NEVENA ĐURIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1993. godine. Živi u Kruševcu.

Po obrazovanju je master profesor matematike.

Članica je Saveta za informisanje u Kruševačkom odboru Srpske napredne stranke.

Nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Izabrana je sa izborne liste “Aleksandar Vučić - Za našu decu”.
Poslednji put ažurirano: 05.10.2020, 10:03

Osnovne informacije

Statistika

  • 9
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Deseto vanredno zasedanje , 28.07.2021.

Uvaženi predsedavajući, poštovana ministarka, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, danas na dnevnom redu imamo dva zakona – Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti, pri čemu se sve pomenute izmene usvajaju i predlažu u cilju stvaranje ujednačene sistemske, a samim tim i efikasne regulacije celokupne oblasti kulture i sa tim u vezi su i predložene izmene Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti u delu kojim se regulišu uslovi za izbor direktora.

Predložene izmene zakona predstavljaju na pravi način odraz napora Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u cilju stvaranja ovakvih sistemskih zakona i optimalnih uslova za uspešan i ravnomeran razvoj kulture, te ću svakako u danu za glasanje podržati predložene izmene.

Ono što je, takođe, važno jeste da je kultura svake zemlje u bliskoj vezi i u mnogome zavisi od ekonomskog stanja i stepena razvijenosti te zemlji i sve kulturne aktivnosti su blisko povezane i sa privredom i sa turizmom i sa trgovinom i sa tradicijom, ali i sa osnovnim obeležjima nacionalnog identiteta jedne nacije.

Upravo ekonomski prosperitet Srbije i ekonomski napredak nama omogućavaju da danas ovde diskutujemo o ovim zakonima, da usvajamo pomenute izmene, ali ne samo ove zakone, već i brojne druge zakone koji se odnose na pitanja infrastrukture, na pitanje unapređenja privrede i generalno na napredak Republike Srbije.

U tom smislu, moram da napomenem i sve važne projekte koji nas u Republici Srbiji očekuju u narednom periodu. Nas očekuje početak radova na izgradnji fabrike vakcina, kako je najavljeno, do 1. septembra nas očekuje otvaranje još jedne kovid bolnice u Novom Sadu. Svi ekonomski parametri kada govorimo o našoj zemlji su pozitivni. Do kraja godine imaćemo u izgradnji čak osam autoputeva i brzih saobraćajnica, a nadamo se da taj broj bude povećan i na devet, uz jednu veliku napomenu da se početkom naredne godine očekuje i kretanje brzih vozova od Beograda do Novog Sada.

Srbija je danas u takvoj ekonomskoj i finansijskoj poziciji, jer politiku danas u Republici Srbiji vode građani Republike Srbije, pošto niko bolje od naših građana, od nas samih, ne zna šta je to pravi interes Republike Srbije. Niko više od nas samih ne može da voli našu zemlju.

Sve ovo o čemu sam ja danas pričala, svi ovi projekti, omogućavaju napredak i prosperitet Republike Srbije, jer o tome odlučuju isključivo građani. Srbija danas jača i svi pozitivni rezultati i svi uspesi nisu nešto što je za Srbiju danas daleko i nedostižno.

Ali, građani sve vide i oni umeju najbolje da procene i upravo je zahvaljujući njihovom voljom neodgovorna antidržavna i antinarodna politika koja je obeležila period do 2012. godine, tu pre svega mislim na period vladavine lidera sadašnje opozicije iz redova bivšeg režima, nešto što se Srbiji neće ponoviti.

Svi ovi projekti o kojima sam ja do sada govorila nisu samo spisak lepih želja. Oni su danas realnost. Realnost zato što Aleksandar Vučić pred građane Republike Srbije ne izlazi sa onim što građani žele da čuju, već izlazi isključivo sa istinom. I varaju se svi oni koji misle da će građani Republike Srbije zaboraviti period ozloglašene vladavine žute ekipe, period kada su nam fabrike prodavali za siću, kada su nam urušavali ekonomiju i kada su ljude ostavljali bez posla.

Kako građani vide sve njih mogli smo da vidimo i pre par dana, kada su se provokatori obratili ispred prostorija Srpske napredne stranke, ne bi li izazvali neko sažaljenje ili su prosto imali nameru da ponovo pokušaju da građanima plasiraju maglu. Tada su im građani dali jasan odgovor, kratak i jasan odgovor su dale one hrabre gospođe tom prilikom, koje se ne plaše ni lopova, ni njihovih glasnogovornika i koje mogu da naprave jasnu razliku između toga kako se živelo u vreme tih tajkuna a kako se u Srbiji živi danas.

