MILICA OBRADOVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Milica Obradović je do sada jednom bila narodna poslanica, u 12. sazivu, od 2020. do 2022.

U 12. sazivu bila je članica Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za kulturu i informisanje, kao i zamenica člana Odbora evropske integracije.

Tokom 12. saziva imala je sedam obraćanja u plenumu, a u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije nije učestvovala nijednom, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Na redovnim zasedanjima u Skupštini je provela 602 sata, i učestvovala u glasanju o 413 akta, i za svaki glasala “Za”.

U 13. sazivu izabrana je za poslanicu kao 107. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Članica je Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, i zamenica člana Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Odbora za evropske integracije.

BIOGRAFIJA

Rođena je 1990. godine. Živi u Rači. Po zanimanju je diplomirana novinarka.

Od 2020. odbornica je u Skupštini opštine Rača.
Poslednji put ažurirano: 02.09.2022, 13:48

Osnovne informacije

Statistika

  • 9
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrto vanredno zasedanje , 24.07.2023.

Zahvaljujem.

Poštovana predsedavajuća, uvaženi predstavnici Vlade, narodni poslanici, dragi građani Republike Srbije, složićete se da je pitanje populacione politike jedno od veoma značajnijih nacionalnih pitanja, a da problem negativnog prirodnog priraštaja nije prisutan u Srbiji ni od juče, ni od pre par godina. To je problem koji datira od davnih pedesetih godina prošlog veka, ali se problemom nataliteta, problemom smanjenja broja stanovnika, pitanja pomoći porodicama sa decom niko nije bavio do dolaska predsednika Aleksandra Vučića na vlast.

On je prvi državnik koji je rešio da se uhvati u koštac sa ovim globalnim problemom, pa je pitanje populacione, pitanje demografske politike postavio kao jedno od strateški važnih pitanja za Republiku Srbiju.

Mi danas ekonomski, kao država, napredujemo. Otvaramo nove fabrike, imamo jednu od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, ali mi moramo da brinemo svakako o našoj budućnosti, a naša budućnost su naša deca.

Upravo, prepoznajući značaj pomoći porodici sa decom Vlada je nama uputila na razmatranje ovaj Predlog zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć koji predviđa pružanje dodatne finansijske pomoći majkama, u posebnim slučajevima očevima ili starateljima koji imaju decu do 16 godina starosti.

Dakle, oni imaju, ukoliko se prijave u određenom roku, već od 25. septembra će na svojim računima imati uplaćeno po 10.000 dinara za svako njihovo dete kao jedan vid pomoći u možda finansijski najizazovnijem periodu u toku godine za njih, u septembru mesecu, kada su neophodna značajna novčana izdvajanja za početak godina svakog mališana.

Moram da naglasim da smo izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u prethodnih par godina kroz adekvatnu materijalnu podršku stvorili uslove koji pre svega ohrabruju mlade ljude da se odluče za najvažniji korak u njihovom životu.

Podsetiću vas da smo krajem 2021. godine povećali podršku majkama za prvo rođeno dete, kada je ona podrška povećana sa 100.000 dinara na 300.000 dinara. Jednokratno je uvedena i novčana pomoć za svako drugo i treće dete u iznosu od po 100.000 dinara.

Takođe, tadašnjim izmenama i dopunama zakona majke su ostvarile pravo da po osnovu rođenja mogu da kupe nekretninu uz finansijsku pomoć države.

Ovo je veoma značajno zato što nerešeno stambeno pitanje danas često zna da obeshrabri mlade ljude da se odluče da stvaraju ili proširuju porodicu.

Da je postignut pozitivan rezultat davanjem više novca i pomoći porodicama sa decom govori podatak da je u 2022. godini bilo za 0,8% više rođene dece u odnosu na 2021. godinu. To svakako ne bi bilo moguće da su na snazi ostale podrške, pomoći države iz 2012. godine, kada je za prvo rođeno dete država izdvajala svega 305 evra. Danas ta pomoć iznosi gotovo 3.000 evra. Za drugo dete 2012. godine država je izvajala nešto više od 1.100 evra, a danas izdvaja 3.600 evra. Za treće dete pomoć 2012. godine je bila nešto više od 2.100 evra, a sada ona iznosi čak 16.705 evra i isplaćuje se u 120 rata. Za četvrto dete nekada 2.800 evra, a sada čak 23.558 evra, koje se takođe isplaćuju u 120 rata.

