ĐORĐE DABIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1991. godine. Živi u Čajetini.

Po obrazovanju je diplomirani pravnik.

Poverenik je Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Čajetina.

Nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Izabran je sa izborne liste “Aleksandar Vučić - za našu decu”.
Poslednji put ažurirano: 08.10.2020, 14:13

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.11.2020.

Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovani narodni poslanici, dame i gospodo, uvaženi ministre pred nama je set zakona koji su nam veoma važni kako bismo u narednom periodu obezbedili finansijsku stabilnost države i kako bismo ovim kreditnim linijama finansirali sve ono što je potrebno za poboljšanje kvaliteta života naših građana, ali naravno i unapređenje našeg zdravstvenog sistema.

Ovim setom zakona, dakle obezbedićemo sigurno sve ono što će biti potrebno u narednom periodu i u kriznim vremenima kakvo je ovo. Vidi se zapravo koja društva su spremna da odgovore na krizu, a koja nisu. U ovim vremenima se vidi zapravo koliko je bitno bilo što smo imali finansijsku stabilnost u proteklom periodu i vladika Rade davno je napisao - na muci se poznaju junaci.

Dakle, Srbija je na muci pokazala da može da se izbori sa ovim situacijama koje su pred nama i koje su bile iza nas, dakle u prethodnom periodu smo demonstrirali zrelost, odgovornost i na pravi način odgovorili u tom prvom udaru krize i ovaj danas paket zakona će samo da nastavi jednu takvu proaktivnu politiku kada je reč o vođenju naše današnje političke situacije i ekonomske u zemlji.

Izdvojili smo više od 10% BDP i finansirali sve ono što je bilo potrebno našoj državi u proteklom periodu. To je mnogo više nego što su izdvojile neke mnogo razvijenije države danas u evropi i svetu. Primera radi, Rumunija, prijateljska država koja je tu u komšiluku izdvojila je svega 1% budžeta za finansiranje posledica krize izazvane pandemijom Korona virusa. Srbija je pokazala da može mnogo bolje i mnogo više i od regiona, ali i na evropskom nivou smo zabeležili dobre rezultate i na kraju krajeva, MMF i Svetska banka i svi relevantni međunarodni faktori danas potvrđuju da Srbija ima najmanji pad BDP u Evropi, svega 1,5% i na taj način smo pokazali da možemo da se izborimo sa posledicama ove krize.

Izdvojili smo 550 milijardi dinara za finansiranje našeg zdravstva, za finansiranje naše privrede, dali smo novac svim preduzećima koja su bila ugrožena, pogođena ovom krizom. Milion zaposlenih u Srbiji je dobilo minimalne zarade tri meseca, kasnije još dva meseca smo dodali minimalne zarade. Na taj način smo sačuvali likvidnost, sačuvali radna mesta, uspeli da se izborimo sa tim prvim udarom krize i na kraju krajeva, to se danas i vidi po privrednom rastu koji je u Evropi na najboljim nogama danas stoji.

Što se tiče i nekih kritika koje su dolazile od strane Fiskalnog saveta, da smo delili možda i novac svima, a ne selektivno, dali smo novac svima i na taj način pokazali da za nas ne postoje razlike ni među nacionalnim pripadnicima ljudi koji su aplicirali. Dakle, svi od milion zaposlenih u Srbiji koji su radili, koji su se prijavili za ove mere dobili su novac od države. Na taj način smo demonstrirali da nam je apsolutno bitan svaki čovek u Srbiji, ne samo radnik koji radi u sektoru koji je pogođen krizom više ili manje, već smo pokazali da nam je svaki zaposleni jednako bitan.

Što se tiče jednokratne pomoći, finansirali smo i dali smo novac i našim penzionerima u nekoliko navrata, davaćemo i u narednom periodu, povećaćemo penzije, čak i u ovom teškom periodu za celo čovečanstvo. Dakle, u januaru ćemo imati povećanje i penzija i minimalnih zarada za 6% i na taj način pokazujemo da mi i dalje vodimo politiku koja znači razvoj i bolji kvalitet života za naše građane.