Inače se sav politički program današnje opozicije koja je zdušno podržana od strane pojedinih tajkunskih medija zasniva na dve osnovne ideje, a to je - srušiti Aleksandra Vučića ili što više vređati tog istog čoveka. Onda dođemo u situaciju da nam o urnisanju srpskog naroda govori Marinika Tepić. Ruku na srce, ima ona obimno iskustvo u tom segmentu, ali verujem da nije nimalo prijatno kada ti najobičniji banditi iz redova bivšeg režima slušaju kada mi ovde govorimo o tome šta su i kako su sve oni radili, kako su harali i pljačkali našu zemlju i kakvim su se sve muljačinama i lažima služili.

Onda dođete u situaciju da o vama govore vaši nekadašnji bivši saradnici. Ja prosto to ne mogu da izostavim, to ne smemo da zaboravimo, jer tu ima dosta argumenata kada govorimo o urnisanju srpskog naroda. Ako krenemo od toga da je ona srpski narod lažno optužila za genocid u Srebrenici, pa je koristila i zloupotrebljavala poziciju pokrajinske sekretarke za omladinu i sport i na taj način, mimo zakona, finansirala pojedine sportske klubove, pa smo čuli da je obećavala i kojekakve policijske značke, pa je tražila i zahtevala da se isele novinari koji su po njenom mišljenju nepodobni, a danas je valjda nagrađena, to dođe kao neka vrsta stimulacije tim nekim luksuznim automobilima kojima se bahati, nagrađena od strane svog šefa, verovatno za sijaset ovih laži i afera koje kontinuirano plasira. Samo što je mali odziv ljudi koji žele da čuju to šta ona ima da kaže, jer sam sigurna da građani ne žele da slušaju priče od onih kojima je glavna i osnovna ideja vodilja uspešan tajkunski interes, ili bolje rečeno - što uspešniji tajkunski interes i prljavi poslovi. Ne žele građani da slušaju od onih koji rade za tajkunski keš. Međutim, oni ne odustaju jer žele da dosanjaju te svoje snove i da se ponovo dokopaju vlasti.

Da napomenem još jednom da građani Republike Srbije jasno znaju koga podržavaju. Podržavaju državu i one koji rade u njenom interesu, a ne tajkune. I jasno je ovde ko radi u interesu građana Republike Srbije i jasno je kome smetaju i ko je protiv zakona koji se usvajaju u ovom parlamentu. Jer, kako bi, recimo, Zakon o poreklu imovine mogao da odgovara nekom ko poreklo svoje imovine ne može da dokaže?

Ali, Srbija je napravila svoj izbor. Pošteni i odgovorni građani su napravili svoj izbor i velika većina građana Republike Srbije, a svakako i poslanici SNS, stoje u prvim redovima kad god treba podržati bilo kakvu ideju i inicijativu o prosperitetu Republike Srbije koja se upravo ogleda u politici koju je projektovao i koju danas vodi Aleksandar Vučić. Zahvaljujem.

Peto vanredno zasedanje , 16.06.2021.

Uvažena predsedavajuća, poštovana ministarka, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, danas se na dnevnom redu nalazi Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čijim usvajanjem će se svim radnicima preduzeća u restrukturiranju koji su u penziju otišli pre donošenja izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a koji su koristili socijalnu pomoć pet ili dve godine do penzije, ovim najnovijim izmenama Zakona obezbediće se isplata razlike između iznosa ostvarene prevremene starosne penzije i starosne penzije. Njihovi penzioni čekovi će se ubuduće isplaćivati u celosti.

Na ovaj način se oni praktično dovode u ravnopravni položaj, u isti položaj se dovode svi oni koji su prihvatili program Vlade Republike Srbije za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju, ali su zbog imena zakona iz 2014. godine bili prinuđeni da primaju prevremenu starosnu penziju u odnosu na starosnu penziju sa trajnim umanjenjem iznosa kojim se isplaćuje. Dugogodišnji problem ovih radnika sada već penzionera, biće rešen i njima se više neće obračunavati tzv. penali na penziju.