Tako da bez odgovornog vođenja države, bez odgovornog vođenja državnih finansija kako predsednika Aleksandra Vučića, tako i Vlade Republike Srbije sva ova povećanja ne bi ni bila moguća.

Ono što je značajno jeste da pozitivnost rasta naše ekonomije i privrede se ne ogleda samo u ovim povećanjima i pomoćima koje sam ja sada navela, već se ogleda i kroz smanjenje broja nezaposlenosti, kroz izgradnju novih bolnica, novih škola, novih puteva, novih saobraćajnica.

Moram da istaknem da će sadašnja vlast za 12 godina, koliko je na čelu države, imati više kilometara pruga i puteva izgrađeno nego što su to imale sve vlasti od 1945. godine do 2012. godine. To je, složićete se, veliki uspeh i samo još jedan od pokazatelja da se Srbija menja na bolje, da postaje uređenija i sigurnija za život svakog građanina. Sve ono što je u prethodnoj deceniji urađeno u našoj državni garant je da politika SNS i predsednika Aleksandra Vučića radi isključivo u najboljem interesu svakog građanina, da tim interesom nikada nije, niti će ikada trgovati, već će se isključivo zalagati da od naše zemlje samo pravi bolje i lepše mesto za odrastanje svakog mališana, ali i za odrastanje svih generacija koje dolaze posle nas. Zahvaljujem.

Dvanaesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 19.05.2021.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, dragi građani Republike Srbije, do pre desetak godina na temu metroa se koristila isključivo za politikanstvo, za praznu demagogiju i za prikupljanje političkih poena. Danas to više nije slučaj. Danas smo došli do trenutka kada izgradnja metroa u našoj prestonici postaje stvarnost.

Upravo jedan od polaznih dokaza za to jeste i zakon o kome danas ovde diskutujem. To je zakon o metrou i gradskoj železnici. Ovaj predlog zakona će s jedne strane omogućiti da se brže i jednostavnije realizuje projekat, dakle, od procesa pribavljanja zemljišta, do izdavanja neophodnih dozvola i ubrzavanja procedure javnih nabavki koje su neophodne za realizaciju ovog projekta.

Dakle, donošenjem ovog zakona steći će se svi neophodni uslovi koji su potrebni za početak izgradnje metroa.

Višedecenijski san svih građana Srbije, a pre svega građana koji žive u Beogradu, počeće da se ostvaruje u novembru mesecu, za kada je predviđen početak izgradnje metroa. Do 2030. godine nećemo stati sa radovima i tada je predviđeno da naša prestonica ima izgrađen 41 kilometar metroa sa 42 stanice i dve linije koje će pokriti veći deo grada.

Izgradnja metroa nije samo način da se smanje saobraćajne gužve, to je, pre svega, prestiž i snaga jednog grada i jedne države. Mi ćemo zajedno sa izgradnjom metroa krenuti i u proširenje i modernizaciju BG voza, koji će dodatno smanjiti saobraćajne gužve s jedne strane, s druge strane, olakšaće povezanost između svih prigradskih beogradskih opština. Takođe, doprineće i ravnomernom razvoju tih prigradskih beogradskih opština.

Naš cilj i ono čemu težimo jeste da do 2030. godine sav javni saobraćaj u našoj prestonici bude električni ili hibridni, dakle, da ispunjava sve ekološke standarde.

Podsetiću vas samo da su u toku radovi i na brzoj pruzi Beograd - Stara Pazova - Novi Sad, da će na toj pruzi vozovi saobraćati brzinom od 200 kilometara na sat i to će omogućiti da se od Beograda do Novog Sada stigne za manje od 30 minuta. Ova pruga će biti nastavljena, dakle, izgradnja ove pruge će biti nastavljena i dalje ka severu, ka Subotici i Budimpešti.

Ono što je važno da se napomene jeste da ni južni deo od Beograda takođe neće biti zapostavljen. Za naredni period predviđena je rekonstrukcija pruge Beograd - Niš, a takođe i izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju pruge Beograd - Bar.

