ANA MILJANIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1982. godine u Požarevcu, gde i danas živi.

Po zanimanju je profesorka fizičkog vaspitanja.

Od 2016. do 2020. godine obavljala je funkciju članice Gradskog veća Požarevca zadužene za omladinu, sport i turizam.

Nakon parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Izabrana je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu".
Poslednji put ažurirano: 12.01.2021, 11:40

Osnovne informacije

Statistika

  • 2
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 02.03.2021.

Zahvaljujem, predsedniče.

Podrška, kolega Bakarec, svakako.

(Nebojša Bakarec: Hvala vam.)

Poštovani ministre, dame i gospodo narodni poslanici, na današnjem dnevnom redu je izuzetno značajna tačka za razvoj kulture Republike Srbije, odnosno podizanje infrastrukturnih prilika u ovoj značajnoj oblasti za razvoj našeg društva.

Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope predstavlja sprovođenje jednog od prioriteta programa naše Vlade koji je ovde pred nama iznela premijerka Ana Brnabić. Ona je tada rekla – bez kulture i stvaralaštva nema jake države.

Predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije su prepoznali veliki značaj kulture i kulturnog nasleđa i njihov potencijal za razvoj naše zemlje. Mi kao narodni poslanici imamo zadatak da donesemo odluku o zaduživanju Republike Srbije putem uzimanja dugoročnih kredita, kao i da potvrdimo Okvirni sporazum o zajmu kao međunarodni ugovor.

Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2020. i 2021. godinu odobreno je zaduživanje kod Banke za razvoj Saveta Evrope za sprovođenje projekta modernizacije infrastrukture u kulturi u iznosu od 20 miliona evra.

Koliko je država ozbiljna u nameri da se stanje u kulturi podigne na zasluženi nivo, pokazuje činjenica da će pored ovog zajma od 20 miliona evra za ove namene iz budžeta Republike Srbije biti opredeljeno dodatnih 10 miliona evra.

Poštovani građani, ima puno projekata koji će biti realizovani uz pomoć ovog zajma, a neki od njih su: Narodno pozorište u Beogradu, Muzej Jugoslavije u Beogradu, Narodno pozorište u Nišu, obnova i pretvaranje stare Železničke stanice u muzej, Kulturni centar u Pirotu. Lista ovih projekata je okvirna, a procenjeni iznos za realizaciju iznosi upravo ovih 30 miliona evra.

Od kada je poštovana gospođa Maja Gojković došla na čelo Ministarstva kulture primećuje se izuzetno povećana aktivnost samog Ministarstva i posvećenost da se ispuni zacrtani cilj iz programa Vlade.

Ovim projektom je predviđeno da se sprovedu brojne aktivnosti na renoviranju, obnavljanju, proširenju ustanova kulture, uključujući muzeje, pozorišta, kulturne centre i slične ustanove. Ministarstvo kulture svoju predanost navedenim aktivnostima iskazuje i kroz razne druge projekte koji su sačinjeni tako da daju kompletan prikaz stanja u kulturi u jedinicama lokalne samouprave.

Imam sreću da je moj grad Požarevac rodno mesto jedne od najvećih srpskih slikarki svih vremena Milene Pavlović Barili i naša obaveza je da čuvamo i negujemo njen lik i delo. Zbog toga smo veoma ponosni.

Prilikom nedavne posete Galeriji Milene Pavlović Barili u Požarevcu, ministarka Gojković je rekla da ona zaslužuje poštovanje i brigu čitave države, odnosno adekvatan nacionalni tretman.

Kako je grad Požarevac sa Fondacijom Milene Pavlović Barili radio na dobijanju projektno-tehničkog rešenja za rekonstrukciju postojećeg galerijskog prostora i dogradnju novog, ove reči nas ohrabruju da ćemo konačno, nakon 60 godina ispuniti želju darodavca da u Požarevcu imamo galeriju dostojnu naše svetski priznate umetnice.

Realizacijom ovog projekta izgradio bi se novi galerijski prostor u kojem bi bila izložena dela naše slavne slikarke. Dela će biti hronološki poređana od radova iz njenog detinjstva, pa sve do umetničkih dela iz američkog perioda. Zatim bi usledila rekonstrukcija starog dela galerije, gde bi se, između ostalog, napravio prostor za naše najmlađe sugrađane, odnosno za formiranje škole crtanja. U poslednjoj fazi bi se sanirao i adaptirao deo porodične kuće koji je pod zaštitom države i koji će biti memorijalni prostor u kome će biti izloženi eksponati koji se nalaze u legatu Fondacije Milene Pavlović Barili.