Svi mi znamo da su penzioneri ti koji su preuzeli na sebe najveći teret reformi i mere fiskalne konsolidacije, koje su sprovedene još 2014. godine i zahvaljujući njihovom razumevanju i podršci imamo danas državu koja ima jaku ekonomiju i koja ima stabilne finansije. Oni su najveći teret osetili u vreme pandemije korona virusa, posebno u onom periodu kada je bilo na snazi vanredno stanje i kada su oni imali zabranu kretanja, pogotovo lica starija od 65 godina, ali su i u tim trenucima pokazali razumevanje, a mislim da, tačnije sigurna sam, da je politika koju sprovodi Aleksandar Vučić i te kako okrenuta, i te kako brine o našim najstarijim sugrađanima i to vidimo i na osnovu činjenice, ne samo da su penzije danas redovne, već i na osnovu toga što konstantno rastu.

Možemo da primetimo da bez obzira na sve napore koje ulaže, pre svega predsednik Aleksandar Vučić, Vlada koja sledi njegovu politiku, ali i svi mi zajedno ovde u parlamentu, bez obzira na sve te napore ja prosto ne mogu da se otrgnem utisku koji se konstantno plasira od strane, i moram tako da kažem, tajkunske medijske mašinerije, u rukama jednog svima nama dobro poznatog čoveka.

Onda ste u prilici da na dnevnom nivou čitate izjave koje potiču upravo od strane tih medija, da čitate objave njegovih glasnogovornika, iskonstruisane bez ikakvog smisla i prosto se pitate – da li je moguće da neko ko za sebe kaže da ima inženjerski mozak, preko svojih portala i megafona, pokazuje samo, ali samo političku nemoć, niskost i odsustvo svake vrste morala i ljudske časti. A onda vam se obrati politička ptica selica, Marinika Tepić koja pred građane izađe sa kritikom na račun otvaranja još jedne nove fabrike u Srbiji. Morate da se zapitate – pa da li je to normalno?

Svima jasno da je saradnica ili možda bolje rečeno radnica, Dragana Đilasa, očigledno dobro plaćena da bude u ulozi kritičara svega što se radi u našoj državi. I da konstantno, iz dana u dan, blati svaku novu ideju, svaki rezultat, svaki uspeh i sve što vodi ka napretku i boljitku Srbije, i sve što doprinosi boljitku građanima Republike Srbije.

Ali, na njenu štetu, i na štetu njenog gazde Dragana Đilasa, na njihovu žalost, praktično na njihovu žalost, izvinjavam se, nove fabrike se otvaraju po čitavoj Srbiji, od najsevernije tačke do krajnjeg juga naše zemlje. Ako krenete od mesta do mesta, od opštine do opštine, od grada do grada, na svakom koraku možete da vidite neku novu fabriku, ili neku novu investiciju, neki novi pogon koji je u Srbiju doneo Aleksandar Vučić, zalažući se svojim autoritetom i trudeći se da od Srbije napravi takav privredni i investicioni ambijent koji će biti zanimljiv i za koji će se zainteresovati praktično i mnoge strane kompanije.

Iz tog razloga je stopa nezaposlenosti u Srbiji na rekordnom niskom nivou. Svakako da nismo mogli da vidimo takvu situaciju u vreme ovakvih stručnjaka, koji su u stanju da negativno komentarišu i da vide manu u tome što se u Srbiji otvara još jedna nova fabrika.

Pretpostavljam, da po njihovom mišljenju nama nisu potrebni ni ovi silni auto-putevi koji su danas realnost, i na koje smo i te kako ponosni. I ponosni smo na činjenicu da će se do kraja ove godine u Srbiji graditi čak osam novih auto-puteva.

Moram da se osvrnem na još jednu izjavu koja potiče iz pomenutih medija i naravno, izrečene od strane, već svim dobro poznate žene koja, ja ne znam ni koliko do sada stranaka promenila, a govori o lustraciji, citiraću – poziva na lustraciju onih koji su kršili ljudska prava na slobodu izbora, informisanja, mišljenja i izražavanja. Pa, zar da nam o tome govori žena, koja je od narkodilera i kriminalaca tražila da se isele ljudi koji su, po njenom mišljenju, nepodobni iz Pančeva. Zar da nam o tome govori, neko ko je srpski narod lažno optužio za genocid u Srebrenici, jer o tome treba da nam govori neko ko halucinira i kome se umesto koka u Moroviću priviđa droga, ili ona koja je zloupotrebljavala, dok je bila u prilici, poziciju pokrajinske sekretarke? Jel ona treba da govori o tome?