Dakle, svi ovi projekti su samo još jedan dokaz da je politika predsednika Aleksandra Vučića i politika ujedno SNS politika napretka i sigurne budućnosti za sve naše građane.

Proces stabilizacije finansijskih prilika, koji je počeo promenom vlasti 2012. godine, danas nam omogućava da krenemo u realizaciju projekta koji su decenijama unazad čekali da dođu na svoj red.

Dežurni kritičari često znaju da skrenu pažnju na kredite koje naša država danas uzima, ali ono što zaboravljaju jeste da za razliku od perioda kada su oni bili na vlasti, mi danas novac pozajmljujemo po nikada nižim kamatnim stopama i isključivo za izgradnju i ulaganje u infrastrukturu, a ne za isplatu plata i penzija, kao što su to oni radili.

Infrastruktura je veoma važna i ona je sinonim za 21. vek. Žalosno je da su decenijama neki građani čekali da do njihovih mesta stignu autoputevi i sa njima nove investicije, sa investicijama nova radna mesta, da su čekali decenijama da se krene sa ulaganjem u železničku infrastrukturu, ali i ulaganjima u javni prevoz u našoj prestonici.

Mi danas, iako smo pogođeni svim posledicama koje ova pandemija korona virusa nosi sa sobom, nismo odustali ni od jednog važnoj infrastrukturnog projekta koji smo građanima obećali u prethodnom periodu. Danas kada vodite odgovornu i domaćinsku politiku ima prostora za sve, i za ulaganja u infrastrukturu i za ulaganja u zdravstvo i za ulaganja u digitalizaciju i za povećanje plata i penzija, dakle, za sve ono što predstavlja napredak i poboljšanje života naših građana.

Mnogi nam nisu verovali da ćemo od jednog rugla i jedne prljavštine koja je bila ovde u centru Beograda uspeti da napravimo jedno prelepo naselje, jedan prelepi centar, možda jedan od najlepših u jugoistočnoj Evropi. Zato znam da ćete od pojedinih političkih kritičara sigurno i sada čuti da od ovog kapitalnog i važnog projekta, od izgradnje metroa neće biti ništa. Ali, dragi građani, budite sigurni da naša država, naš predsednik, naša Vlada neće odustati i od realizacije ovog projekta i da će održati datu reč.

Cilj sadašnje vlasti, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, jeste da svaki zarađeni dinar se isključivo utroši ka ostvarenju jednog cilja, a to je stvaranju bolje budućnosti naše države, stvaranju bolje budućnosti za naše građane. Za to ćemo se boriti uvek i bez obzira na sve. Zahvaljujem.

Jedanaesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 12.05.2021.

Zahvaljujem.

Poštovana predsedavajuća, uvaženi predstavnici Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, dragi građani Republike Srbije, u svom današnjem izlaganju akcenat ću staviti na Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma između Vlade Republike Srbije i Vlade Komonvelt Dominike o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Na samom početku istakla bi da je Komonvelt Dominika jedna od 18 zemalja koja je pre tri godine povukla priznanje tzv. države Kosovo. Naša država je ceneći tu hrabrost i taj potez sa Komonvelt Dominikom 2019. godine potpisala pored ovog Sporazuma u oblasti poljoprivrede koji je danas na dnevnom redu još i sporazume u oblasti turizma, u oblasti visokog obrazovanja i naučnog istraživanja.

Ovakvi sporazumi su samo pokazatelj da se naša država danas vraća na nivo jedne ozbiljne diplomatije koja podrazumeva da kada su spoljnopolitički odnosi u pitanju za nas nema manje ili više važnih zemalja. Mi danas težimo da sa svim državama sveta ostvarimo dobru spoljnu i političku i ekonomsku saradnju.

Sporazumi koje naša država potpisuje u oblasti poljoprivrede s jedne strane doprineće proširenju saradnje između poljoprivrednih proizvođača, razmeni iskustava, doprineće i uvođenju nekih novih tehnologija u obrađivanju zemljišta, ali s druge strane ono što je najznačajnije, doprineće povećanom izvozu naših poljoprivrednih proizvoda dalje u svet.

