u dan. Pitanje je vrlo jednostavno – šta tužilaštvo, šta pravosudni organi rade u skladu sa zakonom da to jednom za svagda prestane?

Moje drugo pitanje upućeno je takođe i tužilaštvu i svim pravosudnim organima, a odnosi se na jedan deo poslaničkih klupa koje su prazne, odnosno 377 dan kako jedan deo opozicionih poslanika ne dolazi u Narodnu skupštinu. Postoji osnovana sumnja da im neko preti, da ih neko ucenjuje i da su zastrašeni. Pozivam te poslanike da budu hrabri, da budu uzbunjivači i da kažu ko je taj koji im preti i zbog koga ne smeju da uđu u skupštinsku salu, a poznato je, ako smo svedoci, a jesmo svedoci da predsednik opštine, u centralnoj gradskoj opštini, davi svog kuma, da ga vezuje, da ga batina i da traži da mu sve pare koje su plod mita i korupcije završe u njegovim džepovima. Ako su spremni to da rade u Opštini Stari Grad sigurno su spremni da rade i u Narodnoj skupštini i u svom poslovanju, a kao takvi oni sigurno vrše pritisak i na deo opozicionih poslanika koji jednostavno ne smeju da uđu u skupštinske sale i da rade posao za koji su predloženi i za koji su dobili određen broj glasova kako bi završili u ovoj sali Skupštine Republike Srbije.

Moje treće pitanje odnosi se na pravosuđe, a upućeno je direktno u Viši sud – zašto i kako gradonačelnik Zelenović koji je 2015. godine potrošio pet miliona evra mimo budžetom predviđenih stavki, dokazano i potvrđeno nalazom DRI, osuđen odlukom, odnosno presudom Višeg suda u Šapcu, po odluci Apelacionog suda je vraćeno na ponovno razmatranje, zašto još uvek gradonačelnik Zelenović nije dobio presudu koju zaslužuje? Kolika će biti presuda? Šta će presudi Viši sud – u to se ne upuštamo. To neka odluče oni, ali tražimo odluku u najkraćem mogućem roku. Građani Šapca, ali i građani Srbije zaslužuju informaciju i zaslužuju presudu koja Zelenoviću mora biti izrečena.

U isto vreme, pitanje je – zašto? Kada je konstatovano, da je neko zloupotrebio pet miliona evra, a taj neko je gradonačelnik Zelenović, nije uhapšen i zašto mu je dozvoljeno da utiče i na svedoke, i na sudije, i na sudske veštake, i na sve one koji su bili upleteni u slučaj nikada veće krađe? Gradonačelnik Nebojša Zelenović je jedini osuđeni gradonačelnik u Republici Srbiji.

Moje poslednje pitanje odnosi se na pravosudne organe, a pitanje je vezano za slučaj koji se desio u JKP u Šapcu. Vozač kamiona je dozvolio da u kabini kamiona JKP sedi više ljudi nego što je dozvoljeno. Iz kamiona je u vožnji ispao radnik JKP, a osnovana je sumnja da su i gradonačelnik i direktor JKP naložili, zapretili i vozaču i svima prisutnima da daju lažne izjave da se taj događaj nije desio.

Da li je MUP preduzeo sve potrebne radnje, da li je tužilaštvo na osnovu nalaza MUP-a iznelo, odnosno podiglo optužnicu protiv odgovornih za takvo katastrofalno ponašanje u JKP u Šapcu? Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.10.2019.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, svoje prvo pitanje upućujem državnim organima, pre svega Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu pravde, Tužilaštvu, a odnosi se na vrlo važno pitanje - da li je neko od svih onih koji su pretili predsedniku države, odnosno pretili predsedniku Aleksandru Vučiću, pretili čoveku koga građani nazivaju Aca Srbin, da li je bilo ko od njih procesuiran, odnosno, preciznije, ko je od njih procesuiran i ko je izveden pred lice pravde? Jer, upravo su pretnje Aleksandru Vučiću pretnje građanima Srbije, imajući u vidu da taj čovek ima podršku 60% građana i da, u skladu sa tim, vodi ovu Srbiju na pravom putu, odnosno Srbiju na putu jedinstva i putu rezultata.