Zaposlenima u zdravstvu smo pre neki dan uplatili jednokratnu pomoć, dobiće i dalje povećanje zarada zato što smatramo da nije bilo normalno da 2012. godine naša medicinska sestra ima 24.000, nije bilo normalno da doktor klinički lekar ima 50.000 platu. Danas su te plate neuporedivo veće i biće veće u januaru. Povećaćemo svima plate i u javnom sektoru i trudićemo se da na svaki način pomognemo i privatni sektor, da se izborimo sa svim ovim tendencijama koje su ispred nas.

Kada je reč o zdravstvenom sektoru, tu želim posebno da pomenem, juče sam gledao predsednika koji otvara našu Kovid bolnicu novu, ovde u Batajnici, otvaramo još jednu Kovid bolnicu. Na taj način ulažemo novac tamo gde je danas najpotrebniji, 90 miliona evra odvajamo u ovom teškom trenutku za našu državu i obezbeđujemo sigurnost za svakog čoveka u Srbiji, da bude siguran da neće ostati bez bolnice, da neće ostati bez kreveta ako mu bude bilo potrebno.

Nama danas nedostaju najviše kadrovi, danas je problem što su naši zdravstveni radnici itekako pogođeni ovom krizom i zato mislim da neodgovorno ponašanje koje čak i neki poslanici ovde demonstriraju, prozivajući Krizni štab, nije odgovorno danas. Nije odgovorno danas pozivati da ne nosimo maske, nije odgovorno danas govoriti da nam ne trebaju vakcine, nije odgovorno danas pozivati na praktično jedno neozbiljno ponašanje u trenutku kada imamo 7.000 novoobolelih. Juče smo imali zaista rekordan broj novoobolelih. Imali smo 37 mrtvih.

Dakle, ljudi, prosto moramo da shvatimo da ovo nije nikakva priča gde mi možemo da se nadgornjamo politički, već moramo zaista da shvatimo da je jako teško i da je našim zdravstvenim radnicima potrebno da makar poštujemo ono što oni govore. Dakle, da ne budemo toliko neozbiljni da nam je teško da nosimo masku. Ako neko može 20 sati dnevno da nosi skafander, da brine o našim najbližima koji su ugroženi, ne možemo reći da nam je teško da danas nosimo maske. Zaista, apelujem na sve građane da se toga pridržavamo, zato što mislim da je jako težak trenutak i da moramo biti dovoljno ozbiljni da bi prevazišli ovu krizu.

Mi smo u pandemiji pokazali jedan krajnje ozbiljan, odgovoran pristup. Rekao sam već, zabeležili smo odlične rezultate kada je reč o privrednom rastu. Mi se nadamo da ćemo već u prvom kvartalu naredne godine imati rast od 6% BDP-a, i to je sigurno istorijski maksimum u Evropi koji će biti ja se nadam i naredne godine, s obzirom da ćemo ući u narednu godinu ipak rasterećeni obzirom da smo napravili jedan dobar osnov ovde i ovim setom zakona pravimo dobar osnov da naredne godine takođe ulažemo u sve ono što je potrebno.

Do sada smo se navikli nekako u Srbiji da su za nas rezervisani samo sportske pobede, u tome smo bili najbolji, a negde na političkom i ekonomskom terenu smo do sada uvek navikli da je za nas normalno da gubimo. Danas mi pokazujemo da nije tako, da mi beležimo pobede i na političkom i na ekonomskom terenu. To smo mogli da danas postignemo, to priznanje od MMF-a, koji govori da imamo najmanji pad ekonomije u Evropi, je samo posledica one odgovorne politike koju smo vodili od 2012. godine, kada je na vlast došla SNS, naš predsednik Aleksandar Vučić. Reformske Vlade 2014. i 2017. godine su pokazale da mi želimo da vodimo jednu novu politiku, jednu reformsku politiku, politiku štednje, marljivosti i na taj način smo uspeli da napravimo rezultate koji su iza nas i s kojima se mi ponosimo.

