SONJA VLAHOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1969. godine u Peći. Živi u Beogradu.

Diplomirana ekonomistkinja.

Za narodnu poslanicu izabrana je na izborima 2014. godine, a mandat joj je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 24. aprila 2016. godIne.

Ponovo joj je potvrđen mandat na izborima 2020. godine.

Izabrana je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".
Poslednji put ažurirano: 15.10.2020, 12:49

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja , 21.11.2019.

Hvala, poštovani predsedavajući.

Ispred nas je Predlog budžeta za 2020. godinu. Osim što je razvojni, iskoristila bih priliku i tu slobodu da kažem da je istorijski budžet, kao predlog za 2020. godinu.

Kao član Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, dužna sam da ovaj istorijski budžet odbranim od nekih izrečenih neistina, jer jedino to treba trenutno, a narod će uskoro shvatiti kakav je Predlog budžeta za 2020. godinu.

Slušali smo kao članovi Odbora za finansije mišljenje Fiskalnog saveta. Krenuću od onih negativnih. Mišljenje Fiskalnog saveta je da je strateški nedostatak to što smo povećali plate i penzije, zato što će nam privrede rast padati, a nama bi trebao malo veći privredni rast u 2020. godini.

Drugo negativno mišljenje Fiskalnog saveta je ko će biti nadležan, u stvari pitanje ministru Siniši Malom jeste ko će biti nadležan za kapitalne investicije i otkud to u Predlogu budžeta za 2020. godinu rast troškova za kazne i penale?

Naravno da smo povećali plate i penzije zato što to radimo iz suficita i to već treću godinu za redom imamo suficit. Uradićemo povećanje plata i penzija zato što to možemo. Ne radimo to iz skupih kredita, već od novca koji realno imamo.

Ko će biti nadležan za investicije u komunalnoj infrastrukturi i uopšte u kapitalne investicije? Znamo već da je formirana Komisija pri Vladi, a predsednica će biti premijerka.

Šta će biti za kazne i penale? Kazne i penali, gospodo, kolege i koleginice, su nasleđeni sudski sporovi, u stvari stečeni već davne 2007. i 2008. godine. Znači, nasleđene troškove moramo kao društvo da vraćamo.

Kakve smo još ocene dobili od Fiskalnog saveta? Ja sam odgovorila na ove negativne, a sada krećem sa onim pozitivnim. Dobro je određen deficit – 0,3%. To je mišljenje Fiskalnog saveta. Ovo sve navodim mišljenje Fiskalnog saveta zato što smo u medijima najčešće mogli da čujemo negativne komentare od Fiskalnog saveta. Retko koji mediji su preneli pozitivno mišljenje Fiskalnog saveta. Znači, dobro je određen deficit od 0,3%. Vodiće pad javnog duga kako bi dostigao ispod 45%. Dobro je planiran budžet i stvoriće se suficit i 2020. godine, a mišljenje Fiskalnog saveta je da se višak iz budžeta… odnosno njihov savet je da se uloži u kanalizaciju, prečišćavanje otpadnih voda. Znači, u komunalnu infrastrukturu.

Kao što sam i na početku rekla, najvažniji zakon je pred nama. Ja sam iskoristila tu slobodu da ga nazovem istorijskim predlogom zakona zato što je sam ministar Siniša Mali rekao da je ovo veoma dobro planiran budžet, konzervativno planiran budžet, koji će ići u dva pravca. Moram ponovo da naglasim, iako su moje kolege o tome govorile, da je ovo prvenstveno budžet koji će povećati životni standard građana, kao što smo i naveli povećanjem plata, penzija procentualno već koji neće uticati, kao što su rekli da će povećanje plata i penzije uticati na BDP. Nije tačno, otprilike ćemo biti u zakonskom okviru EU 28 na 9,6%. Većinom u medijima tako se iznosi.

Znači, dali smo jednokratnu pomoć penzionerima, a šta ćemo ulagati… u stvari mislimo celo vreme, poštovani i uvaženi ministre, na građane. Ne samo što povećavamo njihov životni standard, mi ćemo ulaganjem kapitalnim, investicijama pomoći našim građanima. Samim tim što ćemo ulagati i dalje sve više, videli smo u Predlogu budžeta da ste izdvojili više novca za obrazovanje, za zdravstvo i samim tim ćemo imati ne samo kvalitetnije zdravstvo i obrazovanje, a to nam utiče i na privredni rast, nego ćemo imati i bolju zdravstvenu infrastrukturu, obrazovanje. Rekonstruisaćemo škole, graditi nove, tako da će ulaganje u kapitalne investicije samim tim poboljšati i standard naših građana, a ne samo povećanje plata i penzija.

