MIRA PETROVIĆ

Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda

Mira Petrović, spec. struk. ekonomista, rođena je 1956. godine u Prizrenu.

Gimnazijsko i visoko obrazovanje stekla je u Beogradu.

Profesionalnu karijeru započela je u bankarskom sektoru, radeći na dinarskim i deviznim poslovima, a nastavila u finansijskom sektoru na kreditnim poslovima. Tokom 28 godina radnog iskustva obavljala je poslove od bankarskog pripravnika do rukovodećih pozicija.

Od 2008. do 2012. godine bila je na poziciji šefa Кabineta zamenika gradonačelnika Beograda.
2012. godine izabrana je za narodnog poslanika Narodne skupštine Republike Srbije.
2013. godine postavljena je za specijalnog savetnika direktora JP „Pošta Srbije”, Beograd.

Na izborima 2014. i 2016. godine potvrđen joj je poslanički mandat.
Bila je aktivni član Odbora za evrointegracije i Odbora za kulturu Narodne skupštine Republike Srbije.

Od 2012. do marta 2016. godine bila je član Programskog odbora RTS-a.

Bila je član Odbora za interparlamentarne integracije.

Udata je, majka tri ćerke.

Na redovnim izborima održanim 21. juna 2020. godine ponovo joj je potvrđen poslanički mandat.

Izabrana je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".
Poslednji put ažurirano: 15.10.2020, 11:58

Osnovne informacije

Statistika

  • 2
  • 1
  • 1 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Posta protiv United Grupe?

čeka se odgovor 3 godine i 3 meseca i 26 dana

Poštovana poslanice gđo Petrović, Moje ime je Aleksandar Nastić. Ja sam redovni profesor Departmana za matematiku Prirodno matematičkog fakulteta, Univerziteta u Nišu. Imam jedno pitanje, za sada, samo za Vas.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva posebna sednica , 28.10.2020.

Poštovani predsedavajući, gospođo Brnabić, uvažene kolege i koleginice i naravno budući članovi Vlade.

Ja sam vrlo pažljivo slušala vaš ekspoze danas, slušala sam ga pažljivo i prošli put kad ste ga izlagali i za sada prvo što mi se čini da je prošli put bila svečanija atmosfera, pa je ovo možda posledica korone, ali možda i posledica upravo tog kontinuiteta o kome pričamo sve vreme. Nekako je ovo, čini mi se, radna atmosfera. Mislim da ste u međuvremenu zaista postali prava političarka. Da li je to dobro ili ne videćemo, videćemo na kraju mandata ove nove Vlade, videćemo, na kraju krajeva, i kakvi će biti rezultati ministara koje ste izabrali, koje ćemo naravno i podržati. Ali, pošto sam ja političarka, nadam se da me ne shvatate pogrešno. Zaista očekujem da će ova nova Vlada ispuniti najveći deo ekspozea, nemoguće je ispuniti ceo, budimo objektivni u startu, to vam je kao i budžet kada pravite i plan i program poslovanja, ali da možemo zaista da uradimo mnogo, mislim da možemo.

Pre nego što se osvrnem na stvar koja je za nas kao PUPS - "Tri P" poslaničku grupu najvažnije, moram samo da podsetim i volela bih da iskoristim priliku, jer imam i retku priliku da preda mnom budu i svi ministri, da ja kao žena koja vodim četiri godine već vrlo uspešno Javno preduzeće "Pošta Srbije", na koju sam ja stvarno ponosna, jer mi nijedan jedini dinar do sada nismo uzeli od države, sem što smo uredno punili budžet, što može da nam potvrdi ministar Mali, koji se uredno sa mnom čuje u oktobru mesecu da vidimo kad ćemo mi da uplatimo ono što treba da uplatimo državi.

