BRATISLAV JUGOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1980. godine. Živi u Čačku.

Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Čačku, a Fakultet fizičke kulture u Novom Sadu.

Od 2012. do 2016. godine je bio odbornik u SG Čačka i član Gradskog veća zaduženog za oblast omladine i kulture.

Do 2017. godine bio je potpredsednik Pokreta socijalista, a 2019. godine je napustio Pokret. Iste godine se učlanio u Srpsku naprednu stranku.

Član je glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodni poslanik. Izabran je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu".
Poslednji put ažurirano: 21.01.2021, 09:58

Osnovne informacije

Statistika

  • 9
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Sedmo vanredno zasedanje , 07.07.2021.

Poštovani predsedavajući, poštovani predstavnici VSS, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije.

Naša lista se zove Aleksandar Vučić – Za našu decu, pa ću i ja ovo svoje kratko izlaganje da krenem od svog deteta. Još dok je moje dete, odnosno moja kćerka bila u vrtiću, pitala me je, šta su to tata levičari, a šta su to desničari?

Pošto je dete bilo u vrtiću, previše malo, morao sam taj odgovor da uprostim, pa sam joj rekao, levičari su oni političari koji se zalažu da učitelji, doktori imaju bolje plate, da budu bolji i lepši vrtići, a desničari su oni političari koji se trude da imamo veću i snažniju vojsku i da imamo brojniju policiju.

Tako u tim uprošćenim objašnjenjima, u našem društvu, imamo svih tih segmenata koja lako možemo da prezentujemo deci, ali nemamo reč „pravda“.

Pravda, ne postoji, ni u jednom tom objašnjenju, a ona je neprocenljiva i ona se podrazumeva.

Podrazumeva se da i svako domaćinstvo ima vodu, i zaista bi bilo skandalozno da u 21. veku imamo domaćinstvo koje nema vodu, a kao što se podrazumeva da svaki građanin Republike Srbije može da konzumira pravdu. Činjenica je da u 21. veku ne konzumira svaki građanin Srbije, pravdu.

Kada sam već kod ovih banalnih objašnjenja o levičarima i desničarima, evo moj uvaženi kolega Marijan Rističević, da se našao u društvu moje kćerke i mene, on bi rekao mojoj kćerki, levičari su, sine ovi koji se krste levom rukom, ali i ako se meni objašnjenje gospodina Rističevića ne bi dopalo, on ima pravo da konzumira pravdu. On, kao narodni poslanik koji bira ovde sudije, nije konzumirao pravdu.

Zašto mi ne možemo da konzumiramo pravdu? To više nije pitanje za decu u vrtiću, to je pitanje za sve nas ovde. Zato što je sudija jeftin. Zato što sudija prima platu od hiljadu evra. Pravda je neprocenljiva, a sudija ima malu platu.

Pravda je neprocenljiva, a delilac pravde ima malu platu. Delilac pravde, na Vračaru, ne može da kupi pristojan stan na Vračaru, taman da tu svoju platu odvaja ceo svoj radni vek.

Pošto je cena kvadrata preko dve hiljade evra, dakle on jedan kvadrat može da kupi za dva meseca ili ti šest kvadrata za godinu dana. Dakle, on bi negde odprilike, 15 godina trebalo da odvaja celu platu, pa da ne plaća ni onu vodu o kojoj smo malo pre govorili, da bi otplatio taj stan, da bi imao pristojan život.

Dalje sam se udubio u ovu temu, pa sam radio jednu analizu. Razgovarao sam sa deset uglednih advokata, imao sam dva kriterijuma. Prvi je kriterijum, da pola od tih deset advokata ne podržava ovu vlast i da druga polovina podržava ovu vlast.

I drugi, veoma važan kriterijum je, da na godišnjem novu zarađuju više od 30 hiljada evra, dakle da imaju dobra primanja. Postavio sam im pitanje, da li bi pristali da budu sudije? Svi do jednog su rekli ne.

Išao sam dalje u analizu, pitao sam ih, a zašto ne, sudija, pa to je vlast, to je ugled, delilac pravde, valjda svaki student pravnog fakulteta poželi da sutra bude sudija, a oni kažu, pa sudija ima malu platu.

Sada, ja treba da glasam za vaš predlog, ja ću i da glasam za vaš predlog, zato što želim da verujem da su to najbolja moguća rešenja, a to ne znači da vam baš apsolutno verujem. Samo želim da vam verujem.