Sigurna sam da će realizacijom ovog projekta Požarevac dodatno osnažiti svoje mesto na kulturnoj mapi Srbije.

Na kraju, o značaju navedenih ulaganja i njihovom društvenom uticaju suvišno je polemisati. Ono što bih sa ovog mesta posebno apostrofirala je činjenica da naša zemlja predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem i Vladom Republike Srbije, na čijem je čelu Ana Brnabić, planski prilazi razvoju svake oblasti, a to nas dovodi do toga da se o Srbiji i rezultatima koje postiže na svim frontovima širi pozitivna priča kako u regionu, tako u Evropi i svetu.

Za sam kraj, uverena sam da će implementacija ovog projekta, u sinergiji sa realizacijom programa „Srbija 2025“, koji se odnosi na deo Srbije iz kog dolazim, a to je izgradnja brze saobraćajnice od autoputa Beograd-Niš, pa do Golupca, a preko Požarevca i Velikog Gradišta, omogućiti dodatni razvoj kulturoloških i turističkih prilika i to će doprineti da postanemo konkurentniji i privlačniji kako za domaće, tako i za strane investitore.

Sve to ima za cilj podizanje standarda sa jedne i ništa manje bitno, sprečavanje odliva naših sugrađana iz ovog dela zemlje, sa druge strane.

Završiću ovo izlaganje rečima gospodina Gage Antonijevića, kome čestitam na izvanrednom filmu. Citiram: „Neki nisu smeli, drugi nisu mogli, a Vučić je mogao i smeo“. Završen citat.

Aleksandar Vučić i SNS grade i rade za Srbiju, čuvamo kulturu, istoriju, tradiciju, te ću sa velikim zadovoljstvom, kao i kolege iz moje poslaničke grupe, u danu za glasanje podržati predlog navedenog zakona. Zahvaljujem.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 16.12.2020.

Zahvaljujem predsedniče.

Uvaženi ministre, poštovani narodni poslanici, nedavno je jedan od naših kolega, a mislim da je u pitanju gospodin Kovačević, prilikom diskusije o budžetu rekao da je ovo ono vreme o kome će se učiti u knjigama. Dodala bih samo još da potezima naše Vlade neće biti potreban sud vremena da dokaže da su oni bili ispravni. Već ovih dana, već ovog trenutka možemo videti rezultate mera naše Vlade koje ne vide samo oni koji to ne žele.

Poštovani građani Srbije, uverena sam da će se pamtiti način na koji se Republika Srbija zahvaljujući odgovornoj i stabilnoj politici, predvođenom predsednikom Aleksandrom Vučićem, izborila sa posledicama pandemije.

Uvažene dame i gospodo, jedna od tačaka dnevnog reda danas je i Predlog zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privrede za ublažavanje posledica pandemije bolesti Kovid 19, izazvane virusom SARS-CoV-2.

Činjenica da i pored svih dosadašnjih mera pomoći privredi i građanstvu jedan ovakav zakon pred nama već dovoljno govori o tome koliko je ova država odgovorna, naročito u kriznim situacijama. Ne smem ni da pomislim kako bi ovi dani pandemije proticali da su sada na vlasti oni koji se nisu ni osmelili da pod plaštom tobožnjeg bojkota izađu na izbore u junu i provere svoje poverenje kod naroda.

Dakle, pred nama je jedna u nizu mera pomoći privrednicima koji su finansijski najviše pogođeni ovom krizom.

Pre nego što danas čujemo nešto više o njoj, podsetiću na neke od mere koje su do sada donete, a usmerene su kako na građanstvo tako i na privredu. Ne smemo smetnuti sa uma da je već u prvim mesecima i u prvim merama u aprilu izdvojeno 608 milijardi dinara, odnosno 5,1 milijarda evra. Jedna od stavki pomoći iz ovih mera je bila i uplata 100 evra svakom punoletnom građaninu Republike Srbije.

Usvojene su uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima, Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva, kao i uredba o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja.

Ovim je država jasno pokazala da se brine kako o svakom pojedincu, tako i o svakom privrednom subjektu. Tu se nije stalo. U julu je već donet novi paket mera u iznosu od 66 milijardi dinara. Naši najstariji sugrađani, koji su još na samom početku ekonomskog oporavka države podneli najveći teret i na čemu im se nikada nećemo moći dovoljno zahvaliti, nisu zaboravljeni kada je u pitanju finansijska pomoć države. U aprilu su dobili prvu jednokratnu pomoć, a kako smo čuli danas od ministra Siniše Malog sutra dobijaju drugu jednokratnu pomoć u iznosu od pet hiljada dinara.