Kao što su i moje kolege rekle, povećali smo i minimalnu cenu rada. Mišljenje negativno Fiskalnog saveta je zašto nismo smanjili sa 63% na 60% za poreze i plate u privatnom sektoru.

Mi smo smanjili na 61%, što se nadam da će 2020. godine biti na 60% s obzirom da dolazim iz privatnog sektora i uvek razmišljam kada bilo koji zakon dođe na dnevnom redu, pa i ovaj Predlog budžeta, šta je dobro za privatnike.

Tako da u 2020. godini očekujem malo još neki procenat niže, za poreze i plate, a na taj način ćemo pomoći, naravno, privatnom sektoru da se njihove plate izjednače sa javnim, ali prosek plata, kao što smo i naglasili, u decembru će biti u zemlji Srbiji, 500 evra, onoliko koliko ste i vi i Aleksandar Vučić najavili.

Znači, ubrzavaćemo kao što sam rekla privredni rast kroz javne investicije, smanjili smo nezaposlenost na 10,3% i treća već godina za redom kako imamo suficit u budžetu, javni dug je sada 51% BDP. Kao što sam i navela učešće plata u BDP-u je 9,5%.

Sve ovo što sam navela je, kao što sam i rekla i naglasiću, u korist naših građana, u korist da naša Srbija bude još uspešnija. Naravno da ću u danu za glasanje glasati za ovaj predlog zakona.

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.11.2019.

Hvala.

Ne čujemo često reči pohvale na račun pripadnika unutrašnjih poslova. Nema pohvale, nema ni toplih reči o policajcu, a znamo da policija rizikuje svoje živote, žrtvujući ih da bi zaštitili građane Srbije.

Policija je potrebna celoj državi i društvu. Njen posao je da služi građanima, da radi sve što može da zaštiti, sačuva i obezbedi im sva prava. Oni su čuvari vrednosti našeg društva, poretka i načina života.

Gde su bili pre pet godina? Kakvu su uniformu nosili ti pripadnici unutrašnjih poslova? Staru osam godina. Kakav im je bio vozni park? Prosek starosti vozila 14 godina, svako auto u proseku je prešlo oko 250.000 kilometara. A gde je danas i kakva je slika danas MUP-a? Novih 66.800 uniforma za policajce. Koliko novih radnih mesta? Dakle, 3.544, i to za osobe koje su baš obrazovane za taj kadar.

Vozni park je bogatiji za 2.400 novih automobila. Zadat je udarac narko mafiji, 5,7 tona narkotika se povuklo sa ulice. Izgrađeni su objekti MUP-a, rekonstruisano je preko 30 objekata MUP-a, započeti su stanovi za iste te ljude. Jača je sada granična policija.

Citiraću jednu rečenicu ministra unutrašnjih poslova gospodina uvaženog Stefanovića i u toj rečenici ćete čuti sve šta je postiglo MUP. Citiram – svi rezultati MUP jasno pokazuju da je zakon nadjačao kriminal, da je red pobedio bezvlašće, a sigurnost preuzela primat nad strahom i da je poštenje savladalo korupciju. Poštovani, uvaženi ministre Stefanoviću, ne mogu da vam oproste uspeh.

Iskoristiću priliku da najavim kampanju „16 dana aktivizma“ koja počinje 25. novembra sa međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a gde učestvuje preko 100 zemalja, naravno i naša zemlja, a završava se sa 10. decembrom kada je međunarodni dan ljudskim prava. Simbolično povezujemo problem nasilja nad ženama sa ljudskim pravima.

U danu za glasanje ću podržati sve predloge, u stvari predlog izmene i dopune Zakona o putnim ispravama, gde će građani dobiti posebne olakšice pri izdavanju putnih isprava, i naravno glasaću za memorandum i za ostalih pet sporazuma. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 28.10.2019.

Zahvaljujem, poštovani predsedavajući.

Ako može malo mira da bih nastavila govor.

Imovinska karta

(Beograd, 14.02.2019.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95617.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95617.00 RSD 03.06.2016 -