Moram priznati da nisam baš imala preveliku podršku ministara u ovom periodu i zato se nadam da ova Vlada koju ste sada ovako izabrali, sa ovoliko žena u sastavu, da će biti ekspeditivnija od prethodne, koliko god bili zadovoljni ili nezadovoljni onim radom. Ja lično, ja sada zaista ovo govorim kao Mira Petrović, direktor Javnog preduzeća "Pošta Srbije", a vratiću se naravno na svoj poslanički mandat i položaj. Ja sam lično zadovoljna izborom gospođe Tanje Matić, jer je sa njom bilo savršeno sarađivati. Mislim da će biti mnogo lakše kada bude vodila ministarstvo koje je za moje preduzeće najvažnije. Kao što mi je drago što imamo novu ministarku u privredi, jer je i to meni jako važno ministarstvo, ministarku pravde, jer kad god mi treba neko mišljenje stručno, a ja ga nešto ne dobijam, ne znam zašto, pa ću to, recimo, protumačiti da mislite da ja sama mogu da izađem na kraj sa svim tim problemima. Neskromno, ali mislim da je zaista i vama u Vladi, vama ženama u Vladi, mi ništa nećemo rešiti time što imamo 11 žena, ako ne budete imali svu podršku muških kolega i naravno predsednika države za sve ovo što se radi.

U mom preduzeću ja uglavnom imam žene kao saradnice, na ključnim pozicijama su žene, imam jednog jedinog direktora koji vodi IT, ali mislim da je to prosto sticajem okolnosti, mislim da mi malo ekspeditivnije, brže radimo, jer nas čeka svašta. Mi imamo i kuće, mi imamo decu, mi imamo muževe, mi imamo i svoje poslove koje želimo zaista da odradimo na najbolji mogući način.

Ono što moram da istaknem za prethodnu Vladu, da ne bude da sam sad tu nešto ja htela da kritikujem, ali o tome su govorile moje kolege, to je zaista slika koju mi sada vidimo kada vidimo Beograd koji se gradi. Kranovi su na sve strane, putevi se rade, šta god bilo, ja znam kad sednem u auto, kad krenemo negde, to je sada milina. Jedino što mogu da sugerišem, kao jedan estetski deo cele priče, a to rade Kinezi, to sam imala prilike da vidim, svaki kran samo ukrase svetlima i to izgleda kao milion strela koje su na nebu, pa eto mogli bismo i mi to da uradimo, da malo ulepšamo naš grad i da se prosto vidi koliko je i cela Srbija postala gradilište.

Sada ću se vratiti na ono što je za nas kao poslaničku grupu najvažnije, a to je u stvari ekonomski razvoj, planovi koji su pravljeni zaključno sa 2025. godinom. Ono što je bitno, da sve to što smo zajedno prošli od 2014. godine, sve te teške mere koje smo morali da donesemo svi zajedno, da podnesemo teret svega toga, da se nikada više na to ne vratimo, da zaista 2025. godine stignemo do plata od 900 evra najmanje, da stignemo do penzija od 450 evra i da održimo to što su se predsednik države Aleksandar Vučić i naš predsednik partije Milan Krkobabić dogovorili, da penzioneri nikada više ne dođu u situaciju da postanu socijalna kategorija, da penzije ne mogu da budu manje od 50% plata.

Podsetiću, juče ili prekjuče kada smo pričali ovde je neko od kolega rekao kako, nažalost, ima mnogo starijih ljudi. Mislim da se pogrešno izrazio. Cilj i jeste da bude što više starijih ljudi, ali je problem u tome da imamo što bolji natalitet i da se što više dece rađa. I tu treba zaista odraditi mnogo. Mislim da je to segment na koji moramo da se usredsredimo, jer sve to što mi radimo, ako ne budemo imali dece je besmisleno.

Ono što je nama važno, što je važno našim glasačima, što je važno, na kraju krajeva, svim građanima Srbije, to je da su im plate redovne, da su im penzije sigurne, redovne, da se stalno razvijaju, da se standard ljudi poboljšava. Mi smo se i u gradu u nekom periodu kada smo bili deo tadašnje vlasti izborili za mnogo stvari koje su penzionerima popunile kvalitet života, od toga, ja ću podsetiti da u Beogradu svi penzioneri stariji od 65 godina imaju besplatan prevoz zahvaljujući nama. Mi smo se i tada, zajedno sa našim koalicionim partnerima, izborili za trudnice da primaju ceo iznos plate za vreme održavanja trudnoće, a onda smo to preneli ovde 2012. godine i to je bila prva stvar koju smo zajedno sa našim kolegama poslanicima uradili, ali na našu inicijativu, i izmenili Zakon o zdravstvenoj zaštiti i to omogućili svim ženama u Srbiji.