Mislim da je jasno kakva je politika koju oni pokušavaju da nametnu građanima Republike Srbije. Potpuno jednostavno i možete da uporedite bilo koji segmente života danas, sa onim periodom kako je to bilo u njihovo vreme. Svakako da je tada u to njihovo vreme bilo bolje, ali samo i isključivo za njih.

Alternativa ovoj politici koju danas vodi Aleksandar Vučić, a koju oni pokušavaju da nametnu građanima Republike Srbije, zasniva se isključivo na govorima mržnje, na pretnjama, na pozivima na ubistvo i to svakako nije Srbija kakvu žele građani Republike Srbije.

I ne samo, i to je jako bitno, i ne samo da Srbija ne želi da se vrati u mračnu prošlost, ne želimo ni da tupkamo u mestu i da budemo u ovoj poziciji u kojoj se danas nalazimo, već želimo da dodatno radimo kako bismo unapredili dodatno našu zemlju, kako bismo gledali u budućnost i kako bismo od Srbije pravili što modernije i savremenije mesto za život. Hvala vam.

Deveta sednica Prvog redovnog zasedanja , 28.04.2021.

Uvažena predsedavajuća, poštovani ministre, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, danas raspravljamo o tri važna sporazuma: sa Narodnom Republikom Kinom, sa SAD i sa Francuskom, i sa svakom od pomenutih država Srbija neguje intenzivnu saradnju i stalni napredak u partnerskim odnosima.

Punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji svakako je jedan od najvažnijih strateških spoljnopolitičkih prioriteta, ali i sa druge strane se Srbija trudi da ostvari što čvršću i uspešniju saradnju sa svim onim državama koje, i poput Kine, i poput SAD i poput Francuske, imaju dobre i važne projekte za našu državu i naše građane, a upravo je do sada sa pomenutim državama realizovano puno uspešnih projekata i postignuto mnogo dogovora.

Ukoliko se osvrnemo samo na saradnju sa Narodnom Republikom Kinom, koja je u poslednjem periodu dosta intenzivirana i za poslednjih pet godina je Srbija 15 puta povećala izvoz u Kinu. Sa druge strane, Kina je treći ukupni spoljnotrgovinski partner Republike Srbije, što je do pre samo par godina bilo u potpunosti nezamislivo.

Odnosi između Srbije i Kine se zasnivaju na iskrenom prijateljstvu, na poštovanju i na solidarnosti, a svakako da u velikoj meri takvim odnosima doprinosi lično prijateljstvo koje predsednik Aleksandar Vučić neguje sa predsednikom Narodne Republike Kine i to smo najbolje mogli da vidimo na primeru vakcina, s obzirom da je Srbija jedana od prvih država u svetu koja je dobila zaštitu od ove pošasti.

Kina sa jedne strane ima značajnu ulogu u ovako uspešnoj borbi koju je Srbija do sada postigla, kada govorimo o korona virusu, jer znate da je pre samo par dana stiglo pola miliona doza, još jedan kontingent kineske vakcine „Sinofarm“, što znači da je do sada u Srbiju iz Kine ukupno stiglo tri miliona doza. I oni nama kontinuirano pomažu od samog početka, i kada govorimo o respiratorima i kada govorimo o stručnom osoblju, s obzirom da su oni svoje ljude slali za obe naše laboratorije „Vatreno oko“.

Sa druge strane, imaju značajan doprinos u oporavku naše ekonomije i veliki deo u infrastrukturnim i saobraćajnim ulaganjima, s obzirom da je to i deo projekta „Srbija 2020-2025“, što će dodatno omogućiti Srbiji da ubrzano napreduje.

Ja bih napomenula da će kineske kompanije raditi i Fruškogorski koridor, da već rade brzu prugu Beograd – Budimpešta. Sa kineskim kompanijama su potpisani i komercijalni ugovori o projektovanju i izgradnji kanalizacione infrastrukture i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u čak 65 lokalnih samouprava, kao i projekti o izgradnji infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada.