Kada govorimo o podnošenju tereta onih kojima dugujemo najveću zahvalnost su naši medicinski radnici, naši heroji. Pored jednokratne pomoći u iznosu od 10.000 dinara država je uspela da im trajno uveća plate tokom epidemije u iznosu od 10%, a ubrzo ih očekuje i novo povećanje, već početkom godine u iznosu od 5%. Uslovi u kojima rade ne samo iz razloga koji je donela epidemija, već i ranije, poboljšavani su, što kupovinom savremene opreme, što izgradnjom nove infrastrukture.

Uvažene kolege, ponekada mi se čini da je predsednik Vučić rezultatima koje postiže, izuzetno visoko postavio lestvicu očekivanja našeg naroda, pa nekako zdravo za gotovo uzimamo jedan podatak, pa, mi smo samo za četiri meseca izgradili dve nove bolnice, od kojih jedna prima već prve bolesnike, a druga će biti otvorena za nekoliko dana, kako je to na otvaranju bolnice u Batajnici kazala predsednica Vlade Ana Brnabić, citiram, potreban je čovek sa vizijom kakav jeste Aleksandar Vučić da u julu i avgustu, kada je sve delovalo mirno, i kada smo naučili sve o koroni, kaže da se moraju izgraditi dve bolnice i da uložimo 80 miliona evra u bolnice i opremu.

Država misli i na ostale segmente društva, turizam, ugostiteljstvo, sport, odnosno za pomoć sportskim klubovima, interventno je opredeljeno 10 miliona evra. Kako sam se profesionalno bavila sportom, znam da mnogi vide samo one asove koji se bave atraktivnim sportovima i koji puno zarađuju, ali postoji armija onih koji treniraju i takmiče se u nižim ligama. Oni sada kada nema publike, kada je sponzora sve manje, jedva spajaju kraj sa krajem. Upravo je država klubovima druge i prve lige opredelila pomoć u iznosu od 600 hiljada, do 8,5 miliona dinara, što za neke od njih predstavlja i nivo njihovih godišnjih budžeta. Ova mera je obuhvatila skoro 300 klubova u državi. Bravo za našu Vladu.

Dokaz da je Srbija jača leži u činjenici da su svi njeni delovi uspeli da se brzo organizuju i donesu niz mera u svojim sredinama. Ovde želim da pohvalim lokalne samouprave, naše gradove i opštine, koji su uspeli da izdrže nalete korone i sačuvaju građane, privredu i zdravstveni sistem na svojoj teritoriji. Navešću samo jedan primer iz grada iz kog dolazim, Požarevac, koji ima oko 70 hiljada stanovnika. Između ostalih mera, u prvom naletu korone uručio je čak 30 hiljada prehrambenih i higijenskih paketa pojedinim kategorijama građana. Veliko je pitanje da li bi Požarevac, i ostali gradovi i opštine u Srbiji mogli da pored državnih mera donose i svoje, da Srbija predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem kao celina nije ojačala i to zajedno sa svim njenim delovima. Zamislite koliko bi danas odmakli u investicijama i jačanju privrede da nam korona nije zaposela planetu početkom ove godine.

Na samom kraju podsećam da uredbom o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti Kovid-19, komercijalnim bankama omogućeno da do 31. decembra 2020. godine odobre do dve milijarde evra povoljnih kredita privredi, i taj period ističe za neke dve nedelje. Zahvaljujući bržem oporavku domaće privrede u drugom, trećem kvartalu, a uzimajući i neizvesnost koji donosi prvi kvartal 2021. godine, evidentno je da predmetni limit neće biti ostvaren u predviđenom roku. Vlada želeći da pomogne još širi krug privrednih subjekata zakonom koji je pred nama, predviđa produženje perioda u kojem preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, mogu biti odobreni krediti osigurani garancijom Republike Srbije za još šest meseci.

Kao i moje kolege iz poslaničke grupe, naravno da ću u danu za glasanje podržati Predlog ovog zakona, razlog na kraju krajeva, leži i u činjenici da dolazi od Vlade koja svoju moć i ekonomsku stabilnost pokazala time što je za paket pomoći do sada izdvojila preko 12% svog BDP. Zahvaljujem na pažnji.

Imovinska karta

(Požarevac, 20.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Član gradskog veća Grad Požarevac Grad Mesečno 58000.00 RSD 24.05.2016 -