Mi smo otvarali klubove za stara lica, koji nisu bili samo, znate, sednete pa igrate šah. Ne. Ja sam lično učestvovala u tome, iako sam bila šef kabineta. Kupovali smo štafelaje za slikanje, kupovali smo police i napravili zaista biblioteke, ukrašavali, znači, učinili te prostore lepšim. Mislim da je cilj svih nas da kada dođemo do nekih penzionerskih dana, da imamo dovoljno i zdravlja, pa nam je tu zato jako važno ulaganje u zdravstvo, da imamo dovoljno snage da taj što duži period koji je pred nama proživimo što kvalitetnije.

Pošto pričamo o digitalizaciji, koja je sada u vreme korone pokazala da je to bio vidovit korak tada, ali smo i mi PUPS-ovci bili vidoviti pre desetak godina, kada smo organizovali u Beogradu i prve kurseve za IT, gde smo imali polaznike koji su bili stariji od 88-89 godina.

Tako da, postoji mnogo stvari koje možemo da uradimo zajedničkim snagama, moramo da stavimo prioritete. Nije lako, znam. Neću uopšte da pričam o spoljnoj politici, mnogo umnih glava se time bavi, i Kosovom i uopšte situacijom u svetu, neću uopšte da pričam o koroni koja nas je sve poremetila, ali mislim da je ne tako težak period pred nama, samo je potrebno da svi damo svoj maksimum u svemu tome što radimo i da zbilja imamo dijalog između nas.

Gospođu Čomić ovde poznajem iz parlamenta od 2012. godine, ali moram priznati da sam bila iznenađena onim vašim plakatom koji ste imali u vreme kampanje. Meni nekako to ne ide uz vas, kao što mi ne ide ni uz mene, uz majke dece, tako da mislim, u redu, imali ste neki, po mom mišljenju, kiks vaš lični, ali ste vi uvek bili za dijalog, čitala sam i šta je gospodin Čanak za vas rekao, sve preporuke ste dobili, ali mislim da moramo stvarno da ipak malo vodimo računa o načinu komunikacije između nas. I slikanje i razgovori i uopšte kompletno neki odnos među nama ovde mora da bude na nekom nivou, jer mi smo ipak izabrani ovde i predstavnici građana Srbije.

Ja vam zaista želim i mi ćemo kao poslanička grupa PUPS - "Tri P" glasati, naravno, večeras za izbor ove Vlade i dati svu moguću podršku koju možemo da damo da možete da ostvarite dobar deo ekspozea koji je premijerka iznela. Hvala.

Prva (konstitutivna) sednica, 22.10.2020.

Poštovana predsedavajuća, uvažene kolege i koleginice, prvo bih želela da, u ime poslaničke grupe PUPS „Tri P“, pozdravim sve stare i nove kolege koji se nalaze sada sa nama ovde u parlamentu. Mislim da je to jako važno, zato što prosto parlament odlučuje o budućnosti svih nas, a naročito mladih generacija i drago mi je da je mnogo mladih i novih ljudi trenutno u ovom novom sazivu.

Što se tiče Predloga za predsednika Skupštine, gospodina Ivice Dačića, mi iz PUPS „Tri P“ smatramo da je odlukom da se gospodin Dačić kandiduje, odnosno predloži za predsednika Skupštine, da je time i naš predsednik Aleksandar Vučić, kao i svi mi poslanici, odnosno poslaničke grupe koje smo dale podršku, da je time trebalo da se u stvari osnaži ova Skupština, da se dovođenjem predsednika partije zaista vrati i težina i dostojanstvo koje ova Skupština treba da ima.

O gospodinu Dačiću neću mnogo pričati, mi se svi znamo prilično dugo ovde. Što bi rekli, znamo se i iz dobrih i iz loših vremena. Ne nedostaje mu političko znanje, ne nedostaje mu poslaničko znanje, ne nedostaje mu ni politička veština, koju je uvek imao, ali mislim da ono što je najvažnije, a na čemu mi iz Poslaničke grupe PUPS „Tri P“ insistiramo, to je na dostojanstvu Skupštine, na pristojnosti, na razumevanju i toleranciji. Mislim da je zaista, pored svih znanja i veština koje gospodin Dačić ima, tolerancija, koju ja lično poznajem, zaista nešto što će u ovoj Skupštini puno značiti svima nama.