Uvek će nam reći - zašto stalno ponavljate te brojke, a nama nikad neće dosadno da ponavljamo brojke i da govorimo zašto smo mi najbolji danas u Evropi i zašto danas politika predsednika Aleksandar Vučića zaslužuje sve pohvale. Ne možemo da ne kažemo da je mnogo više od 31,5 hiljada dinara nego 16.000, koji je minimalac bio 2012. godine, a danas kada je 31,5 hiljada to su konkretni rezultati i mi iza toga stojimo. Ne možemo da ne kažemo da je mnogo bolje imati 350 kilometara autoputeva danas u Srbiji, imamo čitavu mrežu autoputeva i lokalnih saobraćajnica koje se grade, nego ono što smo imali za vreme bivše vlasti kada smo imali svega 50-ak kilometara autoputeva. Mi planiramo još da izgradimo toliko autoputeva u narednom periodu, još 350 kilometara, želimo da spojimo istočnu i zapadnu Srbiju, želimo da spojimo i preko Moravskog koridora, od Preljina do Pojata, da na pravi način pokažemo ljudima zašto se mi ovde zalažemo da se ova politika nastavi i da dobije dalji legitimitet.

Takođe, moram da pomenem da smo 2019. godine imali jedan rekord, oborili smo rekord po broju privučenih stranih investicija najviše u celoj Evropi. To priznanje nam je dao ne neko drugi, mi ovde poslanici SNS ili naše saopštenje, to je „Fajnejnšl tajms“ objavio. Dakle, mi smo ovde imali više direktnih stranih investicija od celog zapadnog Balkana. Svi zajedno imali su manje nego Srbija. To su valjda uspesi, to valjda treba da se vrednuje. Zato, kažemo još jednom, današnja ulaganja u zdravstvo i u dve nove kovid bolnice i u sve ono što mi želimo da u narednom periodu napravimo samo su potvrda da se nalazimo na istom tom kursu odgovorne politike koju smo pratili u prethodnom periodu.

Mi smo građanima dali obećanje, izneli smo pred ove izbore „Program Srbija 2025“, tu smo taksativno naveli šta sve tačno želimo da u Srbiji obnovimo, u šta želimo da ulažemo novac.

Dakle, 14 milijardi evra obećali smo građanima Srbije da će biti uloženi u poljoprivredu, turizam, digitalizaciju, obrazovanje, sportsku infrastrukturu, kulturu, zdravstvo, brigu o porodici i u sve ono što je danas potrebno našoj državi. To i danas pred ovim novim zakonima kažemo, mi usvajamo ove kreditne linije jer su nam potrebne da održimo ta obećanja, da na taj način ispoštujemo sve ono što je bilo u našoj agendi pred ove izbore.

Dakle, infrastrukturu obnavljamo u celoj Srbiji, ne samo u Beogradu, ne samo u Novom Sadu, u Kragujevcu, većim gradovima, već u svakoj mesnoj zajednici. Na taj način pokazujemo da je nama bitan čovek, da je nama bitan čovek iz svake sredine, iz mesne zajednice, iz seoske i gradske, da na svaki način želimo da unapredimo kvalitet života. Ovim zakonima unapređujemo i energetsku efikasnost u zgradama centralne vlasti i u svim onim opštinama pravimo i vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu. Ministar je ovde rekao, 60 opština će dobiti nov vodovod i kanalizaciju. To je ljudima danas bitno u Srbiji.