Zašto želim da vam verujem? Pa, dakle, ako su ti ljudi, koje vi danas predlažete, pristali da za ovu platu obavljaju jednu tako važnu funkciju, da podsetim građane, ta plata jeste sjajna za običnog građanina, ali ovde se radi o nekome ko obavlja veoma važnu ulogu u društvu, dakle on deli nešto što je neprocenljivo i što svi treba da konzumiramo, bez izuzetka.

Nikada nisam čuo, ni vas iz VSS, ni vašu branšu da ste se pobunili, što znači da je nekima i dobro sa tom platom, a onda dolazimo do zaključka, možda su sudije i korumpirane.

Ja opet želim da verujem da nisu, ali dovoljno da ih je 5% ili 10% korumpiranih, pa onda već imamo problem, imamo tu rak ranu u pravosuđu.

Kada sam već kod ovih advokata, postoji jedan čovek u pravosuđu, Mladen Nenadić, u kojeg se danas svi mi kunemo, kada govorimo o borbi protiv kriminala i korupcije, on je Čačanin, moj Čačanin i radi u tužilaštvu. I proteran je iz tužilaštva, zato što je časno i pošteno radio svoj posao. Otišao je u advokaturu, gde je zarađivao ove novce o kojima sam ja govorio da ugledni i dobri advokati zarađuju. Vratio se u tužilaštvo, ne zbog novca, nego iz ljubavi prema Srbiji, iz potrebe da od Srbije napravimo uređenu zemlju, zemlju u kojoj ne cveta kriminal i korupcija.

Ja, sa ove govornice želim da se zahvalim na dosadašnjim rezultatima protiv kriminala i protiv kriminalnih klanova, koji haraju Balkanom, odnosno su harali Balkanom, ne haraju više, pa koji čak imaju i u pojedinim medijima svoje uporište.

Da budem precizan, u medijima bliskim tajkunu Draganu Đilasu i tajkunu Draganu Šolaku, nekako taj kriminal uvek ide i uz tajkune i izgleda da samo oni su u nekim vremenima imali pravo da konzumiraju pravdu. Dakle, nemojte dozvoliti da se advokatura bori za standard sudije, nego i vi sudije prvi treba u tome da učestvujete.

Nemojte dozvoliti da profesor fizičkog vaspitanja, a ja sam profesor fizičkog vaspitanja, se bori za status sudije, jer ako nemamo pravo da konzumiramo pravdu, iako smo žedni pravde u 21. veku, onda ja neću znati svom detetu kada malo poraste, mogao sam da uprostim svoja objašnjenja, da objasnim podelu uloga u društvu. Živela Srbija.

Trinaesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 27.05.2021.

Poštovana predsedavajuća, druže Vulin sa saradnicima, poštovane kolege, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, naravno da ćemo podržati predložene amandmane i ovaj zakon, ali postoji jedna nedoumica kod starijih sugrađana.

U razgovoru sa starijim sugrađanima koji planiraju da promene adresu prebivališta, ali ne planiraju da u narednom periodu, narednim godinama putuju izvan ove zemlje, kod njih je jedna dilema da li su u obavezi i da promene pasoš, obzirom da im, zapravo, i ne treba pasoš.

Dakle, građanin Čačka želi da se preseli u selo, ima 70 godina, ima važeći pasoš i zanima ga da li je u obavezi i da menja pasoš i da plati tu taksu od 3.600 dinara.

Kada smo već kod ličnih karata, želeo bih da izdvojim dve stavke iz lične karte druga Vulina, ali i iz lične karte drugih učesnika na političkoj sceni Srbije.

Drug Vulin je 2000. godine, nakon 5. oktobra, kada su mnogi napuštali SPS, nakon revolucije koja je pojela svoju decu, on se učlanio u SPS kada je bilo najteže, zapravo učlanio se u stranku Slobodana Miloševića. Napustio je SPS kada je ona mimo volje svojih birača i svog članstva ušla u savez, odnosno u saradnju sa DS koja je Slobodana Miloševića isporučila Haškom tribunalu.

Kada bismo po ovom osnovu posmatrali ličnu kartu Dragana Đilasa, videli bismo da je on DS napustio nakon što mu je DS omogućila da stekne nepristojno bogatstvo, koje se meri stotinama miliona evra. Dakle, DS je učestvovala u pljačkaškim privatizacijama, pljačkala je Srbiju da bi se Dragan Đilas obogatio i on je onda napustio stranku koja mu je omogućila da se nepristojno obogati. Tu je razlika između njih i nas.