Mi smatramo da treba da postoji ozbiljna opozicija, ali ozbiljna opozicija. U međuvremenu, za ovih godinu i po dana, kada imamo prilike do novih izbora da se svi pokažemo, mi očekujemo da ćemo svi zajedno biti korektivni faktor za sve zakone koji u ovu Skupštinu treba da uđu i koji treba da se donesu i da ćemo svi zajedno raditi upravo na onome na čemu Skupština i treba da radi, a to je na poboljšavanju svih uslova za život građana Srbije, koji su nas, između ostalog, i izabrali da sedimo ovde.

Ono što je važno, to je da treba svi da damo zaista sve od sebe. Pred nama su teška vremena, a iza nas su, ja se nadam, teža nego što nas čekaju. Moram zaista da iskoristim priliku, ovo nije ženska solidarnost, da se zahvalim i našoj bivšoj predsednici Maji Gojković, ne znam da li je tu, nije, ali da je zaista u teškim vremenima i teškim okolnostima uspešno vodila prošli saziv.

Nama je korona poremetila sve. Koliko god se slagali ili ne slagali oko toga, ali činjenica je da je ta korona ceo svet pokorila i da se ni ne zna šta nas čeka. Pored tog nekog ekonomskog oporavka, do koga smo konačno došli uz toliko truda i rada svih nas zajedno, sada nas ponovo ta korona sapliće, ali se nadam da ćemo mi svi zajedno i znanjem i umećem predsednika Skupštine, a i našim zajedničkim trudom svih poslanika ovde, uspeti da se izvučemo iz problema koji nas čekaju i rešimo zaista ključne i bitne stvari za građane Srbije, svi iz znamo, neću ih pominjati, od teme Kosovo koja je broj jedan, pa na dalje. Tako da, mi očekujemo da ćemo ovde imati dobru zajedničku saradnju i da ćemo moći da rešimo probleme, vrlo jasne probleme svih građana Srbije koji ih najviše tište, a to su i sigurne plate i sigurne penzije i bolji standard i, na kraju krajeva, neka nova zakonska rešenja koja će nas utemeljiti.

Mislim da je ta naša evropska perspektiva upravo u tom nekom dovođenju svih tih zakona i zakonskih okvira koji će nas više i pre odvesti do Evrope. Tako da se nadam da ćemo dobro sarađivati. Naravno, mi ćemo kao poslanička grupa PUPS-3P podržati predlog za gospodina Ivicu Dačića za predsednika, kao i sve predloge koje smo svi zajedno ovde dali i svima zajedno želim uspešan rad.

Prva sednica Narodne skupštine , 29.04.2020.

Poštovana predsednice Skupštine, poštovana predsednice Vlade, uvaženi ministre, kolege i koleginice, ja ću pokušati da diskusiju vratimo iz prošlosti u sadašnjost, u situaciju kada imamo tzv. rat sa Korona virusom, Kovid – 19 i kada smo svi prilično iznenađeni, sluđeni.

Na samom početku moram da kažem da mislim da uludo trošimo vreme. Juče smo sedam sati pričali i kako je krenulo i danas ćemo sedam sati pričati. Pitanje je da li ćemo raditi i sutra. Sve više sam ubeđena da je odluku o vanrednom stanju trebalo doneti na način na koji je doneta. Budućnost će to pokazati da li je to bilo ispravno ili ne, ali u situaciji kada nam je svaki dan bio važan, mislim da je bilo jako važno reagovati odmah.

Verovatno je kolega Đurišić u pravu kada kaže da se nije tačno znalo kako i šta. Pa, nije se znalo, svi su bili zatečeni. Ja sam jutros slušala na televiziji našeg doktora koji radi u Njujorku, koji je rekao da prvih sedam dana apsolutno nisu znali i nisu mogli da se snađu. Nismo mogli ni mi ovde, ali je mnogo lako sada se praviti pametan. Mi kakvi smo kao narod i kako volimo da mudrujemo, mi smo jedino saglasni u tome da je Bog bio pravedan kad je pamet delio, pa nam je svima podelio, je li, jer smo svi mi najpametniji. Jako je lako biti general posle bitke i jako je lako i proveriti urađeni domaći zadatak, ali ga je teško uraditi.