Moje drugo pitanje je da li je neko iz tog saveza za pretnje i silovanje, koji oni pokušavaju da predstave kao Savez za Srbiju, izveden pred lice pravde, jer upravo sve ono što su izrekli i uputili ka predsedniku države i članovima njegove porodice zaslužuje sankciju?

Moje sledeće pitanje je takođe upućeno Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu, a direktno se odnosi na aktere koji se nalaze na ovoj slici - da li je neko upravo od ovih aktera napada na saobraćajne znakove imobilijar u Beogradu, da li je neko od njih priveden pred lice pravde, jer upravo se jasno na ovoj slici vidi ko je nosilac i ko je idejni vođa cele priče, najveći finansijer i tajkun i onaj koji vodi ove nesretne i ovaj nesretni i tužni skup, Dragan Đilas, Boško Obradović, Zelenović u pokušaju da napravi red u Beogradu, a zaboravlja na situaciju u Šapcu i svi ostali.

Da li je neko od njih, a jasno se vidi na ovoj slici ko je prisutan, priveden zbog napada na saobraćajne znake, imobilijar, u Beogradu, jer upravo kao posledica toga što nisam siguran da su nešto preduzeli, onda su juče nastavili sa akcijom napada na saobraćajne znakove, imobilijar, u Srbiji?

Evo ovde gradonačelnika Zelenovića koji u radno vreme lepi neke parole i to ne u svom gradu, nego na saobraćajne znake kod grada Loznice.

Da li će neko sprečiti i konačno procesuirati ove ljude koji ne znaju šta rade u pokušaju da pokažu da imaju ideju, da imaju nešto, ali oni osim ideje da mrze Vučića niti imaju program, niti imaju stranku, niti imaju podršku birača.

Moje sledeće pitanje vrlo je značajno, a odnosi se na posetu gradonačelnika Šapca, trenutnog gradonačelnika Šapca, a glasi – da li je neko procesuirao i postavio pitanje – zašto se Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, i Nemanja Pajić lažno predstavljaju? Šta oni rade u Peći, šta oni rade za stolom priznajući nepriznatu državu Kosovo, sedeći pod zastavom nepriznate i nepostojeće države Kosovo? Da li će neko stati na put i da li lažno predstavljanje gradonačelnika Nebojše Zelenovića i predsednika Skupštine Nemanje Pajića, zaslužuje sudski epilog?

Moje sledeće pitanje glasi – da li ovaj maskirani čovek sa kapom na glavi, a ovo je upravo bilo na izborima u Lučanima, gde je sa Boškom Obradovićem upao i to bukvalno upao u stanicu milicije u Lučanima, da li će neko konačno za ovo delo, gde se jasno vidi i ovaj maskirani lider, „lider“ zajedno za Srbiju, jer da bi neko bio lider, ta opcija mora da ima članstvo i mora da ima program, a oni je nemaju, da li će neko u ime države, u ime građana Srbije stati na put ovom savezu koji bespomučno pokušava da nametne volju građanima?

Međutim, volja građana se vidi i videće se isključivo na izborima. Poziv na bojkot koji oni pokušavaju da aktiviraju je upravo poziv na bojkot za njihove članove. Imajući u vidu da oni članstva i nemaju, izboro će biti održani u vreme kad im vreme jeste i na izbore će izaći svi oni koji misle dobro Srbiji i koji misle dobro svojim građanima. Hvala.

Šesnaesto vanredno zasedanje , 12.09.2019.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, svoje prvo pitanje postavljam državnim organima, pre svega Ministarstvu pravosuđa i MUP, a vezano je za veliku političku zloupotrebu, odnosno činjenicu da su uhapšeni direktor „Dajrekt medija grupe“ i dvoje zaposlenih u marketingu RTS, a da u isto vreme nije uhapšen neko ko je najodgovorniji, ko je organizovao upravo poslovanje tog preduzeća, ako imamo u vidu da je u to vreme gradonačelnik grada Beograda i visoki funkcioner DS bio Dragan Đilas, koji je upravo, to nije neka velika tajna, to znaju i građani Beograda, a znaju i građani Srbije, prodavao sekunde reklamnog prostora preko svoje firme i kao vlasnik tih firmi se obogatio, milionski su iznosi u pitanju.

