VUK MIRČETIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen 05. januara 1989. godine. Živi u Beogradu.

Vuk Mirčetić je master ekonomista, sertifikovani međunarodni predavač i licencirani edukator od 2007. godine, a 2018. godine je od strane Republike Srbije akreditovan kao predavač.

Dosadašnja akademska zvanja u procesu formalnog obrazovanja stekao je na Fakultetu za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije, dok je putem neformalnog, dodatnog i celoživotnog obrazovanja uspešno učestvovao na više od 150 treninga i obuka na različite teme.

Vuk Mirčetić obavlja funkciju direktora i radi kao predavać na Institutu za pravo i finansije. Na Fakultetu za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije radi kao saradnik u nastavi.

Na BusinessAcademy Link grupe je predmetni profesor na nekoliko predmeta.

Trenutno je predsednik KK „Vukovi“ (od 2009. godine), predsednik humanitarne nevladine organizacije „Development Center-a“ (od 2011. godine), predsednik PolitIQal Society (od 2013. godine) i supervizor organizacije Serbian Intelligence Network u okviru World Intelligence Network (od 2011. godine). Predsednik je Saveta za zapošljavanje Gradske opštine Voždovac od februara 2017. godine i predsednik Školskog odbora Osnovne škole „Jajinci“ od 2018. godine.

Od 2017. godine bavi se naučno-istraživačkim radom.

Nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Izabran je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".
Poslednji put ažurirano: 19.10.2020, 08:15

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.11.2020.

Uvažena predsedavajuća, poštovana gospođo Janković, uvažene koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, javio sam se danas po tački dnevnog reda koja se odnosi na izbor Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Sama institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je jako važna za sve građane Republike Srbije, prvenstveno zbog toga što se ona odnosi na zaštitu svih građana Republike Srbije. Posebno se odnosi na ranjive i marginalizovane grupe. Ova institucija sama po sebi ima za cilj unapređenje ravnopravnosti i smanjenje diskriminacije.

Briga o najranjivijim i marginalizovanim kategorijama u Republici Srbiji je upravo ovo za šta se zalaže i poslanička grupa Aleksandar Vučić – Za našu decu. Kandidat za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je Brankica Janković koja je danas tu sa nama. Iz njene biografije može da se vidi da je reč o jednom vrsnom profesionalcu, o ekspertu kada je u pitanju zaštita ne samo rodne ravnopravnosti, kako su prethodne kolege govorile, već ravnopravnosti uopšte jer postoji i diskriminacija ne samo na osnovu pola, već i na osnovu starosne grupacije, na osnovu obrazovanja itd.

Ono što je jako bitno i valja naglasiti jeste da smo mi na Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo pričali sa kandidatom i ustanovili smo da ispunjava apsolutno sve kriterijume, a s obzirom na to da je kandidat i u prethodnom periodu obavljao istu poziciju iz izveštaja o radu, koji smo takođe pročitali, mogli smo da vidimo da su postignuti oni uspesi, oni ciljevi koji su zacrtani, ali to nije ono što je najvažnije ovde, jer je za građane Republike Srbije izuzetno važno pomenuti da je predlog da Brankica Janković bude izabrana za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti stigao i iz nevladinog sektora, organizacija civilnog društva, pre svega bih pomenuo Nacionalnu organizaciju osoba sa invaliditetom Srbije koja je uputila jedan dopis Narodnoj skupštini gde je podržala ovaj predlog.

Za građane Republike Srbije i sve one koji to ne znaju, ova organizacija nije sama po sebi organizacija tek tako, već okuplja interese, tačnije zastupa interese oko 700 hiljada građana Republike Srbije. To su osobe sa invaliditetom, to su njihovi zastupnici, zakonski zastupnici i njihove porodice. Ova mreža, ovu veliku mrežu čini 15 saveza i negde oko 450, ako ne i više, lokalnih organizacija. To je jako bitno.

Na adresu Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo je stiglo i pismo podrške od još 40 nevladinih organizacija, dakle, organizacija civilnog sektora, koje su u prethodnom periodu imale priliku i da sarađuju sa gospođom Janković, ali i, s druge strane, da prate njen rad. Ono što su one istakle, ja ću to citirati – da je Brankica Janković dala doprinos pozitivnim promenama u Srbiji, ravnopravnosti i smanjenju diskriminacije. Ovih 40 organizacija nisu samo organizacije iz Beograda, to su organizacije iz skoro 20 gradova iz cele Republike Srbije.

S obzirom na važnost ovog dopisa, ja ću, a nadam se da ćete mi, predsedavajući, dozvoliti, pročitati spisak svih nevladinih organizacija koje su podržale, zbog toga što smatram da je ovo izuzetno bitno: Udruženje građana „Snaga prijateljstva Amiti“, Forum za etničke odnose, Ženska inicijativa iz Trstenika, Srpsko udruženje za alchajmerovu bolest, Centar za samostalan život osoba sa invaliditetom iz Trstenika, Savez udruženja Roma zapadne Srbije i Šapca, Hendi-centar „Koloseum“, Udruženje „Evgenija“ iz Ježevice kod Čačka, Centar za razvoj inkluzivnog društva, Udruženje građana „Kokoro“ iz Bora, Crveni krst Svilajnac, Udruženje „Laris“ iz Čačka, Udruženje žena „Sačuvajmo selo“ iz Priboja, Resursni centar za specijalnu edukaciju iz Beograda, Udruženje „Miona“ iz Aleksandrovca, Udruženje penzionera iz Hrvatske, Beograd, Udruženje žena „Sremica“ iz Pećinaca, Udruženje „Ružica“ iz Arilja, Udruženja „Moravska rozetla“ iz Trstenika, Udruženje „Entuzijasti Kučeva“ iz Kučeva, Udruženje ženskog preduzetništva „Nadežda Petrović“ iz Čačka, SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja iz Beograda, Gerontološko društvo Srbije, Centar za istraživanje i razvoj društva „Ideas“, Centar za reintegraciju i aktivizam, Udruženje „Putokaz“ iz Kragujevca, Ekološko društvo „Dragačevo“ iz Guče, Kulturno-prosvetna zajednica „Dragačevo“ iz Guče, Hrišćansko humanitarno udruženje „Hleb života“, Građanska organizacija penzionera Beograda, Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, Beograd, Udruženje „Help net“, Udruženje istraživača socijalnih prilika, Mreža ISP, Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije, Udruženje poslovnih žena Srbije, Udruženje „Žena na selu Ariljke“ iz Arilja, Lužničke rukotvorine Ž.E.C, selo Gorčinci na jugu Srbije iz Babušnice, Karitas „Sveta Anastazija“ iz Sremske Mitrovice, Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada i Kolo srpskih sestara iz Niša.

Vidimo da, nadam se da mi nećete zameriti što sam vam oduzeo vreme i pročitao celokupan spisak organizacija koje su podržale, jer, opet, smatram da građani Srbije moraju da znaju, ćemo ne samo mi kao narodni poslanici podržati u danu za glasanje izbor Brankice Janković za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, već to čini i nevladin sektor.

Zbog svega navedenog, ja ću glasati za ovaj predlog, podržaću ga, a ujedno pozivam sve koleginice i kolege narodne poslanike da svojim glasom podrže predlog da Brankica Janković bude izabrana za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Hvala i živela Srbija.