To ne shvataju, nažalost, oni kojima se život svodi na krug dvojke, koji veruju da su te vođe opozicije naše, koji misle da je Beograd samo, da je taj njihov delokrug delovanja ono jedino što u Srbiji postoji. Oni ne shvataju da postoji Srbija, da ne idu dalje od tog kruga dvojke, oni ne idu da vide da ljudima treba put, treba kanalizacija, treba asfalt. Dakle, oni ne shvataju da se mi ovde zalažemo sa našom politikom i ovim programima za svakog čoveka u Srbiji. Mi moramo da nastavimo da ulažemo, zato što ne možemo da kažemo mladom čoveku ostani na selu ako nema put, ako nema gas, ako nema struju. On neće da ostane na selu, svi će da se dosele ovde. I šta ćemo onda da uradimo? Onda će opet da se Srbija svede pod jednu šljivu, kao što je neko davno napisao, odnosno na taj krug dvojke.

Nadam se da to neće biti slučaj i zato ćemo i dalje da ulažemo u svako mesto u Srbiji. Ovim zakonima pokazujemo da nam je bitna svaka lokalna samouprava. Zato ćemo, siguran sam, podržati ovaj set zakona. Naravno, mi se ovim bavimo i dalje.

Što se tiče Plana Srbija 2025, posebno želim da naglasim da ćemo tu takođe veliki deo novca uložiti u mlade. Mi ovde koji danas sedimo u Skupštini, ima nas 40 mladih, zaista treba da pokažemo da je Srbija zemlja koja prepoznaje mladost kao neko ko će biti nosilac budućnosti. Mi želimo da unapređujemo i dalje položaj mladih u Srbiji i želimo da se i dalje naši mladi ljudi vraćaju ovde. To smo pokazali u vremenu kada je korona krenula, većina naših ljudi koji su bili u inostranstvu, 400.000 ljudi se vratilo u tom prvom mesecu kada se desio onaj udar krize. Dakle, 400.000 ljudi je došlo ovde i mi želimo da oni ostanu ovde. Želimo da ih ovim našim planom Srbija 2025, 600 miliona evra koje smo izdvojili za mlade ljude, motivišemo da ovde ostanu, da vide da ovde imaju svoju perspektivu i da na pravi način zajedno nastavimo da razvijamo našu Srbiju.

Takođe, pored šest ciljeva nove Vlade, pokazali smo i ono o čemu ćemo posebno voditi računa, osnivanje dva nova ministarstva. Ministarstvo za brigu o selu i Ministarstvo za demografiju na pravi način su pokazatelj šta će biti prioriteti politike koju ćemo voditi u narednom periodu. Rekordni iznosi subvencija koje smo usvojili i rebalansom budžeta koji je pre neki dan ovde usvojen. Naravno, videćemo uskoro, ja se nadam, ministre, da ćete izneti svoj program za budžet 2021. godine. U sredstvima javnog informisanja videli smo da se planira i do 30% budžeta za ulaganje u kapitalne projekte. To je zaista nešto što treba pohvaliti.

Mi ulažemo u vremenima najteže krize koja je pogodila čovečanstvo, mi i dalje razmišljamo kako da investiramo u kapitalne projekte, kako da investiramo u mlade, kako da investiramo u populacionu politiku. To je nešto na šta smo veoma ponosni i nadamo se da ćemo uskoro ovde usvojiti budžet za 2021. godinu i da ćemo na pravi način videti i svi da će znati da je Srbija na dobrom putu, da želimo da i dalje investiramo novac u sve ono što je danas potrebno našoj državi. To nam sve omogućuje činjenica da smo imali stabilne finansije u proteklom periodu. Čak sa ovim novim zaduživanjima taj udeo duga u BDP-u neće preći 60%, što je opet u rangu sa najrazvijenijim evropskim državama. Prema tome, svi oni koji kažu – eto, pojavio se deficit u budžetu, pa naravno da se pojavio deficit u budžetu kad smo sav novac dali privredi, kad smo dali za zdravstvene radnike. Mogli smo kao neke neodgovorne države da čuvamo novac u budžetu, da veštački prikazujemo suficit, a da nam stotine hiljada ljudi ostane bez posla.