Kako je moguće da su uhapšeni direktor „Dajrekt medije“ i lica zaposlena u RTS-u, a da nije uhapšen organizator i onaj ko je smislio i upravo iz tih poslova izvukao milionske iznose? Koliki su to iznosi, može i utvrdiće, sigurno, država, odnosno organi koji su za to zaduženi. Da li i koliko je kriv Dragan Đilas, zanima građane Srbije, zanima građane Beograda.

Pozivam državne organe da upravo Dragan Đilas bude izveden pred lice pravde i da odgovara za ono za šta je kriv. Ne treba biti ni Šerlok Holms, ni Poaro, da bi ustanovili da iza ovoga stoji Dragan Đilas i da je direktno odgovoran, da je zavukao ne obe ruke do lakata, nego do ramena u budžet, odnosno u džepove građana. Za tako nešto država mora naći načina da odgovara. Koliko i u kom iznosu, neka odluče državni organi.

Drugo pitanje odnosi se na sadašnjeg saradnika Dragana Đilasa, a to je trenutni gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Evo, na ovoj slici je Nebojša Zelenović, kako maskiran upada u policijsku upravu u Lučanima. Pošto je to prošlo tako kako je prošlo, bio je u Lučanima. Ovde zajedno sa Boškom Obradovićem upada u RTS. Zašto i kada će oni koji upadaju u državne ustanove, razvaljuju u RTS, za to i odgovarati. Ako imamo gradonačelnika koji je 2015. godine potrošio pet miliona evra iz budžeta i, nažalost, nije uhapšen, dozvoljeno mu je da se brani sa slobode i da utiče i na sud i na tužilaštvo i na veštake i na svedoke i proces je još uvek u toku.

Godine 2016. je kupovao glasove. Dokazano i potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu. Zašto nije uhapšen? Zašto dolazimo u situaciju da pred izbore 2019, odnosno na proleće 2020. godine imamo tog istog gradonačelnika koji je kupovao glasove i koji je, prema mojim saznanjima, spreman da ih ponovo kupuje i 2020. godine.

Upravo je prošle nedelje, odnosno pre nekoliko dana, zajedno sa Bastaćem izgovorio niz laži vezane za upravljanje državom, ali između ostalog i Beogradom. On u Beograd dolazi isključivo da bi dezinformisao javnost, da bi lagao i da bi napadao vlast bez ikakvog osnova.

Kada je u pitanju izvođenje radova na Trgu u Beogradu i poređenje sa izvođenjem radova na Trgu u Šapcu, prava istina je da je taj Trg u Šapcu, za koji tvrdi Zelenović da je urađen za 400.000 evra, trebalo da košta 5,2 miliona evra, da je potpisan ugovor i sa Evropskom bankom za razvoj 2013. godine, da je država trebala da obezbedi, odnosno Evropska banka četiri miliona evra, Šabac 1,2 miliona evra i umesto centra Šapca, koji bi koštao zajedno sa podzemnom garažom, zajedno sa uređenjem tog centra, imali investicije od 5,2 miliona evra. Ponovo je slagao građane, umesto 5,2 miliona evra, dobili smo Trg od 400.000 evra i, naravno, od podzemne garaže nema ništa.

Očekujemo da država upravo preduzme nešto protiv onih koji razvaljuju državne institucije i lažu građane i jednostavno odgovaraju za to. Koliko? Da li će biti u šabačkom, mitrovačkom ili niškom zatvoru, to nas interesuje, neka odredi neko od državnih organa, ali onaj ko krade, ko uzima od građana i ko zloupotrebljava funkcije i budžet, da li je opštinski, da li je gradski, da li je državni, nije bitno, za to jednostavno mora odgovarati. Dužni smo to građanima, i to tako treba da bude. Hvala.

Imovinska karta

(Šabac , 18.04.2019.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Telekom Srbija A.D., Beograd (Kordinaror IJ Šapab) Republika mesečno 100000.00 RSD 25.09.2013 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 28686.00 RSD 12.10.2017 -