Takođe, kada bismo pričali o ličnoj karti Aleksandra Vučića, ima tu mnogo toga da se kaže, ali ja ću reći samo jednu stvar, da skoro 10 godina preko 50% građana Republike Srbije podržava Aleksandra Vučića, uprkos nezapamćenoj kampanji laži o njemu i članovima njegove porodice. Srbija zna zašto je to tako i građani znaju zašto ga glasaju i zašto ima tako veliku podršku. Živela Srbija!

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 07.04.2021.

Poštovana predsedavajuća, poštovani ministre, drage kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, mislim da je ispravna odluka da se popis odloži za oktobar 2022. godine i to su brojni govornici objasnili zašto je to tako, zašto je dobro da to tako bude.

Voleo bih da znam da li e-Uprava može biti iskorišćena u ovom procesu popisivanja stanovništva. Preko e-Uprave smo se prijavljivali za vakcine, vrlo efikasno, vrlo brzo, sve funkcioniše besprekorno. Kao građanin Republike Srbije, kao korisnik interneta, želeo bih da znam da li bi e-Uprava mogla da učestvuje u ovom procesu, u ovom veoma važnom procesu koji je za Srbiju samo statističko pitanje, a za zemlje u regionu, gde buja fašizam, to je političko pitanje.

Poštovani kolega Uglješa Mrdić je rekao da ne bi bilo zgoreg da uradimo i popis imovine pojedinih lopova na političkoj sceni. Kada ovo kažem mislim na Dragana Đilasa, da vidimo koliko njegov brat Gojko i on imaju nekretnina na elitnim lokacijama, koliko računa po belom svetu, koliko silnih miliona, koliko su nepristojno bogati, koliko su stekli poštenim radom, a koliko pljačkom građana Republike Srbije.

Dodao bih na to što je rekao uvaženi kolega Uglješa Mrdić da nije zgoreg da prebrojimo koliko je stranaka promenila Marinika Tepić, političarka u vlasništvu tajkuna Dragana Đilasa, da prebrojimo koliko je političara na sceni koji su u vlasništvu tajkuna Dragana Đilasa. Tako imamo Boška Obradovića, političara iz Čačka koji je u vlasništvu tajkuna Dragana Đilasa. Imamo Borislava Stefanovića, koji je u međuvremenu promenio svoje ime, dakle, čovek se odrekao svog identiteta, svog krštenog imena, i sada je Borko Stefanović i on je političar u vlasništvu tajkuna Dragana Đilasa. Videćete da je to samo jedna obična klika koja ne želi da učestvuje u popisu, da tu ne postoji nikakva snaga.

Moram da kažem da Vuk Jeremić nije političar u vlasništvu tajkuna Dragana Đilasa. On je političar u vlasništvu međunarodne bande lopova.

Nije loše ni da prebrojimo koliko je laži o predsedniku Aleksandru Vučiću i članovima njegove porodice izgovorila Marinika Tepić i ostali političari u vlasništvu tajkuna Dragana Đilasa.

Nije isto na odmet da prebrojimo koliko su fabrika zatvorili dok su bili na vlasti, koliko je ljudi ostalo bez posla, koliko je obespravljenih radnika. Sve je to korisno da prebrojimo, ali najvažnije je da prebrojimo koliko je fabrika otvorio Aleksandar Vučić od kada je na vlasti, koliko se otvorilo novih radnih mesta, koliko su se povećale plate, koliko su se povećale penzije, koliko kilometara autoputa. Samo od Čačka do Beograda… Mi smo Čačani jako ponosni zato što konačno u 21. veku dolazimo autoputem u Beograd i sada mi smatramo da je Beograd predgrađe Čačka, da je Čačak zapravo glavni grad u Srbiji, a to nam je Aleksandar Vučić omogućio. Hvala mu na tome.

Nažalost, postoje neki političari u vladajućoj većini u Čačku koji su učinili sve da Aleksandar Vučić ne bude počasni građanin Čačka, ali on je za mene počasni građanin Čačka. On je to zaslužio.

Sve je ovo važno da prebrojimo zbog Srbije, zbog naše dece. E to je, vidite, pored popisa stanovništva važno da prebrojimo i ko je šta uradio za Srbiju i zbog čega se neko bavi politikom. Na kraju, važno je da prebrojimo koliko imamo mangupa u našim redovima. Ne smemo ništa da ostanemo dužni ni generacijama koje dolaze, a ni sami sebi.

Živela Srbija.

Imovinska karta

(Čačak, 18.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Član gradskog veća Grad Čačak Grad Mesečno 27830.00 RSD 12.07.2012 - 20.06.2016.
- Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (Savetnik ministra) Republika Mesečno 41000.00 RSD 12.11.2014 -