Tu vidimo da mi danas stvaramo jednu potpuno novu Srbiju. Srbija u kojoj danas živimo je daleko naprednija i uspešnija od one Srbije u kojoj smo živeli do pre samo par godina, a sa druge strane, iz svega navedenog, vidimo da će Srbija do 2025. godine biti daleko uspešnija od ove u kojoj živimo danas.

Napomenula bih da i kineske kompanije sa francuskim i srpskim partnerima su nedavno potpisale i Sporazum o izgradnji „Beogradskog metroa“ i krajem ove godine se očekuje početak tih radova i to praktično predstavlja ostvarenje decenijskog sna. Konačno ta priča o „Beogradskom metrou“ više neće biti samo prazna priča.

Vidite, dok Srbija predvođena Aleksandrom Vučićem razmišlja o tome kako da se dalje razvija, kako da nam zemlja što više napreduje, kako da zadržimo tu visoku poziciju kada govorimo o našoj ekonomiji, kako da budemo što uspešniji kada govorimo o procesu vakcinacije, koji je itekako uspešan i o našem procesu vakcinacije se govori svuda u svetu.

Ja bih vas samo još jednom podsetila da je nedavno i CNN pohvalio taj proces vakcinacije. Dok se mi za to borimo, lideri opozicije iz redova bivšeg režima koji se evo već godinama staraju samo o sebe, a uopšte ne vode računa o građanima Republike Srbije, koji se bave piskaranjem po društvenim mrežama, čak i pretnjama, pozivaju na revanšizam, služe se različitim mahinacijama, ne bi li ućarili koji poen i u vrednosnom i u političkom smislu, e, oni su takvim svojim ponašanjem sami sebe neutralisali. Nije njima kriv ni Aleksandar Vučić, niti bilo ko od nas u ovoj sali. Narod je rekao ne njihovoj politici i narod je odlučio da oni danas ne budu ovde.

Svakako da je za njih suštinski problem to što se istina polako saznaje. Pa, saznalo se i za te brojne račune po belom svetu, iako je, da kažem, sve bilo dobro organizovano, isplanirano, kako bi se tome što teže moglo ući u trag. Sve je bilo na jedan dobar, po njihovom mišljenju dobar način zakamuflirano.

Umesto da sada taj Dragan Đilas izađe i objasni građanima Republike Srbije kako i koliko je stekao toliki novac dok je bio na odgovornim pozicijama u državi, jer znate, nije problem posedovati toliki novac, ali taj novac on nije posedovao u trenutku stupanja na tu važnu funkciju u državi, ali je zato sve to posedovao onog trenutka kada ga je narod oterao sa te pozicije. On se toliko bogatio dok su građani Republike Srbije siromašili.

S druge strane, svedoci smo brojnih lažnih vesti koje se plasiraju upravo od strane Dragana Đilasa, i to kada govorimo o najvažnijim i najbitnijim temama, kao što je, recimo, vakcinacija. Koliko god da je nešto u interesu građana Republike Srbije, po njihovom mišljenju je obavezno bolje nekako drugačije.

Takve kabadahije i lopove i poput Dragana Đilasa i poput Vuka Jeremića i poput Borisa Tadića, građani Republike Srbije nikada neće zaboraviti. Neće zaboraviti kako su živeli u vreme dok su oni harali Srbijom.

Moram da podsetim sve da je nedavno Vuk Jeremić nas narodne poslanike nazvao bitangama. Zaboravio je na jednu ključnu činjenicu, na suštinski važnu stvar, da smo mi narodni poslanici, da smo legitimno izabrani predstavnici građana. A, građanima Republike Srbije je već odavno jasno kakav on stav ima i prema srpskom narodu i prema svim građanima Republike Srbije. Oni mu na to uvek lepo odgovore, s obzirom da treba da znamo da je jedina prava istina samo volja naroda.

Da su išta valjali, ne samo da bi se narod opredelio za to da oni danas budu ovde sa nama u ovoj sali, već bi i pred građane Republike Srbije izašli sa nekim konkretnim planom i programom, a ne bi smisao njihove politike bio to da na svaki način diskredituju sve ono što radi predsednik Aleksandar Vučić u interesu građana Republike Srbije.