Posle više od 30 godina mi smo ponovo uspeli sa našim poljoprivrednim proizvodima da uđemo na najzahtevnija svetska tržišta. Tu se svakako ubrajaju i ona visokoplatežna, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, kao što je Bahrein, ali i zemlje dalje da istoku, kao što su Indija i Kina.

Srpska poljoprivreda je za poslednje dve godine imala neverovatan rast u izvozu i 2020. godina je završena sa 4,2 milijarde prihoda od izvoza.

Udeo u tom eksportu svakako ima i pogon za prikupljanje i plasman meda. Naš med koji je prošle godine otvoren u opštini Rača. Čak 90% meda koji se prikupi u ovom pogonu ide dalje u izvoz u inostranstvo, ali ono što je za naše pčelare najznačajnije jeste da je nakon stavljanja u funkciju ovog pogona otkupna cena bagremovog meda skočila za 50%, a otkupna cena šumskog meda za neverovatnih 200%.

Zaista je ovaj pogon dobar primer prakse na koji treba da se ugledaju i ostali poljoprivredni proizvođači, dakle da se udružuju i da na taj način poboljšaju svoju poziciju na tržištu.

Koliko je važna poljoprivreda za našu državu, toliko je važan udeo poljoprivredu u ukupnom BDP prepoznala je i Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić i zato mi danas u oblast poljoprivrede ulažemo neizmerno više novca nego decenijama unazad. Vlada Republike Srbije iz budžeta izdvaja za subvencije mladim poljoprivrednicima čak 42 milijarde dinara.

Podsetiću građane da je 5. maja raspisan i novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava namenjen svim voćarima, povrtarima, odgajivačima cveća i vinogradarima.

Isti takav poziv će i u narednom periodu biti raspisan i za stočare, potom i za ratare, čime će biti obuhvaćene sve proizvođačke grane. Ono što je važno da se napomene da je kod ovog javnog poziva obezbeđeno da se novac dobije unapred, 50% su bespovratna sredstva, 40% je kreditna podrška, 10% sam poljoprivrednik treba da obezbedi.

Kao i kod prethodnih konkursa i kod ovog će mladi poljoprivrednici imati prednost i to pretežno oni koji dolaze iz istočne i južne Srbije, kao dve oblasti koje su najmanje razvijene u našoj državi.

Cilj je da ovakvom politikom podstaknemo mlade ljude da ostanu u našoj državi, da na svojim mestima pokrenu svoj biznis i da na svojim ognjištima podižu svoje porodice.

Svakako da svi ovi podsticaji ne bi ni bili mogući da Srbija danas nema stabilan finansijski potencijal koji je izgrađen dolaskom predsednika Aleksandra Vučića na vlast. S druge strane, da bi se poljoprivreda razvijala, mi moramo istovremeno da ulažemo i u infrastrukturu.

Ja, kao neko ko dolazi iz ruralne sredine mogu da posvedočim koliko mojim sugrađanima znači izgradnja novog puta, koliko im znači sređivanje atarskih puteva, ali i radi lakše povezanosti sa velikim gradovima, koliko im znači izgradnja novog autoputa.

Jedino dobrom i razvijenom putnom infrastrukturom na teritoriji čitave naše države mi možemo da privlačimo strane investitore i mi možemo da govorimo o ravnomernom regionalnom razvoju.

Upravo je to politika za koju se zalaže Srpska napredna stranka, za koju se zalaže predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije. Dakle, politika ravnomernog regionalnog razvoja, politika ostanka mladih u Srbiji, ostanka mladih na selu, politika dobrih spoljnih odnosa sa svim državama u svetu i generalno politika napretka u svim oblastima.

Upravo ovi sporazumi koji su danas na dnevnom redu predstavljaju tu politiku sigurnosti, politiku napretka i zato ću ja u danu za glasanje, zajedno sa svojom poslaničkom grupom Aleksandar Vučić – Za našu decu podržati sve ove predloge zakona.

Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Rača, 30.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 132000.00 RSD 01.08.2022 -
Odbornik Skupština opštine Rača Opština Po sednici 4300.00 RSD 18.08.2020 -