Takva je i sada situacija. Bilo je jako teško izboriti se sa situacijom u kojoj smo bili i naravno da nije mogla da se sastane Skupština. Meni danas uopšte nije prijatno što sedim ovde, kao što mi nije juče bilo prijatno. Ako smo se već štitili, sada nas je mnogo na jednom mestu. Uz sve mere koje smo preduzeli i koje jesu zaista preduzete, ali, znate, statistika je pokazala da smrtnost kod nas prosek je upravo moja generacija, jer smo zaštitili najstariju i ostala je moja i mlađi od mene. Tako da, postoji milion razloga zašto neke stvari nisu rađene, ali dobro, vratićemo se na to, vreme će pokazati, analize će pokazati.

Ono što ja želim da kažem ispred poslaničke grupe PUPS-a, to je da smo mi svi prosto zahvalni i ponosni svim penzionerima koji su, naravno, kao i uvek bili najrazumniji. Vrlo su oni spremno prihvatili ograničenje kretanja, kako se pojedini izražavaju ovde, ograničenje osnovnog ljudskog prava itd, ali oni svi imaju iskustvo iza sebe i svi su svesni da je ovog puta bilo u pitanju održavanje života.

Naravno da treba da postoji nastavak, o tom nastavku će se pričati sa ministrom Sinišom Malim, sa programima koji su predviđeni za ekonomski razvoj posle ove Korone, ali, svi penzioneri su sedeli kod kuće disciplinovani. Jeste li ih čuli da se žale? Ja ih nisam čula. Jer, da se oni žale, žalili bismo se i mi ovde. Oni strpljivo sede i čekaju da ovo prođe. Oni strpljivo ustaju ujutru i idu kada treba da se ide u kupovinu. Da li je bila potrebna mera? Da, bila je potrebna, ali je problem što je ne poštuju ovi drugi.

Ja sam se juče vraćala, naravno, kao i svi vi, u pola sedam kući, ceo moj blok je bio pun ljudi, ne penzionera koji šetaju, nego mladih ljudi koji se igraju sa svojom decom, mame sa bebama. Meni ništa nije jasno. Da li mi sad treba, mi imamo rešenje možda i za to, svi smo se čudili što je u nekoj državi rečeno, stariji od 80 neka ne očekuju respiratore ukoliko izađu napolje. Ali, hajde možemo da rešimo to i ovde, ko god hoće da se kreće neka uplati taksu koja treba da se plati – 50.000, 150.000 i prihvati da nećeš lečenje ako dobiješ koronu. Jer priča - Korona je isto što i grip, nije tačno! Korona je pet do deset puta jača nego što je grip. Od gripa u bolnici leže samo stariji ljudi, ostali odu kod doktora, dobiju lekove za smanjenje temperature, pijte lekove, čajeve, zdravo-doviđenja, svi ste kod kuće.

Prosto, mislim da smo nekako krenuli diskusiju u pogrešnom pravcu, mi sada pričamo o tome, pitanja su, mi kao da ne živimo u istoj zemlji. ja bih najviše volela da mi živimo u državi gde imate predsednika za koga čujete kad ga birate, gde se on posle toga šećka po svetu sa svojom suprugom i mi komentarišemo ko je bolje obučen da li njegova supruga ili gospođa Makron ili, ne znam, čuvena Melanija Tramp. Ali, nažalost, živimo na brdovitom Balkanu, živimo u Srbiji koja je stalno u nekom vrtlogu.

Gospodo prekoputa, ako niste želeli da slušate neku drugu stranu niste morali ni da dođete. Mislim da je osnovno da se čujemo.

Sačekaću da se malo zaustave…

(Zoran Živković: Šta je bilo?)

Volela bih da se čujemo.

(Zoran Živković, dobacuje s mesta.)

Nisam vas čula, ali je nekako…

Imovinska karta

(Beograd, 29.01.2019.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Specijalni savetnik generalnog direktora JP "Pošta Srbije" Beograd Javni Mesečno 176635.00 RSD 16.09.2013 - 13.09.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 03.06.2016 -
V.D Direktora JP "Pošta Srbije" Beograd Republika Mesečno 197890.00 RSD 13.09.2016 -