Vi vidite da je period do 2012. godine, da su taj period obeležili političari koji poseduju brojne tajne račune, koji su se besomučno bogatili i bahatili, a danas sadašnja politika, ova politika koju je projektovao i koju vodi Aleksandar Vučić, brine o tome da budemo što uspešniji kada je reč o ekonomiji, da budemo što uspešniji kada govorimo o procesu vakcinacije, da obezbedimo što bolje uslove za život svih građana Republike Srbije, da naši građani imaju bolji životni standard.

U tom smislu, mislim da će i svi ovi sporazumi o kojima danas govorimo u velikoj meri tome doprineti, pa ću ja, a čvrsto verujem i moje kolege iz poslaničke grupe, podržati ove sporazume u danu za glasanje. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 25.02.2021.

Uvaženi predsedavajući, poštovana premijerko, poštovani članovi Vlade, iskoristila bih ovu priliku da postavim pitanje potpredsednici vlade, ministarki kulture i informisanja gospođi Maji Gojković, povodom, slobodno mogu reći lažne afere koja je odjeknula prethodnih dana u medijima i koja je plasirana od strane onih medija kojima nije za cilj da se zna istina, već da se na sve načine potisnu i vaši rezultati, rezultati vašeg rada, rezultati predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Naime, ovog puta je na meti bio Prirodnjački muzej u Beogradu. Kada je reč o toj temi imamo prosto dve kontradiktorne stvari, s jedne strane imamo te pompezne naslove bez ikakve suštine, praktično, a sa druge strane imamo nacrt zakona o muzejskoj delatnosti i javna rasprava koja je održana prethodnih dana kada je reč o tom nastanku zakona, jasno nam kaže da je Prirodnjački muzej u Beogradu republička ustanova kulture, taj status ima u ovom trenutku i da je to status koji će sutradan kada nacrt zakona prođe svu zakonsku proceduru i dođe u Skupštinu, da je predviđeno i tim nacrtom zakona da Prirodnjački muzej u Beogradu bude republička ustanova kulture.

U pojedinim naslovima se praktično pojavilo da Prirodnjačkom muzeju u Beogradu sledi gašenje u godini jubileja, da gubi svoj status republičke ustanove kulture i to su brže bolje dočekali pojedini opozicioni mediji pa su se brže bolje oglasili po toj temi. Išli su toliko daleko u svom neznanju i informisanosti da su jednu ustanovu kulture izjednačili sa pojedinim građevinskim objektima, ili kojekakvim zgradama. Vi ste se juče zvanično posle sastanka obratili saopštenjem, ali mislim da je jako bitno da zbog građana Republike Srbije još jednom iz prve ruke čujemo šta je praktično istina, kada je reč o ovoj temi, jer smo i jutros bili svedoci da se nije prestalo sa pisanjem i spinovanjem, kada je reč o ovoj temi.

Drugo pitanje se odnosi na premijerno emitovanje filma „Dara iz Jasenovca“, koji je, to još jednom moram da napomenem, snimljen uz veliku podršku i inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koji je imao i volje i želje i hrabrosti da se odluči na jedan takav potez, jer imajte na umu da do dolaska Aleksandra Vučića na vlast mi nismo govorili o svim ljudima koji su svoje živote dali za našu otadžbinu, i praktično, posle svih događaja u kojima su stradali Srbiji sećali u tišini. Mi do Aleksandra Vučića nismo govorili ni o Jasenovcu, ni Oluji, ni o Bljesku, ni o Paštriku, ni o Košarama, ni o NATO bombardovanju. To su teme o kojima se do dolaska Aleksandra Vučića nije govorilo.

Danas sa ponosom i uzdignute glave govorimo o svim onim datumima i događajima koji su vezani za patnju i stradanje srpskog naroda. Iz tog razloga ovoj je samo jedan i te kako težak film, ali, koliko god da je težak on ima jednu snažnu poruku, to je da mi naše žrtve ni u jednom trenutku ne smemo zaboraviti, mi o našim žrtvama ne smemo ćutati, mi tuđe žrtve poštujemo, sa pijetetom se prema njima odnosimo, ali o našim žrtvama ni u jednom trenutku ne ćutimo.

Ovo je jedan važan napredak kada je reč o našoj filmskoj industriji, a podsetimo se još 2015. godine, sada predsednika, a tadašnji premijer je uveo velike podsticaje kada je reč o filmskoj industriji, pa je moje drugo pitanje vezano za to šta mi možemo u narednom periodu očekivati po tom pitanju. Hvala.