Ova Vlada je pokazala da je ovde zbog građana. Dali smo novac privredi, dali smo novac građanima, dali smo novac u kovid bolnice. Ulažemo 90 miliona evra, kada je najteža kriza pogodila svet mi ulažemo 90 miliona evra u nove dve kovid bolnice. Na taj način pokazujemo da smo tu zbog građana. Nije nam bitno da li će da nam neko sa strane iz neke nevladine organizacije kaže – imate deficit. Pa, naravno da ćemo da imamo, zato što smo sav novac opredelili za naše građane. Zbog toga smo ovde i zbog toga su nas građani birali.

Još jednom, glasaćemo za ovaj set zakona i nadam se da ćemo se uskoro videti ovde kada budemo usvajali budžet za 2021. godinu, koji će biti razvojni i nadam se da ćemo nastaviti da vodimo dobru proaktivnu politiku kada je reč o ovoj krizi. Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2020.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani narodni poslanici, dame i gospodo, uvaženi ministre, pred nama je danas drugi rebalans budžeta, koji je samo potvrda da se nalazimo na istom onom odgovornom kursu koji je trasirala prethodna Vlada.

Prethodna Vlada suočila sa jednom neviđenom krizom do sada u svetu na koju je država Srbija imala i te kako dobar odgovor. Ako pogledamo rezultate, ako pogledamo brojke, videćemo da danas sa ponosom možemo da kažemo da je Srbija prva u Evropi po rastu ekonomije, odnosno imali smo najmanji pad ekonomije od svih ostalih država. To nije slučajno, to je rezultat i svih prethodnih vlada, koje je naravno, vodio i naš predsednik Aleksandar Vučić, koji su na pravi način napravile jedan ambijent da mi možemo da dočekamo ovu krizu potpuno rasterećeni, obzirom da imamo veliki suficit u budžetu.

Prema tome, kada sagledamo brojke, one su jasne. Dakle, 550 milijardi dinara ova Vlada, odnosno prethodna Vlada usvojila je i donela jedan ozbiljan paket mera podrške našoj privredi kojom smo mi sačuvali likvidnost, kojom smo sačuvali radna mesta u Srbiji. Zato danas možemo da govorimo o ovim i te kako dobrim rezultatima.

Nije bilo lako. Država je subvencionisala minimalne zarade za mikro, mala i srednja preduzeća. Na taj način sačuvali smo radna mesta, sačuvali smo naše ljude, sačuvali smo zaposlenost u Srbiji i omogućili svima da rade i da ipak opstanemo u svim tim teškim uslovima koji su Srbiju zadesili.

Kada govorimo o drugim merama, 100 evra koje je svaki punoletni građanin Srbije dobio takođe je mera koja je na pravi način pokazala, rekao je jedan kolega, imala je tu jednu psihološku dimenziju, da ljudi vide da postoji država koja stoji iza njih, koja će da u svakom trenutku odgovori izazovima i da svakom pojedincu pomogne zato što se mi upravo ovde nalazimo zbog našeg naroda, zato država i treba da postoji.

Svi oni koji kritikuju taj paket mera, neka se zapitaju zašto su onda svi građani, zašto smo svi prosto bili suočeni sa tim da smo i te kako imali priliku da vidimo da su se prijavljivali ljudi.

Dakle, očigledno da je taj potez države bio dobar i da je to imalo smisla. Takođe, jednokratna pomoć penzionerima svakako da je bila značajna i svakako da smo i na to veoma ponosni.

Kažu nam iz Fiskalnog saveta kako eto nismo bili, nije baš pametno što smo neselektivno delili novac svim preduzećima. Eto, navode primer Francuske i Engleske gde su se delili paketi pomoći samo onim preduzećima koja su beležila pad od 50% prometa. Mi valjda treba da budemo ponosni što smo imali novca da pomognemo svakom preduzeću kome je bilo potrebno, a ne samo onima nekim privilegovanim koji bi bili eventualno bliski nekim vlastima. Dakle, pokazali smo da nam je bitno da svima damo novac, da na pravi način pokažemo da postojimo tu zbog građana.

Što se tiče rezultata činjenica da smo u drugom tromesečju bili jedina država u ovom delu Evrope koja je zabeležila pad ekonomije od svega 1,5%, za razliku od nekih koji su obeležili 10, 15, 20% pada ekonomije.

Dakle, činjenica da su sve ove mere i te kako imale dobar odjek i da smo na kraju krajeva dobili priznanje od MMF, Svetske banke, svih relevantnih međunarodnih adresa.

Kada je reč o ovom rebalansu, on na pravi način pokazuje da ćemo i dalje imati sluha da se bavimo pravim pitanjima koja će biti na dnevnom redu. Dakle, ulagaćemo i dalje novac u domove zdravlja, u kliničke centre, dve nove Kovid bolnice. Dakle, imaćemo i te kako načine da se i dalje borimo sa posledicama krize izazvane korona virusom.

Kada je reč o subvencijama za poljoprivredu, mi pokazujemo da ćemo i dalje da dajemo novac za poljoprivredu, da nećemo smanjivati te subvencije, već ćemo da ih povećamo što se ovim rebalansom vidi.

Svakako da je dobra stvar što se nastavlja ulaganje u infrastrukturu, odnosno u auto-puteve, železničku infrastrukturu, u svo ono što je potrebno danas građanima Srbije, a to je da imamo kvalitetan život i pokazujemo da bez obzira što je kriza uticala na mnoge aspekte života i ovde i u svetu, mi pokazujemo da dalje nastavljamo na pravi način, da dajemo odgovor na celu ovu krizu i da ćemo, siguran sam, i naredne godine beležiti dobre rezultate, a to smo pokazali da možemo.

Rako da, još jednom, glasaćemo za ovaj rebalans budžeta i nastavićemo da budemo na pravom putu i nadam se da ćemo sledeće godine imati još bolje rezultate. Hvala.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.10.2020.

Zahvaljujem predsedavajuća.

Poštovani narodni poslanici, dame i gospodo, mi ćemo svakako podržati one amandmane koji se trude da na pravi način poboljšaju tekst zakona. Svakako da su to amandmani koje ćemo kasnije usvojiti, koje je predložila koleginica Jelena Žarić Kovačević, kao i kolega Vladimir Đukanović ispred Odbora za pravosuđe, a oni amandmani koji su podneti čisto da bi se Srbija predstavila kao država koja ne poštuje nacionalne manjine svakako da neće biti podržani od strane naše poslaničke grupe.

Kao što vidite, danas u sali, sada u sali nisu oni koji su podneli te amandmane. Oni su rekli šta su imali, iskritikovali su Srbiju, rekli su ovde ne poštuju prava i slobode nacionalnih manjina. Preneo bih im samo, iako nisu u sali, daj Bože da se i Srbima u regionu krše prava kao što se krše njima ovde. Daj Bože da u regionu mi imamo takva prava kao što imaju nacionalne manjine danas u Srbiji. Podsetiću vas da ne prođe ni dan da na KiM nekom Srbinu ne razbiju glavu, ne prođe ni dan da ne pročitamo da je u Vukovaru razbijena tabla sa ćirilicom, ne prođe ni dan da se negde u regionu ne desi neki napad na imovinu kako srpskog naroda, tako SPC. Pa do pre mesec dana, smo vodili odsutnu borbu da sačuvamo manastire, da sačuvamo imovinu SPC u Crnoj Gori na koju je brutalno nasrnuo autokratski režim jedne susedne države želeći da tu imovinu prepiše na neku drugu versku organizaciju.

Dakle, pričajući da danas u Srbiji mi kršimo nacionalna prava i slobode, apsolutno se degradira svaka istina. Zato, naravno, da nećemo podržati ovaj predloženi amandman, a da ćemo svakako se truditi da svim onim amandmanima kojima se zaista trude da na pravi način isprave zakonski tekst predloženog zakona naravno da ćemo dati podršku. Hvala.